Keresés

Részletes keresés

C20NE Creative Commons License 2016.07.27 0 1 69764

Szerintem, amit megtehettél azt megtetted, az emberek 95% közel sem ilyen gondosan szerel.

 

Az a piros a védővezető. Ha még egy FI-t is felszerelsz az olvadóbetétek mellé az egész lakásra, a jelenleg felújítatlan panel lakások 98%-nál biztonságosabb lesz  lakásod.

Előzmény: Sarawak (69762)
kneissl Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69763

Te milyen törvényről beszélsz? A Polgári, vagy a Büntető törvénykönyvben van az éjszakai / vezérelt áram..?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (69726)
Sarawak Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69762

A klímát nem a meglévő szobai konnektorokba csatlakoztattam.

 

A klíma számára még a mesterek érkezése előtt behúztam a szobába külön betápot 1,5-es MT kábellel.

 

A fázist és a nullát a lakáselosztó dobozból hoztam ki. A lakásban 3 különálló kör van. A klímát egy olyan körre kötöttem, ami 10 A-es olvadóbiztosítóval van védve és mindössze 4 helyiség világítását táplálja, semmi mást. Igen hülye elrendezés, de nekem pont kapóra jött a klímához ez a kör. Mivel mindenhol energiatakarékos izzók vannak, így ezen a körön a maximum terhelés mindenkor 100 W alatt van, így bátran használtam fel a klímához.

A klíma adatlap szerinti névleges fogyasztása 1100 W, gyakorlatban dugaszolható fogyasztásmérővel a legnagyobb teljesítményen járatva 1020 W-ot mértem csúcsban.

 

A védőföldet az elosztó dobozban nem találtam meg. Az előszobában futó kábelcsatornákat megbontva találtam egy piros 2,5-es külön futó vezetéket, ez a PE. Követve ezt a piros eret a lépcsőházban az óraszekrényben az órák mellett fut lentről felfelé (10 emeletes panel) egy vaskos sín, erre csatlakoznak rá a különálló lakások piros PE vezetékei. Ez alapján gyanítom, hogy remélhetőleg tényleges földelése van a házban (szondával) nem pedig valami virtuális PE a nulla vezetőből képezve. Lakáson belül pedig ezek a piros erek direktben futnak a konyhai és fürdőszobai földelt aljzatokhoz.

 

Ezt a piros eret csapoltam meg az előszobai kábelcsatornában, rácsatlakoztam az MT kábelem zöld-sárga erével (igen, használtam alu pasztát is) és vittem be ezt is a klímának.

 

Szóval úgy gondolom körültekintően jártam el a klíma bekötésénél, nem a meglévő régi alu vezetékeket használtam és vittem neki PE-t is.

 

Egyébként ezen szerelési munkálatok közben jött a megvilágosodás, hogy jó ötlet lenne kicserélni a francba azt a régi olvadós elosztó dobozt, kismegszakítók és FI relé beépítésével.  Ha ez megtörténik, természetesen a klímát egy külön, negyedik körre kötném majd.

Előzmény: botsinkai (69755)
Sarawak Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69761

Azért csak sikerült egy kis vitát gerjesztenem...  :)

 

Nagyon köszönöm mindenkinek, aki összefoglalva vagy részletezve elmagyaráztak mindent a FI relével kapcsolatban! Tényleg hasznos dolgokat írtatok, most már sokkal tisztábban látok a kérdésben.

 

Lenne még egy kérdésem a védőföld bevezetésével kapcsolatban.

Az mennyire javítana a mostani helyzeten, ha egy darab szobai konnektorba külön egyeres 2,5-es sárga-zöld vezetékszálon behúznám a PE-t és azt a konnektort lecserélném földeltre? Ennyi még beleférne, kérdés, hogy van-e ennek értelme.

 

Igazából az egész lakásban ez az egy szobai konnektor van, ami földeletlen de mégis földelt dugós fogyasztó van bedugva (PC + TV). Ezen kívül csak a konyhában és a fürdőszobában használok földelést igénylő fogyasztókat, azok pedig rendesen földelt aljzatba csatlakoznak.

