Keresés

Részletes keresés

barni_boci Creative Commons License 2003.06.22 0 0 444
MI VAN EZZEL A FóRUMMAL??? ELTűNTETEK???
barni_boci Creative Commons License 2003.05.18 0 0 443
Mas kerdes. Baj van. Kaptam tobb zsak arpat es buzat ajandekba, de molyosodik. Meg legalabb fel evig eleg lenne. Mit tehetek, hogy megvedjem? Ki lehet a benne levo larvakat irtani ugy, hogy ne mergezzem meg a kecskemet vele?

Kb. julius elejen tul akarok adni a gidan! Van itt valaki, akinek kene?

Sziasztok!

Előzmény: andreja (442)
andreja Creative Commons License 2003.05.13 0 0 442
Anélkül, hogy tudnám, mivel indokolja az állítását a gyermekorvos, nem tudom cáfolni azt.

Az biztos, hogy az alapvető tejösszetevőkre (zsír, fehérje, cukor) ez nem igaz. Tudományos bizonyítást erre nem fogsz találni, nem akkora horderejű a dolog nálunk, hogy kutatnák, tapasztalati tények támasztják csak alá.
Az is igaz, hogy nem is olyan régen még azt tanították az egyetemen a leendő orvosoknak, hogy a kecsketej vérszegénységet okoz. Ma már nem tanítják...

Egy olyan hipotézist el tudok képzelni, hogy egy legelő kecske tejében rengeteg növény rengeteg hatóanyaga (akár olyan is ami egyeseket allergizál) belekerülhet, ellentétben a monodiétán tartott nagyüzemi tehenek tejével, ezt azonban eddig még csak a kecsketej kifejezett előnyeként hallottam emlegetni minden létező fórumon. Érvelni asszonynak...? Ne tudományos alapon, annyit javasolhatok. Cirógasd meg kedvesen, és vedd rá, hogy próbáljátok ki. Ezt egyébként minden létező étellel így kell csinálni egy kisgyereknél, és amit nem bír, azt el kell felejteni. Pár millióan már túlélték ezt a gyakorlatot.

A 2. laktáció sokkal jobb (azonos körülmények mellett), mint az első, sőt a 3. általában még inkább.

Mindezekről legrészletesebben a Molnár Jóska bácsi által szerkesztett Kecsketenyésztés c. könyvben olvashattok.

Előzmény: barni_boci (441)
barni_boci Creative Commons License 2003.05.08 0 0 441
Igy fejtem mar ma. A kiesbbik uresre, a nagyobbik felig ki. Igy lett 3 l. Lehet, hoyg 2. elles utan jobban tejel, mint egy eve? A laktacio soran vegig megmarad ez?

Mas. Ma a gyerekorvos azt allitotta, hogy a kecsketej JOBBAN ALLERGIZAL, mint a tehene, es nem javasolta egy eves kor elott semmikeppen, de azutan sem nagyon. Az asszony bevette... Meg akarom gyozni az ellenkezojerol. A fel eves fiamnak most kene kis potlas, en javasoltam, hogy a banan helyett adjunk friss kecsketejet. (Az alltorvos jon vert venni.)
Mivel erveljek az asszonynak? Van errol valahol, valami erdemi tanulmany, cikk? Akar nyomtatott sajtoban is? Vagy barmi a weben? Vagy a Ti meggyozo ervelesetek?...

Előzmény: andreja (440)
andreja Creative Commons License 2003.05.07 0 0 440
majd meglatod, sokat tud enni egy fiucska. Csinald azt, hogy azt a togyet, amit nem szop, csak felig fejd ki, hogy konnyu legyen szopni, a masikat meg tobbszor teljesen, hogy ne talaljon benne. Igy talan raszokik a masikra is.

fiu/lany arany kb. fele-fele. Fiuknak nincs jovojuk. Levagni barmekkorat lehet, nagyot ivarzasi idoszakban nem szerencses, mert illatos lehet. Ha tutira nem marad meg, celszeru kiherelni, mert 2 honaposan dugeszolhat kistestvert (ha van keznel)... Sot, nalunk van egy Odipusz nevre hallgato delikvens is....

Előzmény: barni_boci (439)
barni_boci Creative Commons License 2003.05.06 0 0 439
Ket na utan ugy nez ki, a gida lomhabban es ritkabban szopik, mint mikor ketten voltak. Talan a versenges, a konkurencia jotekony hatasa hianyzik. Igy mindig az egyik bimbot - ami kisebb es puhabb - szopja. Talan ha erosebb lesz, atter a mesikra is. A nagyobb togyfel dugig volt, csak abbol most este 2 l tejet fejtem. A masikbol alig. Majd meglatjuk, holnapra hogy alakul.

