Keresés

Részletes keresés

andreja Creative Commons License 2002.04.29 0 0 147
A sajthoz a haromnapos tej mar hatareset.

A turot el lehet nagyvonalakban meselni. Az egyik modszer szerint az aludttejet ovatosan fol kell melegiteni kb. 45 fokig, amikoris elvalik egymastol a turo es a savo. Ezutan az elobbit le kell szurni, hogy az utobbi eltavozzon belole. Ezt praktikusan valamilyen ritka szovesu ruhan keresztul batyuba kotve celszeru csinalni, follogatva nem tul meleg helyen (ilyentajt meg ez nem problema) kb. 24 oran keresztul. Ami ezutan a ruhaban marad, az a kesz turo, mehet a hutobe, onnan a hasba. A savot nem kidobni, a kutyad halas lesz erte. Pipi, malac detto.

Az aludttejig eljutni a kecsketejjel viszont nem mindig konnyu, mert az sokkal nehezebben alszik meg, mint a tehentej, foleg ha valtozatosan taplalkozik az allat, es a tej mindenfele joban gazdag. Ilyenkor segiteni kell neki: az osszegyujtott tejet melegitsd fol 40 fokosra (3 napnal regebbit inkabb ne rakj ebbe se), es kb. 10 l tejhez keverj hozza egy fel doboz friss tejfolt (aminek jo soka jar le a szavatossaga). A tejfolt hozzakeveres elott tejjel lassan higitva csomomentesre es folyosra kell keverni, ugy hozza onteni a tejhez. Ezutan a tejet szobahomersekleten - vagy melegebben, de ehhez egy kandallo kell - tartsd, amig megalszik. Celszeru rogton abban a rozsdamentes labosban csinalni, amiben majd kimelegited a turot.
Hogy a te tejed mikor alszik meg, azt majd megtapasztalod. Amikor tejfolszeru az allaga, akkor jo. Nem lehet budos, nem szinezodhet el. Az egesz folyamat kozeppontjaban a tejsavbacik elszaporodasa all, es ha tulszalad a dolog, elofordulhat, hogy a ph annyira lecsokken, hogy mar annak hatasara kicsapodik a turo. Ezt nem szabad megvarni.

Előzmény: barni_boci (145)
andreja Creative Commons License 2002.04.29 0 0 146
Van nekik - tobbek kozott - egy kecsketartasrol szolo es egy sajtcsinalasi (kecskere kihegyezett) videojuk, a hasznalati ertekhez kepest szerintem versenykepes aron es talan meg utanvettel is elkuldik, ha nem esnek utba.

PROFILM Cultural Services. KFT.
1074 Budapest, Dob u. 47
Tel.: (+36 1) 342 2429, 342 0702, Fax: (+36 1) 342 2429

Előzmény: barni_boci (145)
barni_boci Creative Commons License 2002.04.28 0 0 145
Az abrak rendben van, talán kicsit többet adok, mint mondtad. De lucernaszenat nem adok meg neki, mert szabdon legel. Remek friss fű nő most, és a sérült lába miatt ugy is csak lefelé legel. Viszont amikor csak tehetem, a kozeli patakpartrol meg a szomszedból hozok neki egyéb zöldet, pl. vadlucernát is. Az nagy kedvenc. És plusz a konyhai-kerti zöldszemét.

3 napig nem voltam itthon, Apámék fejték a tejet (néha ketten, mert nekik nem volt olyan kezes), most itt áll pár liter.
Irtad, hogy csináljak túrót vagy 80 dekás sajtot. Persze én elolvastam a könyveket, de ott koplikáltnak tűnt. Kérhetlek, hogy szokásos laza de jól érthető stílusodban meséld el e két termék rövid készítési útmutatóját?
És ami plusz kell ezekhez, hogy lehet beszerezni vagy előállítani?

Egyébként a sérült lába javul, már néha ráállogat.
De arra tudsz-e magyarázatot, miért szeret a hamuban feküdni, és félig égett végű ágakat rágcsálni?

Sziasztok.

Előzmény: andreja (144)
andreja Creative Commons License 2002.04.26 0 0 144
Egyebkent 3,6 l-t adott ma. Mire lehet ebbol kovetkeztetni hosszabb tavra?
Tudod, tegnap vittek el az utolso gidat. Mire szamitsak, hogy fog ez
szerinted alakulni?