 

Feltételezem, hogy mindenképp hasznos lenne egy ilyen módosítás még a FI relé beépítese mellett, csak kíváncsi vagyok, hogy van-e bármi ellenjavallat erre a megoldásra tapasztalt szakemberek részéről. Nyilván a hatályos szabványoknak nagyon nem felelne meg egy ilyen megoldás, de nem ez érdekel most.

 

 

Előzmény: Törölt nick (69760)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.27 0 2 69760

NE legyen földelt cucc olyan helyen üzemeltetve, ahol nincs kiépítve a föld. PC vagy TV vagy hasonló SEM.

A leggyakoribb fí leverések oka ez.

 

A második, a kábeltévén keresztül összevissza kúszó áramok, ezzel is lehet csinálni több dolgot is, csak érteni kell hozzá, mitől van. Ha már digitális TV-d (UPC, beltéri, stb) van, akkor ez is kilőve, nem lesz baj.

 

A harmadik, a régi lakás=régi lakók= régi cuccok.

Ami szintén esetleges, nem mindekinek 30éves rakéta meg eta porszívója van, aki ilyan lakásban él. A szovjet hűtők és társaik tudnak még érdekeseket, azt is meg lehet találni, sokszor megjavítani is, tehát még kidobni sem kell, csak mert "nem FI kompatibilis".

De kár goldokodni rajta, ha csupa "modern" (értsd 15éves max) cuccod van.

 

Így terjednek a hülye legendák.

 

Na HA még ezután is baj van, 10000esetből egy,akkor lehet (és kell) keresni, melyik áramkör van összetrágyázva, és szivárog valahova.

Előre teljesen felesleges az ármaban turkálni ezért, ezek a rémisztgetésként emlegetett gipszbe ágyazott kötések, meg hasonlóak, csak a legtrágyább helyeken láthatóak néha, és általában akkor is utólag "maszekban" készültek, nem a lakótelep-lakóház stb átadása előtt a szoc. érában.

 

Van az akkori villanyszereléseknek baja, sok, ..

....de az ,hogy ne lehetne FI relét feltenni, önmagában erősen túlzás.

 

 

 

 

 

Előzmény: Sarawak (69741)
peti.olah Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69759

Igazad van, úgy hatásos a védelem.

Arra gondoltam (csak nem jól fogalmaztam) amit ötfelezős is írt, hogy a készülékhibára nem tud figyelni.

Előzmény: Jahno (69757)
topikolos Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69758

Sziasztok!

 

Újra kábelezem a házat, ha már szét van bontva. Kb. 60m2, 3 szoba és nappali. Részben téglafal vakolva, részben gipszkarton válaszfalak. Milyen kábelt válasszak? Van aki falkábelt ajánl, van aki a hengerest, lehet tömör vagy sodrott.

1,5-ös menne a konnektorokhoz és a világításnak, illetve egy központi helyre 2,5-es (ez adott) tömör réz. 16A-es a főbiztosíték. Semmi extra áramigény ezen a részen.

Melyik fajta kábellel jövök ki a legolcsóbban?

Dobozt minden szerelvény fölé érdemes tenni?

 

A világítást mennyire szentségtörés "csillár" nélkül megoldani, ha nem akarom a plafont is vésni, fúrni? (gyerekszoba 3x4m, hálószoba 3x2,5m, kicsi nappali 3x5,5m) Az eddig elrendezést megvariáljuk, így minden szoba közepe máshová fog esni, no meg alu vezetékek vannak még jelenleg.

 

Köszi.

Jahno Creative Commons License 2016.07.27 0 2 69757

"Ahol földeletlen konnektor van a lakásban, ott értelemszerűen hatástalan."

 

Miért is? Megfogod a fázis, másik kezeddel a radiátort, Fí  különbségből látja, hogy nem ugyanannyi van a nullán és le is kapcsol, nem?