De gyanitom, a gida mellett is rendzeresen kell fejni. Ugye?

Lehet, hogy meg korai, de en fogom megtartani a kisfiut. Ha valakinek kellene, 8-10 het mulva viheti.

Andreja. Meg az jutott eszembe, a csere nem jo otlet-e? Egy masik idei bakra cserelni. Oszzel befedezne anyucit aztan mehet ajandekozni vagy a kes ala. Le lehet meg vagni egy fel eves bakot?

Ti mit csinaltok a bakokkal? Iden milyen lett a fiu-lany arany?

Előzmény: andreja (438)
andreja Creative Commons License 2003.05.06 0 0 438
a kecske altalaban csak a sajat gyereket hajlando szoptatni, neha meg azt sem, de eleg ritkan van ilyen. Ennek tobbfele oka lehet. Es ha mar igy van, akkor altalaban nem lehet ellene tenni (allatbarat modon), fol kell nevelni a gidat (meg kell neki fogni egy anyat, hogy szophasson, vagy cuclizni)

Amig a kicsik az anyak alatt vannak, addig nem szokott baj lenni abbol, ha tej marad a togyben.
Utana se feltetlenul de az sok mindentol fugg.

Az szep hogy aggodsz, de attol meg nem fogjak a szokasaikat megvaltoztatni az allattartok, altalaban.

Előzmény: abraxas (436)
andreja Creative Commons License 2003.05.06 0 0 437
egy-ket napig ne fejd, csak ha nagyon megtelik (kemenyre). Utana mindkettobol egyforman, foleg, ha mindkettobol eszik a kicsi. Ha sok a tej napi egyszer teljesen kifejheted, ami benne van eppen, a tobbi eleg lesz neki.
Allatorvos veszi a vert (es csinalja a tuberkulin-probat) es irja a papirt, hogy milyen vizsgalatot ker a labortol.
Előzmény: barni_boci (435)
abraxas Creative Commons License 2003.05.05 0 0 436
Kedves Kecsketartók!

Két kérdésem lenne felétek.
A minap meglátogattuk vidéki rokonainkat akik kecskét tartanak. Két kismamájuk van összesen 3 ifjonccal (2 lány 1 fiú). De van egy kis gond: a legénykét sem az anyja, sem pedig a másik anya nem hajlandó szoptatni, holott jó tejelő mindkettő. Mi lehet az oka?
A másik kérdés: A szoptatás után mindkét anya tőgyében marad még bőven tej, de a gazdájuk nem hajlandó fejni őket. Okoz ez valamilyen problémát?

Aggódunk szegény jószágokért!
Segítségeteket előre is köszönöm:
Abraxas

barni_boci Creative Commons License 2003.05.05 0 0 435
30 perccel az elozo hozzaszolasom utan megellett a kecskem! Viszonylag gyorsan kijott, 1 kisfiu. A tejtermeles is kemenyen beindult.

Ugye jol gondolom, hogy 1 gida mellett mar matol folyamatosan fejni kell. Igaz? Szerinted milyen gyakorisaggal, milyen elv szerint? Egyet teljesen uresre, vagy mindkettot felig?

Ki vegez kecske vizsgalatot betegsegekre? Sima allatorvos tudja?

Előzmény: andreja (434)
andreja Creative Commons License 2003.05.04 0 0 434
Igen egy het utan lehet. Olyat senki sem fog mondani neked, hogy adhatod forralatlanul, en se. Ettol en meg adom az enyemnek, de mindent csak sajat felelossegre. Es a kecsket elotte minden emberre veszelyes betegsegre meg kell vizsgaltatni.
Előzmény: barni_boci (433)
barni_boci Creative Commons License 2003.05.04 0 0 433
Ma kifejtem 3 l-t, es igy sem lett ures a togy. A horpasza melyebb lett es mar nem jon ki az olbol, alig eszik, halkan mekeg. De nyakdugo meg nem jott a perabol. Szerintem ma ejjel vagy holnap reggel ellik.

A fo kerdes: fogyaszthato-e ez a kifejt elotej? Ha nem, mikortol lesz az? Az 5 honapos fiamnak kene egy kis anyatej potlas, fontos lenne tudni, mikortol kaphatja? Elles utan 1 hetet mondtal tavaly. Most is?

Es 5 honapos gyerek kaphatja forralatlanul? Vagy?

