Keresés

Részletes keresés

Veraneni Creative Commons License 2006.05.15 0 0 59

Én is érdeklődni szeretnék, nemsokára utazunk Olaszországba autóval Pécsről. Ausztria felé az út hosszabb (kb. 80 km-el), de Szlovénia felé azt a hírt kaptuk, hogy nincs meg végig az autópálya.

Véletlenül nem ismeri a helyzetet valaki és adna tanácsot?

 

Tényleg végiglehet (Ljubljanából) menni Olaszországig autópályán, vagy még építkezések vannak?

 

Állítólag az olasz határ előtt (Triest) nincs még kész és sokat kell várni.

 

Nagyon megköszönném ha valaki egyértelműen elmondaná mi a helyzet.

Köszönöm

Tittici Creative Commons License 2006.05.15 0 0 58

A kapunál soha nem fizettünk kártyával, annak ellenére, hogy van maestro és mastercard kártyánk is. A kártyásoknak külön kapu van, nem lehet eltéveszteni, mert a kapu fölött logók vannak. Mindig kikészítettük a kis apró €urót és fizettünk.

 

Tapasztalat, hogy a dombornyomásos mastercardot szinte mindenhol elfogadják.

 

2006.05.09. benzinár Szlovénia:

95/ 1,05 €uro/liter

Diesel/ 1,004 €uro/liter

 

Ha kártáyval fizetsz az átváltásnál a középárfolyamot kell nézni!

Előzmény: redbandy (56)
Tittici Creative Commons License 2006.05.15 0 0 57
Logatectől még 60 km  a határ, ha ott lemész, akkor kacskaringós mellék- illetve főúton jutsz el a határig, nem tudom milyen azoknak a minősége, ráadásul kerülő. Nem biztos hogy, olcsóbban jön ki. Nem tudom, hogy van kitáblázva, lehet hogy eltévedtek, akkor meg biztos nem lesz olcsóbb. Egy ilyen nyaralásnál már  500.- ft nem lehet tétel. 
Előzmény: Tomi Filth (55)
redbandy Creative Commons License 2006.05.15 0 0 56
Sziasztok! Mi is valószínűleg Szlovénia felé szeretnénk menni Itáliába, bár még nem határoztuk el magunkat teljesen. Az lenne a kérdésem, hogy a szlovén fizető kapuknál elfogadják-e a "Maestro" bankkártyákat. Megnéztem, a 11 embléma között nem szerepel az autópályás honlapjukon. Ezzel tekintsem tárgytalannak OTP Multipont kártyám külföldi használatát (jellemzően sehol nem láttam ilyen emblémát), vagy mivel a mastercard gyártja ezt is, van esélyem a használatára. Tapasztalata valakinek esetleg?

köszönöm:

redbandy
Tomi Filth Creative Commons License 2006.05.14 0 0 55

Köszi a részletes infót. Megmondom öcsijéknek, hogy mit javasoltál. Részemről oks, de részükről nem tudom. Távolságban csak 20 km-rel több, mint amit én kinéztem, de az autómat tekintve mindenképpen okosabb és jobb megldás az autópálya. :)

 

Sokat jász egyébként azon az útszakaszon?

Előzmény: Tittici (54)
Tittici Creative Commons License 2006.05.12 0 0 54

Ha rámész az angol nyelvű oldalra, akkor a jobb oladalon van a "Tolls and distance" felirat. Alatta a felső keresőbe a városok között lehet kalkulálni pályadíjat, míg az alsóban a fizetőkapuk között.

 

Ha felső keresőbe beírod, hogy Maribor, alá Sezena  - (ez az olasz határátkelőhely, eddig mindenképpen érdemes elmenni, mert a határon van egy hatalmas parkoló büfével, Ildivel ahol meg lehet pihenni. Utána el lehet dönteni, hogy Olazországban főúton SS14, vagy autópályán mész-e tovább. Én mindenképpen a pályát javaslom, mert Monfalconéig ingyenes, onnét fizetős. Ráadásul az öregecske autódat a trieszti: kacskaringós, sok közlekedésilámpás, rengeteg robogós mindefelé, út lehet, hogy megviselné. Ha Monfalconénél lemész, még mindig kapsz ízelítőt az olasz városkák, falvacskák hangulatából.) - és megnyomod alatta a Calculate gombot, akkor kiadja a pontos adatokat.

