Keresés

Részletes keresés

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.06.24 0 0 69204

Kérdés:

ha egy újonnan épülő családi házba 1x32A "nappali" és 1x32A "éjszakai" áramot kérek, azt az áramszolgáltató várhatóan milyen kábelen/vezetéken fogja bevezetni a villanyóráig?

Leginkább azért érdekelne a dolog, mert előfordulhat, hogy később esetleg további amperekre lesz igény.

Továbbá érdekelne, hogy probléma-e, ha azt szeretném, hogy ez az éjszakai áram azonos fázis legen a nappalival.

Tízenhármaska Creative Commons License 2016.06.24 0 1 69203

Olyan baromsagokat hordasz itt ossze, hogy ez mar nekem is faj.Szoval fejezd be,menj a jo budos francba ezekkel az elmeletekkel. Annyi kozod van a regszereleshez mint nekem az atomfizikahoz.

Remelelem at ment hozzad a mondandom lenyege.

Előzmény: Törölt nick (69201)
Zs:) Creative Commons License 2016.06.24 0 0 69202

Kicsit unalmas már, ahogy osztod itt az észt egy ideje, a leírtak alapján nem túl sok alappal.

Persze én vagyok kötekedő kedvemben.

Na léptem, jó hétvégét!

Előzmény: Törölt nick (69201)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.24 0 0 69201

"Egy épület vagy lakás nem egyetlen fogyasztási helynek minősül."

 

Egy lakás kb. mindig egy fogyasztási hely, egy szerződés fedi le. Ha több mérő van akkor is. Ne tódítsuk már a baromságot :((

 

 

 

"Ez a kitétel olyanra vonatkozik pl. amikor az éjszakai vagyis vezérelt mérőről 1db villanybojler van ellátva"

 

NEM!!!!

Semmi köze az egésznek, se a villanybojlerhez, se máshoz!!!!

 

Ez nem is a mért hálózatra, hanem a szolgáltató (vagy társasház) által követendő, méretlen hálózat létesítésre vonatkozik.

Ott ugyanis nem lehet az, hogy a mérési helyekre kimegy egy halom kanóc, összekötbe egy nagy "bogba" az udvar alatt...ósz jócaka.

Szabványos túláremvédelmeknek, hozzá főelosztó szekrénynek, stb,stb, meg kell lenni, a méretlen hálózaton is, minden centi vezetékre.

 

Evvel foglalkozik ez a mondat.  

Hogyha bejön a házba a """kanóc""", de egyetlen órára(mérőre) megy, MERT egyetlen fogyasztási hely van (már egy külön lépcsőházi világítás fogymérővel nem teljesül ez!) akkor nem okvetlen KELL egy külön túláramvédelem, a bejövő derót' beköthető a mérőbe, közvetlen, azonnal. Majd ellárja a túláramvédelmet a teljesitménykorlátozó kismegszakító.

Semmi köze az óra utáni történethez ennek a mondatnak, a világon.

 

Hogy megpróbál valaki valamit midnen másra vonatkozó szabállyal alátámasztani, az újabban a topicban emberfeletti méreteket öltött :(((

Mások meg tippelgetnek szeritük mivan és tovább szövik-fonják a butaság hálóját, akár puszta jóindulatból, tök feleslegesen-kontraproduktívan.

 

Előzmény: Jancsii (69199)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.24 -3 0 69200

Nem, tévedsz, senki nem "tört pálcát" és senki nem "kötött beléd" és senki nem "fikázott".

 

Én (és mások) felhívtuk a figyelmed, hogy amit csináltatok (csináltál+csináltattál) az a legtöbb helyen csont SZABÁLYTALAN(-nak számít).

Ennyi, nem több.

 

A leírtak nem kötekedések, nem személyes támadások, hanem bővebb magyarázat a miérthez.

 

Áfás számlám nekem is van, 10perc múlva bármiről. Az nem tartalmazza hány elosztó és hol, azt ki tervezete és építette így ki, mikor lett ilyen, ki a felelős, ki a  szabálytalan. (a szolgáltatóval szerződő fél, minden esetben, vagy Te és senki más)

 

Ami szerinted nem az, lelked rajta, engem ez tovább nem érdekel.

