Keresés

Részletes keresés

villa Creative Commons License 2001.12.07 0 0 445
Igen, ez a kollektív felelőtlenség, vagy felelősség nem vállalás a jellemző a legkülönbözőbb területeken és azután a negatív spirál, a destrukció megjelenése amit itt is látunk. Egy vidéki kisvárosban,- a múltkor Kiskunfélegyházát emlegettem itt - vagy akár nagyobb városban sokkal jobb a helyzet, a kohéziós szint, itt személytelenség, ráadásul mint említetted is, kompetencia megoszlás is rontja a helyzetet.
A helyi önkormányzat joggal mondja, hogy a szóban forgó terület jó része nem az ő feladata, pénze sincs rá, amúgy is sokkal több kötelező feladatot kap, mint ami le van fedve költségvetési és egyéb pénzekkel. Persze azért mozogni, ficánkolni kellene ezekben az ügyekben is - BKV-nál, Közterületfelügyeletnél, FKFV-nél és sorolhatnám -. Én tegnap írtam három témát a városüzemeltetésnek, apróságok de jellemzők: Az SZTK nál a villamosmegálló és a pavilonok közti terület hepe hupás, rendezetlen, tócsás, ilyenkor már jeges, veszélyes, autók állnak fel, rendezni kellene. A Borkatakombával szemben a kerékpár útra minden este buszok állnak fel, a padka és az egész környék siralmas állapotban van. A Jókai útnál a régi buszvégállomás torzója is rendezetlen, csinálni kellene vele valamit. Egy jó része ezeknek is fővárosi ügy, és a főváros mint tudjuk messze van, nekem hónapok múlva, mikor már Demszkynek írtam, válaszoltak illegális falragasz ügyekben - semmitmondóan - a közterület felügyelettől.
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.06 0 0 444
Ismét előhozom, továbbra is abban bízva, hogy valaki olyan is olvassa, akinek némi hatásköre van, és esetleg válaszol.

Nagytétényi út, a Camponával szemben. Park utca és Gyula vezér lépcső között álló hársfasor. Az alábbi bajokat látom vele:

1) egy része a kerten belül van, egy része kívül. A kertet ugyebár (rég) eladták, a spekuláns most csak arra vár, hogy mikor tud belőle több pénzt csinálni (ez így rendben is van, kapitalizmus van), de mi lesz a bent lévő fák sorsa? Jöhet az új tulaj és eladhatja tüzifának?

2) A lógabele típusú villanyvezetékek (mi az, áramszolgáltatás? Telefon? Egyéb?) miatt megcsonkolják a fákat. Gyönyörű alakú koronájuk lenne, a kerület büszkesége lehetne, erre a Campona felől hatalmas ék alakú lukakat vágnak bele. Vajon érnek-e annyit azok a kábelek, mint a hársfasor? Nem inkább a fáknak kellene győztesen kijönni ebből a meccsből?

3) Egy öregedő fa vagy kipusztul, vagy nem. Kipusztul ha hagyják, nem, ha kezelik. Ha szeretnénk, hogy az utódaink is lássák ezt a fasort, kezelni kellene. Mondjam tovább?

Nem akarok rosszindulatú lenni, mégis az vagyok. Nem arra megy ki ez a dolog is, mint a zöld területek általános elhanyagolása? Hagyunk valamit lepusztulni, aztán hagyjuk beépíteni (kivágni), mondván nem kár érte, úgyis lepusztult volt.

Törölt nick Creative Commons License 2001.12.06 0 0 443
Így van. Amit én hiányolok, az nem a drága márványburkolat és a paloták, hanem a törődés látszata.

Remélem, valahogyan polgármesterünk is olvassa ezt, és bízom benne, hogy valamilyen módon reagálni fog. Én úgy érzem, ő lenne a letéteményese annak, hogy a dolgok összeérjenek, és a városnak (de legalább a belvárosnak) egy igazi gazdája legyen. Akinek még ha nem is nagyon takaros a portája, de legalább megmutatná, hogy milyenné szeretné tenni.

