A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Sejtettem, hogy a standard miatt írtad, de nagyon mázlistának kell lenned, hogy a kosár is ahhoz igazodjon. Azt egy másodpercig nem állítottam, hogy az olaszok rossz kávét főznek, én is annak vagyok a rajongója. Egy szép lefolyás valóban nyálcsorgató tud lenni. :D
Ritkán szimplázom, de még sosem sikerült teljesen olyanra mint a dupla. Jó-jó, de csak nem olyan valahogy. Az én szempontomból a dolognak azért nincs jelentősége, mert ha iszom, leggyakrabban eleve dupla-espresso-t vagy dupla ristrettot iszom. Egy adag egyszerűen nem elég. És nem azért mert függő lennék, hanem mindig is így volt valamiért.
Hálásan köszi az infót. Nem szeretnék én is úgy járni, úgyhogy igyekszem majd körültekintően szerelni. Más dolgokkal már én is megjártam párszor. Leggyakoribb hibám az volt, hogy túlhúztam a csavarokat amiknek vagy letört a feje, vagy szétnyírták a menetet. Nehéz volt erről leszokni. XD Ha megtalálod a hozzászólásodat erről a "fülszél" letörésről, linkeld már be légy szíves.
:D Minden attól függ, hogy mit hozok össze majd a jelenlegi cuccal, aztán meglátom, hogy érdemes-e beletolni több pénzt. Még szerencse, hogy életem eddigi kávézós tapasztalatai, valamint az utóbbi időben az interneten olvasottak és látottak alapján azért van egy ésszerű határa ennek a "hobbinak". Ha a Delonghival el tudom érni azt a színvonalat amire gondoltam, akkor boldogan fogom használni. Ez elsősorban attól függ, hogy milyen a kávé szíve. Ez dönt el mindent. Engem is lenyűgöz egy szép lefolyás, de nekem a kávé íze az ami döntő. Egyelőre úgy látom, hogy jó esélyem lesz majd egy korrekt espresso-ra, ha mégse úgy alakul, akkor majd "tovább lépek" ahogy mondani szoktátok. De erről még korai beszélni, hiszen a daráló még csak holnap érzkezik, a szűrőkosarak pedig ki tudja. És még egy rendes tömörítőm sincs, csak egy olcsó műanyag.
Van egy Faema Family gépem eladó. Alubojleres, nagyon szép esztétikai és jó műszaki állapotban.(a gombok viseletesek, és repedtek, de működnek, a ház szinte karcmentes) Ára ala nature: 55e forint Piddel(xmt7100): 70e forint
POD-os gépet tud valaki jó gőzzel? Jón azt értem, hogy minimum 0.6-os kiöntőben lehessen vele habosítani gondtalanul. La Piccola Cecilia mindenképpen megüti a szintet, ahogy nézem, de a maga 400+ ezer Ft-os árával nem biztos, hogy ez a legolcsóbb ilyen. :)
Citromsavazni és puly-zni 3-4 havonta :) Olyankor leszedem a felsőszűrőt, terítőt és nem dzsuvás, persze nem is patyolat, de nem vészes. Amíg nem öblögettem, hát az csúnya volt egy hónap után is ami kijött belőle dzsuva. A szűrőket is olyankor vegyszerezem csak, vagy ha fennmarad véletlenül(kedveském hajlamos rá) zaccal a kar és nem tudom rendesen eltakarítni, akkor. De ez nagyon ritka. Ha dugós a szűrő, az nakednél tud szépeket, hiába a sok precíz előkészület, imbolyog :) Így egy flakon puly 20-30 évre elég lesz :)
Én az olasz esspresso standard szerint írtam. Persze ott is van +-0.5g, ami tapasztalatom szerint is inkább >=+1g, de azért az olaszok nem főznek rossz kávét na. Kiindulási alapnak a standard nem rossz, sőt. Nálam bizonyítottak :)
Méregetés? Jó az, ha egyenletes minőségre vágyik az ember. Én mérem a kávét. Azért is, mert kávéja válogatja mennyi megy bele. Szimplázásnál elngedhetetlen (és én sokat szimplázok), ott 0.1g eltérés is képes elcseszni a szép lefolyást a 7.5g-s IMS the single szűrőnél, amelybe 8.5g-9g-t teszek kávétól függően. Nem vagyunk egyformák, nálam nem csak az íz számít, hanem a vizualitás is. Nincs is szebb egy nyitott karos tökéletes lefolyásnál :) Már a kávé is finomabb :) Robis blendek esetében szvsz az esspresso standard nagyon jó kotta.