Tehát 4 kapunál kell fizetni -  Tepanje, Vransko, Kompolje, Dane - ami 2170 Tollár vagy 9,05 €uro. A kapunál elfogadják az €urot és abban is kapsz vissza.

 

Maribornál mikor felhajtasz nem kell fizetni, hanem majd csak később Tepanjenál.

 

No para! Hallgass rám!

Előzmény: Tomi Filth (53)
Tomi Filth Creative Commons License 2006.05.12 0 0 53

mEGNÉZTEM A WEBOLDALT, FRANKÓ NAGYON! kÖSZI!

 

Nos akkor eldöntöttem, hogy Mariborba felmegyünk a pályára és kész! :) De Logatecnél mindenképpen lejövök, mert olaszországban már nem megyek a pályán! Kist tájat is látni szeretnék azért... :)

 

A weboldal: Tényleg jó, de valahogy nem tiszta nekem, hogy a Maribor_logatec szakasz mennyibe fájik. Ott alul ugye van egy "toll station" kilóméter és ár számláló... De nemtom mi a neve a Maribori felhajtónak... :S

 

Ebben tudsz segíteni? Meg tudod mondani netalántán? :)

 

para Tomi Filth

Előzmény: Tittici (52)
Tittici Creative Commons License 2006.05.11 0 0 52

Elfelejtettem, hogy a www.dars.si oldalon, ha rámész a webcams-ra meg tudod nézni szinte Maribortól-Sezonece-ig a pályát.

Előzmény: Tittici (51)
Tittici Creative Commons License 2006.05.11 0 0 51

Az autópályán nincs olyan alagút, amiért külön kellene fizetni.

A pályát tavaly augusztusban teljes hosszban átadták, összekötötték Trojannál a hiányzó 20 km-t.

Maribor-Sezena szakasz 9 €uro. Sezenatól-Monfalconéig ingyenes az olasz pálya. Monfalcone kihajtónál gyertek le róla és a kék útjelző táblát kövessétek SS14 felirattal vagy Lignano felirattal. Olaszország fantasztikusan ki van táblázva, szinte lehetetlen eltévedni. Tanulhatnánk tőlük.

Szerintem a főutas verzió időben és anyagiakban is hosszabbra fog nyúlni, gondolok itt a fogyasztásra.

Tavaly Szlovéniában nagyon olcsón megúsztuk a tankolást, a benya is olcsóbb volt, mint itthon, ráadásul mindig bankkártyával fizettük a tankolást és kártyás fizetésnél a bank középárfolyamon számolja el a valutát. 

Előzmény: Tomi Filth (47)
galca Creative Commons License 2006.05.11 0 0 50
Nem kell lejönni a klasszikus értelemben a pályáról, kapu van, fizetsz és megy tovább az út. Én tavaly voltam, akkor még nem volt meg összefüggő hosszában az autópálya.
Hogy A10-e azt nem tudom, de mellette kint van az úticél is, akkor jó... :-)))))))))
Előzmény: Tomi Filth (49)
Tomi Filth Creative Commons License 2006.05.11 0 0 49

Asszem meggyőztetek! Marad a Maribor fele vezető útszakasz, ott pedig fel a pályára, majd Logatecnél le, ha egyáltalán lehet egyhuzamban menni Logatecig...

 

Vagy hogy műxik a dolog? Ljubljanánál le kell jönni, majd újrefelmenni? Vagy ott csak van egy kapu, ahol fizetni kell, és utána ugyanazon a szakaszon mehetünk, majd ahonnan megint fizetős, ott megállni, kapunk megint papírt, majd Logatecnél megint kiállunk, fizetünk, és usgyi?

 

Az A10-es autópálya tábláját kell nézni?