 

Személyeskedésbe pedig hiába próbálod vinni, én leírtam a vélményem, eleinte segítő szándékkal, ez lett belőle, vállat vontam, részemről lezárva.

 

************

 

Sokadik alkalom a topicban ez, jönnek a "nekünk lehet, majd mi tudjuk" emberkék, teleirják vagy jogilag, vagy akár műszakilag is netto "életveszélyes" necces baromsággal, ami nem lenne baj, ha ez egy 30fős levlista lenne,....

.... de ami ide kerül az itt marad, aztán így áttételesen egymást "bujtja fel" a sok öntudatos szerencsétlen, akik majd a könnyeiken hajóznak, és világösszeesküvést emlegetnek, amikor leveszik az órát pár hónapra, vagy neadjisten egyéb senki által nem kívánt következmények lesznek.

 

De már nem is szól senki semmire semmit, csak a nettó halálos leges-leghajmeresztőbbekre, mert azonnal kitör a forradalom ,hogy mit képzel aki "minősíteni mer", "igenis frankó" minden ahogy van.

 

 

Előzmény: Epitkezos (69197)
Jancsii Creative Commons License 2016.06.24 -2 0 69199

"Ha a csatlakozó vezeték egyetlen fogyasztási helyet lát el......" Egy épület vagy lakás nem egyetlen fogyasztási helynek minősül. Ez a kitétel olyanra vonatkozik pl. amikor az éjszakai vagyis vezérelt mérőről 1db villanybojler van ellátva, ebben az esetben nem kell főelosztó vagy lakáselosztó csak egy leválasztó kapcsoló. Egyébként amit ìrtál elviekben én is elfogadhatónak tartom. Tehát az óra után után, amíg nincs szét választva a rendszer 5 vezetősre, leágazást csinálsz. Kvázi két elosztóra megy a mért fővezeték. A nagy baj akkor lenne, ha már a szétválasztott 5 vezetékes rendszerről vinnéd tovább négy eres kábelen, mert ez tilos.

Előzmény: Epitkezos (69194)
0l0 Creative Commons License 2016.06.24 0 0 69198

Én pl nem vagyok szakember, de érdekel a téma.

A szabvány alapján az óra megszakítója túláramvédelmi készüléknek minősül ebben az esetben.

A problémás rész ez:

"és az egyes áramkörökbe iktatott túláramvédelmi készülékek elhelyezésére szolgáló elosztótábla."

Ha a szolgáló azt akarja jelenteni, hogy minden egyes áramkörbe iktatva kell legyen egy túláramvédelem külön a főelosztóban, akkor a ház betápja elé is tenni kéne egyet oda, mert az is egy áramkör. Ha nem akkor  persze nem. Ezt a fajta jogi nyelvezetet nem tudom egész biztosan értelmezni. Nálam minden kör kapott ott külön megszakítót, a ház, a melléképület, a dugaljak. Mondjuk senki nem nézegette túl alaposan a dolgot amennyire emlékszem. Amúgy vannak itt érdekes részek. Pl ha jól emlékszem 50 centis szerelhető része kell legyen a fővezetéknek a főelosztóban. Nálam nincsen annyi, alig ér be az elosztóba, pedig azt hittem 3 méter elég lesz, hogy felérjen az óraszekrény fölé kényelmesen.

Előzmény: Epitkezos (69194)
Epitkezos Creative Commons License 2016.06.24 0 0 69197

Baromira örülök, hogy pálcát törsz felettem, mikor fingod sincs az egész kiépítésről, és már többedszer belelátsz olyan dolgokat amik nem úgy vannak. Szerintem valami tudatmódosító (drog, alkohol, gyógyszer) vagy betegség lehet ennek az oka. Ugye milyen rossz érzés amikor én is belelátok olyat, ami esetleg nem úgy van?

 

Te biztosan villanyszerelő vagy villamosmérnök lehetsz. Vagy mégse? Mint mondtam, én sem vagyok villanyszerelő, de mint elektroműszerész és később BME-n végzett mérnökként hagy ne vegyek mindent igazságügyi szakvéleménynek amit itt olvasok! Hidd el tudok annyira szelektálni, hogy most pár órányi visszaolvasásból eldöntsem hogy mennyire adjak valaki véleményére.