Sok mindenre nem. Egyenlore nagyon jol tejel, etesd bosegesen, mert a sok tej sok tapanyagot von ki a szervezetebol. napi majdnem 1 kg - de nem tobb - abrakot kapjon, aminek legalabb a harmada korpa legyen, es legjobb lenne hozza annyi lucernaszena, amennyi csak belefer. Ha meg szeptemberben is napi ket liter folott lesz a tej, az mar sokkal tobbet mond rola. A napi 3.6 egyebkent mar jo arra, hogy ketnapi 7 liter tejbol egy jo kis 80 dekas sajtot csinalj...

andreja Creative Commons License 2002.04.26 0 0 143
300-ig barati, 300-500 realis, 500-tol jovedelmezo.
Előzmény: andreja (142)
andreja Creative Commons License 2002.04.26 0 0 142
200-700 Ft/l
Előzmény: barni_boci (141)
barni_boci Creative Commons License 2002.04.25 0 0 141
Adjatok nekem tanácsot, mennyit kerhetek el a frissen fejt kecsketejért, ha helybe viszem az illetonek?

barni_boci Creative Commons License 2002.04.24 0 0 140
Tudjátok én vasárnap este éppen a kecskéhez ballagva gondoltam, hogy lehet itt bármi, de az nem változik, hogy a kert végében vár egy bamba éhes kecske. Örül, mikor meglát, mekeg, mikor ott hagyom. És a család tagja.

Persze nagyban bizonyára más szempontok érvényesülnek. Vannak elképzeléseim.

Vajon jobb, vagy rosszab helyzetbe kerülnek a mekegők? Ha jól emlékszem, valamelyik könyvben szerepelt, hogy korábban a történelem során volt idő, hogy betiltották a kecsketartást?

Előzmény: andreja (139)
andreja Creative Commons License 2002.04.24 0 0 139
Ami a valasztasokat illeti en pl. tajekozodtam, hogy a leendo szakminiszter-jeloltek milyen affinitassal rendelkeznek kecskeugyileg, es milyen a szemelyes kapcsolatuk a szakma befolyasos vezetoivel. aki azt gondolja, hogy ez nem sokat szamit a jovot illetoen, az eleg nagyot teved.
de errol egy betuvel tobbet nem fogtok kihuzni belolem, ha esetleg barki is akarna ilyet...
Előzmény: barni_boci (137)
andreja Creative Commons License 2002.04.23 0 0 138
Lehet, de mindig lehutve kell a mar hutott tejhez onteni. De meg jobb nem osszeonteni, hanem fejesenkent palackokban elrakni. Ket-harom napi tejet aztan osszeonteni, es turot csinalni belole. ez a javaslatom.
Előzmény: barni_boci (137)
barni_boci Creative Commons License 2002.04.23 0 0 137
Mi ez a nagy hallgatás itt a forumon? A választások a kecskéinkre azért csak nincsenek ilyen hatással?

Akkor én felteszek egy kérdést:
El fogok utazni pár napra. Apám feji meg a kecskét. De ő nem issza a tejet.

Lehet-e napokon át gyűjteni a tejet, és mindig összeönteni? Vagy mit lehet belőle készíteni, ami nem túl bonyolult?
Legrosszabb esetben a kutya megissza, tőle sem sajnálom, de hátha van jobb ötletetek a hosszabb távú tárolásra.

-Zed- Creative Commons License 2002.04.17 0 0 136
andreja Creative Commons License 2002.04.17 0 0 135
Nekem telefonon mondtak be, nem mindig csak az van, ami a katalogusban. A telefonos ugyfelszolgalat egyebkent 24 oras, es utanvetellel lehet rendelni akar egy fityiszt is kihoznak (persze olyankor a postktg. nem elhanyagolhato).

Fiatal korban kasztralva (tul koran nem szabad, mert meg nem alakul ki rendesen a berendezes, egy honapos korban mar biztosan jo) allitolag finomabb (szerkezetu) lesz a husa, nem lesz szaga. Bar szaga kb. 1 eves koraig egyebkent se nagyon van, es kesobb is tobbnyire csak ivarzasi idoben. Hazi kedvencnek csak herelve alkalmas, egyebkent veszelyes.
Felvasarlas hivatalosan leginkabb csak husvet elott van, altalaban 1-2 alkalommal.

