Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92685

Nem igazan tudom mennyit es miben - ha lehet valasztani, akkor az alu menteset valasztom.

 

Előzmény: Beer Monster (92681)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92684

Hát a hamu megközelítőleg steril, nem sok dolga akadhatott vele a fehérvérsejtjeidnek :)

Viszont a tisztító az meg miféle volt?

Előzmény: Csimpolya (92683)
Csimpolya Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92683

Szombaton voltam a Hortus Hungaricuson, ami kertészeti kiállítás és vásár. Na, ott árultak olyan tésztát, amit a tűzhely lapján sütöttek. Boldogult gyerekoromban ha tésztát gyúrtak, egy darabkát én is megsütöttem a sparhelt tetején. Ha az előző nap tisztítóval lekenték a lapot, az adta meg az igazi zamatát. Ha pedig beleejtettem a hamuba, az jelentette a végső tökélyt. Biztos jót tett az immunrendszeremnek...

Beer Monster Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92682

Valaki azt tudja, a kovász, ami a bibliában szerepel, és amit nálunk kovásznak hívtak, az ugyanaz? Mármint ezt nyilván nem tudja senki, de hogy amivel a zsidók kelesztik a kenyeret. Azt hiszem, peszachkor van, hogy csinálják a kovásztalan kenyeret, amit így fordítanak magyarra.

Előzmény: ZsuR (92675)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92681

Nem pont erre gondoltam. De ezek szerint még használják ott is ezeket az alumíniumsókat? Arra gondoltam, hogy a feleslegességük miatt, meg elsősorban persze az enyhe mérgező hatásuk miatt ma már nem engedik.

 

Magyarországon a sütőporban és a sajtban fordul elő.

Előzmény: ZsuR (92674)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92680

Én kétszer sütöttem. Először és utoljára. :-))))

 

MEg lehet enni, de egyértelműen nem kenyér-feeling, ahogy eszed.

 

 

Előzmény: ZsuR (92675)
sickamic Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92679

A  szódavíz buburék levegősit a palacsintában is.

Előzmény: ZsuR (92678)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92678

Viz is vagy csak szoda?

Előzmény: sickamic (92676)
sickamic Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92677

A miccs-ben meg a scsicsában sincsen kenyér, a szódabikarbónával levegősítik, lazítják úgy tudom.

Előzmény: ZsuR (92660)
sickamic Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92676

A szerb scsevapcsicsában is van.

Előzmény: Törölt nick (92661)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92675

Itt van pl a Soda Bread.  A sutoporos kenyer... sutottetek mar?  Mara tervezek egyet.

 

Ket recept kozul nem tudok valasztani, melyiket probaljam - lehet az egyszerubbet, Jacwues Pepin felet veszem elsore.

 

Erdekessege?  A szoda helyett sutoporral keszul! :))

http://blogs.kqed.org/essentialpepin/2011/09/18/soda-bread/

 

Ez a masik kedvencem: Ina Garten receptje:

http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/irish-soda-bread-recipe.html?oc=linkback

 

ZsuR Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92674

Nem azert irjak ra, mert uj a dolog - hanem hogy a vasarlok kenyelmet szolgaljak... nem kell gondolkodni, tudod? :))

 

(...hogy az operencias tengeren is tult dicserjem... itt lehet kapni fahejas cukrot is :)), es nem azert mert ujkeletu a kocepcio...)

Előzmény: Beer Monster (92672)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92673

:)) Az uborka... tenyleg???

Előzmény: ke_fe (92665)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92672

Ilyen sokat használsz? 230g... A szódabikarbónának mindegy, de a sütőport jobb kisebb csomagban venni, mert nedvesség hatására összevész a lúg és a sav.


Odaát könnyű, nem kell végigbogarászni az összetételt, rá van írva nagy betűkkel, hogy "Aluminum free".
Magyarországon az aulmíniumot egyszerűen elfelejtették az élelmiszeriparban szabályozni. De úgy látom, tengerentúlon sem kapkodták el a dolgot, ha még manapság is ilyen jó imázs lehet felírni a dobozra. Ott felrják az élelmiszerre azt is, hogy hidrogénezett növényi zsiradékot nem tartalmaz. Igaz, hogy még ott se történt meg a teljes tiltás, pediga a technológia azt is lehetővé tenné.

 

Előzmény: ZsuR (92659)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92671

Megvolnék (én is, más is) anélkül, hogy valaki számára rólam szóljon a topic. Sportoló voltam, szóval nem vagyok ilyesmire szégyenlős, de mégis, felnőtt emberek volnánk.

