Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

TimáriKristóf 2013.09.09 Creative Commons License 29459

Az myxomatózis. ha göbös, akkor nem biztos, hogy megdögli, akkor nagyobb esély van arra, hogy megmarad.

De erről a múltkor írtunk egy csomó mindent.

 

1.Ha nem találkoztak vagy nem ittak, ettek egymás táljából, akkor nem biztos, de inkább másik eszközzel takarítsd, mint a betegeket.

2.Ha kifertőtleníted domestossal, klórmésszel bőven elég. De  a gazdatesten kívül a vírus elpusztul 3 nap alatt, én úgy tudom, lehet nem így van.

3.Ahogy írtam lehet göbös meg ödémás is. A göbös a gyakoribb. Ha a te nyulaidnál is ez van, akkor ilyan kis puklik vannak a szeme körül, meg orrán is egy-két nagyobb. Ha ödémás, akkor gyulladt a szeme és nem nagyon tudja kinyitni. Egy képet tudsz küldeni. Meglehet enni őket, semmi bajod nem lesz,mert csak a házi meg üregi nyúlra veszélyes a myxomatózis.

 

A kicsiknek vagy adj kevesebb kaját, amit egyszerre megesznek, de akkor többször egy nap, vagy próbálj meg ledeszkázni egy darabot az etető alatt. A nyúl úgyis egyhelyre jár budira, jobbesetben.

Előzmény: Bakter1234 (29458)
Bakter1234 2013.09.09 Creative Commons License 29458

Sziasztok!

 

Én egy kezdő nyulas vagyok, nem sok tapasztalattal. Elcseréltem két nyulamat, de ahonnan a csere nyulak származnak elég sok dagadt orrú, szemű nyúl volt. (Na ekkor még nem tudtam, hogy mi ez….) De egy olyan ketrecből kaptam ahol látszatra egészségesek voltak. Hazavittük, de sajnos két hétre rá elkezdett ezeknek is dagadni az orra, szeme. Kicsit utána olvastam, és én úgy gondolom, hogy Myxomatozis.

 

Ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem:

 1. Külön ketrecben vannak első pillanattól fogva kb. fél méterre az én egészséges nyulaimtól. Mindig őket etettem takarítottam utoljára.  Így is megfertőződhettek az egészséges állataim?
 2. A beteg állatokat nyilván levágom, de a ketrecet nem kellene valahogy kifertőtleníteni?
 3. Ahonnan hoztam ott azt mondták, hogy ez a betegséggel még egy darabig esznek isznak, megnőnek, és aztán levágják megeszik ezeket a nyulakat is. TÉNYLEG MEG LEHET ENNI EZEKET A BETEG NYULAKAT IS???

 

Más: 8 hetes nyulak és 7 vannak. De egyszerűen nem tudom, hogy etessem őket. Rácsos a padozat, hogy az ürülék kipotyogjon. Sajnos mindenféle etető edényből kikaparják (nem kiborítják!) a kaját, a rácson lehullik a földre. Vettem önetetőt is, de abból is kikaparják, sőt még bele is bogyóznak. Gyakorlatilag a takarmány felel veszendőbe megy. Nincs valami bevált módszer amiből nem megy veszendőbe a kaja?

 

Segítségeteket előre is köszönöm.

juhosttt 2013.09.09 Creative Commons License 29457

Igen, valóban elírtam elnézést! Mentségemre szóljon, hogy reggel volt!

Előzmény: pockorocki (29456)
pockorocki 2013.09.09 Creative Commons License 29456

Majdnem stimmt, de... Minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár.

Előzmény: juhosttt (29455)
juhosttt 2013.09.09 Creative Commons License 29455

A pázsítfű félék nem mind gabonák. De minden gabona pázsitfűfélék családjába tartozik.

Ez olyan hogy nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar.

Ezen felül mostanság szinte minden hsz-embe találsz valamit ahol próbálsz fogást találni, de eddig sikertelenül...

Előzmény: japipapi (29450)
juhosttt 2013.09.09 Creative Commons License 29454

Régebben meló miatt egy időben tritikálét kaptak tisztán a nyulak.... Több idősebb anyanyúl is befalta jó ízzel, de a széklete hígabb volt sokkal, egybeálló, nem golyók. Olyan volt mint az a lágy bélsár amit meg szoktak enni is. Előtte és utána is kaptam tritikálét, de ha többet kap mint amennyi egészséges akkor már borul a rendszer. Bele nem döglött, még fel sem fúvódott, de amint észrevettem leálltam ezzel.

Előzmény: Deryan (29453)
Deryan 2013.09.09 Creative Commons License 29453

Szerintem elsősorban azt eszi meg amire a gazdája szoktatja. Az új dolgokat legfeljebb megkóstolja.

 

3 féle nyulat engedünk ki a kertbe sétálni rendszeresen.

 

Egy jól fialó és nevelő 2 éves anyát. Egyértelműen az ismert növényeket legeli a kertből, de csak kóstolgatva. Enni inkább otthon, a kifutójában szokott. A földön heverő almákat figyelemre se méltatja, viszont a darabolva imádja.

 

A bak nyúl csak rohangál a kertben, felméri a terepet, meglátogatja kívülről a szomszédos kifutókat és szeret átszökni a szomszédhoz, ahol a kert nagyobb része csak kaszálva van.

 

A 3. 2 db süldő bak. Ezek is csak rohangáltak inkább a kertben és a kifutókban a hasonkorúakkal barátkoztak kívülről. Ők vállalkozóbban kóstolgatták a növényeket. Az egyik rákapott a bazsalikomra.

Előzmény: juhosttt (29451)
TimáriKristóf 2013.09.09 Creative Commons License 29452

A kan nyulak eleve nyugodtabbak szoktak lenni, mint a kocák. Nálam is alig eszik a kan nyúl, de nem fogy le. Egésznap csak fekszik, meg tisztálkodik. Most még téged se ismer. Tegyél elé mindenfélét.

Előzmény: Strommer Mátyás (29441)
juhosttt 2013.09.09 Creative Commons License 29451

Semmi bajom mint gyűjtő névven, de nálunk faluhelyen gabonának nevezik a rozst. Vagyis ha azt mondják itt hogy gabona, akkor nem gyűjtőnévre gondolnak hanem a rozs nevű növényre.

A nyúl nem tudja zsigerből mi a jó neki, mert akkor nem lenne sose takarmányozásból következő hasmenés, meg puffadás, meg döglések...

Előzmény: japipapi (29450)
japipapi 2013.09.09 Creative Commons License 29450

Szia.

Már ne haragudj, de mi a gondod a "gabona" gyűjtő névvel? Igen, a rozs is gabona, meg a búza is gabona, a perjefélék magja, mind gabona. A rozs is etethető a nyulakkal, de óvatosan, mert fosik, (Te nagyon szereted vizsgálni), viszont magas a tápértéke. Inkább télen adom nekik, mert magas a fűtőértéke. Sokszor leírtam, nálam az alapvető takarmányuk a széna (lucerna és réti), állandóan előttük van. Magvak: a gabonák bőven, kukorica kismértékben, zöldek minden formában (frissen és fonnyasztva), lombok, levelek és káposzták és hüvelyesek. Gyökerek és gumósok, mindenfajta gyümölcs. Száraz kenyér (ma már az luxus). Víz állandóan előttük, télen, ha van, hó! Nyalósó. Az én nyulaim mindent megesznek, persze eltérő mennységgel. Pl. a tököt nem nagyon kultiválják, csak télen fanyalognak rá. Egyik nap szóba került a takarmányrépa, igen az is jó kaja, ma már nem jutok hozzá, annak idején lereszelve, hozzá adva korpa és dara, a süldők nőttek, mint a veszedelem! Most nagy mennyiségben eszik a szőlőlevelet, télen megeszik az összes venyigét!

40 éve tartok nyulat, nem igen jelentkezik felfújódás meg minden féle nyavalya, igaz nem is könyvből szereztem az ismereteket, ugyan van bőven, de sok benne az üres a tartalom, mint ha sorok mennyisége miatt fizetik az írókat. A nyúl zsigeriből tudja, hogy mi jó neki, ennyi az egész.

Előzmény: juhosttt (29449)
juhosttt 2013.09.09 Creative Commons License 29449

Gabona = rozs? Hát azt nem adnám a nyúlnak, főleg nem kukorica és káposzta levél párosítással... Ezzel hazavágod a gyomrát, főleg ha még fiatal.

Ha folyós lenne már baj lenne. A színe és az állaga a lényeg. Az állagát már leírtad, de kép kellene. Ha szétnyomod akkor vizenyős, vagy morzsálódik? A megfelelő nyúlbogyó morzsálódik, nem sötét (fekete?!) és szép nagy az egyed korához mérten.

Előzmény: Strommer Mátyás (29447)
japaszturo 2013.09.08 Creative Commons License 29448

Szia! A nyulak régi gazdáját kérdezted,hogy mivel etette a nyulakat. Lehet hogy szénával és táppal. Te pedig kukoricával,káposztával stb. lehet.hogy ettől  olyan a széklete. A nyulak viselkedésére pedig annyit,hogy mi emberek se vagyunk egyformák. Nekem van olyan nyulam ami kezes türi ,és igényli a simogatást,de van olyan ami morog amikor a kicsikhez nyulok,viszont jó anya. Volt olyan is amikor kinyitottam a ketrecet beakartam nyulni a nyulért,és támadott,mint egy tigris. Na ez már nem él. :)

Előzmény: Strommer Mátyás (29447)
Strommer Mátyás 2013.09.08 Creative Commons License 29447

ma kapott gabonát+kukoricát és lucernát meg most este káposzta levelet hogy reggelre meg eszi e

hát a széklete olyan nem folyós de nemis kőkemény

Előzmény: juhosttt (29446)
juhosttt 2013.09.08 Creative Commons License 29446

Van ami normális, van ami nem.

Az hogy nem haggya megfogni magát a nyúl normális... Főleg ha nem jól fogod akkor elvadul tőled. Ha meg még nem régóta van nálad alapból idegenkedik tőled.

A baknál lehet takarmányozási hiba, a legtöbb esetben ez jelenti a gondot, de persze sok más is lehet. Mivel etetsz? A nyulakt hol hogyan fogod meg? A bak széklete milyen?

Előzmény: Strommer Mátyás (29441)
juhosttt 2013.09.08 Creative Commons License 29445

hát 8 anya már sok helyet és időt kíván. Meg legalább 2 bakot. És mégtöbb takarmányt!

Kezdőként előbb ismerd ki a nyulazást, aztán vágj bele nagyba! Én is kezdőként belevágtam nagyban semmi hozzáértéssel aztán jött a sok kudarc...

Előzmény: tivi80 (29444)
tivi80 2013.09.08 Creative Commons License 29444

Nem akkarom nagyban csak intenzivebben. Kb 8 anyára gondoltam. Az böven elátna husal. szerintem.

Előzmény: juhosttt (29442)
Strommer Mátyás 2013.09.08 Creative Commons License 29443

Nem tudjátok mi lehet a gond?

 

 

 

juhosttt 2013.09.08 Creative Commons License 29442

Ez egy nyomós ok. De kezdőként nem kell egyből a közepébe ugrani, mert nem biztos hogy meglesz a sikerélmény. 

Előzmény: tivi80 (29439)
Strommer Mátyás 2013.09.08 Creative Commons License 29441

Sziasztok.

Ma vettem 2 nyúlat a bak német óriás, a nőstény magyar óriás,külön ketrecbe tettem őket.3 hónapos mindeggyik a nőstény egésznap eszik, a bak szinte alig fogyasztott valamit egésznap amikor bevan zárva 1 helyben fekszik ha kiengedtem ugrált evett egy keveset.Szerintetek mi lehet a gond?Lenne mégeggy olyan kérdésem, hogy a bakot nagy nehezen megis tudom fogni de kapálózik meg karmol,a nőstény pedig morog rám meg toppog, de ő egésznap el lenne a ketrecébe folyamatosan enne meg feküdne.A nőstényt alig tudom megfogni ha kivan engedve.Szerintetek ez normális?

bal jo 2013.09.08 Creative Commons License 29440

A takarmány répa jó a nyulaknak de ovatosan kel vele báni. Ha tul sokat adsz nekik akor felfujodnak töle ezért csak keveset és más takarmnal együt etetm.Széna,szem táp

Előzmény: Csobo86 (29438)
tivi80 2013.09.08 Creative Commons License 29439

Szia. Miért sürgös? :) 1 Mert szeretem a nyúl hust. A bólti husok idönként katasztrofák. 2 Sajna a feleségem munka nélkül maradt. És most 5en vagyunk 1 keresetre. kell 1 kis kiegészités. Gyerekek mellett nem nagyon talál munkát :(

Előzmény: juhosttt (29437)
Csobo86 2013.09.08 Creative Commons License 29438
Sziasztok. Azt szeretném kérdezni tõletek hogy a takarmányrépát hogy etetitek a nyuszikkal? Válaszotokat, tanácsotokat elôre köszönöm.
juhosttt 2013.09.08 Creative Commons License 29437

Ha még kezdő vagy hova ez a kapkodás? Vagy választás után egyből pároztatsz? Vagy minek olyan sürgősen választani? Ha nem intenzíven szaporítasz, nyugodtan lehetnek tovább az anyával!

Előzmény: tivi80 (29436)
tivi80 2013.09.08 Creative Commons License 29436

Köszi. Én 4 hetesen leválasztom öket onnantól külön tartom öket ezért nem tudtam. Amugy amatör szinten nyulászkodom . Néhány anyával. Most szeretnék komolyaban nekiálni.

juhosttt 2013.09.08 Creative Commons License 29435

Azok még fiatalok, nem azért kergetőznek, hanem azért, mert rangsort alakítanak ki... Ha nem szokják megy egymást, akkor jobb lesz külön tenni őket egyelőre.

Előzmény: tivi80 (29433)
Erdélyi Nyúlász 2013.09.08 Creative Commons License 29434

Szia

 

Szerintem ez ki van zárva, még túl fiatalok, én 16 hetes korban választom szét a süldőket és még idáig nem volt gond.

 

Üdv

Előzmény: tivi80 (29433)
tivi80 2013.09.08 Creative Commons License 29433

Sziasztok. Most találtam ezt a fórumot. Lenne 1 kérdésem vettem 1 pár pannon féret. 10 hetesek kb. 2 napra együtt hagytam még öket. Akkor vettem észre,hogy kergetöznek. Szerintetek készüljek kicsikre vagy még nem kell?? Még szeretem volna várni velük:) A segitséget elöre is köszönöm. 

Erdélyi Nyúlász 2013.09.07 Creative Commons License 29432

A láda sokkal jobban véd a hideg ellen, ha netán hűvösek az éjszakák vagy télen fialtatsz és könnyebb az anya ketrecének tisztántartása is mivel az alomanyag nem keveredik mással;)

Előzmény: szabojozsi64 (29431)
szabojozsi64 2013.09.07 Creative Commons License 29431

Köszönöm szépen a tanácsokat!

Csütörtökön kell ellenie mind a két anyának, úgyhogy ma össze is kéne ütnöm a ládákat. :)

Igaz, eddig nem használtam ládát, kizárólag az anya által épített fészek volt a fiókák helye. És, eddig tökéletesen meg is felelt....

Előzmény: Erdélyi Nyúlász (29430)
Erdélyi Nyúlász 2013.09.07 Creative Commons License 29430

Egyeet értek, ez szerintem is pont megfelelő méret. A perem viszont legyen min. 5 cm, mert hanem kihúzhatja a kicsiket zoptatás után. Én ma reggel sajnos igy jártam és a 12-ből el is pusztult egy:((

Előzmény: Chezulu (29427)
TimáriKristóf 2013.09.07 Creative Commons License 29429

Nem. Fonottra, amiről Chezulu már tett fel képet.

Előzmény: juhosttt (29426)
Chezulu 2013.09.06 Creative Commons License 29428

Szerintem erre gondolnak:

Ez apróbb lyukú és erősebb fonat. 

Előzmény: juhosttt (29426)
Chezulu 2013.09.06 Creative Commons License 29427

Szia!

Szerintem egy 40cm mély 30cm széles és 30cm magas megfelelő. Én ilyeneket csináltam magamnak. A tetejét felhajthatóra készítettem mert majd kívül akarom felrakni, mihelyt átalakítottam a ketreceket. Legyen perem a bejáratnál és így nem rángatja úgy ki a kicsiket. Ha ihletnek kell kép akkor küldök.

Előzmény: szabojozsi64 (29419)
juhosttt 2013.09.06 Creative Commons License 29426

nem a pontheggesztett hálóra gondoltok?

Előzmény: TimáriKristóf (29424)
japipapi 2013.09.06 Creative Commons License 29425

Szia.

Már azért is írok Neked, mert szeretném eloszlatni tévedésed. Olyat nem fogsz kapni, ahol olcsó is, és hogy a szállítási beleférjen. Ha ilyet találsz, kérlek közöld, engem is érdekel, ámbár nyulaimnak nem adok tápot, de valamire csak jó lesz! :-)

Előzmény: Vicuska0917 (29421)
TimáriKristóf 2013.09.06 Creative Commons License 29424

A nagy lyukú a sima, amit mindég lehet kapni. A kisebb szeműt meg csináltatni lehet több méretben is,de az drága, ezért nem is nagyon rendelnek a gazdaboltokba. Legalábbis nálunk lehet rendelni, de raktáron sosincs a kisebb lyúkóból, mert  úgyse venne senki.Én egyszer rendeltem galambokhoz, de 450 ft/ m, a sima meg 190 ft.

Előzmény: juhosttt (29423)
juhosttt 2013.09.06 Creative Commons License 29423

Csibehálóból milyen az apró és a nagy lyukú? Felénk csak egy fajta vam 50 és 100cm-es-ben és horganyzott és sima kivitelben, de régen volt műanyag bevonatos is... Képet v infót tudsz mutatni rólad?

Előzmény: taked (29422)
taked 2013.09.06 Creative Commons License 29422

Tapasztalatom szerint a z aprólyukú csirkehálót nem bántják (nem tudnak a fogaikkal hozzáférni), de a nagylyukút nagyon gyorsan amortizálják.

Előzmény: molrobi (29402)
Vicuska0917 2013.09.06 Creative Commons License 29421

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni abban, hogy honnan tudnék a nyulaimnak olcsó tápot beszerezni, Csongrád megyében?

Kutakodtam a neten, találtam is jó árban tápot, de sehol nincs házhozszsállítás, mint a kutyatápok esetében. Pedig abban bíztam, hogy találok egy online felületet, ahol olcsóbban tudok rendelni, mintha a táposboltban megveszem.

 

Esetleg ti tudtok ilyen oldalt? Ahonnan ki is szállítják bárhova az országban?

 

Dirtyfree 2013.09.05 Creative Commons License 29420

Köszönöm!
E hó végén lesz 6 hónapos!
Szépen pózol a bakod! ;)

Előzmény: Erdélyi Nyúlász (29418)
szabojozsi64 2013.09.05 Creative Commons License 29419

Sziasztok! Elletőládát milyen méretben, mekkorát javasolt készíteni egy 4 kg körüli anyának?

 

Köszönöm a válaszokat.

Erdélyi Nyúlász 2013.09.05 Creative Commons License 29418

Mennyi idős? Szép nagyon:)

Előzmény: Dirtyfree (29416)
Erdélyi Nyúlász 2013.09.05 Creative Commons License 29417

Sziasztok!

 

Helyzetjelentés:

Tegnap megfialt az anyanyúlam. Ez a harmadik fialása az idén, elsőre 7, másodikra 5, most pedig 12 nyúlfi született.Róla van szó:

Ő pedig a papa:)

További szép napot!

Dirtyfree 2013.09.04 Creative Commons License 29416
Kezd "betelni" a feje! :)
6kg jelenleg a kis morcos.

Gupppy 2013.09.04 Creative Commons License 29415

Sziasztok! :)

Óriás kosorrú nyuszik foglalhatók!

Ő jonatán (nem eladó), az egyik bak:

http://tapsifarm.webnode.hu/

 

Érd.: soltiszilvia@freemail.hu

 

Deryan 2013.09.03 Creative Commons License 29414

:DDDD

Sőt! Határozottan jól megnevetettél!

Jancsi nálunk a betonsávon hűtötte a tojásait. Az ugyan nem volt ilyen látványos, de ettől függetlenül mindig mókás volt, ahogyan a hőségben kifeküdt.

Előzmény: molrobi (29401)
japipapi 2013.09.03 Creative Commons License 29413

:-)

Előzmény: molrobi (29403)
rampi 2013.09.03 Creative Commons License 29412

Robi,tényleg magáért beszélnek a képek,sokkal szebb már a nyulad!Jó látni:))

Kristóf,taknyolni nem is taknyolt, a 10.nap körül hallhatóan vette a levegőt,de már az sincs.Teljesen rendesen lélegzik,csak a sebek utalnak a mixóra.

Én úgy gondolom,hogy az echinacea,mint immunrendszer erősítő segítette,hogy (egyenlőre) jól átvészelje e betegséget. (Én a családomon évek óta alkalmazom a tinktúrát,amit magam készítem és látom, tapasztalom,hogy sokkal hamarabb,gyorsabban gyógyulunk egy-egy vírusos vagy más betegségből )

Ahogy néztem képeket a mixós nyulakról,a mi nyulunk a nagyon enyhe kategóriába tartozna,ha lenne ilyen besorolás.Rosszabbra készültünk,persze még nem bízom el a dolgot,nyugtával dícsérjük a napot. De a 23.nap már bízatató szerintem. Bár maga a nyúl nem egy nagy húsnyúl,eleve kis csontos volt amikor kaptuk,bár mivel megunt húsvéti nyúl volt,nem is igazán figyeltek a jó takarmányozására. Most már nagyon kíváncsi leszek mit tudunk belőle kihozni. Ha felépül, felerősítjük,aztán télen,legkésöbb tavasszal mehet a bakhoz nász-éjszakára, de majd meglátjuk mikorra lesz elég erős,sietni nem fogunk vele.

Előzmény: TimáriKristóf (29408)
molrobi 2013.09.03 Creative Commons License 29411

Nem ide tartozik, de egy kis nosztalgia, mi volt régen...

 

http://www.youtube.com/watch?v=3jzOU6vFHzA

2012MÉNRÓT0513 2013.09.03 Creative Commons License 29410

Sziasztok!

 

Kisújszállás (Jász-Nagykun-Szolnok megyében) környékén keresek átvevőt, havonta egyszer szokot lenni átvétel de arról lecsúsztam és a következő alkalomig meg nem akarok várni.

Segítségeteket köszi előre is.

rampi 2013.09.03 Creative Commons License 29409

nem felejtettem el, a miénk még kicsi és most eléggé meggyepáltam, az ismerős meg Zalában Lenti mellett lakik,ha beszélek vele megkérdezem,hogy postázna-e.Fejemben van:))

Előzmény: juhosttt (29406)
TimáriKristóf 2013.09.03 Creative Commons License 29408

Ha nem kaparja el valahogy az orrán a dudort, akkot szépen leszáradés akkor nem lesz semmi csak egy kis seb. De a szőr az nem biztos, hogy visszanő rajta. Már megmarad szerintem. Már nem szuszog, taknyol? Vagy nem is taknyolt?

Előzmény: rampi (29404)
molrobi 2013.09.03 Creative Commons License 29407

Szia, az enyém sokkal csúnyább volt, de mostanra már nincs rajta egy göb sem, kivarasodott, majd "leesett?", most szép rózsaszín a bőr, csak a szépséghibája, hogy onnan hiányzik a szőr. Nekem egy hetes vemhes volt, amikor megláttam, hogy mixós, azóta fialt, és már három hetesek a kicsik. A szeméről úgy eltűntek a dudorok, mintha ott se lettek volna. Most már több, mint hat hete voltak az első tünetek, és ő szépen meggyógyul.

Itt kb. a fialás előtt látható, a szeme és az orra is csúnya.

Itt pedig kb. egy hete, a külömbség magáért beszél.

Hét kisnyula van, és örülök, hogy nem mondtam le róla, amikor beteg lett.

Előzmény: rampi (29404)
juhosttt 2013.09.03 Creative Commons License 29406

Még mindig szeretnék majd kérni/venni élő bíbor kasvirág tövet! :)

Előzmény: rampi (29404)
rampi 2013.09.03 Creative Commons License 29405

nálunk az agrofeed tápot lehet kapni,sajnos nem jó a mobilon a fényképezőm így nem tudtam a papírját lefényképezni,arra emlékszem,hogy szárazanyag 88%,fehérje 16%.....bár ez nem sok,tudom:)

rampi 2013.09.03 Creative Commons License 29404

Sziasztok,hoztam képeket a mixos nyulankról.Ma van a 23.napja,hogy észrevettük a tüneteket. az utolsó képen 10.napon van,így látszik az akkori és a mostani különbség.továbbra is jól eszik,jó kedvű,minden ketrecnyutásnál elszökik és körbeugrálja a kertet. Szerencsére nem vemhes,nem tudom mi volt az a hasmozgás múltkor,de nem volt ellés,hasa se nőtt.Remélem a nehezén túl van a nyúl és most már csak a sebeknek kell begyógyulnia.A fején kívül a mancsain vannak sebek, de szerencsére egyik se fertőződött el,szépen bevarrasodott. Az orra a legrondább az nagyon feldagadt,ha ott nagy seb lesz,akkor arra nagyon oda kell majd figyelnünk. Egyébként vitamint és az echinaceat kapta extraként.Mást nem.

 

molrobi 2013.09.03 Creative Commons License 29403

Jól látod a terveimet, de ez már csak jövőre valósulhat meg.

Előzmény: japipapi (29397)
molrobi 2013.09.03 Creative Commons License 29402

Szia. Nekem eddig nem bántották a csirkehálót, még nem volt vele bajom. A ragadozó a ketrecajtóhoz (ahol a háló van), nem tud odaférni, nincs neki min felmászni, a tyúkokat minden este zárom. Nekem a nyulak kiskorukban lent éltek a csirkékkel, soha semmi baj nem volt, és most is az egyik ok, hogy alattuk élnek, a lepotyogó dolgogban imádnak keresgélni, pl. takarításkor is csak hanyagul lehúzom a földre a "holmit", majd ha a tyúkok végeztek a kapirgálással, utána szedem össze. Ez lehet akár másnap is, nincs belőle semmi gond, és a nyulak által a padlóra kikapart magok és tápmaradványok is hasznosításra kerülnek, és nem a komposztba.

Előzmény: juhosttt (29396)
molrobi 2013.09.03 Creative Commons License 29401

Szia. A kánikulát elég rosszul viselték (mint szerintem minden nyúl), a kritikus időszakban jeges-vizes palackot tettem be a ketrecbe, hogy hűtse a benti levegőt amit szemmel láthatóan élveztek, valamint a wc-nek épített rácsra feküdtek hűsölni, járt a seggük alatt a levegő. Ha nem túl morbid, és van humorérzék, feltöltök egy képet, ahol Gedeon a baknyulam hűti a "műszert" a melegben.

 

Előzmény: Deryan (29393)
japipapi 2013.09.03 Creative Commons License 29400

Nekem is ott kódoroknak a szárnyasok a nyulak alatt, körül, nem tapasztaltam semmi bajt. A kivert, kikapart takarmány hasznosul, a szárnyasok felfalják az esetleges lárvákat, a kacsák kifejezetten vadásznak a legyekre, szúnyogokra. Lényeg a rendszeres trágyázás, meszelés.

Előzmény: juhosttt (29396)
japipapi 2013.09.03 Creative Commons License 29399

Csorog a nyálam! Próbáltam vissza idézni azokat az ízeket, de nem tudom csinálni. A mai disznók nincsenek kimoslékolva, vizesek, gebék. Sajnos veszem a combot, sózóm, és stb., de nem tarthatom sokáig levegőn, mert úgy kiszárad, hogy főve darálva lehetne megenni. Most már csak a "szegény ember disznaját" tudom nevelketni.

 

Előzmény: Deryan (29389)
TimáriKristóf 2013.09.03 Creative Commons License 29398

Nekem mindég a tyúkoknál voltak a nyulak, meg most is ott vannak. Így nem megy kárba a kikapart árpa meg tengeri se. Hagyom őket, hogy kapirgáljanak a nyúlganajban. Meg volt amikor kiengedtem a tyúkokhoz a nyuszikat.

Előzmény: juhosttt (29396)
japipapi 2013.09.03 Creative Commons License 29397

Gratulálok. Ahogy ismerjük magunkat, jövőre kezdhetet újra, majd beépíteni a meglévőre, a hátára, legfeljebb nagyobbítod a baromfiudvart és a tetőt! :-)))) Azután majd kell két nagyobb nevelő ketrec, az ivar szerint külön és nincs megállás! :-)))))))

Előzmény: molrobi (29387)
juhosttt 2013.09.03 Creative Commons License 29396

Nem akarok beleszólni, de a csibeháló nem hosszú életű. Nekem is volt, pár hónap alatt szétverték a nyulak. Kerítésnek ugyancsak alkalmatlan, mert könnyen haza vágja bármilyen ragadozó! A másik dolog, hogy a tyúk/nyúl párosítás sem a legjobb, mert mind2 koki érzékeny fajta. Bár elméletileg nem egy fajta kokci támadja őket. Erről nem nagyon tudok hiteles infót, hogy most akkor mennyire árt egyik a másiknak.

Előzmény: molrobi (29387)
juhosttt 2013.09.03 Creative Commons License 29395

Én se arra gondoltam, hogy az obiba kell menni venni, hanem hogy ha hideg füstölőt akarsz, akkor a tűztéré és a füstölő tér közt sokkal nagyobb legyen a távolság, és legyen jól lehűtve :)

Előzmény: Deryan (29391)
juhosttt 2013.09.03 Creative Commons License 29394

A mai bolti húsokat már folyékony füstel füstölik, mert olcsóbb és kevesebb a gond vele, na meg piacosabb. Az íze pocsék...

Előzmény: Deryan (29389)
Deryan 2013.09.03 Creative Commons License 29393

Szia! :)

 

Nagyon ötletes! Kis helyen elfér és könnyen tisztán tarthatók az állatok.

Jól szellőzik.

Nyáron a hőséget hogy bírták a nyulaid?

Előzmény: molrobi (29387)
Deryan 2013.09.03 Creative Commons License 29392

Szuper!!!

Köszönöm ezt a jó videós ismertetőt!

Előzmény: Attila314 (29386)
Deryan 2013.09.03 Creative Commons License 29391

Nem vagyok a csili-vili eszközök, a készen vásárolt marhaságok kedvelője.

Szeretem a puritán, egyszerű de nagyszerű jó hagyományos eszközöket, melyek évtizetedek, évszázadok használati tapasztalataira épülve keletkeztek.

Nálunk nem az a divat, hogy rohanunk az OBI-ba és mindent készen megveszünk. Amit lehet magunk készítünk el saját anyagainkra, eszközeinkre mámaszkodva. Abban több fantáziát látunk, nagyobb benne az örömünk s az szolgál bennünket a legjobban.

Előzmény: juhosttt (29385)
Attila314 2013.09.03 Creative Commons License 29390

mert nem megosztást linkelt (nem direct link) .....

sorban jobb klikk és megnyitás úgy jó!!!!!!!!

Előzmény: Öreg?halász (29388)
Deryan 2013.09.03 Creative Commons License 29389

Emlékszem azokra a nagy füstölt sonkákra, egész disznócombokra.