Előzmény: peti.olah (69756)
peti.olah Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69756

Raktunk fel régi társasházban meglévő alu MM falvezetékre Fi relét.

Ahol földeletlen konnektor van a lakásban, ott értelemszerűen hatástalan. Oda csak telefontöltő, TV, állólámpa van dugva.

A konyhában, fürdőszobában lévő földelt dugaljnál rendben működik a Fi relé.

A lényeg, hogy a kiselosztóban lehessen különválasztani a 0-t és a földelést.

Előzmény: Sarawak (69743)
botsinkai Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69755

"Ha hozzányúlunk, legyen tisztességes munka, vagy hagyni az egészet úgy ahogy volt eddig is."

 

Jójó, de nem akarja úgy hagyni, rá akar akasztani plusz másfél kW-os terhelést az 1 vagy 1,5 kvadrátos aludrótokra...

A FI relé ebben az esetben halottnak a csók.

Vacak 1200 W-os fűtőszállal szerelt bojlernek visznek 2,5-es rézvezetéket, az 1500 W-os klímát pedig ráakasztják az 1-es alu MM falvezetékre...

Előzmény: Törölt nick (69753)
ötfelezős Creative Commons License 2016.07.27 0 2 69754

Azt hiszem, keverednek a mellékvágányok és a vakvágányok Sarawak problémájával kapcsolatban.

 

Ő be akar rakni a meglévő hálózatába egy FI-relét, és eljutottatok odáig, hogy ez egy baleset-, család- élet- ön- és közveszélyes magatartás felújítás nélkül. :)

 

Azért ez nyilvánvalóan enyhe túlzás, pláne, ha figyelembe vesszük azt, hogy ezen figyelmeztetésnek az elsőrendű folyománya az, hogy nem épít be FI-relét. :)

 

Akkor Sarawaknak összefoglalnám a tudnivalókat:

- A FI-relé beépítése mindenképpen áldás.

- Amit a klímás mond, és amit sokan úgy tartanak, az az, hogy a régi hálózat és készülékek szivárgó árama nagyobb, mint a FI-relé ugrási árama.

- A hálózattal kapcsolatban ez ellenőrizhető.

- Amennyiben készülék vágja le, azt a készüléket nem szabad többet használni - javíttatás nélkül.

- A FI-relé a védővezetős áramkörökre nézve ad megfelelő védelmet, azaz ha valami meghibásodik, a FI-relé lekapcsol.

- Azon áramkörökre nézve, amelyeknél nincs védővezető, a FI-relé olyan védelmet ad, hogy ha valamikor meghibásodik a készülék, akkor nem történik semmi, de ha a felhasználó áramütési helyzetbe kerül, akkor a FI-relé lekapcsol - a védelmet ez esetben az időtartam korlátozása jelenti. Az ilyen működést a szakma (azaz a fejlett világ szabványai) nem ismeri el tejes értékű védelemnek - gondolom, ezt nem kell magyarázni. Azonban az eddigi helyzethez képest, mikor a veszély fennáll, a felhasználót áramütés éri, netán belehal, mégiscsak jobb. A már megszűnt magyar szabvány ezt a megoldást, mint a régi, érintésvédelem nélküli felhasználási hely átmeneti védelmeként definiálja, a felújításig.

- A végleges és mai szemmel biztonságosnak tartott megoldás mindenhová védővezető kiépítése. 

Törölt nick Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69753

Lehet, de akkor is cserélném a drótozást, mert nincs védőföld, ahhoz meg nem kell méregetni. Ha hozzányúlunk, legyen tisztességes munka, vagy hagyni az egészet úgy ahogy volt eddig is.

Előzmény: ötfelezős (69740)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69752

"Ha a törvény szövege nem egyértelmű akkor a Magyar jog szerint mindent szabad ami nem tilos!"