Előzmény: Gabinet (134)
Gabinet Creative Commons License 2002.04.17 0 0 134
Köszönöm a címet.......Körülnéztem, klassz a hely és rengeteg okos dolog kapható, nagy segítség lehet a cicáimhoz is. A gép 240 + Áfa, tehát ott is 300 e Ft körűl van. Nézni fogom a bazárt, de ha valaki tud majd ilyet, akkor kérem, hogy szoljon rám. Előre is köszi. Előzőleg valaki érdeklődött lány kecskegyerek iránt. Van egy kislány és pár fiú eladó Sződön a barátaimnál. Nálam is van egy fiú, akit eladnék 'kedvencnek'......... Andreja. Ha kikasztráltatom a fiút, akkor az mikor aktuális a kecskénél és mit változtat a viselkedésén, a jellemén, a hús minőségén és a szagán. Egyáltalán szokták-e, vagy a felesleges fiúknak ivarérés előtt a lábosban a helye? Vagy van olyan felvásárló aki átveszi őket valamilyen korban? Az Interneten aránylag kevés infó van, mindenhol csak azt találni, hogy több kecskére lenne szükség, de semmi további utmutatást nem adnak. Bocsi a sok kérdésért és előre is köszi a válaszokat.
Előzmény: andreja (131)
andreja Creative Commons License 2002.04.16 0 0 133
Az a gida meg nagyon sokat szopik, majd meglatod. De most kezd csokkenni a fogyasztasa es igy a tejelvalasztas is. Ha sok tejet akarsz majd fejni, akkor kezdhetned a valasztast, es kifejni minel tobb tejet, hogy ne csokkenjen a tejhozam. Elso evben a napi 2 liter, foleg ha mondjuk nyar vegeig tudja produkalni, nem rossz. A tejet fejes utan azonnal le kell szurni, es le kell huteni, utana hutoben eleg sokaig elall, hogy meddig azt erzekszervileg kell ellenorizni, mert nem alszik meg olyan konnyen, mint a tehentej. Sajtot csak friss tejbol illik csinalni, turot lehet egy-ketnaposbol is. A hutesre javaslok egy felliteres uditosuveget vizzel feltolteni, es berakni a melyhutobe. Ezt aztan mint egy nagy jegkockat lehet hasznalni pl. a mosogatoba felengedett hideg vizbe rakva, es abba a tejet. A meleg tejet berakni a hutobe, az nem tejhutes!!
Előzmény: barni_boci (129)
andreja Creative Commons License 2002.04.16 0 0 132
Ha ad napi legalabb ket liter tejet, akkor reggel fel kg, este fel kg, ha jo minosegu szalas takarmanyt kap, akkor nem valoszinu hogy kellene tobb. Ennek is legalabb a harmada buzakorpa legyen. Ha napi 4 liter vagy annal tobbet tejel, akkor lehet tobb, de napi 1.5kgnal ne nagyon tobbet.
Ez persze igy nem tul alapos, mert az abrak is ezerfele lehet, de kb-ra jo lesz.
1 pl: 1/3 korpa, 2/9 kukorica, 2/9 arpa, 1/9 zab, 1/9 napraforgo, a szemeseket durvara kellene daralni. Mintha mar lenne tejelo kecsketap is, de nem tudom ki csinalja, talan a Purina, nem hiszem, hogy olcso mulatsag lenne.
Előzmény: barni_boci (128)
andreja Creative Commons License 2002.04.16 0 0 131
Magyar Bazar, abban szokott lenni hasznalt. Ujat csak ugy szabad venni, ha kivaltod az ostermeloi igazolvanyt es bejelentkezel az AFA-korbe. Akkor netto ar *0.75 -ert tied a gep.
azert nekem egy kicsit soknak tunt az arad, www.anivet.hu, ott egy (allitolag nemet) gep 240eFT _afasan_, tehat az a fenti buveszmutatvany utan 144eFt.
Előzmény: Gabinet (130)
Gabinet Creative Commons License 2002.04.16 0 0 130
Sziasztok.........Tegnap érdeklődtem kecskefejőgép iránt. Egy találatom volt, 350e Ft- ra + beszerelés + karbantartás + ÁFA + stb. Nem lesz fejőgépem! Mindenesetre, ha hallotok esetleg " hobby méretű " fejőgépről, írjatok.............. Egy kis vidámság, a Net-en találtam..............Adott egy kecske, nyárs, faszén, gyufa, stb. Ha valaki az egyéb apróságokat megírná, amitől mindez finom lesz.
barni_boci Creative Commons License 2002.04.15 0 0 129
Este is kellett fejnem, megint volt 9 dl. Lehet, hogy a 6,5 hetes gida már nem szopik sokat?
Ez már napi 1,8 l.

