Keresés

Részletes keresés

Gabinet Creative Commons License 2002.06.29 0 0 207
Előbb írok, azután gondolkodok.............Ez így egyszerűbb.........forás az Internet

Kecskesajt készítés

A közvetlenül kifejt vagy a kb. 4 C-on tárolt nyers kecsketejet felmelegítjük 32-33 C-ra. A felmelegített tejbe beletesszük a kefirt (vagy "kultúrát 1%-at"), majd beleszórjuk az oltóport és ezt alaposan elkeverjük. Beoltás után a tejet 32-33 C-on tarjuk kb. 40 percig. Amikor kemény, "májas" lesz az alvadék felvágjuk. Egészen addig végzzük az aprítást, amíg az alvadék rögnagysága búzaszem nagyságú lesz, kb. 40 perc. Ezután a savó alvadék elegyet 40-42 C-ra melegítjük állandó keverés mellett. Ezen a hőmérsékleten kevergetjük 30-50 percig. A savó alvadék keveréket belemerjük egy vászonruhába. A kicsurgó savót összegyújtjuk egy tiszta edénybe. A savóelválasztás után a csurgató ruhát az asztal lapjára kiterítjük, szétterítjük az alvadékot. A szétterített alvadékra
1% konyhasót szórunk és alaposan összekeverjük az alvadékkal. (Ilyenkor lehet a különböző fűszereket belekeverni). A ruhát ismét összekötjük és 12-16 órán át tovább csurgatjuk a 22-24 C-os helyiségben

Gabinet Creative Commons License 2002.06.29 0 0 206
Szia.....Az Én receptem szerint úgy szól, hogy az első csurgatás, kb 1 óra után, a kendőt szétterítve kell sózni. A mennyiség kb 1%. Ekkor lehet más ízesítőket, füszereket beletenni, és finoman átgyúrni. Ezután a kendőt összekötve, újból visszameríteni a savóba és kézzel megformázni, majd 6-8 órára fellógatni. Ezután, a kendőből ki és 2%-os sóóoldatba rakni a sajtot mintegy 4-6 órára. Ezután vagy simán lógatod, vagy préseled deszkák között. Idönként forgatni kell, ha penészesedik a sóóldattal lemosni és szárazra törölni, és tovább érlelni. Jó munkát és jó étvágyat.
barni_boci Creative Commons License 2002.06.29 0 0 205
Sziasztok!

Tegnap az Anivetben voltam, igy van oltom. Most gyujtom a tejet, es majd kiprobalom hetfon en is a dolgot.
Szerintetek lehet a sajtba fuszert, vagy snidlinget, vagy egyeb izesitot keverni? Ha igen, melyik allapotaban?
Es ha sosan szeretem, lehet bele tobb sot szorni? Nem art neki?

Barnit üdvözlom!

Előzmény: Gabinet (200)
lufikukac Creative Commons License 2002.06.28 0 0 204
Köszi a segítséget! Gőzerővel próbálom megoldani a nemek szerinti elkülönítést, de mit tegyek ha már megesett a baj? Egyáltalán mi várható? Gondolom természetes közegben sem különülnek el.Később szeretnénk mi is sajtot. A serdülőkori terhesség mennyire lesz hátrány. Esetleg a következő ellés már normális lehet? Igaz, hogy a bakok szagát átveszi a tej? Most így ennyi izgat hirtelen. A körmölőkés már készül, majd elmesélem milyen lett az eredmény. Azt mondják érdemes betenni néhány mesterséges emelvényt (kőrakás, farönk) a birtokukra ez igaz?
Minden eddigit köszönök és ezután is zaklatlak majd titeket ha eszembe jut valami.Sziasztok!
andreja Creative Commons License 2002.06.28 0 0 203
nem 7-8, hanem KETTO. Ilyenkor tavaszi gidak mar nem lehetnek egyutt! Februari godolyet oktobertol nyugodtan paroztathatsz, foleg, ha kedvenci statuszban leledzenek nalatok.
Előzmény: Gabinet (194)
andreja Creative Commons License 2002.06.28 0 0 202
Szelénes sót adj neki, sot van olyan ami mikroelemeket is tartalmaz. Az ugyan dragabb, de ha elosztod naponta lesz vagy 3 filler a masfel helyett.