Előzmény: galca (48)
galca Creative Commons License 2006.05.11 0 0 48
Szia!
Az útvonallal kapcsolatban én is azt mondom, hogy szlovéniában autópályán menjetek, nem éri meg spórolni azon az 5-6 E Ft-on, mert a pályán egyenletesen tudsz menni és kevesebbet fogyaszt a kocsi. És gyorsabban is tudtok menni, mint a sima úton. Azt nem írtad, hogy Olaszországba pontosan hova mentek, de úgy tudom, ott nagyon drága a pálya, szerintem inkább ott érdemes kipróbálni az alsóbbrendű utakat.

Mariborban már jártam, ki van táblázva, hogy merre kell tovább menni az autópálya felé, figyeljétek a táblákat és akkor nem lesz gond.
Előzmény: Tomi Filth (47)
Tomi Filth Creative Commons License 2006.05.11 0 0 47

Ez egy korrekt válasz volt, köszönöm! De még tovább finomítanám, ha lehetséges! :)

 

Tegnap készítettem egy másik útitervet, ami egyáltalán nem használ autópályát. Azért vacillálok ennyire, mert én ugyan kereső emberke vagyok, de az öcsémék és a barátnőm még nem, és nekik nincs rengeteg pénzük, de mégiscsak hajtja őket a nyaralási láz Olaszországba... :) Ahogyan számoltam, a Maribor-Logatec szakasz kb. 2500 Ft lenne, ami oda vissza 5000, plusz még ha van alagút, akkor annak külön ára van úgy tudom... Tehát azért szeretnék előre mindent megtudni, hogy egy hozzávetőleges költségvetést készítsek. Km-ben nagyjából egyezik az a két útvonal, amiket kiválasztottam eddig. Az autópályás ~650, a nem pályás ~640 (Budapesttől).

 

Te egyébként jól ismered a Szlovén utakat? Ha igen, akkor meg tudod mondani, hogy a maribor-Logatec szakaszon, vagy bárhol máshol van-e alagút, amiért fizetni kell? A másik kételyem, hogy Mariborban nemtom hogy találok rá a pályára... :) Megvettem ugyan a Horvát-Szlovén Szuperatlaszt ugye, de abban csak egy picike Maribor térkép van sajnos... :(

 

Meglesem azt az oldalt, amit adtál...

 

para Tomi Filth

Előzmény: Tittici (46)
Tittici Creative Commons License 2006.05.11 0 0 46

Nem tudom miért akarsz lejönni Logatecnél. Menj át szépen a határon Sezenanál és Monfalcone előtt gyere le az olasz pályáról, addig ingyenes az olasz pálya a határtól.

 

A szlovén autópálya szép lankás, az autód is birni fogja, csak maradj a külső sávban. A főút sokkal megterhelőbb egy öregecske autónak, mivel kanyargósabb és néhol meredekebb is. Autópálya információt itt találsz www.dars.si

Ne ijedj meg a sok piros háromszögtől nem útépítés, hanem csak kaszálás, korlátfestés meg ilyen apróbb pályakarbantartás. Nem okoz dugót, de még sebesség korlátozást sem.

Előzmény: Tomi Filth (45)
Tomi Filth Creative Commons License 2006.05.10 0 0 45

Elég régóta nem volt már mozgás ebben a topicban, de nekem most pont erre a topicra van szükségem. :)

 

Remélem jön majd valaki... Szval Olaszba megyünbk idén, és Lenti irányában megyünk át a szlovém határnál, majd le olaszig. A fő problémám az az lenne, hogy megéri-e az autópályát használni? Egy gyengécske Ford Escortom van, nem igazán erős, és 4 személyyel telepakolva mennénk. Én eredetileg úgy tervezem, hogy MAriborban megyek fel a pályára, és Logatec-nél pedig lejövök. Megéri ezen a szakaszon a pályát kifizetni, vagy a pálya mellett húzódó főút is tökéletesen megfelel? Nagy emelkedős vannak? Éles kanyar van rengeteg?

 

Várom türelmesen válaszaitokat... :)

Chapi Creative Commons License 2003.04.26 0 0 44
Sziasztok !