A lefejt tej meddig tartható el nyers fogyasztásra? Ha hosszabb ideig tartom, mire használható fel egyszerűen?

Előzmény: andreja (127)
barni_boci Creative Commons License 2002.04.15 0 0 128
Azt jó jelnek veszem, hogy étvágy van, és tej is akad bőven.
Ma reggel megértettem, hogy miért írtad korábban, hogy kezdhetem edzeni az ujjperceimet... Pedig 1 gida még megvan. Így ma reggel 9 dl tej volt. Mi lesz, ha már egy gyerek sem lesz? Ez soknak számít? És még ki sem fejtem teljesen.

Viszont anyuci nem igazán jött ki az ólból. Lehet, persze, hogy ez a sok eső és a vizes fű nem vonzotta, de talán az is benne van, hogy 3 lábon elég lassan közlekedik.

Most nem vagyok otthon, nem látom, mit csinál, de remélem ma már kimegy legelni, mert eléggé behorpadt az oldala a napokban.

Még egy kérdés. Ilyen körülmények között abrakot mennyit kapjon az anya egy nap? Mert most úgy csinálom, hogy reggel, a fejés közben kapja azt. De mennyi az ideális adag?

Előzmény: andreja (127)
andreja Creative Commons License 2002.04.14 0 0 127
Ha nem torott el a laba, akkor nem tart olyan sokaig. A stressz nagyon megviseli, tudok olyanrol, hogy raesett egy deszka, es az ijedtsegtol megkrepalt szegeny. Ez azert eleg szelsoseges pelda, de nagyon erzekeny ra.
Előzmény: barni_boci (126)
barni_boci Creative Commons License 2002.04.14 0 0 126
Ma megtaláltam azt a korhadt fatörzset, ami kitört alóla, miközben ágaskodott. Így kerülhetett majdnem a teljes teste a levegőbe.

Sajnos 3 lábon jár, és elég bágyadt. Gondolom, neki is legalább 1 hónap, mire rendbejön, nem?

Volt hasonló tapasztalatotok? Sánta marad, vagy teljesen rendbejöhet?

Előzmény: andreja (125)
andreja Creative Commons License 2002.04.13 0 0 125
Valoszinuleg labujjhegyen probalt csipegetni, es kicsusztak a hatso labai (lehet, hogy a gyerekei jatszottak es veletlenul kiutottek).

A gyerekneveles nem gondjuk, de ha elvisznek egyet , akkor ciciellenorzes, mert nem biztos, hogy a masik rogton fogja szopni az egyikét!

Előzmény: barni_boci (124)
barni_boci Creative Commons License 2002.04.12 0 0 124
Szomorú nap.

Szomorú nap lett ez a mai, de mégis hál' Istennek jól végződött.
A rossz idő miatt keveset voltam a kertben, a kecskéket is csak leginkább bentől láttam néha. Délután tök véletlenül kimentem a kert alsó részébe ("meglocsolni" egy fatörzset) és hallom, hogy fura hang jön a kecskék felől. És a szomszéd kutya is a keritésnél áll izgatottam. De nem a jól ismert mekegés volt, valami mélyebb nyögés.

Rohanok le, hát az anya kecske jobb mellső lábánál lóg egy bodzabokron, hátó lábai alíg a földön, feje visszacsukolva az ágak közé. Hát ő nyögött.
Gyorsan letörtem az ágat, ami felfogta és lehuppant. Nyelve szürkés volt, habzott a szája és valamit ki is hányt. Percekig feküdt, de aztám lassan felállt. Támolygott, dülöngélt, de 3 lábon elkezdett lépdelni...