Kormozokessel is frankon lehet dolgozni, sot azzal lehet igazan szepen megcsinalni.
Az ollo foleg kezdetben viszont sokkal biztonsagosabb. A kormok szelen a kemeny reszt kell levagni, hogy olyasmi legyen a vegeredmeny, mint szuleteskor. Lehet a puha reszt is faragni, foleg ha tulno, de gyakorlat hijan azt csak ovatosan, mintha almat hamoznal.
A szelet nedves idoben jobb csinalni, kulonben olyan kemeny, mint a ko - szo szerint - a puha resz viszont nedvesen annyira felpuhulhat, hogy csak nagyon eles szerszammal lehet jol vagni.

Előzmény: barni_boci (198)
andreja Creative Commons License 2002.06.28 0 0 201
adj a sajtnak legalabb 3 hetet.
Előzmény: Gabinet (199)
Gabinet Creative Commons License 2002.06.28 0 0 200
Sziasztok......Most előszőr csináltam albumot, akik ISDN-t vagy jobbat használnak, nem panaszkodnak a lassúságra. Bár ez is csak előszőr gond, a cash-ből már gyorsabb lesz. Fogok teljesalakos képet is készíteni, néhány napra most van nálam egy masina......... Ha gondolod, megbeszélek neked tejet és tudok átadni oltót, hogy kipróbálhasd a sajtot. Megbeszélt időpontban, he eljöttök, megoldható.
Előzmény: barni_boci (197)
Gabinet Creative Commons License 2002.06.28 0 0 199
Sziasztok..........A túró elkészűlt, és a családban egyértelmű tetszést aratott. Az állaga krémes, hasonló mint a fahordós brindza. Az íze kissé savanykás, nagyon kellemes. Holnapra átalakítom körözötté, és reggeli lesz belőle. Ja és ez most oltós túró. 1,5 l tej, 0,5 l tejfől és ezekből lett tisztán 62 dkg........A sajt. 10 l tej, 2 dl kefír, 0,18 oltó, 1,2 dkg só a sajthoz, 4 dkg só az áztatáshoz, és kb 4 óra ráfordított idő. kb 1 kg a végtermék, most a préselés után a sólében ázik. Az átmérője mintegy 14 cm a vastagsága 6 cm. Az első kostolás szerint, a préselés előtt, ehető, a többi néhány nap múlva derűl ki.
barni_boci Creative Commons License 2002.06.27 0 0 198
Szia Lufikukac.

Andreja ugyan szakember, de 2 év kecsketartás után pár dolgot én is tudok javasolni.

Szerintem egy nem túl hosszú pengéjű, éles késsel, harmatos, vagy esős időben a korábban itt leírt testhelyzetben a legkönnyebb a körmözés. Olyankor puha, és könnyen vágható a köröm.

A nyalósót én takarmányboltban vettem, egy egyszerű só tégla ez, kb 4 kg. A fele sem fogyott el 2 év alatt. Igaz, alkalmanként hagyományos konyhasót is adtam kis tálban. Abból is szivesen nyalogat. De nem kell jódozott, tengeri só neki...
Jó lesz az egyszerű tesco-só is...

Az én kecském megtanulta kinyitni az ajtót, ami a konyhakerttől elválasztja. Szerencsére épp a közelben voltam, amikor először sikerült neki. Most egy drótkarikával nehezítettem neki a feladatot.
És hogy még mit szeret az én tapasztalataim alapján: banánhéj, karácsonyfa, ezüstpapír, újság, kátránypapír, meggy, barack, éretlen zöldalma, szilva (persze a magot kiköpi, fogyeld majd meg), szőlő, stb.

Hát kellemes szórakozást!

Előzmény: lufikukac (195)
barni_boci Creative Commons License 2002.06.27 0 0 197
Megvagyunk!

A lábtörés meggyógyult, bár még sántít egy kicsit az anya. Szépen megvan a naip 3,5 liter tej. Remek, mellékíz nélküli. Általában meg is isszuk de néha el is adok belőle. Már néhányszor csináltunk túrót a korábban itt olvasott recept szerint. Jó lett az is. Oltót nem vettem, mert nem gyűlt össze annyi tej, de hamarosan kipróbálom.

Most megyek, megnézem az új képeket.
...

Marha lassan jön le, ugyhogy várok.
...

A kecsa és kecsc nevű file-okon látható Barni, igaz? Szépen alakul a szarva! Nincs róla teljes alakos kép? Kiváncsi lennék.

Szia.

