Keresés

Részletes keresés

Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.30 0 0 3533

Valami hasonló okból is gondoltam a Péntek-jellegű fekvőkaptárra, mint irányra, mármint hogy ilyesmit próbálok ki pár családdal. Csak nálam keskeny (30 centi) és magasabb (45-46 centi) a lépfelület. Van rá külföldi példa is, "Einraumbeute" néven megtalálható egy hasonló elgondolás, csak az hidegépítményes, 22 keretes, ha jól értem, én pedig 18-19 keretes, melegépítményest csináltam.

A rakodó esetén is lehetnek "gondok" a hellyel, a legjobb családomat féltávnál meg kellett csapolnom, pedig két darab Egységes fiók volt fenn, plusz egy félkeretes. Utóbbit át kellett tennem egy másik, gyengébbre, kaptak helyette üreset, mézelvételre az is megtelt, és a lenti nagy fiókból is ki kellett vennem 5 keretet. Nem ez a jellemző, de ha összeszámolom, ezeknél a két félkeretes fióknyi fészekre (ha lent csupa fias lett volna), akkor négy-öt félkeretes fiókot kellett volna pakolni, ami minden, csak nem stabil. Azzal mit csinálsz, ha hirtelen vándorolni kell?

Előzmény: Cirkusz01 (3532)
Cirkusz01 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 3532

Szia! Csak akkor mennek el oldalt,ha felül már nincs ez kényszer pálya nekik. Nem a számukra megszokott. Végül is a jó alkalmazkodó képességüket mutatja.

A rakodóban a család egy kis "toronyban" él. Jó keret magasság választással el lehet érni ,hogy a fészek teljesen mézmentes legyen.A fekvőkben ilyen nincs. A fiasítás körül van koszorú,kisebb nagyobb. Ráadásul a keret határ,ami igen nagy hiba.Jó hordásban,mint pl az idei akác is könnyen megszorul a család. Lehet csapolni,mézet elvenni.Még hígan.

Ezek mind mind plusz munkák,ami a rakodóknál nincs.

Világos a fekvő is jól működik,hisz a méhek tolerálják az rossz konstrukciós lakást. Ezért is nehéz a fekvősöket meg győzni.

Aki nem tudja ,nem látja a méh család elméleti fészkét a fejében,az a rakodót butaságnak tartja. Örösi.-nél ezt a képet megtalálod.  Ezt az állapotot ami természetes,egy fekvőben sose lehet elérni.

Na meg azt se tudják,hogy egy méh család nagyságban mennyit változik,fel felé ,és lefelé is.Ezt a fekvőben nehéz követni.Csak a válaszfal tologatásával,ha van egyáltalán,a lefelé történő mozgást lehet követni,de ha a család kinövi a kaptárt,akkor nincs más megoldás,csak a csapolás.

A magas keretekben,lévő mézkoszorúval az a baj,hogy a méz szét van darabolva. Etikusan nehéz hozzá férni.Van erre is technológia,de nagyon kevesen ismerik.pedig már 200 éves legalább.

Szóval jó jó a fekvő,de az akkor se volt jó amikor kitalálták. A fekvőket egyébként a szegénység szülte. Gondolom,ezt olvastad a szakmamúltjában.Egy kényszer pálya volt.Amit sokan a mai napig nem képesek elhagyni.

Pedig ma már sokkal több a szakirodalom amit nyugodtan lehet forgatni,vannak eladások gyűlések stb. És mégsem lehet öregapám technológiáján változtatni.Magyar mentalitás.Valamiért félnek váltani.Bár inkább lusták.NA látod az ő lábuk a fejüktől fáj. Tudom a rakodónál meg a derék,de jó méret választással nincs 20 Kg tiszta méz amit másodperek alatt elvehet egy családtól a méhész,a családzavarása nélkül. Akkor már nem része a fészeknek a telemézes fiókok.Kaptárt se kell ezért a műveletért bontani.A szöktető ilyenkor a kaptár teteje.

 Üdv

 

 

Előzmény: Jam Clerk (3531)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.29 0 0 3531

Szerintem nem a faodú a lényeg, meg a hengerforma, hanem a rendelkezésre álló hely, azt lakják be, ami megfelelő a számukra. Ha egyébként tudnak olyan lépeket építeni, ahol fent elfér a mézkoszorú, lent meg van hely a fiasításhoz (az NB és az Egységes már ilyen),  akkor ugyanúgy jó nekik az oldalirányú (vagy éppen a melegépítményesnél a hátsó elhelyezésű) bővítési lehetőség. Ahogy Örösi és Faluba is írja. Vagyis nem a kaptár formája a lényeg, hanem a kellő lépmagasság, akár egyben, akár megszakítással, nem?

