Keresés

Részletes keresés

Figyelget Creative Commons License 2015.05.21 0 0 111153
Meg egy kicsivel több élesztő is kell hozzá,a tartósító kinyír egy keveset belőle(ha még aktív).
Előzmény: Öregdömperes (111149)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.05.21 0 0 111152

Úgy emlékszem, hogy minden liter befőtthöz kell 3 liter víz. Így nem lehet gond.

Jó nedűt!!!

Előzmény: Öregdömperes (111151)
Öregdömperes Creative Commons License 2015.05.21 0 0 111151

Valami kicsike természetesen van benne.Arra gondolok,hogy mondjuk lesz 150.liter cefrém.Abba tud kárt tenni mondjuk 10-15 üveg befőtt:?

Előzmény: öreg_néne_b (111150)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.05.21 0 0 111150

Tartósítószer van benne?

Előzmény: Öregdömperes (111149)
Öregdömperes Creative Commons License 2015.05.21 0 0 111149

Lehet,hogy nagy hülyeséget kérdezek tőletek,de a hülye gyerek kérdezzen ha valamit nem tud.

Szóval,ha majd a cseresznyém forrásnak indul hozzá önthetem e a meg maradt cseresznye befőtteket?Vagy ez  egy túl buta kérdés volt.

foxrudi Creative Commons License 2015.05.21 0 1 111148

Hogyan erjedhet egy cefre 15 fokon hidegtűrő élesztővel 3 hónapig?Nem hétről van szó?

Előzmény: bizniszmenedzser (111128)
barkócza Creative Commons License 2015.05.21 0 1 111147

Tényleg segíteni akarunk, de akkor mondd el, hogy mit csináltál. Mennyi gyümölcs, mennyi víz, hogyan lett pépesítve, mit adtál még hozzá (méz, cukor, élesztő, prktinbontó, stb.) hol állt (pince, garázs, sufni, diófa alatt), hogy nézted meg, hogy kierjedt-e. Mindenesetre általában elmondható, hogy a hónapokig erjesztett cefre finoman szólva is rizikós.

Előzmény: bizniszmenedzser (111144)
barkócza Creative Commons License 2015.05.21 0 3 111146

A szőlő az mitől is romlékony alapanyag? :) A legnagyobb cukortartalmú gyümölcs, így a legnagyobb alkoholtartalmú, azaz a legstabilabb cefre.

Előzmény: bizniszmenedzser (111144)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.21 0 0 111145

Nem volt kár kérdezni,elvileg abból lehet tanulni.Bocsánat, valóban félre értelmeztem az írásodat.

Ebben az esetben maradt a 3 hónap erjedés,de hidd el az is sok.Mint már a tapasztaltabbak is írták kb 2 hét alatt lezajlik az erjedés rendesen.Minden további idővel rizikózod a cefrédet.Jobb esetben(mint most)nem romlik meg,"csak" kihozatal veszteséggel jár.Rosszabbakról meg nem is érdemes jelen esetben beszélni.(ecet,pimpó,stb.)Az valóban egy fontos kérdés, hogy mennyi gyümölcsből lett a 180 liter cefre.Választ csak úgy kaphatsz, ha elég jól leírod a cefrézési körülményeket.Minden más csak találgatás.Az meg, hogy mennyivel lett több Neked, mint a szomszédodnak,megint csak nem azt jelenti, hogy Te biztos jól csinálod.Nála jobban,annyit.:-))

Még egyszer, bocs a félreértésért.

Előzmény: bizniszmenedzser (111144)
bizniszmenedzser Creative Commons License 2015.05.21 0 0 111144

Azt hiszem kár volt feltenni a kérdést.kétszer írtam le,hogy februárig erjedt,az hogy most teszem fel a kérdést,nem azt jelenti,h most főztem.Egyébként az októberi szőlőt most főztem le,és láss csodát kb 40%-al többet adott,mint a szomszédé,aki decemberben kifőzte.Pedig a szőlő igencsak gyorsan romló alapanyag.Nem sikert akartam,ahogy fogalmaztál,hanem választ.Azért köszi.

Előzmény: Figyelget (111130)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.21 0 0 111143

Igen, emlékszem hogy volt ez már tárgyalva.Csak hát a kis elefánt effektus.

 

Előzmény: zsorsz (111142)
zsorsz Creative Commons License 2015.05.21 0 0 111142

Volt már ez tárgyalva,elég összetett,amennyire emlékszem lehet ecetbaci(de az ízben jelentkezik),a hordó nem zár tökéletesen,a hordó falán átdiffundálhat,egy biztos, a cefrének a hosszú tárolás nem tesz jót.

Előzmény: Figyelget (111141)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.21 0 1 111141

Lehet, mindenesetre azért ez elég szélsőséges érték már...

Viszont az érdekelne engem is, hogy hova tűnik az alkohol a cefréből, ha azon semmi romlás nem vehető észre?Persze nem szándékozom kipróbálni a sokáig tárolást.Csak úgy érdekelne.Elpárolog?

Előzmény: zsorsz (111140)
zsorsz Creative Commons License 2015.05.21 0 0 111140

100kg birs hozama akár 2l is lehet,+a mézből 2l....ennyiből összejön a 180l cefre.