 

És ki fogja HIVATALOSAN kimondani, hogy a törvény szövege nem közérthető? Egy áramszolgáltató szakértője? Egy kecskétől kérdeznéd, hogy őszerinte kinél tárold a káposztádat? ;)

Akinek van pénze jó ügyvédre, annak valószínűleg nem jelent problémát egy automatikus átkapcsoló beépítése, a maradék 9,9 millió ember számára meg marad a jogbizonytalanság és aki fél, az biztos ami biztos alapon a szigorúbb értelmezést fogja választani. Ez a zavaros helyzet az áramszolgáltatóknak kellemes, a törvényalkotó meg vagy kenőpénzt kapott annak idején a készakarva zavaros szövegért, vagy csak egyszerűn leszarta, hogy közérthető-e amit kiad a kezéből.

Előzmény: Becseiy (69731)
Jahno Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69751

"Tisztában vagyok a veszélyekkel és vállalom őket," Jahh, szomszéd is vállalta, hogy félig elnyesett hosszabbítóval dolgozik, mert "jó ez még, tisztában vagyok a veszélyekkel". És sorolhatnánk a sort egészen  odáig, miko pld.  céges takarítónál valami  lúgot raktak ásványvizes palackba, kocsival is cseréltek és pont oda tették, ahova Ő az ásványvizet. Folytassam? Mindig akad egy harmadik  személy,  aki idővel beszopja.

 

Apósnál pld. a gyorsdaraboló kapcsolója köhögött így direktbe kötötték. Én meg nem számítottam rá, hogy bedugáskor ránt, így kiugrott a kezemből és a lábam  szárát még éppen horzsolta de ha teljes fordulaton csak kicsit megy arrébb, akkor szarul néztem volna ki. Pedig tisztában voltak a veszélyekkel. Én meg kibasztam a gépet és feldaraboltam a hosszabbítót, mert jobb az úgy mindenkinek.

 

Fít meg mindig érdemes.

Előzmény: Sarawak (69743)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.07.27 0 1 69750

"Van esetleg olyan mérési, ellenőrzési módszer, amivel egy mezei multiméterrel meg tudnám mérni, hogy FI relé beszerelése esetén lesznek-e ilyen gondok?"

 

Azon hibák, amelyekre egy FI relé idegesen reagál, azon hibák 90 százaléka csak földelt  készülékeknél fordul elő. Tehát amíg nem földeltek a dugaljak, addig ezen hibákról nem is fogsz tudni (és a FI relé sem fog tudni!). A maradék 10 százalék hiba olyan, hogy földeletlen dugaljak esetén is megvédi az életedet a FI relé (jól megráz az áram, de életben maradsz).

 

Egyes hibák folyamatosan fennállnak, ezeket könnyű fülöncsípni, de sok hiba csak akkor jelenik meg, amikor éppen működik a hibás készülék, vagy csak akkor, amikor éppen telihold van, de a Vénusz nincs a horizont felett :) A legszemetebb hibák azok, amelyek szakember jelenlétében soha nem jönnek elő: igen nehéz hibát keresni egy éppen hibátlan rendszerben.

 

Tippem: hívj egy villanyszerelőt, hogy kukkantsa meg a csövezésedet a falban, hogy mekkora munka lenne a meglévő vezetékek mellé egy földelést is behúzni minden dugaljhoz (sok esetben könnyebb minden vezetéket kicserélni, mint a meglévők mellé egy plusz vezetéket beimádkozni). Ha a csövezés láttán a villanyszerelő köszönés nélkül elrohan, vagy sikítva kiugrik az ablakon, akkor készülj fel valamivel nagyobb kiadásra, de saját felelősségre úgy is dönthetsz, hogy nem akarsz földelt dugaljakat, tehát a FI relé által megelőzött életben maradás helyett inkább inkább a FI relé mellett megrázós életben maradást választod.