Bocs, szóval nem naponta, hanem csapolásonként csinálod, azaz még friss bent a csövegben a kávéolaj, talán kevésbé tapad le olyan rövid idő alatt. És ezzel a módszerrel mennyire tudot kitolni a vegyszeres visszaöblítési időközöket?
Ja, tehát csak vízzel rutinozol, értem. Az úgy rendben. :) Hogy minden nap, azon még csodálkozom, de lehet, hogy neked van igazad. Én hetente szoktam. Pontosabban egyik héten sima másik héten vegyszeres. Egyszer megpróbáltam eltérni az előírástól és kihúzni a sima vizessel, hogy mikor veszem észre a kávé ízén. Kb. egy hónapnál kezdtem érezni. De gondolom ez függ azért a lefőtt kávék számától is.
Ha van rá lehetőségem mindent kipróbálok ami elém kerül és azt mondhatom, hogy a 7g az nem szabály, inkább minimum. Ennél sokkal többet is elnyel a legtöbb szűrő sajnos. Csak a kőprofi szűrőkosaraknál (IMS, VST) lehet nagyjából biztosra menni, mert ők eleve úgy adják el ezeket. A VST-nek van 7g-os szimpla, 18 grammos dupla és EUR-dupla szűrője külön is többek között. Utóbbinál a töltet valóban 14g-ról indulhat elvileg, de még annál is simán rámegy 1-3 g ha az ember jót akar magának.
A lényeg, hogy a diffúzor éppen elérje a kávét. Ehhez duplánál én bármi is kerül a kezembe, tökig töltöm a kosarat, akármennyi is fér bele, majd igazítás és lehúzás, esetleg kocogtatás után tamp és mehet. A kávé pont annyit tömörödik a kosárban ha kinyomod belőle a levegőt amennyire szükséges.
A szimplánál már jóval trükkösebb. Ha ívesen szűkül azt félredobom, szórakozzon vele a halál, vagy jobb esetben a gép tulajdonosa! Tamperolhatatlan, csatornásodó szar. Ha a perem lapos és külön mélyedés van a kosárban a kávénak (már nem tudom hol láttam ilyet) és van mellé egy kisebb átmérőjű, lehetőleg domború tamper, akkor azzal még lehet jó kávét csinálni. A perem nélküli kúpos a legjobb, ahhoz standard tampert lehet használni.
Egy biztos: méregetni nincs értelme, hacsak nem kíváncsiságból.
Ha 40-50 nem is, de 5-15 lefolyik egy nap. A napi vakszűrőzést ajánlják, valahol olvastam. Én azért csinálom minden csapolás után, mert a kezemre áll, így ritkábban kell tersonetezni (vegyszer), és akkor sem gusztustalan fekete löttyöt kapok. Nekem ez így jó, mindig patika tisztaságú a gépem. Én így szeretem.
Egyáltalán nincs gond a fényes felülettel, hacsak nem hagyod az asszonyt, hogy nekiálljon VIM-mel. XD (Már ha még emlékszel rá mi is az.)
Én speciell ásványmentes RO vízzel átitatott microfaser törlőrongyot használok a felület takarításához és még mindig szép fényes. Mondjuk nem tapogatom össze-vissza a gépet ha nem muszáj. A kart is microfaserrel törölgetem egyébként, hogy a krómozás ne mattuljon be.
"Katoczi: A Graef jobban tetszett - főleg árban - úgyhogy annál maradtam, meg is rendeltem végül. :)"
A gép összeszereléséhez ajánlom szíves figyelmedbe, amit egy-két hete írtam, és ami miatt szerelőhöz kellett vinnem az én egyik Graef darálomat. Van két kis fülszél az őrlőkés kosarán oldalt, szinte észrevehetetlen, na, arra nagyon oda kell figyelni, mert szereléskor letörhet..., én le is törtem. Majd még ma megkeresem ezt a korábbi hsz-emet.
Minden nap csinálsz egy visszaöblítést? Vagy Uram bocsá' ahogy írod minden csapolás után?! A sima öblítés és tisztogatás használat után igen, az muszáj, de a visszaöblítés tortúrát minden nap végignyomni teljesen felesleges, hacsak nem isztok 40-50 kávét naponta.
