Keresés

Részletes keresés

kakukk-2 Creative Commons License 2017.08.04 0 1 33975

"Még Orbán is megmondta, hogy 1944. március 19-én megszűnt Magyarország szuverenitása, az országot megszállták a németek. A rendőrség ezután az ő irányításuk alatt dolgozott. Ságvári antifasiszta ellenálló volt, aki fegyveresen is küzdött rendőrökkel.

 

Más országokban (nyugati országokban is) szobrot állítanak ezeknek a hősöknek, nálunk lebontják őket."

 

Ha már az alkotmányra hivatkozol, azt is tedd hozzá, hogy az 1944-ben elvesztett szuverenitást az ország 1990-ig vissza sem nyerte. Főleg ezért nem jár Ságvárinak szobor. Akik a bolsevik rendszer szekértolói voltak, azok kaphatnak szobrot olyan országban, ahol a bolsevik uralmat sikerült elkerülni. De ahol nem sikerült, ahogy nálunk sem sikerült, ott megvannak a történelmi tapasztalatok, és ezért az ilyen Ságvári-féléknek nem jár dicsőség.

 

Még valami Ságvári kapcsán. Őt és társát a csendőrség/rendőrség egy vasárnap délután egy budai cukrászdában akarta letartóztatni, ami tele volt fagylaltozó családokkal, gyerekekkel. Társa ellenállás nélkül megadta magát, Ságvári viszont lövöldözni kezdett egy ilyen helyen. 3 csendőrt súlyosan megsebesített, egyikük meg is halt. Automata fegyverével össze-vissza lövöldözött mindaddig, amíg a tár ki nem ürült. Csak a szerencsének köszönhető, hogy civilt nem talált el. A hatóság emberei az írott és íratlan szabályoknak megfelelően mindaddig nem lőttek, amíg ezzel civileket veszélyeztettek volna. Amikor Ságvári pisztolya kiürült, megpróbált elszaladni. Ekkor - már nyílt terepen - egy csendőr és egy rendőr agyonlőtte. Ságvári magatartása egy terrorista magatartása volt, és önmagában elegendő ok lenne arra, hogy szobrait lebontsák.

 

Előzmény: Glavingojn (33929)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.04 0 0 33974

röviden

 

Ne, inkabb hosszan ....

 

Ahogy eppen most olvastam, egy user szerint  -legalabb is ö igy latja- Te többet tudsz mint amit eddig irtal.

 

Az user allitasaira par szo jöhetne?

 

Kösz.

 

PS: en meg beleugrok a vizbe, a meleg tenyleg rettenetes, a kutya meg gondolom majd ram D;

Előzmény: Kód 001 (33970)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.04 0 0 33973

a háború végén történő atomfizikusok kimentése, vagy likvidálása értékes információ megszerzését jelentették a nagyhatalmak titkos műveleteinél. Ennek feltárásához kértem segítséget.

 

 

En itt a segitseg adashoz Neked passe vagyok.

 

En soha semmi partnak nem voltam a tagja, most a napokban olvastam egy kicsit egyaltalan Sagvarirol bövebben, meg amit itt olvastam azok nagyobb resze nekem teljesen uj volt, de nemigen hiszem hogy itt a topikban -vagy akar a forumon magan Neked itt erdemben ilyen teren ami fönnt az idezetben all- barki is segiteni tudna valamit is "föltarni".

 

A magam reszeröl en sosem voltam se nyomozo, se rendör, se biro, se ügyesz se katona ..., egyszoval nekem ez nem szakterület.

 

Ilyen atomfizikus dologrol sem hallottam sosem, most olvasok Töled elöször ilyet.

 

A masik: a "haboru vege" az Magyarorszagon 1945 aprilis 4-en volt, Sagvari meg egy evvel az elött halt meg, szoval ...

 

PS.: Azt hiszem itt ilyen dolgok nem a mi asztalunk, persze en csak a magam neveben beszelek.

Előzmény: almalángos (33968)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.04 0 0 33972

Ja, kösz az indokokat.

 

Az  relevans, hogy a proletardiktaturaert tevekenykedett, ami ugye diktatura, egy nemtitkolt diktatura az ideologiabol szarmazoan, ami  gyakorlati kivitelezese soran a sztalini idöben belecsuszott a terrorba.

 

Okay.

 

Ezert tevekenykedett, de a verekedest nekem meg mindig nem egy szemely alltal kivitelezett terrorcselekmeny.