Előzmény: Cirkusz01 (3528)
Cirkusz01 Creative Commons License 2017.05.28 0 0 3530

Szia ! Bent marad,de nem hordják fel. Ne tudják . Le van fedve. A bent maradt repcét,ami elég vegyes, tavalyi,virág,és akár akác is van benne,vegyesnek pergetem majd ki, ami akkor szépen folyik.A repcét 1 héten belül ki kell üvegezni.Különben lehet ásózni. Ez a napraforgóra is igaz. Az üvegek,pontosabban a műanyagok,mert erre azt keresik már készenlétben vannak.A várható keresletet kiüvegezem,aztán hordó zár.

Én még olyan papírt sose láttam.Pedig én még abban az időben is adtam le,amikor még szövetkezetek foglalkoztak vele.Nem volt maszek felvásárló.

Ma csak minta van előtte,vagy utána, pénz kézbe ,hordó kocsira. Így működik erre felé.

Sose melegítek mézet.A vevőköröm tudja,hogy ez nálam tabu.Ők otthon,ha kell melegítik,de tudják hogy ekkor a méznek annyi.

 Üdv

Előzmény: van_Persil (3529)
van_Persil Creative Commons License 2017.05.27 0 0 3529

De ha bentmarad a repcéböl akácra, majd felhordják, akkor fél év múlva melegítheted ki. Ha így adod el háztól, akkor jól átb.szod a vevöidet a másodosztályú mézeddel, mert kimelegítve fabatkát sem ér (elveszíti a pozitív tulajdonságait), + nem az kapja, amit vesz.

A tavalyi méz eladásához meg: azt nyilván te is tudod, hogy a méz szerves vegyületek halmaza, melyek idövel bomlásnak indulnak, azaz veszít az élvezeti értékéböl. Az mese, hogy a minöségét korlátlan ideig megörzi. Méznek méz, de nem ugyanaz, mint amikor az üvegbe/hordóba került. Normál esetben nyilatkoznod kell a felvásárló felé, hogy a mézed abból a szezonból származik-e, amelyikben leadod.

Előzmény: Cirkusz01 (3527)
Cirkusz01 Creative Commons License 2017.05.27 0 0 3528

Szia ! Idegennek ? Ezt ne értem? Pedig ez a legegyszerűbb. A méhek is így élnek már év milliók óta. A Rakodó a faodú hasonmása.Nem hengeres ugyan,de ez mellékes.

A méz felül van, a fiasítás alul.  Ebben mi a bonyolult ?

 Üdv

Előzmény: Jam Clerk (3526)
Cirkusz01 Creative Commons License 2017.05.27 0 0 3527

Szia !Nem olyan sok ami náluk van kb 5-6 Kg. Egyébként én nem rabló méhészkedést folytatok. Nem érdekel mennyi  van a fészekben , azaz övék. A felvásárlók sem nagyon érdekelnek.

Tőlem általában tavalyi mézet visznek. Amit nem tudok kiüvegezve eladni,azt a következő évben a felvásárló viszi.Akkor,ha a termés már a hordókban van. Könnyen teszem,nem ez az egyedüli pénz kereseti forrásom. Van főállásom a méhészet ,csak mellékes.Szóval meg tehetem,hogy a legtöbb pénzt hozzam ki belőlük.Nem kell remegnem a felvásárló lobbitól.

 Üdv

Előzmény: van_Persil (3525)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.26 0 0 3526

Így már érthető a dolog. Csak egy javaslat: ne használd az országos kifejezést az Egységesre, a kettő nem ugyanaz. Akadnak amúgy jó néhányan, akik szerint meg pont az Egységes áll a legközelebb a méhek természetes fészekméretéhez, mivel ebben a keretben mindig van némi mézkoszorú is, ami a Hunornál gyakorlatilag (még) nincs. Így azon sem kell gondolkodni, hogy teleléskor egy fiók legyen, vagy kettő. Azaz, ezt még nehezebb "kifosztani" (kivéve, ha az ember a Cicatricis által írottakhoz hasonlóan mézeltet), ami még a Hunornál is gazdaságtalanabbnak tűnhetne, ha az lenne a logikám, hogy minél többet vegyek el tőlük.