Mit is láttunk azokon a képeken, amit kifogásolni lehet? Hát egyrészt a gödröt. A gödör az gödör, nincs mit tenni vele, de az is lehetne szebb. Például elplanírozhatták és füvesíthették volna, hiszen egy ideje már tudjuk, hogy nem számíthatunk azonnali megoldásra. Maradhatna bekerítve, de lehetne egy kicsit rendben tartva, mindjárt más lenne a hangulata, érzése annak a sok embernek, aki ott megfordul.

Mit látunk még? Hát bódékat. A maga nemében mindegyik megállná a helyét Fábry dizájn centerében, de így együtt különösen bájos. Nem baj, ha a múltból csak erre futotta, nem baj, ha kicsit szegényes, de legalább valamennyire rendezett képet mutatna. Aztán látjuk a BKV pavilont, ami egy parányi épület. Ha nekem lenne olyanom, talán évente lemeszelném kívülről. Így olyan szedett-vedett, pedig nem sokba kerülne, hogy legalább tiszta legyen.

Látunk aztán reklámragacsok foszlányaitól kövérré duzzadt villanyoszlopokat. Látunk a levegőben kaotikusan kanyargó kábelrengetegeket.

Tudom, itt most az jön, hogy a villamosmegálló a BKV-é, az úttest a gonosz fővárosé, a drót a nemtörődöm drótügyi minisztériumé, és így tovább, hiába seper föl az egyik hivatal a maga négyzetméterein, ha a másik nem az övéin. Pedig hát a Városház tér egyetlen nagy térség (ezt fotóztam körbe), aminek egyik vége a hegyre fut fel a régi házakhoz, a másik a Duna partján van, ésátszeli három közút meg egy vasút. A lelki szemeimmel látom ezt a hatalmas teret rendezetten, és nem csúnya, amit ott látok. Csak kellene egy gazda...

Előzmény: ördögszem (441)
villa Creative Commons License 2001.12.06 0 0 442
Hát igen, nekem meg a Flórián téri aluljáró jut az eszembe, amit vagy 15-20 éve megépítettek, jól rosszul de valahogy, múzeummal és kópia tárgyakkal és az utóbbi tíz évben szabályosan lepusztította az utazóközönség illetékes része az egészet. Errefelé tart majd minden magára hagyott, kellően nem óvott, kezelt közterületünk, a mieink is. Persze ez messze vezet, általános kulturális, identitási, társadalom-lélektani állapotunk felé, mint mindig nem vagyok optimista, de ilyen helyzetből csak nyerni lehet, merthogy persze nemcsak kesergéssel töltöm napjaimat.
ördögszem Creative Commons License 2001.12.06 0 0 441
Sziasztok, slr a tegnapi havas képeidhez írtad, hogy kisvárosi hangulat, stb., de még van mit alakítani. Erről eszembe jutott egy régi emlékem, amikor még hátizsákkal, stoppal-vonattal jártuk be Olaszországot. Szóval megérkeztünk Assisi-be, lecihelődtünk a vonatról és már a pályudvar falain freskók voltak. Nyilván nem középkoriak, de hangulatosak, nem gagyi kategóriába tartozók. Arra éppen jók, hogy megfelelő alaphangulatot adjanak a városhoz. A városban pedig elég sok építkezést láttunk, de mindenhol úgy építkeztek, hogy az új épületek teljes harmóniában álltak a középkori épületekkel. Belül maiak, kívülről meg olyanok, mintha ötszáz éve ott állnának. Szóval lenne mit tanulni, és nem hiszem, hogy ez kizárólag pénz kérdése, hosszú távon gondolkodva semmiképpen sem az. Budafok belvárosa, de leginkább fölötte, a dombon lévő utcák még őrzik a régi hangulatot. Remélem, senki nem bántódik meg ezen, de a régi kis utcákról nekem mindíg Szentendre ugrik be. A régi Óbuda eltüntetése után Budapesten azonban már nincs több ilyen hely, ezért úgy gondolom, hogy ennek a városrésznek rendkívüli értéket kellene képviselnie, azzal együtt is, hogy a régi épületek nagyrésze igen leromlott.