 

Egy csomo ifjumunkas, fiatal, elmet aztan meggyepalt egy csomo masikat.  Ha ezert csak 8 honapot kapott, akkor ott komolyabb serülesek nem is lehettek amiket okoztak.

 

Azt hiszem hogy köszönettel tartozom neked a faradsagert, de ez egy patt helyzet.

 

Te sem mozdulsz, en sem mozdulok.

 

Meg mindig nem.

 

 

((A "harcol" szo mögött nincs valos harc. Amögött verekedes szervezese van amit leült, nemzeti szallag kötögetese van, gyülekezesek szervezese a haboru ellen van, de nem fizikai harc, hogy terroristanak lehessen qualifikalni.

 

Egy iro a tollaval harcol, es ezert nem lesz terrorista.

 

Voltak olyan neves nemet-osztrak irok/költök, akik a nacik mellett allatk, es nem nevezzük öket terroristanak.

 

Leni R.-t sem nevezzük terroristanak, pedig a berlini Olympiarol keszült filmje egy müveszi  Huldigung volt valojaban a nemet/german fajnak.))

 

 

 

Nekem nem gond, gondolom Neked sem.

 

 

 

 

Előzmény: Kód 001 (33970)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.04 0 0 33971

OT.: probaltam Neked egy Talkot Markus Lanz-tol megkeresni, egy vendege volt egy eleg fiatal nö, egy tudomanyos kutato, tenyleg fiatal, es mar jo szakmai renomeja is van, a Scotland Yardnak is dolgozott, ilyen emlekezeti dolgokra, nagyon erdekes dolgok jöttek ki, a tudomanyos modszerekröl is az adasban  szo volt, na majd holnap tovabb keresem, de lehet hogy mar lattad. nagyon jo volt es erdekes amit mondott.

Nemet, de mar jo ideje GB-ben el. 

 

Konkret bünügyben is szakertett, többször, de neveket nem mondott, no majd akkor keresem D;

 

Azert nem emlekszem annyira hogy melyikben volt, mert ML-t nem nagyon szeretem, csak neha neha  ha a vendeglistaja jo, szoktam nezni. Ezt direkt anno megneztem mert a papa ajanlotta.

Előzmény: nemezis 2 (33967)
Kód 001 Creative Commons License 2017.08.04 -1 1 33970

Nos , röviden.

 

Ságvári a karrierjét pont úgy indítja, mint anno a nácik: erőszakos összetűzések a rivális párttal.

 

Ők kezdték : ők támadtak, kövekkel, erőszakkal. 

 

A dicső hőstett ugyanis valójában azt jelentette, hogy Ságváriék 200-an megrohantak egy 80-100 fős szélsőjobbos irodalmi estet, ahol össze-vissza verték a jelen levőket. Ne feledjük: 1937-et írunk. Ekkor a nyilasok, és a többi nemzetiszocialista párt ellenzékben voltak, sokszor ugyanolyan üldöztetéseknek kitéve, mint a kommunisták. (Fél évvel a támadás előtt tiltották be Szálasi első pártját, fél évvel utána csukták le magát Szálasit is.) Vagyis Ságváriék egyáltalán nem a hatalom ellen lázadó vagány csávók voltak. Csak egy raklapra való agresszív bolsi, akik pusztán azért kenték el egy csomó ember száját, mert azok másként gondolkodtak, mint ők. Ennél jobban semmi sem jelezte előre, hogyan készülnek majd kormányozni, ha hatalomra kerülnek.  Nem mintha a nyilasok áldozati bárányok lettek volna. Csakhogy e téren egyik 19 a másik egy híján 20.

 

Folytatás: Ságvári 1942 ben illegalitásba vonul. Tehát nem a német megszállás után: egy demokratikus , bár hadban álló országban. Mint kommunista. 

 

Csakhogy nem csak az számít, mi ellen harcolt, hanem az is, miért. Nem egy demokratikus, szabad Magyarországért - hanem a proletárdiktatúráért.

Demokráciában nem lehet követendő hagyomány, ha valaki egy diktatúra ellen egy másik diktatúra elkötelezett híveként harcol.

Mint illegális felforgató, tehát már jóval 1944 előtt elfogatási parancsot kapott - és 1944 ben a rendvédelimi szervek tagjai- nem a nácik, vagy az SS, vagy a nyilasok, hanem a csendőrnyomozók

elfogják.