 

Már a korábbi "okos" ötletedre (mérőórába kötni az elmenő mért földkábelt) sem írtam vissza, mert tudod okos enged, szamár szenved. Most előveszem az ötletedet és megkérdezném, hogy a kerti konnektor kábelét miként köttessem be a földkábel mellé az órába?

 

>EGY főkábel,  EGY elosztó amiben MINDEN áramkörnek a túléremvédelme bennevan. PONT.

 

Na ilyen előírás NINCS! Fasza, hogy te rendőrebb vagy a rendőrnél. Gondolom túl sok mérőhelyet nem láttál még, nagyobbakat meg talán egyet sem.

 

>És persze ezt úgy értik a gyakorlatban, hogy a FŐelosztó bent a lakásban jó messze, a mérőnél minden kötés fix, semmi beleturka, semmi aljzat, semmi nemplombált izé, és az egész lecsukva, többszörösen.

 

Te kevered a mérőóra plombált dobozát és az ott lévő fizikai szekrényt amiben az van, és legfeljebb sejted, hogy mibe mi lehet vagy minek kell ott lennie. Mindenki jobban jár, ha nem te kezded elmagyarázni itt a szabványt és azt, hogy azt kinek miként kell érteni.

 

>Az ilyesmi akkor (lenne) védhető, ha van egy tervező aki a nevét adta ehhez, nem "hátén nem adtam meg hol van ez" """dobozokat"" rajzolt, hanem pontos hellyel, hol van, tipus, mihányméter, részletrajzokat. Amit én kétlek egyébként. Nem kicsit.

És egy regisztrált szerelő kivitelező, aki szintén a nevét adta, szerződéssel, írásban, számlával.

Nemcsakugy "jóvan" úgyis "ittsevótam", "neménvótam".

 Én viszont valamiért ugy érzem, nem okés itt semmi , sőt, ettól tombol a topicban a kedves kartács. Hátha nagypofával majd megy, és "igaza lesz". Pedig nem.

 

A megérzéseid k...vára rosszak, van egy áfás számlám az előgyártott mérőhelyről egy cégtől, valamint egy másik a tervezésről és kivitelezésről és egyéb felhasznált anyagokról. A szerződés szóban köttetett meg.

 

>És nekünk aztán mindegy az ő rendszere, kötése, megfelelősége.

 

Ha mindegy, akkor minek fikázod itt már kb. harmadik napja???

 

>Nomeg különben a kartárs nem maga kötögetne és nem lenne valami búbánatos madárcsicsergés egy szerelőről aki gondolom nem véletlen "tűnt el".

 

Újabb tudatmódosító, hogy ilyeneket halózol be? Én sem tudom mi van vele aki ismeri, míg te, aki a nevét se tudod kitalálod, hogy én miért nem érem el?

 

>Ki lett belőle "sajtolva" ez  szabály szerint tilos rendszer, majd összerakta végül, mert kell a munka, bukta majd max sokkal később lesz...és inkább itt sem volt.

Ennyi.

 

Még két rövidet ittál rá, vagy honnan veszed ezeket a hülyeségeket? Elfogadott árajánlat alapján Ő tervezte a mérőhelyet és rendelte meg. Én fizettem, és egy fillért sem alkudtam semmiből. Már korábban is dolgozott nekem többször is. 

 

-------

Amúgy elég a foghegyről odavetett baszogatásokból, feleslegesen cseszem el az időmet magyarázkodással, de minek!?

 

Okulásként a következőknek: keressenek biztosan szakembert, ne esetleges "fotelprofesszoroknak" tegyenek fel szakkérdést, mert több időt vesztegetnek el magyarázással mint amennyit ér a válasz.

 

Siralmas és egyben rémisztő ami itt megy, a soha viszont nem látásra! Ez volt az utólsó bejegyzésem ebben a topikban. Néha majd benézek, ha sírni lesz kedvem.