Villa által 27-ére meghirdetett programokról érdeklődve várok részletesebb információkat, csak az a félelmem, hogy az időpont talán nem a legszerencsésebb, ilyenkor még tartanak a karácsonyi túrák a családok különböző részei között.

najsebva Creative Commons License 2001.12.06 0 0 440
egy kis tramspotting..
Mindenesetre most beállítottam az órámat egy TimeSync szerverrel.
Előzmény: Inner Circle (439)
Inner Circle Creative Commons License 2001.12.06 0 0 439
Az igazi lokálpatrióta stopperral a kezében lesi a villamosokat az ablakból! :)))
Előzmény: najsebva (438)
najsebva Creative Commons License 2001.12.06 0 0 438
Zugi,
kösz a 41-es ügyi elemzést, én is pont ezért szeretem a járatot. De állítom, hogy az utóbbi két hónapban kicsit össze-vissza járt a villamos. Ha más ezt nem tapasztalta, akkor lehet, hogy én bolondultam meg, mindenesetre, mivel ablakunkból látni a síneket, alaposabbam tanulmányozni fogoma dolgot. A fejleményekről beszámolok.
Előzmény: Zugi (434)
villa Creative Commons License 2001.12.06 0 0 437
Üdv. közben én is elaludtam, de slr irta valahol a minap, hogy ez nem lóverseny, legalábbis azt vettem ki belőle. Én persze a Budafok képek topicra gondoltam, ott vannak a tegnapi képek, honlap is akad néhány igy a drbit féle kombinált.

Annyit még előzetesen, hogy 27-ére tervezünk egy nyilt napot a Szt Imre házban, közösségi házi, teleházi lehetőségek, stb. Ugyanazon a napon még késő délelőtt felmennénk a kis házba is a Csúcs utcába egy évadzáró koccintásra, meg hogy milyen télen a táj cimű kis túrára, ha van kedvetek akkor tovább szervezzük az igényeknek megfelelően.

Törölt nick Creative Commons License 2001.12.06 0 0 436
Szervusz, a panorámaképek turpisságát már lelepleztem máshol. A képek egy olyan digitális kamerával készülnek, ami leginkább egy egyszerű kompakt kisfilmes fényképezőgépre (szappantartó) hasonlít, az ő minden optikai egyszerűségével. Ezeknek a zoom lencséknek széles látószög esetén erős hordós torzítása és vignettálása van. Utóbbi azt jelenti, hogy a kép a széleken sötétebb, mint a kép közepén. A panorámák összefűzésénél mindez meglátszik. A görbült tér természetes, hiszen majdnem 270 fokos a panoráma. Ha kinyomtatnánk jó nagyra és hengerbe tekernénk és belülről néznéd, mindjárt nem lenne olyan furcsa.

Szívesen kommentálnám a képeimet, de az a helyzet, hogy pillanatnyilag egyáltalán nem érem el a kep.tar.hu-t.

Előzmény: Zugi (435)
Zugi Creative Commons License 2001.12.06 0 0 435
Még annyit, hogy nagyon jók a képek.
Drbit tükörsite-ját még egyből tegnap frissiben, miután közzétette a topicon az elérését, akkor éjjel belinkeltem a honlapra.

Slr mai téli hangulatú képei meg igazán szuperek. De abban a panorámaképben van valami turpisság, hogy ilyen "görbült tér" lett :) Ez mitől lett olyan slr?:)

Üdv:
Zugi

Előzmény: Zugi (434)
Zugi Creative Commons License 2001.12.06 0 0 434
Üdv!

Villa nem tűntem el, csak most egyrészt időmben is sok elfoglaltságom volt, na meg igazán pörgős téma sem akadt, amihez bő véleményt tudnék kifejteni. Emellett ahogy elnézem mindenki bealudt szintén egy kicsit. Belepte a hó a várost és a kerületet is. Még az ellenzék álbotrányai is alusznak:), vagy csak nem kapnak szimatot a hó alatt, hiszen egyedül csak a Bodri kutya orra hegye fekete :))

De nekem úgy tetszik ez a hó, igazán karácsonyias. Ma láttam a volt Budafok mozi előtt felállított kis fakunyhókat. Nagyon jól néznek ki, este még körbe vannak füzérrel is világítva.

Najsebva a honlap természetesen még a http://www.extra.hu/promontor-teteny, a mi nem hivatalos honlapunk. Bár robogva készülődnek más hasonló témájú honlapok is, de azokat még nem lehet látni sehol sem.

