Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
üdv. ezt a csiperkét is Horányban szedtük, egy bükkösben, de képtelen vagyok rájönni melyik is lehet. nyomásra sárgul, pikkelyes a kalapja, üregesnek látszott, nincs "gyökér", nincs szag, és nem akart barnulni később se. megfejéseket kérek.
Márpedig ebben az országban, csak oskola elvégzése után adnak oklevelet. Oskolába járni, ahogy írod, elfoglaltságod miatt nem tudsz. Itt olvashatsz egy majdnem távoktatós tanfolyami lehetőségről is.
A segítségeteket szeretném kérni. Már nagyjából megismertetek, szakértelmemet, amelyet sajátmagam mint jó középfokút jellemeznék (a mérgezések mechanizmusa terén orvosi alapossággal), ezen kívül a fotografálással is van tapasztalatom, nem csak a gombák területén. Utóbbiban egyébként elég sok felvétellel rendelkezem (számos ezek közül látható a RogersMushrooms-on). Esetenként az Élet és Tudomány, ill. az Orvosi Hetilap szerzője vagyok gomba-témában. Megkérdezném, van-e valamilyen fájdalommentes módja annak, hogy 100 éves, Pécsett szerzett alapfokú papírom mellé valamilyen jobbhoz is hozzájussak. De -- elfoglalt ember lévén -- tanfolyamok sajnos nemigen jönnek számításba.
Szíves válaszotokat, esetleg segítségeteket előre is nagyon köszönöm!
Szentgotthárd - Kőszegi-hegység vonal kapott szinte egyedül jelentősebb esőt, Dunántúl nagy részén az éves csapadék még kevesebb mint keleten. Szept. 2-án várható változás, de egyelőre bizonytalan mennyi eső lesz, de szerintem nem reménytelen a szeptember második fele.
Ennek a két gombának szeretném kérdezni a nevét! Változékony tinorúra gondolok de a rózsás tönkűt pontosan nem ismerem. Amennyiben persze felismerhető. Találkoztam sárgás-zöld színü és kékes-bordós-zöld színü kalpossal is. köszi bela
Csak netes tájékozódásaim alapján ismerem a Stemonitis axifera nyálkagombát, ami szintén barna és annak látni ilyen fehérben az induló állapotát számos képen.
Úgy gondolom, hogy nem albino faj, hanem egy másik nyálkagomba faj. Bizonyítani persze, csak nyálkagombás szaki tudná mikroszkóppal :-))
Köszi szépen, hogy felfigyeltél a képre. Abban az értelemben tényleg csoda, hogy még soha nem sikerült a pihe nyálkagombát fiatalon fotóznom. A kép nem a mostani sivatagi zónában készült, hanem 2011. augusztus 16-án Erdélyben, csak Heyderia képén lévő pihe nyálkagomba faj láttán tettem fel, hogy lássunk már fiatal gombát is :-)
Prognózis kijelentő mód, ilyesmi az időjárásban van, pl. "nyugat felől megnövekszik a felhőzet és esőzés kezdődik,...". Én viszont egyszerű feltételes módot írtam, mi lehet ha ez és ez teljesül.
Amit valóban szeretek, a múltbéli hazai klimatikus adatsorok elemzése. Kora ősszel van rá esély hogy a mediterráneumban beinduló őszi csapadékos időszak hatása nálunk is jelentkezik, jó párszor elő is fordult az elmúlt 30 évben is.
Példákat tudnál mondani? Szerintem félreértelmezel valamit. Fórumozást szórakozásnak szánom, abban amit írsz viszont frusztrációt érzek. Őszintén szólva én nem is emlékszem arra, hogy bármiféle "prognózist" állítottam volna fel ebben a témakörben, maga a szó is komikusnak tűnik :)
Bocs, én tudom, hogy ő statisztikázik. Szerintem Te is....
A feltételezés nem tényeken alapul szerintem, ez olyan, mint mikor Felsőszölnökön mondta nekünk a néni, hogy holdtöltekor jönnek a vargányák.... :-) (Bevállaltuk 2 éve az utat ez alapján és semmi nem volt... :-) )
Nebularis adatokat gyűjt és abból próbál prognózist felállítani.
A "Nem feltétetleztem semmit." nekem azt jelenti, hogy ő tudja a tutit. A "mi lett volna, ha..." kérdésre egyetlen ember sem tudja a biztos választ. Még ő sem.
Na, megjöttem a távoli aszályos helyről, most olvastam vissza vagy két hetet. Ahol mi jártunk, ott csak gombaformájú medúzákat láttunk, bár ugyanaz az ország, ahol Nebularis gyönyörű gombákat fotózott. Csak vagy 2.000 m-rel feljebb... :-) A Zlatna Ribka helyén vágják ki a fákat, épülnek az apartmanok... Pedig gyönyörű tölgyeseket is láttam, ahol ősszel azért lehet, hogy érdemes bóklászni.... Gombás kaját egy helyen láttam, asszem, de az is bóti csiperkés volt... :-( Viszont a hegyekben meg állítólag nincs annyi hal, mint erre, egy hét nem volt elég mindent végigkóstolni.
Nem feltétetleztem semmit. Azt írtam hogy Mo-on átlagosan minden második évben szárazság van nyár végén. A mostani helyzet inkább csak átlagos, ennél sokkal hossszabb meleg és száraz periódusok is elő szoktak fordulni.
Hidegfrontokból egyébként ritkán szokott jelentős csapadék előfordulni a medencében, ebben nincs semmi meglepő. Ősz elején a mediterrán ciklonok hozhatnak jelentős esőt, de néha késnek és csak novemberben érkeznek meg. Ilyenkor Mo-on a két legértékesebb hónap (szept, okt) kiesik.
d. Elefantbor kozelrol
E. Tehen orra
F. Rinocernsz segg szarazsag idejen
G. Ozv. Horvatne, kecskes erzsebet altal evek ota nem ontozott paradicsom kultivacio romjai. :)
Próba--szerencse! Olasz barátaim szerint: "nem csinálhatsz rántottát anélkül, hogy föltörd a tojást". Lehet persze kevésbé ízletes fajokon gyakorolni, mert sztem fönnáll a felrobbanás veszélye (ld. virsli).
Ilyen nagy hőösszegű időszak után ha lenne csapadék, hamar berobbanna még a vargánya. 20-a körül még volt az ÉK-ben. Persze az is kellene hozzá hogy ne essen vissza nagyon a hőmérséklet. Környező hegyvidékek most is jók, a Kárpát-medence belső részei viszont átlagosan minden második évben szárazak ősz elején, mást nem is nagyon lehetne várni.
Ma kora reggel kutyasétáltatás közben egy szatyor - kb. 2-2,5 kg - rókagombát szedtem a háztáji helyeimen és ráadásul még nem is szárított állapotban voltak a gombák. Ezek szerintem a múlt pénteki nagy eső hatására bújtak elő. Remélem, hogy ma este is kapunk egy jó kis esőt.
Kéttűset is szereti, csak a hazai klímát nem szeretik a Pinus fajok és gombák (rizikie kivételével) ritkábbak bennük Mo-on mint Picea környzetben. Legutóbb páncélfenyő (Pinus leucodermis) erdőben láttam sok légyölőt Bulgária magashegységeiben.
Jó azért Ausztria, főleg ilyen időben. Csak kis szerencse kell egy ismeretlen terepen. Legutóbb Ötztalban a megérkezés napán az első megállónál rókagomba mezőket láttam, aztán mindenfelé ez volt a helyzet, ahol luc és mohapárna volt. Hazafelé megálltunk Salzburg előtt a Hochkönig vdékén, ott meg 1 db változékony tinórut láttam egy 6 órás túrán, egyébként tök üres volt az erdő.
Ha valaki amúgy Szlovákia készül, az Érchegység és Tátra környékén heves felhőszakadások vannak már napok óta, arra sincs szárazság. Ezek olyan zivatarok, amelyek a határnál megállnak és feloszlanak :)
hmmm... Nekem nem ez a tapasztalatom! Volt,h (k.b.) egy évig is volt fagyasztómban szeletelt pöfeteg... nem panírozva...(később sem lett, mert "szagosodik") és egyáltalán nem lett érettebb...Pontosan ugyanolyan fehér volt, mint amikor betettem. Valaki próbálja ki!
