Keresés

Részletes keresés

0l0 Creative Commons License 2016.06.22 0 0 69174

Annyira nem értek hozzá ugyan, de szerintem sok tekintetben igazad van.

A kötés nélküli megoldást gondolom úgy értik, hogy a földkábel lenne bekötve a fogyasztásmérőbe.

Az a dugalj persze hasznos lehet az óránál, ráadásul így ha sérül a kábel nem kell plombát bontani.

Másrészt a MSZ 447:1998 szabványban a következők szerepelnek:

"Fogyasztói főelosztótábla: a mért fogyasztói hálózat részét képező, ennek a fogyasztásmérő berendezés utáni első elosztására és az egyes áramkörökbe iktatott túláramvédelmi készülékek elhelyezésére szolgáló elosztótábla."

"Mért fővezeték: a mért fogyasztói hálózat részét képező vezeték, amely a fogyasztásmérő berendezést köti össze a fogyasztói főelosztótáblával."

"A mért fővezetéket megszakítás, toldás nélkül kell létesíteni."

Ez volna, ami miatt valamelyest szabálytalan egy kötés a mérő után, ha nem ott van a főelosztó.

Viszont ha ott a mérőhelynél van dugaljáramkör, fi relé és ilyesmik az már a szöveg szerint minősülhet fogyasztói főelosztótáblának, onnantól a földkábel már nem volna mért fővezeték, és akkor minden szabályos.

Legalábbis én így értelmezem a szabványt.

 

Előzmény: Epitkezos (69170)
Epitkezos Creative Commons License 2016.06.21 0 0 69173

Természetesen egyben van toldásmentesen a kábel.

Előzmény: Jahno (69171)
Jahno Creative Commons License 2016.06.21 0 0 69172

Rutinos bárki aki viszont foglalkozik ügyfelekkel az tudja, hogy nincs negyed órás meló.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (69165)
Jahno Creative Commons License 2016.06.21 0 0 69171

"23 méterre lesz egymástól az óra és a lakáselosztó, hogy lehetne ezt kötés nélkül megoldani????"

 

Az még nem is sok. minimum 23 méter egyben kábellel.

Előzmény: Epitkezos (69170)
Epitkezos Creative Commons License 2016.06.21 0 0 69170

>Jahogy magad szivatod örök életedre egy elásott alu földkábellal. Egészségedre.

-Nem szivatom magam, a kábelt a szerelő hozta, csak korábban nem tudtuk letenni. Az elműsök is pont ugyanilyen fajta földkábellel, csak 4x25-es mérettel álltak be az órához. Ez "A földkábel".

 

>Jó megoldás bármelyik ideiglenesre, az érvéghüvely tökéletes akár tartósra, pláne pasztával, de az csomó lóvé, szerszám, stb.

-Viszont így kész lesz időre, és a szerszám is megmarad.

 

>(Ettől mondjuk -műszakilag megfelelő- de előírás szerint valamelyest szabálytalan marad, hogy kötés van a lakáselosztó és a mérő közt.)

-Már miért maradna "valamelyest szabálytalan"? 23 méterre lesz egymástól az óra és a lakáselosztó, hogy lehetne ezt kötés nélkül megoldani????

 

>Előtte gyakorold egy levágott darabon ha tudod, elsőre mindenki vagy lazára csinálja vagy túlpréseli és eltöri az ereket, kell egy idő, amig ráérez valaki, pláne olcsó silány rossz szerszámmal lehet rémtetteket elkövetni. Nem bejövő alu(!) fővezetéken kellene tanulni érvéghüvelyezni meg villanyt szerelni..nagyon nem :(

-Nincsenek benne erek, ez tömör kábel. Nem ezen fogok gyakorolni, eredetileg elektroműszerész végzettségem van, sok ezer érvéghüvelyezésen túl vagyok már, de 16-os alu vezetékre eddig nem tettem, mert nem volt rá szükségem és ekkora fogóm sem volt.

 

----

 

Jelzem a zöld 16/12-es érvéghüvely nagy a próbaként elhozott 16-os merev kábeldarabra, a sárga iker 6/14 jelölésű szerintem jó méretileg, de a fehér 10/12-es is rámegy, csak nehezebben.

Holnap hajnalban ezzel kezdek a telken.

 

Előzmény: Törölt nick (69169)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.21 -1 0 69169

Jahogy magad szivatod örök életedre egy elásott alu földkábellal. Egészségedre.

Jó megoldás bármelyik ideiglenesre, az érvéghüvely tökéletes akár tartósra, pláne pasztával, de az csomó lóvé, szerszám, stb.

 

(Ettől mondjuk -műszakilag megfelelő- de előírás szerint valamelyest szabálytalan marad, hogy kötés van a lakáselosztó és a mérő közt.)