Előzmény: Sarawak (69741)
King_of_Giants Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69749

Tisztában vagyok a veszélyekkel és vállalom őket,"

 

Bátor vagy, de nem vagy tisztában a veszélyekkel! Remélem azért villanyszerelővel csináltatod és nem saját kézzel. Mérni meg azért nem kell, mert bízni kell hogy egy minőségi fi valóban max30mA-nél leold

Ha még igényesebb, bizalmatlanabb vagy, földelési ellenállást kell méretni az arra avatott villanyásszal. Az majd kiméri hány mA-nél old le a fi

Előzmény: Sarawak (69743)
King_of_Giants Creative Commons License 2016.07.27 0 1 69748

Miért nem tennél, illetve miért kellene kicibálni minden drótot?

Megvan az a két áramkör amelyik földelt, mint írja, azt köti a FI-be, feltételezve hogy ezek külön áramkörön/dróton, vannak és a többi konnektor nincs felfűzve rá

Semmiféle szigetelési ellenállás mérés nem kell most ide

Előzmény: Törölt nick (69739)
ötfelezős Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69747

Hát, ez a védőszöges elmélet ez néha szigorúnak bizonyul, néha meg elégtelennek. De valószínűségnek jó, csak arra jó a szomszéd két magas épület is, mint írtam.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (69728)
King_of_Giants Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69746
Előzmény: GeriSoft07 (69717)
Sarawak Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69745

Pont ezt kérdeztem utánad. :)

 

Szóval akkor megger mindenképp kell, sima műszerrel valami alapszintű mérést sem lehet elvégezni ezzel kapcsolatban?

Előzmény: ötfelezős (69740)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69744

"csak gondolná az ember, csak érdekesebb egy 15m magas antenna villámhárító mint egy 5m magas mezei háztető."

 

Ha a villám a felhőből mindig nyílegyenesen közlekedne a legközelebbi földelt pont felé, akkor a villámok "érdeklődési körét" pontosan modellezhetnénk egy 400-600 méter sugarú gömbbel (felhő<->villámhárító távolság). Ebben az esetben teljesen igazad lenne, mert egy-egy magasabban lévő földelt ponttól még viszonylag távol is biztonságban lehetnénk, mert igen nagy területről "magához vonzana" minden villámot.

A valóságban azonban az a tetves villám menet közben számtalanszor irányt változtat, (és minden egyes töréspontra egy-egy újabb/kisebb "érdeklődési" gömböt kell odaképzelni) ezért tökéletes védelem csak teljesen zárt fémdobozban létezik, minden más esetben csupán nagyobb vagy kisebb valószínűségekről beszélhetünk.

Előzmény: GeriSoft07 (69729)
Sarawak Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69743

Megköszönöm a tippet, tisztában vagyok vele, hogy a teljes villamos hálózat felújítása erősen ajánlott, de ezt nincs lehetőségem megtenni, és erről nem is szeretnék tovább beszélgetni.

 

Tisztában vagyok a veszélyekkel és vállalom őket, akárcsak az a sok tízezer ember, aki ma Mo-n hasonló állapotban lévő villamos hálózatot használ.

Beleolvastam már több helyen villanyszerelős topikba, és láttam ebben a témában elég keményen elszabadult indulatokat, szeretném ezt most itt elkerülni. 

 

Én most abban kérek segítséget, hogy a meglévő hálózaton minimum védelemként FI relét érdemes-e betenni vagy sem. Köszönöm!

Előzmény: Törölt nick (69739)
ötfelezős Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69742

Másodjára írom, hogy nem praktikus a másik rendszer nullájával dolgozni... Ha van FI-reléje, úgy levág, mint a huzat. Ha a bojleren is van, akkor legalább mindkettő levág. :D

Ha az áramszolgáltató morcos kedvébe nvan, erre aztán tényleg ráfoghatja, hogy szabálytalan vételezés, hiszen a mérőkört is befolyásolja.

Arról az apróságról nem is beszélve, hogy eztán, amikor a "másik" rendszerről megy, akkor az alaprendszerben leválasztom az áramkört, oszt jól megráz a készülék felől jövő nulla.

Előzmény: Becseiy (69732)
Sarawak Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69741

Szóval akkor még jó is lehet a FI relé.