 

Előzmény: Törölt nick (69196)
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.24 -1 0 69196

"Szerintem ezekért nem is fizetne senki. Kicsit olyan érzésem van, hogy mibe is lehetne belekötni alapú a dolog."

 

 

Nem. A legtöbb helyen ez megy napi szinten, a frankót írja, nem mást.

 

A szolgáltató NAGYON ellenérdekelt abban, hogy kint az óránál vagy ahhoz közel, egyáltlán a telekhatárhoz közel BÁRMI méretlenlenhez lehessen férni.

És pl oszlopra akasztva szabálytalan vételezni "könnyen". Ha ugye ásni kell, házig kábelezni, lóg a nagy drót, mifene, az feltünőBB,---> bíznak a klasszikus "jó magyar szomszédságban", hogy kiszúrja, hogy feljelenti egymást.

 

Na erre iratta a szolgáltató(i) (pénzlobbi) a szabványt, a jogszabályt, mindent.

Amit persze lehet itt tétnékül ügyvédeset játszva szavanként atomokra cincálni, sőt minddel eljátszani, hogy nem is tudni mit jelent, már maga egy szó, és akkor semmit elő nem író üres értelmetlen szavak a semmiben.

 

De a valóságban, egyben, szakszerűn, józanésszel, összeolvasva és értelmezve az egész bizony azt jelenti:

EGY főkábel,  EGY elosztó amiben MINDEN áramkörnek a túléremvédelme bennevan. PONT.

És persze ezt úgy értik a gyakorlatban, hogy a FŐelosztó bent a lakásban jó messze, a mérőnél minden kötés fix, semmi beleturka, semmi aljzat, semmi nemplombált izé, és az egész lecsukva, többszörösen.

 

Az ilyesmi akkor (lenne) védhető, ha van egy tervező aki a nevét adta ehhez, nem "hátén nem adtam meg hol van ez" """dobozokat"" rajzolt, hanem pontos hellyel, hol van, tipus, mihányméter, részletrajzokat. Amit én kétlek egyébként. Nem kicsit.

És egy regisztrált szerelő kivitelező, aki szintén a nevét adta, szerződéssel, írásban, számlával.

Nemcsakugy "jóvan" úgyis "ittsevótam", "neménvótam".

 

Én viszont valamiért ugy érzem, nem okés itt semmi , sőt, ettól tombol a topicban a kedves kartács. Hátha nagypofával majd megy, és "igaza lesz". Pedig nem.

 

És nekünk aztán mindegy az ő rendszere, kötése, megfelelősége.

Nomeg különben a kartárs nem maga kötögetne és nem lenne valami búbánatos madárcsicsergés egy szerelőről aki gondolom nem véletlen "tűnt el".

Ki lett belőle "sajtolva" ez  szabály szerint tilos rendszer, majd összerakta végül, mert kell a munka, bukta majd max sokkal később lesz...és inkább itt sem volt.

Ennyi.

 

A következő tulaj a szerződéskötéskor, ha olyat fog ki..., vagy egy nagy ellenőrzésnél a "kedves kollega" meg majd rájön.

Ahogy arra is, mikor X hete lesz kizárva a szolgáltatásból, az első tárgyalást meg kitűzték  pl. félévmulva, lehet hogy az itteniek mégsem szemétkedésből, "hozzá nem értésből" írták anno, amit.

 

De ugyanez a "dedede lehet, lehet, mindent lehet" lement már a vezérelt ideoda relézéssel is..

...unalmas.

 

 

Előzmény: Zs:) (69191)
Epitkezos Creative Commons License 2016.06.24 0 0 69195

Köszönöm, én is ezt éreztem, hogy korábban az volt a baj velem, hogy volt rajtam sapka, amit levettem   ami meg másokat zavar.

Előzmény: Zs:) (69191)
Epitkezos Creative Commons License 2016.06.23 0 0 69194

Sajnos a nicknevek mögül nem tudom megállapítana, hogy ki is az aki valóban szakember, ezért mondtam, hogy egy olyat kellet volna megkérdeznem, akiről tudom, hogy szakember és nem csak egy nicknevet látok. Itt ismeretlenül bárki állíhatja magáról, hogy nála van a tudás...