 

Előtte gyakorold egy levágott darabon ha tudod, elsőre mindenki vagy lazára csinálja vagy túlpréseli és eltöri az ereket, kell egy idő, amig ráérez valaki, pláne olcsó silány rossz szerszámmal lehet rémtetteket elkövetni.

 

Nem bejövő alu(!) fővezetéken kellene tanulni érvéghüvelyezni meg villanyt szerelni..nagyon nem :(

 

 

 

Előzmény: Epitkezos (69168)
Epitkezos Creative Commons License 2016.06.21 0 0 69168

Ezek szerint nem fogalmaztam pontosan:

 

Kész a kerítésnél a végleges mérőhely teljesen.

Szolgáltató az órát áprilisban berakta és átvette, működik minden.

Az szekrény oldalában kialakított fi relés már MÉRT "kerti" konnektorból hosszabbítóról megy most a ház.

Gépi talajmunkák miatt az épületben lévő kiselosztó és az óraszekrény közötti saját szamkam 4x16 földkábelt csak kb. 3 hete rakták be.

Ezt a már mért oldalon lévő kábelt kell bekötni az óránál már beszerelt elmenő sorkapocs, valamint az épületben lévő kiselosztó bejövő sorkapcsa közé.

 

Előzmény: Törölt nick (69162)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.21 0 0 69167

Általában a 90es évek második felében, a nagyteljesitményű fogyasztók hajnalán sorozatban le is égtek az ilyen kötések.

 

Már az akkori szabályok szerint a 80as évek elején sem lett volna szabad átvenni ezt a fajta összetaknyolt kötést, amikor egyik konnektortól megy a másikhoz a vezeték, összesodorva, csálén lazán beszorítva a dugaljba és csá.

 

Ha anno nem kilopta a -bárki- az anyagot, hanem minden kötésnél rátekerte az acélrugós kupolfixet, és tényleg ugy szerelte, ahogy annak a technológiai előírása szólt, (nem lehetett lehúzni csak lecsavarni) egy fokkal jobb.

Ma már az sem elfogadható cucc, de legalább nem a nettó életveszély.

 

Más kérdés, hogy a betonban, nem egyszer még bakelit szerelvény mögött szinte "nem volt minek" elégni, tőben szétolvadt az alu, és elment az áram az összes utánna lévő helyen, 100 esetből 99 szer ennyi történt.

Nagy porszívó, első komolyabb mosógépek, szendvicssütők, porszívók, nagyhajszárítók után mindenki villámgyorsan rendbetetette ezeket az aluval sorbahuzott retteneteket, akinek volt egy kis esze.

 

Egyébként meg ha 10ezerből egy lakás ég ki a csupasz betonig ilyen miatt, szerintem az is  sok, egy marék "wagó" (vagy bármelyik nívósabb klónja) egy hamburger ára, egy lakásban meg egy élet munkája vész oda. Egyszerűen nem áll arányban a kettő, véleményem szerint.

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (69163)
0l0 Creative Commons License 2016.06.21 0 0 69166

Ez elvileg akár lehet így, de kétségtelen, hogy 40-50 éves szerelésekkel találkoztam, ahol gyönyörű fényes sodratok voltak a kupolfix alatt, és nem csak egy 100-as izzó árama ment át rajtuk. Ahol nem keveredik réz hozzá normális viszonyok vannak és rendesen meg van csinálva a kötés, az az idő ami alatt fellazulna bőven túl lehet azon, amikor más okból lecserélik az egészet. Persze ettől nem ez a kötések omegája...

Előzmény: Törölt nick (69161)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.06.21 0 0 69165

Azokat a kábeleket két okból nem piszkálhatod: egyrészt mérőóra előtti kábel, másrészt meg nem vagy villanyszerelő :)

Pl felhívhatsz egy MÁSIK regisztrált szerelőt. Ha a telefonban elmagyarázod neki, hogy egy mindössze negyed órás munkáról van szó, akkor lehet, hogy villámgyorsan ott terem és átköti a kábeled.

De ha eltűnt az összes szerelő és csak az ablak berakása a probléma, akkor pl véss egy keskeny "árkot" az ablaknyílás aljába és tedd bele a kábelt. Ezzel eltüntetted a kábelt az ablaknyílásból, a lyukon át meg ki lehet húzni később is, amikor előkerül egy villanyszerelő.

De még az is lehet, hogy az ablakszerelő azt mondja pl, hogy tedd a kábelt a nyílás valamelyik sarkába, ott neki nincs útban.

Előzmény: Epitkezos (69160)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.06.21 0 0 69164

"Erre az opcióra teljesen más szabványok vonatkoznak."

 

Ez jó volt :)

Előzmény: Jahno (69159)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.06.21 0 0 69163

A sodrást csak úgy írtam, cseréld le szabadon választott kötésformára.