Ami a 41-es villamost illeti, én meg direkt meg vagyok a pontosságukkal elégedve. Sokat használom őket, ugyanis én az Elágazásnál szoktam felszállni, ahol jó a 47-es is nekem, meg a 41-es is, de ha nagyon sietek és kimérve megyek valahova, akkor a 41-esnél percre pontosan tudom, hogy mikor ér az Elágazásra, és úgy indulok otthonról. Ezáltal ott nem ér sosem az a kellemetlen meglepetés, hogy a 47-es pont előttem húz el. Ráadásul olyan érdekesen jön ki a menetrendjük, hogy pont az Elágazásnál találkoznak a villamosok, és mindig ugyanabban a percben. Minden óra 02, 17, 32 és 47 perckor érnek oda mindkét irányból. Tehát bármerre megyek, fejből tudom mikor kell mennem:) Remélem nem variálják meg a menetrendjét, mert olyan jól hozzászoktam.

Üdv:
Zugi

Előzmény: villa (428)
Inner Circle Creative Commons License 2001.12.05 0 0 433
slr:

2a): Az ilyen kanyarokban őszintén szólva nem nagyon szoktam nézni, milyen tábla van - ha nem jön senki, én megyek. Nagyobb bajnak érzem hogy emlékeim szerint itt nincs gyorsítósáv, holott lenne rá hely (pár méterrel odébb folyik össze a két forgalmi sáv, addig az egyiket átminősíthetnék gyorsítósávvá).

2b): Bizony, ráadásul amellett hogy nincs értelme a külső sáv kanyarodó sávként kezelésének, még balesetveszélyes is, mert a sofőrök egy része nem tudja vagy nem akarja tudni megérteni, hogy abból a sávból nem szabad egyenesen menni. Nemegyszer kaptam már félre a kormányt, mikor valaki a kanyarodó sávból egyenesen haladva próbált megtorpedózni.
A jobb sávból kanyarodási kényszernek akkor lenne értelme, ha a lehajtó kétsávos lenne, és a bal sávból is le lehetne hajtani. Ez a sáv aztán egyből a Bertalan Lajos utcai kereszteződéshez vezető felhajtóra menne - nagyon idegesítő, mikor a B.L. utcába tartva azért állok öt percet a lehajtón, mert Toplák Toplákovics a lehajtó közepén állva várja, hogy besorolhasson a rakparti dugóba, engem meg miért engedne el a bal szélen, mikor maga mögött tartva kéjeleghet is abban, hogy legalább én se jutok sehová?

Előzmény: Törölt nick (429)
najsebva Creative Commons License 2001.12.05 0 0 432
villa,
Bocsánat ha nagy marhaságot kérdezek: melyik honlapra gondolsz?
Előzmény: villa (431)
villa Creative Commons License 2001.12.05 0 0 431
Köszönjük a képeket, nagyon jellemzők, ez a való világ mondhatnánk Budafok belvárosában. Természetesen vannak koncepciók, szabályozási tervek, ha nem is ilyen vizuális formában. Döntő lesz a 9 es tömb beindulása, ami tavaszra várható, ha az előre halad, akkor vonzza magával a többi területet is, a Kossuth L. utcában a Mária Terézia utcában, a piacig, jelenleg ilyen depressziós állapotban van az egész. A makettek ott vannak a Városházán, nem ilyen látványosak, de talán bemutathatók, a 9 es tömbre értettem.

A forgalmi problémákra az autósok reagáljanak, a 41 es menetrendje talán látható a honlapon, ahhoz képest nincs rendben a dolog?

najsebva Creative Commons License 2001.12.05 0 0 430
Üdvözletem,
nem tudom, van-e még itt, akit érint a 41-es villamos menetrendje. Én ritkásan bár, de használom és úgy tűnik, mintha most (egy-két hónapja) más időpontokban indítanák a kocsikat. Így van ez, vagy csak én tévedtem el?
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.05 0 0 429
Szervusz Villa, drbit oldala inkább egy rendes weboldalra hasonlít, én kezdettől fogva ilyesmit javasoltam, csak nem vagyok felkészülve egy ilyen elkészítésére. Szerintem nyugodtan rábízhatjuk drbit-re, tudja, mit csinál.

