A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ami érdekes, hogy a legújabb Ranciliok 30 perc után kikapcsolnak automatikusan. Már ha nem nyúlok hozzá, csak simán bekapcsolva hagyom. De majd babrálom, hogy ne aludjon el:)
Imat Lux nevű darálóm van a barista boltból, korábban azért választottam ezt, mert ez volt méretben a legkisebb, és így itthonról sem átkoznak ki a kávé szenvedélyem miatt (egy barátom viccesen meg is jegyezte, hogy nekem úgy kell majd mindig kávégépet upgradelnem, hogy megtartom a QM 0650-es kaszniját, és csak a belsejét cserélem ki, most épp Ranciliora:)))
Üdv. a klubban! Mint minden nő, a Silvia is hajlamos a hisztire, főleg PID nélkül. Én azt ajánlom, hogy mindig tartsd melegen, 30+ perc kell neki tapasztalatom szerint mire hőstabil lesz. És válassz egyszerűbb kávékat az elején, amivel kisebb a kudarc lehetősége. A komplex ízvilágú, világos kávékat részemről nem ajánlom az alapgéppel, legalábbis kezdetben biztosan nem, mert azok a kávék már nagyon háklisak, nagy a kudarc lehetősége ami a kedvedet szegheti.
Szerintem ezt nem nekem akartad írni.Az én Silvia-m már megkapott minden jót(manométer kivételével fúl tuning).IMS kosár kivételévem minden fajta van.Lali féle Pamtalp,daráló igaz nem ipari,de jó (Fiorenzato F4E Nano).
A nyomásfokozós kar (szűrő), - mint ami a Poemiánál alapból van - nem annyira érzékeny az őrlemény finomságára. Az őrlő beállításának széles tartományában fogsz elfogadható minőségű kávét főzni.
Vásároltam egy Graef Cm 702-es őrlőt. Segítséget szeretnék kérni, hogy hogyan kezdjem az őrlemény beállítását. Létezik egy cikk, amiben nagyjából le van írva, hogy mik az alap lépések és mire kell figyelni?
Egyelőre egy alap, ajándékba kapott kávéval próbáltam időhiány miatt egyszer, de már így sokkal jobb volt a végeredmény. Egyelőre egy Poemia főzőm van, de pár hónapon belül vásárolok egy Gaggia Classicot.
Szeretnék kérni segítséget, hogy kávét hol érdemes venni, rendelni. Nyilván ez mind ízlés kérdése, de hiába várom a sikereket, ha egy rossz babbal próbálkozok. Ezért ebben is szeretnék egy kis mankót kérni.
valahogy így igen, hasonlóan gondolkozom. A quick mill 0650eseimnél volt némi probléma az alkatrészek beszerzésénél, ha valami probléma volt, egy picit ez is terelt a Rancilio felé, hogy végre legyen kicsit egyszerűbb a buherálás, ha arra kerülne sor.
Felsőszűrő nagy csavarjár egy süllyesztett fejűre cserélni. Én felsőszűrőket is váltogatom. Szűrőkosárban sem feltétlen a gyári a legjobb. Ajánlom a Renekát (nem olcsó), IMS-t. Naked karral a kávékészítési technika javítható - látod, hogy csatornásodik-e, gyorsan világosodik-e. A lefolyás így nagyon látványos, én amióta vettem csak így használom. Javaslom még a műanyag tamper lecserélését egy 58,4(5,6) mm-re.
(ám a daráló legalább annyira fontos, ha valami nem stimmel, akkor először úgyis az őrlés finomságán kell változtatni) Sok sikert
Nekem is Silvia-m van. Ne sajnáld a pénzt a PID+Rézcső+tágulási+OPV beállítás tuningra. Ezekkel sokkal használhatóbb a gép.Pest Simi,vidék lali.hu az aki tuningol.
köszönöm, valóban találtam azonnal 1-2 cikket erről a témáról, ha netán van olyan amit mindenképpen ajánlanál, megköszönném a linket! köszönöm még egyszer!
Még mielőtt nekiállnál: nagyon jó dolog a PID, ezt én is alátámasztom, de sokan használják a világon a Silviákat (is) gyári állapotban, megelégedéssel. A titok nyitja a hőmérséklet szörfölés (temp surfing) Erről rengeteg anyag van a neten. Ha magad akarod kitapasztalni és ehhez kell némi mankó, elég hozzá egy olcsó digitális hőmérő (gronking).
Silviám nem volt, de az elődökből (Audrey/Nancy) több is. Szvsz gyári állapotában kezelhetetlen - a viszonylag nagy bojler/bimetálos hőfokszabályzó okozta nagy hőlengések miatt -, szóval a PID-es "génmanipulációt" meg kell lépned, utána öröm és boldogság :)
Gratula! :) A Silvia jó kis gép, de nálunk tényleg el van szállva az ára, ki tudja miért. Valahol 135 és 145 között lenne a reálisan. Én emiatt vettem anno meg a kis PID-es Lelitet és nem bántam meg.
Szép állapotú olasz karos kávéfőző Saeco Aroma.Nyomásfokozos karral,kettes szürővel.Frissen vizkötelenítve felső szűrő kítakarítva zsirtalanítva.új fej gumítőmítéssel.30 ezer ft Érd:06209351897
Sok év quick mill oldtimerezés után ma végre megérkezett Olaszországból a vadiúj RANCILIO SILVIA-m. (itthon rettetntő drága bárhonnan is megszerezni, külföldről rendeltem).
Picit zavarban vagyok még tőle, bár persze nagyon sok recenziót olvastam és néztem videót róla, kicsit úgy érzem mostantól megváltozik az életem :P :)))
Ha bárkinek vannak a ranciliohoz javaslatai, személyes tapasztalatai amit megosztana, azt nagyon megköszönném!