Ő az, aki fegyvert ránt és törvényesen intézkedő rendvédelmesekre rálő, megölve némelyiküket.  Az egyik sebesült csendőrt a kommerek később kivégzik, ám a legfelsőbb bíróság nemrég rehabilitálta - egyúttal  igazolva, hogy jogszerű volt a fellépés.

 

A rendvédelmiek elleni Ságvári attak volt a pont egy hamisítatlan kommunista terrorista életútjában.

 

 

Előzmény: Törölt nick (33960)
Kód 001 Creative Commons License 2017.08.04 -1 0 33969

- állat az idő, este 9 kor 37 fok.....

 

holnap meg még melegebb.....túlélő üzemmód....

Előzmény: nemezis 2 (33963)
almalángos Creative Commons License 2017.08.03 0 0 33968

Egyetértek.

Ságvári ügynök múltjáról nem esik szó. pedig halálának napján a nyomozók rajta voltak, mert részese volt fegyveres akcióknak,, hangsúlyozom nem politikai antifasiszta ellenálló volt".

Modern fegyverrel védekezett, és több nyomozót is megsebesített, mert élve akarták kézre keríteni.

Ügynöki kapcsolatai miatt nem kutatható története, amely kapcsolódik a Csillag- hegyi, gyömrői kutató bázisok különös gyilkosságaihoz, hasonlóan két nagyhírű kutató professzor  "öngyilkosságához."

Amit itt elemezgettek az fedőtörténet a kommunista antifasisztáról. Figyelem elterelés.

A lényeg, amiben érintett volt Ságvári-Spitzer: a háború végén történő atomfizikusok kimentése, vagy likvidálása értékes információ megszerzését jelentették a nagyhatalmak titkos műveleteinél.

Ennek feltárásához kértem segítséget.

Előzmény: Kód 001 (33946)
nemezis 2 Creative Commons License 2017.08.03 0 0 33967

Igen.

Előzmény: Törölt nick (33965)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.03 0 0 33966

Tudomanyos dolog, nem valami tinglitangli D;

Előzmény: Törölt nick (33965)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.03 0 0 33965

OT.: Beszelsz nemetül? (De csak ha szeretned ird ezt az adatot meg termeszetesen.)

 

Az emberi emlékezet-re tudok Neked egy erdekes videot a YouTuberol adni,

 

 

 

 

Előzmény: nemezis 2 (33915)
nemezis 2 Creative Commons License 2017.08.03 0 0 33964

Hát igen. A terrorizmus egy új műfaj....

 

Az "csak" gyilkosság volt.

 

Szerinted amerikában meddig jutott volna?

Előzmény: Törölt nick (33960)
nemezis 2 Creative Commons License 2017.08.03 0 0 33963

Futni is meleg volt reggel. :))

Előzmény: Kód 001 (33962)
Kód 001 Creative Commons License 2017.08.03 -1 0 33962

Ok, este még hozok néhány anyagot...( most jön az esti foci, bár dögmeleg van )

Előzmény: Törölt nick (33960)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.03 0 0 33961

Kösz az infot Neked, ez a most betett linkben is meg lett erösitve, eddig ezt nem tudtam hogy mi ennek a forrasa. Na ja, allitolag mondta, de hidjük el, nincs ertelme ezt vitatni, mert az illegalitasban nyilvanvalo hogy különfele neveket hasznalt.

Előzmény: nemezis 2 (33955)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.03 0 0 33960

Kod, kösz a linket,  korrekt volt Töled hogy betetted nekem, elolvastam, de a tartalom egyertelmüen ellentmond annak, amit Te itt allitottal, hogy Sagvari terrorista meg  varossi gerilla volt.

 

Ilyen nem volt, mert mindkettöhöz -a terrorizmushoz es a gerilla harchoz is fegyver vagy fegyveres akciok kapcsolhatok, olyan akciok, melyek valami eletkioltasra celoznak le, de ilyen Sagvarinal nem volt, kiveve az utolso lövöldözest a letartoztatasa soran, aminek soran aztan  meghalt.

 

 

Egy eröszakos dolog volt amiben reszt vett, az pedig a nyilasok megverese, ja, de nem verfürdöt csinaltak, hanem jol megvertek öket, no ez nem terrorizmus, es  -nem is tudom mi, de terrorizmus biztos nem.