Az agyvizem elforrt, így csak ilyen instant cikkre futotta tőlem. Remélem, hamarosan jön az enyhülés, mert még az észak-nyugati tájolású szoba is felmelegedett. Sehol sincs enyhülés.
Az óriás bocskorosgomba a lehető legrosszabb időben jött elő. Mai fotó.
Kicsit délebbre van sok gomba, a Nieder-Tauern északi peremén. Pl. a Schladming környéki völgyek, arra előfordulnak rekord nagy ízletes vargányák. Vagy a dombvidék a német határ mentén, persze helyismeret kell hozzá.
stuttgartból jöttem haza vasárnap, gombadömping, vargánya cékla istentelen mennyiségben a hétvégén, ÉNY-i városszélen voltunk kb., ha jól tájoltam be magam, olyan páratartalom volt, hogy a ruha 3 nap alatt száradt meg a 25-28 fokban a szárítón...
A salzburgi mészkő nem egy gombász paradicsom, pár éve én is tapasztaltam. Nemrég berakta valaki az osztrák online adatbázist, elég kevés arról az észlelés.
A panírozva fagyasztás 1 hónapra oldja meg a helyzetet. Ennyi időt bírnak ki a fagyasztóban a pöfetegek. Idézem Mbucót, a mélyhűtés során csak lassul az érés, de nem áll meg. :-)
Két hónap után -18 fokon tapasztaltam, hogy megérik a pöfi, sárga lesz belül és büdös. Ne sajnáld, hogy a szárítást választottad, kevés hely esetén ez a megoldás.
Írhatnám, hogy ennyi eszem volt. De alig van hely a fagyasztómban...és ez tűnt a legjobb megoldásnak. Majd mikor megszáradt, elkezdtem gondolkodni, hogy mire is jó ez. Ekkor kérdeztem. :-)
Olyan az, természetes állapotában. Szeleteld 1.5 -2 cm-es szeletekre és rántsd ki, úgy a legfinomabb.
A maradék szeleteket (azt vágd vékonyabbra) és szárítsd meg, gombapornak megőrölve jó. A szárítást gyorsan kell végezni , mert ha lassan szárad, közben megérik, megsárgul. Régen a leszárított óriáspöfeteg szeleteket vérzéscsillapításra használták, sebkötözőnek (antibiotikum tartalmánál fogva) sem rossz. Ma már ettől a sebészek biztos felsikoltanak, így hát nem folytatom az ötletelést.
Kedden még én is elmentem az Őrségbe, ahol rengeteg róka és galambgombát találtam, bár ez utóbbiak között már sok volt a férges. A lucfenyvesekben még fiatal ízletes vargányák is akadtak, de nyáriakból már zömmel csak idősebb példányokat találtam, bronzos meg egyáltalán nem is akadt. Kedden még nedves volt az erdő, de szerintem mára már kiszáradtak. A gombáknak is meleg ez az idő, nem csak nekem...
1 hét vas-megye (Farkaserdő) képekben. Az első nap (múlt hét hétfő) azt mondták a helyiek, hogy ki se nézzünk az erdőbe, mert kb 2 hete nem esett... hát azért kinéztünk. Meg utána majdnem minden nap :) Sajnos hét végén jött a tömeg és a tarvágás :( amit szedtek le, azt felrúgták.
Az index fórum jól fut gprs kapcsolaton, képeket is meg lehet nézni. Más site-ok meg se jelennek vagy csak hosszas várakozással. Az esetek többségében persze én is sok mbites kapcsolattal nézem, de vidéken szerintem még évekig nem lesz 3g vagy jobb kapcsolat.
Az hogy kisebb kép jelenik meg, nem véletlen. A jobb portálokon átgondoltan optimalizálják a letöltött tartalom méretét, gondolva az olyan mobil internetes letöltésekre amikor alacsony a sávszélesség. Többször próbálgattam pl. autópálya mentén a mobilos netet, az esetek ~80%-ban csupán gprs kapcsolat lehetséges, nemhogy hsdpa, de 3g sem adott a legtöbb esetben. Optimális persze az lenne, ha a kliens böngésző jelezné valamilyen módon a szervernek a pillanatnyi kapcsolat típusát vagy sebességét, majd a szerver eszerinti méretű tartalmat küldene.
Ha pedig a fenti barmelyik linkben kicsereljuk vagy a THM vagy a BIG stringet IMG-re, akkor megmutatja nekunk azt a kepet, amit a juzer eredetileg feltoltott:
ugye milyen jo is lenne, ha kattintasnal egybol a nagyfelbontasu kep toltodne be, es nem kellene copy-paste-ekkel, meg atirasokkal bibelodni? van ra lehetoseg ff alatt. van egy extension, a greasemonkey, ami manipulalni tudja a betoltott lapokat. le kell tolteni, es installalni.
ezutan kell rakattintani az egyik kollega altal csinalt egyszeru scriptre. ott van a hsz kozepen a link. ha rakattintasz, felajanlja a telepitest, tedd meg.
ezutan ellenorizni kell, hogy a ff tool menujeben a greasemonkey alatt engedelyezve van-e maga a greasemonkey, ill az index forum BIG2IMG scipt. Ha igen, akkor ha legkozelebb megnyitsz egy indexes forumot, es ott egy kepre kattintasz, akkor egybol a nagyfelbontasu valtozat toltodik be. ha zavar, hogy tul nagyok a kepek, egyszeruen kiveszed a pipat a menuben az index forum BIG2IMG elol, ujratoltod az oldalt, es a regi megszokott modon fog viselkedni a forum.
chrome felhasznaloknak nem kell a greasemonkey, ott egybol mukodik a script.
A nap képe: óriásgomba a mezőgyáni határban2011. augusztus 22. 15:19 Ny. L.
Három kilónál is súlyosabb, legalább félméteres átmérőjű óriáspöfeteggel állított be szerkesztőségünkbe a minap Saliga István
A békéscsabai férfi egy jó ismerős mezőgyáni családtól, nevezetesen a 11 éves Virág Bálinttól kapta a gombát. Az ifjú ember alig tudta a kerékpárja csomagtartójára feltenni.
Mezőgyán határában, az erdőszélen találták ezt a gombát, ott ha nem is ekkora, de méretes óriáspöfetegek teremnek, amennyiben kedvező a humuszos, trágyás talaj mellett az időjárás is magyarázta a fiatalember.
Bár ismerem a gombákat, de azért a békéscsabai piacon megnézettem szakértővel. Azt mondta, ez valóban egy friss óriáspöfeteg. Belül fehér a húsa, így ehető, ha már megsárgul, megbarnul, akkor nem.
Saliga István hozzátette, rántott gombának készítik el, természetesen nem egyszerre mindet, mert ez a gomba 4-5 családnak elég lenne. A szakértő mondta neki azt is, hogy panírozva nyugodtan lefagyaszthatják.
A rántott pöfetegnek sajátos, de némileg a rántott sajtra, halra is hasonlító íze van. A porszerű spórát vérzéscsillapításra is lehet használni. Régen tartottak ilyen gombát a ház környékén ilyen esetekre.
0) { var start=document.cookie.indexOf(name+"="); if (start!=-1) { start=start+name.length+1; var end=document.cookie.indexOf(";",start); }; if (end==-1) end=document.cookie.length; return unescape(document.cookie.substring(start,end)); }; return ""; }; _gde_set_cookie = function(name,value,days) { var date=new Date(); date.setDate(date.getDate()+days); document.cookie=name+ "=" +escape(value)+((days==null) ? "" : ";expires="+date.toGMTString()); }; _gde_check_counter = function(id,max,time) { var period = 0; var times = new Array (0,86400,604800,2592000); if (max == null || max == 0) return true; if (!isNaN(time[0]) && !isNaN(time[1]) && !isNaN(times[time[0]])) period = time[1] * times[time[0]]; var cookie=_gde_get_cookie(id); cookie=cookie.split(":"); var counter=parseInt(cookie[0]); if (isNaN(counter)) counter = 0; var lasttime=parseInt(cookie[1]); if (isNaN(lasttime)) lasttime = 0; var now=(new Date()).getTime(); if (period > 0) { if (lasttime+period*1000 < now) { counter=0; lasttime=now; }; }; cookie=(++counter)+":"+lasttime; _gde_set_cookie(id,cookie,1000); return (counter <= max); }; if (_gde_check_counter('._gAAEj_N3oSszHqCkFJ_mcpIA.AJeLYh0pwbWr4TE..47',_gde_user_freq,_gde_cap_time)) document.write(''); // -->
A hófehér labdaszerű óriáspöfeteg legelő- vagy erdőszélen terem. Nem hasonlít a klasszikus gombaformához, hiszen a termőteste nem különül el kalapra és szárra, tönkre, hanem gömb alakú. Termőtestének külső burka teljesen sima, tapintása szarvasbőrre emlékeztet.