A jobb patája kicsit ferde lett, és hát nem helyezi rá a testét járásnál. De talán rendbe jön.
Rongycsíkkal bekötöttem a lábát és kis kényezteés után most otthagytam.

Mit gondoltok? Egyéb teendő? Jótanács?

Az állatorvos megnyugtatott, hogy nem lesz gond.

Talán épp kapóra jön, hogy holnap elviszik az egyik gidát, így talán kevesebb gondja lesz legalább azzal.

andreja Creative Commons License 2002.04.12 0 0 123
Ez a legelo-tema nagyon erdekes, de nem latom hol kapcsolodik ilyen melysegben az informatikahoz.

Majdnem minden konyvben benne van, hogy hogy celszeru legeltetni. Eddig foleg a kecskekrol volt szo, de ha el akarsz kanyarodni, tessek:

Szantofoldi novenytermesztes (Mezogazda kiado)
Gyepgazdalkodas (Mezogazda kiado)

Biro Janos: A legelogazda konyve (1928)

Nagyvathy Janos: Magyar Practicus Termeszto es Tenyeszteto (1821-22)

ez utobbi nagyon erdekes meg elmeleti sikon is.

A kecske lomb- es aglegeleset tobben a magas nyersrost-szukseglettel magyarazzak.

Mindenesetre a kecsketej biologiai erteket elsosorban az adja, hogy nagyon valtozatosan taplalkozik, es rengeteg hasznos anyagot halmoz fol a taplalekbol, amikrol nem is tudunk, csak a vegeredmeny hatasat tapasztalhatjuk meg. Ezt a valtozatos es kivancsi taplalkozast keverik ossze sokan az igenytelenseggel, ami viszont teljesen alaptalan a kecskere nezve.

Igenytelen (ennek a szonak egyebkent is van egy - emberi tarsadalomban ertelmezheto - negativ kicsengese, amitol nehez elvonatkoztatni, amikor az allatokrol beszelunk) peldaul a renszarvas meg a pezsmatulok (ld. legujabb National Geographic). Az o igenytelenseguk egyben csodalatos is.

Előzmény: feketekecske (119)
barni_boci Creative Commons License 2002.04.11 0 0 122
Elmondom egyszerűen, bő egy év kecskés tapasztalatait:

Májusban (2000) nászajándékba kaptam egy 8 hetes nőstény gidát. 10 m2-es karamban tartottam kezdetben, keveset evett, adtam neki mindent, ami összejött a kertben. Borsoszar, hüvely, fű, gaz, kukorica, szárazkenyér, gyümölcs, zöldalma, stb. Nyar vegen a szomszed elhagyott kertjét vette birtokba, ott kapott egy régi sufniból kialakitott egyszerű ólat. (5 m2) Kb 200 nöl telken él ma is, folyton szabadon. Kezdetben bezártam estére, de többször kitörte a rozoga ajtót. Idén télen a legkeményebb hidegben is csak résre volt hajtva az ajtó, és ki be mászkált.
Ősszel fedeztettem, télen a konyhai zöldszemét mellé lucernát, szénát és kukoricát kapott.

Márc. 3-án anya lett, 2 fia van. Azóta a vasszöget is megeszi. Lemetszett venyige, krumplihéj, narancshéj, és bármi, ami van. Akár száraz pogácsa is jöhet, vagy fonott kalács.

A legelt területen 2 m-alatt mindent tarolt, ami fiatal növény volt. A fű bírja a kiképzést, de csak a nagy fák élték túl az elmúlt egy évet. A havas téli napokon mindent megrág, tavasszal meg a legzsengébb hajtásokat viszi.

De megeszi a spárgát, a cipőfűződet, alufóliát, nejlonzacskót, kátránypapírt, újságot, stb., ha éppen ahhoz van kedve.

Hát ennyi.

