Esetleg ha Ő megírná, hogy tartja-e még az illatát,aromáját,ízét az általad említett szamóca pálinka.S ha nem, akkor mi az észrevétele, meddig tartotta.
Nekem van egy nagyon kedves barátom , (aki elismert pálinkamester és mellesleg ide is írogat ) akinek a tavalyi szamóca pálinkája szerintem egészen kiváló lett. Ha jó a gyümölcs , azaz ízben ,illatban nyersen is gazdag , akkor pálinkában is jó lesz.
A korai érésű szamócákból szerintem ilyen nem lesz. Mint mindenben , azt hiszem ebben is általánosan igaz , a késői termésű fajták jobbak.
Nagyon jól mondják az előttem szólók! Nem kell oda semmilyen tömülés, pláne szimering. A "tönkcső", ahogyan a kis hajómodelleknél a csavartengelyt magába foglaló csövet hívjuk, leér egészen a cefrébe és a tengely alsó csúszó csapágya csak megvezeti. Oda már nem kell semmi, de fölülre is elég a csapágy. Az enyém évek óta így kavar, de még egy csepp sem jött ki.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Pálinkafőző keverővel kapcsolatos kérdésem lenne. Van valakinek a forgalomban is kapható keverős főzője? Hogyan van megoldva a keverő tengelyének tömítése? Esetleg egy közeli kép róla?
Hm...olyan mint a képen, esetleg picit hosszúkásabb. Annyira tán nem m,et el az eszem, hogy egy hónapot tévedjek, bár 3 éve nem szüreteltem ilyen fajtát. Idén fogok, visszatérünk rá.
Adódott, hogy egy szép nap egy "itteni navos" (felvidék) tiszthez (a rangját már nem tudom) mentünk szerelni a vízvezetéket... Szerelgetés közben valamiért be kellett menni az illető házába-műhelyébe... S hát láss csodát!!! Egy komplett pálinkafőző a láthatáron!!! Mondjuk rá nem csinált belőle nagy problémát-nem akadékoskodott, hogy ne menjünk be oda stb... És ha jól emlékezek, az elvégzett munka után még meg is kínált egy "kupicával"!
Na erre varrjon valaki gombot :-)
De a becsületére mondva rendes ember volt-kaját,piát is adott...
Talán nem is hiszitek el, de volt úgy, hogy vendégek jöttek (akkor még a konyhában főztem) és nem akarták elhinni, hogy éppen páleszt főzök. Mert jó hidegre (15°C-alá) hűtöttem a kifolyó párlatot és így semmi szag nem volt érezhető. Dehát a cefre az büdös!!, mondta az egyik, erre levettem a fürdőszobában "pihengető" 50-lityis hordó tetejét (már kiforrt) és a finom lekváros kajszi-illatra nagyon meglepődött. Azt mondta az apósánál nincs ilyen jó illata a cefrének. Ugye nem kell ecsetelnem, hogy az após hogyan cefrézett.
Jó szemed van, az valóban egy "modellezős" kapitányi sapka.
Hát én nem tudom. Ha jó a cefre, akkor jó és gyümölcsös az alszesz. Ha ilyen az alszesz, akkor a pálinka is ilyen lesz.Nem értem igazán ezt a szeszszagot.
Egy kiöregedett fa gyökérsarjait ültettem el pár éve, a nagy fát kivágtam, a 4 kicsiből az egyik idén hoz pár szemet. Úgy emlékszem a veres szilva után érik elhúzódva, kb, augusztus vége, szeptember eleje. Nálam kötött agyagos talaj van.
Egy baja van csak, hogy a fáról kell szeledni, lerázni nem lehet, mint pl. a stanleyt, mert vagy nem jön le, vagy szétplaccsan.