A kérdés lényege az volt, hogy tökéletesen páramentes környezetben folyhat-e áram alu és réz közötti érintkezési felületén.

 

"Tévhit ,hogy alut aluval sodorgatni "biztonságos". Ott csak "villogni fog" amit rákötöttél,"

 

Lakások millióiban kötések tízmilliói nem villogtak egyáltalán évtizedeken át (rengeteg helyen még ma is alu sodrással vannak kötve a lakások)

Előzmény: Törölt nick (69161)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.21 0 0 69162

És a szolgáltató vajon mit szól majd ahhoz ,hogy házilag lett kötögetve a méretlen, és semmi nincs leplombálva?

 

Esetleg most majd a következő szerelőd tünik el mindennel (réz, szerelvényeid, összes pénz) és ha "nagyon pattogsz", akkor megsfenyeget, hogy megteszi a feljelentést a szolgáltatónál a szabálytalan kötögetésed miatt, sacperrkábé azonnali 500-600e kötbér következménnyel....hm?

 

 

Előzmény: Epitkezos (69160)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.21 0 0 69161

Ha kinn az űrben (se pára, se levegő) fémtisztára csiszolok egy réz és egy alu vezetéket majd összesodrom őket, akkor erre a kötésre mehet rá az áram nyugodtan?

 

Nem.

Mert az összesodrás nem elég erős kötés a rideg alu esetében, erre is kitértem. A két fém csak összeér, összeszorul, de idővel az alu megzömül, a kötés enged, bármennyire is meg van csavargatva.

 

Tévhit ,hogy alut aluval sodorgatni "biztonságos". Csak egy fokkal jobb, mint rézzel sodorgatás.

Ott csak "villogni fog" amit rákötöttél, vákuumban nem gyullad ki (pl oxigén hiányában) az egész mindenség.

 

 

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (69157)
Epitkezos Creative Commons License 2016.06.21 0 0 69160

Holnap szerelik a nyílászárókat, addigra meg kell szüntetnem az ablaknyílásokon beadott kábeleket. A reg. szerelő aki a mérőhelyet, a földelőszondákat és az ideiglenes lakáselosztót csinálta ki van kapcsolva két hete, SMS-re sem válaszol. Elmű már rég berakta az órát, a földkábelt is két hete beásták már csak a kábel két végét kell bekötni a sínen lévő sorkapocsba. A munkát már kifizettem. Azt ígérte ha leásták a kábelt, akkor bármikor ideugrik bekötni 10 perc munka. 

 

Nem szerettem volna, de úgy látom ezt nekem kell megoldanom gyorsan:

A 3-as lehetőséget választom. Elmegyek venni 16-os érvéghüvelyt, hozzá való 16-os fogót, meg pasztát és bekötöm. Nehogy már kétszer négy vezetékvég csavaros bekötése kifogjon rajtam. A házelosztó amúgy is ideiglenes: egy firelé meg két kismegszakító alatta 2 darab falon kívüli ip45 konnektorral. Ennyi, még nincs bekábelezve a ház. Addig nem rakjuk tele rézzel, amíg nem zárható. Kell keresnem egy másik mestert, aki majd csinálja a belső szerelést. Az majd leellenőrzi és kész. Pár hónapot addig csak ki fog bírni.

Előzmény: Epitkezos (69155)
Jahno Creative Commons License 2016.06.21 0 0 69159

Erre az opcióra teljesen más szabványok vonatkoznak.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (69157)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.06.21 0 0 69158

Ugye milyen furcsa, amikor kiderül, hogy egyesek "szaktudása" kimerül mások fikázásában? :)

Előzmény: Epitkezos (69155)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.06.21 0 0 69157

Ha kinn az űrben (se pára, se levegő) fémtisztára csiszolok egy réz és egy alu vezetéket majd összesodrom őket, akkor erre a kötésre mehet rá az áram nyugodtan?

Előzmény: Törölt nick (69154)
Epitkezos Creative Commons License 2016.06.20 0 0 69156
Előzmény: Epitkezos (69155)
Epitkezos Creative Commons License 2016.06.20 0 0 69155

Akkor most mit tegyek?

0. Megteszi simán bekötve (kár, hogy le van plombálva az elműs kábelfogadó - ha jól látom az is 4x25 szamkam földkábel - kíváncsi lennék a megoldásukra)

1. Alupaszta

2. Érvéghüvely

3. Alupaszta+érvéghüvely

4. 8 db 4x25 sorkapocs cseréje

5. Minden kötél szakadjon, tépjem ki az alu földkábelt és vegyek rezet helyette (ezt azért én sem gondoltam komolyan)

Törölt nick Creative Commons License 2016.06.20 0 0 69154

"Lágyhorgany"..elájulok a röhögéstől b+ :D

 

Alu kötésnél két(és fél) lényeges dolog van:

