Keresés

Részletes keresés

Vikusz1977 Creative Commons License 2016.06.14 0 0 69062

Sziasztok!

 

Tud valaki sürgősen egy villanyszerelőt (vagy háztartási gép szerelőt, nem tudom melyik kell ide) budapesti ismerősnél  a helyzet:

Pár napig nem volt otthon, a villanyboljer le volt tekerve, mire hazaért, az  leverte a fő kismegszíkítót ( a mellék kismegszíktókat nem), nem világított a bojler lámpája, viszont túlforralta a vizet, elvileg letekert állapotban is. Tehát gondolom elromlott benne valami, túlforralta a vizet, és leverte a kismegszakítót.

Ilyen a bojler, be van építve gipszkarton mögé, az alsó részéhez lehet simán hozzáférni, de persze ki is lehet bontani az egészet, ha kell. Sürgősen kellene szerelő, ha lehet még ma.

Ha tudna valaki ajánlani egy szerelőt, nagyon megköszönném, vagy, ha legalább tudnátok valamit mondani, hogy ez milyen típus, mi lehet a baj, ki kell-e bontani a gipszkartonfalat, vagy a bojler alsó részéhez elég hozzáférni a szereléshez, stb. Ja és most nem meri az ismerősöm visszakapcsolni az áramot. A lakásban vannak 10A-es kismegszakítók, és egy 25A-es. Szerintetek a 25A-esen kell lennie a bojlernek? Mert akkor a többit legalább vissza kapcsolná. Előre is köszönöm!

Viktor

 

 

 

 

Jahno Creative Commons License 2016.06.14 0 0 69061

Bár az ELMŰ kifelé azt mutatja, hogy az infós megoldásai hányadék módon sikerültek, azért manapság már nem olyan egyszerű, hogy az adatbázist csak úgy az első sarki Gizike kimásolja egy penre és kész is, mint 20 éve a MATÁV titkos telefonszámos könyv. Főleg mert aki hozzáfér, az semmit nem tud kezdeni a nyers adatokkal, de ha van esze akkor aprópénzes 1 milláért nem kockáztat. Valamint nem  egészen ez a módszere a fűnyírós/autótolvajoknak sem, mert egyszerűbb megvárni a ház előtt, míg minden csendes lesz és kész,  kevesebb emberrel kell osztozni a hasznon.

 

Aztán még azt sem tudjuk, hogy valóban mit tudnak meg és miféleképpen kezelik, de hajrá, deladat adott, járj utána ha ennyire érdekel és írd meg nekünk is.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (69060)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.06.14 0 0 69060

"Szerintem a lakás tulajdonosa ismeri az összes adatot."

 

Az adatvédelem nem arról szól, hogy te mit tudsz magadról, hanem arról, hogy mások mit tudnak meg rólad.

Ha az okos-villanyóra havonta beküld egyetlen összesített fogyasztási értéket, az nem tekinthető kényes információnak.

De ha pl az óránkénti fogyasztási adatokat is megkapja az áramszolgáltató, az egy tolvaj/betörő kezébe kerülve pontos információkkal szolgál a szokásaidról, hogy mikor lehet nyugodtan kirámolni a házat vagy ellopni a fűnyírót/autót a garázsból.

Még a napi adatokban is van némi veszély, ezekből megállapítható pl, hogy a hétvégéket nyaralóban/nagymamánál szoktad-e tölteni, ami szintén hasznos információ a bűnözők számára.

A mai korrupt világban ha egy áramszolgáltatótól kikerül egy részletes adatbázis (pl valaki egy millió forintért kimásolja egy pendrájvra), abból az ország összes okosabb betörője szeretne vásárolni egy-egy példányt. Az lenne a legjobb, ha egy ennyire részletes adatbázis létre sem jöhetne, tehát ha az okosórák csak havi adatokat gyűjtenek/küldenek.

Előzmény: Jahno (69052)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.06.14 0 0 69059

"szerződésben is rögzített fogyasztóra mehetne"

 

Neked van olyan szerződésed az áramszolgáltatóval, amelyben rögzítve van, hogy az éjszakai órára pl "1 azaz egy darab 2000 watt fogyasztású villanybojler" lehet rákötve és semmi más? Vagy valami más formában van rögzítve? Akkor téged nagyon megszívatott az áramszolgáltatód...

Előzmény: Törölt nick (69053)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.06.14 0 0 69058

"a világ hülyéje, aki összevissza relézget meg szórakozik. Ha már lop, akkor lopjon,"

 

Ha valaki az éjszakai villanyórára kötött fogyasztóját (pl bojler) olykor a nappali villanyóráról is szeretné üzemeltetni (vagy akár fordítva), azt áramlopásnak nevezni durva csúsztatás.