 

Van esetleg olyan mérési, ellenőrzési módszer, amivel egy mezei multiméterrel meg tudnám mérni, hogy FI relé beszerelése esetén lesznek-e ilyen gondok?

 

Vagy ilyenhez már komolyabb műszerezettség kell?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (69727)
ötfelezős Creative Commons License 2016.07.27 0 1 69740

Hát, roppant egyszerű. A kérdező egyik villamos szakember ismerősét megkéri, hogy mérjen egy 500 V-os meggerrel szigetelési ellenállást. Ki fog derülni kb 14 perc közlekedés nélküli időráfordítás árán, + kávéivás a háziakkal, és rövid eszmefuttatás a migránskérdésről.

 

Mondjuk tudom, hogy a szakma jelentős részében ez a válaszreflex jól benne van, de adatokat még sehol sem láttam.

Előzmény: Törölt nick (69739)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69739

A klímás nem beszélt hülyeséget, csak épp keveset.

 

"ide" nem tenne FI-t, hát én se tennék. Az elosztóupgrade okés, DE vele párhuzamosan minden vezetéket cibálj ki és cseréld ki védőföldes rézvezetékre mindent, mert a f.aszsetudja mit gányoltak anno össze-vissza keresztbe a betanított gányerek amikor épült a ház. Láttam már falban megcserélődő védőcsövezést, általános az 5 centi vastag begipszelt kötöződoboz, amit találj meg :)

Előzmény: Sarawak (69725)
King_of_Giants Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69738

Ha nincs vezérelt áram akkor megy a nappali áramról egy sima relével,"

 

Miféle relé és hova kellene kötni?

 

 

"-smmilyen más szerződesben nem rögzített készülék nem használja avezérelt áramot,csak a boiler."

Sok más fixen csatlakoztatott vill.berendezés is mehet vezéreltröl, pl. villanykandalló, de akár tűzhely is. Ez utóbbi kissé nyűgös mert rá kell kötni egy csengőt, hogy az asszony felébredjen éjjel sütni főzni, ha jön a villany

Előzmény: Becseiy (69735)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69737

"elektrós hüvelygomba"

Előzmény: Jahno (69734)
King_of_Giants Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69736

Egyébbként tehet egy dugót a bioler vezetékére"

 

Emlékeim szerint max 50L-es bojlert lehet/ett/ villásdugóval csatlakoztatni és csak nappali villanyra.  Nem tudom mit ir erröl a mai szabvány

Előzmény: Becseiy (69731)
Becseiy Creative Commons License 2016.07.27 0 0 69735

Igen igazad van!Bár a jogi értelmező itt úgy értelmezi,hogy másra is használhatják esetleg a vezérelt áramot.

 

      Szerintem ők sem értik pontosan,hogy mit is akarnak.Ha nincs vezérelt áram miért nem használhatom a normál hálózatot ugyanazon a vezetéken(elosztó-boiler) ha megjön a vezérelt ki az a bolond aki nem azt használná olcsóbban?

 

■ Értelmezés: "Ha az A1 és B árszabás között ide-oda kapcsolgató készülék működik, akkor a kedvezményes időszakban a vezérelt áramkörön nemcsak az elosztó vezérlőberendezésével vezérelt, és nem állandó és állagsérelem nélkül leválasztható jelleggel rögzített készülékek is lesznek."

 

 

Ha nincs vezérelt áram akkor megy a nappali áramról egy sima relével,

-smmilyen más szerződesben nem rögzített készülék nem használja avezérelt áramot,csak a boiler.

 

 

 

 

persze nem sokkal drágább és kikezdhetetlen az általad javasolt 2 fűtőszál vagy inkább két boiler,a vezrelt pl 80fokra állítva aztán belevezetve a meleg vize a nappali árammal működőbe ami mondjuk 60fokra van állítva így csak annyit fűt amennyit nem bír az éjszakai plusz a hőveszteség.

Előzmény: Törölt nick (69733)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!