 

Máshogy olvassuk ugyanazt a szöveget?

 

2.3. Túláramvédelem

2.3.1. Ha a csatlakozóvezeték csupán egyetlen fogyasztási helyet lát el, és nincs a méretlen fogyasztói hálózatban villámáram-levezeto ́ beépítve, akkor az elso ́ túláramvédelmi készülék közvetlen mérés esetén a fogyasztásméro ́ berendezéshez tartozó, a fogyasztó áramszolgáltatási (közüzemi) szerzo ́désében meg- határozott névleges áramero ́sségu ́ kismegszakító, méro ́áramváltós (közvetett) mérés esetén pedig késes olvadóbiztosító vagy túlterhelés- és zárlatkioldással ellátott megszakító legyen.

 

Nekem nem ez a szakmám...

Előzmény: ötfelezős (69190)
ötfelezős Creative Commons License 2016.06.23 0 0 69193

Kissé morcos lettem, az utolsó mondata miatt, ami a szakemberséget vonja kétségbe.

És eszembe jutott, mikor egy belvárosi üzletben mondtam a tulajnak, hogy ez a trafó nem biztonsági. Helyből megvádolt, hogy csak azért mondom, hogy pénzt csináljak magamnak a cserével. :D Csak amikor mondtam, elküldöm ingyen a jegyzőkönyvet, oszt a soha viszont nem látásra, és elindultam kifelé, akkor kapott észbe, hogy tán nem a saját, hanem az ő érdekében nyilatkoztam.

Előzmény: Zs:) (69191)
ötfelezős Creative Commons License 2016.06.23 0 0 69192

A tapasztalatom nekem is az, hogy az ország tele van sodrott kötésekkel, de ez nem befolyásolja az előírások érvényességét.

 

Bár a nyolcvanasokban úgy gondoltam, bármelyik bíróságon megmutathatom az akkor kapható rugós kötőelemeket, hogy ezekkel nem lehet normálisan szerelni. :D

 

Őszintén szólva a kötés tűzveszélyességét onnan kezdve nem tartom reálisnak, hogy a csövek és dobozok műanyagból készültek, mert azoknak viszont a gyúlékonysági vizsgálatot ki kell állniuk. No persze, ha leesett a dobozfedél, letapétázták fedél nélkül, eléje raktak egy benzinből épített szekrényt, az más. Bár a nyolcvanasokban, a csövek és dobozok pont olyanok voltak, mint a Hupolfix és bármi más. :D

 

Előzmény: King_of_Giants (69188)
Zs:) Creative Commons License 2016.06.23 0 0 69191

"De én nem kérek pénzt a megállapításokért."

 

Szerintem ezekért nem is fizetne senki. Kicsit olyan érzésem van, hogy mibe is lehetne belekötni alapú a dolog. Közben meg leírsz olyan dolgokat, amit tőled főleg nem várna az ember :S. Na hagyjuk az egészet.

Előzmény: ötfelezős (69190)
ötfelezős Creative Commons License 2016.06.23 -2 0 69190

Már miért ne lenne túláramvédelme??? Ott a szolgáltató túláramvédelmi biztosítéka

Lehet felmérgesedni, de a szolgáltatónak a kismegszakítója nem szolgál másra, mint teljesítménykorlátozásra.

 

Érintésvédelem??? Mire gondolsz, arra, hogy nincs előtte ÁVK? Milyen szabványban találsz kötelezően ilyet a mérőhely és a lakáselosztó között?

Vagy ÁVK, vagy túláramvédelem, és, mint egy mondatommal előbb láthatjuk, túláramvédelem nincs.

 

 Arra gondolsz, hogy ha belevágok egy ásót a speciális fém páncélozású és szabványos földkábelbe, ami megfelelően biztonságos mélységbe van leásva felette jelölőszalaggal, akkor megrázhat az áram?

Az nem érintésvédelem.

 

Amúgy nem várok válaszokat...