 

A sztalinista beallitottsag sem ül, mert 1936-ban ugye ekkor csak 23 eves volt, - akkor mar a nepfront dolog ment a nacionalszocializmus ellen, tehat ha barmi ideologiat olvasott, akkor az a sztalini nepfront dolog volt- azt meg minden szocdemes meg mas helyen valonak tartottam a nepfron a civilekre volt mindenfele parttagkönyv nelkül mint bazis epitve, europa szerte, a cikk szerint 1933-ban lepett be a szocdemesekhez is, meg az illegalis kommunistakhoz is, node melyikhez elöbb? Az nem derül ki.  Pedig erdekes lenne tudni.

 

Mindenesetre akarhova is lepett be, az egyedüli ideologiai program a nacionalszocializmus elleni nepfront volt szeles tarsadalmi bazis reszvetelenek megszerzesevel ehhez a harchoz.

 

Tehat?

 

Azt hiszem revidialnod kell a terrorista meg a varosi gerilla qualifikaciodat Sagvarira, mit gondolsz erröl?

 

Vagy hagyjuk ezt függöbe?

 

PS.: Hogy a halala utan hogy csinalt a kommunista part akarmit belöle, az nem Sagvari hibaja.

 

Mint mindig egyebkent szivesen veszem az esetleges ellenerveidet itt, ezt Te tudod.

 

 

 

 

Előzmény: Kód 001 (33956)
martinaxe7 Creative Commons License 2017.08.03 0 0 33959
dzsonivir. Creative Commons License 2017.08.03 0 0 33958

Már nem a zsidóságra koccint a nagymamám, nem kell mindenből zsidó ügyet csinálni--mondja mindenki kedven Slomója
http://24.hu/kozelet/2017/08/03/koves-slomo-nem-kell-mindenbol-zsido-ugyet-krealni/

martinaxe7 Creative Commons License 2017.08.03 0 0 33957

Van e a 2 között valami összefüggés ??

 

(Boncz Géza)

 

Előzmény: martinaxe7 (33912)
Kód 001 Creative Commons License 2017.08.03 -1 0 33956

http://m.magyarnarancs.hu/belpol/melyik_az_igazi_-_sagvari_endre_elete_es_utoelete-65447

 

 

Amikor Ságvárit 1937 ben börtönbe küldték, azévben a demokratikus magyar rendszer Szálasit is börtönbe küldte.

 

Ságvári 1942 ben megy át teljej illegalitásba, nem 44 ben.

Előzmény: Törölt nick (33954)
nemezis 2 Creative Commons License 2017.08.03 0 0 33955

Ságvári maga mondta.....

Előzmény: Törölt nick (33954)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.03 0 0 33954

Ságvári illegális városi gerilla volt, 33 álnéven.

 

 

Ezt a 33 alnevet valami nyomozo csoport a nyomozasa alapjan allapitotta meg?

 

Mondj mar legalabb 10 alnevet itt meg, erdekelne hogy milyen alneveken terroristaskodott Sagvari.

 

Es akkor a nevekhez tettek is köthetöek, könnyebb lenne nekem igy a tevekenyseget megitelni.

 

Kösz.

Előzmény: Kód 001 (33951)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.03 0 0 33953

A demokraciaban mindenki egyenlö a törveny elött, kiveve aki ki van  a törveny hatalya alol veve, visszamenöleg több generaciora a vallasa/ethnieje miatt,  vagyis jogtalanna lett teve a teljesen demokratikusan meghozott törvenyek alapjan--  mint majd egy millio magyar zsido.

 

Most hogy erted az 1944 es hatart? 44-el bezarolag? Meddig?  Esetleg 1943. december 31-ig)

 

1944 marcius 19-ig?

 

1944 öszeig, amikor Horthyt letettek?

 

Mikortol -ha demokratikus rendszer volt-  nem szavazhatott Magyarorszagon egy zsido ethniejü magyar allampolgar?

 

Mikortol nem viselhetett allami tisztseget, nem lehetett allami tisztviselö egy szsido ethniejü magyar  -teljesen asszimilalt, es esetleg mar reg megkeresztelkedett- zsido?

 

 

No, szoval szerinted Sagvarri akkor terrorista, varosi gerilla, es mi volt meg?

 

De konkretan mit csinalt szemelyesen, milyen terrorcselekmenyt? Ezt konkretan meg nem irtad meg.

 

Most a magyar nemzeti szalag kötögetese  volt a varosi gerilla  tevekenysege?

 

 

Kod, Darling, hol vannak a konkretumok?

 

Csak van valami erre, mert a vakvilagba Te nem szoktal irni. Node hol vannak?