Előzmény: feketekecske (119)
Leria Creative Commons License 2002.04.11 0 0 121
Kedves feketekecske! Inkább veszek még neked 3-4 kecskés könyvet, de szerintem ilyen hosszú őrületekkel ne fáraszt a nagyérdeműt, teljesen elméleti síkon! Majd csak kitalálunk valamit.
Szia, a tesód.
Előzmény: feketekecske (119)
Gabinet Creative Commons License 2002.04.11 0 0 120
Szia.....Csak a Kecske érdekel program szinten, vagy lenne kedved a macskákkal kapcsolatosan progizni egy kicsit? a gabinet@vnet.hu ra írj és beszélgessünk róla. Egyébként mint kezdő kecskés, ha megírod, elmondod, hogy milyen feljegyzésekre gondolsz, gyűjtöm neked és elküldözgetem.
Előzmény: feketekecske (119)
feketekecske Creative Commons License 2002.04.11 0 0 119
Ez igaz! Egy kicsit hulyen fogalmaztam... A lelkesedes maximalis, a gyakorlati kecskes tapasztalaim minimalisak. Amugy pedig a legmelyrehatobb kezdo loket a kecskekkel kapcsolatban az volt, hogy meghallottam egy isztambuli szallodaban, amint Ali Avaz torkat recsegve elhagyja egy ilyen dallam: "Inatçi Keçi" (magyarul: csokonyos kecske).
Persze, hogy seni nem fogja megvenni a kecskes programomat... Mindenki ingyen fogja kapni. Ha pedig hasznalhatatlan, akkor kidobja. Eppen azert irtam ide, hogy a program ne oncelu legyen, es a gyakorlatban is hasznalni tudjak az emberek. Az informatika atka, hogy bar nagyon jo alkalmazasok vannak, egyszerre azonban mindent es mindenkit nem tudnak kielegiteni. Ha eleg sok emberrel beszelgetek a temarol (ezt majdnem minden nagyobb szoftvergyarto kihagyja, jobb esetben nyit egy forumot a honlapjan, amit aztan a gyarto reszerol senki nem ertekel), ha tenyleg megtudom, hogy mik a fontos dolgok, es kesobb az osszefuggeseket is megertem, akkor az eredmenyek jok lesznek. Ilyen programot "kifejleszteni" NEM KERUL PENZBE. A "kifejleszteni" megnevezes csak azert, mert (ha mar nincs penz) akkor ido, az bizony kell hozza.
Nagyon jo, hogy letezik ez a topic, de en sajnos gyakorlati kerdeseket - kecskem nemleven - egyelore nem tudok foltenni. Az azonban mindig is erdekelt - es erre a kerdesre eddig egy altalam olvasott konyv sem adott valaszt - hogy "mennyi (mekkora) legelore van szuksege 1-2 kecskenek?" Minden konyv a napi ajanlott frissfu-mennyiseget boncolgatja, arra nem ternek ki, hogy a lelegelt fu mennyi ido mulva ujul meg. A kecske, ugye szereti lelegelni a lombkoronat. Az osztonein kivul biztos, hogy van mas jo oka is erre. Mi van akkor, ha a legelon nincsenek fak? Milyen az igazi jo legelo? Van-e eselyem arra, hogy Magyarorszagon talalok ilyet? Egy egeszen picit, akkorat, hogy a kecskek is jol erezzek magukat. Ha nem is egy idealist, hanem egy teljesen atlagos legelot? Mennyibe kerul? Tudom, hogy a kecsketartas (talan a kecske termeszetebol fakadoan is) egy olyan dolog amit MEG KELL TANULNI. Egy par kecske kezdetnek, ha tetszik, es megy a moka, akkor tobb kecske, meg tobb kecske, esetleg gidak, majd tej, joghurt, sajt... Van-e eselyem arra, hogy en mint nagyvarosi, be tudok lepni azoknak a korebe, akik kezdo szinten tanuljak a kecsketartast? Esetleg elmelyultebben?

Pa, Vari voltam, es koszonok minden valaszt.

Előzmény: andreja (114)
andreja Creative Commons License 2002.04.11 0 0 118
Ha jol fejlett kb. 6 hetes koraban, de nagyon hasznos, ha mar 4 hetes koratol a nap felet az anyja nelkul tolti, es eszi a tejen kivuli kajat.

Ha van tej, akkor lehet korabban is, de akkor cucliztatni kell, akar anyarol, akar uvegbol.

Előzmény: Gabinet (117)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!