Falun még a 60-as években is főképpen sózással, füstöléssel és disznózsírban lesütéssel tartósították a karácsonyra és újévre levágott  szép kövér "malackát".

Mi még a húsvéti sonkát is abból főztük. Össze sem lehet hasonlítani a mai gyorsérlelésű termékekkel.

Előzmény: juhosttt (29383)
Öreg?halász 2013.09.03 Creative Commons License 29388

Hali!

Nekem nem nyíllik meg a videód!

Előzmény: molrobi (29387)
molrobi 2013.09.03 Creative Commons License 29387

Helló. Nem a témához kapcsolódik, és nem is akarok vele senkit zavarni, de gondolom hátha valakit érdekel az én kültéri ketrecsorom. Tavasszal készítettem, 20X20, ill. 20X40-es zártszelvényből a vázat, a meglévő fedett kifutó tetőszerkezetére függesztve, így nincsenek lábai, alatta a tyúkoktól nem foglal helyet, és nem kell hajolgatni sem, a ketrecek pont megfelelő magasságban vannak. Öt ketrecem van, két anyának fialtató rekesszel, két nevelő ketrec, és egy a kan nyúlnak. Mindegyik végében ki lett alakítva egy wc, és használják is, kivéve a kanit, ő nem hajlandó erre. Az oldala és a padló Osb lapból készült, a teteje pedig polikarbonát lemez, hogy kellő mennyiségű fény is jusson be. Az etető itató helyzet nem rózsás, jelenleg vas és beton eszközök vannak a család régi nyúlas öregjeitől örököltem, ebből sokat pocsékolnak. Nem akartam senkit feltartani, további szép napot: Molnár Robi

 

http://www.youtube.com/watch?v=_JrAyMXTbIg&feature=youtu.be

Attila314 2013.09.03 Creative Commons License 29386

Én magam is a nyulak/halak füstölését nézem... hasonló.

 

Előzmény: juhosttt (29385)
juhosttt 2013.09.03 Creative Commons License 29385

Az elv nem új keletű, de ezt úgy szokták, hogy:

Van a tűztér, amelyenek egy kivezetése van, ez az a cső, ahol végig halad a füst. Ezt a csövet hóval (ez a legolcsóbb és általában télen füstölünk.) vagy más módszerrel hűtik. A lényeg, hogy a füst nagy utat tegyen meg, hogy legyen ideje lehűlni. Egy pár cm-es csövön nem hideg füstölést érünk el, maximum meleg füstölést. de lényegében elkerüljük a konkrét "lángolt" füstölést és esetleg a forró füstölést...


Most gyorsan utána néztem, és a nyulak/halak esetén a forró füstöt javasolják a hús puhaságának megőrzése végett. 

http://www.kulinarisvilag.hu/hun/cikkek/hideg-meleg-fustoles-tartositasi-eljaras

Bár ez csak egy cikk, nem hivatalos írás, de úgy látom nem sokat tévedtem saját fejből.

 

Még hozzá teszem, hogy nekünk nincsenek csilivili füstölő eszközök, mi a forró füstölést alkalmazzük minden húsnál. Tavaly óta a parázsra már borókabogyót szórunk, nagyon jó, jellegzetes illatot és ízt kölcsönöz neki. Persze ehhez nem 2-3 szem kell, hanem 2-3 tasak. 

Előzmény: Deryan (29380)
Attila314 2013.09.03 Creative Commons License 29384

Na valami ilyesmire gondoltam... kösz.

 

Előzmény: japipapi (29378)
juhosttt 2013.09.03 Creative Commons License 29383

Csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy a disznó sonka is cipőtalpá szárad, meg a marha hús is, meg egy idő után a kolbász félék is száradnak ha csak úgy levegőn van. Én személy szerint a kolbászból is csak azt szeretem, ami füstölés után max 1 hétig van, van aki kimondottan a szárazabb kolbászt szereti.

Néztem a tv-ben egy olyan eljárást, ahol hamuban tartották a frissen füstölt húst, így 2 év után sem száradt ki. Ezt ki fogom próbálni télen én is. Persze a hamus szélét nem eszik, azt levágják. De így is jelentéktelen a veszteség, ellenben ha a teljes hús kiszárad.

A régi öregek meg hatalmas sonkákat füstöltek, annak a széle ha meg is száradt, a közepe tovább elállt.

Attila314 2013.09.03 Creative Commons License 29382
Deryan 2013.09.03 Creative Commons License 29381

Jó ötlet!:)

A változatosság kedvéért ezt is megpróbálom.

Egyébként nálunk a nyúlhús nagy kedvenc lett. Könnyen emészthető, laktató finom fehér hús.

 

Előzmény: Attila314 (29362)
Deryan 2013.09.03 Creative Commons License 29380

Köszönöm szépen.

 

Feldolgozási, tartósítási módszereken gondolkodom, mivel a hűtőszekrényben nyárvégére alig van hely a nyulak számára.

 

Hideg füstölésre mi is gondoltunk már. Tegnap épp ezt nézegettem:

 

http://www.youtube.com/watch?v=khkIzhEX8as

Előzmény: N.Jani (29360)
japipapi 2013.09.03 Creative Commons License 29379

:-) Fagyi nélkül nem lehet élvezhetően tartósítani. Ha sokáig sózzuk, az kiszedi az összes vizet, bármit csinálsz, olyan lesz, mint a cipőtalp, valóban. Akkor már egyszerűbb beletenni a bablevesbe a darabolt füstölő rudat. :-). A darabolt füstölő rúd még nagyon finom a kőlevesbe is. :-))))

Előzmény: Attila314 (29374)
japipapi 2013.09.03 Creative Commons License 29378

Szia. 

A vastag húsokat kicsontozom, sonka pácban (felfőzve) megabálom és még melegen aszpikban átforgatom, majd formában összepréselem, hálózom és pár óra hideg füst. (a forma tetszőleges) Lehet először tölteni, szalámi bél, kulin, disznó gyomor, marha hólyag stb. és azután füstölni.

 Vékony szeletekre célszerű darabolni, mellé kínálni a füstölt fürjtojást, élő reszelt tormával és az elmaradhatatlan foszlós kaláccsal. A 6 hónapos nyuszkó ehhez még nem öreg, pláne, ha az abálást figyelembe vesszük.

Előzmény: Attila314 (29375)
juhosttt 2013.09.02 Creative Commons License 29377

Vannak speckó húspuhító páckeverékek. Ennek utána kell nézni.

Nem kell túlvariálni. Egyszerűen el kell fogadni, hogy a zsírmentes húsok füstölése neccesebb.

A fűszerezést mindenki saját igénye szerint csinálja. A túlzott sózást sztem csak zsíros húsnál érdemes alkalmazni. Egyéb esetben sós páclevet egyéb fűszerekkl.

A füstölést pedig nem úgy kell, hogy csont szárazra füstöljül, hanem csak szépen... Ezután rögtön fagyasztóba kell tenni, különben megkeményedik. Ezellen nem lehet semmit tenni.

 

A feketére füstölt szarvas hús meg sztem amatőrségre vall...

Előzmény: Attila314 (29374)
juhosttt 2013.09.02 Creative Commons License 29376

én most a sokak álltal említett nádudvariról írtam mindent. Tavaly nálam az első helyen szerepelt... most csak azért szerepel, mert megfizethető, de nem azt veszem amit szeretnék, hanem amit rámsóznak.

Előzmény: N.Jani (29371)
Attila314 2013.09.02 Creative Commons License 29375

Papi.

Addigra az utódok -ha jól számolom- 6 hónaposak lesznek neked.

Azok már nem annyira fiatalok.....

 

Amúgy az a "rakott nyúl sonkát" mi az??? 

Előzmény: japipapi (29368)
Attila314 2013.09.02 Creative Commons License 29374

Jani ne idegesíts fel!!!!!!!!!!!!!!!  :)

Nekem olyan füstölés kell ami ehető marad!!!  Amit annó leírtam meg amit te is írsz inkább ételízesítőnek jó!!! Nem pedig önálló ételnek!!

Áztatta a nejem vagy két napig de a bablevesben olyan kemény volt mint egy fadarab!!! A kutya sírva ette meg.... :)

 

Amúgy a szarvashústól ÉN nem voltam elájulva.... finomnak fimom de olyan fekete volt mint egy darab szén..... azért is kérdeztem meg mi az ott a "seprűnyélen" felakasztva....

 

Előzmény: N.Jani (29367)
Attila314 2013.09.02 Creative Commons License 29373

Úgy-úgy..

Grillen még próbáld ki! De tegyél fóliát a faszén és a rács közzé... úgy puha marad a hús!!! Valami isteni fínom...

A kolbász amit télen csináltam 12 kg talán 2 hónapig is elég volt a családnak!!! (3 fő)  :) nagyon kapós lett csak sok vele a macera.

 

Előzmény: Nagy-Imre (29364)
figura75 2013.09.02 Creative Commons License 29372

Kisállatbörze Kondoroson!

A V-151 számú
Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete kisállatbörzét rendez


2013. Szeptember 14. szombat

7-12 óráig


Kondoros - Vasvári utca vége

(Állatvásártér)

Kezelő állatorvosi igazolás kötelező!!!

Információ: 30/322-4183

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár a rendezőség

N.Jani 2013.09.02 Creative Commons License 29371

Rangsorolni kellene a gyártókat!

 

Én sokat kipróbáltam már!

Előzmény: juhosttt (29370)
juhosttt 2013.09.02 Creative Commons License 29370

Nem mindig sikerül egy gyártónak is megfelelő minőségű tápot előállítani. Általában magyar ember magyar terményéből van a táp. Ha valaki rosszat ad le, annak a végfelhasználó lássa a kárát. Persze itt a tápgyártónak is jobban oda kellene figyelni, hogy olyan terményt vegyen át, ami jó minőségű, és ne vegyen olcsóbban szart, aztán  veszítsen ezzel ügyfelket. Bár én hiányolom a nádudvarinál a kevés szójás nevelő koncntrátumot...

N.Jani 2013.09.02 Creative Commons License 29369

Egész nyúl. És puha volt füstülés végén. Igen 3 hét múlva cipőtalp lett. De így a gulyásba a legjobb. (Fűszerhús!!!!)<<<Ez a lényege!!!!!

Előzmény: japipapi (29366)
japipapi 2013.09.02 Creative Commons License 29368

Szia.

Jó belöle töltötkáposzta is, csak azért kell bele zsiradék is bőven. A káposzta savanyú, levél, apró egyaránt, (vecsési típusú), aki szereti, rétegezheti füstölt nyúllal is. A tányérba nyakon öntve tejföllel. Isteni.

Sanyi nyulam nagyon dolgozik, eddig 5 anyámmal párzott, még van 5 menyecske. Egy héttel ezelőtt szűz volt a szentem, de nagyon megkedvelte a nyúl asszonyokat. Kiváncsi vagyok teljesítményükre. Ezekből az utódból tervezem a jövő húsvéti rakott nyúl sonkát, az csak fiatalon (frissen) jó. -nekem.

Előzmény: Nagy-Imre (29364)
N.Jani 2013.09.02 Creative Commons License 29367

Nem lett az elrontva! Csak Neked nem felelt meg!

 

Én is puhára számítottam először, aztán valami egészen különleges felhasználása került előtérbe.

 

Van a falunkban egy svájci fószer akivel összehaverkodtam. Svájcban és Alaszkán volt étterme. Nemrég etetett velünk szarvashúst ami nem volt füstölve, csak tartóspácoláson esett át.

 

Kérte, hogy "kísérletezzünk" nyúllal, úgy ahogy Alaszkán csinálják európai igényekhez igazodva.

 

Beszámolok később erről!

 

Előzmény: Attila314 (29363)
japipapi 2013.09.02 Creative Commons License 29366

Jani! Nem mondod?

Egy 0,30 kg nyúlcombot "1-2 hét sózás. Fele annyi(só), mint a nyúl súlya. Aztán lemosás. Majd 2 hét pácolás..............................2-3 hideg füst" óra? nap? hét? Így készítet ki? 

Szerintem, ha felteszed a padlásra, mint a sonkát, kolbászt, akkor az jó lesz sós bontókalapácsnak. A füstölő, korrekt, de én is üstházon használom, azzal a különbséggel, hogy a füstölő lábakon áll és a füstcsőn keresztüsz navikálom a hideg füstöt. A katlan le van tartarva vas lemezzel. A katlan egy kettébe vágott, kisamottozott 200 l-es hordó, lábakon. 

Előzmény: N.Jani (29360)
DR Weiss 2013.09.02 Creative Commons License 29365

Mi kolbászt és pástétomot csinálunk belőlük! A bátyám éttermeibe és más éttermekben nagyon kelendőek!

 

 

Nagy-Imre 2013.09.02 Creative Commons License 29364

Ezt lehet ki is fogom próbálni.Mi a nyulat,sütve,rántva,pörköltnek,káposztás húsnak,kolbásznak szoktuk megcsinálni.

Előzmény: Attila314 (29362)
Attila314 2013.09.02 Creative Commons License 29363

Mindenkinek aki a "füstös" témához ért:

Én elrontottam akkor amikor olyanra bíztam aki inkább csak sertéssel foglalkozik....

 

Írjátok már le olyan "szájba rágósan" részletesen hogyan kell csinálni, hogy jó legyen a végeredmény. Olyat amikor még puha marad a hús és fagyasztani kell utánna.

Köszi Attila

Attila314 2013.09.02 Creative Commons License 29362

Látom ti is főztök mindent belőle....

Mi most húspástétomot csináltunk a nyulakból. Az egész gerinceket minimális fűszerezéssel megsütöttük, leszedtük a húst, aztán darálás. Bele hagyma,mustár, fűszerek..... nagyon jó lett. Ha nem próbáltad itt az ideje!

Előzmény: Deryan (29350)
Attila314 2013.09.02 Creative Commons License 29361

Én egy éve nem vettem ilyen tápot . Ezekszerint lehet azóta jó lett... 

Előzmény: Nagy-Imre (29349)
N.Jani 2013.09.02 Creative Commons License 29360

Tégla(kis)épület.

 

De most egy üstházra épített hordóban szeretném. ezen dolgozunk.

 

Ez is jó:

 

Major Ákos: Házinyúltenyésztés c. könyvéből - 1955

 

 

1-2 hét sózás. Fele annyi(só), mint a nyúl súlya. Aztán lemosás. Majd 2 hét pácolás. (Amit a fantázia megkíván.)

/Boros, almás, medvehagymás, mustáros, fűszeres, stb./

 

2-3 hideg füst. és...tényleg jobb a hűtő(fagyasztó) ezután. De gulyásba valót ugyan úgy tároljuk, mint a sonkát, kolbászt.

 

Olajban vagy zsírban sült krumplis pogácsával tálaljuk.

 

Jó étvágyat hozzá!

Előzmény: Deryan (29353)
N.Jani 2013.09.02 Creative Commons License 29359

Szuper! Így kell!

 

Viszont nem baj ha "cipőtalp" lesz! A világ legjobb babgulyása lesz belőle!

Előzmény: japipapi (29356)
japipapi 2013.09.02 Creative Commons License 29358

Igazad van, ez a megoldás.

 

Előzmény: tp329 (29355)
japipapi 2013.09.02 Creative Commons License 29357

Szia Attila!

Azt hittem, lógva meradtál valahol! :-))))))))))) A témához: ha, nem szikkasztod napog a füstölés után, hanem másnap pecsapod a fagyiba, nem lesz száraz. Nagyon vigyázni kell a sózásra, mert kiszedi az összes vizet, az miatt taplósodik. Libát is szoktam füstölni, gondolom emlékszel -japipapa koromba, :-) -, tettem fel képeket is.

Előzmény: Attila314 (29345)
japipapi 2013.09.02 Creative Commons License 29356

Ez tulajdonképen ez egy fűszerezetlen pác, szerintem nem sok értelme van. Én csak erősen sózom2-3 napig, szárítás, majd hideg füst, szikkasztás és irány a fagyi. 

Előzmény: japaszturo (29343)
tp329 2013.09.02 Creative Commons License 29355

Kérdés, mi van előbb az emésztőszervi gond vagy a taknyosodás?

Az emésztőszervi megbetegedés nem igazán a felfúvódással kezdődik, az már következmény.

Ha esetleg új tenyésznyulaid vannak, akkor lehet szerepe genetikai érzékenységnek is.

Vittél be az idén új nyulat a tenyészetbe? Vihettél vele olyan kokci stb. törzseket, melyek újak nálad.

Takarmány tuti jó? Vegyszer, por, gomba spóra? Konyhai zöldhulladékkal azért meg lehet szívni, főelg ha bolti!

Ugyan annak az anyának az utódai betegek, mint korábban? Mennyi idősek a betegek?

Csak, csak széna diéta kellene, de régebbi, már bizonyítottan probléma mentes szénából és pár hétig elhagyni a konyhai cuccokat is. Zab+árpa+ széna és nyalósó! (szerintem)

 

Előzmény: atrego (29330)
Babette_ 2013.09.02 Creative Commons License 29354
Deryan 2013.09.02 Creative Commons License 29353

Te hogy csinálod?

Milyen füstölőd van?

Előzmény: N.Jani (29352)
N.Jani 2013.09.02 Creative Commons License 29352

Nekem bejött a füstölés!

Előzmény: Attila314 (29345)
TimáriKristóf 2013.09.02 Creative Commons License 29351

Az hogy lehet, hogy a kisnyulak most 2 hetesek és vadas színüek? Pedig az anyja meg apja is ezüst színű.

Vagy majd kiszürkülnek? Elméletileg kikéne. Csak az a gond, hogy nem tudok semmit se a nagyokról, még a fajtájuk se biztos, hogy az, amire gondolok.

Deryan 2013.09.02 Creative Commons License 29350

Szerintem a nyúlhúst nem szabad disznó vagy egyébb húsok módjára kezelni.  - A Te példád ezt nagyon jól igazolja.

 

Ha ebből a magas víztartalmú húsból kivonjuk a sófürdővel a vizet, akkor már eleve olyan lesz mint a tapló. A több órás füstölés pedig mumifikálja a maradékot.

 

Ha valakinek sok nyula van s már a hűtőben sem fér vagy éppen másra vágyik, akkor érdemesebb kolbászt csinálni belőle.

 

Mi nyáron általában paslizsánnal/tökkel/cukkinivel dúsított lecsós pörkölt alapon készítjük rozmaringgal enyhén fűszerezve. - Télen az eltett lecsót vagy padlizsános paradicsomot használom a pörkölt alapba.

 

Filézve a hátat és a combokat kirántott húsként (érlelt, pácolt, mustárral, majonézzel kenve panírozás előtti formákban).

De a különféle húspogácskákat is szeretjük a vastag húsokból. 

Előzmény: Attila314 (29345)
Nagy-Imre 2013.09.02 Creative Commons License 29349

Lehet,én február óta etetem ,de mindig egységes zöld szine volt meg jobb illatú mint amiket próbáltam már.A  nyulak is szeretik és jól gyarapodnak tőle.

Előzmény: Attila314 (29346)
juhosttt 2013.09.01 Creative Commons License 29348

A színt a lucerna befolyásolja... Erről korábban esett szó. Minél zöldebb annál több esélye van, hogy vegyszerrel tartósították, nem a nap szárította.

Előzmény: Attila314 (29346)
juhosttt 2013.09.01 Creative Commons License 29347

Én vegyes fűszeres pácba pácoltam 2 hétig. Ezt követte pár óra füstölés. Ekkor kb 4-5 napig ehető volt a hús, aztán megkeményedett és levesbe főztük, ott jó puha volt. Füstölés után közvetlen fagyasztóba kell tenni és akkor nem keményedik meg!

Előzmény: japaszturo (29343)
Attila314 2013.09.01 Creative Commons License 29346

Lehet változtattak az összetételen és mostmár jó??

 

Régebben vásároltam ilyen tápot de ahányszor vettem mindíg más volt a színe... gyanítom az összetétele is..

Akit ismerek mindenki azt mondja egy sz@r.. de ti tudjátok. Még az is aki takatmányboltot vezet és nem csak állattartó!!

 

Előzmény: Nagy-Imre (29342)
Attila314 2013.09.01 Creative Commons License 29345

Szia.

Én anno próbáltam. Füstölő mesterhez vittem el 2-3 nap pác meg 10-12 óra füstölés. Olyan lett mint egy fadarab, két napig áztattuk és még akkor sem lehetett megfőzni olyan kemény volt!!!

Aki leírta meg sokkal tovább akarja füstölni. Szerintem hülyeség így csinálni.

De próbáld ki és oszd meg a tapasztalatodat.

Előzmény: japaszturo (29343)
ha3fis 2013.09.01 Creative Commons License 29344

Nagyon messze vannak, ahhoz, hogy megérje, nagyon sokat kellene venni, még 50 zsákért se érné meg elmenni. Nagyon sokat meg nem akarok bespájzolni, max 1-2 zsáknyit. Hirdetem a Magyar Óriás párt, kicsit csökkentem az állományt, ha nem megy el pár héten belül, akkor mennek kolbászba.

Ha lenne annak a cégnek is egy autója, ami körbejárja az országot és úgy adnák az jó lenne. A szászvári keverő ezt csinálja, gondolom bevált nekik. Egy ismerős összeszedi a rendeléseket és nála lerakják, így a kisker árrést meg lehet spórolni.

 

Milyen "szektába" kellene tag lenni: :)

Előzmény: N.Jani (29337)
japaszturo 2013.09.01 Creative Commons License 29343

http://hamihami.hu/tagok/visitor/receptek/Nyulcomb_fustolese Igy próbált már valaki füstölni? A sós viz pácra gondolok?

Nagy-Imre 2013.09.01 Creative Commons License 29342

És ennek a legjobb az ár-érték aránya!

Előzmény: N.Jani (29322)
Nagy-Imre 2013.09.01 Creative Commons License 29341

Nekem is csak jó véleményem van erről a tápról.

Előzmény: N.Jani (29338)
N.Jani 2013.09.01 Creative Commons License 29340

Ha a szászvárival ez az eredmény(pannon-os) Kaposváron, akkor szerintem jó.

 

Az ő ketrecükbe az enyémek(óriások) "kicsit" elmaradtak a pannon nagytestű vonaltól.

 

De 4-5 fialás 1-1,2kg/hó az én ketreceimbe...számomra tökéletes eredmény! ;-)

Előzmény: ha3fis (29334)
N.Jani 2013.09.01 Creative Commons License 29339

Szerintem is ku... drága!

 

 

Előzmény: Nagy-Imre (29335)
N.Jani 2013.09.01 Creative Commons License 29338

A receptúra készítőjével nemrég összefutottam! (Megdicsértem! :-))

 

Kipróbáltam én is, - nagyon jó!

Előzmény: Nagy-Imre (29336)
N.Jani 2013.09.01 Creative Commons License 29337

Alkudtam velük az árról!

 

Közös beszerzéssel megoldhatjuk.

 

A szászvárival, önetetővel fantasztikusak voltak az eredményeim!!!

 

Azt pedig 10-körül alkudtam ki.

 

Gyere be tagnak!

Előzmény: ha3fis (29334)
Nagy-Imre 2013.09.01 Creative Commons License 29336

És ennek a legjobb az ár-érték aránya!

Előzmény: N.Jani (29322)
Nagy-Imre 2013.09.01 Creative Commons License 29335

Üdv!Nagyon bevált ,de be kellett vallanom ,hogy nem tudok megengedni magamnak két havonta 10000 ft vitaminköltséget.

Előzmény: pannon nyúlas (29306)
ha3fis 2013.09.01 Creative Commons License 29334

Sajnos ezt felénk nem lehet kapni, de ha lehetne, a szállítási költség és a kisker árrés miatt már a Purinás ára körül lenne, és az is hasonló beltartalommal rendelkezik, arról régebben már raktam fel Neked cetlit.

Előzmény: N.Jani (29322)
pannon nyúlas 2013.09.01 Creative Commons License 29333

Nyugodtan.

Előzmény: szabojozsi64 (29331)
TimáriKristóf 2013.09.01 Creative Commons License 29332
Előzmény: szabojozsi64 (29331)
szabojozsi64 2013.09.01 Creative Commons License 29331

Szia! Köszönöm a választ. Az itteni email címedre írhatok pár kérdést, szánnál rám pár percet?

Előzmény: pannon nyúlas (29328)
atrego 2013.09.01 Creative Commons License 29330

ez  a taknyosodás  a  furcsa....

Előzmény: TimáriKristóf (29325)
juhosttt 2013.09.01 Creative Commons License 29329

Tőlem messze áll Kaposvár. De vannak szaporító telepek az országban elszórva... Egyszer én is hozni akartam, Mérkről, de sose vették fel a telefont, így abbamaradt. Nézd meg hol vannak szaporító telepek, nem feltétlen fontos az egyetemről hozni szerintem.

Öhh neked mi a 3 vonal? Anyai, apai és az utódok?

Nem vagyok pannon szakértő, csak egy kósza hírt hallottam egy szaporító telepről:

A selejt anyákat eladják vágásra. Aztán az okos gazda még fijaltatja párszor...

Szóval ha mész is, szerintem ne variáld túl, mert ha látják, hogy sokat akarsz, de nem vagy szakértője, lehet lehúznak... De ne így történjen!!! Csak tudni kell hogy ma már mindenki pénzre hajt. Én szerény személyem szerint olyan egyedeket vennék, amelyek még szűzek, így biztos lehetsz abban, hogy nem selejtezett anyákat veszel. A bakoknál is fiatalt érdemes venni, aztán tartani pár hónapig aztán tenyésztésbe fogni. De ez csak az én bizalmatlanságom szülte tanács, nem szentírás!

Előzmény: szabojozsi64 (29326)
pannon nyúlas 2013.09.01 Creative Commons License 29328
Üdv.Igen mindahárom vonalból leht vásárolni!
Előzmény: szabojozsi64 (29326)
TimáriKristóf 2013.09.01 Creative Commons License 29327

Ha van facebookod, akkor ott fent vannak. Egyenesen at egyetemrőlárulnak nyulakat. Tőlük érdeklődhetsz.

Pannon Fehér Nyultenyésztő, így keress rá.

Előzmény: szabojozsi64 (29326)
szabojozsi64 2013.09.01 Creative Commons License 29326

És pl. az anyai vonalból is tudok vásárolni Kaposváron? Vagy mindhárom vonalból  estleg? Kíváncsi lennék olyanok tapasztalataira, akik kerültek már kapcsolatba az egyetemmel nyúl ügyben.....

Előzmény: juhosttt (29317)
TimáriKristóf 2013.09.01 Creative Commons License 29325

Akkor azt már neked kéne tudni, hogy mitől fúvódik fel. Amikor zöldet adsz nekik, nem lehet, hogy abban van valami olyan gaz, amitől felpuffadnak?

Nekem a múltkor káposztátol kezdett puffadni, egyből különtettem, adtam neki szénát, meg faszenet, aztán egy kicsit jobban lett, mert már nem volt puffadt. Aztán megint adtam neki káposztát, de már akkor megdöglött. Nem gondoltam, hogy attól lett baja,mert a többineknek semmi gondjuk nem volt.Még szerencse, hogy vettem a nagyokat, mert akkor nem lenne kan nyulam.

Előzmény: atrego (29320)
N.Jani 2013.09.01 Creative Commons License 29324

A szálas kiegészíti!

Előzmény: juhosttt (29297)
N.Jani 2013.09.01 Creative Commons License 29323

Tetszik!

Előzmény: juhosttt (29317)
N.Jani 2013.09.01 Creative Commons License 29322

Szerintem ez a nyúltáp a legjobb hazánkban!!!Nádudvari nyúltáp/Clinacox, 20 kg

 

Beltartalmi adatok:

Szárazanyag % 90,12 Nyersfehérje % 16,31 Nyerszsír % 2,70
Nyersrost % 16,51 Nyershamu % 7,91 DE nyúl
MJ/kg 10,97 Lizin % 0,86
Metionin%

0,32

Metionin+Cisztin % 0,62 Treonin % 0,56 Triptofán % 0,19 Ca % 1,18
P%0,78Na%0,18A vitaminNE/kg9 999,00D3 vitaminNE/kg999,90E vitaminmg/kg49,99Salinomycin-Namg/kg0,00Diclazurilmg/kg1,00

Tartalmaz még: K3,B1,B6,B12,Niacin,Biotin,Folsav,Pantoténsav vitaminokat
Betaint,Zn,Cu,Fe,Mn,J,Se,Co Mikroelemeket, Antioxidánst, Toxinkötőt

A beltartalmi adatok tájékoztató jellegűek!

 

Forrás: http://www.webareal.hu/komarimankft/eshop/7-1-Nyul-takarmanyok/0/5/41-Nadudvari-nyultap-Clinacox-20-kg

Előzmény: Nagy-Imre (29302)
szabojozsi64 2013.09.01 Creative Commons License 29321

Köszönöm. Ennek is ovastam már az első felét,de sok érdekes infót tartalmaz. Még egyszer köszi.

Előzmény: juhosttt (29317)
atrego 2013.09.01 Creative Commons License 29320

Szokásos  kaják,soha  nem  volt  velük  semmi  gond,kivéve   2   hete  6  kényszervágás  felfúvódás miatt.Amúgy  évekre  visszamenőleg   soha   sem  myxo,sem  kokci,semmi   ami  probléma   lett volna  ,pedig  nem  oltok.Az állatorvosok,virágnyelven  szólva  kicsit  kevesebbet  értenek  a  nyúlhoz,mint  én.5 állatorvosból egy  sem  tudott mondani  semmi  okosat.Ami  nyulat  elvittem  hozzá,az is   elpusztult,kezelés  ide,vagy  oda.

kapnak egyébként  szénát,zöldet/soha   nem  volt   vele  gond,még piciknél sem/száraz  kenyeret,kevés  zabot,árpát,dinnyehéjat,tökhéjat,szoktam  adni  nekik  eperfa  vesszőt rágcsálni.....

Múltkor   mégcsak  ráfogtam  a   sok  dinnyehéjra/régebben teljes   dinnyét,tököt  megettek,csak  legfeljebb   lágyabb  volt   a  széklet......./de  most  semmire   nem  tudom   fogni.

Ui:Itt  Budapesten  az  állatorvosok   csak  a  kutyához,macskához   értenek,meg  esetleg  a   lóhoz,amelyik  nagyon   "polihisztor" az  esetleg  a  díszmadarakhoz.....

Előzmény: TimáriKristóf (29311)
N.Jani 2013.09.01 Creative Commons License 29319

Ezt eteti a Kaposvári Egyetem is a Pannonokkal!

Előzmény: ha3fis (29296)
N.Jani 2013.09.01 Creative Commons License 29318

+baranyai Magyar Fehér és baranyai Magyar Óriás fehér színű egyedekből.

 

 

Előzmény: TimáriKristóf (29313)
juhosttt 2013.09.01 Creative Commons License 29317

http://users.atw.hu/juhostt/index.php?tipus=fajtak&lap=35  ezt nem hinném, hogy neten megtaláltad. Még nincs kész az oldal, de a benne található forrás anyag 99% hiteles könyvekből van. 

Előzmény: szabojozsi64 (29315)
TimáriKristóf 2013.09.01 Creative Commons License 29316

Van egy ismerősöm, már írtam neki, hogy írjon le minden érdekességet róla. Nem tudom mikor fog válaszolni, de ha fog, akkor itt megosztom.