(a "durva csúsztatás helyett" először SOKKAL csúnyább kifejezés jutott eszembe, de úriember vagyok)

Előzmény: Törölt nick (69054)
napalm. Creative Commons License 2016.06.14 0 0 69057

Látom, pár emberrel ment már erről témáról pár körös eszmefuttatás, úgyhogy hagyjuk is ;)

Előzmény: Törölt nick (69053)
napalm. Creative Commons License 2016.06.14 0 0 69056

Khhhmm, azért ez nem teljesen lopás....

Meg egyelőre akinek "sima" órája van ott nem tűnik fel az áramváltás.

Előzmény: Törölt nick (69053)
Malaguszti Creative Commons License 2016.06.14 0 0 69055

Tényleg figyelik a fogyasztást,

A szomszéd idős bácsi egyedül él, és a múlt évben kórházba volt 3 hónapig, még bojlert is lekapcsolta arra az időre.

 Erre kimentek hozzá az áramszlgáltatóktól és nagy ellenőrzést csináltak,

még az órákat is leszedték meg vissza...

 

Nehogy valaki kórházba kerüljön, mert megy az ellenőrzés:))))))))))

Törölt nick Creative Commons License 2016.06.14 -1 0 69054

Folytatván a gondolatmentet, csibész nézőpontból -szerintem- ezért is a világ ostobasága az éjszakaival szerződéstszegve vételezni, szórakozni.

 

Lebukás esetén (ami könnyű, hisz a fogyasztásban is kilóg a kilóméteres lóláb) 99%-ban a következmények a totális illegélis vételezéshez, nagy értékű lopáshoz hasonlóak, tehát a világ hülyéje, aki összevissza relézget meg szórakozik.

Ha már lop, akkor lopjon, na nem lop, akkor meg használja a szolgáltatást szerződés szerint.

 

Persze mindeki azthiszi (magyar sajátosság) majd ő okos, neki mekkora igaza van, és majd hogy "megfingatja a szolgáltatót" meg stb a bíróságon. Ami nyilván a világ röhelye, a szolgáltatónak megvan a jogi apparátusa, őt védő jogi szabályozásokkal van körülbástyázva, a bíróság az alapján hoz majd ítéletet, és nem abból indul ki, ki mit álmodott, neki miért lehet reléket beszerelni meg stb.

 

Előzmény: Törölt nick (69053)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.14 -1 0 69053

Áramkommandó megy. Rendőrrel, szakosodott regszerelővel. Gyakran hajnalban, későeste, teljesen váratlan időben.

 

Szétszedik a kiselosztódat, dokumentálják a szabálytalan vételezést megvalósító relét-kötést az éjszakaira (ugye egy darab kismegszaktón át megfelelő, szerződésben is rögzített fogyasztóra mehetne), majd ugyanaz a mechanizmus indul be, mintha plombatörés, más szabálytalan vételezés történt volna.

 

A szokásos párszázezeres kötbér, majd vagy lejáraton belül fizet, vagy kizárás a szolgáltatásból tartozás miatt. Lehet, hogy egy éjszakaival cseszekedésre nem lesz feljelentés azért, azt nem tudom.

 

Bár sanszos, hogyha rendőr jön, (és mostmár mindig azonna lrendőr jön, nem lehet röhögve elküldeni a szerelőket, majd gyorsan visszalakítani az évtizedes lopóáramköröket)  a rendőrségnek még önmagán belül is (jelentésben pl) meg kell indokolni a "halaszthatatlan nyomzati cselekményt", melynek keretében hatósági erőhatalommal a magánlakásba beléptek.

Tehát ebből úgygondolom, meg KELL tenni a szolgáltatónak minden esetben a büntetőfeljeletést is lopásvétség miatt.

 

HA találnak valamit.

És akkor itt jön a másik része, ami már a szolgáltató részéről nem túl tisztességes, ilynekor ha nincs nyom, amit helyben fényképezzenek,  órát leveszik, igazságügyi szakértőhöz kerül, akit ők fizetnek(busásan), és az bizony 1000 esetből 999szer találni fog "valamit".

 

 

 

 

 

 

  

Előzmény: napalm. (69050)
Jahno Creative Commons License 2016.06.14 0 0 69052

Szerintem a lakás tulajdonosa ismeri az összes adatot. Ott az órán jól láthatóan a szériaszám és a fogyasztás is.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (69048)
Szirty__ Creative Commons License 2016.06.14 0 1 69051

Én kicserélném a készülékben az összes elektrolit kondenzátort (természetesen azonos értékűre és feszültségűre azzal ami benne volt).

Kb 500Ft anyag. A siker szerintem 80%.

És ha nem sikerül sem lesz rosszabb mint most...

Előzmény: Hsystem (69046)
napalm. Creative Commons License 2016.06.14 0 0 69050

"Pl ha kb napi 8 óra hosszában nullára csökken a fogyasztás akkor sejthető hogy az azért van mert pl egy relé átkapcsolja a házat az éjszakaira."

