Keresés

Részletes keresés

Zeus SH Creative Commons License 2015.06.02 0 0 111316

Én fajélesztőn gondolkodtam, hogy esetleg azt felejtette ki az író a receptjéből.

De azon én is agyaltam, hogy a forró sziruppal elég rendesen odavág az élesztőknek (na és persze minden másnak).

Előzmény: Figyelget (111315)
Figyelget Creative Commons License 2015.06.02 0 1 111315

Olvasgatom ezt a receptet, de csak nem értem.Tehát a ledarált zöld dió 4 napig áll és levet enged.Eddig értem.Na de:" A levet amit engedet beleteszed egy nagy fazékba ebben olvasztod a cukrot fel Kb 75 fok legyen a cukros szirup amikor ráöntöd a dióra."Így be is csukja az erjedést, nem? Megöli az összes élesztőt, vagy rosszul gondolom?

Előzmény: Zeus SH (111304)
Figyelget Creative Commons License 2015.06.02 0 0 111314

Hol voltam én még 4 éve ettől!Valóban nem ettől lesz jó a pálinkám(ha lesz),de egy kis visszajelzésnek jó, hogy mi is maradt meg az emberben a rengeteg hasznos és haszontalan infóból.

Előzmény: rézműves1 (111311)
Zeus SH Creative Commons License 2015.06.02 0 0 111313

Ez jó tipp, a fagyasztás nekem eszembe sem jutott.

Én azon gondolkodtam, hogy mondjuk almapálinkának megágyazok rettenetes módon bodzavirággal, s ezt az "aromát" elteszem őszre, mikor már lesz bogyó is.

 

Mindenesetre nagyon finom a "duplabodza" az biztos, pláne mert amit ittam (állítólag) 20 éves is elmúlt már, s volt ideje összeérni.

Előzmény: öreg_néne_b (111312)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.02 0 1 111312

A bogyók már teljesen mentesek a virágos illattól, szerintem részben fagyasztott virág felhasználásával készült. Nálam is tervben van a "duplabodza". :)

Előzmény: Zeus SH (111310)
rézműves1 Creative Commons License 2015.06.02 0 0 111311

Ja-ja a legöregebb ilyen oklevelek már lassan több, mint 4-évesek.  De nem ettől fogsz jobb páleszt, készíteni, hogy egy ilyen lóg a falon. De te jól is csinálod, mert olvastál az elejétől...ezt kéne a többinek is, aki itt előfordul.

Előzmény: Figyelget (111302)
Zeus SH Creative Commons License 2015.06.02 0 0 111310

Igen, igen, végül is csak ízesített cukorcefre, de hát... az eredmény még jó is lehet, én legalábbis el tudom képzelni.

 

Egyszer valakitől hallottam zellerpálinkáról is, az is gondolom efféleképp működhet. Izgatnak ezek a szokatlan dolgok, amik persze végül is nem pálinkák. Ha jóindulatúak vagyunk, nevezhetjük végül is esszenciának őket. :)

 

De ugyanígy kihívásnak tartom a bodzapálinkát is...

 

Apropó, hogyan készül a bodzapálinka?

Nem olyan rég ittam bodzapálinkát, amiben a bogyók jellegzetes ízét ugyanúgy meg lehetett találni, mint a virágzat édes aromáját. Finom volt, csak jó lenne tudni, hogyan lehetne akár csak hasonlót is csinálni.

Előzmény: rézműves1 (111307)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.02 0 0 111309

Vagy vízzel a duplájára hígítani.

Előzmény: Zeus SH (111308)
Zeus SH Creative Commons License 2015.06.02 0 0 111308

Nem tudom...

Csak keresgéltem diópálinka variációk után, s belefutottam ebbe.

Soha, sehol nem láttam/hallottam efféle megközelítését a diópálinkának.

Az írásmód tényleg érdekes én betudtam annak, hogy tán egy kevésbé iskolázott ember írta. Amitől még a recept lehet jó. Sőt, ahogy mondani szokták, sosem lehet tudni.

Sajnos a cukorfok-erjedés kapcsolatban teljesen tudatlan vagyok, így nekem a készülő "cefre" töménysége fel sem tűnt.

Lehet hogy kevesebb cukorral érdemesebb lenne megpróbálni?

 

Előzmény: öreg_néne_b (111305)
rézműves1 Creative Commons License 2015.06.02 0 0 111307

Szerintem ez nem diópálinka, hanem ízesített cukorcefre , ahol a dió a tápanyag az élesztő gombának.

Persze ettől még lehet jóízű, annak aki szereti.

Előzmény: Zeus SH (111304)
Figyelget Creative Commons License 2015.06.02 0 0 111306

Érdekes.A stílus is, meg a recept is.3 hónap?75 Celsius fokos szirup?

Előzmény: Zeus SH (111304)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.02 0 0 111305

Ezt a gugli fordító írta?

 

Minden1kg dióhoz 48dkg cukor.


A 30%-os szirup vagy kiforr, vagy nem. Inkább az utóbbi.

Előzmény: Zeus SH (111304)
Zeus SH Creative Commons License 2015.06.02 0 0 111304

Tisztelt Uraim!