Tettem fel mai, kőkemény őszinte :-) képeket. Megálltam Budafok belvárosában, és a szürkeségben, hóesésben kattintgattam. Kedves, bájos városrész, de - hm, hogy fogalmazzak - ami a városközpont esztétikumát illeti, az még tág teret hagy a további fejlődésnek.

Villa, írod, hogy elfáradtunk. Szerintem nem sietünk sehova, nem lehet olyan gyakran jönni. Ha csak heti egy írás van, és annak van eredménye, már megérte. El is kezdhetnénk kipróbálni, lehet-e az internet nyilvánosságát felhasználva valami előrelépést elérni.

1) a mai, Városház-téri fotókat alapul véve szeretném megtudni, van-e valakinek egy jövőképe, netán makettje, vázlata arról, hogy ez a rész hogy fog kinézni egy, kettő, öt és tíz év múlva. Ha van, hadd lássuk. Ha nincs, az nagyon nagy baj, amin szíveskedjenek segíteni az itt előforduló képviselők, tisztségviselők.

2) Forgalmi idétlenségek. Vannak olyan forgalomszabályozási megoldások, amelyek lehetnének jobbak is. Szeretném, ha felvethetnénk konkrét példákat, és azokra valaki érdemben válaszolna, netán lépéseket tenne a változtatás érdekében.

2a) A Campona melletti felüljáróról a 6-os útra a belváros felé kanyarodásnál stop tábla van. EZ szerintem indokolatlan. Aki a felüljáróról jön, az úgyis csak akkor tud besorolni, ha a hatos forgalmát megfogta a lámpa. Ha pedig megfogta, akkor a stoptábla csak zavart okoz. Olyankor a felüljáróról megállás nélkül lehetne legbiztonságosabban továbbmenni.

2b) Ugyan a XI. kerületben van, de sok XXII. kerületi arra szeretne a belvárosba menni. A Műegyetem rakparton, közvetlenül a Petőfi híd után két lámpa van rövid távolságon. Az első lámpánál telizöldes balra kanyarodás van, ott megakad a belső sáv. Aki egyenesen menne tovább, az átsorol a jobb oldali sávba, de a kb. 40 méterre lévő következő lámpánál a jobb sávból elvileg nem szabad egyenesen tovább haladni, csak az alsó rakpartra lekanyarodni. Fizikailag semmi akadálya a két sávban egyenesen haladásnak, hiszen a felső rakpart két sávban halad tovább. Ez a megoldás nem segíti a forgalmat, csak szlalomozásra készteti azt, aki a felső rakparton egyszerűen egyenesen haladna tovább. Itt a külső sávban is meg kellene engedni az egyenesen haladást.

Előzmény: villa (428)
villa Creative Commons License 2001.12.05 0 0 428
Köszönjük a munkálkodást drbit-nek, persze slr véleménye a döntő szakmai szempontból. Ez rugalmasabb, nagyob lehetőséget jelent mint a kep.tar.hu? ill. ott is felteszünk minden képet? A Duna parti sorozat inkább csak egy aktuális kórkép kerületünk Duna oldali perifériájáról, a többiről slr készített pillanatfelvételeket, de lehetne még bőven.
Zugi elvesztette golyóstollát?
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.05 0 0 427
Elérhető a Budafok-Tétény képtár tükörszervere. Az archív és a természet kategóriák fel vannak töltve, a többi folyamatban van. Megtekinthetők a Zöld Jövő képei a Dunapartról. Várom a hozzászólásokat, javaslatokat, kritikákat, ill. elsősorban a közlendő képeket.
katt ide
ppapa Creative Commons License 2001.12.04 0 0 426
Híradás a Tóth József utcából:

Az "Új Németh" utcafrontja kész. A járda tiszta, állványzatnak, építőeszközöknek, sittnek nyoma sincs, nagyon kellemes az összkép.

ppapa Creative Commons License 2001.12.04 0 0 425
Villa: Csodálod? Mindenkire rátelepedett ez a hideg, nyirkos, vacak idő.