 

Nemrég azt írtad, próbáljak ki minél több típust. Van már a soron fekvőkaptáram, és még tervezek is, mert ezt is ki szeretném próbálni. Sokaknak bejön, nekem is bejöhet, nem? Másrészt meg, hobbi szinten még Vicze sem tudott túl sok előnyt összeszedni a félkeretes (vagy akár a rakodó) mellett, ahogy írta, a rakodó rendszer előnyei igazán csak nagy állománynál tűnnek föl. Munka és család mellett, én nem tervezek ilyet, 10-20 közötti családszám elegendő, akkor miért erőltessem a pakolós rendszert, aminek a logikája egyre idegenebbnek tűnik a számomra?

Előzmény: Cirkusz01 (3524)
van_Persil Creative Commons License 2017.05.26 0 0 3525

"A Fiamnak vannak felesei. Pár év után láttam már,hogy kicsit több mézet lehet belőlük elvenni,viszont nem olyan nehéz kopaszra pergetni. Ami elég veszélyes dolog."

Ha tiszta fajtamézet akarsz, és ha le akarod adni, akkor elöbb utóbb rákényszerülsz, mert muszáj, de a fészkböl fias keretek pörgetése melegágya a nyúlós és egyéb nyavalyák terjedésének, tehát egy felelösségteljes méhész nem csinálja=> legjobb választás az 1/2 NB rakodó. Hunoron, pláne a 12 keretesen mindig lesz mézkoszorú a fiasítás körül, ami nyilván jól jön nekik hordástalan idöben, de ahogy a felvásárlók manapság gondolkodnak és eljárnak, megfelezhetik az éves bevételt.

Előzmény: Cirkusz01 (3524)
Cirkusz01 Creative Commons License 2017.05.26 0 0 3524

Szia ! Hosszú sora van annak, végül is így alakult. A Fiamnak vannak felesei. Pár év után láttam már,hogy kicsit több mézet lehet belőlük elvenni,viszont nem olyan nehéz kopaszra pergetni.

Ami elég veszélyes dolog. Most már át állni elég húzós költség volna.

Egyébként egy átlagos méh családfészek magasságához, a Hunor áll a legközelebb. A szélessége meg a 12 kereteshez. Láttam róla táblázatot. Az országos ami még közel áll hozzá,de az meg kicsit már magasabb. Vagyis sok a kihasználatlan rész átlagban.

Szerintem felejtsd el a fekvőt. Vagy ,Hunor,vagy Feles. Hunorból a 12 keretes, de ahhoz,ha nem korlátozol április elején, akkor kell a 3. fiók.Szöktetni meg még egy kell.

 Üdv

 

Előzmény: Jam Clerk (3520)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.25 0 0 3523

Ja, elírtam. 28cm-re gondoltam. A többi rendben, köszi.

Előzmény: Jam Clerk (3522)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.25 0 0 3522

Ha nagyon ragaszkodsz a 1/2NB méztérhez, akkor is inkább két (10-es) Hunor fiókot számolj fészeknek. Annyival már lehet sakkozni, és az anya felszökésének is kisebb a kockázata.

A Hunor fiók nem 27 cm-s (a keret igen). Remélem, még nem szabtál toldódeszkákat :) Másrészt, ha van egy másik kaptárad, amihez van Hunor fiókod, azt onnan átveheted erre, a felszabaduló 1/2NB fiókokból meg akár össze is állíthatsz egy tiszta 1/2NB kaptárat is emellé. Legalább láthatod, hogy melyik a rokonszenvesebb.

Előzmény: Peet.. (3514)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.25 0 0 3521

Szia! Köszönöm, olvasgatom a könyvet. Persze már rég bejelentkeztem.

 

van_Persil: értem és köszi neked is.

Előzmény: Cirkusz01 (3519)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.25 0 0 3520

Ha szerinted a 1/2NB a legjobb, meg abból vettél át kezelési elemeket, akkor hogyhogy mégis Hunorozol? :)

Egyébként pont a mostani eszmecsere során gondoltam arra, hogy ha nem vonzana jobban a fekvő, akkor még a Hunort érezném legrokonszenvesebb jelöltnek. Nem tűnik olyan bonyolultnak és anyagigényesnek, mint a 1/2NB, bár igaz, hogy jár néhány kompromisszummal.

Előzmény: Cirkusz01 (3519)
Cirkusz01 Creative Commons License 2017.05.25 0 0 3519

Szia! Az általad említett könyv Dr Vicze Ernőtől a legjobb. Méretes kaptár rajz is tartozik hozzá.A kaptárjaidat így csináld meg. Hidd el a 1/2 NB a legjobb. Minél kevesebb keret méret legyen egy méhészetben.Úgy méhészkedj,ahogy ő javasolja. Én a Hunorokban is sok fogást ő tőle vettem át.