Előzmény: szabojozsi64 (29315)
szabojozsi64 2013.09.01 Creative Commons License 29315

Köszönöm, de a neten található mindent olvastam már róla, többek között ezt is, meg az összes google találatot is :))

Többre, másra vagyok kíváncsi.

Előzmény: TimáriKristóf (29314)
TimáriKristóf 2013.09.01 Creative Commons License 29314
Előzmény: szabojozsi64 (29312)
TimáriKristóf 2013.09.01 Creative Commons License 29313

A kaliforniai és új-zélandi nyúlból tenyésztették ki.Még lehet, hogy más fajta is van benne, de azt nem tudom. Ha utánanézel biztos találsz interneten is valami jót, normálisat róla.

Előzmény: szabojozsi64 (29312)
szabojozsi64 2013.09.01 Creative Commons License 29312

Látom, a nyulak táplálása kardinális kérdés ezen a fórumon (:D),én mégis felvetnék egy másik témát, hátha az is érdekel valakit, tudunk róla "beszélgetni".

 

Engem mostanában a pannon fehér nyúl foglalkoztat, 2 hete vettem egy növendék bakot.

 

Az oké, hogy a Kaposvári Egyetemen tenyésztették ki, stb... de miből, milyen fajtákból? (újzélandi evidens...)

Hogy is van ez a 3 genotípus (anyai, papai vonal és a 'pannon fehér')? Ezek, hogyan és miből is vannak, lettek?

TimáriKristóf 2013.09.01 Creative Commons License 29311

Mivel eteted?Ehhez állatorvos kell, ha taknyos is, étvágytalan is. Lehet valami nagyon ritka betegség. De lehet, hog csak sima felfúvódás valami másik kórral egyszerre.

Előzmény: atrego (29309)
Erdélyi Nyúlász 2013.09.01 Creative Commons License 29310

Sziasztok!

 

A fórumot olvasva látom, hogy téma a nyúlak hízlalása, felnevelése...

Személy szerint ugyanazon az elven vagyok mint japipapi vagy a többiek, akik nem tápoznak...azzal a különbséggel, hogy mi a saját gazdaságunkban magunknak termeljük meg a takarmányt. A lovak és juhok mellett a nyúlak fogyasztása úgymond elenyésző, ezért is fogtam neki a tenyésztésüknek. Nem annyira fontos mikorra nőnek meg, de azért a 4 hónapos nyúlak általában elérik a 3kg-t. Széna mindig van előttük emellett nekik adom a konyhai hulladékot almát(amikor van) és zabot vagy árpát-mikor melyiket, váltogatom. Azt tapasztalom hogy ezt a kétséle gabonát szeretik a legjobban és nőnek is tőle(már amennyire táp nélkül lehet).

 

Szóval nem mindegy, hogy magunknak termelünk-e húst vagy leadásra és hogy a takarmányt vesszük-e vagy termeljük. ez a két tényező sokmindent befolyásol a nyúltenyésztésnél...

 

Üdv: Erdélyi Nyúlász

atrego 2013.09.01 Creative Commons License 29309

sziasztok!Úgy  látom ez  nem  egyszerű   felfúvódás.Megint  3   nyulam   beteg.Amit  észrevettem,hogy   azzal  kezdődik,enyhén   taknyosak  lesznek,nem  esznek ,aztán  felfúvódnak.Mi ez?Van  ellenszer?Kezelés!

japipapi 2013.09.01 Creative Commons License 29308

Köszönöm.

Előzmény: hiker (29305)
juhosttt 2013.09.01 Creative Commons License 29307

Már sikerült beszerezni egy fúró gépet :D

Én se idéztem, hanem magamtól mondtam. Van hogy én is idézek, akkor megjelölöm a forrást. De ez már etika kérdése, nem nyúltéma. Ami a labort illeti, nem én vagyok a kiindulási pont. Lehet máshol jobbak az anyagiak... Bár jelen esetben hiába van egy is pénzem ha boldogság az nincs...

Előzmény: japipapi (29299)
pannon nyúlas 2013.09.01 Creative Commons License 29306

Szia Imi.A  citr-mixet    már nem használod?

Előzmény: Nagy-Imre (29303)
hiker 2013.09.01 Creative Commons License 29305

Japipapi ezen hozzászlásában minden benne van (nem is okoskodott rá senki semmit). 

Lehet Japipapi hsz.-ival egyetérteni, nem egyet érteni, de, amit itt leírt, az rendben van. Meghallgathatják a "tudományos" alapon nyulazók, a dinnyehéjon és füvön felnevelők...a mondanivalója mindenkihez szól, mindenki levonhatja belőle a tanulságokat. Érdemes is.

Előzmény: japipapi (29298)
TimáriKristóf 2013.09.01 Creative Commons License 29304

Én is ugyngy szoktam etetni majdnem, csak tengerit adok nekik most a tritikálé helyett.Minden gyümölcsöt, zöldséget,zöldet megesznek. Most kb 2,5 hete vettem nyuszikat, a két kis pannon már kétszer akkora lett, mint volt, olyan 8 hetesek.Amikor előszőr fialtattam a nyulat, akkor a kicsiknek csak tápot adtam meg szénát. Azok is megnőttek 2,5-2,8 kilósra februárra, mert novemberbenfialt le a nyúl, de akkr még sokkalolcsóbb volt a táp.Ja, azok argentín nyulak voltak, nem a legjobb húsfajta, de azért jó volt.Megnőtt 4-5 kilósra kifejlett korára.

Előzmény: Nagy-Imre (29303)
Nagy-Imre 2013.09.01 Creative Commons License 29303

Ezt adom a nyulaimnak:az előbb leírt Nádudvari táp(60%),árpa(20%),tritikálé(20%),gyepszéna,lucernaszéna,tenyésznyulaknak kiegészítésképpen sárgarépa,takarmány répa,zöldtakarmányok,alma,takarmányhoz keverve,alomra zeolit,növendékek kapnak a vizükbe Gastroferm Mvit port.Én ezen a takarmányozási módszeren nem változtatok már mert ez vált be a legjobban.Ezen a takarmányozáson a nyulaim(pannon fehér,német óriás keverék) elérik 12 hetes korra a 3-3,5kg-ot amivel most nagyon meg vagyok elégedve.  

Előzmény: Nagy-Imre (29302)
Nagy-Imre 2013.09.01 Creative Commons License 29302

N.Janinak: Nádudvari intenzív nyúl hízlaló táp:

Beltartalmi adatok:

 • Szárazanyag%90,55
 • Nyersfehérje%16,37
 • Nyerszsír%2,55
 • Nyersrost%18,19
 • Nyershamu%7,65
 • DE nyúl
  MJ/kg11,56
 • Lizin%0,91
 • Metionin%

  0,33

 • Metionin+Cisztin%0,62
 • Treonin%0,60
 • Triptofán%0,20
 • Ca%1,10
 • P%0,66
 • Na%0,18
 • A vitaminNE/kg9 999,00
 • D3 vitaminNE/kg999,90
 • E vitaminmg/kg49,99
 • Salinomycin-Namg/kg0,00
 • Diclazurilmg/kg0,00
 • Tartalmaz még: K3,B1,B6,B12,Niacin,Biotin,Folsav,Pantoténsav vitaminokat
  Betaint,Zn,Cu,Fe,Mn,J,Se,Co Mikroelemeket, Antioxidánst, Toxinkötőt
Nagy-Imre 2013.09.01 Creative Commons License 29301

Ez a keverési arány egyáltalán nem jó  nyúlnak!

Előzmény: kicsikocs (29262)
ha3fis 2013.09.01 Creative Commons License 29300

Sajnos ennál a gyártónál még nem találkoztom olyan takarmánykeverékkel, aminek minden összetevőjének aránya egyszerre jó lenne, viszont több fajtát is előállít, így jobban kielégíti a különböző korcsoportok igényét. 125Ft/kg-ért azért nem rossz, szemben a Purinással, ami beltartalomra nagyjából oké, de 44%-kal drágább...

Előzmény: juhosttt (29297)
japipapi 2013.09.01 Creative Commons License 29299

Gergő!

Emlékszem, nem rég Te sem bővelkedtél az anyagiakból, még mondtad is egy másik topicban, hogy valamire való fúrógéped sincs (vidékipupák segített). Akkor mit akarunk a "mezőgazdasági" laborral? Mint, ha azt sugalnád. Nincs is rá szükség! Én ha valamit állítottam, a forrást mellékeltem, vagy ha ollóztam, idézőjelbe tettem, szerintem így én nem okoskodtam. 

Előzmény: juhosttt (29272)
japipapi 2013.09.01 Creative Commons License 29298

Sziasztok!

Mindenkinek, aki nekem válaszolt.

 

Nos, én azért nem úgy kezdtem, mert akkor még nem tudtam olvasni, alig voltam 6 éves, és kaptam egy fekete nyulat. Zuglóban, 17 lakásos, 3 emeletes bérházban laktunk, mellettünk egy terménydaráló üzemelt. Onnan kaptam egy nyulat, mert mindig ott boklászóltam kölökként. Így kezdődött. Később, akkor, - mint minden városi srác -, nem a nyulakkal foglalkoztam, nem is volt hol tartani állatot. Leszerelés után megcsapott a saját lakás szele, rengeteget dolgoztam, fusiztam, kertvárosban keveredtem, és hogy ki tudjam fizetni az építési kölcsönt - havonta -, belevágtam a nyulászkodásra, „Janibácsik” szakértemük alapján. Az csináltam, amit mondtak, láttam, - csak fehér nyulat tartottam, mert magasabb volt a felvásárlási ára. Bejött a dolog. Telt-múlt az idő, lett bőven saját tapasztalatom,- és akkor kezdtem szakkönyveket olvasni, ill. sok témát csak átlapoztam. Nem akartam soha tudományoskodni, hogy mitől fehér és mitől nagyfülü. Nyomattam a tápot. Ma már csak konyhára nevelek, táp nélkül és tapasztalataim alapján. A kőrnyéken én lettem a "Janibácsi", a 10 éves "Ferkóból", ma már a Ferkóknak én vagyok a könyv, mert látják, tapasztalják, amit mondok, és csinálok, jónak látszik. Látod, például a zab nálam a nyulaknak az csemege, ill. a bakoknak adom rendszeresen, nem az alapvető kajájuk, nem is az, mert az a lónak alapvető kajája. Nekem alapvető kajájuk a széna (lucerna, réti), a többi mag, és más kiegészítő. Nekem nem kell megnőniük gyorsan, legyenek erősek és ízletesek. Nem érdekel a hús-csont-bőr arány, meg a „metabolizálható tartalom”, meg hasonló szakokoskodás, (juhosttt egyik vesszőparipája, pedig Ő tudomásom szerint törpe (csak úgy becsülöm, mint a plus macit) a kedvence és hobbizik, némázik, a hús marha mellett). Én nem hobbizok, megélhetési nyúltartó és szárnyas tartó vagyok. Szóval, senkit sem szeretnék megbántani, de a topikindító is Ferkó féle lehetett, összesen két (!) hsz-e van, 10 év alatt!, biztos nem nyúltartó, a topic bődületesen él, lassan eléri a 30 ezer hozzászólást! A nyúl mindig a „szegény ember disznaja”, egy kaszával tudott teremteni hús az asztalra az éhes kölköknek. Szóval, ahogy tapasztalom, kialakult 4 kategória:

1./ nyúltartó, aki piaci haszonra termel,

2./ hobbi nyúltartó,

3./ konyhára termelő "szegény ember disznaja", és

4./ Nyúltenyésztő, de itt nem igen akad.

Én a 3.-ba sorolom magam, nem tudom betárolni a magtakarmányt, havonta veszem, meghatározza a pénztárcám jelentősen, hiába tudom, mit kellene.

juhosttt 2013.09.01 Creative Commons License 29297

Szerény véleményem szerint nagyon alacsony ez a rost tartalom, aránylag magas fehérje tartalommal.

Előzmény: ha3fis (29296)
ha3fis 2013.09.01 Creative Commons License 29296

N.Jani: Hoztam Neked 2 újabb papírt a gyűjteményedbe:

 

 

printer71 2013.08.31 Creative Commons License 29295

A kukorica pedig :

 

    http://zala.expressz.hu/allat-noveny/novenyek-kellekek/hirdetes/kukorica/

 

 az apród-on nem találtam kukoricát , az expressz-en pedig árpa hirdetés nincs de a lényeg így is látható

Előzmény: printer71 (29294)
printer71 2013.08.31 Creative Commons License 29294

De hogy ne csak a levegőbe beszéljek !

 

    http://aprod.hu/zala/?q=%C3%81rpa

Előzmény: printer71 (29293)
printer71 2013.08.31 Creative Commons License 29293

5000-ért vettem a közelből fél hangár tele van , ha erre jársz keress meg  biztosan kapsz belőle :)  ( Zala ) . De távolabbi településekről ( de még a megyében ) 4500-ért is vannak hirdetések az újságban . 

Előzmény: juhosttt (29292)
juhosttt 2013.08.31 Creative Commons License 29292

Elnézést szétvagyok szórva... Az árpa olcsóbb XD Hát azt is vennék. De am mennyi az annyi -  mázsája?

Előzmény: printer71 (29291)
printer71 2013.08.31 Creative Commons License 29291

Olvasd el mégegyszer :))

Előzmény: juhosttt (29289)
juhosttt 2013.08.31 Creative Commons License 29290

Na és ki hogy áll a pároztatásokkal/fijaltatásokkal? Most már remek az idő, lehet lassan az első almokat kínlódás nélkül nevelni! Én már 4 anyát pároztatok folyamatosan, de eddig 1 se fogott be első körben. A 2. kör majd 1 hét múlva derül ki, de most rápároztattam. Idő hiányában 1-2-3 órát a bakkal töltenek az anyák, nem várom meg a sikeres ugrást... Bár utána megnézem, hogy volt-e siker vagy sem...

juhosttt 2013.08.31 Creative Commons License 29289

Felétek olcsóbb a zab mint a tengeri? Na oda megyek én vásárolni!!! :-]

Előzmény: printer71 (29287)
TimáriKristóf 2013.08.31 Creative Commons License 29288

A nyulak mindíg azt eszik ki, ami nekik a legjobban ízlik.Én most adok nekik tengerit, árpát, tápot. A tápot egyből bezabálják, de atöbbit csak akkor, amikor már nincs táp vagy még akkor se. De nem baj, oda adom a tyúkoknak, azok megeszik. De ha mondjuk mindennap más-mást adok nekik nem összekeverve, akkor megesznek mindent.

Előzmény: Deryan (29285)
printer71 2013.08.31 Creative Commons License 29287

Ezért kapnak az enyimek is inkább árpát , a lehántás miatt . Arról nem is beszélve , hogy mindíg olcsóbb mint a kukorica .

Előzmény: Deryan (29285)
TimáriKristóf 2013.08.31 Creative Commons License 29286

Azt nem tudom. Csak itt az Alföldenek ezen a részén, ahol homokos a talaj.

Venni nm nagyon lehet csak vadásztársaságtól, de biztos jó drága lehet. Az íze biztos a házi és a vadnyúl között van.

Előzmény: juhosttt (29281)
Deryan 2013.08.31 Creative Commons License 29285

Zabot felénk ritkán vagy egyáltalán nem lehet kapni a terményes szaküzletben. Amikor a kisállat szaküzletből hoztam legtöbbször a zabszemeket szabályszerűen lehántolták s csak a magot ették meg.

A búzát nem szeretik a nyulaink. Volt, amikor nem kaptam nekik árpát s helyette vettem egy kis búzát. Szétpocsékolták, lepisilték.

 

Az árpát viszont mindig szívesen eszik a sok zöld, zöldség és gyümölcs mellé.

Előzmény: printer71 (29278)
printer71 2013.08.31 Creative Commons License 29284

Ez példáúl 2005-ös , de ilyesmire emlékszem minden nyulas olvasmányból . Nekem régi fajta nyulaim vannak nem ismerik a legújabb divatot :))

 

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

A zab (Avena sativa) a nyulak legkedveltebb abraktakarmánya. A zab ízletes és jó dieteikus hatással bír. Nyersfehérjetartalma 10-12 % körüli. Fontosabb aminósavtartalma a nyersfehérje százalékában a következőképpen alakul: metionin 1,6 %, metionin + cisztin 3,70 %, lizin 3,7 %, treonin 3,6 %, triptofán 1,3 %, arginin 6,55%. A nyersfehérje többi részét az élettanilag kevésbé fontos aminósavak, valamint az amidanyagok adják. A zabszem pelyvái a mag súlyának 20-40 %-át is kitehetik, így nyersrosttartalma eléri a 11-12 %-ot is. 4-5 % nyerzsírt tartalmaz, amelyben sok értékes telítetlen zsírsav található. Ezeknek köszönhető a kellemes íze és a kiváló étrendi hatás. Jelentős a nyálkatartalma, amely védi a nyulak emésztőrendszerét a mechanikai sérülésektől és késlelteti a toxikus anyagok felszívódását. Lecitintartalma növeli a súlygyarapodást és serkenti az ivari aktivitást. E-vitamin- tartalma a többi gabonafélétől lényegesen magasabb, míg karotint nem tartalmaz.

Alacsonyabb energiatartalmánál fogva kiváló takarmánya a tenyésznyulaknak. Ezenkívül, ha emésztőszervi megbetegedés lép fel, javasolt a zab egyedüli etetését bevezetni. Kalcium és foszfor-tartalma a nyulak szükségleténél kisebb, így ezekből kiegészítésre szorul. Egyes tenyésztők szerint kizárólag zabbal etetett nyulaknál nem lépnek fel sem emésztőszervi-, sem hiánybetegségek. Nyúltápokba korlátozás nélkül bekeverhető.

A zab vetésterülete napjainkban 40-50ezer hektárra esett vissza. Ennek a kiváló nyúltakar-mánynak a beszerzése így nehézségekbe ütközik.

Az árpa (Hordeum sativum) a zab után a legjobb abraktakarmány. Takarmányozásra elsősorban az őszi árpát használják fel. Nyersfehérje tartalma 11-12 %. Aminósavösszetétele a kukoricáénál kedvezőbb. A nyersfehérje százalékában 3,56% lizin, 1,78 % metionin, 4,11% metionin + cisztin, 3,44% treonin, 1,22 % triptofán és 4,36 % arginin található benne. Nyersrosttartalma közepes, 4-5 % körül alakul. Nyerszsírtartalma kicsi (1,5-2,5 %), viszont zsírsavösszetétele kedvező.

Összességében elmondható, hogy a nyulak az árpa táplálóanyagait jobban értékesítik, mint a kukoricáét.

Szemesen is etethető a nyulakkal. Emésztőszervi betegségek fellépésekor a zabhoz hasonlóan diétás takarmányként használható fel. Korábban bevált szokás volt pörkölt árpa etetése a hasmenéses nyulaknál. Keverékekben 1-3 mm-es szemcsenagyságúra darálva etetendő, mert így jobban értékesül.

Árpát hazánkban 300-400 ezer hektáron termesztenek, így a zab helyettesítésére felhasználható a nyúltápokban. Általában a napi takarmányadagban 20-40 %-ban szerepel, tápokba leggyakrabban 10-30 %-ban keverik be.

Búzából (Triticum aestivum) az utóbbi években egyre többet használnak fel takarmányozási célra. Korábban csak az étkezésre alkalmatlan búza került a nyulak elé, ma viszont már nagy terméshozamú, de alacsony sikértartalmú takarmánybúzákat is termesztenek.

Nyersfehérje-tartalma 14-15 %, vagyis a többi gabonamagtól magasabb. A fehérje biológiai értéke alacsony lizin-, metionin- és treonin-tartalmánál fogva kicsi. Aminósavtartalma a nyersfehérje százalékában 2,7 % lizin, 1,55 % metionin, 3,79 % metionin + cisztin, 2,86% treonin, 1,13 % triptofán és 5,10 % arginin.

A búza nyersrosttartalma kicsi (2-3 %). Rostjában kevés lignin található. Nyerszsírtartalma 2 % körüli. A búza csíraolajában sok az E-vitamin, héjában pedig a B-csoportbeli vitaminok. Kalciumban szegény így ebből kiegészítésre szorul.

A nyulakkal szemesen és takarmánykeverékekben (tápokban) is etetjük. Utóbbiba 10-30% arányban keverhető be, de etetése mellet gondoskodni kell a megfelelő rostellátásról. A nyúltápokba azért is keverik, mert csirízesedik az előkészítés során, így szilárd, nem morzsálódó granulátum készíthető.

Kukoricát (Zea mays) hazánkban mintegy 1,0-1,2 millió hektáron termesztenek. Az abraktakarmány bázisnak kb. 60-70 százalékát a kukorica adja. Energiában a leggazdagabb gabonaféle, amit elsősorban a benne felhalmozódott keményítő, oldható szénhidrát és  3-4 %-os nyerszsírtalma ad. Csíraolajában nagy mennyiségű ízanyag halmozódik fel és biológialag értékes zsírsavat is tartalmaz. Emiatt a nyulak szívesen fogyasztják.

Nyersfehérje tartalma 10-15 %-kal kisebb a többi gabonafélétől. Fehérjéi biológiailag kevésbé értékesek, ami alacsony lizin- és triptofán-tartalmából ered. A kukorica aminosav-tartalma a nyersfehérje százalékában a következő: 2,95 % lizin, 2,11 % metionin, 4,37 % metionin+ cisztin, 3,55 % treonin, 0,78 % triptofán, 4,85 % arginin.

Az utóbbi időkben olyan kukoricahibridek előállítása történt, amelyek lizintartalma az átlagosnál magasabb. Ezeket opaque-hibrideknek nevezik. Lizintartalmuk eléri a szárazanyag-tartalom 0,3-0,4 %-át, a 0,2 %-os átlagértékkel szemben.

 A kukorica strukturális hatékonyság nélküli nyersrostot tartalmaz 2-3 %-ban. A szemek sárgásvörös színét a benne található karotinoid anyagok (kriptoxantin, zeaxantin) adják. A csíraolajában 25-40 mg/kg E-vitamin található. B-vitaminból kevesebbet tartalmaz a többi abraktakarmányhoz képest. Ásványi anyagokban szegény, így kiegészítésre szorul belőle.

A kukorica takarmányértékét nagymértékben ronthatja a különböző gombákkal való fertőződés (aspergillus, Fusarium és Penicillium fajok). A gombák által termelt toxinok súlyos emésztőszervi megbetegedéseket vagy akár elhullást is okozhatnak. Enyhébb esetekben a növendéknyulaknál az étvágy csökkenését, a takarmányhasznosítás romlását és a súlygyarapodás mérséklődését figyelhetjük meg. Tenyészállatoknál szaporodási zavarok jelentkezhetnek.

A kukorica hízlaló takarmány, így tenyésznyulak takarmányozásában ha lehet csak kis mennyiségben, 10-20 %-ban használjuk fel. Nagyobb arányban etetve az anyanyulak gyengén ivarzanak, rosszul vemhesülnek. Hízónyulaknak a napi adagjában, illetve tápjukban 10-35 %-ban használható fel.

A kukoricát szemes vagy darált formában egyaránt lehet nyulakkal etetni. A darát mindig frissen etessük fel, mert néhány nap alatt megkeseredik és megavasodik

Előzmény: N.Jani (29280)
N.Jani 2013.08.31 Creative Commons License 29283

A tökéletes háztáji nyúltakarmány-receptúra:

 

 

http://haztaji.atw.hu/

 

juhosttt 2013.08.31 Creative Commons License 29282

Jelenleg ennyit nem engedhetek meg magamnak, de be fogom szerezni.

Na viszont ez lehet nagyképű lesz:
Mostanra már feleslegesnek tartom, mert az általam tartott állatok takarmányozásával tisztában vagyok, hogy mivel lehet jól és kevésbé jól termelni, és egyáltalán nem jól termelni.

Ha valaki 4-5 év alatt sem tanulja meg akár könyvből, akár önhibájából helyesen takarmányozni az állatait, azon se a fórum, se a könyv nem segít...
Ott hiába írják, hogy árpa, meg köles, meg szója, meg cirok, meg lenmag, meg repce stb, úgys tudom beszerezni, hiába írják... Olvastam én könyveket táp mentes komplex takarmányozásról, de ahhoz teljes ember kell, hogy megfelelőek legyenek az adagok...

Én személy szerint főleg a saját hibámon tanultam, kiegészítve a könyvekkel...

Előzmény: N.Jani (29277)
juhosttt 2013.08.31 Creative Commons License 29281

Na megint valami újat tanultam. Én inkább befognám, nem levadásznám... Gondolom kissé vadasabb a húsa, mint a házi nyúlnak. Bár ez már másik téma. Van még valahol ilyen az országba? 

Előzmény: Törölt nick (29271)
N.Jani 2013.08.31 Creative Commons License 29280

Mikoriak  ezek a könyvek????!!!!

Előzmény: printer71 (29278)
N.Jani 2013.08.31 Creative Commons License 29279

Több tápgyártó pere zajlik jelenleg>>>a médiában erről egy szó sincs!!!

 

 

Előzmény: juhosttt (29276)
printer71 2013.08.31 Creative Commons License 29278

És miért nem azzal kezdtétek amit minden nyulas szakkönyv és oldal ajánl ? Azaz , hogy a nyúlnak leginkább a zab való , utána az árpa ami majdnem ugyanolyan jó mint a zab , és utánuk következik a többi szemes amiket lehetne kisebb százalékban etetni , de az alapot az első kettőnek kellene kitennie

Előzmény: kicsikocs (29262)
N.Jani 2013.08.31 Creative Commons License 29277

Schmidt János: Gazdasági állataink takarmányozása

 

A legjobb!!!

Előzmény: juhosttt (29274)
juhosttt 2013.08.31 Creative Commons License 29276

Hát nem tudom, hogy mennyire leckéroznak a táp gyártók ilyenekkel... Mondjuk itt a kicsikre gondolok. Mivel jobb hazudni, mint feltüntetni a valóságot, aztán döntse el a vásárló, hogy kéri-e vagy sem.  Vagy csak hasra ütve adnak meg adatokat mérések nélkül? Megint csak a tápgyártási ismerettség hiánya van...

Előzmény: N.Jani (29273)
Deryan 2013.08.31 Creative Commons License 29275

Semmi bántót, tudálékosat, nagyképűségre vallót nem érzékelek a hozzászólásaiban: nekem inkább úgy tűnik, hogy széleskörűen benne van a gyakorlatban és az elmélettel is tisztában van.

 

Ha már pontos adatokról beszélünk, akkor nem árt egyértelműen tisztázni, hogy mi mindent kell figyelembe venni a szakkönyvből nyert adatoknál is.

 

A 10 éves Ferkó olvasson és guglizzon többet. 

A 80 éves Jancsibácsinak sem árt megtanulni a gugli kezelését ha már a fórumozáshoz támadt kedve.

Végső esetben ha nem boldogulnának igazán, akkor még mindig lehet kérdezni :)

Előzmény: japipapi (29268)
juhosttt 2013.08.31 Creative Commons License 29274

De természetesen iránymutatásnak jó. De azért kérdeztem rá így konkrétan, mert nekem is megfordult a fejembe hogy itthon a növények beltartalmi értékét megállapítsam. És nem csak a szemes takarmányét... Pl a kápoasztaféleségekét is. Bár ez nem nyúlnak való, de a fő profilom a kacsa, a nyulakat csak levágásra tartom, szóval más növények beltartalma is érdekelne.

Semmi lenéző szándék nem volt a kérdésembe, ha esetleg más is úgy látná.

Előzmény: kicsikocs (29267)
N.Jani 2013.08.31 Creative Commons License 29273

A tápok címkéjén nem az van legtöbbször, mint ami benne.

 

A nyulakat figyelni kell, és úgy emelni, csökkenteni bizonyos részarányokat!

Előzmény: juhosttt (29272)
juhosttt 2013.08.31 Creative Commons License 29272

Természetesen senkinek(?) nincs mezőgazdász laborja otthon, bár sose tudni ki mit alakít ki a pincében/műhelyben

Természetesen nem köteles senki az én szak (bár szerintem semmi szakmai nincs az írásomban) rizsám elolvasni és reagálni rá, ez egy szabad ország(?) szabad fóruma(?), ahol elméletileg szabadon lehet írni mindent. Aztán ha az ember hülyeséget ír és jól kiosztják, az már az ő baja.
Ezen kívül kicsikocs közölt konkrét adatokat, ezért kérdeztem, hogy hol mérte, vagy hogyan állapította meg. Én is olvastam sok táblázatot, hogy mi mennyit tartalmaz, de ezek nem fix adatok. Na de ezt már leírtam. Amit nem írtam, hogy ahogy telik az idő, lassan már otthon is lehet ilyen labort kialakítani, csak utána kell járni, hogy mi szükséges hozzá... De ha az embernek van egy tápgyáros ismerőse, az ha nem is segíteni, de irányt tud mutatni, hogy merre induljon el ezen téren. Azért egy kisebb tápgyártónak is ha nem is garantálni kell egy adott beltartalmat, de legalább fel kell tünteni a beltartalmat...

(?) = megkérdőjelezném, hogy ez valóban így van-e...

Előzmény: japipapi (29268)
Törölt nick 2013.08.31 Creative Commons License 29271

Magyarországon a Kiskunságon vannak üregi nyúl populációk meg az ilyen homokos területeken. Évente egyszer nehezen beszerezhető engedéllyel még vadászni is lehet rájuk.

Előzmény: juhosttt (29240)
N.Jani 2013.08.31 Creative Commons License 29270

Jó nekik! Várom majd a tapasztalataidat!

 

 

Előzmény: Reflex91 (29246)
N.Jani 2013.08.31 Creative Commons License 29269

Szerintem nem jó az arány!!!

 

...és még sok minden!

Előzmény: kicsikocs (29262)
japipapi 2013.08.31 Creative Commons License 29268

Szia kicsikocs és juhosttt!

Neked tökéletesen igazad van, juhosttt szakinak is igaza van és nekem is igazam van, 28752 hsz,-omban. Rengeteg mérés van, rengeteg "hivatalos" adat, de valójában tényleg, csak tájékoztató lehet, mert változik örökké évenként, tájakén, stb. juhosttt szaki a tutit tudja, mert Ő azt tanulta. Az én forrásom is tuti, mert ahhoz jutottam hozzá, a Tied is bizonyára forrás, nem Te találtad ki. Sajnos Gergő, amit mondasz, lehet jó, de én kicsit bántónak, nagyképűnek, tudálékosnak érzem, - most is. Mond meg már, ki a jó Isten laborálja a takarmány otthon? Ki fenét érdekli a mű szakszavaid? Úgy gondolom, "háztáji" nyulászatról van szó, itt, úgy kellene diskurálnunk, hogy a 10 éves Ferkó és a 80 éve Janibácsi is megértse. Hagyjuk már a szakdolgozatokat!

Előzmény: kicsikocs (29267)
kicsikocs 2013.08.31 Creative Commons License 29267

Nagyon igazad van,  a szemestakarmányok beltartalmi értékeinek váltotásában, a közölt recept nem is egzakt, de azért több, mintha a nyuszkók csak egyfajta szemet kapnának. Ami esetleg nem is közelit a kivánt értékekhez.(Ha Te is csak nokkedlit kapnál, de nuku hozzá egy jó kis pörkölt, gondolom érted a különbséget?!)