A pöfetegeknek több ehető fajuk van, amelyek kisebb átmérőjűek, méretük a 6-8 centimétert nem haladja meg, de nem szabad összetéveszteni a gyilkos galóca, fiatal, még burokba zárt példányaival.
Arra jártam, vasárnap végül Váraszó környékén tettem egy 25 km-es kört. Rengeteg arra a bükkös, egyre jobb helyeket fedezek fel. Vasárnap nagyon mérsékelt volt arra a kánikula (26 fok tmax), ma reggel 10 fok volt, szinte hideg. Gombák is voltak, pár vargánya, sok galamb, még 2 császárgalóca is előkerült.
A fán élősködő gombák száraz időben is jobban előjönnek, mert a szükséges nedvességet a fából veszik. Persze, normális időben ezek is jobban teremnek...
Idén itthon szedett már valaki? Talán Lilapereszke említette , de annak már jó néhány hete. Eső hiányában mennyire jön elő? Errefelé is van bőven, ha beindul.
Ma este lúzer voltam, a telefonos segítség és egy órás tölgyerdőben történő bolyongás ellenére sem találtam rá a csuprosgombákra. Voltak ugyan mumifikálódott gombák egyes fatönkökön, de azok nem két napos tőkegombának tűntek. Enyhítő körülmény, hogy egy tölgyfa alatti mohapárnában leltem egy gyönyörű egészséges okkertinórut. A 95%-ban csontszáraz (a maradék kiszáradóban lévő tócsa, illetve vad-dagonya) erdőben akadt még pár mazochista galambgomba és áltrifla. Elkeserítő a VH, hogy lesz ebből gomba? Bezzeg szúnyog és pók annyi volt, hogy még a szememből is alig győztem kiszedni őket...brrr
Bizonyára így van (hogy nincs távoli horizont), különösen, ha a filmgyár húsz km-es körzetében akarnak Kárpátok bérceit, erdőt, síkot, mocsarat, kövér legelőt, minden egyebet forgatni. Így olcsóbb, ezt elhihetjük, viszont egyszerűen hitvány a végeredmény.
.
Annyi azért biztos, hogy lehetett volna akác nélküli közeli háttereket is találni.
A csikk és hasonlók a csúcs filmcégek forgatásain is előfordulnak, sokszor durva illuzió romboló hatással.
.
Mindez együttesen, csupán az oda nem figyelés, a jó lesz úgy is, a ki veszi azt észre, stb. főként a slendrián hozzáállás miatt. Sokszor a rendező, az operatőr, színész, statiszta, és az összes filmkörülnyüzsgő (azt sem lehet mondani, hogy bábáskodó) munkájának gyümölcse.
.
Tíz ilyen nyüzsgével kevesebb alkalmazása, s máris lehetett volna a Hortobágy térségében igen tágas, távoli horizontot forgatni, de lehet futotta volna még az ukrán sztyeppékig is. Talán nem egy kékszemű digó celebet kellett volna nagyon egyszerű körökön futtatni (aki aztán mégsem emelte világszintre a filmet), hanem egy mokány, hiteles és addig ismeretlen magyar legényt.
Úgy van, mondandómat viszont a sorok összessége mutatja be igazán. Persze, mint írtam 'tömegfajok' a síkon is vannak, sőt a hegyivadász-gombászok ezt időnként még irígylik is. De, sajnos nem tudunk ott lenni mindenütt egyszerre.
Mintha lenne egy eladó példányom belőle, de még utána kell néznem.
Akármennyire is csűrjük, csavarjuk, a domb-, és hegyvidékek mindig is jobbak voltak és lesznek gombászatilag, mint a kevéssé erdősült alföldek. Kosár- és hasgombászoknak mindenképpen.
Azért a nagyőzlábgomba és a mezei szegfűgomba nálatok is bőven gyűjthető.
...Zemplénben a "potypinkát" is mindenestől veszi át az olasz, valamilyen okból...
Hevesben (Pétervására) kizárólag "gyökerestől-földestől" veszi át a vargányát az olasz, így ui. kevesebbet veszít a víztartalmából/súlyából szedéstől a feldolgozásig, de ezt már megbeszéltük.
Saját tapasztalatom: a kés megmondja, hogy a tönknek mekkora része használható fel, és hol túl rostos már. A mérsékelten rostos rész, ha akarjuk, apróbbra darabolva szintén ízesíthet. A gombákban úgyis sok emészthetetlen anyag van, de ez a táplálkozástudomány szerint inkább előny. Kivéve, ha valakinek nagyon megfekszi a gyomrát.
Zemplénben a "potypinkát" is mindenestől veszi át az olasz, valamilyen okból. Lehet, hogy jó kis ételízesítő gombapor lesz belőle. Mi is csinálunk ilyesmit őzláb tönkkel pl.
Megjelent hasonmás kiadásban is, vagy az eredetit kell megnézni?
Elég a hasonmás is:-)) Az eredeti 1578-as.
Nem felejtettem el, csak most értünk haza. Ha egy kicsit rendeződnek a viszonyok, rákérdezek. Szerintem nem lenne gond az eredeti sem, ha létezik belőle példány.:) De nem én vagyok a tudor...
Amúgy Erdélyből jöttünk haza, pár nap erdei sétával, sósfürdővel egybekötött gombászásból. Bár az úton Kalotaszeg környékén hegyekben áll a rókagomba, 600 méteren száraz minden, pár galambgomba, a rókás helyen pár aszott példány. Feljebb, 900-1100 körül viszont gombabőség. Galambok, galócák (sok piruló, szürke), tinóruk (barna, arany, nmezes), rengeteg cékla, és néhány gyönyörű vargánya. Kevés a kukacrágta, mert a helyi erők már kiskorában rátalálnak. Ők gondolom más tutibb helyeket is ismernek. Azt a helyet, ahol rendszeresen találtam eddig egyebek mellett (de nem szedtem) sötét, farkas és pikkelyelyes tinórut sajnos fakivágás miatt feldúlták - otthagyták a fák felét, így remélem regenerálódik.
Eléggé el nem ítélhető módon egyetlen féynképet sem csináltam...
Ha valakit érdekel a dolog szeptember közepétől október közepéig tábort szervezünk gombászoknak, Mikóházán és környékén. Ismerkedhetünk a környék hegyeiben található őszi gombákkal, hivatásos gombaszakértővel együtt. Ha megfelelő létszám gyűlik össze remélem jól fogjuk magunkat érezni. Ha valakit érdekel, e-mail címemre írhat.
Kétlem, hogy mindenki tudná melyik tinóru ez. Ez egy MO-n nem a leggyakoribb tinórufaj. Aki megmondja a gomba nevét (elég a latin is) övé a fele királyságom:-) Íme a kép mégegyszer.
De az öngólokat azért megspórolhatták volna! :) (pl. Metód a könyvnyomtatás feltalálása előtt többszáz évvel kis Bibliát mutogat Árpádnak, a mezőn Tesco-s bográcsban fő az étel stb). :
Az még megoldható (bár a karóra állítólag UL), de olyan tájat találni, ahol a horizontig nincs semmi, ami nem lehet honfoglaláskori, már szinte lehetetlen.
Szedtél, ettél? Mert ma este kinéznék, ha sok van belőle, mert a vargányák helyett legalább ebből legyen otthon. A kérdés persze az, hogy érdemes-e szedni, és bírja-e a fagyasztást?
Össze fogom írni azokat a fajokat, amiket itt, (Békéscsaba-Fényes) 10km sugarú körben találtam. Lesz egy ilyen nagy giga cikkem a gombás blogomban.
Egyéb témák. Az időjárás teljesen zizi. A csodálatos júliusi esős idő után idelátogat a Szahara. Nagyon remélem, hogy meg fog fordulni az áramlat, és esős szeptember lesz! Csodás, gazdag, pazar őszi szezont szeretnék. Igaz, nekem nincs szerencsém a különösen keresett fajokhoz, de szeretem dokumentálni a háztáji fajokat.
