Sajnos már régen jutottam hozzá komolyabb tételhez. Ha jól csinálod nagyon finom. Vigyázz gyorsan romlik a cefre kiforrás után azonnal főzni kell. A technológiát megtalálod a reggel feltett linkekben.
Szepjonapot mindenkinek.Osszatok meg legyszi a tapasztalataitokat a foldieperrel kapcsolatban. Milyen kihozatal varhato?Es izre,aromara? Erdemes vele foglalkozni? Koszonom.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Úgy készül mint a Luca szék. :)) Halasok lassan, de a ház körül is rengeteg a tennivaló... Múlthét elmét a fatárolóval, most napok óta a 12m3 fát vágom-pakolom... Készül ez is, de a fontossági sorrend más. :)
Esztergályos barátom ma lett meg az ajóval.. 300mm-t adott ki az anyag, az üveg 210mm átmérőjű hőálló. Gondoltam megmutatom ha már ilyen nagy itt a csend.
Sajna nálunk is elég gyenge lesz a termés, ha el nem viszi azt is a penész, mint a tavaly...
Kajszi alig pár szem, őszi pár szem, szilva talán egy közepes, az alma a körte és a szőlő egyelőre jónak mutatkozik.
Pedig vannak poszméheim, de idén valahogy ők sem virítottak annyira, nem volt akkora zsongás, illetve hamar el is ültek, sztem még a birs virágzása előtt, pedig azt meg szokták azért várni. Elvileg ők 8-10 fokban már repülnek, de lehet hogy még nekik is hűvös volt, nem tudom.
Minden esetre nem tűnt fel, hogy nagyon hideg volna, de azért a 3. éves fügém úgy néz ki nem hajtott ki :-(
Lassan virágzik a málna, az igazi méhmágnes szokott lenni, kíváncsi leszek előkerülnek-e a méhek.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Most, hogy így mondod már emlékszem, én is olvastam az írását. Csak nem tisztán emlékeztem, mert az akác virágját nem forrázza és keveredtek a dolgok.:-)Most utánanéztem és Ő írja, hogy semmi extra nincs az elválasztásoknál.
Hal65 oldalán olvastam, ő így csinálta. Gondoltam, ha a kamillatea kamillavirágból van leforrázva, itt se lehet nagy baj. Adalékanyagokat, élesztőt természetesen a lehűlés után nyomtam bele.
Szerintem a #111206 hozzászólásnak a ReggeLink első sorában kellene szerepelnie.
Üdv mindenkinek, rég jártam erre. Egy kis gyümölcshelyzet jelentés Békés megyéből:
- Cseresznye, Germesdorfi: Talán lesz elég a befőttkommandó részére, ha a rigók is úgy akarják, pálinka reménytelen, nem kötött.
- Kajszi: A környékbeli fák alapján még a befőttkommandó részére sem lesz gyümölcs, nem jártak a méhek virágzáskor.
A szomszéd (mag)lucerna tábla gazdája és traktorosa csak ezért van még életben. Augsztusban érésgyorsítás miatt lombtalanították a lucernát (reglon), szélben, a kajszifáimmal együtt. Az 13 barackfámon még virág sem volt az idén. Közepes termésnél 8 - 10 mázsát termettek volna. Ha a tavaszi időjárás nem ilyen lett volna, hogy a méhek nem járnak és a környéken sem terem barack, a gazdát és traktorosát a golyóik többszöri impulzusszerű mechanikai hatással való kezelése után felnégyelve a barackfáimon függesztettem volna ki, más hasonló kártevők elriasztására.
-Szilva: fajtafüggő. Fosószilva szinte semmi, vörösszilva rogyásig, Stanley közepes, Besztercei semmi. Fosószilvám ezután már nem is lesz, mert egy közeli kaszáló közepén álló három, kb 100 éves fát a gazdája kivágta. Lesz évente 10 kilóval több szénája és megtakarít évente három cent gázolajat, hogy a géppel nem kell kerülgetni őket. Soha többet ne legyen több haszna. Teremtek évente 5-6 mázsát. Ott rohadt a fa alatt a szilva nagy része. Annyi időm meg erőm sosem volt, hogy éréskor fóliát rakjak alá és a nagyját összegyűjtsem, de minden évben összeszedtem tíz körömmel alóluk egy-két mázsát. Annyi haszna mindig volt a fáknak, hogy éréskor a környékbeli seregélyek azt ették, nem a környékbeli más gyümölcsöt.
- Körte (Villamos): Kifejezetten jó termés ígérkezik. A szomszédban más fajtáknál is.
Természetesen nem is a pálinka alternatívájának gondoltam a virág párlatot.Csak mint kisérletező,próbálkozó kedvű főznivágyók egyfajta "más" tevékenységének.Ami nem feltétlen ördögtől való,s nem is szükséges a pálinkával való összehasonlítgatása.Az is egy önálló termék,esetenként hiánypótló megoldás.
Van valami ökölszabály/tapasztalati érték/küszöb a bodzavirágosított cukorcefrénél az ep és up leválasztásra? A héten esedékes az első 45 liternyi cefre főzése, de még sosem csináltam bodzavirágot, rutinom nulla. A finomításnál már nem ártana okosnak lenni.
Múlt hétfői a szedés, kb 2 diszperzites vödör leszárazott virág, 40 liter forró vízzel leöntve, 4 napfénnyel, némi citromsav, élesztő, tápsó nélkül.
Induló értékek: pH 5.2(!) > 3.1, Brix 5.
Ma pH 3.2, Brix 3.2,
Még vastag CO2 van a cefre felett, bunda is van, bár vékonyodik.
Az átlaghőmérséklet 21°C volt. 2-3 napja lehet még max.
Arról van szó, hogy bodzavirágból nem lehet szeszt főzni. Lehet vele más alkoholt ízesíteni a szeszfőzés egy bizonyos pontján (cefrét, alszeszt, kész párlatot, illetve újrafinomítható kész párlattal együtt is), de a bodzavirág mindig csak ízesítő lesz. Ha felcukrozod, akkor nem a bodzavirág a gyümölcs alternatívája, hanem a cukorcefre.
Mondjuk cukorcefrével a legjobb eredményt a geistolás adná (vagyis a virágot előre finomított párlattal együtt egyszer lepárolva), mert akkor már nem köti meg a kezedet a cukorcefre elő- és utópárlata, hanem pontosan ott vághatnád el, ahol a BODZA íze, aromája a legszebben átjön. Na meg akkor nem bújkálna a bodzaízben a cukorcefre elő- és utópárlatíze, mert natúrban sokkal jobban belőhetnéd a cukorszesz minőségét, mint bodzával együtt, ti. sajnos a kristálycukorból sem vegytiszta etanol erjed, ott is fontos a jó elválasztás. Persze mindez csak akkor érdekes, ha minél jobbat akarsz kihozni a dologból.
A körte csak egy példa,ennyi erővel írhattam volna cseresznye,barack,vagy akár orgona virágot is,annak ráadásul illata is van,szörpöt is készítenek belőle.Mindenesetre a pálinka alapanyaga a cukor tartalmú gyümölcs.Ez a bodzánál adott,a virágjánál meg nem.