 

Egyébként az adatok egy ÁTLAGOS BELTARTALMI értékadatot jelentenek, és pl fehérje esetén a hasznositható az ennél kevesebb, ez  átlagos nyersfehérje adatszám.

Előzmény: juhosttt (29265)
Nagy-Imre 2013.08.31 Creative Commons License 29266

Lajos napkor már el kell vetni az őszi lucernát azt szokták mondani ,de én is ezt vallom.

Előzmény: sziakivagy (29242)
juhosttt 2013.08.31 Creative Commons License 29265

A kézikönyv csak iránymutató, a pontos meghatározáshoz szükséges a saját takarmány bevizsgálása. Ehhez meg kevés a kézikönyv. A kézikönyv arra jó, hogy megtudjuk miből mennyit szabad adni, és mi az amit nem tanácsos adni.

Ide valamiféle labor körülmények kellenének. A beltartalmat befolyásolja a föld típusa, tápanyagellátottsága. Egy gyenge földön gyengébb lesz a takarmány beltartalmi értéke is. Persze nem azt mondom, hogyha felfújunk nitrogénnal mindent az nagyon jó lesz!

kicsikocs 2013.08.31 Creative Commons License 29264

Várj, utánanézek. A takarmánynövények beltartalma cimszó alatt találtam pár magféleségre utaló adatot, valszeg a HSZNOSITHATÓ fehérje és kalória adatot jelenti, de egy takarmányozási kézikönyvet előkeresek és akkor egyértelmüsitem . Ma estémet erre is rászánom. Üdv  

Előzmény: juhosttt (29263)
juhosttt 2013.08.31 Creative Commons License 29263

Mivel állapítottad meg a fehérje és kalórai mennyiséget? Ez az összes tartalom, vagy a metabolizálható tartalom?

Előzmény: kicsikocs (29262)
kicsikocs 2013.08.31 Creative Commons License 29262

Próbaképpen az unokával összeállitottunk egy nyul takarmány receptúrát. Főleg télen -mivel tavaly még nem tároltunk be szénával- igencsak izlet a kosztosoknak és szépen is fejlődtek. Az idén télen ugyancsak ez lesz a menü, de most már tudunk kigészitést is biztositani jó kis réti szénából, meg némi sárgarépából is.

 

Az "abrakolás" napi kétszeri.

 

Mellékelem a receptúrát

Összetevő Arány                   Fehérje Kcal
Kukorica      2                          3,12     130
Borsó          1                          4,60       66
Búza           1                          2,60       64
Árpa            1                          5.0        70

Együtt                                 15,32       335
Kivánalom                           17,00       330

Az adatok 100 gr keverékre, azaz 10 dkg- ra értendők.

Előzmény: Deryan (29237)
japipapi 2013.08.31 Creative Commons License 29261

Szívesen.

 

Előzmény: Zsüfi (29260)
Zsüfi 2013.08.31 Creative Commons License 29260

Köszönöm.

 

Előzmény: japipapi (29258)
japipapi 2013.08.31 Creative Commons License 29259

Igen, de téma volt a fűzfalevél is. Régebben is. Akkor, a füzfalevélről is az volt a véleményed, hogy "az csak balansz". Igazad van, fenntartja az életet. Gergő! A nyulaknak jó.

Előzmény: juhosttt (29255)
japipapi 2013.08.31 Creative Commons License 29258

Szia!

Egyszer már közöltem, nem is olyan régen. Nem szoktál mindent elolvasni?

Itt van, 28750, kikapartam Neged a gesztenyét, - utóljára.

Előzmény: Zsüfi (29257)
Zsüfi 2013.08.30 Creative Commons License 29257

japipapa!

nem kaptam választ a kérdésemre, vagy nem is fogok? :-)

pirossapkásaranyhal 2013.08.30 Creative Commons License 29256

Köszönöm a válaszokat!

juhosttt 2013.08.30 Creative Commons License 29255

diófalevélről beszélünk mindketten? Hát lehet csak az én ízlésem nem szereti akkor. De ha a nyulak igen, akkor nem szóltam!

Előzmény: japipapi (29253)
japipapi 2013.08.30 Creative Commons License 29254

Komolyan mondom, ízleld meg Te is, nem mérgező, nyugodtan rághatod. Érdekes íze van és enyhén illatos, fűzfalevére gondolok. Nem sok a tápértéke, igaz, de az ember sem azért eszik sokszor, mert éhes, hanem csak az azért mer........a fene tudja miért. Nasi vagy akármi. Nyúl rág, mert ilyen, álandóan rág, mert álandóan nől a foga, muszály neki rágni. Miért rágra ki az ól oldalát? Éhes? Szabadságra vágyik? A fenét, csak, hogy rágjon. Én szoktam nekik bedobni egy jókora fadarabot, elfaricsgálják, a kaja meg ott van, nem kell keni.

Előzmény: juhosttt (29250)
japipapi 2013.08.30 Creative Commons License 29253

Szia!

Emlékszem a támára. Igen én be szoktam gyűjteni, alomnak is jó, a diólevél is jó. juhosttt szerint nem jó szagú, szerintem nincs igaza, kifejezetten kellemes az illata, a nyulak sem panaszkodnak. Évek óta ezt is begyűjtöm. Egy biztos a férgek, bogarak, egerek nem szeretik, hát akkort már megérte, nem? Mindenképpen jobb, mint a forgács.

 

Előzmény: pirossapkásaranyhal (29249)
japipapi 2013.08.30 Creative Commons License 29252

Az utolsó szakaszra: ez utópia. 

Előzmény: juhosttt (29240)
sziakivagy 2013.08.30 Creative Commons License 29251

printer71, juhosttt!

 

Köszönöm a válaszaitokat! Tegnap elolvastam a linkelt fórumot. Ma délelőtt meg elvetettem a lucernát. Nemrég lett kész. Meg is hengereltem fűhengerrel. Kiváncsian várom mi lesz belőle. Azon gondokodtam, hogy holnap reggel lehet meg is locsolom, bár elég vizesnek tűnik a föld.

juhosttt 2013.08.29 Creative Commons License 29250

Hát ha eszik akkor már nagyon éhesek... a diófa levéé keserű sok csersavat és jódot tartalmaz. Kis mértékben még jót is tesz a szervezetnek, de a szaga nem egy kellemes, tudakold meg a nyulak hogy viszonyúlnak hozzá... Ha lehet inkáb valami finomabb fa leveleit gyűjtögetsd, na meg télére alomnak jobb a szalma, mert az melegebben tart.

Előzmény: pirossapkásaranyhal (29249)
pirossapkásaranyhal 2013.08.29 Creative Commons License 29249

Üdv minden fórumtársnak!

Múltkor már érdeklődtem ,hogy a fűzfalevél alkalmas -e alomnak,mivel + választ kaptam,gyűjtögetem is szorgalmasan.

Lassan  viszont a diófa is hullatni fogja levelét és van egy igen terebélyes diófám,ami irdatlan menyiségü levelet termel.

Kérdés: mi a helyzet a száraz diófa levéllel,ez is mehet a nyulak alá alomnak? Esetleg fogyasztanak is belőle?

tmaria82 2013.08.29 Creative Commons License 29248

Szia! Ez mixo nekem is így kezdődött fülben belül  majd kívül szem dagad .6 egyedem maradt meg  12 elhullott :(((((   4 oltott volt ők nem kapták el. 22 fvolt öszesen.

Előzmény: molrobi (29216)
juhosttt 2013.08.29 Creative Commons License 29247

Nekem a fekete napraforgót (olajmag) se ették... Lehet a színe miatt... Rákerestem neten, nem nagyon van róla semmi infó. Szerintem vegyél 1-2 kg-ot próbaképpen, aztán ha eszik vehetsz többet is. De arra figyelj, hogy valódi fekete zab legyen, nem üszkös termés!

Előzmény: Reflex91 (29246)
Reflex91 2013.08.29 Creative Commons License 29246

Üdv. Mindenkinek! 

 Érdeklődnék hogy valakinek van tapasztalata a fekete zab takarmányozásával kapcsolatban ? 

 Lehetőségem lenne vásárolni jó áron viszont még nem etettem soha fekete zabot a nyulaimmal. És nem akarok problémát az állományomban. 

Köszönöm a segítséget ! 

printer71 2013.08.29 Creative Commons License 29245

  Szia !

 

  Itt olvass vissza néhány oldalt , itt vannak a lucernás szakik . Biztosan megleled a választ , vagy akár kérdezz , nekem is ott segítettek tavasszal mikor nem látszott ki a frissen vetett lucerna a gyomok közűl .

 

                http://www.agroinform.com/forumok/Lucerna-vetese-termesztese/t1347

 

 

 

Előzmény: sziakivagy (29242)
juhosttt 2013.08.29 Creative Commons License 29244

Még éppen vetheted, ez a kis eső jót tett a földeknek, de egy napot se várj, mert ha nem erősödik meg a töve, kifagyhat télen. Jobb lett volna már 1-2 hete elvetni, de még éppen beleférsz. Minden jel hosszú őszre vall, szóval a nagy fagyok még sokára jönnek.

Előzmény: sziakivagy (29242)
Törölt nick 2013.08.29 Creative Commons License 29243

Sziasztok Nyúltenyésztők.

 

Látom a myxó még mindig téma ma a szomszédba áthívtak hogy nézem meg a nyulakat amiket megcsípet a szúnyog bevalom még élőbben nem láttam myxós nyulat és a látvány elég borzasztó és elszomoritó két hete körül átakarták hozni üződtetni az egyik anyát (hála istenek nem hozták át mert nem engedtem lehet hogy sz...házi vagyok de nem baj ) amelyik a legcsúnyább nem sok esélyt adok neki hogy megmarad a szemét se tudja kinyitní és nagyon szuszog alig ka levegőtt csak gondolom megírom már ide a fórumra.

sziakivagy 2013.08.29 Creative Commons License 29242

Sziasztok!

Kicsit OFF a téma, de nem teljesen. Szóval felástam 100nm-t a kertemből., hogy bevessem lucernával. Szerintetek nincs még későn elvetni? Elvileg lehet ősszel is. Nemtudom mennyi a kelés ideje. Locsolni tudom, de azt sem tudom, hogy kell-e egyáltalán.

Jövőre nem szeretnék a nyuszkóimnak szénára költeni.

Helyileg Debrecen mellet lakom. Holnap el is tudnám vetni, minden kész (ásás,rotálás) csak kicsit bizonytalan vagyok.

Szóval ha valaki csinált  már ilyet (ősszel lucernát) szívesen olvasnám a tapasztalatát.

Deryan 2013.08.29 Creative Commons License 29241

Igy igaz. :)

Előzmény: juhosttt (29239)
juhosttt 2013.08.29 Creative Commons License 29240

Nekem a vadnyúl és a mezei nyúl ugyanaz a kategória. Esetleg az üregi lehetne, de itt Mo-n vadon élő hivatalos üregi nyúlpopulációról nem tudok. Ha valaki tud, akkor tájékoztathatna...

De tegyük fel, hogy engem megcsíp egy myxo-s szúnyog. Rám nem lesz hatással, de ha megcsíp
pár óra után egy másik szúnyog amely ezután nyulat is
1 nap után egy másik szúnyog amely ezután nyulat is
xy nap után egy másik szúnyog amely ezután nyulat is

Akkor ez befolyásol-e? Szóval én tudok-e köztes hordozó lenni? De nem csak én, hanem egyéb állatok is. Vagy vannak fajok amelyek immunrendszere pusztítja, vanna amelyekben elvan a vírus? Vagy hogy van ez?

Még mindig azon az elven vagyok, ha pár évig mindenki oltana a vírus kikopna...

Előzmény: japipapi (29232)
juhosttt 2013.08.29 Creative Commons License 29239

Hát ha meg akarja csípni vmi akkor megfogja, bár jó dolog h zavarja a légy és néha tesz is vmit. De ha nincs vírus a közelben a csípés sem nagy gond...

Előzmény: Deryan (29233)
Deryan 2013.08.29 Creative Commons License 29238

A lucerna kimaradt a sorból! A fű vegyes réti termés, minden ami a környéken tisztán nő.

Előzmény: Deryan (29237)
Deryan 2013.08.29 Creative Commons License 29237

A kicsik időnként kapnak gyógyszeres tápot.

Főképpen friss zöldet, lucernát, almát, körtét, mindenféle zöldséget etetünk a kertből, szomszédok kertjeiből.

Reggel este árpát/kenyeret kapnak +.

 

A férjem állandóan frissen kaszált fűvel tömi őket. Mindig ügyel arra, hogy semmi se fogyjon ki előlük. Etetés naponta 4-6x van, de amikor jó étvágyuk van, még este 10-kor is kapnak. Mindenből annyit, hogy egyik evéstől a másikig bőségesen kitartson.

 

   

 

Anyanyuszi és fiai

 

A "kisöreg" mindig megtalálja a módját, hogy beszökjön a bakhoz. Az idén már 4x fialt. Okos 2 éves kiemelkedően teljesítő nyuszi. Nagy szabadsága is van. Cicacsengővel sétál reggel este a kertben, aztán megy vissza a helyére. 

 

Választás akkor van, amikor az anya már láthatóan magában szeretne lenni. Amelyiken az ivarérés jeleit tapasztalja, azokat megzavarja. Szóval vége a nagy család nyugalmának. Új helyre a mamával együtt költöznek, így az elválasztás is szépen, zökkenőmentesen zajlik.

 

Gondolom ezek az apróságok is számítanak, hogy amikor ősztől tavaszig minden van és a nyuszik jól érzik magukat és dőzsölhetnek, akkor szépen nőnek. A téli nyulaknál ez nincs, ezért télen diéta és pihenés van a törzsállomány számára.

 

 

Előzmény: japipapi (29235)
Zsüfi 2013.08.29 Creative Commons License 29236

Szia japipapa!

 

Mit etetsz a nyuszikkal?Milyen arányban én sem vagyok híve a tápnak saját részre tartom a nyuszkókat.

Előzmény: japipapi (29235)
japipapi 2013.08.29 Creative Commons License 29235

Akkor, ezek szerint tápozol, mert annélkül 3 hónap alatt nem nagyon érik el a 2-2,5 kg vágósúlyt. 6 hétre választok el, akkor, kb. max 0,60-0,70 kg, a másik 6 hét alatt nem érik el a + 1,5-2 kg-ot. Amikor leadásrl termeltem, akkor is meg kellett kűzdeni súly elérésért, táppal. 

Én egyáltalán nem tápozok.

 

Előzmény: Deryan (29234)
Deryan 2013.08.29 Creative Commons License 29234

A 2-3 hónapot mi még sohasem vártuk meg, mert házinyuszikáinkat ekkortájt szoktuk levágni. A rücskös fülűeket azonnal elkülönítjük a többitől s legkésőbb másnap reggel "visszük sétálni". Belőlük mindig valami jól átfőzött menű lesz.

 

Megjegyzem, hogy tömegesen sohasem fordulnak elő ilyen megbetegedések. 3 éve tartunk nyulakat. Ebből a 2 utóbbi évben nagyobb létszámban. Megbetegedés elvétve fordul elő nyaranta. Egyszerre 1-2 db.

Előzmény: japipapi (29226)
Deryan 2013.08.29 Creative Commons License 29233

:)

 

Tudom, hogy mókásnak tűnik a nyulak szaladgálása a repülő rovarok elől.

A nyulak estefelé és reggel a legélénkebbek. Takarítani is ilyenkor szoktunk. Rólam szakad a víz s a szúnyogok, böglyök még a ruhán keresztül is megtalálnak. Nem kell nekik az ide-oda szaladgáló szőrgombócok hada.

 

Felénk nincs sok szúnyog, mint az ország más területein. Napközben néha látok egy párat a fészer világos menyezetén pihenni. Ilyenkor a nyulak is pihennek. 

Gyakran elnézegetem a nyulak viselkedését, reagálását a különféle jelenségekre, változásokra, hangokra. Hisz ennek alapján alakítottuk ki a lakhelyüket is.

 

Többször volt alkalmam megfigyelni, hogy mit csinálnak, amikor egy lomha reptű bögöly közelített feléjük vagy egy nagyobb légy. Az anya felé kapott a szájával, a kicsik meg úgy elszaladtak mint a kilőtt nyíl.

 

Természetesen amit leírtam nem törvényszerű, de gyakran látom a nyulak közötti tevékenységeim során.

Előzmény: juhosttt (29231)
japipapi 2013.08.28 Creative Commons License 29232

Én is a végére reagálnék. A mezei nyúl állítólag "védi magát" a myxótól, viszont a vadnyúl nem, tehát elvileg, ha mindenki oltana, akkor sem lehet kiírtatni a vírust, mert a vadnyúl rejtőzködő némber, nem tudjuk oltani, virul a vírus. Aki nem olt, terjesztő.

Előzmény: juhosttt (29231)
juhosttt 2013.08.28 Creative Commons License 29231

Csak a végére reagálnék... Nem úgy működik, hogy meghallanak egy rovart és futnak, hanem úgy, hogy szúnyog simán csipkedheti az állatot, ha nem terjeszt myxot akkor nincs probléma. Ha terjeszt akkor van...

 

Szóval ha mindenki olt pár évig, a szúnyogok egy idő után nem tudnak myxo-t szerezni és elvileg megszűnne a myxo kérdés... Azért kellene pár évig oltani, hogy az esetlegesen áttelelő szúnyogok se terjeszthessenek. Elméletben ekkor megszűnne a myxo probléma... De mégse szűnik meg. Akkor hogy van ez? Valahonnan dobálnak beteg nyulakat, vagy szúnyogokat, hogy mindig legyen oka az embernek félni és oltani?

Előzmény: Deryan (29229)
Deryan 2013.08.28 Creative Commons License 29230

Láttam myxós nyulat. Szörnyű. A múlt évben eléggé helyszűkében voltunk, mielőtt a fészer ki nem épült. Tartottam is mindenféle betegségtől. Éppen ezért a nyulakat éberen figyelem s amit érdemes és lehet kikezelünk, de az állományt nem veszélyeztetjük még a kedvenc anya esetén sem.

Előzmény: japipapi (29226)
Deryan 2013.08.28 Creative Commons License 29229

Szándékosan duzzanatot írtam, mert nem sejtburjánzásról van szó.

A duzzanat viszont elég sokféle lehet.

A fibromatózis olyan, mint a bőrünkön a szúnyogcsípés. Kis, tömör göb ill. göbök, melyek hasonlóképpen növekszenek.

 

Igazad van, nem himlőszerű kiütések, csomók. Azok úgy tudom idővel felfakadnak.

 

A fibromatózisnál valószínű a kötőszöveti rostok átmenetileg vastagszanak meg s 2-3 hónap múlva eltűnnek.... Bár erről sehol sem találtam információt.  De alkalom adtán megkérdezek majd egy nyulakkal kapcsolatosan jártasabb állatorvost, mert jó volna konkrétan tudni, hogy mi is ez a betegség valójában.

 

A múlt évben ca. 100 nyúlból 1db. 6 hetes és 2 db 3 hónapos nyúl betegedett meg.

A kicsit azonnal észrevettem az első három gumónál, a nagyoknak csak a füle volt ragyás, de nem feltűnően. Vadas színűek voltak s nem látszott azonnal.

 

Az idén 1 fehér kicsi kapta el, de érdekes módon neki már a lábán is volt egy kemény göb.

 

Mi nem oltjuk a nyulakat.

A kifutókban elég mozgásterük van s úgy tűnik, hogy minden feléjük közeledő rovar hangjára is éberen figyelnek. 

Előzmény: juhosttt (29225)
Mészáros Barna 2013.08.28 Creative Commons License 29228

Szia.Szerintem 1000% hogy myxomatózis.

Előzmény: molrobi (29216)
Halasi Bence 2013.08.28 Creative Commons License 29227

100% hogy mixo. :(

Előzmény: molrobi (29216)
japipapi 2013.08.28 Creative Commons License 29226

Lehet, hogy igazad lesz, ha magától elmúlik majd 2-3 hónap múlva, akkor biztos. Ezek a foltok növekednek, rettentő gusztusztalan tud lenni. Ha myxós, akkor nincs esély, - álltalában.

 

Előzmény: Deryan (29224)
juhosttt 2013.08.28 Creative Commons License 29225

Ott inkább daganatról lenne szó, nem pedig himlőszerű kiütésekről. Továbbá a légúti betegsékkel nem hozta kapcsolatba. Viszont sokan egy kalap alá veszik a myxoval is, mert hogy a rovarok terjesztik.

Előzmény: Deryan (29224)
Deryan 2013.08.28 Creative Commons License 29224

Véleményem szerint FIBROMATÓZIS.

 

http://www.torpenyuloldal.freeweb.hu/nyul_egeszseg.html

 

A bőralatti kötőszövetben kisebb, nagyobb tömött duzzanatok keletkeznek.

Először a fülön, orron, szemen észlelhető,  egy néhány, 1-1, majd több. A tiéd úgy látom a legutóbbi eset. Az elsőket nem vetted mindjárt észre.

 

Állítólag kigyógyul belőle a nyúl. Mi nem vártuk meg. Az első göböknél levágtuk s leves lett belőle, mert még csak akkora volt mint egy jól fejlett galamb.

 

 

Előzmény: molrobi (29215)
juhosttt 2013.08.28 Creative Commons License 29223

Nem mindenütt egyforma az ár. Én pár éve vettem 3500-t 20-as kiszerelésűt. Most olyan 4500 legalább. Nem is az a lényeg, hanem az, hogyha valakinek csak 1-2 nyula van nem éri meg megvenni annyi vakcinát.

Nálunk szerencsére nem volt még gond, bár még sokára jönnek a nagy fagyok, de a kacsák olyan szinten pusztítják a rovarokat, hogy csak na... Egyedül muslicát fogott a légyfogó a nyulaknál. Régebbi években azért bővebb volt a választék.

Előzmény: japipapi (29222)
japipapi 2013.08.28 Creative Commons License 29222

Én, még azt az 1 %-ot is sokallom, 99.99%, hogy myxózis, nézd meg, az orrán is és a nemiszervén, végbelén is ott tornyosul vírus! Szajkóztam állandóan, hogy jön a vírus, meg kell előzni! Aki oltott, most nyugodt. Sajnálom nyulad és Téged is, máskor majd Te is megelőzöd. Most kidobsz egy csomó értéket, pedig 3000,- Ft-ból 20 nyúl vidáman élhetne. :-(

Előzmény: molrobi (29216)
tp329 2013.08.28 Creative Commons License 29221

Ebben az esetben 10-15 centis csíkot tennék a többi telipadló.

Előzmény: Öreg?halász (29218)
juhosttt 2013.08.28 Creative Commons License 29220

Így első szemre talán myxo is lehetne. Mivel a fül és a szem is dagad, és nehéz légzése is van. De lehet hogy valamilyen egyéb allergia váltotta ki.
Oltva volt? Milyen helyen van tartva? Milyen takarmányt eszik?
Ami fix, hogy nem fülatka, a neostomosan itt max megelőzésre lett volna jó. Az atka a fültőben kezd el tevékenykedni, majd onnan halad kifele.

Én 99%-ban merem állítani, hogy myxomat. De infó hiányában 1% lóg a levegőben, hogy más is lehet.

Előzmény: molrobi (29216)
tp329 2013.08.28 Creative Commons License 29219

Ez nem fülatka.  :-(

Előzmény: molrobi (29216)
Öreg?halász 2013.08.28 Creative Commons License 29218

12,7 x25.4 x 1.5 a mérete a pontheggesztett hálónak(rács?) Úgy gondoltak ,olyan 150 mm-ként 10-es köracéllal alátámasztanám.

Előzmény: Öreg?halász (29217)
Öreg?halász 2013.08.28 Creative Commons License 29217

Fedett,3 oldalról zárt épületben lesz. Nem a takarítás a kedvenc tevékenységem.

Anya menne bele,fialás után ameddig lehet maradnának a kicsik is ugyanebben.Választás után a süldők átkerülnek más ketrecbe.

Előzmény: tp329 (29214)
molrobi 2013.08.28 Creative Commons License 29216

molrobi 2013.08.28 Creative Commons License 29215

Jó napot mindenkinek! Ismét egy kérdéssel zavarnám az itt jelenlévőket. Tegnap észrevettem a nyulam fülében elváltozásokat, amennyire tudtam utána néztem, és én laikusan arra jutottam, valószínűleg fülatka lehet. De sajnos a nyulam szemhéjja is olyan, mintha be lenne gyulladva (nem göbös!), mintha csipásodna, és hallom a légzését is, amit eddig sosem hallottam. A fülét lefújtam neostomosan oldatával. A kérdésem: Ez valóban fülatka? És ha az, van összefüggés a szemhéjj és a hangosabb légzés tüneteivel, vagy ez teljesen más betegség, avagy több betegség egyidejű megjelenése? Köszönettel előre is a fáradozásaikért: Molnár Róbert

 

 

tp329 2013.08.28 Creative Commons License 29214

Inkább a második, de csak, ha nem háló, hanem rács!

A teli/rácsos rész aránya sok mindentől függ. Hol lesznek a ketrecek, mennyire szeretsz takarítani, anya vagy süldő ketrec stb. stb.  A rácsra is kell valami teli pihenőhely. A nyúl nem szerti a huzatot!

 

Előzmény: Öreg?halász (29213)
Öreg?halász 2013.08.28 Creative Commons License 29213

Nyúlketrec építés előtt állok ! 2 félé pontheggesztett  drótháló van a boltban: 1.) 19x19 mm-es. 2.) 12,7 X25.4 mm-es.Melyik lenne jobb a ketrec aljának? Teli rácsost vagy felébe rácsozott padozatot érdemes készíteni?

Kérem akinek van tapasztalata véleményezze. Kösz!

tp329 2013.08.27 Creative Commons License 29212

Olvasd el ezt, azután, ha van még kérdés......

 

 Myxoról:

 

http://miau.gau.hu/osiris/content/docs/baromfi/2001_2/2001_2_72_75.pdf

 

Ezt elég jó összefoglalónak tartom, de ha rákeresel akár itt a fórumon is, találsz még cikkeket. (Azért a színvonal nem egységes, sajnos, erre figyelj!)

Előzmény: Veronika26 (29209)
japipapi 2013.08.27 Creative Commons License 29211

b olvasd el a myxóról vonatkozó írásokat. 

Előzmény: japipapi (29210)
japipapi 2013.08.27 Creative Commons License 29210

Veronika!

Az orvos végre tisztességes, nem nyúlt le, tanácsuk teljesen reális. Már itt nincs mit tenni. :-). Mielőb

 

Előzmény: Veronika26 (29209)
Veronika26 2013.08.27 Creative Commons License 29209

Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni és egyben tanácsot. Moit tegyek van 10 darab 9-10 hetes nyuszim és valószínüsíthetően elkapták a myxamatozis :( Jlentkeztek az első tünetek.  Nem tudom mi elnne a leg megfelelőbb megoldás, beszéltem két állatorvossal is az egyikük azt mondta felejtesem el mert úgy is elpusztulnak a másik pedig hogy van még esélyük. Nos, ilyenkor mit tegyen az ember? Valami bevált "házi praktika"? Gondolom többeteknek volt már ilyennel dolga, Ti mit tettetek? Mennyi körül van most az oltás? Ja, és az étvágyuk változatlan :)

Reflex91 2013.08.26 Creative Commons License 29208
 Új ketrec az új lakókkal :) 

Szép hétfő estét mindenkinek. :) 

Törölt nick 2013.08.26 Creative Commons License 29207

Akkor majd meglátod mi lesz.

 

Előzmény: Mészáros Barna (29206)
Mészáros Barna 2013.08.26 Creative Commons License 29206

Egyszerre két állatorvos is azt mondta hogy semmit nem kell csinálni majd lesz ahogyan lesz.Ők csak arra voltak kíváncsiak hogy eszik e és iszik e.

Előzmény: Törölt nick (29204)
Törölt nick 2013.08.26 Creative Commons License 29205

Most egy nyulas könyvben utánanéztem. Nem lehet valami emésztési probléma,és akkor csak tényleg álvemhes? A bogyója milyen?A kisnyulakat érzed a hasában mozogni? Mert ha hasas akkor kéne már ilyenkor, meg ki lehet tapintani.

Előzmény: Törölt nick (29204)
Törölt nick 2013.08.26 Creative Commons License 29204

Akkor szerintem csak állatorvos tud segíteni.Nem hiszem, hogy álvemhes lenne, mert akkor nem lenne nagy hasa. Nincs ott más állatorvos, aki tudna segíteni, mert te semmit se tudsz tenni így orvos nélkül.

Előzmény: Mészáros Barna (29203)
Mészáros Barna 2013.08.26 Creative Commons License 29203

A fészket  a 29.napon megcsinálta,júl 22 én lett pároztatva.A hasa nagy és elég kemény.Nyugtalan és sokat eszik.

Előzmény: Törölt nick (29202)
Törölt nick 2013.08.26 Creative Commons License 29202

Csinálja már a fészket?Nem nézted el az időpontt? Ha 4-5 napja kellett volna megfialjon, akkor már nagy valószínűséggel nem élnek a kisnyulak. Fogtad a hasát?Nem csak oxitocin kell neki, hanem még sok más hormon is, hgy beinduljon a fialás.

Előzmény: Mészáros Barna (29200)
japipapi 2013.08.26 Creative Commons License 29201

Nem akartalak megsérteni, magamból indultam ki, én sem várok mást, mástól, mint amit én is megteszek, de annyit feltétlenül, mások érdekében is.

Előzmény: rampi (29196)
Mészáros Barna 2013.08.26 Creative Commons License 29200

Sziasztok!!Lenne egy kérdésem:Ha a nyúl a 34. napon sem fialt meg akkor mi a teendő?Az interneten azt lehet olvasni hogy oxitocin-t kell beadni neki de az állatorvos meg azt mondta hogy ha beadja akkor kitágul a méhe és szétrobban(Ha még nem kezddött el a fialás).Szóval valakinek ilyesmi tapasztalata van -e ?Ma van a 35 .nap és semmi jelét nem mutatja a fialásnak.Eszik ,iszik még a megszokottnál többet is ,a hasa meg akkora mint egy ház.A doki azt mondta hogy álvemhesség de ez szerintem ugy hülyeség ahogy van.

Chezulu 2013.08.25 Creative Commons License 29199

Ebben van valami! 

Én úgy gondolom, hogy mióta a mixo jelen van semmit nem változott, maga a vírus. Nekem az a legérdekesebb, hogy annó 19száz-nagyonrégen

megjelent a myxovac és szinte ma is ugyan az az összetétele(talán idén változott valamelyest). Maga a myxomatozis, mint vírus nem mutálódik?

 

A másik, olvastam a vakcinázásról és olyasmit leltem, hogy a myxovac magyar találmány- tényleg? Meg a másik, hogy állítólag az Egyesült Államokban nem vakcináznak mivel drága lenne beszerezni, akkor miért nem fejlesztenek ki egyet? Ezekről mi a véleményetek? Lehet csak badarságok ezért kérdezem.

Előzmény: N.Jani (29198)
N.Jani 2013.08.25 Creative Commons License 29198

Röviden...később még kifejtem.

 

A "mixo" 'biológiai fegyver'.

 

Elszabadult anno, - de ...szerintem kordában van tartva.