Azért ,hogy nincs a környékeden méhész nem akarom elhinni. Menj be az önkormányzathoz,és kérdezd meg, kik,és merre méhészkednek arra felé. Tudni fogják.A Méh egészségügyi felelős amúgy is keresni fog,az őszi vizsgálatok miatt,de azt most te ne várd meg.

Azért gondlom be vagy jelentkezve az önkormányzathoz .

 Üdv

Előzmény: Peet.. (3514)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3518

Szerintem lehetne fokozni, ha mondjuk előbb átszoktatja őket NB-re, és utána rak föl egy rakodókasos gyűrűt ;)

Előzmény: van_Persil (3516)
van_Persil Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3517

Van egy rajom, 2X1/2 NB-s mülépes fiókon (megj.: rajt szigorúan csakis mülépre rakunk), az alsó fölött anyarács, az anya az alsóban. Az alsó fiókban az istennek se akarták a keretek alját kiépíteni, de az anyarács fölött simán kihúzták faltól falig ugyanazt a keretet. Ennyit az építtetésröl a mostani idöszakban.

van_Persil Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3516

A hunor fölé miért nem országos mézteret csináltál? De most tényleg... Ennél bonyolultabban már csak így (országos méztérrel a hunor fölé) indíthatnál... A sikeres méhészkedés titka a minél nagyobb egyszerüségre való törekvés. Mert teszem azt, felszökik az anya, amikor 1 méztéri fiók van fent. Mit csinálsz? Se az NB, se a hunor fészekböl nem tudsz helyette felrakni keretet, viszont a bepetézett 1/2 NB-s kereted lesz a legfiatalabb fiasítású a sorban, azaz erröl nem fogsz tudni pörgetni.

Előzmény: Peet.. (3514)
van_Persil Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3515

Mert miért lenne? Nálam minden család 2X10 kereten telel, kivéve a nyári anyásokat, ott kénytelen vagyok szükíteni 2X7 vagy 2X6 keretre, az oldalukon vakkerettel. A feslö fiókot telehordják mézzel (cukorsziruppal), esetleg még az alsóba is jut valamennyi, de ez nem jellemzö, annyira nem, hogy alulról szépen föl szokták "talicskázni". Azzal, hogy a két fiók közt van rész, még a léputcaváltás is könnyebb.

Előzmény: Peet.. (3512)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3514

Csináltam egy Hunor kaptárt is, persze 1/2 NB méztérrel :). Akkor majd oda átpakolom őket ha ez az anya mizéria lezajlik és vigyázok a lépekre. Van még 10 Hunor keretem majd beműlépezem azokat is és kiépíttetem velük. A fiókokat meg megtoldok 27cm-re ahogy mondod. Megfogadom a tanácsod, köszönöm. Idén akkor nem variálok. Igen, megvan Vicze (könyve kettő is) és tudom hogy ez a könyv a legjobb a 1/2 NB rakodókra "Az alacsony keretes rakodókaptár". Már ha erre gondolsz.

Előzmény: Jam Clerk (3513)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3513

Igen, abból idéztem, a 49-50. oldalról.

És nem, nincs gond a 2 x 1/2NB méretű telelőfészekkel, ha tényleg megvan Vicze könyve, üsd fel azt is, olvasd el, ő ennek a típusnak a "pápája" :)

Én viszont a helyedben inkább azt csinálnám, hogy a meglévő (úgy emlékszem, 4 fiókos) 1/2NB kaptárad minden fiókját megtoldanám 9-9 centivel, három fiókot meghagynék a családnak, egyet pedig "kezelőládaként" vagy tartalékként használnék, a keretméretnél pedig hagynám Hunoron a családot. Ebben az évben mindenképp egyszerűbb volna számodra, ha csak 10 Hunor keretnyi lépet kéne már csak kiépíteniük, azzal majdnem ki is húznák már ezt az idényt, meg át is telelnek ennyin bőven, viszont ha most nekilátnál NB fészket kihúzatni velük, nem nagyon menne, azt hiszem.

Előzmény: Peet.. (3512)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3512

A telelésnél sincs gond a 2 fiók 1/2 NB fészekkel? Úgy csinálom amire azt mondjátok ahogy jobb. Most még előttem a lehetőség gyakorlatilag a másik kaptár is még üres, és ebből is ki kell szedni majd előbb-utóbb a Hunor kereteket. Ha azt mondjátok hogy télen sincs vele gond, akkor legyen 1/2 NB az egész rendszer.

 

Jam Clerk: Nekem a "Méhészkedés gyakorlata" című könyv van meg Cicatricis Gézától. Erre gondoltál? Megvan még Vicze, Faluba, Márton András de most éppen Ruff János könyvét olvasom.

