Tényleg segíteni akarunk, de akkor mondd el, hogy mit csináltál. Mennyi gyümölcs, mennyi víz, hogyan lett pépesítve, mit adtál még hozzá (méz, cukor, élesztő, prktinbontó, stb.) hol állt (pince, garázs, sufni, diófa alatt), hogy nézted meg, hogy kierjedt-e. Mindenesetre általában elmondható, hogy a hónapokig erjesztett cefre finoman szólva is rizikós.
Nem volt kár kérdezni,elvileg abból lehet tanulni.Bocsánat, valóban félre értelmeztem az írásodat.
Ebben az esetben maradt a 3 hónap erjedés,de hidd el az is sok.Mint már a tapasztaltabbak is írták kb 2 hét alatt lezajlik az erjedés rendesen.Minden további idővel rizikózod a cefrédet.Jobb esetben(mint most)nem romlik meg,"csak" kihozatal veszteséggel jár.Rosszabbakról meg nem is érdemes jelen esetben beszélni.(ecet,pimpó,stb.)Az valóban egy fontos kérdés, hogy mennyi gyümölcsből lett a 180 liter cefre.Választ csak úgy kaphatsz, ha elég jól leírod a cefrézési körülményeket.Minden más csak találgatás.Az meg, hogy mennyivel lett több Neked, mint a szomszédodnak,megint csak nem azt jelenti, hogy Te biztos jól csinálod.Nála jobban,annyit.:-))
Azt hiszem kár volt feltenni a kérdést.kétszer írtam le,hogy februárig erjedt,az hogy most teszem fel a kérdést,nem azt jelenti,h most főztem.Egyébként az októberi szőlőt most főztem le,és láss csodát kb 40%-al többet adott,mint a szomszédé,aki decemberben kifőzte.Pedig a szőlő igencsak gyorsan romló alapanyag.Nem sikert akartam,ahogy fogalmaztál,hanem választ.Azért köszi.
Volt már ez tárgyalva,elég összetett,amennyire emlékszem lehet ecetbaci(de az ízben jelentkezik),a hordó nem zár tökéletesen,a hordó falán átdiffundálhat,egy biztos, a cefrének a hosszú tárolás nem tesz jót.
Lehet, mindenesetre azért ez elég szélsőséges érték már...
Viszont az érdekelne engem is, hogy hova tűnik az alkohol a cefréből, ha azon semmi romlás nem vehető észre?Persze nem szándékozom kipróbálni a sokáig tárolást.Csak úgy érdekelne.Elpárolog?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
De biztos, hogy kevés sajnos.A 180 liter cefréből(még ha a fele is víz)azért többnek illene lennie, mint 3-4 liter.Pláne ha levesszük belőle a 3 kg mézet is.
Egyet nem kérdeztél, a hány kg birsből lett az a 180l cefre?... mert nagyon szomjas tud ám lenni,rengeteg vizet vesz fel+a kihozatala is gyenge.Az a kb.4l lehet nem is olyan nagyon kevés.
3 liter méz az kb. 2kg cukornak felel meg, azaz max. 2 liter 50%-os pálinkának, ennyi nem dobja meg a kihozatalt 200 liter cefrében. A kis alkoholtartalmú birs cefrét nem érdemes a nagy alkoholtartalmú törkölyhöz hasonlítani, nem szabad sokáig tartogatni, könnyen romlik.
Én ezt teljes mértékben elhiszem,Te meg azt hidd el, hogy ezzel itt (ezen a fórumon)nem igazán fogsz osztatlan sikert aratni.Csak hogy finoman fogalmazzak.:-)
Október végén cefrézted és most főzöd.Május van.3 hónap erjedés plusz 3,5 hónap még hozzá.Az akárhogy is nézzük fél év.Hmm.
Az hogy méz vagy cukor,ebben a kérdésben nem oszt-szoroz.Mind a kettő tökéletesen megfelel.
Ha nem édes a cefre, akkor bizony kierjedt.Viszont valami megette az alkoholt belőle.Ha jó az illata(nem ecetes,büdös),akkor törődj bele és főzd le.Ennyit szerintem ne várj erjedés után a főzéssel legközelebb.
Nem édes,és ahogy írtam is,a cukortartalom 4% alatt volt már.Ezen a hőfokon,3-4 honap a teljes erjedés,akár mit erjesztek.Az októberi szőlőt is a múlt héten főztem,de volt már egy éves almám is.Csinálom egy pár éve,de ilyennel még nem találkoztam,bár eddig méz helyett cukrot használtam.
Október végén cefréztem,február elejére erjedt ki,rá egy hétre kezdtem el főzni.Eddig mindigígy csináltam,nem is volt vele gond.15 fokon erjesztek hidegtűrő élesztővel.