A gépszíj el fog kapni ha sokáig olvasgatod a fórumot, de nem félj tőle, inkább készülj fel rá :) A graef, vagy bármelyik kis ajánlott daráló jó lesz az igazi presszógéphez. A delangyidnak nem sok időt jósolok (stílusosan kávézaccból) :)
Az előző melóhelyemen egy Saeco Odea volt, most nem tudom melyik abból a sorozatból, de strapabíró volt és szépen be lehetett állítani, szerettük. Ismerősömnek otthon és az irodában is egy-egy Delonghi Magnificája van a 3000-es sorozatból, használtan, felújítva vette őket és nem panaszkodik. Ittam már belőle kávét, szerintem még jobb is volt mint az amit az Odea készített, de ez így eléggé szubjektív, tekintve, hogy más fajta bab volt volt benne, meg akkor töltötte fel frissen ami sokat számít. Ahol most dolgozom, egy Philips-Saeco van, a régi Minuto sorozat kijelzős változata HDxxxx néven. Elvileg nem volna rossz, de folyton elállítgatják a kedves kollégák úgyhogy már nem merek a közelébe menni, mert tudom, hogy káromkodni fogok. Annyi biztos, hogy napi 10-15 adag lejön róla és már két és fél éve húzza az igát úgy, hogy csak egyszer volt szervizben, akkor is csak azért mert karbantartás, takarítás elmaradása miatt dohszaggal vegyes mocsárszag áradt már belőle. Szó szerint. Még fényképem is van róla, mert annyira undorító volt a belseje, hogy meg kellett örökítenem. XD
Nagy hirtelen ennyi.
A Miostarhoz hasonló régi gépeket nem ismerem. Azaz a Boráros térnél lévő sütizőben pár hete láttam egy hasonló korú Saeco-t ami állítólag ideiglenesen volt náluk, nos olyan híg és ízetlen borzalmat szerintem még életemben nem kaptam nyilvános helyen. Ez persze nem feltétlenül a gép hibája, szakértők szerint ezek a régi masinák erősebb konstrukciók mint az újak.
Csapolás után mindig kell öblíteni (hogy aranyszabály-e nem tudom, inkább igényesség), visszaöblíteni (vakszűrőzni) elvileg naponta elég (én rutinból mindig), hogy a 3 járatú tiszta legyen. Az ecset azért kell, jó hogy vettél, mert az öblítés nem viszi ki a szűrő mellé rakódott zaccot.
Nálam csapolás után öblít, töröl, öblít, visszaöblít. Természetesen a kart és szűrőt is elmosva eltörölve teszem vissza. A kávéolaj gyorsan dolgozik, naked karral a nem kellően tisztított szűrő spriccelésre is hajlamos.
Freedom of mind: Hát ezt bizony igaz. Amit néztem 43-ért az tényleg fokozatos volt. A fokozatmentes változat, igaz kicsit más néven, már 11 ropival többe kerül. Ez a Lux daráló több különböző néven van forgalomban és van amelyik fokozatmentes, van amelyik nem. Na, az Imat Lux az nem. Kár. De elleszek én a Graef-fel, úgy érzem.
Katoczi: A Graef jobban tetszett - főleg árban - úgyhogy annál maradtam, meg is rendeltem végül. :)
GAgyiXyXy: Hát igen, de annyit már nem láttam értelmét rá költeni. Egyelőre a kis Delonghi-mhoz kellett a daráló. és remélem nem kap el a gépszíj ahogy valaki írta lejjebb. :) Ha meg igen, és veszek egy komolyabb kávéfőzőt, akkor majd lesz időm elgondolkodni egy másik darálón is. Amúgy meg bevallom ódzkodom az ilyen tükörfényesre polírozott rozsdamentes dolgoktól mint a Fred, vagy a Lelit termékek. Gyönyörűek, de úgy kell velük bánni mint a hímes tojással. Minden egyes ujjlenyomat meglátszik a burkolaton és még az sem mindegy mivel törölgeted.
Az lehet. Át szoktad mosni? Ha szűretlen víz megy bele és nem vízkőoldózol, akkor elég hamar felgyűlik a vízkő és a klór. Amikor vettem a Tebémet, annak a kazánja annyi szmötyivel volt teli, hogy csak néztem, a főzőfeje meg csillogott, mint amit alig használtak. A túl erős savazás is tehet kárt az alumíniumban, a leváló feketés darabok is el tudják tömíteni a 3 járatút. Az OPV is el tud tömődni még, és ha nyitott állapotban akad fel a szelep, akkor visszaengedi a vizet a tartályba. Nézd meg, hogy gőzcsövön jön-e víz/gőz rendesen, ha igen, akkor a 3 járatú lesz, ha nem, akkor valószínűleg OPV. Eltömődés esetén a kazánt is érdemes kitisztítani, mert tisztítás nélkül megint el fog tömődni a szelep.