Előzmény: Gabinet (193)
lufikukac Creative Commons License 2002.06.27 0 0 196
Rájöttem, hogy ha Rozika megtanul főzni (különös tekintettel a bakonyi betyárbordára) valószínűleg beleszeretek.
lufikukac Creative Commons License 2002.06.27 0 0 195
Sziasztok!
Andreja, mindent köszönök! A Bercit sürgősen Borika és Rozika mentesítem.Egyelőre azt hiszem, hogy a fiatalúr pórázon fog gabonaköröket legelni, éjszakára pedig külön helyre zárom őket. A lányok remélem nem fognak ledér módon odafurakodni a póráz hatósugarába. Ha kiderül, hogy megesett a "baj" akkor mit tegyek? Apám emlékeim szerint bontott egy üveg bort amikor megtudta. Körmöléshez eddig csak egy görbe kést láttam, légyszives írd körül jobban az ollót és a körmölés folyamatát. A nyalósó is izgatna. Lehet kapni a tescoban, vagy méretre készítik? Bocs ! Fáradok és hülyeségeket beszélek. Tehát tulajdonképpen mi ez ? Egyébiránt a kecskék ízléséről elég körültekintő képet tudok adni, ha valakit érdekel. Néhány napig rokonlátogattunk és a kecske és puliszitter látta el a háztájit. Az egyik reggel a kecskéket a kertben találta. (tényleg mit nekik kerítés már ebben a korban is) Szabadon válogathattak a legkülönfélébb zöldek közül. Az első kárfelmérés szerint a legjobban a földieper levelét és a nyírfacsemetét favorizálták,(no levél) de megdézsmálták a páfrányfenyőt és a fűzfát is. Imádom őket!
No mindenkinek joccakát.
Gabinet Creative Commons License 2002.06.27 0 0 194
Sziasztok.........Mindenki nyaral? Készűl az első saját túróm. Most csendesen csepeg a zsákban. Holnap reggel pedig az első sajt fog elkészűlni. Illetve ami sikerűl..........Andreja. A körmölésnél a köröm elejét és a talp körüli ívet szoktam alakítani. Kérdés....A talpon keletkezik börkeményedés szerű réteg? Ovatosan megfaragtam, olyan mint mikor a sarkamon szedem le a megvastagodott bőrt. Én állva körmölöm a lányokat, mint a lovat szokták, így jobban szereti mintha ledöntöm és lefogom. Előzőleg írtad, hogy a baksik már 7-8 hónaposan ivarosak lehetnek. A kis bak és a nőstény is februári. Jobb ha szétválasztom Őket? A nőstényt az idén lehet már pároztatni, vagy várjak vele jövő őszig. Köszi.
Gabinet Creative Commons License 2002.06.25 0 0 193
Sziasztok mindenkinek..........BarniBoci mi van veletek? Barnabás jól van, szépen fejlődik. A HP-mre teszek fel új képeket róla, majd nézd meg..........Megkaptam az oltót, a hét végén sajtpróbát tartok. Beszámolok majd az eredményről. Ha valaki gondolja, a felét át tudom adni, mivel az 1 liter nekem egyenlőre nagyon sok. Üdv mindenkinek.
andreja Creative Commons License 2002.06.24 0 0 192
sajnos hetente kb. 2x jutok gepkozelbe, teljesen valtozo napszakban, de tapasztalatom szerint az index teljesen osszecsinalta magat. Nincs energiam ilyenkor orakat varni egy nyamvadt hozzaszolasra raadasul kapcsolt vonalon. akinek surgos cc-zen email-t, az hamarabb.
andreja Creative Commons License 2002.06.24 0 0 191
Szena es viz es nyaloso allandoan legyen elottuk. Nem tudnak ezekbol _tul_sokat_ fogyasztani.
Telen is szeretnek kint lenni, valami teto legyen ami ala es valami 3 oldalrol zart hely, hogy a szel elol be tudjanak huzodni. Tiszta szaraz idoben meg a minusz 20 fokos hidegben is inkabb a csillagos eg alatt alszanak, mint egy paras, dohos istalloban.
Ha a korom mar hajlik, akkor illik levagni. Legjobb es legkevesbe (on)veszelyes un. szuretelo-olloval kormozni, az egy olyan metszoollo, aminek ket _egyforma_ hosszu es keskeny pengeje van. A hagyomanyos metszoolloval nem tudsz olyan jol minden iranybol kozeliteni hozza. Kormoleshez legjobb, ha lefekteted az oldalara, az egyik labaddal raterdelsz a nyakara ugy, hogy kb. a bokadnal legyen a nyaka, akkor nincs rajta a sulyod, de nem tudja kihuzni a fejet, es a ha mozgolodik, akkor egy kis sulypont-athelyezessel oda tudod szoritani a foldhoz. Ne fektesd a hatara, es ne ultesd le, mint a birkat, mert ez sokkal kellemetlenebb helyzet neki, es sokkal jobban mocorog. A legjobb az lenne, ha egy masik kecskesnel megnezned, hogyan jo azt csinalni.