Ha valakinek lenneegy kis ideje nagyon megköszönném, ha tudna adni egy viszonylag részletes útvonal leírást Barcs - Bibione között, járulékos költségekkel (pl autópályadíj) együtt.
Előre is nagyon köszönöm.

Üdv.
cHAPI

HTamas24 Creative Commons License 2003.04.18 0 0 43
Sziasztok!!

Itt találtok saját készítésű csodás Szlovén és Olasz képeket is, meg egyebeket is....
amik uticélnak is bőven megállják a helyüket!

Motoros üdvözlettel:
Tom
*************************
www.tar.hu/htamas
*************************

e_laca Creative Commons License 2003.04.07 0 0 42
Nem tudjátok, véletlenségből kész van-e már Celje-Ljubljana között az autópálya?
Netán valami Maribor előtt?

Laca

Rigófalvi1 Creative Commons License 2002.10.22 0 0 41
Hello mormotayu .

Meglepő hogy sokallod a büntetést .
Hisz nálunk ha feketén megkened a rendőrt nem úszod meg 5000 - 10000 Ft - nál olcsóbban .
Ha viszont gyorshajtásért kapnak el , utólag már csak 30000 - 50000 Ft ( feketén ) az ügy törlése .

mormotayu Creative Commons License 2002.07.25 0 0 40
Szlovénia.

Elég kemény rendőri büntetések vannak.

Mi nem álltunk meg egy stop táblánál, pont egy rendör jött másik oldalrol, persze jött utánunk, és helyszinen fizetve 5000 SIT-tel megusztuk. Ez kb. 7000 Ft-nak felel meg. De mivel helyszinen fizettük, igy nem 10, hanem csak 5 ezer SIT volt.
hát ennyi. Jegyzökönyv, meg minden volt. Tudott a rendör magyarul, igy tudtunk vele beszélni.

hg001 Creative Commons License 2002.07.24 0 0 39
Hi!

Nos, Velencében 1 dolgot nem szabad tenni: forgalmas helyen étkezni! Ez hiba. Ott úgy lenyúlják a turistát és olyan bunkók vele, hogy az már durva. Mi pl. azon döbbentünk meg, hogy az árakat ugyebár krétával pingálják fel egy táblára, és ugyanazon a helyen az alap pizza délelőtt még 7.0 euró, kora délután pedig már 7.8 euró volt. Szép kis "infláció".

A csatornaszag és a kosz SZVSZ Velence velejárója, pont ez adja meg a báját, mi legalábbis az ilyen félreeső utcákban való csavargást 100x jobban élveztük a Szt.Márk téri szardíniásdobozhoz képest.

A vendégszeretet úgy látszik változó, velünk 99%-ban kedvesek, udvariasak voltak, angol v. német ment , amikor pedig a rám ragadt minimális olasz tudásomat megcsillantottam, teljesen oda voltak.

1 kivétel azért volt: Lido di Jesolo sétálóutcáján beültünk utolsó ott töltött esténken egy pizzériába. Tudni kell, hogy az utcán minden második hely pizzéria, restaurant, trattoria, stb. tehát kajálda. Közgazdaságilag nyugodtan rá lehetne húzni a "kompetitív piac" jelzőt.

Na, beülünk egy helyre, jön a pincér, hozza az étlapot. A piát elfelejti megkérdezni, nem baj majd szólunk. Kiválasztjuk az ételeket (1 pizza, 1 gnocchi), szólni kéne 1 pincérnek. Van 3 is, de ránk se szart egyik sem, csak a fejével bólint, hogy "majd,majd", de amúgy szinte semmi dolguk. Kb. 5 perc múlva jön az egyik, megrendeljük a vizet, meg a kaját. 23 perc(!) múlva kihozták a vizet (de kétszer rosszat hoztak), újabb 15 perc volt az étel. Megettük, megittuk, kérjük a számlát. Hozza a muki, rajta 2.5 euró felszolgálási díj. Kérdezem: ez mi? Aszondja: ez a mi díjunk. Mármint hogy az ő munkájuké. Na erre felment bennem az ütő: kérdezem tőle, hogy képzeli hogy ránk se szarnak, várunk egy csomót, és ezt felszámolják. Ha korrekt lett volna a felszolgálás, magam is adtam volna ennyit, de így?? Erre tök ideg lett és mondta, hogy ha nem tetszik, nem kell máskor idejönni. Közben egy mellettünk ülő német család apukája megerősít minket: ők is 15 perce várnak az italra. A pincér magyaráz vmit olaszul, nem érdekelt, oda ba**tam neki a pénzt és mondtam hogy nyugi nem is jövök, van még vagy 100 hely az utcán, sőt a neten is leírom hogy ide senki se jöjjön.

