Szombaton voltam a Hortus Hungaricuson, ami kertészeti kiállítás és vásár. Na, ott árultak olyan tésztát, amit a tűzhely lapján sütöttek. Boldogult gyerekoromban ha tésztát gyúrtak, egy darabkát én is megsütöttem a sparhelt tetején. Ha az előző nap tisztítóval lekenték a lapot, az adta meg az igazi zamatát. Ha pedig beleejtettem a hamuba, az jelentette a végső tökélyt. Biztos jót tett az immunrendszeremnek...
Valaki azt tudja, a kovász, ami a bibliában szerepel, és amit nálunk kovásznak hívtak, az ugyanaz? Mármint ezt nyilván nem tudja senki, de hogy amivel a zsidók kelesztik a kenyeret. Azt hiszem, peszachkor van, hogy csinálják a kovásztalan kenyeret, amit így fordítanak magyarra.
Nem pont erre gondoltam. De ezek szerint még használják ott is ezeket az alumíniumsókat? Arra gondoltam, hogy a feleslegességük miatt, meg elsősorban persze az enyhe mérgező hatásuk miatt ma már nem engedik.
Magyarországon a sütőporban és a sajtban fordul elő.
Ilyen sokat használsz? 230g... A szódabikarbónának mindegy, de a sütőport jobb kisebb csomagban venni, mert nedvesség hatására összevész a lúg és a sav.
Odaát könnyű, nem kell végigbogarászni az összetételt, rá van írva nagy betűkkel, hogy "Aluminum free". Magyarországon az aulmíniumot egyszerűen elfelejtették az élelmiszeriparban szabályozni. De úgy látom, tengerentúlon sem kapkodták el a dolgot, ha még manapság is ilyen jó imázs lehet felírni a dobozra. Ott felrják az élelmiszerre azt is, hogy hidrogénezett növényi zsiradékot nem tartalmaz. Igaz, hogy még ott se történt meg a teljes tiltás, pediga a technológia azt is lehetővé tenné.
Megvolnék (én is, más is) anélkül, hogy valaki számára rólam szóljon a topic. Sportoló voltam, szóval nem vagyok ilyesmire szégyenlős, de mégis, felnőtt emberek volnánk.
Vizet osszekevertek szodabikarbonaval, es a daralt hushoz adtak. Magyaraztak, hogy a puhitas es a kiszaradas miatt - hogy a szodabikarbona segit a nedvesseget (az adott vizet) megtartani amellett, hogy puhit. Ujra meg fogom nezni a musort - felvettem - mert erdekel...
Előírták az uborka görbületét. (A fél világ ezen röhögött.)
Lebontatták a cukorgyárakat, mert a brazil cukor olcsó. (Erre a brazilok beintettek és alkoholt gyártanak a cukorból, amit vagy megisznak, vagy az autóikat működtetik vele.)
Részletesen, 75 oldalon írták elő a csirketartás és tojástermelés szabályait, a ketrecek méretéről kezdve a légfűtésen ár a természetes megvilágításig. Csoda-e, hogy az 5 forintos tojás mára 55 forint lett?
Leginkább maga a sütőpor is szódabikarbóna. De van mellette sav: Borköves sütőpor (gyors) Foszfátos sütőpor (gyors) Pirofoszfátos sütőpor (csak sütéskor indul) (difoszfát hivatalosan) Szódabikarbóna (szintén csak sütéskor abban az esetben, hogyha az ételben nincs sav) A poroltó is így működik, először a konzervdobozaidat is annak néztem, azt hittem, azért tetted be... :) De ilyenkor bomlás után visszamarad a szóda, ezt nem biztos, hogy érdemes kipróbálni, mert a lúgoknak nincs valami jó íze.
Most lattam egy musorban, hogy a daralt hushoz adtak szodabikarbonat es vizet, hogy a ne szaradjon ki. Hallottatok rola? Hasznaljatok a szodabikarbonat ilyen celra?
Kétféle van, gyors és lassú hatású, az utóbbi csak sütéskor fújódik fel. A lassú hatásúnál arra kell figyelni, hogy az összetevők között E52x, E55x és E541-est felhasználnak-e, mivel alumíniumot ugye nem fogyasztunk. (Gyerekeknél kell különösen figyelni, rájuk hosszú távon hat, csonttörékenységet idéz elő.) Főleg az 541 fordul elő.