Előzmény: Törölt nick (29195)
rampi 2013.08.25 Creative Commons License 29197

köszi,én is így gondolom.

És ha nem sikerült törölnöd magad,akkor maradj.

Érdekel a véleményed,mint ahogy másé is.Aztán az ember mérlegel...és vagy tanul a másik,és/vagy önnön hibáiból,vagy nem.

 

 

Előzmény: Törölt nick (29194)
rampi 2013.08.25 Creative Commons License 29196

Tudom,hisz már amikor kiderült,hogy myxos lett ez a nyúl,már kaptam hideget-meleget. De akkor is írtam,hogy nekem az összes többi állatom oltva van, ezt a tesójával együtt (ami azóta szintén oltva van, hisz a vakcinát aznap vettük,amikor kijött ezen a myxo) kaptuk mielőtt kijött rajta  a myxos tünet.

A környéken akit ismerek annak én oltottam le a nyulait. Egyébként már bocs,de ilyen alapon más is oltson és akkor nem gond,ha én ezt a beteget megtartom.Holnap lesz 2 hete hogy beteg és eddig egyáltlán nem volt legyengülve,mutattam is képeket róla.

 

Nem azt kértem,hogy megint leírjátok,hogy írtsam ki,mert felelőtlen vagyok. Valaki írta az antibiotikumot,ezért kérdeztem rá.Egyébként is az elmúlt hetekben egyre többen írják,hogy több nyuluk is gyógyult myxóból,így nem értem a 99,9%-os arányt. Mint már írtam valószínűleg hasas (már így kaptuk).Most már semmi képpen nem akarjuk levágni.Megpróbáljuk akkor a 0,1%-ot teljesíteni és megmenteni. Ha túléli akkor jövőre ő is megkapja az oltását,kísérleti nyúlnak nem akarom megtartani,nem fogom szándékosan megfertőzni vírussal,hogy kísérletezzek vele,hogy immunis lett-e.

 

És már bocsánat,de amikor beteg lett,mérlegeltünk és így döntöttünk.Nem ennek a felülbírálását kértem,akkor eleget olvastam,hogy felelőtlen vagyok.Aki nem olt,annak meg van az esélye,hogy megfertőződik a nyula. Ha nem ettől az egytől,akkor másiktól, ez is elkapta valahonnan.

Előzmény: japipapi (29189)
Törölt nick 2013.08.25 Creative Commons License 29195

Ez vagy valamilyen atka vagy gomba. Ha gomba, akkor betadinnal tudod kezelni, ha atka akkor nem tudom mi köll arra, ha hámlik, akkor szerintem inkább gomba lesz.

Előzmény: dzseky (29187)
Törölt nick 2013.08.25 Creative Commons License 29194

Valamilyen oknál fogva nem sikerül törlni ezt az izét. Pedig már kétszer próbáltam, mindkétszer azt írták, hogy sikeresen töröltem megam. Na mindegy majd még egyszer+ mégegyszer megpróbálom, addig is írok.Aztá már nem.

 

 

 

 

 

Ha már két hetet kibírtál, akkor nehogy most öld meg. Már akkor is tejesztette a vírust, mikor még nem tudtad, hogy beteg, úgyhogy már inkább hagyd, hátha megmarad. Ha nem taknyol, nem hörög akkor lehet nem tüdőgyulladása van. Nincs az sehol megírva, hogy feltétlen el kell kapnia valami szövődményt.De ha bemész az állatgyógyszertárba, akkor vegyél valami széles spektrumú antibiotikumot, ami jó a légúti baktériumok elpusztítására.

Előzmény: rampi (29186)
Dirtyfree 2013.08.25 Creative Commons License 29193

Túlságosan elkanyarodtatok a topictól!
 Már réges rég privátban kellett volna folytatnotok...  :/

Előzmény: N.Jani (29192)
N.Jani 2013.08.25 Creative Commons License 29192

Nyugi! Kérlek maradj!

Előzmény: Törölt nick (29185)
japipapi 2013.08.25 Creative Commons License 29191

Bocs az elírásokért, remélem nem nagyon zavaró. :-(

Előzmény: japipapi (29190)
japipapi 2013.08.25 Creative Commons License 29190

Szia dzseky .

Szerintem biztos, hogy rühesség. Nézd meg a füleit is, valószínű öt is bajok vannak. Ez javaslom elovasni, jobb a írogatnék. http://drradnaiistvan.blogspot.hu/2012/10/hazinyul-ruhosseg.html 

a kezelés is la van írva. Ha, nem olyanok a tünetek, helet, csak takarmányozási gondok vannak. Adjál nekik foszfor tartalmú takarmányt (napraforgó) és szelénes nyalósót. 

Előzmény: dzseky (29187)
japipapi 2013.08.25 Creative Commons License 29189

Szia rampi .

Szerintem ne költs rá és javaslom, likvidáld! Az egy központi fertőzési góc, rá mehet az egész állományod, sőt a szomszédé is, sőt 20 km-es kőrzetben terjeszted (szúnyog segítségével) a vírust! Nem fognak nagyon örülni. Olcsóbb 3000,-Ft-ba kerül a Myxovac, 20 adag, és talán megmaradnak nyulaid (és a szomszédé is), ha időben teszel ellene. Hidd el, ez a vírus kegyetlen, 99,9 %-ban gyilkol! Rongyosra tépjük már a szánkat, hogy felelőtlenség fertőzött egyedet tartani, de látom, hiába akarunk segíteni, nem sikerül a józan észt elültetni. :-(

 

Előzmény: rampi (29186)
japipapi 2013.08.25 Creative Commons License 29188

Szia.

Nekem még nem volt ilyen, sőt nem is hallottam ilyesmiről. Szerepe biztos van, gondolom elsődlegesen nem hűtés miatt, hanem inkább a hallás miatt. Lehet, szimata rosszabb, mint a rá vadászóknak, így neki hamarabb kell hallania, hogy tudjon menekülni. Ilyesminek viszont ketrecben nincs szerepe, a ketrec védi. Szerintem nyugodtan nevelkedheted, ha nagyon torzónak látod, ő lehet az első rántott falat.

Előzmény: molrobi (29184)
dzseky 2013.08.25 Creative Commons License 29187

Sziasztok!

 

Egy kis segítséget szeretnék kérni:

A szomszédom is tart nyulat, és kb 2 hete a nyakán fönt elkezdett kihullani a szőr. Mára már ott tart, hogy a nyaka körül egyik oldalt nincsen szőr, egészen a szájáig. A széleinél a bőr sebes, ahol kihullott, ott pedig "hámos pikkelyes fehér".  Mi lehet ez? A többi nyulnak semmi baja...

 

Előre is köszönöm szépen

 

 

Tudom, hogy már egyszer kérdeztem, de időközben nyaraltunk, és ahogy vissza néztem a fórumot, nem nagyon kaptam tippeket... Egy valaki írta, hogy szerinte atka, és hogy fertőtlenítést javasol. Más ötlet van esetleg valakinek?:-(

Talán most aktívabban itt vagytok! :-)

 

rampi 2013.08.25 Creative Commons License 29186

Robi,én úgy gondolom,hogy mostmár teljesen jól felnőhet a félfülű nyuszi,hőleadás szempontjából biztos számít,hogy csak egy füle van,de szerencsére vége a kánikulának,így nem szenved hátrányt.De ez csak ötlet,nem volt még ilyen nyulam.

 

A myxos nyuszi még mindig minden ketrecnyitáskor kilóg és körbejárja a kertet,egyre fürgébben,bátrabban.Sajnos most hallom,hogy kicsit nehezebben veszi a levegőt,szuszogva,gondolom elkezdődött a tüdőgyulladás. Orra viszont nem folyik,nincs összeragadva a szőr vagy ilyesmi,csak hangosabban veszi a levegőt.

 

Milyen antibiotikumot adjunk neki?állatorvostól kell kérni vagy állatpatikában is kiadják. Az itteni állatorvosok nem értenek a nyulakhoz.

 

Péntek reggel megtörtént az első tudatos pároztatásunk. A nőstény a bak ketrecébe rakása után kb. fél perccel már felvette a bakot,10 percig lehetett a ketrecbe,addig 3 sikeresnek mondható párzás biztos volt,a bak lefordult a nőstényről.Többet majd késöbb tudunk meg...

 

Nagyon sajnálom,hogy akár nyulas,akár nem nyulas téma miatt,de bárki is ittahagyja a topikot. 

Törölt nick 2013.08.25 Creative Commons License 29185

Na már nem kell kicsillagoznaod, inkább törlöm magam.Jobb lesz így.Igazam Benest tekintve, azért nem engedek. Sajnálom, hogy nem hiszel nekem.

Bár szerinem van tőlen okoskodóbb ember is,aki mindég mindent túlmagyaráz,okoskodik.

Én is megsértődhetnék ezen a hozzászólásodon:"Na, látod? Most már tudod, hogy miért nem vettek fel!?:-))))".

Már gimnázium első évétől történész akartam lenni, csak jobban tudom ezt. 

Előzmény: japipapi (29182)
molrobi 2013.08.25 Creative Commons License 29184

Köszönöm, bár én sem a fülét szoktam megenni, hogy gasztronómiai szempontból érdekeljen, és természetesen meg sem fordult a fejemben, hogy egy leharapott fül majd öröklődik. Csupán élettani szempontból vagyok erre kíváncsi, hogy szenved-e valami komolyabb hiányosságot, mivel a leharapott füle nem tudja betölteni adott funkcióját. Én eddig csak ezt a hűtés funkciót ismertem, de mivel ez a nyulak elég nagy és szembetűnő szerve, nem tudom, hogy még van-e valami fontosabb élettani szerepe, esetleg veled már fordult elő, hogy felnőtt ilyen nyulad? Vagy valaki másnak?

Előzmény: japipapi (29182)
Törölt nick 2013.08.25 Creative Commons License 29183

Egy szóval se mondtam, hogy hülye lennél! De, hogy régen hülyeséget tanultatok az biztos.

Akkor csillagoz ki, de nem tudom miért.

Előzmény: japipapi (29181)
japipapi 2013.08.25 Creative Commons License 29182

Szia.

Nem lesz semmi baj, ez biztos nem öröklődik, gasztronómia szempontból sem hátrányos. Fél füllel is hűt. Kevebb lehetősége lesz a fülatkának! :-)))))) (viccnek szántam) 

Előzmény: molrobi (29179)
japipapi 2013.08.25 Creative Commons License 29181

Kristóf!

Most szakadt a cérna. A minimális normális emberi kapcsolatot sem tartod be, arroganciád határtalan. Ma, már sajnálom, hogy visszajöttél. Hülyézel, okoskodsz, nem akarok ilyen nagytudásu emberrel a jövőben szóba állni. Te, nálam kiérdemelted a csillagos fejet, adacta lettél. Miattad ismét "nem publikus" vagyok. 

Előzmény: Törölt nick (29169)
szabojozsi64 2013.08.25 Creative Commons License 29180

Köszönöm!

Előzmény: Nagy-Imre (29177)
molrobi 2013.08.25 Creative Commons License 29179

Jó napot mindenkinek!

Az történt nálam, hogy az anyanyulam, mikor megfialt, gondolom tisztogatás közben leharapta az egyik kisnyúl fülét. Semmi más kárt nem csinált, szerintem ez is véletlen lehetett, nem tudom, azóta szépen neveli a kicsiket, már két hetes az alom. Azt szeretném kérdezni, hogy jár-e ez valamilyen következménnyel a kicsire nézve a későbbiekben, vagy csak esztétikai hiba. Arra gondolok itt, hogy pl. egy ember simán elél fülcimpa nélkül, a kinézetén kívül különösebb hátrányt nem szenved, de egy nyúl pl. úgy tudom a teste hűtésére is használja a nagy felületű fülét. Egyébként semmi baja, szépen nő a tesóival együtt.

zacsi76 2013.08.25 Creative Commons License 29178

Egy  kiss nasi!!!!

Nagy-Imre 2013.08.25 Creative Commons License 29177

Nekem ettől a baktól(7kg) eddig 8-9-10 kisnyulat fialtak az anyák(5kg-sak).11 hetesen már 2,8-3,2kg-sak(ezt kapták:Nádudvari táp,árpa,zab,gyepszéna,lucerna széna,alomra ill. takarmányba keverve zeolit,új nevén zoolit universal) voltak.A húskihozatal is 55-60% körül volt.Én eddig csak vágottan mertem ezeket a nyulakat értékesíteni ,de lehet meghagyok pár nőstényt ezekből ,hogy megtudjam milyen szaporák meg milyen súlyuak kifejletten.

Előzmény: szabojozsi64 (29176)
szabojozsi64 2013.08.24 Creative Commons License 29176

És milyen tapasztalataid vannak erről a nyuladról? Hogyan szaporodott, milyenek voltak az utódai, stb..?Mesélj, kérlek,  az első kézből való tapasztalat mindenek előtt ...

Előzmény: Nagy-Imre (29175)
Nagy-Imre 2013.08.24 Creative Commons License 29175

Nekem volt bakom az apai vonalból és mikor utóljára mértem 1 évesen akkor volt 7 kg.Én úgy tudom ,hogy az ilyen nyulak súlya 6-7,5kg.

Előzmény: szabojozsi64 (29171)
ulan77 2013.08.24 Creative Commons License 29174

Lehet 7,5kg -os Én is Kaposváron vettem az apai vonalu bakomat és 7,3kg jelenleg és ott is azt mondták hogy meg tud nőlni ekkororára a 6kg az csak az alsó sulyhatár !

Előzmény: szabojozsi64 (29171)
Törölt nick 2013.08.24 Creative Commons License 29173

Legalább te képben vagy ezzel!

Előzmény: N.Jani (29170)
juhosttt 2013.08.24 Creative Commons License 29172

Nézz utána kérlek a holland tarka súlyának is! ott is csak 1.5-2 kg (csak hasra ütve mondtam, nem tudom pontosan) az elfogadott standard, de ha valaki felhízlalja akkor a zsír lehet rajta sokkal több. Vágtam már olyan nagyméretű nyulat, amely élősúlyban közel 5 kg volt, nyúzás után csak 3... Olyan zsírréteg volt a bundán, hogy húh... 
Szóval az, hogy felhízlalják tengerivel az egyedet és arra hivatkoznak, az nem jelent semmit. Attól még a kicsik lehet csak nyögve-nyelve nőnek és sose lesznek akkorák.

Sajnos nagyon felkapottá vált az ilyen. Az ilyeneket nem nevezném se tenyésztőnek, se szaporítónak...

Még1 érdekesség ezzel kapcsolatosan: piacon volt egy nyúl eladó... Mikor lefekdüt feltűnően szélesebb volt olyan bundája volt. Lehet kötekedni, hogy ha lefekszik a nyúl összehúzva akkor szélesebb, de azért csak bizonyos határig normális ez a dolog... Amikor olyan bundája van, hogy 2x belefér az szerintem már nem normális dolog. És még azt se mondanám, hogy bőr hasznú fajta, mert egy egyszerű vörös színű keverék volt (nem újzélandi vörös!)

Előzmény: szabojozsi64 (29171)
szabojozsi64 2013.08.24 Creative Commons License 29171

Sikerült szétoffolnotok a topicot,sebaj...

 

Más, nyúl: Láttam múltkor egy pannonfehér hirdetést, amelyben 7,5 kilós(!) pannonfehér baktól kínálnak süldő nyulakat eladásra.

Viszont akárhogyan is nézegetem a neten, a pannon fehérnek az apai-nagytestű vonala is maximum 6 kg lehet... Szóval, hogy is van ez? Esetleg olvasgatja topicot olyan pannon tenésztő, aki képben van, hiteles infókat tud mondani erről a témáról?

 

Köszönöm.

Előzmény: N.Jani (29170)
N.Jani 2013.08.24 Creative Commons License 29170

Hát igen,...ez a réteg közvetetten hozzájárult tudatlanságból országunk kifosztásához!

 

 

Két osztálytárs "érdekes" beszélgetésén múlott, hogy nem lett atomháború!!

Előzmény: Törölt nick (29169)
Törölt nick 2013.08.24 Creative Commons License 29169

Ahogy látom éged nem lehet "megtéríteni".A szocializmusban jól belédnevelték a hülyeséget.Horthyról már kérdezni se merlek.Ahogy láttam baloldali vagy,akkor meg pláne nem hiszem, hogy a mai történelmet igaznak tatod.  Régen a történelem 70%-át írták át. Most csak olyan 10% a hülyeség, vagy még nnyi se.

Benes a franciák seggnyalójavolt, akik "féltek" is tőla, hogyha nem támogatják, akkor nem segít az antantak a következő háborúban, amit már az I. vh után pár évvel vártak. Ugyanígy volt a II.világháború után is. Akkor is csak szószerint pár percen múlott, hogy nem robban ki az atomháború az ötvenesévek elején. 

Na minegy.

 

 

 

 

 

Abból a nyúlbós sok kolbászkijönne.

Előzmény: japipapi (29168)
japipapi 2013.08.24 Creative Commons License 29168

Szia!

Nem bizonyítottál semmit, az alaptémát illetően. Egyébként "forrás”odban van jó pár csúsztatás, már az első mondatban is. „Az első világháború alatt és közvetlenül utána is ott bábáskodott….” Ha, Neked ez bizonyíték, sajnálom.  Amúgy, ez is szabad portál, (nem minősítem hülyeségnek) nem hiteles.

Előzmény: Törölt nick (29166)
japipapi 2013.08.24 Creative Commons License 29167

Gyönyörű! Remélem nem ugat?

Előzmény: Törölt nick (29165)
Törölt nick 2013.08.24 Creative Commons License 29166
Előzmény: japipapi (29163)
Törölt nick 2013.08.23 Creative Commons License 29165

 A kép lemaradt.

Törölt nick 2013.08.23 Creative Commons License 29164

Na egy ekkora nyuszi kéne nekem is. És ő él, és igaziból is ilyen nagy. 20 kilós.

japipapi 2013.08.23 Creative Commons License 29163

Kössz, ne fáradj, a könyvtáram tele van, nem kell keresnem, tudom, hol van, de eddig a szürke állományomból szedtem elő :-)))

Igen, rántott, júliusban már aprítottam rántani, a bakokat. Most már mehetnek bőven pörinek, decemberre pedig kolbásznak. Ezek jövőre nem lesznek myxósak! :-))))))

Jövőre, tavasszal veszek debreceni fehéret, nőstényt, és  bakot, azután össze-vissza keresztezem, kíváncsi vagyok az eredményre. Engem nem nagyon érdekel a fajtatisztaság, ne legyen érzékeny és jókat lehessen harapni belőlük. :-)

Előzmény: Törölt nick (29162)
Törölt nick 2013.08.23 Creative Commons License 29162

na mindegy majd keresek egy linket, ami megbízható. A wikipédia úgy szar ahogy van. Abba bárki írhat bármilyen hülyeséget. Mert ahogy olvastam Horthyról meg Hitlerről is sok mindent kihagytak átírtak. Na de ez nem ide tartozik.

 

 

Szép nyuszik.  A legutolsó a legjobb. Az rántott?

Kár hogy nekem még várni kell 3 hónapot.Amúgy lehet, hogy én is veszek egy belga óriás koca nyulat. Nincs messze van egy kan is. Ha lesz pézem, akkor megveszem őket. Meg most ketrecm sincsen, amiben elférnének.

 

 

Előzmény: japipapi (29158)
juhosttt 2013.08.23 Creative Commons License 29161

Még1 utolsó és nem szemetelek tovább.

A kémikusok, (fizikusok?), kutatók nem azért dolgoznak, hogy te vagy én mint apró nyúltartók megússzanak egy oltást... Pontosan nem is tudom miért dolgoznak. Vannak jól bevált myxo elleni vakcinák. Amig nem lesz rezisztens rá a myxo, addig nem nagyon van ezzel a dologgal gond... Esetleg növelhetnék az oltási időt, de mint írtam az senkinek sem érdeke...

Előzmény: japipapi (29154)
juhosttt 2013.08.23 Creative Commons License 29160

Igen természetesen megkaptam az alap csecsemőkori és gyerekkori oltásokat. Gondoltam is ezeket említeni, de véleményem szerint ez egy másik fajta történet, mivel mint írtad ott elméletileg végleges a védettség. Megint eltérünk a témától és vesézgetjük a mellékutakat. Maradjunk egyenesen a myxonál és a nyulaknál! se tigris, se egyéb oltás/védettség.
Az embereknek nem is érdeke, hogy hosszabb távú védoltást kreáljanak a nyulaknak, mert az nagy pénzbeli veszteség. Ha tegyük fel van egy lelkes ember aki mégis ezzel játszik és van is hozzáértése, azt csöndesen félre teszik, vagy betömik a száját egy kis pénzel, vagy megpróbál máshol érvényesülni ezzel.
Azt belátom tényleg hülyeséget írtam, mert nem vakcinát osztogatnak, de nem is azért vannak, hogy egy jól bevált rendszert (évente oltás bizonyos vírusok ellen) felborítsanak... Lehet papíron azért vannak, de van amikor a pénz nagyobb úr a tudásnál... Na de ez is elkanyarodik a témától, mert ez már pénz meg politika, meg ilyesmi féleségek.

Előzmény: japipapi (29154)
juhosttt 2013.08.23 Creative Commons License 29159

Nem vagyok metafizikus, nem innen-onnan ollózott szövegekre alapozok és végezetül magyar vagyok, nem indiai. Az indiai tigris támadásokat meghagyom az ottaniaknak, itt a nyulakról van szó. A tigris kihalófélben van, az ember meg túlnépesedve. Szóval ezzel mindent el is mondtam ;)

Előzmény: japipapi (29151)
japipapi 2013.08.23 Creative Commons License 29158

Az lehet, de ez a téma bukta! Megtanultam, bizonyítani is tudom, annak idején  a lexikális tudás volt a módi. A rendszerálltás óta (is) átírták a történelmet, minimum olvasd el a Wikipédia sorai, (ez Neked is azonos) ott sem így van, ahogy Te állítod. Szerencsére. Én már nem is akarok felvételizni, mint ahogy több mint 40 éve felvettek. De lapozzunk. Itt az 5 hónapos új "kocám" :-)))), 5,60 kg, német vérvonal. Sarolta

  és a süldők egy része   és tesóinak gerince 

Előzmény: Törölt nick (29156)
Törölt nick 2013.08.23 Creative Commons License 29157

Na de maradjunk a nyulaknál.

Előzmény: japipapi (29155)
Törölt nick 2013.08.23 Creative Commons License 29156

Sajnos kevés pontom let. De történelemből ötöst kaptam.

De ez így van ahogy mondtam. Ha van kedvedés időd olvass utána.

Előzmény: japipapi (29155)
japipapi 2013.08.23 Creative Commons License 29155

Na, látod? Most már tudod, hogy miért nem vettek fel!?:-)))) 

Előzmény: Törölt nick (29153)
japipapi 2013.08.23 Creative Commons License 29154

Bocs, de mondtál egy butaságot. Hidd el, tudom ki a virológus, van egy fiatal barátom is. Nem mondtam, hogy ők tenyésztik esetleg az ellenállókat, hanem a vírust vizsgálják, ellenszere megvan, de nem elég hatékony. Gondolj  a "diperte" emberoltásra, biztos, hogy azt Te is megkaptad, egy életre védett vagy. Én az ilyen típusú védelemre gondoltam. Azon nem agyalok, hogy miért addig hat, nem a mi dolgunk, nem is érdekel. Gondolom, a Myxovac nem épül be teljes mértékben az immunredszerbe, a gyengített vírust a szervezet egy darabig "tűri" (1 év körül), majd kilöki. Nem tudom, nem is érdemes ezen filózgatni, a kémikusok, fizikusok, kutatók hada dolga.

Előzmény: juhosttt (29150)
Törölt nick 2013.08.23 Creative Commons License 29153

Ez nem hülyeség!Amikor aláírták a trianoni paktumot,akkr volt a friss csehszlovák állam külügyminisztereésmár jócskán benne volt a korban,40 év körül. A benes-dekrétum teljesen más tészta.A II.vh-t csak párévvelélte túl.

Ezt régen se és most se tanítják iskolában, hogy főleg miatta ekkora az ország. Clemenceau a másik kutyaütő.

De én történelem-német szakra készültem amúgy, csak nem vettek fel egyetemre. 

Előzmény: japipapi (29152)
japipapi 2013.08.23 Creative Commons License 29152

Jaj, ne mondj már butaságot! Hol volt Benes, amikor aláírták a Trianon-i diktátumot?! Benesnek 1945. májusában született a dekrétuma. Trianont és  az 1947. évi párizsi békeszerződést nem kellene összekeverni.  Maradjunk inkább a nyulaknál.

Előzmény: Törölt nick (29142)
japipapi 2013.08.23 Creative Commons License 29151

Nem akartam értelmezgetni, semmi értelme. Kicsit kevered, azért szélesítettem. Tudod, nekem kicsit "tudálékosnak" tűnnek sokszor szavaid, mint, ha a "mindentudás egyetem" hallgatója lennék. Nem szeretek itt ollózott szövegeket olvasni.  Nézelődj, Indiában, sajnos sűrűn, a tigrisnek préda az ember. Úgy látom, metafizikus vagy, amit nem látsz, nincs. :-))))))

Előzmény: juhosttt (29139)
juhosttt 2013.08.23 Creative Commons License 29150

A virológusokat nem azért fizetik, hogy immunis fajtát állítsanak elő, hanem hogy a népnek osszák a vakcinát jó pénzért...
Bár nem ide vág, de mikor volt a nagy infulenzia járvány, mindenki hisztisen oltotta magát... Nálunk senki nem oltotta be magát, mégse kaptunk el semmi hülyeséget... Persze ha elkapjuk másképp állunk hozzá, de itt a nyulaknál nem a vakcina gyártásra kellene fektetni a hangsúlyt, hanem az ellenálló egyedekre...
Viszont még1 elgondolkoztató dolog:

Elterjedt, hogy az oltások fél és egy évig jók (2 ismert fajta van myxo ellen). Na most mi alapján tudták befolyásolni, hogy pont fél és pont 1 évig legyen jó az oltás??? Ha jó lehet 1 évig, akkor mért ne lehetne 2 évig? A kutyáknál is vannak alap oltások, amelyeket csak kis korban kell beadni, utána védett lesz. A veszettség ellen meg 1 évig tart csak az oltás elvileg... Ott is mi alapján pont egy év? Mért nem 1.5 vagy 1.2 év?

Előzmény: japipapi (29147)
Törölt nick 2013.08.23 Creative Commons License 29149

Szerintem a színe,állaga jó, de olyan furcsa fényesnek tűnik, mintha a nedvességtartalma magas lenne. De lehet csak a képen ilyen furcsa.Meg olyan ovális inkább, mint kerek.

Állatorvosnak nem szóltál még?

Előzmény: Zsuzsika.... (29130)
japipapi 2013.08.23 Creative Commons License 29148

Maximálan osztom nézeted.

Előzmény: Deryan (29137)
japipapi 2013.08.23 Creative Commons License 29147

Szia.

Igazad van, de álmokat sem szabad kergetni. Biztosra veszem, hogy a "kisfarmos" nyulászoknál nem lesz soha ellenálló fajta, éppen azért, mert kicsiben nem lehet követni az átalakulást. Gondolom nem tart évekig 1-több nyulat, hanem szelektál, frissít, de tömegében megeszi. A virulógusok próbálkoznak, de nem sikerült nekik sem kitenyészteni ellenálló fajtát. Azt majd talán a természet megoldja, évezredek alatt, amit az emberi beavatkozás miatt tönkretett.

Előzmény: tp329 (29138)
Törölt nick 2013.08.23 Creative Commons License 29146

Lehet az volt, lehet E.cunicili. Ezt már sose fogjuk megtudni.

Előzmény: juhosttt (29145)
juhosttt 2013.08.23 Creative Commons License 29145

A ferde fej az a közép fül gyulladás miatt van. Ezután mozgáskoordinációs zavara lesz. Ez egy pastereulla faja. Ez az ami nem sokáig él és sima hypo-val lehet fertőtleníteni. A gond az, ha valamelyik elkapja, annak már vége. Gyorsan terjed, de könnyebb megllítani mint a többi betegséget.

Előzmény: Törölt nick (29140)
adrmosz 2013.08.23 Creative Commons License 29144

Köszi a segítséget!

Előzmény: Törölt nick (29143)
Törölt nick 2013.08.23 Creative Commons License 29143
Előzmény: adrmosz (29141)
Törölt nick 2013.08.23 Creative Commons License 29142

Trianon a franciáknak köszönhető igaz, de nagy befolyással volt rá benes,aki cseh politikai személy volt. Ő akarta, hogy Magyrországot fele ekkorára vágják, mit most. Akkor a főváros Kecskemát lenne, és a Tiszán-túl az oláhokhoz tartozna, É Dunán-túlés az egész Felvidéka mai É-Közép-hg-gel a tótokhoz, a Dunántúl többi része meg a rácokhoz. De szerencsére a franciák annyit nem engedtek, de így is teljesen meggyengítették az országot és a Honvédséget.

Ezenkívül Sztálin pajtásnak is meglehet köszönni, hogy ez ország még ekkora, mert a II.vh. után is felakarták darabolni teljesen az országok a kisantanthoz tartozó országok. Amúgy utálom Sztálint,de azért nem árt tudni ezt sem. Az mondta, hogy egy olyan ősi nagy tekintélyű népet,aminek sokat köszönhet a világ, mint a magyar nem lehet hon nélkül hagyni.

Előzmény: japipapi (29135)
adrmosz 2013.08.23 Creative Commons License 29141

Sziasztok!

 

Nyúlászatba szeretnék vágni 80 anyanyúllal, tud valaki Baja környékén olyat aki átveszi a leadandó nyulakat?

 

 

Törölt nick 2013.08.23 Creative Commons License 29140

Én is féltem, de már nem félek,merttudom milyen. Nekm régen itthon azt mondták, hogy a szúnyogtól a baja az lesz, hogy a fejét görbén tartja, lebénul, mert nekik régen ettől döglött meg sok nyúl. De az azE.cunicili parazita. Aztán könyvből néztem meg, hogy mitől ilyen dudoros a füle, de ez már régen volt, azóta sok mindent megtanultam magamtól is meg öreg nyúltenyésztőktől is.

A mezei nyúl immunis. Az üregi nyúl miatt vitték át ausztráliába aztán meg franciaországba.

 

 

Előzmény: japipapi (29132)
juhosttt 2013.08.23 Creative Commons License 29139

A tigris tőlem messze van, csak állatkertben látok. A tigris nem préda állat, mert ragadozó. Az, hogy vannak orvadászok akik levadásszák a bundájáért az más dolog. Az ember nem préda, az mondhatni egy külön kategória, mindenki felett áll, mert fog egy puskát és még akár magát is lelövi, nem csak azt aki rátámad. Na de ne kanyarodjunk el a témától.

A nyúl pedig préda, neki szükséges, hogy olyan fitt legyen, hogy a ragadozók elől tudjon menekülni. Egy elhízott nyuszó-muszó ezt nem nagyon tudná kivitelezni...

Előzmény: japipapi (29133)
tp329 2013.08.23 Creative Commons License 29138

Kedves Fórumozók (mivel többen is reagáltak)!

 

Csak annyit írtam, hogy a myxo NEM EMBER ALKOTTA vírus, mást nem említettem!