Na, most ennek az ígéretemnek teszek eleget:

SENKI SE menjen kajálni a PIC-NIC PIZZÉRIÁ-ba Lido di Jesolo főutcáján. Bénák, lassúak, a kaja se No.1. és az egészhez még szemtelenek is.

Bocs ha túl terjengős voltam, de akkor ez nagyobn felidegesített. Ám ezen az 1 negatív élményen kívül csak pozitív tapasztalatokat szereztünk.

Üdv: HG

Előzmény: Rigófalvi1 (38)
Rigófalvi1 Creative Commons License 2002.07.23 0 0 38
Hello!

Egy kicsit részletesebb beszámoló.

Hajnali 1 óra körül indultunk, így már délelőtt 10.-re már ott is voltunk Bibionéban.
Mondjuk nem kapkodtuk el az utat, viszonylag gyakran megálltunk pihenni, enni - inni.
A határon nem volt gond sem oda sem vissza. Mind a két alkalommal éjjel értünk a határhoz, így kb. 10 perc alatt átjutottunk.
A horvátoknál nem volt gond. Kicsit meglepődtem hogy a mellékutak, nagyon hasonlóak mint az Osztrákoknál. Tiszták és szerintem eléggé jó minőségűek.
Bárcsak nálunk lenne ilyen az út minősége. Az útirányra vigyázni kell, mert a sok körforgalom miatt könnyű elvéteni az irányt.
A Horvát-szlovén határ inkább egy autópálya kapura hasonlít. A határ túloldalán gond nélkül váltják a forintot. Mi nem vettünk semmit, csak a WC-t használtuk,az 100 Ft/fő, forintot is elfogadnak.
A szlovén utak nagyon hangulatosak, bár van egy-két nagy emelkedő és jó pár éles kanyar.
Megérkeztünk az Olasz határhoz ott még a képünkre sem voltak kíváncsiak, intettek hogy menjük tovább. A forgalom nem volt vészes de a nagyobb nyaraló városoknál megdöbbentően nagy volt a torlódás, kilométeres sorok álltak türelmesen a leálló sávban.
A torlódás egyik oka a nagy létszám, a másik hogy az ilyen lehajtóknál kell fizetni az autópálya díjat.
Olaszoknál szerintem nagyon zavaróak a táblák, ha vannak egyáltalán. Elég gyakori hogy egy kereszteződésnél mind a két irányba ugyanaz van kitéve.
Ha viszont jobban megnézed egyik az országutat a másik az autópályát mutatja.

Bibionéban elégedettek voltunk a kiszolgálással, bár a vendégszeretetük -ha van ilyenük egyátalán- meg sem közelíti a Görögökét.
Szerintem elég lekezelően bánnak minden turistával, kivéve ha az a turista Olasz.
A kisebb közértek nem nagyon drágák. Szerintem nem érik el a Balatoni árakat a kiszolgálás viszont sokkal színvonalasabb.

Velence: Ha már ott jártunk a közelben, vétek lett volna kihagyni. Általában két módon lehet megközelíteni hajó vagy autó.
Hajóval: Ismerőseim a hajót választották, mert Ők úgy tudták hogy megfizethetetlen a parkolás Velencében.
Kocsival elmentek a Velencével szemközt lévő faluba. Ott kifizették a parkolást, ami 7 euro volt. Felszálltak a hajóra, ami 5 euro volt fejenként, mivel Ők négyen voltak így össz : 27 euro volt.
Kocsival: Mi a kocsit választottuk, bementünk Velencébe és ott az első parkolóházban megálltunk. Egész napra 18 euro volt a parkolás és nem volt más költségünk.