 1. Az alu rideg, deformálódik, rugalmassága csekély. Azért bármilyen erővel-felületen akárhogy meghúzott kötésnél lassan zömül, a kötés szilárdsága csökken, rásajtolt eltérő anyagú érvéghüvelynél is. Ezért fontos a RUGALMAS kötés alkalmazása (pl  wago, de egyes sorkapcsokban is rugóztatott szorítólemez volt már az ánti világban is, pont ezért. Illetve maga a sorkapocs is "rugózik" mikroszkópikus mértékben, ez néha évekre megmenti a cuccost -nem gyullad ki-, és verheti a mellét a tipikus hülye, hogy én összecsokiztam osztan semmibaja!!, ja, még, épp, véletlen, mázli, stb)

 

 

2. Az alu felületén mindig alumíniumoxid van, ami az egyik legjobb szigetelő..a kötés ezt mikroszkópikus és "esetleges" érintkezési felületű pontokon "áttöri", fémes kapcsolat jön létre, azonban ez tökéletlen. A két közzel lévő összeszorított fém közt az oxid már nem alakul ki, amig a kötés szinte atomi szintű, tehát nem fér oda a levegő-oxigén-légnedvesség, illetve természetesen a hálózati feszültség azért képes néhány mikron ilyen szigetelőt átütni, azonban az már nem kívánatos folyamat. Mindenki megnézheti két kézzel összesodort "működik az" aluvezeték közt az érinkezés  pontszerű égésnyomait, már 1-2 év után, relative kevés (pl 100as izzó) áramfelvételnél is   

  

 

2.5: Ha halmozottan hátrányos módon, sodorgatva, csokiban ,stb, rézzel vagy más elektródpotenciálú fémmel kötik az alut, akkor a légnedvesség alapjáraton is egy kis galvánelemet hoz kétre, roncsolva, oxidálva a létrejött mikroszkópikus érintkezési pontokat.

Ezen mind segít a vago és bele az "alupaszta", mert egy tervezett rugalmas szorítással, egy kb tervezhető, "önreprodukáló" átvezetés jön létre. A paszta a benne lévő kemény mikroszemcsékkel az oxidréteget garantáltan és sokszorosan "áttöri", és ez a nyomóerőnek köszönhetően így is marad örökre, plusz a "trutyi" része a pasztának elzárja a levegőt és a mindenfajta nedvességet, kémhatása a fémekre semleges, igy nem indulhat be semmiféle reakció a két fém közt. HA jól van megcsinálva.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (69152)
arenarock Creative Commons License 2016.06.20 0 0 69153

Két embertől kéne megmenteni az emberiséget...

A másik te vagy.

Az adatlapodon levő bemutatkozást kéne használnod aláírásként. Mindenki jól járna...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (69152)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.06.20 0 0 69152

"valószínűleg ráhúznék az alumínium érre egy horganyzott érvéghüvelyt,"

 

És amikor meghúzom a csavarokat, akkor NEM tépném meg nagyon, mert a nagy erővel egymásnak feszülő pontokon a lágy horgany "elfolyhat" a helyéről és máris nem összeillő anyagok érintkeznek közvetlenül egymással.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (69151)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.06.20 0 0 69151

Ez a csoki szemmel láthatóan sem horganyzott, senem rozsdamenes acél, ezért alumínim vezetéket semmiképpen nem kötnék vele.

Ha magamnak csinálnám, akkor valószínűleg ráhúznék az alumínium érre egy horganyzott érvéghüvelyt, oszt (viszonylag) nyugodtan aludnék a követező 100 évben.

Ha másnak csinálnám, akkor lecserélném a csokit olyan típusúra, amelyik a gyártója szerint hivatalosan is fogad alu eret.

Előzmény: Epitkezos (69143)
ötfelezős Creative Commons License 2016.06.20 0 0 69150

No lám, fényévente egyszer neked is lehet igazad. Én a gyártó prospektusát néztem, ott sajnos pontatlanul fogalmaztak.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (69136)
hegi10 Creative Commons License 2016.06.19 0 0 69149

Ez is jó.No majd holnap a vill.boltba keresek valami hasonlót. :)

Előzmény: Epitkezos (69144)
lala1961 Creative Commons License 2016.06.19 0 0 69148

Ha számít ,akkor igazad van !:))

Előzmény: Teaway (69141)
Hans70 Creative Commons License 2016.06.19 0 0 69147

Én mosogató alá raktam egyeset és fi-vel védettet 

 

Előzmény: Dreamer (69142)
peti.olah Creative Commons License 2016.06.19 0 0 69146

Ilyen helyre min IP44-es csapófedelest tennék.

Előzmény: Dreamer (69142)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.19 0 1 69145

Az a réz csoki, nem keverendő össze a réz vezetékkel, mert a csoki, gyakran ötvözet, nem vörösréz.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (69132)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!