Talán egyikünk sem professzor a témában, de elég jó színvonalúnak tartom a fórumot (kisebb döccenőktől eltekintve), nem kellene ezt a színvonalat túl nagy badarságokkal lehúzni. Csupán ezért szóltam, hogy ha valaki épp ennél a hsz-nél kezdi olvasni a fórumot, lehetőleg ne pont ezt tanulja meg. :-(

 

Az ellenálló törzsekről csak annyit, nincs kizárva, hogy bárki udvarában megszületik az első ellenálló példány. De ennek bizonyítása (még magunk számára is) a tulajdonság rögzítése és a törzs elszaporítása nem egy emberöltő léptékű és írtózatosan drága (laborvizsgálatok stb.). És akkor a termelési mutatókról még nem is beszéltünk :-(.

Persze nincs azzal semmi baj, ha eljátszunk a gondolattal.

 

További szép napot és egészséges nyulakat kívánok mindenkinek!

 

Deryan 2013.08.23 Creative Commons License 29137

Szerintem veszélyes, betegségterjesztő házi körülmények közepette mixomatózissal kísérletezgetni. A túlélő nyúl tovább hordozza a kórokozókat kigyógyult állapotában is, ami veszélyezteti a környező állományokat.

 

Egyszerű házinyúltartóként számomra a legbiztonságosabb a fórumban látottak és leírtak alapján is a mixomatózisos állatot a betegség első jeleinek az észlelésekor levágni.

 

Nyílván nehéz a döntés, amikor egy vemhes vagy szoptatós anyát kell levágni. Ha a megtartás mellett dönt az ember, akkor nincs kizárva, hogy az utódok a fertőzési rizikót nem növelik-e.

Előzmény: japipapi (29132)
Deryan 2013.08.23 Creative Commons License 29136

A hozzászólás tartalma alapján nincs jelentősége annak, hogy a nyulat/vadnyulat préda/zsákmány állatnak nevezi.

A nyúl viselkedésének jellegét így is jól kiemeli. Amit az ürülékkel kapcsolatosan írt teljes mértékben elfogadhatónak tartom a saját gyakorlatunk alapján s gondolom ez a lényeg.

 

Előzmény: japipapi (29133)
japipapi 2013.08.23 Creative Commons License 29135

http://nyulak.freewb.hu/myxomatozis De az emberi tevékenység következménye! Európában  a franciáknak kötkető, csak úgy, mint Trianont! 

Előzmény: tp329 (29117)
japipapi 2013.08.23 Creative Commons License 29134

Szia.

Az oltás után előfordul, hogy megjelenik a myxó jele, de nincs baj, hidd el. Kicsit érzékekenyebb az egyed, és a gyengített Myxovac elősegíti a tünetek megjelenését, azonban, nem tud elhatalmasodni, nem lesz tüdőgyulladása, meggyógyul. Valószínű, jól szúrtál.

Előzmény: rampi (29128)
japipapi 2013.08.23 Creative Commons License 29133

Neked nagyon tetszi a "préda" szó! A táplákozási láncban minden és mindenki préda, nem kellene kihangsúlyozni! Te is préda vagy az tigrisnek! Nem egy indok, hogy préda. Nagyon jól hangzó szó, sejteti a szakszerűséget, de valójában, egy nagy semmi. :-(

Előzmény: juhosttt (29131)
japipapi 2013.08.23 Creative Commons License 29132

Nem titkolom, én igenis félek a vésztől, de leginkább a felelőtlen nyúltartóktól! Jó pár év ezelőtt kipusztult a teljes állományom, 80-90 nyúlnál azért már nem semmi volt! A szomszédomra halhattam, "majd meggyógyulnak"! Egy frász! Hülye módon, felelőtlenül jobban terjesztettem én is a fertőzést, annak reményében, hogy "hátha" megmarad 1-2 egyet. Jó ráfáztam, 2 évig egyáltalán nem tartottam nyulat, mert tökéletesen nem tudtam volna  fertőtleníteni. Soha többé nem teszem. Oltok, és ha ennek ellenére látok, akár gyanús myxós jelet, azonnal likvidálom, a kazánban telepítem, szerintem csak így lehetne fertőző gózókat megsemmisíteni, a többi érdekében. Amelyik netán megmarad, csak abban az évben immunis, teljes védettség nincs! Mondják, "a vadnyúl immunis a mixóra". Hülyeség! Éppen miattuk fejlesztették ki ezt a vírust!!! Ki látja? A vad rejtőzködve él, ha elhullik, ritkán lehet látni, verembe pusztul el, vagy a ragadozók falják fel.

Előzmény: Törölt nick (29123)
juhosttt 2013.08.23 Creative Commons License 29131

A trágya szinte 100%-osan rendben van, mert aránylag világos, sok fűszál van benne, ami azt jelenti hogy a bélműködése rendben van.
Amit furcsállok, de majd várom a többiek véleményét, hogy a bogyók nem gömb alakúak, hanem picit hengeresek. Nem merek véleményt mondani, de itt lehet valaminek az előjele. Valahol az emésztésben lehetnek gondok. De majd várom a többiek véleményét is, hogy van-e valakinek tapasztalata, hogy a sárbogyók nem gömb alakúak.

Ettől eltekintve akkor beszélhetünk jó bél működésről és helyes takarmányozásról, ha az egyed korához mérve a sárbogyók elég nagyok, szétnyomva szinte porlik a bogyó, (vagyis magas a rost tartalma, alacsony a nedvességtartalma). továbbá a bogyók aránylag világosak.

Magas keményítő tartalmú kajáknál, ahol a keményítő emésztése nehéz, ott a sárbogyó kicsi, kemény, sötét, szinte fekete színű. Általában a nedvesség tartalma is nagyobb az ilyennek. Ez sok zöld takarmány etetése esetén is ilyen! Ha a gyomra hozzá van szokva nincs gond.

De mennyünk vissza a természetbe. Aki látott már mezei nyúl bogyót, annak van viszonyítási alapja, hogyan néz ki egy egészséges nyúl sárbogyója! A mezei nyúl préda állat, nem arra törekszik, hogy gyorsan elhízzon, hanem hogy egészséges fitt legyen, vagyis általában a rostos takarmányokat részesíti előnyben. Persze ahol vannak kúltúr növények ott rákaphatnak, meg a fák kérgére is, de ez már emberi befolyásoló tényező v mi a szösz.

Előzmény: Zsuzsika.... (29130)
Zsuzsika.... 2013.08.22 Creative Commons License 29130

Zsuzsika.... 2013.08.22 Creative Commons License 29129

Sziasztok!

 

Kértétek fényképezzem le a nyúlbogyókat!Most megtettem!

rampi 2013.08.22 Creative Commons License 29128

Kristóf,én se látom vészesnek a nyulat,bár a fülén azért több pukli van,csak nem lehetett jól fényképezni.Meg láttam a melső mancsán is. De olyan kis fürge,hogy ahogy kinyitom a ketrece ajtaját,rögtön meglóg és egyre nagyobb magabiztossággal iramodik el.Szóval még futni is van kedve.:)

Majd megtapogatom,de ha hasas az úgyis jövő hét elejére ki kell derüljön,ha addig nem fial le,akkor csak a belei csaptak be,bár annyira látványos volt a hashullámzás,hogy rögtön kinyúlra gyanakodtam.

 

Ja és azt még nem is írtam,hogy a testvérén,akit múlt hétfőn oltottam be, 2 napja a fülén megjelentek a myxos tünetek.Ezek lehetnek attól,hogy életem első oltás adása volt és esetleg nem sikerült elég mélyen az izomba adnom?Elvben ma jár le a 10 napos határidő. 2 napja más tünete nincs,csak a fülén a vörös foltok.Persze neki is elkezdtem adni az echináceát és a vitamin kúrát. A szemén nincs semmi duzzanat.A nőstényen a szemén jelentkezett először a göbösség.

 

A 10 kicsi,amik a mieink voltak jól vannak, egyiken sincs semmi tünet, meg a nyár elején leoltott 2 nagy nyőstény is jól van.

Csak ezek a húsvéti megunt nyuszikkal járunk pórul....:(

Előzmény: Törölt nick (29123)
sanyinyúl 2013.08.22 Creative Commons License 29127

És még ezt az egy képet muszáj:

 

 

:) 

sanyinyúl 2013.08.22 Creative Commons License 29126

Sziasztok!

 

Tudom, nem kapcsolódik a témához, de gondoltam én is teszek fel néhány képet az állományomról. Jelenleg három anyám és egy bakom van.

 

Az anyák közül az egyik tavasszal túlélte a myxomatózist... azóta teljesen rendbe jött, most 8 darab 17 napos kisnyulakat nevel. Ő lenne az:

 

 

A másik anyám, szintén 2 és fél hetes kisnyulakkal (nála pusztított a patkány... 10-ből hármat megölt):

 

 

 

A harmadik anya, aki most pihen és a leválasztott nyuszik:

 

 

 

A bakom, Sanyi:

 

 

És ezt a bandát (összesen 16 darabot) hétvégén vágtuk. Konyhakészen (fej nélkül) 1,7-2 kg-ot mutattak:

 

 

lacika0479 2013.08.22 Creative Commons License 29125

Szép Estét Mindenkinek! :-)))

juhosttt 2013.08.22 Creative Commons License 29124

Én egy szóval sem mondtam hogy félek! Mint korábban említettem, egy témát dobtam fel egy bizonyos megközelítésből!
Amitől inkább félek az az, hogy költsek olyanra amire nem lenne muszály. Ez az oltás... Emberek vagyunk, beleszólunk mindig a természetbe... Néha próbáljunk meg jól bele szólni, nem csak rosszul...

A bak nyulam kisebb korában 1500 ft volt.
Az első nyulam v ingyen v 500 ft volt, arra nem emlékszem.
A kék anyát cseréltem kacsára.
a 2 vadas rövid fülöt 2-2000-t vettem, de az drága pénz volt értük.
A lepketarkát úgy tudom 1500-t vettem, v 2000-t.
A hollandtarkát 2 kicsivel vettem 3000-t.
A törpék más kategória, ott főleg 1500/db és 2000ft/db áron vettem + az utazások.

Olcsónak tűnik, mert főleg ismerősöktől vettem, és nem fényezték magukat übertenyésztőnek, csak annyi volt, h nekem nyúl kell aztán ingyen csak nem adhatnak semmit...
Én is tudnék fajtatiszta nyulakat meg névlegesen fajta tisztákat 3000-8000-ig. De nem vagyok fajtatenyésztő, csak saját célra, ezért nem is fektetek bele ilyen téren nagy pénzeket, mert nem sok értelme van.

 

A 2ha-os cucc ott siklik el, hogy úgy is az lenne a vége, hogy a terület környékén elszabadulna a myxomat. Vagy nem lenne semmi és senki nem kapná el, vagy szándékosan kellene bevinni. Felénk mostanába senki se panaszkodott myxomatra. Ilyen aszályos időben a szúnyogok sincsenek úgy elterjedve, mint egy esős évben.

Előzmény: Törölt nick (29123)
Törölt nick 2013.08.22 Creative Commons License 29123

Nálad mitől van ez a nagy félelem a myxomatózistól?Egy neked is túlélte.

Ha már nem szuszog, szipog a nyúl, akkor megmarad.

Még úgy lehetne ezt a myxomatózisos dolgot tesztelni, hagy egy 2 ha-os jól elkerített földön elengedni 20 nyulat, ami hasas meg pár kant későbbre, a beltenyészet miatt, és akkor megnézni, hogy mi lesz.Csak így meg a szúnyog viszi a vírust.

A nyulaidat mennyiért vetted? Én 3000-ért darabját, a kcsit meg 500-ért. Csak összehasonlítás végett kérdezem.

 

 

 

Rampi, azt hittem csúnyább a nyulad. de ahogy látom, nincs rajta annyi pukli, mint az enyémen volt. Annak a fülén sokkal több volt meg az orrán is 3-szor nagyobb, mint a tiéden.

Biztos, hogy hasas? Ha az oldalán fekszik fogdosd meg, így  jobban érzed majd, mintha a kezedben fognád a nyulat ésúgy csinálnád.De ha biztos, hogy a kisnyúl mozog benne, akkor már csak pár nap fialásig.

Én úgy tudom, hogy 3-4 hétig fertőző a nyúl. A kicsik meg 3 hétig immunisak. H szerncséd van pont nem kapják el a kicsik. De ki tudja mi lesz. Ha kifakadnek, akkor kezeld a sebeket betainnal nehogy fertőtést kapjon.

 

Előzmény: juhosttt (29113)
rampi 2013.08.22 Creative Commons License 29122

A Dr. Holdas könyvben így áll a myxo:

 

 

"...Európában 1952-ben jelentkezett először. Ezt megelőzően Dél-Amerikában,Mexikóban és Kaliforniában észlelték.A betegség vírusát Ausztráliában az 1920-as években alkalmazták először az öreginyulak irtására...Franciaországban 1952-ben Delille fr.botanikus használta a myxomatozis vaírusát a növénykísérleteit pusztító üreginyulak ellen,sajnos olyan nagy sikerrel,hogy a betegség átterjedt a francia tenyésztők házinyúlállományaira is,majd egész nyugat-európai földrészre..."

 

 

 

juhosttt 2013.08.22 Creative Commons License 29121

Persze teljes mértékben igazad van, de kockázat nélkül nincs siker sem. Továbbá ha egy rezisztens fajtát ki tudsz tenyészteni, és van egy kis hozzáértésed az értékesítéshez, akkor vissza jöhet az ára. Ha nem veszünk lottót nem nyerhetjük meg az ötöst sem... Van ki úgy éli le az életét, hogy minden hónapban vesz egy lottót és sose nyer... De hozzájárul ahhoz, hogy aki megnyeri sokkal többet nyerjen! Ez csak nézőpont kérdése és hozzáállás kérdése. Ha senki nem kezdi el, akkor sose lesz ilyen. Persze mi csak kicsk vagyunk és ez csak egy fórum, de ha lenne egy ilyen nyulam aki túlélt, bedobnám a mély vízbe hogy ténlyeg jó-e, és ha igen akkor ráállnék a dologra. De mivel csak 1 nyulam van aki kétes, így nem sok esélyem van.
Ha 1000 anya + szaporulat van, akkor már nem a myxomat immunis nyul a cél, hanem a hús, és akkor már valamilyen hús jellegű nyulat tenyésztek. Az egy másik világ.
Én most azt mondom, hogy keverékeket, vagy nem kimondottan hibrid vagy túl nemesített hús jellegűeket kellene szerezni és azokat bedboni. Persze számolni kell a nagy veszteségekre is, ez benne van a cél eléréshez vezető kiadásokban...


OFF:
és jól emlékeztem, hogy amcsiból került ausztráliába, majd onnan európába...

Előzmény: tp329 (29115)
juhosttt 2013.08.22 Creative Commons License 29120

A gyógyszer a betegség leküzdésére van. A vakcina a betegség megelőzésére. Nem a franciák találták ki, amerikában volt őshonos (úgy tudom, de lehet tévedek!), onnan vitték el ausztráliába, ott is kialakult egy nagyon rezisztens faj, aztán valamilyen oknál fogva bejött európába is.

Előzmény: szabojozsi64 (29116)
Halasi Bence 2013.08.22 Creative Commons License 29119

Itt van a mixomatózis története és kórfejlődése.

http://miau.gau.hu/osiris/content/docs/baromfi/2001_2/2001_2_72_75.pdf

molrobi 2013.08.22 Creative Commons License 29118

Ez az 1000 anyás példa vitathatatlan, ismét hangsúlyozom ez a saját véleményem csupán: egy nagy telepnél is ez csak rövid távú gondolkodás, hiszen ma nagy veszteség ha elhullik a 90 %-a, de tegyük fel a negyven év múlva tenyésztő generáció már nem ismeri a mixót megelőző oltást és járulékos költségeit. Tegyük fel. Ugye aki ma fát ültet, nem ő fogja élvezni a belőle készült bútorok előnyeit. Ez is csak egy szempont, egy lehetséges variáció.

Előzmény: tp329 (29115)
tp329 2013.08.22 Creative Commons License 29117

Legalább a mixo eredetét megnézhetted volna! Nem ember alkotta vírus!

Előzmény: szabojozsi64 (29116)
szabojozsi64 2013.08.22 Creative Commons License 29116

Olvastam, hogy komoly érdeklődést kiváltó téma most a topicban a mixo. Nem akartam beleszólni, de most megosztom veletek,amit az én, egyébként igen nagyrabecsült, sok évtizedes tapasztalattal rendelkező állatorvos barátom mondott erről.

 

A mixo-t egy rendesen táplált nyúl nagy eséllyel túlélheti, és még rezisztens is lesz egy életre(iitt, ebben a topicban is van szép számmal erre példa). Túl van lihegve a dolog, mint minden, amire gyógyszert,(vakcinát) lehet eladni. Ja, és ez egy ember által alkotott vírus, amit francia barátaink találtak ki, amikor ki akarták irtani az üregi nyulakat a saját földjeiken. A vírus jól sikerült, az üregi nyulak ki is pusztultak, csak egy apró kis bibi lett: hullott-hullik mindennyúl azóta is; amolyan elszabadult vírusféle lett  ez (is).

 

Nem azt mondom, hogy nem érdemes oltani (sőt), de nem kell a pánik.....

tp329 2013.08.22 Creative Commons License 29115

Vagy nem derül ki semmi! A legtöbb ezzel foglalkozó szakcikkben leírják, hogy a göbös alaknál van nagyobb esély a túlélésre. Csak a mixo megjelenési formái közti különbségre itt, a fórumon nem nagyon fektetnek hangsúly a hozzászólók. :-(

Általában a vizsgálatokat, kísérleteket nagy telepeken végzik, ők a megrendelők, az eredményeket is az ő szempontjaik szerint értékelik.

Jó ez a van két nyulam, meglátjuk, mi lesz...... hozzá állás, (semmi bajom vele, valószínűleg én is így tennék) de mit mondanátok, ha 1000 anyátok + szaporulat lenne? Nézzük már meg, mennyi éli túl! ??? És addig fizeted a rezsit, az alkalmazottakat stb. stb.

Minden viszonylagos.

Előzmény: juhosttt (29113)
molrobi 2013.08.22 Creative Commons License 29114

Én is ezt írtam már korábban, hogy hosszú évek alatt, és persze áldozatok árán, de kialakulhat egy ellenálló nyúlcsoport, hisz a természetben is ez zajlana, és nem biztos, hogy rögtön le kell vágni a nyulat, mert soha nem tudjuk meg, hogy nem-e egy jó génekkel rendelkezőt írtunk ki, az oltással pedig nem-e folyton csak gyengítjük nyulaink ÖNÁLLÓ védekező képességét ami így lehet, hogy a gyógyszergyártók örömére történik. Hangsúlyozom, ez csak az én laikus véleményem, természetesen én sem szeretnék beteg nyulakat tenyészteni, és természetesen én is szedek gyógyszert, ha beteg vagyok, de elméleti síkon szerintem érdemes átgondolni, hogyan lehetne erre a ronda betegségre megoldást találni, persze úgy, hogy ne legyen ez az oltástól való függőség. Nem vagyok álszent, én nem oltottam a nyulaim, és nem is fogom, meg is van az eredménye, egy beteg nyúl, de úgy néz ki ő egy túlélő.

Előzmény: juhosttt (29113)
juhosttt 2013.08.22 Creative Commons License 29113

A végén kiderül nem is olyan ritka dolog a myxomatot kiheverő nyúl... Úgy látszik néhány év (tíz év) és rezisztensek lesznek erre is, csak kicsit tudatosabban kell tenyészteni.

 

Ha valóban túl van a szortyogós időszakon, akkor van remény. A sebeket kezeld, mert nehogy az fertőződjön el! A megmaradt göböket érdemes felnyitni, kifakasztani aztán fertőtleníteni!

Előzmény: molrobi (29110)
juhosttt 2013.08.22 Creative Commons License 29112

Meg lehet enni, a himlős részt eleve nem fogyasztod, ha pedig már a tüdőre ráment, a tüdőt elhajítod és kész... A húsnak ez nem árt. A lényeg hogy gyógyszert ne kapjon vágás előtt, mert akkor már elméletben nem lehet megenni. Gyakorlatban meg minden szart megeszünk...

Előzmény: Zsuzsika.... (29106)
molrobi 2013.08.22 Creative Commons License 29111

Készülj fel, hogy még rosszabbul fog kinézni. Mint írtam, az enyém is fias volt, de szépen megfialt, a betegségen túl van, úgyhogy én csak azt mondom reménykedj nyugodtan, és figyelj a nyuladra. 

Előzmény: rampi (29104)
molrobi 2013.08.22 Creative Commons License 29110

Bár nem engem kérdeztél, megpróbálok egy képet feltenni az én mixót átélt nyulamról. Az ő sebei már gyógyulnak, varasodnak, eleinte tiszta vörös és rózsaszín göbös volt a szeme, orra, lábai, füle. Az első amit észrevettem az orrán alakult ki, persze rögtön megnéztem a fülét, ahol látható volt az erek sötét vörössé válása, majd napról napra egyre több göb jött ki rajta a fent említett területeken. Az első héten semmi különösebb változás nem volt a látható jeleken kívül. A második és harmadik héten végig "szuszogva" vette a levegőt, lehetett hallani minden lélegzetvételt, és elérte tetőpontját a göbök bedagadása. A negyedik héttől a göbök kifakadtak, vagy ő vakarta meg, nem tudom, de nagyon enyhén vérzett, majd bevarasodott, a szuszogást elhagyta, az ötödik héten már azon kívül, hogy csúnya sebes a nyúl semmi jelét nem mutatja a viselkedése, hogy beteg lenne. A második-harmadik hét volt a tetőpont, amikor enyhe levertség, érdektelenség, a szipogás, és kis étvágytalanság jellemezte, de ezt mára mind leküzdötte. A tünetek megjelenésekor pont egy hetes vemhes volt, ezért nem lett úgymond kiselejtezve a betegség miatt, és ez jó döntésnek bizonyult, mert rendre 30 napra szépen megfialt, és neveli is őket rendesen, lassan két hetes az alom. Pedig biztos a vemhesség is megviselte a betegség közben, de erős szervezetű nyúl, így legyűrt minden akadályt, én igazán nem sokat tudtam neki segíteni, próbáltam vitamindúsan etetni, sok kamillateát itattam vele. Szerintem döntő volt nála, hogy az étvágya kisebb lankadással, de végig megvolt, így nem gyengült nagyon le a szervezete.

Tudom nem szép látvány, de már csak a sebeinek kell begyógyulni, ő már megmarad.

Előzmény: juhosttt (29103)
rampi 2013.08.22 Creative Commons License 29109

Nálunk az egyik ketrec sarkán van egy nagyobb lyuk,mert így jött ki a faanyag. Az a nyuszi is oda jár wc-ni:)Őt a leggyorsabb takarítani:D

Előzmény: Deryan (29105)
rampi 2013.08.22 Creative Commons License 29108

Én úgy tudom,hogy itt azt írták a többiek,hogy ehető a mixos nyúl...bár őszintén bevallom,ha mi levágnánk a mixos nyulat akkor nem lenne kedvem megenni. De elvben ehető.

Előzmény: Zsuzsika.... (29106)
rampi 2013.08.22 Creative Commons License 29107

De jó,hogy 6 túlélte a vészt!!

Előzmény: tmaria82 (29092)
Zsuzsika.... 2013.08.22 Creative Commons License 29106

Sziasztok!

 

 

Ma teszek fel képeket!

Olyan kérdésem lenne ismerősöm vett ma egy nyulat levágva olyan kb 3kg körülit!

És a srác nekem mondta ,hogy megcsípte a szúnyog!

Ismerősmömet meg nem tudom elérni,hogy mondjam neki milyen nyulat vett!

Az ilyen szúnyogcsípéses nyulat meglehet enni pörköltnek vagy rántva?

Deryan 2013.08.22 Creative Commons License 29105

Nagyon szellemes, jó megoldás ez a függesztett rendszer!

Egy pár fotót szívesen megnéznék róla.

 

Nálunk a bak nyulak a legrendszeretőbbek.

Amikor a kifutóját megnyitottuk már a ketrec WC-t sem akarta használni. Mindig várta a sétát s amikor a ketrecajtót kinyitotuk, első dolga volt, hogy pisilni rohanjon.

Előzmény: molrobi (29100)
rampi 2013.08.22 Creative Commons License 29104

Sziasztok!

Csatolok képeket a mixos nyuszirl. A képek a tünetek megjelenése után10 nappal készültek (tegnap)Ez az a nyuszi amit július 27.-én kaptunk a testvérével együtt,ez ami mixos nőstény, a testvére bak. Addig egy ketrecben voltak,mi természetesen külön tettük őket.

 

Most jövök tőlük, a mixós nyuszi hevert a ketrecajtónál,nézegetem,hogy nem zihál-e vagy ilyenek,teljesen jól veszi a levegőt, de a hasa feltünően elkezdett mozogni.Úgy,mintha kisnyuszik lennének benne.Férjemet is mutattam,hogy lát-e valamit,ő is rögtön látta a mozgást...

 

ugye mi az elhozatali dátumhoz tudunk viszonyítani,attól kezdve külön voltak,de így is elvben hétvégén,jövő hét elején legkésöbb elvben fialnia kéne.Szerencsétlen jószág...meg a kicsikkel mi lesz?

azért eléggé belenyúltunk a nyúltartásba,rögtön az elején kapunk mindent...pedig pároztatni még mi egyszer se pároztattuk a nyulainkat...

juhosttt 2013.08.22 Creative Commons License 29103

Az átvészeltekről tudsz képet? Milyen tünetekkel vészelték át? Mindent írj le a betegekről kérlek, + képet dobj fel!

Előzmény: tmaria82 (29102)
tmaria82 2013.08.22 Creative Commons License 29102

minden egyed le van oltva kivéve azok aki átestek a mixon vagyis azok is le lettek oltva de sajnos későn de  volt ami átvészelte.Azokat is leoltasam ami átesett a mixon??? ezeken kívül mind oltott.

Előzmény: Nagy-Imre (29095)
tmaria82 2013.08.22 Creative Commons License 29101

papi nem lazulok!Oltott egyedek vannak csak!!!Kivéve azok nincsenek oltva amik mixosok voltak illetve azokból is van oltott csak még is kijött rajtuk a tünet vagyis lappangott bennük.Gondolom ezeket nem kell már leoltani vagyis az állatorvos ezt mondta amin egyszer átment azt nem kell de azért oda is pakolom az ecetfa leveleket!  Pakolom körbe  őket diófa levéllel meg  ecetfa levelekkel meg hozzájuk is rakok be!Majd csak vége lesz a szúnyog inváziónak!Oltott egyedekhez is rakom befelé mert félek  még ha oltottak is akkor is.

Előzmény: japipapi (29094)
molrobi 2013.08.22 Creative Commons License 29100

Nemrég csináltam a ketreceket, egy tetőszerkezet alá "függesztett" ketrecek futnak körbe, így alattuk elférnek a tyúkok, a rácsos rész a wc szerepét tölti be, azért csináltam, és meglepő módon azonnal rájöttek, hogy azt használják, így vizelettel egyáltalán nem, bogyóval meg csak elvétve találkozni a padlón. A nagy melegben pedig ott fekszenek, és élvezik a seggük alatt lengedező szellőt, magyarul hűsölnek. Mind a két anyanyúl tökéletesen használja ezt a wc-t, de a kannyulam az össze-vissza hugyozik, szarik, hol a sarokba, hol a wc-be, hol az etetőbe, mint egy bolond, nappal nem, csak este csinálja, mikor reggel kimegyek, takarítással kezdek Gedeonnál. Szóval tényleg jó ez a rácsos rész minden szempontból, csak ez a bolond kani nem használja.

Előzmény: Deryan (29099)
Deryan 2013.08.22 Creative Commons License 29099

Éhesek. Legközelebb fürgébbek lesznek a tejosztásnál. Ők szoknak rá leghamarabb az eleségre. Fontos, hogy mindenből találjanak elég eszegetnivalót.

 

Látom, az anya a rácson fekszik. Nyáron áldás nekik ez a hely.

Előzmény: molrobi (29098)
molrobi 2013.08.22 Creative Commons License 29098

Tíz kisnyúlból van pár renitens, megy a küzdelem egy kis tejért...http://www.youtube.com/watch?v=8RjoRz5Ilww&feature=youtu.be

molrobi 2013.08.22 Creative Commons License 29097

A két hetes keverék kisnyulaim kijöttek a fészekből, és ismerkedvek a világgal.http://www.youtube.com/watch?v=rB5-UY1fvyU&feature=youtu.be

Nagy-Imre 2013.08.22 Creative Commons License 29096

Ezektől a fajtáktól csak akkor várhatsz olyan súlygyarapodást ,ami le van írva(1 hó alatt 1 kg) ha megkapják a kellő fehérjetartalmú(16%) takarmányt.

Előzmény: Zsuzsika.... (29062)
Nagy-Imre 2013.08.22 Creative Commons License 29095

Jobb ha leoltod mixomatózis ellen mindet ,amit meg akarsz hagyni!Még ősszel jobban meg szoktak fertőződni a nyulak.

Előzmény: tmaria82 (29092)
japipapi 2013.08.22 Creative Commons License 29094

Szia.

Hol van vége? Most jön a java! Ne lazulj, a szúnyog még októberben is fetőz! 

Előzmény: tmaria82 (29092)
N.Jani 2013.08.22 Creative Commons License 29093

Ezeknek a fajtáknak min. 15-16% fehérje kell, hogy legyen abraktakarmányába!

Előzmény: Zsuzsika.... (29062)
tmaria82 2013.08.21 Creative Commons License 29092

Sziasztok!

Vége a mixo vésznek!Nehezen ,nagy veszteséggel,de átvészeltük.

6 egyed maradt meg ! Jól vannak szerencsére már.

Lefertőtlenítettem a ketreceket és megérkezett  az új  állomány  15 egyed Németóriás, mindből anyát szeretnék.Így most jelenleg  23 nőstényem van. Ebből 2 sima házi meg 2 növendék Német keverék anyjuk sima apjuk Németóriás. 

japipapi 2013.08.21 Creative Commons License 29091

Szia.

És ez volt az első és utolsó alom? Egy alkalomból nem lehet érdemleges következtetést levonni. Ha a következő is ilyen, akkor még mindig nem tudhatod, melyik a hibás, az anya,(koca:-)))) vagy a bak, vagy kiütött valamelyik ősgén! Fedeztess idegennel és a bak is fedezzen más anyát, majd meglátod a különbséget. Nem kell azonnal feladni, a vásári "törzsállomány" nem mindig igazak! Vannak, ám hazudós árusok a nyulászok között  is!

Előzmény: Zsuzsika.... (29010)
Dirtyfree 2013.08.21 Creative Commons License 29090

Köszönöm!
 A fekete lenne az igazi nagy meglepetés!

Előzmény: Nagy-Imre (29089)
Nagy-Imre 2013.08.21 Creative Commons License 29089

Értem.Szerintem ,ha vadas anyára teszed akkor biztos lesz vadas,vasderes esetleg fekete.Mindenki így kezdte egyszer.Sok sikert kivánok hozzá!