 

Egy weboldalon érdekes megközelítését találtam a diópálinkának, idézem:

 

"Tisztelt Uraim Hölgyeim szivesen segítek midenkinek. Diópálinka menete: A Zöld diót lekel szedni amikor fehér belöröl . Lekeldarálni apróra ,4napig hagyodálni . Levet enged Semi cukor .Minden1kg dióhoz 48dkg cukor. A levet amit engedet beleteszed egy nagy fazékba ebben olvasztod a cukrot fel Kb 75 fok legyen a cukros szirup amikor ráöntöd a dióra. legyen ellepve a cefre teteje . Én ugycsinálom hogy hordóban van az egész kifurtam a tetejét és bor kotyogót tetem bele. Hogy amikorbeindul az erjedés tudjon a gáz eltávozni de levegő semi befelé. Kb 3hónap után megfodul. És lehet főzetni. Fontos kis tűzön kőzölni a kifőzdésel. Nagyon finom a pálinkája. van Tisztelettel. Dzsonika Kérek belőle."

 

forrás: http://memo.hu/kerdes/124934@0805

 

Szeretném megkérdezni, mi a véleményetek róla? Érdemes lehet megpróbálni?

 

sogi01 Creative Commons License 2015.06.02 0 0 111303

                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (111293)
Figyelget Creative Commons License 2015.06.02 0 0 111302

Tényleg jó.

Előzmény: körte51 (111301)
körte51 Creative Commons License 2015.06.01 0 3 111301

http://czidro.eu/wessling/palinka_keszites/

 

Egész jó kis program. A végén oklevelet is kapunk ,ha sikeresen kitöltjük a tesztet !

 

Figyelget Creative Commons License 2015.06.01 0 0 111300

Ezeket a megoldásokat elraktároztam én is pl:

 

Ám eredeti gyári megoldásról nincs adatom.Fogalmam van, na de az csak találgatás...

Előzmény: zsorsz (111296)
Figyelget Creative Commons License 2015.06.01 0 0 111299

Esetleg ha Ő megírná, hogy tartja-e még az illatát,aromáját,ízét az általad említett szamóca pálinka.S ha nem, akkor mi az észrevétele, meddig tartotta.

Előzmény: peca_matyi (111298)
peca_matyi Creative Commons License 2015.06.01 0 1 111298

Nekem van egy nagyon kedves barátom , (aki elismert pálinkamester és mellesleg ide is írogat ) akinek a tavalyi szamóca pálinkája szerintem egészen kiváló lett. Ha jó a gyümölcs , azaz ízben ,illatban nyersen is gazdag , akkor pálinkában is jó lesz.

A korai érésű szamócákból szerintem ilyen nem lesz. Mint mindenben , azt hiszem ebben is általánosan igaz , a késői termésű fajták jobbak.

Előzmény: Hókuszpók974 (111263)
rézműves1 Creative Commons License 2015.06.01 0 0 111297

Nagyon jól mondják az előttem szólók!   Nem kell oda semmilyen tömülés, pláne szimering. A "tönkcső", ahogyan a kis hajómodelleknél a csavartengelyt magába foglaló csövet hívjuk, leér egészen a cefrébe és a tengely alsó csúszó csapágya csak megvezeti. Oda már nem kell semmi, de fölülre is elég a csapágy. Az enyém évek óta így kavar, de még egy csepp sem jött ki.

 

.........12-es saválló cső, ezüsttel 10-es sárgarézcső

 

csapágyak beleforrasztva...8-as tengely...saválló lapátok......szintén ezüsttel...

Előzmény: Matrox01 (111292)
zsorsz Creative Commons License 2015.06.01 0 0 111296

...hoppá meg is van,tehát a tok beleér a cefrébe(cefreszmering),így tömít.

Előzmény: zsorsz (111295)
zsorsz Creative Commons License 2015.06.01 0 0 111295

Nekem úgy rémlik van kép,de nem tudom ?hsz.

Előzmény: Figyelget (111294)
Figyelget Creative Commons License 2015.06.01 0 0 111294

Sajnos képen nincs ilyenről, de ha gyártani akarsz én javaslom a "cefreszimeringes" megoldást.Kiküszöböli a tömítetlenségi hányadost.

Előzmény: Matrox01 (111292)
sogi01 Creative Commons License 2015.06.01 0 0 111293

                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (111255)
Matrox01 Creative Commons License 2015.05.31 0 0 111292

Sziasztok! 

 

Pálinkafőző keverővel kapcsolatos kérdésem lenne. Van valakinek a forgalomban is kapható keverős főzője?  Hogyan van megoldva a keverő tengelyének tömítése?  Esetleg egy közeli kép róla?  

 

 

Köszönöm előre! 

hevezoli64 Creative Commons License 2015.05.31 0 1 111291

Hm...olyan mint a képen, esetleg picit hosszúkásabb. Annyira tán nem m,et el az eszem, hogy egy hónapot tévedjek, bár 3 éve nem szüreteltem ilyen fajtát. Idén fogok, visszatérünk rá.

Előzmény: norris53 (111274)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.31 0 0 111290
De nem ám.A "D"-ig stimmel.Szép emlékű Vf1 "falujából".
Előzmény: rézműves1 (111289)
rézműves1 Creative Commons License 2015.05.31 0 1 111289

Ez a "Figyelget" csak nem Derecskéről figyelget??

Előzmény: kupeci (111285)
rézműves1 Creative Commons License 2015.05.31 0 0 111288

Ahogy a példa is fényesen bizonyítja, azok között is vannak normális fazonok.

Előzmény: buga1 (111286)
zsorsz Creative Commons License 2015.05.31 0 1 111287

Zsiványbúl lesz a legjobb pandúr,qrvábúl a legjobb feleség,zugfőzőbűl a legjobb navos.:)

Előzmény: buga1 (111286)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!