Na és akkor mit csinál a szolgáltató? Hogy bizonyítja?

Az én órám kint van a telekhatáron, az esetleges relé pedig bent a házban a kismegszakítóknál, szolgáltató ahhoz hozzá nem fér.....

Előzmény: Csuklósbusz (69042)
C20NE Creative Commons License 2016.06.14 0 0 69049

Mivel fogalmad sincs mit küld és a szerződésben foglaltakat sem ismerjük így ez egy teória.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (69048)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.06.14 0 0 69048

Az okos villanyórák "árulkodása" érdekes adatvédelmi problémákat vet fel.

Egyrészt szerintem joga van a lakás tulajdonosának ismerni az ÖSSZES adatot, amit róla az áramszolgáltató begyűjt (kaphasson másolatot belőle, vagy maga is kiolvashassa az órából),

másrészt korlátozni kell a villanyórák által továbbított adatokat pl olyan szempontból, hogy ha kiszivárog az adatbázis az áramszolgáltatótól, az ne lehessen a tolvajok/betörők aranybányája (ki mikor nem szokott otthon tartózkodni).

Előzmény: Csuklósbusz (69042)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.06.14 0 1 69047

Én a helyedben vásárolnék egy másikat (az ebay-en pl 46 dollár),

beraknám ennek a helyére,

majd ezt a hibásat elvinném egy ügyes emberhez, hogy próbálja megjavítani és akkor lesz egy tartalék. Lehet, hogy csak elengedett egy forrasztás, vagy eltört egy alkatrészláb a rázkódástól, vagy túl melegben van (a gyártó 55 fokot vállal).

 

De itthon is kapható sokféle, szintén 5 amperes áramfigyelő relé, még az is lehet, hogy szinte bármelyik jó helyette.

Előzmény: Hsystem (69046)
Hsystem Creative Commons License 2016.06.13 0 0 69046

Üdvözlök minden fórumlakót! Meggyűlt a bajom ezzel a készülékkel (képek csatolva) "IH5AAC4X-t1Telecontrol current monitoring relay" névre hallgat, tartozik hozzá egy áram váltó (szintén a képek között) TA30  A50/5 jelzést találtam rajta. Kérem aki találkozott már ezzel a förmedvénnyel világosítson fel, hogy hol szerezhető be, vagy mi módon helyettesíthető. Egy 75Kw-os motort figyel és ha a beállított értéket túl lépi a behordóját meg állítja a beállított ideig. A hiba jelenség:a sárga led jelzi vissza a működést, ha világit leállítja a behordót, ha el alszik indítja. Ez a förmedvény azt produkálja, hogy néha (mostmár egyre sűrűbben)fél erővel világít a led és le állítja a rendszert, ha oda koppintok neki akkor észhez tér, de a hőmérséklet emelkedésével is összefüggése van, szerintem a panelon valami kontakt hiba lesz. Szétszedni nem akarom amíg nincs helyette meg bízható relé.  Előre is köszönöm a segítő szándékot! Szép estét!

 

 

 

Dreamer Creative Commons License 2016.06.13 0 0 69045

Van neki, csak nem ért hozzá :)

 

Dreamer

Előzmény: Jahno (69044)
Jahno Creative Commons License 2016.06.13 0 0 69044

Amúgy láttunk már valakit valaha infrás PDAval közlekedni és olvasni?

Előzmény: Csuklósbusz (69042)
C20NE Creative Commons License 2016.06.13 0 0 69043

A nulla áramát nem figyeli a mérő így hibát sem jelez rá mindaddig amíg valahonnan kap nullát. Az az óra méri a fogyasztást amelyiknek a fázisán átfolyik az áram.

Előzmény: Csuklósbusz (69042)
Csuklósbusz Creative Commons License 2016.06.13 0 0 69042

A digitális órák attól függetlenül hogy nekünk csak az állást írják ki, infraporton kitudja milyen adatokat tud rólunk szolgáltatni. 

Vagy az okosmérők amik most pilotprojectben vannak kiosztva SIM kártyával stb azok meg pláne, az a lényegük hogy ezek alapján lehessen spórolni.

 

 

Nomeg ezek adatok alapján remekül ki lehet totózni kihez kell kommandót küldeni. :-)

 

Pl ha kb napi 8 óra hosszában nullára csökken a fogyasztás akkor sejthető hogy az azért van mert pl egy relé átkapcsolja a házat az éjszakaira.

 

Tehát nem is kell hogy a nullát figyelje, elég csak a fogyasztási adatok kielemzése elemző szoftverekkel.  Kidobja rögtön ha életszerűtlen a dolog.