Előzmény: Figyelget (111137)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.05.21 0 0 111139

Fél év tárolás...

Előzmény: Figyelget (111137)
sogi01 Creative Commons License 2015.05.21 0 0 111138

                                                   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (111119)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.21 0 0 111137

De biztos, hogy kevés sajnos.A 180 liter cefréből(még ha a fele is víz)azért többnek illene lennie, mint 3-4 liter.Pláne ha levesszük belőle a 3 kg mézet is.

Előzmény: zsorsz (111132)
zsuzska60 Creative Commons License 2015.05.20 0 0 111136

mire kell?

 

Előzmény: Tomsawier (111134)
peca_matyi Creative Commons License 2015.05.20 0 0 111135

Azt megírtad , hogy a brix az erjedés végén mennyi volt a mutatón, no de mennyi volt amikor lepépesítetted a gyümölcsöt ? Ez egy fontos infó volna.

Egyébként szerintem is sokat vártál. Még 15 fokon is kierjed bármilyen cefre 3- 4 hét alatt.

Előzmény: bizniszmenedzser (111123)
Tomsawier Creative Commons License 2015.05.20 0 0 111134

Sziasztok!

 

Honnan érdemes ill. milyen sörélesztőt vásárolni? Mi a legjobb módja az élesztő gombák szaporításának?

zsorsz Creative Commons License 2015.05.20 0 1 111133

Hopp,amíg írtam beelőztél.:)

Előzmény: barkócza (111131)
zsorsz Creative Commons License 2015.05.20 0 0 111132

Egyet nem kérdeztél, a hány kg birsből lett az a 180l cefre?... mert nagyon szomjas tud ám lenni,rengeteg vizet vesz fel+a kihozatala is gyenge.Az a kb.4l lehet nem is olyan nagyon kevés.

Előzmény: Figyelget (111130)
barkócza Creative Commons License 2015.05.20 0 1 111131

3 liter méz az kb. 2kg cukornak felel meg, azaz max. 2 liter 50%-os pálinkának, ennyi nem dobja meg a kihozatalt 200 liter cefrében. A kis alkoholtartalmú birs cefrét nem érdemes a nagy alkoholtartalmú törkölyhöz hasonlítani, nem szabad sokáig tartogatni, könnyen romlik.

Előzmény: bizniszmenedzser (111128)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.20 0 0 111130

Én ezt teljes mértékben elhiszem,Te meg azt hidd el, hogy ezzel itt (ezen a fórumon)nem igazán fogsz osztatlan sikert aratni.Csak hogy finoman fogalmazzak.:-)

Október végén cefrézted és most főzöd.Május van.3 hónap erjedés plusz 3,5 hónap még hozzá.Az akárhogy is nézzük fél év.Hmm.

Az hogy méz vagy cukor,ebben a kérdésben nem oszt-szoroz.Mind a kettő tökéletesen megfelel.

Ha nem édes a cefre, akkor bizony kierjedt.Viszont valami megette az alkoholt belőle.Ha jó az illata(nem ecetes,büdös),akkor törődj bele és főzd le.Ennyit szerintem ne várj erjedés után a főzéssel legközelebb.

Előzmény: bizniszmenedzser (111128)
zsuzska60 Creative Commons License 2015.05.20 0 1 111129

szerintem sokára főzted, jóval hamarabb kellett volna!

Ha tudod a cefrével a 16-17 fokos állandó hőmérsékletet tartani, akkor max. 2 hét elég az erjedésre.

Előzmény: bizniszmenedzser (111128)
bizniszmenedzser Creative Commons License 2015.05.20 0 0 111128

Nem édes,és ahogy írtam is,a cukortartalom 4% alatt volt már.Ezen a hőfokon,3-4 honap a teljes erjedés,akár mit erjesztek.Az októberi szőlőt is a múlt héten főztem,de volt már egy éves almám is.Csinálom egy pár éve,de ilyennel még nem találkoztam,bár eddig méz helyett cukrot használtam.

Előzmény: Figyelget (111127)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.20 0 0 111127

Soknak tűnik az a 3 hónap.Vagy:Kóstoltad a cefrét, nem édes?

Előzmény: bizniszmenedzser (111126)
bizniszmenedzser Creative Commons License 2015.05.20 0 0 111126

Október végén cefréztem,február elejére erjedt ki,rá egy hétre kezdtem el főzni.Eddig mindigígy csináltam,nem is volt vele gond.15 fokon erjesztek hidegtűrő élesztővel.

Előzmény: Figyelget (111124)
hevezoli64 Creative Commons License 2015.05.20 0 0 111125

Üdv.!

Segítek: összesen 200 liter cefre-cukor-víz keverékben legyen10-15kg méz. Meg ne most főzd, hanem a kiforrás után azonnal.

Előzmény: bizniszmenedzser (111123)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.20 0 0 111124

Szia bizniszmenedzser!

Nem teljesen tiszta a kép.Mikor cefréztél,meddig erjedt,mikor főzted?

 

Előzmény: bizniszmenedzser (111123)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!