Előzmény: andreja (432)
andreja Creative Commons License 2003.04.29 0 0 432
csak ha kokemeny, egyebkent nem!!
Előzmény: barni_boci (431)
barni_boci Creative Commons License 2003.04.29 0 0 431
Eles elott milyen togytelitettsegnel kell kifejni a tejet? Vagy egyaltalan kell? Meg van 5 nap elvileg, de a togy mar felig van tejjel. Maradjon benne?
Előzmény: andreja (428)
patuha Creative Commons License 2003.04.15 0 0 430
Sziasztok.De jó,hogy errejártam megint.Van egy probléma.Egyik ismerősömék vettek piacon egy gidát húsvétra a gyerekeknek és most engem zaklatnak,hogy majd én elviszem,ha megunták.El is vinném,csakhogy nem tudom hová tenni,ráadásul bak.Nem kellene valakinek?Egyébként Ercsiben lakik,most cirka 25 kiló lehet(ez az én saccom,nem értek hozzá annyira)tehát nem tudom mennyi idős.Emlékeim szerint nagyapámék ilyesmi korban szokták levágni valaha.
andreja Creative Commons License 2003.04.14 0 0 429
A fehér a problemas delikvens, amugy lanyka, 3.60-al szuletett, itt kb. nehany oras. A tezsvere fiu, 4.10-zel, tagadhatatlan bur verrel (25%). Itt egy közeli.
andreja Creative Commons License 2003.04.14 0 0 428
Jo lehet az meg majus 3ra is, csak ket het van addig mar, normalis, hogy mar keszul ra.
Gond mindig lehet, de nagy ritkan van csak megis. Ha sokat mozoghat, jokat ehet-ihat - de nincs elhizva -, akkor menni fog minden magatol. Nalunk eddig kijott 40-50, nem voltak jol felkeszitve, a tel egy kicsit megtrefalt, ugy volt kalkulalva, hogy elles elott majd egy honapot legelon rohangalnak majd (fu meg most is csak itt-ott), de 1 komplikacio volt eddig, azt is valoszinuleg megoldotta volna az anya, mert nagyon jo kondiban van:
A masodik gyerek minden laba hatrafele a mehben, nyak a szuloutban, feje kint es lelegzik!!!
Talan ki tudta volna nyomni, de azert nem probaltuk ki inkabb...

Előzmény: barni_boci (427)
barni_boci Creative Commons License 2003.04.13 0 0 427
Kezd kitogyelni a kecskem. Egyenletesen mindket togy teltebb lett. A horpasz is melyebb. Es tobbet fekszik, mint szokott.

Lehet, hogy egy latszolag sikertelen korabbi fedeztetes alkalmaval megis megfogant, es igy elobb fog elleni, mint en szamoltam a "nagy menet" napjatol? Elvileg majus 3 lenne.

Masodikra egyedul elboldogul? Lehet, hogy el kell utaznom, es csak az asszony lesz itthon a 2 gyerekkel.

Előzmény: andreja (426)
andreja Creative Commons License 2003.03.31 0 0 426
Ha nem kemeny, akkor ne fejd ki belole, ha nem is lesz kemeny, akkor elapasztott, vagyis gyakorlatilag leallt a tejtermeles. Ne nyulj hozza, es akkor nem is fog beindulni. Ha mar legalabb egy hete nem valtozott a togyben a tej mennyisege (tapogatassal kell megbecsulni), akkor kifejheted utoljara, ha ezutan megint gyulik benne valamennyi, akkor azt mar tenyleg hagyd benne, nem erdemes tovabb maceralni.

Ami a kecske jellemet meg a kiismerhetoseget illeti, az olyan noies (szerintem ok se kultivaljak, ha a raszaradt kakidarabot probalod meg piszkalni). Szoval ne remenykedj.

Előzmény: barni_boci (425)
barni_boci Creative Commons License 2003.03.26 0 0 425
Hat nalunk meg varat magara a dolgog.

De most lenne kerdesem:
Lehet az, hogy a terhesseg vege fele anyuci kicsit morcosabb, bokosebb lesz? Vagy ez egyszeruen korral jar, es most alakul ki a vegleges "jelleme"? A kislanyomat multkor feldontotte, a kutyat sokszor oldalba uti, ha epp lejon velem, es egyszer felem is legyintett egyet, mikor a farkarol akartam lekaparni egy raszaradt kakidarabot. Csak nehany eset, de az elozo vemhessegnel nem lattam ilyen jeleket.

Es meg egy mas:
Nem baj, hogy gyakorlatilag meg mindig nem apadt el teljesen? mar hosszabb ideje nem fejem, de ha megtennem, lenne par deci a togyben? Kifejjem?

Sziasztok:

Attila

Előzmény: andreja (424)
andreja Creative Commons License 2003.03.25 0 0 424
Nalunk is megjott az elso, nem akartunk meg ilyen koran, de neha megesik.

Egy kislanybol (Vera) lett eloszor anyuka, kipottyantott ket fiut es egy lanykat, hogy ne unatkozzon.

