Keresés

Részletes keresés

envision Creative Commons License 2015.05.27 0 0 111230

Csini :)

 

Előzmény: gabor0036 (111229)
gabor0036 Creative Commons License 2015.05.27 0 1 111229

Esztergályos barátom ma lett meg az ajóval.. 300mm-t adott ki az anyag, az üveg 210mm átmérőjű hőálló. Gondoltam megmutatom ha már ilyen nagy itt a csend. 

 

Mindenváró Ádám Creative Commons License 2015.05.27 0 0 111228

Sajna nálunk is elég gyenge lesz a termés, ha el nem viszi azt is a penész, mint a tavaly...

 

Kajszi alig pár szem, őszi pár szem, szilva talán egy közepes, az alma a körte és a szőlő egyelőre jónak mutatkozik.

Pedig vannak poszméheim, de idén valahogy ők sem virítottak annyira, nem volt akkora zsongás, illetve hamar el is ültek, sztem még a birs virágzása előtt, pedig azt meg szokták azért várni. Elvileg ők 8-10 fokban már repülnek, de lehet hogy még nekik is hűvös volt, nem tudom.

Minden esetre nem tűnt fel, hogy nagyon hideg volna, de azért a 3. éves fügém úgy néz ki nem hajtott ki :-(

 

Lassan virágzik a málna, az igazi méhmágnes szokott lenni, kíváncsi leszek előkerülnek-e a méhek.

Előzmény: Szomjas cápa (111224)
sogi01 Creative Commons License 2015.05.27 0 0 111227

                                                       vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (111208)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.27 0 0 111226

Most, hogy így mondod már emlékszem, én is olvastam az írását. Csak nem tisztán emlékeztem, mert az akác virágját nem forrázza és keveredtek a dolgok.:-)Most utánanéztem és Ő írja, hogy semmi extra nincs az elválasztásoknál.

Remélem sikerül és megírod milyen lett.

Előzmény: bergerger (111225)
bergerger Creative Commons License 2015.05.26 0 0 111225

Hal65 oldalán olvastam, ő így csinálta. Gondoltam, ha a kamillatea kamillavirágból van leforrázva, itt se lehet nagy baj. Adalékanyagokat, élesztőt természetesen a lehűlés után nyomtam bele.

Előzmény: Figyelget (111223)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.05.26 0 3 111224

Szerintem a #111206 hozzászólásnak a ReggeLink első sorában kellene szerepelnie.

 

Üdv mindenkinek, rég jártam erre. Egy kis gyümölcshelyzet jelentés Békés megyéből:

 

- Cseresznye, Germesdorfi: Talán lesz elég a befőttkommandó részére, ha a rigók is úgy akarják, pálinka reménytelen, nem kötött.

 

- Kajszi: A környékbeli fák alapján még a befőttkommandó részére sem lesz gyümölcs, nem jártak a méhek virágzáskor.

A szomszéd (mag)lucerna tábla gazdája és traktorosa csak ezért van még életben.  Augsztusban érésgyorsítás miatt lombtalanították a lucernát (reglon), szélben, a kajszifáimmal együtt. Az 13 barackfámon még virág sem volt az idén. Közepes termésnél 8 - 10 mázsát termettek volna. Ha a tavaszi időjárás nem ilyen lett volna, hogy a méhek nem járnak és a környéken sem terem barack, a gazdát és traktorosát a golyóik többszöri impulzusszerű mechanikai hatással való kezelése után felnégyelve a barackfáimon függesztettem volna ki, más hasonló kártevők elriasztására.

 

-Szilva: fajtafüggő. Fosószilva szinte semmi, vörösszilva rogyásig, Stanley közepes, Besztercei semmi. Fosószilvám ezután már nem is lesz, mert egy közeli kaszáló közepén álló három, kb 100 éves fát a gazdája kivágta.  Lesz évente 10 kilóval több szénája és megtakarít évente három cent gázolajat, hogy a géppel nem kell kerülgetni őket. Soha többet ne legyen több haszna. Teremtek évente 5-6 mázsát. Ott rohadt a fa alatt a szilva nagy része. Annyi időm meg erőm sosem volt, hogy éréskor fóliát rakjak alá és a nagyját összegyűjtsem, de minden évben összeszedtem tíz körömmel alóluk egy-két mázsát. Annyi haszna mindig volt a fáknak, hogy éréskor a környékbeli seregélyek azt ették, nem a környékbeli más gyümölcsöt.