Zugi: köszi a tippet, a Világrádió tényleg nagyon jó. Olyan sok (jelenleg 25) adó közül lehet válogatni, hogy az ember azt se tudja, melyiket hallgassa. Én különben előszeretettel hallgatok netezés közben MP3-kat, ez a rádió most színesíti a választékot.

villa Creative Commons License 2001.12.04 0 0 424
Üdv. Úgy látom elfáradt a társaság. Az Óheggyel kapcsolatos korábbi kérdéshez, talán éppen a kérdőíves felmérés eredményei alapján is, módosítják a koncepciót és a szabályozási terv készítése is változik. Tartalmában a feltáró utak intenzitása, kapacitása növekszik. A terv január vége felé lesz meg akkoriban lesz majd lakossági fórum is.

A Csepeli Hőerőmű áldásos tevékenységével kapcsolatban több felvetés is történt - hétvégén egyik szomszédom jött át, hogy nézzem azt a hatalmas felleget ami Csepel felől jön - a másik topicon pedig mind_ kérdezte. A pár éve készült hatástanulmányt elő kellene ásni a Városházán, annyi tudható, hogy egy kombinált ciklusú gáz-erőműről van szó, ami az áram mellett hőt ill. melegvizet termel. A mai energetikai tendenciáknak ez a lényege, kis, vagy "kis" decentralizált erőművek, amik az áram mellett a térség hő és melegvíz ellátását is adják, így és nemcsak így, hatásfokuk lényegesen jobb mint a régi hatalmas erőműveké. Ilyesfajta a kelenföldi is, aminek a gázvezetékét mi is megszenvedtük. Kibocsátásuk jóval kedvezőbb, főleg a korom és a kén csekély, de azért akad benne nitrogénoxid, széndioxid és vízgőz, amik egyebek mellett kiváló üvegházi gázok is. Szétterjedésük, kiülepedésük nagyon széles körű, csak egy adat a 90-es években készült légkörfizikai modellből: a hazai nitrogénoxid ülepedés (tehát nem a légszennyezés) 88%-a külföldi forrásból származik. Ugyanez kénnél "csak" 51 és ólomnál 83%.
Ez természetesen teljesen más, mint a városi levegő minősége, amiben viszont a közlekedés szerepe ma már a meghatározó.

Inner Circle Creative Commons License 2001.12.04 0 0 423
Ha a magyar fordítás a terjengő illat kivételével leírja a vedéglátóipari egységet, akkor én már elégedett vagyok.
Előzmény: djkalo (420)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.03 0 0 422
Félreértettél.

A magyar nyelv használatától nem romlana a minőség. Nem attól szokott romlani.

Előzmény: djkalo (421)
djkalo Creative Commons License 2001.12.03 0 0 421
slr, bocs de egyvalamit nem értek. Azzal hogy magyarul jelennének meg a feliratok, miért romlana a minőség??? Csak annyi a cégek feladata, hogy az angol szöveg helyett magyarul irnak ki valamit, a design változatlan. Végsősoron ezek a cégek magyarok olyan szempontból, hogy itthon magyar dolgozókat alkalmaznak, sokszor még a vezérigazgató is magyar, szóval azzal biztos nem lehet gond, hogy nem tudnak magyarul és ezért nem irják rá a magyar neveket a termékekre.
djkalo Creative Commons License 2001.12.03 0 0 420
IC: Én sem vagyok hülye. A 300 égőből mindössze 100 vilgágit a lakáson belül, a maradék 200 kivül. És a kinti égők kerültek annyiba amennyit leirtam.

A kávéház, étterem, borozó még mindig nem fedi azt amit a pub rejt. Talán tényleg a borozó illene rá, ez eddig nem jutott eszembe, hiszen a borozó az nem kocsma, a kávéház azonban semmiképp. Kávéházban az ember főként kávézik, kávé illat terjeng, vagy esetleg tea és a berendezés is egész más.

Zugi Creative Commons License 2001.12.03 0 0 419
Üdv!