 

De az viszont érdekelne hogy a nullát figyeli-e...   Mert ha pl a földelőszondáról hozom a nullát, a fázist meg az éjszakairól akkor a nappali órán világítani fog-e a piros led? :-)

 

Mert pl egyszeri alkalomtól biztos nem fog világítani. De biztos van benne egy felső tűréshatár és ha napi 8 órában áram folyik a nullán, a fázison meg nem, az nem-e gyanús lesz a mérőnek hogy netalántán csapolva van a fővezetéke stb és már világít is a led. 

 

Aztán ha világít lehet ugyanaz mint a sérült plomba, akármi és akárki okozta akkor is jön a csekk ha tényleg nem volt semmi manipuláció. 

Előzmény: C20NE (68999)
Jancsii Creative Commons License 2016.06.13 0 0 69041

Nem lehet még oldani. Vagyis nagyon körülményes, mert a tekercs végek nincsenek kivezette.  A forgásirány váltáshoz a segédfázis tekercsvégeit fel kell cserélni.

Előzmény: quovadis2010 (69039)
digium Creative Commons License 2016.06.13 0 0 69040

Gondoljatok bele, ez csak az 5. leglátogatottab topik számára. Van négy másik, ahol jobban osztja az igét.

Előzmény: Jahno (69036)
quovadis2010 Creative Commons License 2016.06.13 0 0 69039

Kérdezem a kollegákat hogy egy gyárilag 1 irányba forduló 1 fázisú (3 kivezetéses) motornál van e valamilyen lehetőség, trükk a forgásirány megváltoztatásához ?

Törölt nick Creative Commons License 2016.06.13 0 0 69038

Majd mikor beteszi az idehaza kizárólag bele kapható 230ast és csak dereng, ő sem fogja érteni.

A boltban meg lehülyézik, maga idióta, ilyen nincsen 12V-osban..

 

És ez még nem veszélyes, a fordított irány rosszabb, mikor a 12V-ost teszi bele oda is, ahol nincs trafó,(akár tévedésből összekeverve hol mi van) és bumm, szikraeső, üvegszilánk permet, teljes sötétség.

 

Előzmény: Jahno (69037)
Jahno Creative Commons License 2016.06.13 0 0 69037

Vagy mikor mi. Ellenben  ismerősnél hullanak és vibrálnak is a GU10es cuccok, ha olyanban lenne 12 voltos, akkor elejére dobnék egy tápot és elég izzóra beruházni. Fene sem szórakozna foglalatcserékkel, meg mindennel.

Előzmény: sznandi1977 (69035)
Jahno Creative Commons License 2016.06.13 0 0 69036

Mindegyik az. A fotósban egy gyenge témától eltérés már jobban moderált, néha túllihegik,  itt ha elküldesz valakit a picsába, akkor kiraknak,  meg miazmás. Mi a kérdés?

Előzmény: bcslaci (69033)
sznandi1977 Creative Commons License 2016.06.13 0 0 69035
Előzmény: Törölt nick (69032)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.13 0 0 69034

Moderátor csak a fórum szinvonalával (érdekeivel) összeegyeztethetetlen dolgokat fogja törölni, ami tételes szabályzatba ütközik. Szakmai kontrollt nem végez, ilyesmit ne is várjunk már el egy alapvetően nyitott, ezer témát felölelő felületen.

 

Ez mindenhol probléma ,hogyha valaki(k) valami(ke)t nagyon vehemensen hajtogatnak, és erre egésznap korlátlan idejük van, akkor előbbutóbb elfoglalják, ellehetetlenítik az adott topicot, szekciót.

 

Azért a tuloldalon történő hisztériás paranoid nemtudoménmilyen görcsös rémüldözés is tulzás néha. Ez a "megtalálja azt leirva ,hogy kutbaugrás és beleugrik".

 

Aki hozzá akar-mert-tud nyulni a villanyhoz ,alapbol, szakismeret nélkül ugyis rettenetes dolgokat fog csinálni, ezer helyen igazolt ez, minden szerelő "így ne" galériája "felrobban" ezektől.

 

Ha van annyi igényessége, ideje, türelme, intelligenciája ,hogy  fórumon nézzen utána részleteknek, és ezekután pont a hülyeséget találja meg és hiszi el, hát, nem túl reális scenario, na.

 

Aki pl spórolásbol(?) végighuz egy darab nullát, meg is érdemli. Én ugyan nem értem, hogy akar rákötni, mindig toldja, és ezer db átmeneti ellenállása lesz benne...ehh...meg az elosztó szó jelentése is sánta már itt..., ott osztjuk el az energiát, ott ágaztatunk el, ha minden dobozban összevissza kötözget, minek lakáselosztó.....tipikus bolond lukbol bolond szél fuj dolog

 

 

 

 

Előzmény: bcslaci (69033)
bcslaci Creative Commons License 2016.06.13 0 0 69033

Kérdésem költői, ez vajon moderált topik? 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!