Megírtam a rókagombákat bemutató cikkemet: Csibesárga, és rókának nevezik. Közben fél tucat cikkterv mocorog az elmémben. November előtt meg kell lennie a 100. írásnak, hogy ezek anyagából megírhassam a 100+1 kérdéses nagy gombatesztemet. Természetesen majd próbálok ismét nyereményt is találni a játékhoz. Az a terv, hogy minimum feldolgozom a kis gombahatározóm anyagát, amiben 200 gombafaj van bemutatva. Cirka 70 fajról lehet olvasni most a blogban. Tehát bőven van dolgom. A virtuális gombászat az elmét terheli le. Bár szívesen mászkálnék egy igazi erdőben is.
Nem az irigység rántja össze a gyomromat és a szívemet a fotóitok láttán, hanem a sóvárgás.
A - valószínűleg nem az uborkaszezon számára kitatált - történetben minimum ketten felelőtlenek/lelkiismeretlenek voltak.
A szedő alapvetően, amikor elviharzott a zsákmánnyal.
(KIss Attila szakértő barátunk a békási csarnokban pár éve közel hasonló szituációban szenvedett 8 napon túl gyógyuló sérüléseket)
A "hölgy" kisgyermekét nem hibáztatom, amikor nem rúgta kékre az anyja bokáját, hogy utcai árustól/házalótól ne vegyen gombát.
A gombaszakértő (csak nem Csáki Lászlóné személyesen?) szó nélkül kukázhatta volna az anyagot, onnantól nincsen apelláta. Ő a harmadik résztvevő, harmadnyi felelősséggel.
" A gombák számára kedvező őszies időjárás következtében igen sok gombafaj jelent meg a napokban. Szinte minden olyan kedvelt gombafaj megtalálható a határban, melyet keresnek a vásárlók a piacon azok jó íze, sokrétű felhasználhatósága miatt.Ehető fajok közül megjelent a mezei szegfűgomba, őzlábgomba, csiperke gombafajok, ágvégű és rozsdásszárú fülőke, galambgombák.
De figyelem! Minden ehető és kedvelt gombafaj mellett van hozzá nagyon hasonló, de mérgező faj is. Így például a kedvelt mezei szegfűgombával egyszerre található mérgező gombák a mérgező susulyka, parlagi tölcsérgomba, rózsás kígyógombácska, sárga harmatgomba, és egyéb más mérgező fajok. De a többi ehető gomba mellett is hasonlóképpen nagy számban sorakoznak a mérgező fajok.
Ezt most miért is írjuk le ismét? Vasárnap történt a Nagykőrösi piacon: Egy Úr! gombát vitt a gombaszakértőhöz vizsgálatra. Az edény tartalma vegyesen egyaránt tartalmazott erősen mérgező és ehető gombákat is. Ilyen esetben a gombaszakértő kötelessége a fogyasztásra alkalmatlan gombát elkobozni. Az Úr! hallván, hogy a gomba nem fogyasztható, indulattal kapta föl az általa gyűjtött gombákat tartalmazó edényt, és elviharzott. A gombaszakértő lélekjelenlétének köszönhetően keresni kezdte a "gombatulajdonost", mivel az ott tartózkodók közül többen is tudni vélték, hogy valószínűleg csak a közeli kereskedelmi egységig jutott. És valóban igaza lett! De akkor már a zsákmányt eladta vizsgálat nélkül egy kisgyermekes hölgynek! Ő vélhetően jóhiszeműen elkészítette volna, és a következmény ...! Jobb bele sem gondolni. (Megnyugtatásul: a gombát sikerült visszaszerezni, és megsemmisíteni.) Ezért ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy fogyasztás előtt mindenki vizsgáltassa be a gyűjtött gombát szakértővel. (Az ellenőrzési kötelezettség a termesztett gombákra nem vonatkozik!) Olyan gyűjtött gombát senki ne fogyasszon, amit szakember nem ellenőrzött! Ne vegyünk gombát házalótól, ne készítsünk el baráttól, ismerőstől kapott gombát sem vizsgálat nélkül. A Kálvin téri piacon minden hetipiaci napon működik gombavizsgálat, ahol ingyenesen történik a gyűjtött gomba ellenőrzése függetlenül attól, hogy azt magáncélra vagy értékesítésre szedték. "
Meg tudnád e nekem küldeni az Általad említett (Babos Margit, l989; ) munka elérhetőségét, beszerezhetőségét?
Köszönettel venném, üdv. Abu ramla
.
.
A nagykőrösi pusztai tölgyesek (ma már csak töredék reliktumok) helyén már 1368-ban (ezerháromszázhatvannyolc) is erdőkről szól az írás. Ez azért jelentős mértékben meghatározhatja a hely mai gombavilágának összetételét is, csakúgy, mint pl. a lágyszárú növényfajok számát.
Ehhez hasonló -ilyen jellegű, nagyobb- terület nem is igen akad több az Alföldön. 'Gombailag' hasonlóan jók lehetnek az ÉK-Alföld (Szatmár, Bereg) erdei (pl. a Dédai-erdő, Bockereki-erdő, Fényi-erdő, Bátorliget, de bizonyára nagyon jók a Baktalórántháza környéki erdők is.
Érdekesek lehetnek még a Gyula, Sarkad, Doboz környéki, részben a Körösök valamikori magas ártereinek erdei; ill. az egész Alföldön azok az erdő területek, ahol már eredendően erdők voltak. Nem tudom, pl. gombászkodott e már egy-két elvetemültön kívül valaki pl. az Ohati-, vagy a Margitai-erdőkben?
Talán még egy-két apró erdőcske, lápvidék a Pesti-, vagy a Kalocsai-síkon, s még itt-ott. Több alföldi terület nem is nagyon akad, ahol domb/hegyvidéki (nyirkosabb, nedvesebb klimát igénylő) kurrens, topgasztro fajokat 'tömegben' v. egyáltalán, lehetne találni.
Egyébként a fajgazdagság bizonyára nem sokkal gyengébb, mint a dombságon és hegyvidéken, csupán fajcsoportok, fajok arányai mások, ill. egyes fajok 'tömegviszonyaiban' van/lehet eltérés.
Akármennyire is csűrjük, csavarjuk, a domb-, és hegyvidékek mindig is jobbak voltak és lesznek gombászatilag, mint a kevéssé erdősült alföldek. Kosár- és hasgombászoknak mindenképpen. Viszont a mikológus szemével nézve, bizonyára nyújt csúcsfajokat a síkság is.
Természetesen nem beszélhetünk kizárólag az erdőkről. A természetes (nálunk ez inkább természetközeli!), más jellegű, kevéssé háborgatott élőhelyek a gombák számára is sokkal kedvezőbbek.
reggeli seta a borzsonyben. gereben tenyleg indulgat, szedtem nehany fiatal peldanyt. talaltam meg oreg vareszokat, de mar hasznosithatatlan allapotban. nehany galamb, szep varrashatuak akadtak meg.
Tegnap találtam belőle napos helyen gyönyörű tűzpirosakat is. Kár, hogy nem volt nálam rendes gép egész héten. El is felejtettem ezt is lekapni, legalább telefonnal. Egyébként, ha nem főzzük, hanem magasabb hőt kap sütve, vagy rántva, akkor kimondottan finom.
én még sose kóstoltam - abszolút kocagombászok vagyunk, csak nyaralgatunk meg sétálunk az erdőben, és ami az utunkba akad, azt megesszük. persze megkérdezzük előtte a helyieket, aki szednek, meg most tőletek is kérdeztük
de azért találtunk már sok őzlábat meg tinórákat, de most már rég nem esett, majdnem két hete itt
Ez is csengettyűgomba (barna), a galambgombáid hasonlítanak a piros galambgombához, de mivel számtalan hasonló faj van, ezért leginkább a "nemcsípős" galambgomba csoportját lelted meg.
itt az Alföldön nem annyira válogathatunk a finom gombafajok között
Csatlakozom ttamáshoz, nyárasokban nyárfa érdestinórú, fenyvesekben lila pereszke, akácosokban olykor akácpereszke. Pl. Nagykőrős is az Alföldön van, rókagombák élnek ottan, Babos Margit 1989-es munkája összegzi a korábbi dokumentált hazai gombaelőfordulásokat, nála a vargányánál nincs onnan adat, de Örkényből a hazánkban igen ritka illatos tinórúról (B. fragrans), mely nagytermetű, húsos és maggi illatáról könnyen beazonosítható már igen.
itt az Alföldön nem annyira válogathatunk a finom gombafajok között
Kucsmagombák, csiperkék, szegfűgomba, őzlábgomba, óriás pöfeteg, déli tőkegomba, ördögszekérgomba, késői laskagomba, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem. De még vargánya is van néhol az Alföldön, bár az valóban nem általános.