Nem baj, mások is olvashatják ezt. Például a szabvány szövegét:

1.5.2.1. Mért fővezeték: ....a fogyasztásmérő berendezést köti össze a felhasználói mért főelosztóval.

1.5.2.3. Felhasználói mért főelosztó: ...a fogyasztásmérő berendezés utáni első elosztására és az egyes áramkörökbe iktatott túláramvédelmi készülékek elhelyezésére...

6.5. A mért fővezetéket megszakítás, toldás nélkül kell létesíteni.

 

De én nem kérek pénzt a megállapításokért.

Előzmény: Epitkezos (69187)
King_of_Giants Creative Commons License 2016.06.23 0 0 69189

Wagó van,  villany átmegy rajta , igaz hogy az obo-t nem a menyezetre raktam volna, de minek feccölne be egy csőhajlítóra ha ez az egyetlen munkája?

Tulaj szerelte vagy román a Moszkva térröl?

Előzmény: Tízenhármaska (69183)
King_of_Giants Creative Commons License 2016.06.23 0 0 69188

Sőőőt, 1914-töl kezdve

 

Pedig nem egy bontásban vettem részt, de csavaros kötéssel nem találkoztam, annál inkább csupasz felszállóval, egymástol vagy 10cm-re elgipszelve és még volt benne feszültség.

Előzmény: ötfelezős (69185)
Epitkezos Creative Commons License 2016.06.23 -1 1 69187

Már miért ne lenne túláramvédelme??? Ott a szolgáltató túláramvédelmi biztosítéka, gondolom ez alapján lett a kábel és a rendszer többi része méretezve.

Érintésvédelem??? Mire gondolsz, arra, hogy nincs előtte ÁVK? Milyen szabványban találsz kötelezően ilyet a mérőhely és a lakáselosztó között? Arra gondolsz, hogy ha belevágok egy ásót a speciális fém páncélozású és szabványos földkábelbe, ami megfelelően biztonságos mélységbe van leásva felette jelölőszalaggal, akkor megrázhat az áram? Ne keverjük a vétlen érintést ezzel, jó? Szerinted a szolgáltató légvezetékéről leágaztatott és a közterületen, valamint a kertemben menő földkábelen mekkora a túláramvédelem és az "érintésvédelem"? Csak nem mindkettő pont nulla???

 

Amúgy nem várok válaszokat, elég csak elgondolkodni róla, mert Köszönöm, de nem kérek több elemzést a kiépítésünk miértjéről. Kérlek benneteket, lépjetek túl a rendszeremen. A hozzászólásokból úgy tűnik, hogy aki tervezte, az jobban értett hozzá mint itt néhányan. Nem kívánok további fikciókra reagálni.

 

Lehet, hogy a kábelbekötéses kérdésemmel is szakemberhez kellett volna fordulnom.

Előzmény: ötfelezős (69184)
King_of_Giants Creative Commons License 2016.06.23 0 0 69186

A kóklerek baromságait ne keverjük..."

 

Pedig keverhetjük

A régi lakótelepi lakásokban így "sorosan" lettek felfűzve a konnektorok

 

Jó havernél eltököltem egyszer órákat, mire rájöttem hol a hiba

A szobai konnektorokban a nulla helyén is "fázis szerű" volt.  Végignéztem az összes konnektort és az  elosztót is

Aztán lánygyerek elkottyantotta, hogy a heverő mögött/eltakarva/ is van egy konnektor ami néha sercegő hangot ad

Ott volt szétégve az alu vezeték

Tehát nem kókler, hanem annak az éveknek a kivitelezési terveinek felelt meg.

Najó, attol még kókler lehetett a tervező :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (69180)
ötfelezős Creative Commons License 2016.06.23 0 0 69185

Pedig  a sodrott kötés már 1929-ben is tilos volt.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (69180)
ötfelezős Creative Commons License 2016.06.23 -2 0 69184

Tehát a mérőszekrénynél a házba menő kábelnek nincs túláram (és érintés-) védelme?

Ha így van, akkor erre mondták azt, hogy kötés van rajta.

Előzmény: Epitkezos (69178)
Tízenhármaska Creative Commons License 2016.06.23 0 0 69183

Nincs az a tróger munka amit ne fizetnének ki,mert nem tud várni 2 hetet a szakemberre.