 

- Körte (Villamos): Kifejezetten jó termés ígérkezik. A szomszédban más fajtáknál is.

 

- Kökény: Reménykedek, még nem néztem körül.

 

Előzmény: stapika (111206)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.26 0 0 111223
A forró víz az jó?Nem tudom,kérdezem.
Előzmény: bergerger (111221)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.26 0 1 111222
Természetesen nem is a pálinka alternatívájának gondoltam a virág párlatot.Csak mint kisérletező,próbálkozó kedvű főznivágyók egyfajta "más" tevékenységének.Ami nem feltétlen ördögtől való,s nem is szükséges a pálinkával való összehasonlítgatása.Az is egy önálló termék,esetenként hiánypótló megoldás.
Előzmény: cloaked (111220)
bergerger Creative Commons License 2015.05.26 0 0 111221

Van valami ökölszabály/tapasztalati érték/küszöb a bodzavirágosított cukorcefrénél az ep és up leválasztásra? A héten esedékes az első 45 liternyi cefre főzése, de még sosem csináltam bodzavirágot, rutinom nulla. A finomításnál már nem ártana okosnak lenni.

Múlt hétfői a szedés, kb 2 diszperzites vödör leszárazott virág, 40 liter forró vízzel leöntve, 4 napfénnyel, némi citromsav, élesztő, tápsó nélkül.

Induló értékek: pH 5.2(!) > 3.1, Brix 5.

Ma pH 3.2, Brix 3.2,

 

Még vastag CO2 van a cefre felett, bunda is van, bár vékonyodik.

Az átlaghőmérséklet 21°C volt. 2-3 napja lehet még max.

 

Előzmény: cloaked (111220)
cloaked Creative Commons License 2015.05.26 0 2 111220

Arról van szó, hogy bodzavirágból nem lehet szeszt főzni. Lehet vele más alkoholt ízesíteni a szeszfőzés egy bizonyos pontján (cefrét, alszeszt, kész párlatot, illetve újrafinomítható kész párlattal együtt is), de a bodzavirág mindig csak ízesítő lesz. Ha felcukrozod, akkor nem a bodzavirág a gyümölcs alternatívája, hanem a cukorcefre.

 

Mondjuk cukorcefrével a legjobb eredményt a geistolás adná (vagyis a virágot előre finomított párlattal együtt egyszer lepárolva), mert akkor már nem köti meg a kezedet a cukorcefre elő- és utópárlata, hanem pontosan ott vághatnád el, ahol a BODZA íze, aromája a legszebben átjön. Na meg akkor nem bújkálna a bodzaízben a cukorcefre elő- és utópárlatíze, mert natúrban sokkal jobban belőhetnéd a cukorszesz minőségét, mint bodzával együtt, ti. sajnos a kristálycukorból sem vegytiszta etanol erjed, ott is fontos a jó elválasztás. Persze mindez csak akkor érdekes, ha minél jobbat akarsz kihozni a dologból.

Előzmény: Figyelget (111219)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.26 0 0 111219
Persze, hogy az alap alapanyag a gyümölcs,csak vannak alternatívák.A bodzavirág is egy ilyen(persze nem feltétlen azonos értékű) más lehetőség.
Előzmény: obsitos3 (111217)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.05.26 0 1 111218

Azért orgonából csak a legelszántabbak készítenek szörpöt, a többinek meg nincs jellegzetes aromája.

Persze, az ortodoxok csak almacefrét illatosítanak bodzavirággal. :)

Előzmény: obsitos3 (111217)
obsitos3 Creative Commons License 2015.05.26 0 0 111217

A körte csak egy példa,ennyi erővel írhattam volna cseresznye,barack,vagy akár orgona virágot is,annak ráadásul illata is van,szörpöt is készítenek  belőle.Mindenesetre a pálinka alapanyaga a cukor tartalmú gyümölcs.Ez a bodzánál adott,a virágjánál meg nem.