Előzmény: Dirtyfree (29088)
Dirtyfree 2013.08.21 Creative Commons License 29088

Köszönöm!
 Áhh még nem! :)
Más terveim vannak...
A következő alomból szeretnék meghagyni anyákat,
amik a legjobbak lesznek.
Azokra hozni egy jobb bakot és majd meglátjuk mi sikerül.
Jövőre szeretnék belépni fajtaklubba is!
Februári am a bak. Apai és anyai ágon is Bede Sándor.
Apa vasderes 8.90kg ;Anya fekete 8.80kg.
Kíváncsi leszek rá milyen szinek fognak kijönni :)

Előzmény: Nagy-Imre (29087)
Nagy-Imre 2013.08.21 Creative Commons License 29087

Szépek!A bakodat nem nevezted Bátonyterenyére?Mennyi idős most?

Előzmény: Dirtyfree (29072)
Nagy-Imre 2013.08.21 Creative Commons License 29086

A tiszta német óriás ekkor 40%-ot ad a pannon meg 60%-ot. Nekem német óriás szürke bak és pannon fehér anya párosítása vált be: a húskihozatal is több lett meg tetszetősebb nyulakat is kapok így.

Előzmény: dodi53 (29050)
Nagy-Imre 2013.08.21 Creative Commons License 29085

Nekem fajtatiszta német tarka volt(vagy 7 éve) és olyan 50% körüli volt avágási kihozatal.Nyulász barátom pedig már vagy 10 éve német tarkát és pannon fehéret tenyészt.Szokott pannon fehér anyára német tarka óriás bakot tenni és azokból szokott vágni maguknak.Elmondása szerint ezeknek a nyulaknak jobb lett a vágási kihozataluk és a súlygyarapodásuk is.

Előzmény: pirossapkásaranyhal (29040)
Nagy-Imre 2013.08.21 Creative Commons License 29084

Elnézést ezt a hozzászólást nem vettem figyelembe mikor vállaszoltam.Ha táptól is gyengén híznak akkor én a helyedben az egész jelenlegi állományt selejtezném.Az egész nyúlházat kitakarítanám,fertőtleníteném,kimeszelném,ketreceket felújítanám-fertőtleníteném és ősszel egy új állományt állítanék be egy olyan tenyésztőtől ,akinek az állománya kiválló termelésű.Ha nem tudsz egy intenzív fajtának biztosítani kiválló takarmányt és környezetet akkor felesleges tartani ,mert árpán,búzán és zabon egy keverék is képes ugyanolyan termelésre.De szerintem nem konkrétan a fajtával van a gond.

Előzmény: Zsuzsika.... (29021)
Nagy-Imre 2013.08.21 Creative Commons License 29083

Szia!Szerintem a táp hiánya miatt ekkorák mert nincs megfelelő fehérje tartalom  ,bár táp nélkül is ennyi idősen már minimum 2 kilósnak kéne lenniük.Én naponta 3 x cserélem a vizüket és napi kétszer kapnak enni.Lehet ,hogy sokat hagytál az anya alatt és nem tudta őket megfelően ellátni tejjel  és nem tudják behozni a lemaradást.Ha kellő rendszerességgel itatsz Trisulmixot akkor szerintem ez nem a kokcidiózis miatt van,bár amiatt szoktak visszamaradni a növendéknyulak.Én azt mondom neked ,hogy: adj tápot is nekik,hamarabb válassz(6.hét),csak 7-8 db-ot hagyj egy anya alatt és ha ekkor sem nőnek jobban akkor ott más baj van.

Előzmény: Zsuzsika.... (29010)
Törölt nick 2013.08.21 Creative Commons License 29082

http://www.youtube.com/watch?v=xzA-9RZIjSo

 

Na csináltam egy videót a jószágokról. Nem a legjobb a minőség, de mindenkit levideóztam.

A kotlónak ez a második fészkaljja és még csak egy éves.

A kiskutya Csufi, de most morcos volt kicsit.

Lehet nem a nyulakhoz kéne tenni, de az is van rajta és a kacsás topikhoz is tehetném, meg a csirkéshez is.

Nagy-Imre 2013.08.21 Creative Commons License 29081

Így van! :-))

Előzmény: japipapi (28983)
Törölt nick 2013.08.21 Creative Commons License 29080

Ha apósodnál jobban nőnek ugyanabból az alomból, akkor valamit te nem csinálsz jólsz. Mert szerintem, ha valami féreg vagy baktérium, vírus,parazita lenne, akkor az övéi is ugyanolyan kicsik lennének. 

Adj nekik zölded, gyömölcsöt, zöldséget. Lhet, hogy ez a baj,hogy nincs meg bennük a szükséges ásványi anyag, vitamin adag.

    

 

Én nem csinálok nagy problémát az etetésből. Adok nekik tengerit, meg szénát, zöldet, maradékot a konyhából és mégis nőnek, mint a gomba.A vízükbe is belemásznak, de azt többször adok nekik tisztát és kétnaponta takarítom csak a ketrecet, szerintem elég ennyi.

 

Rampi: Örülök, hogy a nyuszi jól van. A sebeket kezeld valamivel, hogy el ne fertőződjön. Ha taknyol, adj neki antibiotikumot, de lehet, hogy nem is fog elkapni semmilyen szövődményt.

 

Előzmény: Zsuzsika.... (29028)
juhosttt 2013.08.21 Creative Commons License 29079

A myxos nyulról nem kell ennyre lekicsinyíteni a dolgokat... még fiatalon is nehéz elolvasni.
Az elkapart sebeket érdemes kezelni, mert a nyílt sebre rákapnak a legyek stb.
Ezen kívül a taknyolást nézd! Mennyire taknyos, csapzott a szőre? Légzés mennyire nehéz? Mennyire jár szaporán az oldalal egy átlagos hűvös időszakban? (szóval nem  a legnagyobb kánikulában)

Neked is azt mondom, képet tegyél fel, róla, az többet elárul, mint pár sor! Ha netán túléli, akkor a helyedbe megpróbálnám pár szezon múlva újra kitenni a betegségnek. Ha immunis, akkor ritka értékes egyeded van. Ha nem, akkor nem.

 

Az a baj, hogy senki nem bátorkodik hogy ilyenre adja a fejét... Igaz ehhez nagy elszántság és energia és pénz kell, merthát sok lesz a kutyakaja...

Előzmény: rampi (29077)
rampi 2013.08.21 Creative Commons License 29078

Takarítás:nálunk is a wc-s sarkokban, (ami ketrecenként 2) van alom, ami faforgács.Takarítás 2-3 naponta,de próbálunk a 2 napost betartani,néha elcsúszunk 1-1 napot.

Előzmény: rampi (29077)
rampi 2013.08.21 Creative Commons License 29077

Látom tartási körülmény-növekedés jött fel témaként,épp ehhez szerettem volna írni.

Nálunk telepadlós ketrecekben vannak a nyulak.

Reggel-este kapnak szemes takarmányt (eddig árpa volt, 2 hete már zab) és réti szénát.

Napközben zöldet,akáclevelet,füvet.

Önitatóban mindig van víz, ezeket napi átlag 3-szor is ellenőrizzük.

hízás,nem tudom milyennek számít,háztáji keverékek, most éppen hónaposak,1 hónapja vannak nálunk 600-700 g-osak voltak amikor elhoztuk őket (10 db), most 1150- 1300 g-osak,tehát megduplázták a súlyukat. 

 

(myxós nyuszi jól van, a szemén a göbök szemölcsösre nőttek, párat elkapart ami sebes,de bevarrasodott,nincs (még) ilyen jellegű felülfertőzés)étvágya,kedve továbbra is jó,ma 10 napja,hogy előjöttek rajta a tünetek)

juhosttt 2013.08.21 Creative Commons License 29076

Szerintem konkrétan tenyésztőt keress, az talán többet tud segíteni, mint aki keverékeket, vagy más fajtákat tart!

Előzmény: pirossapkásaranyhal (29075)
pirossapkásaranyhal 2013.08.21 Creative Commons License 29075

29040    !!!

Jó ötletnek tűnt  itt tanácsot kérni ez ügyben!Lehet,hogy mások sem tájékozottabbak a feltett kérdéssel kapcsolatban mint jómagam? Ez esetben elnézést kérek!

Deryan 2013.08.21 Creative Commons License 29074

Hú, de szép fülesek!!! :)))

Előzmény: Dirtyfree (29072)
Deryan 2013.08.21 Creative Commons License 29073

Az előttem hozzászólók véleményét szeretném én is megerősíteni és a saját tapasztalat alapján nyert meglátásokat hozzáfűzni.

 

 

Esőtől, széltől védő fészerben árnyékos helyen így tartjuk a nyulainkat.

Minden anyának van ketrece és kifutókja.

A növendékek addig maradnak az anyánál, amíg komolyabban hajkurászni nem kezdi őket. Ekkor már mind elhagyja az 1, 5 kg-os súlyt és mutatkoznak a serdülőkor jelei.

 

Nincs mélyalom, csak a wc.sarokban.

Reggel s este nagytakarítás, edénymosás.

Tavasztól őszig, amikor szaporulat van, 4-6x van etetés.

 - Fissen kaszált réti füvet, fonnyasztott lucernát, zöldséget, gyümölcsöt kapnak főképpen.

 - Reggel, este száraz kenyér/árpa.

 

Mindig csak annyit kapnak, ami az egyik evéstől a másikig kitart, de zöld, az mindig van előttük bőven.

 

A 3. hónapra már  2 kg körül vannak a nagyobbak (egyszerű, középtestű keverék nyulak). Konyhakészen 1000-1200 g.- A nagy hőségben nem olyan látványos a gyarapodás, mert kevesebbet esznek a szokásosnál.

 

A törzsállomány a téli időszakban 2x kap enni. Mivel telepadlós a ketrec, takarítás is 2x van.

 

Véleményem szerint telepadlós tartásnál a helytől s a körülményektől függően naponta min. 1x kell takarítani.

Etetni pedig reggel s este kell. Vagy legalábbis megnézni, kiegészíteni ha szükséges az eleséget, szénát és friss vizet adni.

Megfigyeltem, hogy valahányszor bemegyek a nyulakhoz a reggeli és esti időszakokban -  amikor virgoncabbak - és az eleségüket rendezem, máris szaladnak oda és enni kezdenek.

 

Természetesen munkába járás mellett nem lehet ilyen intenzíven foglalkozni az állatokkal, de véleményem szerint a reggeli és esti ellátás fontos ahhoz, hogy megfelelő eredményeket lehessen elérni és az állat se szenvedjen a mélyalmon kuporogva/elnyúlva.

 

Előzmény: Zsuzsika.... (29069)
Dirtyfree 2013.08.21 Creative Commons License 29072

Sziasztok hoztam két képet...
Végre sikerült egy ígéretes bakot szereznem!
(Szülők 97 & 96p)
Már csak pár hónap és jöhet az első alom!


További szép nyarat mindenkinek!

Chezulu 2013.08.20 Creative Commons License 29071

Így már könnyebb, ezek nagyon fontos információk. Sajnos nehéz forumon keresztül segíteni mert nem látjuk az álományt. Viszont a képekkel sokat segítesz.

Amit én változtatnék az az, hogy a vizükbe ne tudjanak belemászniés a szénát sem dobnám eléjük mert így sok pocsékba megy, összetapossák szennyezett lesz és a vastag alom sem jó ilyen melegben. Régen más volt nyulat tartani mint ma. Nekünk is volt olyan, hogy egy ólba be voltak zárva és időnként almot cseréltünk, de sajna a mai nyulak erre már nem alkalmasak. Úgy vélem a pannon nyulak az igényesebb tartásmódot kedvelik és jobban is teljesítenek, ugyan ez a kaliforniai is. Lásd apósodnál rácson jobban nőnek. 

Ismét Juhosttt meglátásának adnék igazat,  ez lehet egy kokci ami miatt nem mennek semmire vagy esetleg bélféreg.

Az alommal folyamatosan fertőzik egymást. Az rendben van, hogy cseréled meg tiszta az alom csak pont ezek a fajták kényesebbek. Lehet ezzel nem értenek egyet páran, de én így gondolom. Lehet telepadlón tartani, de akkor naponta cserélni kell az almot. Vagy sűrűbben fertőtleníteni. Nyáron meg nem kell vastagon aljazni. Én is tartottam mélyalmon nyulakat, de nekem keverékeim voltak meg nagy helyen, hogy ne legyen gond.

Előzmény: Zsuzsika.... (29069)
Zsuzsika.... 2013.08.20 Creative Commons License 29070

Holnap teszek fel képet

Zsuzsika.... 2013.08.20 Creative Commons License 29069

Én úgy tartom!hogy. Telipadlón!3naponta takarítás!árpa,zab,búza,van elöttük!Szénát a sarokba dobom nekik!kajájukba nem tudnak pisilni!vizükbe bele tudnak állni!

juhosttt 2013.08.20 Creative Commons License 29068

Már kértünk pár képet! Bogyókról, az állatokról, a ketrecekről. Mindent képekben dokumentálj, hogy tudjunk segíteni! 

Előzmény: Zsuzsika.... (29067)
Zsuzsika.... 2013.08.20 Creative Commons License 29067

Soványak!és kicsik!hogy kellene tartani őket?

Előzmény: Chezulu (29064)
Törölt nick 2013.08.20 Creative Commons License 29066

Pedig ezek a legjobban növő fajták. 

Előzmény: Zsuzsika.... (29062)
Törölt nick 2013.08.20 Creative Commons License 29065

Majd lehet, hogy veszek óriásat, ha másnak nem, akkor dísznek, meg egy kis húsnak, de ha megnő, sok hús van rajta. Kersztezni majd megpróbálom, de a mostani kan nyulam is majdnek 7 kilós, de az nem óriás fajta. De hogy milyen fajta még mindég rejtély. Ketrecem most nem nagyon van, amiben óriás nyúl kényelmesen elférne, de majd építek. Széna, lucerna, zöld, tengeri van bőven. Úgyhogy a kaja nem lenne gond nekik, mert nem kell venni.Majd még meglátom, hogy tudok-i venni egyáltalán.

Előzmény: Chezulu (29063)
Chezulu 2013.08.20 Creative Commons License 29064

Akkor bizony nem a nyulakkal van a gond, ha máshol meg nőnek. Mivel több nyulat is próbáltál, mint írtad keverékeket is és azok sem teljesítettek jobban. Sajna akkor lehet a tartássmóddal van probléma. Lehet összeszednek valamit az almon és ez okozza a problémát. Egyébként soványkák vagy húsosak csak kicsik?

Előzmény: Zsuzsika.... (29028)
Chezulu 2013.08.20 Creative Commons License 29063

Ha azt nézed, hogy jóval tovább kell tartanod egy óriás nyulat a megfelelő húskihozatalhoz, már ebből az következik, hogy többet fog enni. Ha költséghatékonyan hamar akarsz húst az asztalra akkor jók a közepes testű fajták. Az óriás drágább de ahogy öregszik javul a húskihozatal, de tovább kell tartani és költség+helyigényesebb nomeg nehezebben tűri a rácsot. Nekem keverék nyulaim vannak van bennük óriás keverék is. Van 7 kilós, de van 4 kilós is. A bak 5,5 kilós volt amelyekkel be volt pároztatava. Szépen fejlődtek a kicsik. Ha van rá kereted akkor szerezz egy óriás anyát vagy bakot és próbáld keverni a mostaniakkal.

Előzmény: Törölt nick (29056)
Zsuzsika.... 2013.08.20 Creative Commons License 29062

Akkor tudnátok adni tanácsot,hogy húsra háztájiba milyet tartsak?nekem a pannon meg a kali nagyon gyengén nő!:-(

juhosttt 2013.08.20 Creative Commons License 29061

Ezek 99% valamilyen szulfid tartalmú készítmények, főleg antibiotikumok. Van ami jó bizonyos esetben, van ami nem... Sokszor a legnagyobb óvatosság mellett is bekerülhet valami baj.

Előzmény: pockorocki (29060)
pockorocki 2013.08.20 Creative Commons License 29060

Azokat a "csodaszereket" nevezem himihuminak, miket a gyártók ill. forgalmazók mindenféle betegségre való gyógy ill. ellenszernek mondanak.

Előzmény: juhosttt (29024)
Öreg?halász 2013.08.20 Creative Commons License 29059

29040?

ulan77 2013.08.20 Creative Commons License 29058

Kaposvári Egyetemről származó szülöktől fajtatiszta pannon fehér nyulak eladók 2-vérvonalból!
Szeptemberi börzére megyek kérésre tudok vinni nyulat !

juve66@freemail.hu

juhosttt 2013.08.20 Creative Commons License 29057

A német óriásnak valóban nagyon rossz a hús:csont aránya. Persze ha úgy vesszük sok hús van rajta, mert hát nagyobb...
Ezért is javasoltam az óriás kosorrút. Sokkal tömöttebb, jobb hús:csont aránya van. Csak az a baj, hogy nem vehető olyan intenzíven tenyésztésbe.

Előzmény: szabojozsi64 (29051)
Törölt nick 2013.08.20 Creative Commons License 29056

Tudom, hogy a húsnyúl telepeken a pannon,kaliforniai,új-zélandi fajtát tartják.

Hát, akkor most nem tudom, hogy tartsak-e óriást, mert amióta nyulam van olyat akarok a több hús miatt. De ha a mostaniakat jobban megéri tartani,akkor ilyet tartok.

Előzmény: szabojozsi64 (29055)
szabojozsi64 2013.08.20 Creative Commons License 29055

Nekem anno volt óriásom is. Vágás után látható a hosszú, lapos comb, a sovány, hosszú gerinc..... ( sok zsigerről nem is beszélve) És vágtam már új-zélandit is: rövid, nagyon dúsan izmolt combok, széles, mély gerinc izmok... Az óriásnak sokkal vastagabb csontja is van...Még csak össze sem lehet hasonlítani.

 

Kár ezen vitatkozni, nézz utánna (ha van kedved és érdekel),hogy a húsnyúl telepeken milyen fajtákat használnak!Óriásokról tuti, h nem fogsz olvasni. :)

Előzmény: Törölt nick (29054)
Törölt nick 2013.08.20 Creative Commons License 29054

Akkor ez hülyeség?http://www.nemetoriasnyul.sokoldal.hu/nyultortenelem

"A belgák a tenyésztési célban az extra testnagyságot tűzték ki maguk elé a Németek az extra húsho- zamra fektették a hangsúlyt."

Előzmény: Törölt nick (29053)
Törölt nick 2013.08.20 Creative Commons License 29053

Miért megint?

Előzmény: szabojozsi64 (29051)
Törölt nick 2013.08.20 Creative Commons License 29052

Akkor nem 3 kilósan kell levágni a nyulakat. A németóriást egy hónappal tovább kell tartani és több hús lesz. Amúgy meg ismerős is tartott németet, de ő ledta. Elméletileg nagyobbra nő  a nlmet, de ha nem,akkor nem.

Felhizlalod 8 kilósra, oszt akkor biztos több hús lesz. Akkor szerinted, ne vegyek majd németóriást, ha lesz?

Előzmény: dodi53 (29050)
szabojozsi64 2013.08.20 Creative Commons License 29051

Ne haragudj, timári kristóf, de te már megint csacskaságot írtál. Őszintén sajnálom, nem akarom, hogy személyed elleni támadásnak vedd, te óriás nyúlall próbálkozni húsnyúl apropóján óriási balgaság. Csont, zsigerek, bőr....iszonyatosan rossz és gyenge húsformák......Gondolod, ha ilyen tuti lenne húsnyúlnak az óriás fajták bármelyike, akkor a hibridekkel meg a pannon fehérrel próbálkozna a sok "pancser" az 1200 anyás telepén? :))))

Előzmény: Törölt nick (29049)
dodi53 2013.08.20 Creative Commons License 29050

Én nem olvasok ilyeneket már!Tudom a fajtákat mivel gödöllön telepen lehúztam pár évet!

Csak butaság amit írtál! Egy 3kg süldő németóriásból, és 3kg pannonból melyikből lesz több veszteség?

Tapasztalatból írom!volt mind a 2!

Nem az a cél ,hogy jó hús kerüljön a konyha asztalra?vagy inkább nagy csont?

Előzmény: Törölt nick (29049)
Törölt nick 2013.08.20 Creative Commons License 29049

Olvass a fajtákról!

Előzmény: dodi53 (29047)
Törölt nick 2013.08.20 Creative Commons License 29048

Nem mondtam hogy most menj hozzá.De szerintem az kokcidiózia, ha nincs felpuffadva.Majd vannak akik jobban tudják hogy kell kezelni. Nekem még nem volt dolgom ezzel a bajjal.

Előzmény: szszabi77 (29045)
dodi53 2013.08.20 Creative Commons License 29047

Ezt ki mondta neked?nagy nyúl!és nagy bél,nagy csont,nagy fej,nagy bunda!akkor miröl beszélünk?

Előzmény: Törölt nick (29039)
juhosttt 2013.08.20 Creative Commons License 29046

Akkor mosogatod xd
Az ecetes víz szagtalanít. 1-2 percig benne áll, majd kiöntöd és kész is. Hidd el jobban isznak utána.
A petpalackos cuccot nem ismerem, biztosan jó dolog, ha a ketrec megengedi, hogy beszereld. Nálam nem engedi meg, ezért nem használom. Természetesen olyan itatót kell alkalmazni amit a pénztárca és a hely is megenged!

Előzmény: Zsuzsika.... (29034)
szszabi77 2013.08.20 Creative Commons License 29045
nincs felpuffadva nem latok rajta fájdalmat az orra kicsit nedves de csak kicsit orvost nem akarok mert az egyebkent is 1 kissebb vagyon mem még ünnepkor
Előzmény: Törölt nick (29044)
Törölt nick 2013.08.20 Creative Commons License 29044

Az elég sok minden lehet. Lehet kokcidiózis,bélhurut. A hasa nem fáj, nincs felpuffadva?

De inkább szerintem kokcidiózis.

Szólj állatorvosnak! Biztos ad valami gyógyszert.Én most nem tudom mit kell neki adni. A múltkor olvastam, hogy a jód is jó neki, ha megissza, de inkább szólj állatorvosnak.

Előzmény: szszabi77 (29043)
szszabi77 2013.08.20 Creative Commons License 29043
sziasztok lenne 1kérdésem mivel nem vagyok mé tapasztalt nyulsz nem találkoztam ijennel az egyik anyanyulam már 2napja nem eszik csak gubbaszt nem fosik nem is iszik még két nap azt megdöglik mi lehet enek az oka? Ki találkozott már hasonloval?
Törölt nick 2013.08.20 Creative Commons License 29042

Azt nem tudom. Nálam a koca nyúl volt a nagyobb fajta, és így is gyorsan nőttek, fordítva nem tudok, hogy van.

Előzmény: Zsuzsika.... (29041)
Zsuzsika.... 2013.08.20 Creative Commons License 29041

És melyik jobb ha apa az óriás vagy az anya?

pirossapkásaranyhal 2013.08.20 Creative Commons License 29040

Mi a véleményetek Német Óriás Lepke tarkáról mint húsnyúlról! És fajtisztán  ,vagy valamelyik más fajtával érdemes keverni?Ha keverem a lepke tarka  apa vagy anya legyen?

Törölt nick 2013.08.20 Creative Commons License 29039

A kaliforniai, pannon is jó, mert 3 hónapos korra elérik a két és fél kilós átlag súlyt.

De ha gyorsan akarsz sok húst, akkor vegyél német, magyar, belga óriást.Ezek is gyorsan nőnek és nagyra.

Csak ezeknek nagy hely kell, de megéri mert négy hónapos korukra annyi hús lesz rajtuk, mint két-három ugyanolyan korú pannonon.

Én is német óriást akartam, de nem adott a tenyésztő, mert sk megdöglött neki, így vettem a mostaniakat.

Amúgy jók a nagy csincsilla nyúl, meg még a német ezüst és argentín nyúl keverékei. Én ilyeneket tartottam és jól húsosodnak.

Előzmény: Zsuzsika.... (29038)
Zsuzsika.... 2013.08.20 Creative Commons License 29038

Ha húsnyulat akarok tartani akkor milyen fajtát tartsak?

Németóriás keverék anya és újzélandi fehér vagy pannon bak jó?

Vagy fordítva németóriás keverék bak és újzélandi vagy pannon anya!?

Mit tudnátok ajánlani?

Esetleg pesten van eladó nyúl?

 

 

Törölt nick 2013.08.20 Creative Commons License 29037

Mert az angol logikátlanabb, és ha magyarul gondolkodsz a német közelebb áll a magyar gondolkodásmódhoz.Meg az angol unalmas.

Előzmény: Deryan (29018)
Törölt nick 2013.08.20 Creative Commons License 29036

A kaliforniait elég sokan tartják háznál is, mert gyorsan nő és jó a hústermelő képessége. Nem véletlenül használták a pannon fehér kialakításában is,és sok más húsnyúl kitenyésztéséhez az új-zélandival együtt.

Előzmény: juhosttt (29027)
Babette_ 2013.08.20 Creative Commons License 29035
Zsuzsika.... 2013.08.20 Creative Commons License 29034

És a petpalackos itató amit egy csészébe kell tenni!?én itatót nem mosogatom!átdörzsölöm kefével és slaggal kiveretem!

Előzmény: juhosttt (29033)
juhosttt 2013.08.20 Creative Commons License 29033

Én kitettem a kicsiket egy karámba az udvarra, ami amúgy a kacsáknak lett fenntartva... Sokkal jobban nőttek úgy, hogy csak lim-lom takarmányt kaptak... Semmi vigyázat, babusgatás. Amit a kacsák kaptak azt kapták ők is. Nem hozták be a lemaradást, de jobban nőttek.

Nem a gyári ketrec a lényeg, gyári itatókkal. Szted azt nem kell takarítani? Egy konzerves dobozt is mosni kell, meg egy méreg drága itatót is...

 

A rács padló jó dolog, de anélkül is lehet jól tartani. Ha pár naponta takarítasz, már az is jó!

Ami a pisit illeti: ahova a feje elér, oda a segge is! Mint írta dodi53 a csatorna etető nem a legjobb dolog... Én a kacsáknál használom, ott éppen elmegy. A nyulaknak olyan etető kell, ahova minél késbé tudnak beférni. Van is egy tervem, majd a letudom rajzolni közzé teszem...

Előzmény: Zsuzsika.... (29032)
Zsuzsika.... 2013.08.20 Creative Commons License 29032

Ő is egyszer,neki gyári ketrec van! Nem tudják kikaparni meg belepisilni sem magasabban van a padlótol!

Lehet gyári ketrecem lenne ,gyári itató etetővel máskép nőnének?

Előzmény: juhosttt (29029)
dodi53 2013.08.20 Creative Commons License 29031

Mondtam már neked,hogy a csatornavályút dobd ki!nem jó belelép a pisis kakis mancsával! A másik rácspadozaton tartsad!

Előzmény: Zsuzsika.... (29028)
dodi53 2013.08.20 Creative Commons License 29030

Újzélandi és kaliforniai nagyon jól produkál háztájiba! És lepketarka van neki nem hollandtarka!

Előzmény: juhosttt (29027)
juhosttt 2013.08.20 Creative Commons License 29029

Ő hányszor etet? Személyes tapasztalat, hogyha sok szemest kapnak, vannak akik kikaparják, lepisilik. Így aztán tényleg azt látja a gazda, hogy fogy a takarmány, csak épp nem a nyúlba... Arról a nyúlszarról csak kellene egy kép. Abból látszik, milyen jó a nyúl bélműködése, és nagyából mit eszik. 
Ezen kívül milyen faforgáccsal dolgozol? Jobb lenne szénát vagy szalmát beszerezni, lehetséges valami allergia is.  Továbbá az itatásról se említettél semmit. Milyen a vízfogyasztás? Milyen itatók vannak? Az itatókat néha ecetes vízzel érdemes átmosni, mert ha büdös az itató, a nyúl nem iszik belőle. A pisi és kaka eset is hasonlót vált ki.

 

Ha apósodnál ugyanazon alom egyedei jobban nőnek, akkor tartási hiba van. 

Előzmény: Zsuzsika.... (29028)
Zsuzsika.... 2013.08.20 Creative Commons License 29028

Apósomnak adtam nyulakat!enyémekből majdnem 1,5kg nehezebbek mint az enyémek!és pont ugyan az fajta és nem ad tápot!ő is ugyanaz. A takarmányt adja

Előzmény: juhosttt (29027)
juhosttt 2013.08.20 Creative Commons License 29027

Ezek mind nem háztáji jellegű fajták... A hollandtarka kiemelkedően nem egy húsnyúl... Nézd meg az enyémeket. Abba nem ismersz fel semmilyen telepi fajtát... 

Ha nagyon kell a hús, akkor inkább egy jó vérvonalú német óriást keverj be keverék házinyúlba, vagy óriás kosorrú bakkal és jó húskihozatalú keverék anyákkal próbálkozz! Az óriás kosorú elég lomha, nehezen párzik, de viszont nagyon jó a hús:csont aránya. 

Előzmény: Zsuzsika.... (29025)
juhosttt 2013.08.20 Creative Commons License 29026

Elleni általában a (természetesen emlős) patás állatok szoktak, amelyek átlagosan 1-2 utódot (tudom kecskénél vannak extrémebb 3-4-es esetek is) hoznak a világra és egy évben maximum 1x hoznak világra utódot.
Fijalás szót nevezünk azon emlősökre, akik általában 3+ egyedet hoznak a világra, továbbá 1 évben legalább 2x tud világrahozni utódot. (Persze itt is vannak extrém kivételek, amikor kisebb az alom létszám.) Egy tehén nem tud, egy kecske sem, egy bárány se. Egy disznó, kutya, nyúl tud.

Van a másik szekció, az ember, aki mivel felsőbb rendű így ott nem állati szavakat használ, hanem minden körülmények között a szülés szót. Persze ezt az állatoknál is használni lehet. Ha világra jön egy kutya, tegyük fel pincsi. Pincsi annya megfijalta pincsit, vagyis pincsi megszületett... Pincsi ebben az esetben nem fijalhatott, mert az annya fijalta... (Ha van rá valami más szakszó, akkor nyugodtan várom!)
Ezek tájfüggetlen kifejezések, amelyeket jó lenne egységesen használni.

 

Na viszont a nemek elnevezése az ami nem egybefüggő. Ott mindenki úgy nevezi ahogy felnőtt rajta. Én úgy nőttem fel, hogy itt mindenki szukának és baknak hívja a 2 nyúl nemet. Kaptam is érte régen oltást... De ez olyan dolog, hogyha valaki magyarok közt nő fel, magyarul tanul meg beszélni, akármilyen nemzetiségű volt csecsemőként... Ha pedig más nyelven beszélnek hozzá, akkor úgy...

 

De hogy valami nyulasat is írjak:

Megyek megreggelizem a tegnapi sült nyulat, hogy legyen türelmem kacsát tokolni...

Előzmény: kona.king (29014)
Zsuzsika.... 2013.08.20 Creative Commons License 29025

Vannak még keverék anyák újzélandi fehér és kaliforniaiak! De ezek is úgy nőnek!van egy lepketarkaa keverék anya! Őt pannon x kaliforniai keverék bakkal lett pároztatva!és ők is gyengén nőnek!2napra elegendő kaját teszek nekik,önetetőjük van

Előzmény: Chezulu (29023)
juhosttt 2013.08.20 Creative Commons License 29024

A tápban egy komplex cucc, így valamilyen formában természetes hogy nem vitaminozod külön őket, meg nem kell külön kiegészítőket venni. Ezért van a táp, hogy csak odateszed és mindent meg kap. Csak az a gond, hogy túl sokat is... A sok vegyszeres takarmányt, meg sajna már a legtöbb nyúltápban is ott a gmo szója, ami számomra érthetetlen...
A himihumi az mit takar pontosan?