VELENCE. Nagyon szép volt a város. A forgalmasabb helyek nagyon szépek és ápoltak - (bár ez a szó egy kicsit erős).
Volt elég időnk, egy kicsit el is tévedtünk, így láttuk Velence kevésbé látványos helyeit. Omladozó házak, enyhe csatorna szag.
A nap elején megkívántunk egy pohár jégkását. Ez még nem is meglepő, kértük egy pohárral, a gépre ki volt írva: 1.60 euro. De a pincér kisasszony nem akarta egyből odaadni, inkább azt erőltette hogy fogaljunk helyet. Mire leültünk és megkaptuk a műanyag pohár helyet a díszesebb üvegpohárba, már nem 1,60 eurot, hanem 2.80 eurot fizettünk - " ÉRDEMES VOLT LEÜLNI ".
A nap közepén beültünk egy kávézóba megnézni a VB egyik mérkőzését. Itt nem ért minket meglepetés, kedvesek voltak és az árak megegyeztek az árlappal.
Később megéheztünk, és úgy gondoltuk, hogy benézünk egy kisebb kiülős vendéglőbe. Az asztalok kicsik voltak négy személyre, vagyis a négy tányér nem fért el rajta teljesen. A pincér nagyon kedves volt kb. úgy másfél méterről oda röpítette a fagyikelyhes választékot. Végül mikor úgy 5 -10 perc elteltével ismét ránk tekintett, közöltük vele hogy mi pizzát kérnénk. Semmi gond a következő légipostával meg is érkezett. Hogy a várokozást kissé elviselhetőbbé tegyük kértünk 1 üveg kristályvizet, ami 1 liter volt, na meg 4 euro ( 1000 Ft),0,33 dl kólát, ami szintén 4 euro volt, és egy pohár sört, ami 6-7 euro volt( nem emlékszem pontosan).
Végül leadtuk a pizza rendelést 3 db pizzát kértünk, aminek 7.50 euro volt darabja. Várakozás közben megpróbáltak a lányok eljutni a WC-re. De ez nem sikerült, mert a benti személyzet nem vette észre hogy mi nem csak sétáló emberek vagyunk az utcáról, hanem az ő éttermük vendégei. Végül a második roham sikeresebb és határozottabb volt. Bejutottunk a WC-be.A férfi WC még csak hagyján, de a női vécében valakinek rossz volt az irányzéka, így a WC mellé kakilt a sarokba. Hát nem kell ecsetelnem azt a szagot ami minket ott fogadott.
Végül mikor túl voltunk a WC túrán és visszajutottunk az asztalhoz. Szerencsére volt pár percünk hogy feledjük a WC traumát.
Megérkezett a várva-várt pizza, lerakták az asztalra és megálltak a fejünk fölött beszélgetni.Kedves dolog, de mi nem vettük zokon.
Ebben a kellemes környezetben elfogyasztottuk a három pizzát és az üdítőket.
Kedves pincérünket megkértük hogy hozza a számlát.
Nagyon meglepődtünk amikor kecses mozdulattal és remek angol kiejtéssel (merthogy előtte egy szót sem szóltak más nyelven csak olaszul, bár vadul próbálkozunk angolul,németül,magyarul,oroszul ........ de egyik nyelven sem jártunk sikerrel) Tehát nagyon meglepődtünk az első angol mondatán, ami valahogy így szólt : " Az árban nincs jatt " . Kedves mondat de már ezen meg sem lepődtünk. Viszont a számlán igen: 4e + 4e + 6e + 22.5e = 36.5 euro,ez még nem is meglepő, de az annál inkább hogy 10 euro felszolgálási díjat számoltak fel.A végösszeg 46.5 euro , de mivel mi 50 eurot adtunk és a pincér minden fél másodpercben megkérdezte kétszer hogy - "jó ez így " . Mi rávágtuk jó így még az 50 euroból sem adott vissza.
Ennyit a velencei pizzáról. De nehogy azt gondoljátok hogy ez valami eldugott helyen volt a "mi " pizzériánk.A sóhajok hídjától a part felé kb. 100 méterre, szerintem az egyik legforgalmasabb helyen!!!!!!!!!!!!!!!!

hg001 Creative Commons License 2002.07.16 0 0 37
Hi!