Jól gondolod. (Pluteus petasatus - selymes csengettyűgomba).
Ehető gomba. Ha nincs más, főleg akkor. :-)
Mivel vastag húsa nincs és eléggé vizenyős állagú, próbáld meg rántva, talán a burok megőrzi állagát, s nem lesz az ételben egy plötty, alaktalan massza.
Üdv. minden gombásznak! A lenti gombákat találtam ártéri erdőben fiatal nyárfa tövében. Jól gondolom, hogy valamilyen csengettyűgomba? Óriásira megnőtt. Ezen kívül nyárfa dücskőgombát találtam még. Egyébként érdemes ilyen gombákat gyűjteni? Tekintve, hogy itt az Alföldön nem annyira válogathatunk a finom gombafajok között, pl. vargányát hiába is keresnék.
Gazdasági vonalon még rámenősebbek. Nekik egy kis ciános aranybányászat nem téma, megcsinálnák 10x nagyobb méretekben is, mint most Verespatakon. Nagyon rugalmasak a szabályok kikerülésében is, évek óta kerülőúton jutnak nyugatra a legkelendőbb gyógyszer alapanyagok, gyógynövény kivonatnak álcázva. Masszív csalás az egész, de hosszú ideje működik. Sorolni lehetne még tovább, de offtopic
Amire én gondoltam (de ez valahol az egész írás hangvételéből is kiderül), egyáltalán nem a nemzetközi egyezmények (és hazai) szabályozás (bárki is annak hazai Atyja, vagy Anyja) adta lehetőségekről volt szó, hanem ellenkezőleg. Mint írtam, ebbe az országba (csakúgy mint Kínába és más országokba is!) illegálisan (ennek sok-sok módja van) mindent, hangsúlyozom mindent be lehet hozni/vinni. (Itt a lehet szó nem feltétlenül a szabad szót jelenti; van egy, talán jogalkotásunk nyomán kialakult kifejezésünk is, ami szerint mindent lehet, de nem mindent szabad!)
.
Igen, bármilyen behozatalnál a 'fogadó' ország rendelkezései, azok melyek értelmében behozhatunk e bármit is az ország területére, avagy nem.
.
Nos, akkor menjünk gombát vadászni, üdv, Abu Ramla
Nem a "beszerzés" helyén érvényes rendelkezések az irányadók?
Nem. De ami durvább, nem is a nemzetközi szabályozás, hanem a saját kis szemétdombunkon üldögélő tyúk kárálása.
Ugyanez a hajózás. Alig van valami kis hajózható vízfelületünk, de akkora apparátust tartunk fenn mint egy szigetország és sokkal szigorúbb szabályozásunk van mint egy tengeri nagyhatalomnak.
Hogy a saját házunk tájáról hozzak példát, nálunk a tüskegomba (Polyporus umbellatus) védett faj, Szlovákiában nem. Ha visszafelé a határon megfog(ná)nak, tele csomagtartónyi ilyen gombával, elkoboznák, és büntetnének à. 10eFt/db?
Nem a "beszerzés" helyén érvényes rendelkezések az irányadók?
Ebbe a kis országba (Magyarországra) saját állampolgárai, gyakorlatilag bármit be tudnak hozni, legyen az pl. az általuk elejtett vastagbőrű (és egyéb állatok) bármely része (agyara, bőre, lába, szarva, tülke, gereznája, epéje, karma, körme, patája, koponyája, foga, stb.).
Ez nagyon nem így van. Hála Rodics Katica idióta szabályozásának, hiába rendelkezett a vadász mindenféle nemzetközi engedéllyel, nem hozhatta haza a szabályosan(és drágán) elejtett vad trófeáját. És itt most nem az elefántagyarról beszélek ami eleve esélytelen, hanem pl. az erdélyben elejtett barnamedvéről, a kanadában lőtt feketemedvéről vagy akár az ausztriában lőtt zergéről ami nálunk nincs ugyan, de azért védett...
Bocs, amiért még ráoffolok, de a Kína-szindrómás sorok nagyon összecsengenek az enyémekkel, melyeket egy Greenfo cikk (Kínaiak állnak a legtöbb elefánt és rinó orvadászata mögött) nyomán egy másik fórumon írtam ezekben az órákban.
.
Azt hiszem, csak nálunk vannak olyan 'naív zöldek', akik azt hiszik, hogy Kínában a törvények szigorításával megakadályozható, (vagy csökkenthető) lenne az elefántcsont és rinó tülök bevitele.
Ebbe a kis országba (Magyarországra) saját állampolgárai, gyakorlatilag bármit be tudnak hozni, legyen az pl. az általuk elejtett vastagbőrű (és egyéb állatok) bármely része (agyara, bőre, lába, szarva, tülke, gereznája, epéje, karma, körme, patája, koponyája, foga, stb.).
Nehogy a kis naív nyugativilágbeli azt képzelje már, hogy Kína ezzel a dologgal komolyan foglalkozik. Örülnek, hogy gazdaságukba értékek -bármilyen értékek- bárhogyan, de bekerülnek. Mindaz, ami határaikon belülre kerül, az ő gazdaságukat növeli.
Azt a vad, a kapitalizmust, kommunizmussal, egy kicsit 'kasztrós' szocializmussal, középeurópai korrupcionoizmussal ötvözött 'fejlődő gazdaságot' soha sem fogja elérni a környezet- és természetvédelem szele. És ne tévesszen meg senkit a 'pandamaci' és az általa kifelé mutatott 'zöld élet, zöld gondolat'. A panda az egyik elképesztően jó ötlete és eszköze volt a 'civilizált fehér világ' megragadásának. Azt hiszem, erről a néhai Teng Hsziao Ping tudna sokat mesélni, aki hibái (mi így látjuk) ellenére a nyugati világot legjobban értő/ismerő vezető volt Kínában, mindmáig terjedően.
Meg kell nézni, mi zajlik a gazdasági és társadalmi fellendülés érdekében, mit tesznek tönkre olyan pusztító ütemben, amit mi itt a kis szaros Európánkban el sem tudunk képzelni.
Itt (Kínában) sohasem fog holmi néhány tonna agyar, csont, fog, és egyéb bevitele is 'kriminalisztikai határokat' ütögetni.
Ha a nyugati modell (USA-EU) szerinti fejlődés folytatódik, megnyugodhatsz. Felső szinten magas prioritást kap az erdők védelme, az USA-ban már a 19. sz. közepétől, Európában a 20 sz. második felétől. Kelet-Európában vannak vadhajtásai a rendszernek, a földbirtokos oligarchák, a rablógazdálkodás és a szegények megélhetési környzetrombolása egyaránt veszélyes. Az igazi veszélyt viszont Kína és a kínai gazdasági modell jelenti, ők saját országukban is elpusztítanak mindent, a befolyásuk alá volt országokban (pl. Afrika) pedig sáskajárás szerűen kizsigerelik a természeti erőforrásokat. Ha Kína bevásárolja magát Mo-ra, annak kegyetlen következményei lehetnek a természeti képre vonatkozóan is.
Most egy picikét méregzsák leszek. Muszáj a természetet visszaszorítanunk, az erdőket kitermelnünk, hiszen például hazánk területén is kellettek a földek a mezőgazdasági termelés miatt, a fák mindenféle célra, és különben is, az ember a bolygó leglegleg élőlénye, miénk minden. Majd nézegetünk erdős fotókat 3D-ben. Az életszínvonalunk megköveteli a természet minden morzsájának felfalását. Aki erdőt akar, vegyen magának. Ez is egy luxuscikk lesz, ha így haladunk.
Tudd meg, nagyon irígyellek, ... csodálatos erdők, reggeli pára felhők, nedvesség, puha csend, mohák, ismert és ismeretlen gombák, óriás fák, igazi erdők, ... maga a Természet.