Előzmény: lufikukac (189)
andreja Creative Commons License 2002.06.24 0 0 190
Legfontosabb: azonnal elkuloniteni a bakot a kislanyoktol. De ne becsuld ala a repulesi es keritesosszetoro kepesseguket!!! Akar mar kethonapos koraban ivarerett _lehet_ mindket nem, es a vemhesulesi szazalek termeszetes fedezesnel kozelebb van a 100%hoz mint a 90hez! Az nem korrekt megfogalmazas, hogy elso uzekedes, mert azt koveti 3 hettel a masodik es igy tovabb. A nostenyt felelos allattarto akkor paroztatja, amikor a kifejlettkori testtomegenek kb 70-75%at eleri, okolszabalykent praktikusan az egyeves koraban ello anya az normalis es kockazatmentes, persze rendes tartasi korulmenyek kozott. Ez azt jelenti, hogy kb. 7 honapos korban illik eloszor alkalmat adni ra, hogy szerelmeskedjen. Ez egy marciusi szuletesi kecskenel kb. oktober, ami epp a parzasi szezon csucsa, de en varnek vele decemberig, ha csak nehany kecskem lenne, mert akkor az elles mar nagy valoszinuseggel nem fagyos idoben tortenne. A kislegenyeket sem szabad hagyni 4-5 honapos korukban kedvukre szeretkezni, mert visszavetheti oket a fejlodesben, izuleti gyulladasokat szedhetnek ossze es felnottkorukra nem lesznek olyan teljesitmenyre kepesek, mint ellenkezoleg.
Előzmény: lufikukac (189)
lufikukac Creative Commons License 2002.06.21 0 0 189
Sziasztok!
Végre találtam egy helyet, ahol úgy olvasom szakértők is vannak. Felmerült néhány kérdésem amire nem sikerült választ kapnom a környezetemben.Lett három kecskénk, két lány és egy fiú. (nem rokonok), négy hónaposak.Kicsit későbbre terveztük őket, de ha már így alakult, örülünk nekik.Természetesen a sajtkészítés lesz az elsődleges cél. Eddig mindenki mást mond a felmerülő kérdésekre, de nekem úgy tűnik nem teljesen értenek hozzá. Az elkeríteni tervezett terület és az ólnak alkalmas épület között jelenleg pórázon és felügyelettel közlekednek reggel legelni, este pedig az ólba. Ha jön a tél akkor is kint lehetnek egész nap fedél nélkül esetleg egy esőbeálló alatt, vagy új ólat kell építenem? Természetes közegben ez hogyan zajlik? Napközben nem kapnak enni mert még tudnak legelni, este pedig zabot, szénát, száraz kenyeret, esetleg zöld hulladékot szoktam nekik adni.Este a két lányt viszem először az ólba, majd kb 10 perc sírás után a bakot, mert különben elökleli a lányokat a kajától. Az egyiknek ma egy kicsit véres is volt az oldala.Ez természetes? Az igaz, hogy az első űzekedésnél még nem szabad vemhesnek lenniük? Nálunk egy helyen vannak a bakkal különítsem el? Körmöt vágni mikortól kell? (a patájukon oldalról aláhajlik a köröm és eltakarja a puha talp rész 2/3 át) És egyáltalán hogyan körmöljem őket? Még csak most alakítom ki a helyüket azért fontos néhány dolog. Egész nap legyen elérhető számukra víz, vagy elég reggel és este az ólban? Széna is legyen mindíg és majd ők tudják mennyit ehetnek, vagy szigorúan porciózzzam? Egyébként először úgy terveztük, hogy ha a két lányból anya lesz, a bakot megesszük, esetleg a két puli is besegít, de azt hiszem így egy hónap után, hogy nem leszek képes kecskegyilkosságba keveredni. Ezért jövőre lesz egy 1 éves jó fej bakunk eladó. Az igaz, hogy a bak szagát átveszi a tej, ha együtt vannak tartva?
No! Úgy izgulok! Ezután rendszeres olvasótok leszek, előre is köszi a segítséget!
I love juh (akarom mondani:kecske)
Gabinet Creative Commons License 2002.06.10 0 0 188
Sziasztok........Szia Barni........Jól van a kicsike, fejlődik és most a gyerekleánnyal vannak ketten, így most kevesebbet fut. A nálam született bak visszament az apjuk tulajdonosához, mert egy nősténnyel eggyütt befaltak egy fél zsák búzát, és a doki már nem ért ki időben. Két hete már fejem a nőstényt, egyre simábban megy, és a macskáim is meg mi is fogyasztjuk a tejet. A másik nőstény üres maradt. Ha ránézel a weblapomra, van már kecskelap is. Üdv, Gábor
Előzmény: barni_boci (182)
andreja Creative Commons License 2002.06.10 0 0 187
Magyar Tejgazdasági Kiserleti Intezet, Mosonmagyarovar, 96-215711/124mellek, Bognar Gabor vagy Dako Eva