Az autópályákat már csak azért sem érdemes használni, mert 20-30 km-enként fizető kapu van, ahol gyakran feltorlódik a sor és ez az araszolás kb. annyira elrontja a menetidőt és a fogyasztást, hogy jobban megéri országúton menni.

A pályák minősége amúgy igen jó, de Maribor-olasz határ között pl. 3 helyen szakad meg (viadukt, híd, alagút hiánya miatt), ahol átterelnek főúutra ->> ez is lassít.

Szlovénia szép, érdemes felfedezni.

Üdv.

HG

Rigófalvi1 Creative Commons License 2002.07.02 0 0 36
Kedves péter71 .

Szerintem elég friss infókal szolgálhatok , mivel most vasárnap jártam Szlovéniában .
Mi Olaszországba mentünk vagyis az volt a végcél.
Odafelé Szlovénián keresztül mentünk ,Horvátország csücskét érintve .
Szerintem nem érdemes Osztrákokon keresztül menni . Szlovéniában nagyon szép a táj
Ha az autópályát választod nem lesz gondod a kanyarokkal , de a mellék utak elégé kanyargósak , szép tempóval lehet haladni , de ha kifogsz egy - két buszt vagy teherautót , hát nem irigyelek .Bár nyaralni mész így nem kell sietned.
Bár az igaz ha az autópályát választod sok érdekes látnivalót kihagysz , viszont sokkal gyorsabb és szép alagutak vannak .
Nekünk k.b 1000 Ft -volt a teljes Szlovén útszakasz . (EURO-t gond nélkül elfogadnak , bár talárban adnak vissza ).
Se a határon sem pedig a rendörökel nem volt gondunk .Nekünk nem volt sietős így nem nagyon mentük gyorsabban a megengedetnél.
A határhoz éjjel értünk így nem volt sor kb 10 perc és már mentünk is tovább.
NE FELED A SZLOVÉNOKNÁL MINDENHOL KÖTELEZŐ A TOMPÍTOTT !!!!!!
Ha kell még info szólj.

Előzmény: péter71 (34)
mash Creative Commons License 2002.06.21 0 0 35
ha érdekel valaki van a tar.hu-n egy jó pár szlovén kép!

Ljubljana, Bohinji tó, Bledi tó, csepkőbarlangok, Skofja Loka

Ez az album a http://kep.tar.hu/mash9/index.phtml?aid=27510305 címen érhető el.

Előzmény: hg001 (26)
péter71 Creative Commons License 2002.06.21 0 0 34
Sziasztok!

Jövő hónapban indulunk Szlovéniába egy kis üdülésre Portoroz-ba ( a lehető legtávolabb szlovéniában). Még nem tudjuk melyik útvonalon. A szóba jöhető lehetőségek: Bécsen át, Lenti-n keresztül vagy Horvátország északi csücskének érintésével. Érdekelne ha valaki mostanában járt ezeken az utakon és megosztaná velem a jelenlegi helyzetet: határokon való sorbanállásról, az út nagyon kanyargós-e, mennyire várható (gyorshajtás esetén) rendőrségi hozzájárulás az utazási költségek növekedéséhez az adott útvonalon STB. Már több információt is beszereztem de a teljes hosszra vonatkozóan még nem tudom az adott menetidőket.

Köszi!

Rigófalvi1 Creative Commons License 2002.06.20 0 0 33
Kártya használat külföldön .