Második képeden feltehetően az Inonotus hispidus (almafatapló) van. Én is a napokban kezdtem el fotózni (szobámtól kb. 5 m-re!). Érdemes napról-napra figyelni a fejlődését, változásait. Az enyém eperfán (Morus alba) növöget.
A francia tudoré a dicsőség. Közben meg rájöttem, hogy amit anno a kilencvenes években a fatelepnél Leucoagaricus (Lepiota ) badhamii-nak határoztunk, inkább L. croceovelutinus lesz. Ma nagy öröm ért, kedves olasz gombász meghatározta a kucsmagombás időkben termő kistermetű lemezes gombámat. A nemzetségnevet pont ő adta neki.
Jó hírek, látszott a radaron, hogy Medves felé esett a hétfői zivarat java. Ma délután az M3-on jöttem, hirtelen döntéssel átugrottam a Mátra északi oldalára. Megérte, bár itt már nagyon száraz az erdő, 20 db császárgalóca jött össze a jól ismert helyekről. Volt még kevés vargánya és körülményekhez képest elég sok galamgomba, varazöldekeket és kékhátúakat szedtem. A császároknak különösen örülök, nem hiszem hogy lesz alkalmam idén még egyszer találni. Bár vasárnap lehet hogy szétnézek a Medves környékén.
Köszönöm a választ! Mi is erre tippeltünk, viszont azt tanultam, illetve a mindentudó könyvemben is az áll, hogy ennek a kalapátmérője max. 15 centi. Ehhez képest ez a példány, és a ma talált többi is, (jóval) nagyobb volt ennél. Akkor hogy is van ez? Engem ez egy kicsit megzavart...
Jó gondolat. Mátraszelén még ma is néhol nem nedves, hanem sáros volt az erdő. Sárga érdes,sötét érdes, kékhátú szüret, tölgyfa érdes néhány, némi extra ízletes(!)vargánya (shroomer!) hegytetőn, szinte tisztáson,egy árva fiatalka tölgy alatt. Majdnem ugyanott egy császár, azt mondják, az múlt héten volt sok.
Természetesen piruló és gyilkos hegyek, utóbbiból a fehér is szép sorokban:
Ezt meg nem tudom, májgomba-géva állagú, de nem az:
arat nem tudok, de 1500-300 korul lehet. ahogy az itteni beirasokbol emlekszem, talan a bosnyak a legolcsobb ebben a tekintetben. a pofit pl. a vasarcsarnokban arultak anno szeletben is.
nagy piacokon nezz szet (vasarcsarnok, lehel, bosnyak, feny utca, fehervari ut,...). en ma talan megnezek egy csalanost... lehet, hogy a hetvegen kellett volna.
Sziasztok! Kedves Nebularis! A nyolcadik képen milyen tinoru látható? Szintén Balkán, 1700 m környékén találtunk belőle egy hatalmas példányt (ca 25 cm kalapátmérő) és valahogy egyik, általam tanult tinoru jellemzői sem illettek rá tökéletesen... Mivel erősen kékült, a háziak azonnal rossznak nyivánították. Köszönöm előre is!
A végsőkig viszem a gombák esztétikai értékének bizonyítását.
Melyik szín a lila komplementer színpárja? A sárga. Azonban nem egy színre kihegyezett cikk lesz a következő, hanem egy nemzetség bemutatása. A sárga szín a kulcsszó. A Lila, és a sok sárgát tartalmazó következő napi írásom együtt nagyon hatásos párost fog alkotni.
A virtuális gombászat szórakoztató tevékenység. Kár, hogy élő gombászatra nincs esélyem. Negatív értelemben minden összejött nekem. Remélem, legalább a gombás blogommal sikerült valamennyi értelmet adnom a létezésemnek!
Ajánlom figyelmedbe 2009-ben a Magyar Gombász 7. évfolyamának, 26. számában az 5. oldalon megjelent "Textilfestés gombákkal" című cikket, ahol mindent megtudhatsz erről a témáról.
Fehér nyár, ha nem zavar, hogy a pollenje allergén. A közelemben van egy kis fehér nyárfa liget és ott többféle gombafaj él az ehetetlen nyárfa pereszkével kezdve egészen a jó, ehető nyárfa érdestinóruig. Illetve kora tavasszal itt vannak a cseh kucsmagombák, a fotózni való piros csészegombák is. Jó hely. Igaz, gazdag az aljnövényzete, és galagonya, bodza, magról kelt dió is nő a nyárfák közt. A szederindák a legidegesítőbbek, mindig el akarnak gáncsolni. :-D
Lenne egy kisebb lapos terület, amin gyakran előfordul vízállás, valamilyen fát szeretnék oda ültetni. Az lenne a kérdésem, hogy mit tudnátok ajánlani, mit lenne érdemes ültetni vizes, (homokos talaj) lapos területre, gombázás szempontjából is érdekelne. Melyik fa fajták viselnék el, növekednének jól, és akár hamar jó gombázós területé válhatna?
Egy gyors kérdés, remélhetőleg gyors válasszal. Óriáspöfiket nem tudom(nincs kedvem :-) ) feldolgozni, ráér-e holnapig? Egészségesek, kukacmentesek, reggelig hűtőben elállnak ugye? Eddig mindig hazaérkezés után ment rá a panír, de ma megcsúsztam, és még a vargánya sincs feldolgozva. 11-kor meg már meccs van. :-)
Nem hiszem hogy termesztik. Szedik ott is, de főleg magánerdőkben, úgy tudom (Karintia az egyik legjobb terület). Mellesleg még én sem láttam ott senkit sem gombászni, pedig jó sokszor voltam az Alpokban túrázni, igaz főleg nagyobb magasságokban. 1500m fölött is van gomba egyébként, az Ötztalban 1900m-en is nagyobb rókagomba mezők voltak, gyakorlatilag erdőhatárig bárhol lehet.
Viszonylag rendszeresen járunk túrázni, főleg 1500m fölé, ahol szinte nincs is gomba, de 1200m körül még viszonylag sok áfonya és szamóca van. 2006-ban pl. november elején 20 fok fölött volt és ragyogó napsütés a Rax-ban, erre konkrétan emlékszem (mert akkor már hó kellene legyen), és iszonyatos mennyiségű áfonya és szamóca volt. Mi leálltunk zabálni és gyűjteni, a labancok gyanúsan méregettek, hogy mit csinálunk. Magyaráztuk, és hogy tényleg, hogy ez az áfonya az az áfonya? És ez tényleg, eper, dejó, majd ők is beálltak szedni, enni. Valahogy az az érzésem, hogy arrafelé természetből gyűjtögetni nem bevett szokás, vagy legalábbis nem olyan gyakori, mint nálunk. Eleve nincsenek gombaárus cigányok, viszont egész idényben lehet kapni rókagombát pl. a Billában (termesztik?)
Mindegy, megfejteni nem tudom, csak sokkolt a közepesnél részletesebb adatbázis.
Igen, lehetséges. Náluk a hidegebb hegyvidéki klíma miatt főleg a kora őszi (aug-okt) szezon jelentős. Nézd meg a hónapok szerint megoszlást. Rókagomba meg ugyan sok van, de kicsire nőnek. Ízletes vargánya nem tudom mennyi van, pár helyen valószínűleg sok, nyári ritkább, bronzos még inkább.
Anélkül, hogy utánanéztem volna (csak átutazóban kialakult kép alapján), meggyőződésem, hogy több vargányás és rókagombás (a legkeresettebb gombák) élőhelyük van.
"Mérgezés: Fogyasztása után rosszullét, izzadás, hányás, ájulás vagy tudatzavar jelentkezik. Nálunk azonban mérgezést eddig még nem okozott. Szarvasgomba hamisítására felhasználják. Fűszeres íze miatt külföldön kis mennyiségben gombaporkeverékben használják is." -Ezt találtam róla.
Ausztriában nincs sokkal több élőhely mint nálunk. Klíma ugyan jóval kedvezőbb a gombáknak, de sok helyen túl sziklás, hegyes a terep és hideg is. Mo sokrétűbb, többféle klímahatás érvényesül, nálunk vannak pl. mediterrán elterjedtségű gombák (Ausztriában nincsenek). A természetvédelem persze odaát sokkal jobban érvényesül. Már a Monarchia idejében a Balkánról vásároltak fát (Erdélyből és Boszniából), saját erdeiket pedig kímélték. A Bihar hegység pl. egyik kiemelt lucfenyő kitermelő hely volt a 19. sz. második felében, hatalmas területeken ki is vágták az erdőt, de ez a terület (és a Balkán általában) jó regenerációs képességekkel rendelkezik és nagyon sok a közepes magasságú hegyvidék, kiterjedt erdőterületekkel.