szivi

Előzmény: andreja (186)
andreja Creative Commons License 2002.06.10 0 0 186
De. hivtak az Anivetbol, hogy megjott az olto meg a kultura, lehet menni verekedni erte.

Szerintem az ovari kutato telefonszama ezen a forumon kozerdekunek tekintheto, keretik idebiggyeszteni, kosz.

Előzmény: barni_boci (182)
barni_boci Creative Commons License 2002.06.03 0 0 185
A citromos receptet lehet, hogy kiprobalom, mert az anivet meg mindig toketlekedik.
De magadhatnad a mosonmagyarovari cimet, hogy esetleg en is rendelhessek.

Szia!

Előzmény: csabi73 (184)
csabi73 Creative Commons License 2002.06.03 0 0 184
Barna Boci!

Van egy sajt receptem,még nem próbáltam ki de jól hangzik.
Végy 3 liter tejet forrald fel ha elkezd forrni,és már majdnem kifut keverj bele egy citromnak a levét ez összehúzza ha kihült az eljárás ugyan az mint az oltós sajtkészítésnél.
Ha kipróbáltad várom a tapasztalatod.
Én egyébként nem vártam az anivetre,és sajtkultúrát és oltót a Mosonmagyaróvári tejkutató kisérleti állomástól rendeltem telefonon 2 nap alatt elküldték.

Előzmény: barni_boci (182)
andreja Creative Commons License 2002.06.01 0 0 183
Oltot sok helyen lehet meg kapni, ezek kozul keves helyen lehet kis mennyiseget, de fejbol nem megy, hetvegen meg nem fejbol sem.
Előzmény: barni_boci (182)
barni_boci Creative Commons License 2002.05.31 0 0 182
Az Anivet-nél hosszú ideje nincs oltó...
Most több, mint 10 l tejem marad a nyakamon. Van ekvivalens megoldas a sajtkesziteshez, amivek kivalthatom a hianyzo oltot?

Gabinet! Hogy van a kis Barni? Mekkora? Elfogadtak mar a tobbiek?

Sziasztok!

andreja Creative Commons License 2002.05.30 0 0 181
nem csinalunk most annyit, hogy a csomagolasra kulon gondot kene forditani, a sajtviasz letezik, de en sem tudom, hogy kinel kaphato. Nem hiszem, hogy nagy titok lenne, szaknevsoron keresztul biztos ki lehet deriteni.
Előzmény: csabi73 (180)
csabi73 Creative Commons License 2002.05.30 0 0 180
Kedves Andrea!
A sajtkészítéssel próbálkozunk,a méhviszt használjuk a sajtokhoz,de halottam,hogy van speciális sajtviasz is hol lehet ezt beszerezni,te mit használsz vákumcsomagolást?
Csaba
Előzmény: andreja (179)
andreja Creative Commons License 2002.05.17 0 0 179
Nem jo a togybimbo zaroizma? Ez nemcsak a tej miatt baj, de gyulladas is konnyebben kialakulhat, mert be tudnak hatolni a bacik.

Hogy mitol van ez, es mit lehet vele csinalni, azt az allatorvos tudja megmondani.

Ha ez a baja, es helyreallithato, akkor biztos szukseg van arra, hogy minel kisebb legyen a tejnyomas. Vagy nagyon gyakran ki kell fejni, vagy el kell apasztani. Egyik se lesz konnyu ebben az esetben.

Előzmény: csabi73 (178)
csabi73 Creative Commons License 2002.05.17 0 0 178
Kedves Andreja!
A vezér kecskémnek csöpög a teje igy elég veszteséges a tartása,a lefejt tejmennyiség 1/3 az előző évi fejésekhez hasonlítva.
Nem szeretném elveszíteni tudsz ajánlani valamilyen módszert amivel meg lehetne szüntetni a tejcsöpögést.
Köszi:
Csaba
Előzmény: andreja (177)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!