Vásárlásnál - hasonlóan a belföldi használathoz - bankunk nem számít fel külön tranzakciós díjat, ugyanakkor a külföldi készpénzfelvételért
az aktuális Hirdetményben meghatározott díj kerül felszámításra. A külföldön végzett tranzakciók, valamint az ezekhez kapcsolódó díjak a
tranzakció nemzetközi bankkártyás elszámolási számlán történő terhelésének napján a Banknál érvényben lévő deviza eladási árfolyamon
kerülnek felszámításra.
Mielőtt külföldre indul, érdemes érdeklődni, hogy az adott országban milyen bankkártyákat fogadnak el. Az OTP HelpDesk munkatársai a
(06-1) 250-5314 vagy a (06-40) 401-401 telefonszámokon fogadják ezzel kapcsolatos hívásaikat is. A Nyugat-európai országokba, Amerikába
vagy Ausztráliába azonban nyugodtan elindulhat bankkártyájával, csupán az úton felmerülő apró kiadásokra érdemes készpénzt magával vinnie.

2. Bankfiókban
2.2. A világ bármely más országában:
4 EUR + 1%/Tranzakció,
OTP Bank - METRO kártyával
4 EUR + 1 %/tranzakció

3. Beváltóhelyen6
3.3. A világ bármely más országában:

4 EUR + 1%/Tranzakció,
OTP Bank - METRO kártyával
4 EUR + 1 %/Tranzakció.

Rigófalvi1 Creative Commons License 2002.06.19 0 0 32
Hello .

Ha Olaszországba mentek ne felejtsétek kiváltani a zöldkártyát. ( Osztrákok is kérték már )
Ez a zöld kártya azt igazolja hogy be van fizetve a kötelező biztosításod , vannak egyes országok ahol kifejezetten erre utaznak a határőrök.
Érdemes kiváltani nem csak azért mert sok kellemetlenségtől kímélitek meg magatokat, de ráadásul még ingyenes is .
A másik a nemzetközi jogsi , 1500 Ft - és a okmányiroda k.b egy fél óra alatt megcsinálja .

Sokan nem kötnek utazásuk során biztosítást , szerintem érdemes .
Most néztem utána és 7 nap már 3500 Ft két ember számára .
Én az AHICO - t választottam majdnem megegyezik a díja az OTP - vel , de sokkal jobban fizet.
Csak eredtetésül egy ismerősöm Majorkán egy étteremben ételmértezést kapott , be kellet mennie a korházba , vagyis be vitték (láz és borzalmas fájdalom ).
Szerencsére csak két napot töltött korházban de a számla láttán sokkal rozszabul érezte magát 400.000 Ft - nem rossz két nap szenvedésért.
Bár neki volt biztosítása de egy életre megjegyezte biztosítás nélkül sehova !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ráadásul ebben az árban ( 3500 Ft ) van 75.000 Ft poggyász biztosítás is !!!!!!!

Melyik határátkelő a jobb : - Rédics
vagy
- Letenye

Gyedmaroz Creative Commons License 2002.06.18 0 0 31
A 6,5 EUR els? kézb?l (zsebb?l :-)) származó infó, vagy két hete voltam egy nagyon hangulatos medárdi Isonzo és Triglav túrán, ennyit a katonaság óta nem áztam egyfolytában. :-))
Az Isonzo (Soca) völgyében már- már Olaszországban éreztem magam, akihez szóltam az mind tudott válaszolni olaszul. Nagy el?ny még, hogy nem kell unos untalan fejszámolni: a tolár szinte pariban van a forinttal (Lenti, Rédics környékén egy az egyben is váltható, de még kártyás fizetésnél is 1 tolár kb. 1,08 Ft.), s az árak is nagyjából köszön?viszonyban vannak a hazaiakkal.
Két kempinget teszteltünk: egy kis fapadosat az Isonzo fels? folyásásnál, Trenta faluban, s egy háromcsillagosat a Bled- i tónál. Mindegyik igen kedvünkre való volt, s árban is elfogadható.
Előzmény: Rigófalvi1 (29)
hg001 Creative Commons License 2002.06.18 0 0 30
Koszi az infot, a Postojna-i oldal nagyon igenyes!

HG001

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!