Most újra kell várnia 2 hetet.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.06.23 0 0 69182

"Rutinos bárki aki viszont foglalkozik ügyfelekkel az tudja, hogy nincs negyed órás meló."

 

Mondok egy trükköt. Ha már nagyon unod a zaklatókat/időhúzókat, akkor mindenkivel közöld, hogy az új munkadíj számításod ez: "50 forint MINDEN perc". Ebbe minden olyan perc beleszámít, amit az ő érdekében töltesz el, tehát pl amikor telefonon beszélsz vele,  amikor az interneten neki nézel valamit,  amikor éppen közlekedsz a háza felé, amikor viccet mesél neked ahelyett, hogy dolgozni, vagy akkor keresgéli a pincekulcsot amikor már ott vagy nála. A perc-számláló akkor áll le, amikor hazaérve visszaültél a fotelbe.

Ezt a módszert néhány éve találtam ki, eleinte csak nevettek, de amikor kiderült, hogy nem viccelek, azután volt olyan munkám is, ami a helyszínen talán nem tartott tovább öt percnél sem (kapu nyitva várt, pince nyitva várt, szivattyú fedele nyitva várt, mellette már ott állt vigyázzban, vigyorogva a tulaj kezében az égő stekklámpával ;)

Persze eleinte néhányan megsértődtek, de aki ezt nem érti meg, hanem megsértődik és nem hív többet, azért nem szabad sírva bánkódni szerintem.

Előzmény: Jahno (69172)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.06.23 0 0 69181

Egyébként elfelejtettél válaszolni a "szerinted szabad-e az űrben alumíniumot és rezet összekötni?" témájú kérdésemre.

Előzmény: Törölt nick (69167)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.06.23 0 0 69180

"ezt a fajta összetaknyolt kötést, amikor egyik konnektortól megy a másikhoz a vezeték, összesodorva, csálén lazán beszorítva a dugaljba és csá."

 

A kóklerek baromságait ne keverjük hozzá egy fizikai témájú vitához :)

Egyébként a legtöbb helyen a kötések rendesen kötődobozokban vannak, rendesen kivitelezve (8-10 centi blankolás, szoros összesodrás, középen önmagára visszahajtva, fogóval megszorítva). Ezek a kötések üzemelnek még ma is, milliónyi háztartásban, legtöbb helyen a mai napig hibátlanul.

Előzmény: Törölt nick (69167)
Jancsii Creative Commons License 2016.06.23 0 0 69179

Bocsánat. Nem olvastam végig az előzményeket. ☺

Előzmény: Epitkezos (69178)
Epitkezos Creative Commons License 2016.06.23 0 0 69178

Ne csináljátok már...

A Főelosztó és a lakáselosztó nem ugyanaz!

 

Ha épületen belüli probléma miatt kapcsol be valamely védelem, akkor az épületben lévő ávk vagy túláramvédő kapcsolna le, nem kell kitopognom a kerítésnél lévő mérőhelyhez. Míg ha a mérőhely oldalába bedugott kerti konnektorba lévő eszköz miatt az óraszekrényben az elmenő dobozban található ávk vagy bizti menne le, akkor ott is kell visszakapcsolni.

Az egyetlen ok ami miatt ki kellene mennem, ha egyszerre több áramot szeretnék vételezni, mint amivel a szolgáltatóval leszerződtem. Ekkor az óránál lévő főbiztosíték menne le. 

 

A kültéri óraszekrényben ezek vannak:

- földelőszonda,

- földkábel fogadó doboz (szolgáltató oldali, így plombálva van - ide megy be a méretlen alu betáp földkábel és a földelőszonda kábele is sorkapcsokra, majd innen megy már sodrott rézzel az órákhoz),

- szabványos fogyasztásmérő dobozok plombálva (ebben az órák, HF vevő és a szolgáltató fő túláramvédő biztosítékai, ez utóbbiak kis nyitható ajtó alatt),

- elmenő doboz: ez a rész már nincs plombálva, tekintettel arra, hogy már a mért oldalon van! (ez a "főelosztóm" , ebben vannak a mért oldali sorkapcsok, ahová az órától jönnek a sodrott réz kábelek, valamint innen megy a házba a földkábel és ide van beépítve egy "kiselosztó" rész, amibe csak egy kerti konnektorhoz tartozó külön fi relé és b16 bizti van szerelve) 

 

A házban lévő lakáselosztóba érkezik a földkábel sorkapcsokra. Ideiglenesen ide egy fi relé és arra néhány biztosíték van csak bekötve, mert nincs még elkezdve az épületen belüli végleges kábelezés.