Tegnap írtam a volt Budafok mozi előtti karácsonyi vásárhelyről. Ma kellemes meglepetés ért, ugyanis a régi nylon sátrak remélhetőleg már csak emlékezetünkben fognak élni, mert ma arra járva láttam, hogy ott éppen kis faházikókat szerelnek össze. Korábban a Vörösmarty téren és pár helyen a Belvárosban lehetett ilyeneket látni, szerencse idén már Budafokon is ilyenekből fognak árulni.
Üdv:
Zugi

Előzmény: Zugi (412)
villa Creative Commons License 2001.12.03 0 0 418
Üdv.
Én sem tűntem el teljesen, de dolgozgattam és kúráltam magam a hét végén.

Újdonság, hogy lassan beindul a Szt.Imre Ház a Kistétény utcában, mint közösségi és kvázi teleház. Kábel, internet már bekötve, két gép van, az ünnepek körül tartunk majd egy két nyílt napot. A Budatétényi Polgári Kör az üzemeltető, a Zöld Jövő albérlő a kisszobában.

A 41 es melletti tér a BKV ill. a fővárosé, hagyományosan elhanyagolt, gazdátlan, aktuálisan nem tudom van e vele újabb terv.

A karácsonyi díszkivilágítás ma már általános dolog Európában, még a szegényesebb részén is. Talán még a főváros bal-ellenzéke sem teszi szóvá, hogy miért nem a hajléktalanokra költi azt a százmilliót - miután a hajléktalan ellátás fővárosi feladat -.

Törölt nick Creative Commons License 2001.12.03 0 0 417
Köszönöm a tanácsot. Sajnos nem megoldás, mert munka közben nem szeretem az erőforrásigényes programokat, a magánpénzemet (nem is keveset) meg még csak-csak elköltöm arra, hogy a Matávon át budafoki képeket tegyek fel, de hogy a rádióhallgatásért is fizessek nekik, azt már nem. Persze más a helyzet azzal, aki nem a saját pénzén jut az internethez.
Előzmény: Zugi (415)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.03 0 0 416
Szervusz Ppapa!

Bár eléggé nemzetközi beállítottságúnak érzem magam, én is híve vagyok annak, hogy őrizzük meg a magyar nyelvből mindazt, ami arra méltó. Ha már a magyar nyelvű feliratoknál tartunk, szeretném megemlíteni a jelenségnek egy olyan vonatkozását, amiről keveset beszélünk.

A reklám és kereskedelem világának esztétikája ugyan általánosságban nem az igazi értékek mentén fogalmazódik meg, de azért észrevehető egyfajta fokozódó igényesség is abban, ahogy a tájékoztató táblákat, árcédulákat, termékfeliratokat elkészítik. Ha megnézed a Debenhams vevőtájékoztató tábláit (azok angolul vannak), nehéz elképzelni, hogy olyanokat azonos színvonalon magyar nyelven is elkészítenék.

Ez a "nyelvtörvény" tehát vagy abba a kedvező irányba hat majd, hogy a reklám és dekorációs ipar is felveszi azt a színvonalat, ami a fejlett országokban már alapkövetelmény, vagy pedig legalizálja az igénytelenséget. Ezt az igénytelenséget jól jellemzik a termékeken ma is kötelezően elhelyezendő magyar nyelvű tájékoztató cédulák. Iparművészek hada dolgozott azon, hogy egy illatszer, egy edény vagy akármi csomagolását megtervezze, még az anyagokat is úgy válogatták meg, hogy jó legyen megfogni, vagy mondjuk a tusfürdőről ne ázzon le a felirat. Erre jön a magyar kereskedelem, és a törvény előírása szerint magyar nyelvű, de ocsmány ragacsokat tesz az árura. Eltávolíthatatlanul de leázósan, tönkretéve a formatervet, csökkentve az áru értékét.

Tudom, ez itt nagyon off, de azért valamennyire mégis összefüggésben van a témával. Nem szeretném látni, ahogy a Debenhams XXII. kerületi üzletében filctollal megírt A4-es papírokat celluxoznak a falakra (mint a Városház téri Postán), hogy eleget tegyenek a törvényi előírásoknak. Bízom benne, hogy ehelyett inkább a hazai dekorációs ipar fellendülésére számíthatunk, bár kétlem, hogy ezt a hazai piac finanszírozni tudná.

Előzmény: ppapa (414)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!