Előzmény: ZsuR (92669)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92670

Vizet osszekevertek szodabikarbonaval, es a daralt hushoz adtak.  Magyaraztak, hogy a puhitas es a kiszaradas miatt - hogy a szodabikarbona segit a nedvesseget (az adott vizet) megtartani amellett, hogy puhit.  Ujra meg fogom nezni a musort - felvettem - mert erdekel...

Előzmény: ásítósmacska (92667)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92669

Nem kell problemast csinalni... van hely mindenki velemenyenek.

Előzmény: Beer Monster (92663)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92668

Itt a csevapcsicsánál is írják a lazítást...

 

http://www.trendibolt.hu/csevapcsicsa-plyeszkavica-receptje-n-4.html

 

 

Előzmény: ásítósmacska (92667)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92667

Én csak a szbb-t láttam már több receptben, de azt még nem hallottam, hogy a kiszáradás miatt....

Inkább csak a hús lazítása miatt teszik bele szerintem.

 

 

Előzmény: ZsuR (92660)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92666

Igen! Csak te vagy helikopter. :)))))

 

 

Előzmény: Beer Monster (92655)
ke_fe Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92665

Az EU hatalmasságai mind elmeroggyantak.

 

Előírták az uborka görbületét. (A fél világ ezen röhögött.)

 

Lebontatták a cukorgyárakat, mert a brazil cukor olcsó.  (Erre a brazilok beintettek és alkoholt gyártanak a cukorból, amit vagy megisznak, vagy az autóikat működtetik vele.)

 

Részletesen, 75 oldalon írták elő a csirketartás és tojástermelés  szabályait, a ketrecek méretéről kezdve a légfűtésen ár a természetes megvilágításig. Csoda-e, hogy az 5 forintos tojás mára 55 forint lett?

Soroljam még?

Előzmény: ZsuR (92662)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92664

Leginkább maga a sütőpor is szódabikarbóna. De van mellette sav:
Borköves sütőpor (gyors)
Foszfátos sütőpor (gyors)
Pirofoszfátos sütőpor (csak sütéskor indul) (difoszfát hivatalosan)
Szódabikarbóna (szintén csak sütéskor abban az esetben, hogyha az ételben nincs sav) A poroltó is így működik, először a konzervdobozaidat is annak néztem, azt hittem, azért tetted be... :) De ilyenkor bomlás után visszamarad a szóda, ezt nem biztos, hogy érdemes kipróbálni, mert a lúgoknak nincs valami jó íze.

Előzmény: ZsuR (92659)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92663

Ja igen, mindenki szembe száguld az autópályán! ;)
De nem, megint csak a két problémás ember... :(

Előzmény: ZsuR (92658)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92662

Ugye... biztos azert, hogy a hus ne szaradjon ki.  Mi volt az Unionak a gondja vele?

Előzmény: Törölt nick (92661)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92661

Az Erdélyben, Romániában kedvelet miccs (mititei) egyik alap hozzávalója a szódabikarbóna. Volt is miatta vitájuk az Unióval.

Előzmény: ZsuR (92660)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92660

Most lattam egy musorban, hogy a daralt hushoz adtak szodabikarbonat es vizet, hogy a ne szaradjon ki.  Hallottatok rola?  Hasznaljatok a szodabikarbonat ilyen celra?

ZsuR Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92659

Hat igen, ez mind ertekes informacio - de... mit csinal az egyik amit a masik nem?

Ezeket hasznalom....

Előzmény: Beer Monster (92656)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92658

:)) Nem, csak te! :))

Előzmény: Beer Monster (92655)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92657

"Masik kerdes, miert van az, hogy par recept szodabikarbonat es sutoport is ir, mig masok csak az egyiket vagy a masikat?"


Ha van sav az alapanyagban, olyankor bőven elég a szódabikarbóna.

Beer Monster Creative Commons License 2014.09.25 0 0 92656

Kétféle van, gyors és lassú hatású, az utóbbi csak sütéskor fújódik fel. A lassú hatásúnál arra kell figyelni, hogy az összetevők között E52x, E55x és E541-est felhasználnak-e, mivel alumíniumot ugye nem fogyasztunk. (Gyerekeknél kell különösen figyelni, rájuk hosszú távon hat, csonttörékenységet idéz elő.) Főleg az 541 fordul elő.

Előzmény: ZsuR (92649)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!