Előzmény: Figyelget (111213)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.26 0 0 111216

Na igen, azokat a véleményeket azért illik elfogadni.Legalábbis botorság nem figyelembe venni.

Előzmény: snapszmester (111215)
snapszmester Creative Commons License 2015.05.26 0 0 111215

Így igaz, az viszont ad egy alapot a hitelessége ha valakinek több dijja van mint nevezese.:-)

Előzmény: Figyelget (111210)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.05.26 0 2 111214

Amikor a bodza virágzik, az illata betölti a környéket. Ugyanez a körtéről nem mondható el...

Előzmény: obsitos3 (111212)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.26 0 0 111213

Ez a "kicsit más mellékíz" nem mellékes.:-)

Előzmény: obsitos3 (111212)
obsitos3 Creative Commons License 2015.05.26 0 0 111212

Pedig ha körtevirággal ízesítenéd a limonádét(citrom,cukor,víz),valószínűleg ugyanolyan finom lenne,kicsit más mellékízzel!:-)

Előzmény: Figyelget (111211)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.26 0 1 111211

Bodzavirág szörpről már hallottam(ittam), körtevirágból ilyenről még nem.Véletlen?Nem hiszem.

Előzmény: obsitos3 (111204)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.26 0 0 111210

Szerintem ebben az esetben a szerencsének igen nagy szerepe lehetett....:-Bár sokan mondják, hogy úgy is jó.Itt megint az jön elő, hogy kinek mi a jó, mit szeret.Szubjektív.Egyébként is, az hogy az egyik jobb a másiknál, az nem jelenti azt, hogy az jó!:-))

Előzmény: Feeriba51 (111209)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.05.26 0 0 111209

Előfordulhat, hogy gyűjtögetése során, mindig erjedésben volt a cefréje a többszöri adagolás miatt és ez nem engedte meg, hogy megromoljon.

Úgy van, semmi sem lehetetlen, csak egy kis tudás, egy kis szerencse kell hozzá:-)

Jó nedűt!!!

Előzmény: Mindenváró Ádám (111207)
sogi01 Creative Commons License 2015.05.26 0 0 111208

                                                      vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (111190)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2015.05.26 0 2 111207

A szomszédom idén kétféle almapálinkájából kínált.Az egyik ősszel lett cefrézve és főzve a másikat télen át gyűjtögette az átválogatások során és tavasszal főzette. Magam sem hittem volna,de az utóbbi határozottan jobb lett ugyanolyan kihozatal mellett. Szóval semmi sincs előre lefutva...

Előzmény: Feeriba51 (111168)
stapika Creative Commons License 2015.05.25 0 0 111206

Jézus utolsó szavai: Bocsáss meg nekik, Uram, mert nem TUDJÁK, mit cselekszenek!

   Ő már tudta,hogy lesz ilyen topik:Pálinkafőzés(otthon)?

obsitos3 Creative Commons License 2015.05.25 0 1 111205

Ez új nekem.Mi van a sima budafoki élesztőben?

 

Előzmény: Hurkafej (111201)
obsitos3 Creative Commons License 2015.05.25 0 2 111204

Így igaz.Körülbelül annyi köztük a különbség,mint a körtevirág ízesítésű cukorcefre és a vilmoskörte cefre között.

Előzmény: Figyelget (111203)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.25 0 1 111203
Azért más-más íz a kettő.
Előzmény: obsitos3 (111200)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.25 0 0 111202
Már az is kettővel több!:-)
Előzmény: Feeriba51 (111199)
Hurkafej Creative Commons License 2015.05.25 0 0 111201

A szárított élesztőkben nincs, viszont a budafokiban van táp.

Tavasszal azért készül a virágból pálinka, mert a gyümölcs nyár végére esedékes, ilyen egyszerű ;) Már ha lesz belőle valami, tavaly a sok esőtől szétrohadt a bokrokon felénk.

Előzmény: obsitos3 (111200)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!