Előzmény: Gabinet (422)
barni_boci Creative Commons License 2003.03.23 0 0 423
Örülök, hogy Barni sikeres Apa lett...

Nálunk is közeleg a nap, bár én csak május 4-re számoltam ki az ellést. De lehet, hogy korábban lesz, mert már most is hatalmas a hasa és sokat fekszik. Kicsit nyugtalanabb is, mint szokott.

Ha lennének képeid, küldjél, vagy tedd fel a weblapodra! Kivancsi vagyok!

Sziasztok

Előzmény: Gabinet (422)
Gabinet Creative Commons License 2003.03.19 0 0 422
Sziasztok kecskések............Szia Barni........Megszülettek az első babák, egy fiú, egy lány. A fiú apja színe, a lány fekete, fehér, barna tarka..............Jól vannak és Barni teljes szívvel védi őket.
Előzmény: barni_boci (420)
andreja Creative Commons License 2003.02.25 0 0 421
Ja, a cicikrol egy darabig most megfeledkezhetsz.

Az almafa-ag az egyebkent tenyleg nagy kedvenc, nem csak a tavasz miatt. A masik tuti a vadrozsa aga.

Előzmény: barni_boci (420)
barni_boci Creative Commons License 2003.02.22 0 0 420
Nálunk már erősen olvad. A talajra nappal nem lehet ramenni, csak ahol fuves. Ma megkezsdtük a metszest, a kecskenk nagy oromere! Ugy eszi a vekony almafaágat, mint a ropit. Vegul a hancsot is leragja az utolso darabig a vastagabb agakrol. Erzi mar a tavaszt!

Kb. ma telt el az a bizonyos 2 het a legutolso fejestol. Most kijott 2 dl. Ez utan ami lesz, az mar felszivodik, ugye?

Előzmény: andreja (419)
andreja Creative Commons License 2003.02.22 0 0 419
A felmeteres hobol mar tobb, mint egy honapja nem latszunk ki....
Előzmény: barni_boci (418)
barni_boci Creative Commons License 2003.02.15 0 0 418
Mielőtt letelne az egy hónap némaság, írok ide! Remélem jól vagytok. És a kecskéitek is.

Frissítettem a kecském weboldalát, ha érdekel, nézd meg ITT.

Sziasztok!

barni_boci Creative Commons License 2003.01.15 0 0 417
Szasztok Mindketten!

Ha Barni az apjara ütött, nem lehet gond a fedezessel. Egyebkent megint ugyanaz lesz ap apa, ha igaz és sikerült. 6x vittem, eből 1x volt igazan meg. Remelem, megfogant.

Majus elejen lesz(nek) gidak, ugyhogy ha kell megint kiskecske, lesz. Nem fogok megtartani megint egyet sem. És levagni még mindig nem lesz szivem...

Igy fogom csinálni az apasztást.

Nincs új foto Barniról? Ja! Képzeld, a batyamék pár napja született fiát (ember) IS Barninak hívják...

Előzmény: andreja (416)
andreja Creative Commons License 2003.01.15 0 0 416
Fejjel ketnaponta, egy ket alkalomig, aztan csak 3-4 naponta, utana pedig csak nezd meg minden nap, nem tul feszes-e, nem vorosodott-e ki, nem meleg ilyesmi, nehogy begyulladjon. Egy-egy sugarat ki lehet nyomni belole, hogy normalis-e ami benne van. Ha mar ket hete nem fejed igy egyaltalan, akkor egyszer fejd ki, ami meg benne van, es kesz. utana meg telhet egy kicsit, de az nem szamit, majd folszivodik.

A hideget birjak, foleg ha jol kajalnak. Ne azzanak, ne legyenek szelben, szabad eg alatt is legyen egy almozott hely, ahol fekhetnek, a tobbi nem szamit.

A 600 liter nagyon jo, meg egy babusgatott kecskenel is.

Előzmény: barni_boci (414)
Gabinet Creative Commons License 2003.01.15 0 0 415
Szia Barni................B.U.É.K nektek is.....Hát az enyémek se különösebben veszik zokon a hideget. Tej ügyben Én már egy hónapja nem fejek. Szép mennyiséget kaptál, gratulálok hozzá. Én is számoltam a multkor 150.-/L amit Klári adott, úgyhogy kijött, aki teheti tartson kecskét, megéri. Akiket rászoktattam a sajtra, azok panaszkodtak, hogy miért nincs most is, úgyhogy nekiálltam tehénsajtot, túrót gyártani, és most nyugodtság van, ez is izlik nekik.......Remélem Barni ügyes volt és mind a három mama babás lett. Nálad sikerült a pároztatás?........Üdv és írj. Gábor
Előzmény: barni_boci (414)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!