A szódabikarbóna az alapja tehát a sütőpornak. A hozzáadott keményítő a nedvesség felszívásáért és a szén-dioxid hatásának késleltetéséért felel, a savhordozó pedig irányítja a térfogat megnövekedésének időpontját, mert csak hő hatására aktiválódik. 25 dkg liszthez egy teáskanálnyira van szükség, fél kiló liszthez pedig egy egész csomagra. Óvatosan kell vele bánni és betartani a megfelelő mértékeket, nem véletlenül írnak a receptekben x grammot elő. Jó tanács a sütőporos sütikhez, hogy ne süssük őket túl magas hőfokon, mert a túl nagy meleg idővel csökkenti a hatását. Megosztanék még egy régi trükköt is, a sütőpor minőségének ellenőrzésére: egy kis kanálnyit szórjunk egy pohár meleg vízbe, ha pezsegni kezd, akkor jó. Ha nem, akkor felesleges a süteménybe tennünk, mert nem érjük el vele a kívánt hatást.
azért a 3-5 perc simán megvan, különösen nálam, az én tempómmal - és ez azért nem ugyanaz, mint amikor kelesztjük, vagy órákra a hűtőbe rakjuk, de pl. van a "reszelt túrós" nevű süti, azt begyúrás után a hűtőbe kell tenni, és mintha lenne benne sütőpor...
a sütőporban van még valami kevés belekeverve, meg talán nem teljesen ugyanazok, csak lényegileg (hiányzik TTAMÁS a vegyész-tudásával - meg a flegma beszólásaival...)
Ezt mondta az Anyu is! Hogy ha all, elveszti az erejet! Es nem igy van... sok recept mondja, hogy 3-5 percig pihentessuk... es valoban (persze, ha nem 4-5 eves sutoporrol es szodabikarbonarol van szo).
Meleg nem kell neki.
Masik kerdes, miert van az, hogy par recept szodabikarbonat es sutoport is ir, mig masok csak az egyiket vagy a masikat?
A helyzet az, en nem vagyok oda erte... inkabb amit itt "sponge cake"-nek neveznek - nagyon hasonlo a magyar vizes piskotahoz. Az aranyok es a munka menete masok. Kellemesen rugalmas, nem fujtos piskota az eredmenye....
Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C) and place rack in center of oven. Have ready an ungreased two-piece 10 inch (25 cm) tube pan.
Separate the cold eggs, placing the yolks in one bowl and the whites in another bowl. Cover the bowls with plastic wrap and bring the eggs to room temperature (about 30 minutes).
Meanwhile sift or whisk the sifted flour with the baking powder and salt. Set aside.
Place the egg yolks and 2/3 cup (135 grams) of the sugar in the bowl of your electric mixer, fitted with the paddle attachment (or use a hand mixer). Beat on high speed until they are thick, fluffy and light colored (when you slowly raise the beater the batter will fall back into the bowl in a slow ribbon). Then beat in the vanilla extract, water, and lemon zest. Set aside while you beat the egg whites.
In a clean bowl, with the whisk attachment, whip the egg whites until foamy. Add the cream of tartar and continue beating until soft peaks form. Gradually add the 1/3 cup (65 grams) of sugar and continue beating until the egg whites are shiny and just form stiff peaks.
Next, sift the flour mixture over the beaten egg yolks (about one third of the flour mixture at a time) and gently but quickly fold (with a wire whisk or rubber spatula) the flour into the egg yolk batter. Then gently fold a little of the beaten egg whites into the batter to lighten it, and then add the rest of the whites, folding just until incorporated. (Do not over mix the batter or it will deflate.) Pour the batter into the tube pan, smoothing the top.
Bake in preheated oven for 28 - 35 minutes or until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Remove from oven and immediately invert the pan (turn upside down) and suspend it by placing the inner tube on the top of a flat topped glass or bowl. Allow the cake to cool completely before unmolding (about one hour). Run a flat metal spatula or sharp knife around the inside of the pan and then remove the center core of the pan. Run the spatula along the bottom and center core of the pan. Invert the cake onto a greased wire rack. The cake can be served plain with a dusting of powdered sugar or with fresh fruit and softly whipped cream. This cake can be covered and stored for a few days, or it can be frozen.
Nem igazan, de azt is lehet sutni benne. Angel Food Cake a sutemeny neve amirol elneveztek a format. A lenyege - konnyu fejjel lefele huteni. Mivel az alja kiveheto - nem kell kikenni sutes elott, ha khult akkor kessel ki kell kivagni belole.
Ma reggel csak hat percig foztem - erezni lehetett a kulombseget. Holnap ot es fel lesz.
Hihetetlenul egyszeru... valamennyi viz az aljan, kezel bele lehet tenni a hutobol kivett tojasokat, fedot ra es varni... a sargaja valami csodalatos... a feherje kemeny, amit en nem annyira szeretek lagy tojasnal, de nem zavar. Most probalgatom a lazabb feheret elerni...