 

Tenyleg erdekel a dolog.

 

Előzmény: Kód 001 (33951)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.03 0 0 33952
Előzmény: Kód 001 (33949)
Kód 001 Creative Commons License 2017.08.03 -1 0 33951

1938 és 44 között Mo on demokratikus rendszer volt. Ságvári illegális városi gerilla volt, 33 álnéven.

 

Az, hogy nem elöbb kapták, nem mentesiti a tettei alól. Szó sincs itt antifasiszta hősröl : pont olyan volt, mint Vös Brigádok , vagy a RAF tagjai.

Előzmény: Törölt nick (33947)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.03 0 0 33950

Csak par dolgot olvastam, es ahogy lattam, itt nagy vita volt, föleg azert, mert a Magyar Tudomanyos Akademia be lett egy politikai allafoglalas kenyszerbe vive, ami a magyar tudosoktol, akademikusoktol elegge vegyesen lett fogadva.

 

De magat az itt erintett Akademia-allasfoglalast nem olvastam, igy annak eredmenye nekem nem ismert meg.

 

Betettem -nem itt- egy olyan linket, ahol az van hogy mennyi minden elkötettlen szal van az allitolagos Akademia-i Allasfoglalasban, terminusok sok esetben nincsenek meghatarozva, stb.

 

Es miert nem elözte ezt az Akademia-i Allasfoglalast egy szeles tarsadalmi vita?

 

Miert nem lett ez a magyar tarsadalomnak vitara bocsajtva?

 

Ha lett volna, akkor lett volna egy tarsadalmi konsensus.

 

Van ilyen, letrejött ilyen?

 

nem tudok rola (de ez ugye nem jelent semmit ...)

 

 

Miert van az hogy meg mindig felülröl -ami alapban egy demokratikus folyamatban testidegen!-  van valami meghatarozva?

 

Ezen mar reg tul kellett volna lepni mint modszeren.

 

 

Előzmény: nemezis 2 (33945)
Kód 001 Creative Commons License 2017.08.03 -1 0 33949

Lukács véreskezű népbiztosként kezdte. Filozofiája nulla, Faludy György - aki ezért elég jó volt a témában - mondta, hogy mutassanak már neki valami Lukács filozofiát, mert olyat ő még nem látott....

 

Egy virtigli bolsevik káder volt, elkényeztetett szocialista rendszerbéli fotelhuszár, akit egy slepp -heller ágika és hasonszörűek - a semmire ajnároztak.

 

van néhány irás, amely izrkre szedi ezt a kismadarat, de kár szót vesztegetni rá.....

Előzmény: Törölt nick (33948)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.03 0 0 33948

Vagy meg egy dillema pelda: Lukacs ugye oktatasi nepbiztos helyettes volt, nagy kulturfilozofus, eszteta, stb, filozofiai iskolak epültek a szemleletere ra /az un Frankfurti fil. iskola) , es a magyar 1968-es csehszlovak bevonulast nyilvanosan elitelte, emiatt tacsra tettek Kadarek,nem publikalhatott,  most akkor mi van?

Előzmény: Kód 001 (33946)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.03 0 0 33947

En Sagvarirol csak azt tudom amit betettem,

 

Milyen konkret terrorista cselekedete volt?

 

A wikiben csak  azt olvastam, hogy azok között volt akik megtamadtak a nyilas parthazat, ezert leültettek, no akkor mindazok akik Hitler ellen is merenyletet elkövettek, mind terroristak?

 

Szoval itt ez egy kicsit nekem sikos talajnak tünik.

 

Most ha Baader&cot veszed, azok egy demokratikus rendszer ellen voltak, node  ...hm..., na ja, akkor Magyarorszag 1938-töl  1945-ig, amig a szovjetek nem jöttek be, -- is egy demokratikus rendszer volt?

 

Erted a dillemamat itt?

 

Meg mintha arra is emlekeznek, hogy a Nyilas Part egy idöben be volt tiltva, most akkor ez helytelen volt?

 

Marmint abbol ezt levezetve, hogy a nyilas parthaz meg lett tamadva ... es akkor ez terrorcselekedetnek van Töled minösitve ...

Előzmény: Kód 001 (33946)
Kód 001 Creative Commons License 2017.08.03 -1 1 33946

Ságvári - akárcsak Andreas Baader- nem militant volt, hanem 24 karátos terrorista.

Előzmény: Törölt nick (33938)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!