 

Szerintem lépjünk túl a már így is messze túltárgyalt problémámom, ami mindössze annyi volt, hogy mi kell a 16 mm2-es tömör alu vezetékre, hogy beköthető legyen egy fővezetéki csavaros réz sorkapocsba. Ennyi, kaptam hozzá tanácsot, köszönöm mégegyszer. Probléma megoldva!

 

 

 

Előzmény: Jancsii (69177)
Jancsii Creative Commons License 2016.06.22 0 1 69177

Óra mellé tenni a főelosztót nem praktikus dolog, főleg ha messze van a háztól. Minden egyes ÁVK leoldás kor vagy kismegszakító leoldás kor ki kell mászkálni visszakapcsolni.   Hóban, fagyban, éjszaka nem kellemes dolog.

Előzmény: 0l0 (69176)
0l0 Creative Commons License 2016.06.22 0 0 69176

Én nem vagyok tisztában a részletekkel, csak leírtam mikor szabályos és mikor nem, aki kötözködik milyen elképzelés mentén teszi.

Azért is írtam le, hogy ha ott van a főelosztó, akkor minden rendben a szabvány szerint is.

Ha az óra mellett valaki nem akarná a főleosztót ebben a formában, akkor nyilván úgy lehetne eljutni az órába kötött vezetékkel a házig, hogy nem 80 centiset, hanem 23 méterest kötnének be, illetve, ha ideiglenesen 80 centis volt, akkor le lehetne cserélni. Ennek jelen esetben tényleg nem látszik értelme, magam is az óra mellé tettem a főelosztót, nem a házba.

Előzmény: Epitkezos (69175)
Epitkezos Creative Commons License 2016.06.22 0 0 69175

Már miért ne az óránál lenne a főelosztó, mikor az óraszekrényben közvetlen az órák alatti szabvány dobozban található az összes elmenő 4x25 sorkapocs (főelosztó) ahonnan elosztódik: bemegy a táp a házba illetve helyileg innen van leosztva a többi ott lévő eszközre. Ahogy idézted is, majd ide kell beköttetnem a jövőbeni napelemhez az AC oldali túlfeszlevezetőt is.

 

Teljesen komplett gyárilag előszerelt kültéri szekrény lett rendelve mindennel: beépített sorszámozott gyári elővezetékezéssel, kábelfogadóval és elmenővel, benne a sorkapcsokkal, oldalasó ip védett konnektorral együtt (ehhez nem volt kábel). Csak az órák, HF vevő, földszonda és annak kábele, valamint a helyi áramvételezési kiegészítők (ávk, b16 bizti és ezek összekötései) nem voltak benne. 

Kíváncsi lennék, hogy a szolgáltató által az órába bekötött gyári cirka 80 centis vezetékekkel toldás nélkül hogyan jutsz el a huszonméterre található házig...

 

Csak én voltam ott, amikor a szolgáltató berakta az órát, baromira örültek a gyári szabványos méretű és jelöléssel ellátott előkábelezett szekrénynek. Miután átadták a mérőhelyet kb. 1 hétre rá kijött egy ellenőrző csapat akik lebontották a plombákat, átnézték a teljes bekötést és újraplombáltak. Úgy emlékszem tőlük is kaptam papírt, így van 2 db jegyzőkönyv másolatom, hogy szabályos a mérőhelyem.

 

-------

 

Amúgy bekötöttem a földkábel végeit. Paszta + érvéghüvely, valamint 16 csavar erős meghúzása volt az összes feladat. Már nem hosszabbítóról megy a ház.

Előzmény: 0l0 (69174)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!