Előzmény: van_Persil (3510)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3511

Írtam, hogy elméletileg :) Úgy viszont működhet(ne) is, már persze ha az ember eleve úgy alakítja ki a kaptárait és a gyakorlatát, hogy ezzel is számol. Vagy például melegépítményes a kaptárja :)

Előzmény: van_Persil (3508)
van_Persil Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3510

Örösi mikor élt? De most komolyan. Ma már egész mások a követelmények egy kaptárral szemben, mint az ö idejében voltak. Hidd el, (és utoljára írom le), a nem egyenlölépes kaptárral sokkal, de sokkal nehezebb méhészkedni.

Előzmény: Peet.. (3506)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3509

Az átakasztással kapcsolatban leírtam a hátrányt, annál többet nem is igen lehet írni, de ez épp elég is, sajnos. Két fiók fölpakolásával, ilyen korán könnyen túl sok bővítést kap(hat)nak tavasszal, ami jellemzően nem jó nekik. Az átakasztás legkönnyebben (illetve leginkább értelmesen) csak egyenlő lépméretnél használható fogás. Nemrég bemásoltam egy hosszabb leírást Cicatricis könyvéből (lefejlesztés, fejelés, átfüggesztés, ilyesmik), keresd meg és olvasd el.

Előzmény: Peet.. (3506)
van_Persil Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3508

Ja, függöleges anyarács. Meg még mi, ha van higiénikus aljdeszkád, vagy alul nyitott a kaptárad? Amúgy az a 2 hét jobb, ha három... A repce szárba szökkenése után 2 hét, rá három hétre jön az akác. (Normális idöjárás esetén)

Előzmény: Jam Clerk (3505)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3507

Nem vagyok tapasztalt, csak vannak ilyen irányú tapasztalataim. Nagy különbség :)

Örösi, amikor a könyvét írta, még nemigen találkozott igazán a 1/2NB-s rakodóval, az inkább később terjedt el errefelé, tudtommal az ő korában a Hunoron és a fekvő NB-n kívül nem sok értelmes és elterjedt kaptár volt Magyarországon. Azt viszont nem hiszem, hogy az ilyen kevert rendszert a legkiválóbb termelő rendszerek közé sorolta volna. Azt én is olvastam, hogy Európa nyugati felén elterjedt (Dadant-Blatt típus), de ezek is akkor működnek igazán, ha az ember tudja, hogy mikor és mit csináljon. Te viszont még nem tudod, és ezt nem sértésként mondom, hanem ténymegállapításként.

Előzmény: Peet.. (3506)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3506

Hát, ebben is igazad van, végülis így biztos nem veszhet el az anya, de egy kicsit akkor is macerásabb. Elhiszem hogy tényleg tapasztalt vagy és hogy nem mondasz hülyeséget, de azért gondoltam az NB fészekre mert még télen is sokkal jobban szeretik a méhek ha nincs megosztva a fészek Őrösi szerint. Meg még azt is mondja hogy egy ilyen rendszer a legkiválóbb termelők egyike is lehet.  Még akkor is ha különbözőek a keretméretek. Annyi jó van még ebben talán, hogyha valamiért mégis át kellene akasztani a fészekből a méztérbe a kereteket, még akkor is pont jó bele (2 fiókon). Na igen, innentől már lehetnek problémás dolgok.

Előzmény: Jam Clerk (3502)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3505

Én úgy tudom, elméletileg lehet a 10 NB-s fészekkel is pergetni tiszta akácot, de ahhoz a virágzás előtt két héttel korlátozni kell az anyát, fészket rendezve és függőleges anyarácsot betolva középre. Ha az anyás részen üres vagy kiépítendő keretek vannak, a többi 5 keret meg inkább fedettfias, akkor tisztítópergetés idejére azok is pergethető állapotba kerülnek, az anyás rész keretei meg úgysem pergethetőek, a friss fias miatt. Rosszul gondolom?

Előzmény: van_Persil (3503)
van_Persil Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3504

Akkor, amikor két kereten van a fészek, akkor az anya általában a felsö fiókban van, mivel a meleg levegö felfelé száll, ha jól befested az anyát (a potroha felsö részét is befestheted, csak az oldalára, a légzönyílásokhoz ne kerüljön festék, akkor 5 méterröl, karosszékböl is meglátod, így elveszni se tud.

Hidd el, nem véletlen, hogy a legtöbben egyenlölépes kaptárakkal méhészkednek.

Előzmény: Peet.. (3500)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!