Változik azért a Balkán is, Bulgáriában pl. sehol nem láttam a nemzeti parkokban tarvágást. Látszik hogy odafigyelnek a természeti képre, hiszen fontos bevételi forrást jelent számukra a turizmus. Erdélyben is nő védett területek száma, többek között a szigethegységben is.
Ez itt Magyarország, ahol 40 évnyi szocializmus és a vadkapitalizmus beleverte az emberekbe, hogy védeni kell a "zsákmányt", mert bármikor más elviheti, és akkor jaj, mi lesz velünk. Én se reklámoznám, ha lenne egy eldugott kis erdőrészem, amit jól ismerek, megbecsülök, óvom a harmóniáját, mert egyszer csak rászabadulnának a "sáskák". Magyarországon túl sok az ember és túl kevés a természetes élőhely. Lehangoló nézni a Google térképén a fordított arányt. Ami még durvább, mert meglepett, az Erdély erdőborítottsága! Hogyan fogynak el odaát az erdők. :-(
Szégyen, a magyar nevekkel olykor nem vagyok tisztában, de bizonyosan ezt a nevet adhadták neki. Korábban ritkának gondoltam, ám inkább felülről való jellegtelensége és mérete miatt ritkán fordítjuk fel ezt a lemezeiben látványos gombát. Erdei utakon, szélein egyesével, üvegházakban, virágcserépben tömegesen is előfordulhat.
A tippjeim: hosszúszárú fülőke és széleslemezű fülőke vagy valami nagyon hasonló kaliber.
Sajnos kevés kép maradt róluk, nekem csak otthon tűnt fel a rövid tömzsi és hosszú vékony szárak közti különbség. csupa ragadós volt a kalapjuk. Ja és ez is akácos gyertyános erdőben volt. Érdekes hogy ahol borostyános a talaj ott semmi gombát nem találtam. Ennyire nem érdemes a borostyánban keresgélni?
Köszi a válaszokat! Mondjuk én is baromira csodálkoztam, hogy egy nyersen fogyasztható gombán lehet valamilyen "mérges" rész is, de még az eladó mellett lévő másik gombaárus is letámadott, hogy nehogy megegyem így.
Egyébként ettem már máskor is és nem volt vele gondom, bocs az amatőr kérdésért.
Mostanában én is csak áltriflákba futok bele, ha jól írom. Csak így fotó nélkül állítom mert nyaralás óta nem találtam a gépem, de tuti azok. Pöfi sehol, de legalább 1 hét után megtaláltam a fényképezőm.
ÉK és a dny-i végek még kitarthatnak a héten, de a hétvégén már nagyon beerősít a kánikula, csak az alacsonyabb nyár végi napállás miatt kerülhetjük el a 40+ fokokat, így is lesz 35 fok. Kárpátokban viszont biztos hogy kaszálni lehet majd az ízletes vargányát a hónap végén.
Nekem a többi mellett, a 6. és a 12. kép tetszik igazán. A 6.-ból, gondolom, más kivágatot is készítettél, amin csak a fehér gomba látszik.
A 12-es igen szép példány (no nem a vállhoz tartozó személyre gondoltam, hanem), ami a 'vállat nyomja', az a hatalmas Saga pedo (fűrészlábú szöcske); egy érdekes védett faj.
Tegnap találtam egy gömbölyű golf labda méretű gombát, a külseje fehér a belső része sötét, majdnem fekete, márványozott. Sajnos képet nem tudtam róla készíteni, egy munkagép fordította ki a talajból kb. 10-15 cm mélyen lehetett... Milyen gomba lehet lehet ?
Nos ez pozitív, az émátrai részen (általában) jóval tovább kitart a nedvesség. Bár kicsit odébb Bárna felé már vannak nagyon zárt völgyek, ahová ritkán fúj be a szél. Készülök én is arra majd.
Nem teljesen Mátra, csak Mátraszele. A gombák viszont már ÉNY Mátra, de elég közel. Amúgy az itteniek is azt mondják, hogy itt is van még, csak a feldolgozás miatt, később pedig az esőtől nem jutottam már ki ide is.
Nono, azért a Mátra sem mindenhol üres,+ még jól meg is áztam este felé... A zsákmánynak meg csak a felét tudtuk négyen megenni, pedig csak percekig voltam erdőben... (rókag., vargánya, jóféle galambok, 3 császár)
Csak a magasabb, késői helyeken voltam, alul csontszáraz volt minden. VH-ben elég balszerencsésen alakult ez a nyári szezon, kezdem én is így látni. Per pillanat 0 azaz nulla mm-t mutatnak a modellek a hónap hátralévő részére 30+ fokok mellett, így szept. első felét is le lehet írni a hazai részeken.
Nem tudom, hogy mik ezek, valamilyen gombafajra tippelek. A kertünkben van belőlük pár tucat ilyen "család". A kert talajának nagy része homok, természetes akácos erdő volt itt korábban. Nagyon kicsik, 3-5mm-esek, az egyik képen látszik mellettük az ujjam is, összehasonlításnak.
A hazai középhegységek kissé mérséklik a kárpát-medencei klíma szélsőséges (kontinentális) kilengéseit, de határokon belül sajnos nincs igazi hegyvidéki klíma, ami következő hetek forró száraz időjárást ellensúlyozni lenne képes. Aug. pedig nagyon jól indult, de szinte ugyanott vagyunk mint julius közepén, többfelé már aszály van.
szép napot!azt tudom én is, itt mellettem a réten sok szegfügomba szokott lenni, de én szeretnék más gombát is, sajátrészre,ettem már rokagombát isteni finom,nehogy azt hidd, hogy eladásra akrok csak szeretnék több erdei gombát megkostolni, ennyi.azért kérdztem,hogy itt a Bakony alján is lehetne szedni?azt tudom,hogy a gyáli erdőben rebgeteg őzlábgomba van
Persze, én is így tudom, csak a hatalmas esésemmel poénkodtam. Bár most a sok fiatal PG találat ellenére sem látok esélyt a vargányák közeljőbeni visszatérésére az általam látogatott helyeken.
Valóban, látatlanban nehéz bármit is mondani. Mert mindenkinek máshol kezdődik a "hasonlóság'. Kis szerencsével spóralenyomatot sem nehéz csinálni a szín meghatározásához.
Képet jó lenne látni róla, létezik egy szegfűgomba hasonmás, ennek csöves a tönkje, nincs olyan jó illata és mérgezőnek írják. Keresem jó ideje, de még nem találkoztam vele. Más, Melius Péter: Herbárium című könyve megvan valakinek? Hány oldal van benne a gombákról?
Szegfűgomba szedés közben találtam olyan szegfűgombát is aminek a szára csőszerű,üreges volt és nem tömör.Ez valami más fajta gomba vagy szegfűgomba?Szedhető,ehető vagy inkább ne szedjem?
Volt már korábban is szó bizonyos gombák koprin tartalmáról, egy német cikk a Boletus torosust, a foltosodó tinórút sorolja ebbe a csoportba. Albert Laci szerint meg ez a tinórú egy pigmenthiányos bíborvörös tinórú, tehát az, amit Nebularis most a száraz bükkösben lelt és két gyönyörű példányt nekünk is bemutatott utóbbi hozzászólásában. Anno a kertünkben százával nőtt a változékony tinórú, ezért főként szárítva tettük el, szerintem kitűnő gomba. Viszont, aki macerásnak tartja vagy tart tőle, az hagyja meg másnak, hisz pszihés alapon is okozhat bármely gomba kellemetlen tüneteket. Például én a bíborvörös tinórút kerülöm és kerülendőnek is taníton, bár tudom, hogy többen fogyasztják gond nélkül, ám néhány problémás esetről is hallottam.