 

 

Előzmény: pockorocki (29013)
Chezulu 2013.08.20 Creative Commons License 29023

Ha esznek az jó, viszont ha hamar elfogyik ami előttük van az nem jó. Bár úgy gondolom adsz nekik eleget. Viszont az is igaz, hogy ezek a fajták sima háztályin nem produkálnak jól. Más papíron etetni egy nyulat és más gyakorlatban tenni ezt. Nem tudom más hogy van vele, de szoptatás alatt pl. az anyának szerintem kevés a zab, árpa, búza trió. 

Juhosttt is jó dolgot írt, bár én személy szerint az utóbbi megállapítására gyanakszom, hogy sajnos rosszak a szülők.

Ha én a helyedben lennék hoznék egy sima keverék bakot meg egy anyát és a nyulakat ezekkel pároztatnám és megnézném, hogy mi sül ki belőlle. Lehet csak a bak örökít rossz tulajdonságokat.

Előzmény: Zsuzsika.... (29021)
juhosttt 2013.08.20 Creative Commons License 29022

1. Nem csak a májat kell nézni, hanem a hús-csont arányt is... Ha nagy a csont mennyiség, de nincs rajta hús, akkor is kokciról beszélünk. Bél kokciról.
2. Milyen a vágásra szánt egyedek széklete? Erről kellene egy közeli jó minőségű kép. (A bogyók tisztán kivehetőek legyenek)
3. jó dolog a vitamin, de magában nem elég... Nem árt néha valamilyen kokci prevenció sem!

4. Te pont belefijaltattál a legrosszabb időbe. Május körül megindult a bodza virágzás ezt páran már felmertük tenni, mint gond okozót. Aztán jött a nagy meleg, ami eleve rosszabb takarmányhasznosítást eredményez.
5. Végül az utolsó lehetőség: Szimplán rosszak a tenyész állatok. Attól hogy szépen felnőtte 5-6kg-osra, az nem jelenti, hogy olyan jó húskihozatalú utódokat hoznak létre.

Előzmény: Zsuzsika.... (29010)
Zsuzsika.... 2013.08.20 Creative Commons License 29021

Megeszik az abrakot!a szülők 5kg! a pannon bak 5,8kg ! 6 hónaposan pároztattam!

Mindegyik alom ilyen gyenge! BÉLFÉRGET NEM TUDOM!

Én úgy etetem 2liter árpa, 2liter zab,1liter búza! 

És nekem táppal is gyengén híztak!

 

Előzmény: Chezulu (29012)
Deryan 2013.08.20 Creative Commons License 29020

Itt egy a lényeg: sok szép egészséges nyuszika legyen az ellés eredménye! :))

Előzmény: kona.king (29014)
N.Jani 2013.08.20 Creative Commons License 29019

(Írásoddal egyetértek!)

 

Ez fórum!

 

De(!), ha értelmesebb tág körnek írunk, érdemes csillaggal megjelölni a nem általános kifejezést, és lábjegyzetben kifejezni.

2. Értelmes kérdést is lehet írója felé tenni>>>Mit is jelent??

 

Előzmény: juhosttt (29006)
Deryan 2013.08.20 Creative Commons License 29018

Igaz, nem topicba vágó, de azért megkérdezem.

Miért szereted a német nyelvet jobban?

Előzmény: Törölt nick (28996)
N.Jani 2013.08.20 Creative Commons License 29017

Szerintem értik(érti mindenki)! Csak a megszokottság miatt kötekednek.

 

Ettől nem halad előre a magyar nyúltenyésztés. Mert nem a hagyomány ragad le, hanem a butaság.

Előzmény: Babette_ (29002)
N.Jani 2013.08.20 Creative Commons License 29016

;-)

 

A nyúl háziasítása később kezdődött!

 

Talán ezért "lopták" a szavakat innen-onnan(pl.: fióka, süldő)

 

Nekem ezek a szavak tetszenek:

 

Fialás(fial), nyúlfi, választott, süldő, emse, előhasú, öreg, nőstény, bak, baksüldő, nősténysüldő, anyasüldő(emse)...

Előzmény: Törölt nick (28994)
N.Jani 2013.08.20 Creative Commons License 29015

Kösz. De 47 nyulas-szakkönyvön vagyok túl. :-) Visszaolvasok,...de nem ez végett!

 

A nyelvet az írók, költők teremtik...!

Előzmény: Halasi Bence (28993)
kona.king 2013.08.20 Creative Commons License 29014

pedig az én nyulaim is ellenek :)

Előzmény: Deryan (28962)
pockorocki 2013.08.19 Creative Commons License 29013

Miért nem veszel nekik tápot?

Nem szégyen az, ha gondoskodsz az állataidról. A táp nem az ördögtől való!

Magam, gyógyszeres és normál táp keverékét, kukoricát, árpát adok a nyulaknak és természetesen adlib. saját kaszálású réti szénát. Télen, lucerna szénát kapnak. Semmi himuhumi, vitamingyász és illesmi kiegészítés. Néha (havonta 2 nap) almaecetes víz akkor, mikor nincs nagy meleg. (25 C alatt).

Egyébként a pannon és a kalis nem arra van kitenyésztve, hogy háztáji körülmények közt hiperszuper termelési eredményeket produkáljon. A meleg, külön problémát jelent a hízlalás során.

Előzmény: Zsuzsika.... (29010)
Chezulu 2013.08.19 Creative Commons License 29012

Ennyi idő alatt elvileg ütniük kéne a vágósúlyt. Megeszik az abrakot? Az sem mindegy milyen arányban kevered. Nálam a nyulak jelenleg zabot kapnak kevés napraforgóval és táppal keverve. Estére meg ráhintek egy kevés tápot,főleg a hízóknak és a jobban igénybevett anyáknak kedvezek. Nem lehet,hogy bélféreg? A szülők mekkorák? Mindegyik alom ekkorka vagy csak egy alom? Milyen korban lettek pároztatava az anyák és mekkora súllyal?

Előzmény: Zsuzsika.... (29010)
Chezulu 2013.08.19 Creative Commons License 29011

Az ételtémához:

 a párom készítette, természetesen nyúl húsból.

Zsuzsika.... 2013.08.19 Creative Commons License 29010

Sziasztok!

 

Én úgy veszek észre feladtam a ynúl tartást!:(((

El ment a kedvem az egésztől!

Kaliforniai nyulam van!4db és pannon fehér!És keverékei!Úgy vettem őket kiállításról még  áprilisban!május 15-én születtek a kicsik!És most kb 80dkg  :((((

Nem veszek nekik tápot! Árpát!Búzát!Zabot! És lucernát és szénát  is kapnak!

Itatom őket Vitaminnal!És mégis ilyen kicsik! :(((

Én n aponta 1xer etetek és itatok!Mert úgy dolgozok!

Önetetők vannak és csatornából vizesvályú!

8hetes korukik vannak az anya alatt

Forgácsos teli padlón vannak!

Ott kapnának valami fertőzést????Amiért nem nőnek!?Itatom őket  trisulmixal is!De semmi javulás!És mikor le vannak vágva nem köves a májuk!Mi lehet a baj???

Már teljesen kivagyok ez végett!

Törölt nick 2013.08.19 Creative Commons License 29009

Én a saját nyulaimat biztos, hogy nem nyírnám ki szándékosan ilyen vírussal, de szerintem senki se.  Azt a másik betegséget, ami hasonlít a myxomatózishoz egy parazita okozza, de nem kell egyből arra gondolni, hogy minden myxomatózisos nyúl nem is myxomatózissal fertőzött, hanem Treponema sp. parazitával. Eleve már a paraziták is ritkábbak a nyulaknál, mint más jószágoknál.Ha a másik linkedet nézed, abban leírják, hogy meggyógyulhat a nyúl.Biztos, hogy a nyulai myxomatzist kaptak el.

 

Én már idén nem, de tavasztól oltatni fogok inkább, és akkor nem kell ilyenekkel foglalkozni.

 

Nekem aztán már csak egyszer fialt a nyúl,de a kicsik se kapták, de lehet, hogy csak szerencsém volt, meg azokat amúgy is csak nappal engedtem ki a tyúkokhoz. De sok szúnyog volt/van itt. A ketrecét is egyszer felejtettem nyitva és el is kapták az akkori kicsikkel együtt.Én azzal kísérleteznék, de már nincs meg egyik se, ahogy mondtam egyiket a héja fogta meg, másikat a róka. 

Előzmény: juhosttt (29008)
juhosttt 2013.08.19 Creative Commons License 29008

Ez tipikus hogyan nem lehet hozzáállás. A facebookon mindent lehet postolni, azért kellene valami amivel alá lehet támasztani. Mint már korábban szó volt róla, a myxomat és egy hasonló krónikus betegség, nem ugyanaz, vagyis az egyikre van esély, a másikra meg szinte 0. Szóval lehet nem is myxomatot kapott el a tag nyula. De tegyük fel hogy igen! Tegyük fel, hogy jövőre megint jön az invázió. Megint elkapják a nyulak, de az a 30 db nem. Akkor lehet már kezdeni valamit. Ha szerencséje van a 30 nyúl közt van nem rokoni kapcsolatú 2 eltérő nemű egyed. Ezekkel meg lehet kezdeni a szaporítást. Még mindig nem tartunk ott, hogy nyúltelep kelljen nagy pénzekkel, amelyet hozzáteszek, hogy nem érdeke nagyon sok embernek, hogy legyen ilyennel foglalkozó telep.
A telepre meg valahonnan kellene élő vírus, ami nem gyengített. Ez a laborkörülmények közt végzett cuccolás meg nem áll hozzám közel. Pont az a lényeg, hogy a háztáji nyulászok nyulai legyenek immunisak, nem egy kísérleti nyúl...


A te nyulaid 1.5 után úgy nem kapták el a myxomatot, hogy volt amelyik egyed elkapta? Mert csak úgy lehet biztosra állítani hogy immunis, ha az állományban van fertőzött, oltatlan egyed, aki elkapta, és megvan az a nyulad, aki még így sem kapta el.

Nekem az egy szem nyulam ami túlélte a myxomatot, nem kizárt hogy immunis, de lehet szimplán szerencsém volt... Ezt csak úgy tudnám meg, ha újra betörne a baj, és ő túlélné oltás nélkül. Ezt azért nem szeretném, max akkor ha legalább 4-5 ilyen egyedem lenne. Mióta nem törpézek, azóta nem is oltok... Szerencsére nem volt myxomattal bajom, de nem is szeretnék. De aki megteheti, annak érdemes belevágni.

 

Előzmény: Törölt nick (29007)
Törölt nick 2013.08.19 Creative Commons License 29007

Tegnap olvastam a facebookon, hogy egy nyúltartónak 30 nyula gyógyult ki a myxomatózisból.Sokan azt hiszik terméketlenek lesznek a kocák utána, de hülyeség.A múltkor írt valamit erről japipapi, hogy elkaphatják vagy mi. Nekm nem kapták el utána már, még úgy se, hogy szabadon szaldgáltak majd 1.5 évig.Pedig itt a Tisza mellett bőven van szúnyog.

Azért kell vagy 10 év, hogy az immunitás kialakuljan. Biztos lesz olyan, ami nem kapja el, de olyan is lesz elkapja és meg döglik stb.

Ha akarnának, akkor már biztos tesztelték volna nagy üzemek, mi ehhez kicsik vagyunk, sőt extra minik. Úgyhogy ezt csak úgy lehetne tesztelni, ha valaki támogatást adna egy nagy nyúltelepre,ami hermetikusan lezárt, hogy ne terjeszthessék a szúnyogok a nyvaját. De erre semmi esély nincs.

Előzmény: juhosttt (29006)
juhosttt 2013.08.19 Creative Commons License 29006

A wiki-t bárki szerkesztheti, nem kell hozzá tudás.
Melyik szakkönyvben olvastad ezt konkrétan? Én amelyeket olvastam, nem tértek ki rá ennyire, hogy mi a helyes megnevezés.

 

A magyar nyelv nagyon bő szókincsű. Mint ahogy vannak egyes tájfajú növények/állatok, úgy tájfajú szavak/kifejezés használat is van.

 

Azt aláírom, vannak nagyon rosszul megszokott elnevezések is egyes tájakon, de ebből csak az esik le, hogy kicsiny országunkban mennyire máshogy beszélnek. Mi lenne ha nagyobb lenne az ország? Háború, hogy mely szavakat lehet használni?

Egyre több fórumon a nyelvtanba kötnek bele. Persze jó ha olvashatóan ír az ember úgy, hogy ne kelljen hozzá kódfejtő, de azért ha valaki telóról ír, vagy siet, vagy álmos és elüt pár billt, még nem kell lehurrogni.

 

Mindenki inkább azzal tünnyün ki az adott fórumon, hogy milyen kiemelkedően tart nyulat, milyen kiemelkedően keltet, kertészkedik, olt, vagy tartja a baromfiakat.
A nyelvtant meg haggyuk meg a tanároknak, nekik is meg kell élni valamiből.

Kanyarodjunk vissza a nyulakhoz.
Felvetnék egy régi, de más irányból meg nem közelített témát:

Sokan állítják, hogy a nyulaik kibírta a myxomatot. Ez eddig szép és jó is. De magában kevés... Hogy biztosan lehessen ezt állítani, egy idő után (pl 1 év) elteltével újra fertőzött állatok közé kellene vinni, és tesztelni, hogy valóban immunis, vagy csak egy myxomat-ra hasonló betegséget kapott el... Tegyük fel, hogy ez egy szuka és tényleg átvészelt 2-t is.

Akkor is kell hozzá egy idegen vérvonalú, de ugyanilyen tulajdonságú bak. Ezek utódait kellene vírusfertőzött környezetben tesztelni. Ha van egyed amelyi túléli, jöhet az immunitás erősítése.
Várom a szakszerű, és kevésbé szakszerű véleményeket a témával kapcsolatosan!

Előzmény: Halasi Bence (28993)
Törölt nick 2013.08.19 Creative Commons License 29005

Ahogy látom csak január óta van nyulad. Akkor te még nem sok mindent tudsz róluk. Majd meglátod, ha elkap valami nyvaját, akkor nem lesz ilyen nagy a szád.

Előzmény: Halasi Bence (28993)
Törölt nick 2013.08.19 Creative Commons License 29004

A múltkor japipapi is megkérdezte, hogy mi az. Elmagyaráztam, hogy nálunk mindenki így hívja és nem feltűnő. Most akkor mégegyszer elmondom. Hajdú-Bihar megyétól teljesen Szabolcsig bárhova mész nagy eséllyel nem nevetnek ki, ha kocának hívod a nyulat. Főleg itt mifelénk a megye szabolcsi részén. De már nem akarok többet magyarázkodni, mert már ezerszer elmondtam, hogy így hívjuk és kész.

Előzmény: Törölt nick (29003)
Törölt nick 2013.08.19 Creative Commons License 29003

Tudok én úgy is beszélni, hogy azt tényleg ne nagyon értsék. De azt, hogy koca nyúl.... Ezen mi érthetetlen van. Amúgy meg szerintem unalmas már ez a téma. Inkább keresünk mást.

Előzmény: Babette_ (29002)
Babette_ 2013.08.19 Creative Commons License 29002

így van! mindenki úgy hívja, ahogy akarja.

csak akkor ne csodálkozzon, ha nem értik, mit beszél.

 

a kalampász madár meg csak Hadházi szerint vasi elnevezés:)

Előzmény: japipapi (29001)
japipapi 2013.08.19 Creative Commons License 29001

Bence! Ne civakodj már! Igazad van, ezek szakszavak, de mindenki úgy nevezi őket, ahogy akarja. Én pl. a baknyulat Sanyinak nevezem, akár hányan vannak, Nem kifejező? A koca tök jó nyúlnak, vedd humorosnak! Értsd meg, ahol Kristóf él ott úgy hívják, és ha oda mennél egy öreg fószerhoz, Ő röhögne ki Téged és ott többen vannak, megszégyenülnél. Tudod mi a kelempájsz madár? Mókus! Mennyi nyuszkót van? Látom keverékek, és kicsik. Csak hobbizol? Most hajtok német óriásra, talán összejön. Jövőre sok kolbászt akarok nyúlból.

Előzmény: Halasi Bence (28993)
Rzola 2013.08.19 Creative Commons License 29000

Szia!
A nyúlfióka a húsvéti piros tojásból kikelt egyedre vonatkozik :) Mert náluk a nyulak húsvétra nem csak húsvéti nyuszival szoktak megörvendeztetni van nekik piros tojásuk is igaz nem mindegyiknek :)

Előzmény: Törölt nick (28994)
Törölt nick 2013.08.19 Creative Commons License 28999

Én szeretem pácolgatni.Szerintem sokkal omlósabb lez a hús. Most sütöttem kacsát is, egy napig pácoltam narancsleves,oregánós, majorannás, sós, borsos lében. Hát most is megenném.Szerinet jövőre inkább kacsát meg nyulat fogok csak szaporítani. Na meg a két libuskámat, meg pár csirkét. De ha lesz kotló, csak kacsa , liba megy alá. Géppel nem tudok keltetni,még nem is próbáltam ,de lehet veszek majd egyet.Most megkívántam minden kacsás, nyulas kaját. Kár hogy még kicsik.

Előzmény: japipapi (28997)
japipapi 2013.08.19 Creative Commons License 28998

:-) 

Előzmény: Törölt nick (28996)
japipapi 2013.08.19 Creative Commons License 28997

Ismerem, de nem szeretem pácolgatni. Ha, megkívánom, indul a jobbos, tarkóra.............és rövid sózás után panír, sütés és zaba. Szerintem, a meleg hús íze jobb, mint az akármilyen kétnapos kutyulék. Nem mondom, a menyecske jöhetne desszertnek! :-)))))))))

Előzmény: Törölt nick (28992)
Törölt nick 2013.08.19 Creative Commons License 28996

Nem tudom én se, valami true izé. Én a német nyelvet jobban szeretem, Megcsináltam angolból a nyelvvizsgát, többet nem is foglalkoztam véle.

Előzmény: japipapi (28995)
japipapi 2013.08.19 Creative Commons License 28995

Igen, tudom, van egy kifejezés, (nem jut eszembe), az angolok szeretik a hosszú kifejezéseket, és ha, szószerint fodítjuk, kijön egy baromság. Sokat röhögtünk angol órákon ezeken. Na, ez sem nyelvi topic.

:-)))

 

Előzmény: Törölt nick (28991)
Törölt nick 2013.08.19 Creative Commons License 28994

A wikipédiáról nem lesz sokkal okosabb az ember! A nőstény kecske jerek,és a házityúknál is a nőstényt tyúknak nevezik, a disznónál meg a még nem fialt nőstényt emsének. ja és még az üszőt is lehetne a fiatal egyed közé sorolni. Magyarul ez egy kalap....

Előzmény: Halasi Bence (28993)
Halasi Bence 2013.08.19 Creative Commons License 28993

Az összes szakkönyyv így írja és a wikipédia is tehát lehet hogy az okoskodás helyett olvasni kellene.

Úgyhogy tessék itt van egykis olvasnivaló:

http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1zi%C3%A1llatok_elnevez%C3%A9se

Előzmény: N.Jani (28966)
Törölt nick 2013.08.19 Creative Commons License 28992

Ha már unalmas a nyúl pörkölt és a vadas, akkor készítsétek el ezt. Én is ígyszoktam a zsenge húsúakat megcsinálni. A legjobb szerintem így. Nem kell előtte megfőzni, csak 2 napig tejben áztatni.http://www.youtube.com/watch?v=Hab35zjn3GE

Törölt nick 2013.08.19 Creative Commons License 28991

Szerintem a szószerinti fordítás nem a legjobb. Én úgy tudom másszót használnak a tősgyökereshez, de erről titamitát kén megkérdezni, a némakacsás topikan.

Előzmény: japipapi (28989)
japipapi 2013.08.19 Creative Commons License 28990

ok

 

Előzmény: juhosttt (28988)
japipapi 2013.08.19 Creative Commons License 28989

jó szó, meg van angolul is: tősgyökeres nyúltenyésztő=grassroots rabbit breeder :-DDDDD

így nem off :-)))))

 

Előzmény: Babette_ (28986)
juhosttt 2013.08.19 Creative Commons License 28988

nem, hanem nem küldte el a postot. újra kellett írni. kicsit lassúzik a netem. én vok a hibás.

Előzmény: japipapi (28987)
japipapi 2013.08.19 Creative Commons License 28987

Nagyon béna lehetek ma, nem találom a válasz. Régiekből keressem?

Előzmény: juhosttt (28982)
Babette_ 2013.08.19 Creative Commons License 28986

(ez a szó az egyik mániám:

tőSgyökeres

mint tős (töves) és gyökeres

bocs)

Előzmény: japipapi (28985)
japipapi 2013.08.19 Creative Commons License 28985

Szia.

Én meg nagyon szeretem az ízes, akár (táj)beszédet. Tőzsgyökeres "pösti vok, oszt gyüvök, mögyök, hun itt, hun amoda", rámgyün. Nagyon sokat nyaraltam, falun, tanyán, Zalától, Békésig. Felejhetettlen.

Előzmény: Törölt nick (28978)
japipapi 2013.08.19 Creative Commons License 28984

Szia.

Bocs, igazad van, az agyam előbb járt. Megyek oda. :-))))) 

Előzmény: juhosttt (28982)
japipapi 2013.08.19 Creative Commons License 28983

"Humor nélkül lehet élni, de nem érdemes" :-)))))

Előzmény: Deryan (28981)
juhosttt 2013.08.19 Creative Commons License 28982

A liba/kacsa topikban ment a válasz!

De hogy ne csak off legyen: Most, hogy a napi középhő már csak 25 fok maximum, lehet kezdeni a pároztatásokat. Persze nem kell egyből csodát várni... Nekem eddig 2 anya párosodott fel, de hogy befogtak-e azt nem tudni. Van 4 aki elég vágó esélyes, ha okt1-ig nem fognak, akkor azokat levágom...

Előzmény: japipapi (28977)
Deryan 2013.08.19 Creative Commons License 28981

:DDD

Japipapa, van humorod! :))

Előzmény: japipapi (28976)
Törölt nick 2013.08.19 Creative Commons License 28980

Köszi! A két kis csaj most 6 hetes. A kan meg koca egy éves múlt.

Előzmény: Deryan (28979)
Deryan 2013.08.19 Creative Commons License 28979

Jó döntöttél!:))

Szép állományod van!

Mennyi idősek a kislányok?

Előzmény: Törölt nick (28958)
Törölt nick 2013.08.19 Creative Commons License 28978

Szia!

Azt én is utálom, amikor fordítva mondják a dolgokat.Engem nem zavar, amikor tájszavakat használnak, legalább nem pusztul a magyar nyelv.A padlás nálunk még mindíg csak pad. De ezt máshol is használják még, nem csak itt, de nem feltűnő. Helyesen tudok írni, de a paraszt nyelvet folyékonyan beszélem még mindíg.Ilen pl. hol=hun, volt=vót...

Ezenkívül még mindíg vannak rámragadt tájszavak is, amit csak itt használnak :pl összemaroknyi, amikor valamit kétmarokkal fogunk, vagy pl. akkornap= aznap, most csak ez a kettő jut eszembe, de biztos van még pár.Nagyvárosba be se merek menni, mert egyből rám néz mindenki,ha megszólalok, de kit zavar.

Előzmény: japipapi (28976)
japipapi 2013.08.19 Creative Commons License 28977

Gergő kérem segítségedet. Kacsáim ismét tojnak, mint a veszedelem. Ha, kikeltetném (gépbe), fel lehetne nevelni őket tápozás nélkül, parlagi módon? Fű sincs, minden ki égett.

Előzmény: juhosttt (28975)
japipapi 2013.08.19 Creative Commons License 28976

Szia Barátom!

Tök igazad van, nem zavaró. A nagyanyám padnak hívta a padlást, nálunk már ülő alkalmatosság volt. Piszkosul zavar, amikor az elhullott állatot, meghalt-nak nevezik. Akkor én az szoktam mondani: "jó, akkor én majd megdöglök, Téged pedig anyád megellett". :-) Szép a magyar nyelv sokszínűsége.

Előzmény: Törölt nick (28964)
juhosttt 2013.08.19 Creative Commons License 28975

Már van 1, az első nyulam. Ő még ha fijal oké, ha nem nem, akkor is marad. Ez is marad, ha nem találok neki rendes gazdát. Sajnos idő és energia/ketrec hiány van, így a kiskedvencek létszámát csökkenteni kell. Még 4 kacsám ül, és ezen kívül van egy kb 24-es és egy 16-os kicsi csapat. Azokra is elég energiát kell fektetni. Naponta az itatás több mint egy órát vesz igénybe. És a sok apróság összehoz egy csomó időt...

Előzmény: Törölt nick (28969)
japipapi 2013.08.19 Creative Commons License 28974

Szia.

Szerintem nem vette rossz néven, de attól pipa lehetett, hogy Bence kicsit leiskolázta, annak ellenére, hogy nem olvasott vissza a topikban!  A témát én dobtam fel már, tisztáztuk. Akkor miért kellett újra témázni?

Előzmény: Deryan (28962)
japipapi 2013.08.19 Creative Commons License 28973

Bence, igazad van, tényleg tájonként azért a gyakorlatban változó. Nem zavaró szerintem, mert aki az állatok világában sok mindent olvasott, el tud igazodni. Én is írtam annak idején Kristófnak, de nem oktatási szándékkal, hanem érdekelt a nyelvjárás. 

Előzmény: Halasi Bence (28959)
japipapi 2013.08.19 Creative Commons License 28972

Őrülök!

Szépek!

 

Előzmény: Törölt nick (28958)
Törölt nick 2013.08.19 Creative Commons License 28971

Ezt is tudtuk. Aki nem tudja utánanéz. Én tudom, hogy így hívják, de én úgy hívom, ahogy eddig is, és senki se változtathat ezen.Amúgy nem csak én hívom kocának. Üssétek be apródba koca nyúl és ott lesz egy csomó.

Én miért csodálkoznék, hogy valaki a normáli nevém szólítja? Nem írkálok senkinek, meg nem javítom ki, mint ahogy nekem írkáltok, hogy ennek ez a neve, amannak meg más. 

Amúgy meg ahogy N.Jani is leírta, fióka meg a madraknál van. Akkor a nyulat miért hívják úgy?Én kisnyúlnak hívom, amíg nem lesz 1.5-2 hónapos, atán már süldő lesz. Amikor meg kifejlődik koca, kani.

 

Előzmény: szabojozsi64 (28970)
szabojozsi64 2013.08.19 Creative Commons License 28970

Tőlem hívhatja bárki bárminek, de akkor azon se csodálkozzon, ha valaki másként hívja. :)

 

Amúgy (wikipédia):

 

Házinyúl elnevezése ivar és életkor szerint[szerkesztés]

A kifejlett hímivarú nyúl neve baknyúl. A nőivarú kifejlett nyúl elnevezése nőstény, fialás után anyanyúl. A vemhes anyanyúl fialás vagy ellés során fiókákat hoz a világra, amelyek összessége az alom. A nyúlfiókák elnevezése a fészek elhagyása után szopós nyúl vagy kisnyúl, választás után választott nyúlról beszélünk. Ha a növendék tenyésztés céljából van nevelve, akkor tenyésznövendékről, ivar szerint elkülönítve növendék bak vagy növendék anya az állat elnevezése. Ha a növendék tartásának hizlalás a célja, akkor hízónyúlrólbeszélünk.

Előzmény: Törölt nick (28964)
Törölt nick 2013.08.19 Creative Commons License 28969

 

Miért nem tartod meg kiskedvencnek? Hányat fialt?

Nekem pont ez a gyakoribb tevékenysége, mert fialást már párszor végig, de szoptatást a mostanial együt csak kétszer.Tegnap este akkor értem ki pont, amikor már az összeset lefialta.

Előzmény: juhosttt (28968)
juhosttt 2013.08.19 Creative Commons License 28968

Én egy mégritkább tevékenységet tudtam lencsevégre kapni, amikor fijalt a törpe nyulam. Az utolsó fijalása volt. Mostmár csak dísznek van, mivel 5+ éves, levágni is sajnálom és olyan helyre adni ahol csak levágnák... Ha nem találok egy olyan helyet ahol kiskedvenc lesz, nálam fog megvénülni.

klakla 2013.08.19 Creative Commons License 28967

Köszönöm a választ! Bízom benne, hogy nincs semmi baja a nyuszinak, mert más változást nem látok rajta.

Előzmény: Deryan (28961)
N.Jani 2013.08.19 Creative Commons License 28966

fióka>madár

süldő>disznó(sertés)

 

Akkor, hogy is van ez?!

 

 

Előzmény: Halasi Bence (28959)
N.Jani 2013.08.19 Creative Commons License 28965

Jól teszed!

 

Nekem az "emse" nagyon tetszik pl...

Előzmény: Törölt nick (28964)
Törölt nick 2013.08.19 Creative Commons License 28964

Én így hívom, mifelénk mindenki így hívja. Mindenki tudja miről van szó, egyről beszélünk. Hát nem hiszem, hogy igényesség vagy igénytelenség kérdése lenne. A hím pulykát se hívja mindenki baknak, pedig így kéne.

Arról nem is beszélve, hogy csak a tenyésztők használják pl ezeket is: gödölye, toklyó, emse, apácza, kötényes kos... Ezeket nem nyulaknál használják, de példának jók. Engem az idegesít, amikor a nyúlra azt mondják, hogy ellik.

Előzmény: szabojozsi64 (28963)
szabojozsi64 2013.08.19 Creative Commons License 28963

Akkor is rossz hallani, olvasni a koca...stb. kifejezéseket. Egyszerűen bántja az ember fülét. A kutyáknál sem mondjuk, hogy bak vagy anya...a kecskét sem nevezzük kannak... a lovat sem szukának...Igényesség, egyszerűen ennyi. Vagy igénytelenség.

 

Mindenki úgy mondja-írja, ahogy akarja, elfogadom. Ő pedig fogadja el, hogy ez valakinek nem tetszik. Ez a demokrácia. :))))

Előzmény: Törölt nick (28960)
Deryan 2013.08.19 Creative Commons License 28962

Igen, de azért ne vedd rossz néven ha Bence leírja a helyes elnevezéseket.  A kezdőknek nem árt helyesen rögzíteni az elnevezéseket.

Engem személy szerint csak az zavar ha a fialás helyett szülést vagy ellést írnak. Bár az ellést szakkönyvben is olvastam :(

Előzmény: Törölt nick (28960)
Deryan 2013.08.19 Creative Commons License 28961

Ha öreg nyuszi, akkor az anyagcsere folyamatok lassullhattak. Fontos, hogy eszeget s a bogyók kisebb, kevésbé méretességén túlmenően semmi elváltozást nem tapasztalsz.

Előzmény: klakla (28957)
Törölt nick 2013.08.19 Creative Commons License 28960

Szerintem ezt mindenki tufja, aki itt van és tenyészt nyulakat. Én nem hívom így, mert már így szoktam meg, hogy kan/i, koca, kisnyúl, süldő.

Előzmény: Halasi Bence (28959)