Piruló galóca mindenesetre sok van a VH-ben, csak ilyen száraz erdőt délen csak a görög részeken láttam. Ilyenek voltak ma este, csak bükkösben volt gomba, vargányából főleg nyári, de az ízletes is volt pár. Piruló galóca viszont 4-5-ös csoportokban és sok mindenfelé
Néha akad egy-egy. De valóban, a másik két erdőben sokkal több cékla van, de mindig kicsit "arrébb", mint a vargányák. De hogy miért pont a leg vargányásabb helyen van a legkevesebb piruló galóca nálunk, az eléggé érdekes. Talán túl lankás, és meleg, meg a talaj is elég különböző a három területen. Különösnek mondták a 10 centire vargánya mellett található nyári szarvasgombát is, profi kutyások...
tényleg, evett itt már valaki változékonyat? rákerestem és volt régebben egy hozzászólás, hogy előtte 1 aztán 3 nappal nem szabad alkoholt inni. egyrészt nem tudom valóban gond e az alkoholizálás változékonnyal, másrészt mennyire finom gomba, hogy megérje?
Ezek nem jelzőgombák, ma egy szép kosárral szedtem belőlük és az óvatosság ellenére, az erdő végén egy ág miatt mégis egy akkorát estem, hogy alig bírtam felkelni. Nem jeleztek előre semmit :-(((
Sztem valamelyik a változékony t. csoportból: változékony-, de még inkább céklatinóru. Főzve, sütve szokták fogyasztani, de egyes források szerint alkohollal együtt a ráncos tintagombáéhoz hasonló reakciót válthat ki (ún. antabuse-reakció).
Budai-hegység, Virágvölgytől Makkosmáriáig: jelzőként piruló galócák, de hol a jelzett gomba? Sehol. Aztán mikor megláttam egy gyönyörű vargányát, örömömben levágtam: hát, nem vargánya, tinóru. De nem látom, melyik. 13 cm hatalmas kalap, kukacrágásokban élénksárga, a tövén a vágás azonnal erősen kékül, másnap a vágás a húsban azonnal kékül, később visszasárgult a hús. Aprításkor vegyszerszagot is éreztem vagy képzeltem. A kékség fél órát tartott. Kalapbőre nehezen lehúzható, inkább csak a szélein, középen hámozni kellett. Mi ő? ?
Szombaton voltam sétálni Bőszénfán és még találtam fél kosárka vargányát meg galambicát.Sok öreget ott kellet hagynom,sajnos viszont a rengeteg szúnyog kizavart az erdőből!
Attól is függ, mikor jön az eső. Ha most jönne (sajnos, nem fog), akkor egy hét múlva tele kosarakkal járnánk. Néhány hét szárazság után megint nulláról kellene indulniuk a vargányáknak.
Szerintem a héten még lehet (legalábbis remélem), azt használd ki. Ma jön egy gyenge hidegfront, aztán hosszabb esőmentes időszak látszik az előrejelzési modelleken. Esetleg a hónap vége hozhat fordulatot, de utána már az őszi szezon következik.
Off: Azért pörgök ennyire, mert nehéz helyzetben vagyok. Túl sok a stressz emiatt. Azonban önpusztítás helyett inkább alkotok. Így vezetem le az indulataimat.
Köszönöm,de már megvacsoráztunk és nagyon finom volt. A tönkjét nem mertük megenni, de majd legközelebb. Idáig mindig elvette a gombavizsgáló, de most már nem vittük el. Ami pirul az pirul. :) Mi is fejlődünk.
Igen, vargánya csak mutatóban volt, összesen a csapatnál egy nagyobb kosárnyi lehetett, ám császárgalócából 3 folton 25 db biztos volt, mert nálam konkrétan 11 db maradt, Kovilvinél is volt vagy 7, mindenki másnál meg legalább 2-3 darabok és pont a legjobb meretűek voltak, egyik sem volt még öreg. Szóval a császárok éppen a csúcson vannak, egy hatalmas (teniszlabda méretű) még teljesen zárt hófehér golyót is hoztam haza, azt vékony szeletekre vágva nyersen ettük meg az előbb, isteni ízletes volt. Már ezért az egy darabért megérte kimenni...
Szombathely környékén új hullám indult nyári vargányából, szinte lépni sem lehet, annyi vareszovi van az avar alatt. Bronzos lefutóban, de talán abból is lesz még. Akad császár is, kevés galamb, őzláb, több piruló és társai.
Szevasztok! Segítségre lenne szükségem. A piruló galóca tönkje is ehető? (Persze alapos hőkezeléssel) A kalapbörét lehúzom, ugye? Köszönöm nektek a gyors választ, mert éhesek vagyunk.:-)
mivel liscsim nyaral, megmuveltem a teruletet. 4 nyari, 4 cekla. Rengeteg pirulo, de azt nem szedem. Ezert is zartam le ezt a szezont. Kb 15 kilonyi ment a fagyiba.
Van még nedvesség a Kárpát-medencében (legalábbis a balkáni mediterrán tájak szárazságához képest), ma hajnalban kiterjedt ködmezők voltak az Alföldön, az M5 mentén. Bár most úgy néz ki hogy nem sokáig, aug. második felében száraz meleg (néha forróság) néz ki hetekig, délről felhúzódó magasnyomású mezővel. Nyaralóknak ideális idő, gombászoknak a magashegységek kivételével kevésbé ideális :(
A fölső két kép piruló galóca lesz, az alsó picurka is simán lehet az, főleg látva a mostani invázióját. Nem látok be alá :), de szerintem a picin is ott van a piruló árnyalata.
az elso kettot annak nezem, a harmadik pici nekem. Jelzem, ne edd meg, ha nem nezetted meg, vagy innen egy tanult kollega vissza nem igazol. Ha pirulo, akkor is 20 perces!
"...Hétfőn a nap második felében viszont erős hidegfront érkezik, emiatt előbb a nyugati tájakon, majd Keleten is erősebben megnövekszik a felhőzet, és ott egyre többfelé várható zápor, zivatar. Hajnalonta nagyon hideg lesz, akár 8 fokig is süllyedhet a hőmérséklet. "
Sziasztok, gombázósok! Örülök, hogy rátok találtam. Egy furcsa - számomra ismeretlen és azonosíthatatlan - gombával találkoztam ma a kertemben.Illetve (egyelőre) két példány díszeleg. Az első három fotón levőnek még kis fia is van, véletlenül kikapáltam, szabályos "gyökere" van, mint egy növénynek, és iszonyat-jó illata.
köszi a határozást, a gyilkos kalapja élőben igazi gyilkos volt, de az a nagy gallér megzavart. a kék gombáról meg sajnak rossz fényviszonyok közepette készítettem képet, de talán lesz arrafele még, csak most pont oda parkoltak a környezetvédők akik valami zöld tábort tartanak
találtunk egy nagyon fasza tölgyest, azt hittem errefelé nincs ilyen, tinóra meg valószínűleg csak azért nem volt benne, mert homokos a talaj és nem maradt meg a víz. ott mindenképp érdemes lesz ősszel szétnézni. ez már egészen benn van a vízmű területén, és mint az ma kiderült, lehet igényelni belépőkártyát, és akkor szabad az á.
Én most piruló galócás bruschettát csináltam (jó, volt benne még 4-5 faj, de 80% piruló):
1 főzőhagymát és egy kis maradék póréhagymát, meg 3 gerezd fokhagymát vajra dobtam, rá gomba, bele kakukk- és borsikafű, picike csili. Nyakon öntöttem egy kis angol típusú keserű sörrel, majd majdnem az összes levet elpárologtattam, só, durvára törött bors, pici szarvasgombás olaj, petrezselyem. Megpirított, picit megfokhagymázott kenyérre halmoztam, tettem rá sajtot -> ráolvasztottam.
a minimális termőrétegű szárítmány "látható gombaként" kerül majd az ételbe, a vastag(abb) termőrétegűeket száradás után ledarálom, és őrleményként (fűszer) használom.
Múlt héten volt vargánya Királyréten, azóta kiszabadult mindenki, már nem nagyon van vargánya Királyréten (és a többi tinóru sem tolong).
Viszont eszelős mennyiségű és gyönyörű piruló galóca van (sosem láttam még, hogy ennyire "domináljon" az erdőben), ráadásul szeretem is, szóval nem volt ez rossz kör. Indul a gereben- és a sötét trombitagomba is, nagyon szép a mindenféle galócakollekció az erdőben. Volt gyilkos, citrom, párduc, légyölő, sárga is a pirulók mellett.
Van valakinek használható információja a bokrosgomba felhasználásáról? Milyen állapotában érdemes fogyasztani (?), csak fiatalon? És mennyit? Hogyan tárolható?