Olvasgatom ezt a receptet, de csak nem értem.Tehát a ledarált zöld dió 4 napig áll és levet enged.Eddig értem.Na de:" A levet amit engedet beleteszed egy nagy fazékba ebben olvasztod a cukrot fel Kb 75 fok legyen a cukros szirup amikor ráöntöd a dióra."Így be is csukja az erjedést, nem? Megöli az összes élesztőt, vagy rosszul gondolom?
Hol voltam én még 4 éve ettől!Valóban nem ettől lesz jó a pálinkám(ha lesz),de egy kis visszajelzésnek jó, hogy mi is maradt meg az emberben a rengeteg hasznos és haszontalan infóból.
Ez jó tipp, a fagyasztás nekem eszembe sem jutott.
Én azon gondolkodtam, hogy mondjuk almapálinkának megágyazok rettenetes módon bodzavirággal, s ezt az "aromát" elteszem őszre, mikor már lesz bogyó is.
Mindenesetre nagyon finom a "duplabodza" az biztos, pláne mert amit ittam (állítólag) 20 éves is elmúlt már, s volt ideje összeérni.
A bogyók már teljesen mentesek a virágos illattól, szerintem részben fagyasztott virág felhasználásával készült. Nálam is tervben van a "duplabodza". :)
Ja-ja a legöregebb ilyen oklevelek már lassan több, mint 4-évesek. De nem ettől fogsz jobb páleszt, készíteni, hogy egy ilyen lóg a falon. De te jól is csinálod, mert olvastál az elejétől...ezt kéne a többinek is, aki itt előfordul.
Igen, igen, végül is csak ízesített cukorcefre, de hát... az eredmény még jó is lehet, én legalábbis el tudom képzelni.
Egyszer valakitől hallottam zellerpálinkáról is, az is gondolom efféleképp működhet. Izgatnak ezek a szokatlan dolgok, amik persze végül is nem pálinkák. Ha jóindulatúak vagyunk, nevezhetjük végül is esszenciának őket. :)
De ugyanígy kihívásnak tartom a bodzapálinkát is...
Apropó, hogyan készül a bodzapálinka?
Nem olyan rég ittam bodzapálinkát, amiben a bogyók jellegzetes ízét ugyanúgy meg lehetett találni, mint a virágzat édes aromáját. Finom volt, csak jó lenne tudni, hogyan lehetne akár csak hasonlót is csinálni.
Csak keresgéltem diópálinka variációk után, s belefutottam ebbe.
Soha, sehol nem láttam/hallottam efféle megközelítését a diópálinkának.
Az írásmód tényleg érdekes én betudtam annak, hogy tán egy kevésbé iskolázott ember írta. Amitől még a recept lehet jó. Sőt, ahogy mondani szokták, sosem lehet tudni.
Sajnos a cukorfok-erjedés kapcsolatban teljesen tudatlan vagyok, így nekem a készülő "cefre" töménysége fel sem tűnt.
Lehet hogy kevesebb cukorral érdemesebb lenne megpróbálni?
Egy weboldalon érdekes megközelítését találtam a diópálinkának, idézem:
"Tisztelt Uraim Hölgyeim szivesen segítek midenkinek. Diópálinka menete: A Zöld diót lekel szedni amikor fehér belöröl . Lekeldarálni apróra ,4napig hagyodálni . Levet enged Semi cukor .Minden1kg dióhoz 48dkg cukor. A levet amit engedet beleteszed egy nagy fazékba ebben olvasztod a cukrot fel Kb 75 fok legyen a cukros szirup amikor ráöntöd a dióra. legyen ellepve a cefre teteje . Én ugycsinálom hogy hordóban van az egész kifurtam a tetejét és bor kotyogót tetem bele. Hogy amikorbeindul az erjedés tudjon a gáz eltávozni de levegő semi befelé. Kb 3hónap után megfodul. És lehet főzetni. Fontos kis tűzön kőzölni a kifőzdésel. Nagyon finom a pálinkája. van Tisztelettel. Dzsonika Kérek belőle."
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Esetleg ha Ő megírná, hogy tartja-e még az illatát,aromáját,ízét az általad említett szamóca pálinka.S ha nem, akkor mi az észrevétele, meddig tartotta.
Nekem van egy nagyon kedves barátom , (aki elismert pálinkamester és mellesleg ide is írogat ) akinek a tavalyi szamóca pálinkája szerintem egészen kiváló lett. Ha jó a gyümölcs , azaz ízben ,illatban nyersen is gazdag , akkor pálinkában is jó lesz.
A korai érésű szamócákból szerintem ilyen nem lesz. Mint mindenben , azt hiszem ebben is általánosan igaz , a késői termésű fajták jobbak.
Nagyon jól mondják az előttem szólók! Nem kell oda semmilyen tömülés, pláne szimering. A "tönkcső", ahogyan a kis hajómodelleknél a csavartengelyt magába foglaló csövet hívjuk, leér egészen a cefrébe és a tengely alsó csúszó csapágya csak megvezeti. Oda már nem kell semmi, de fölülre is elég a csapágy. Az enyém évek óta így kavar, de még egy csepp sem jött ki.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Pálinkafőző keverővel kapcsolatos kérdésem lenne. Van valakinek a forgalomban is kapható keverős főzője? Hogyan van megoldva a keverő tengelyének tömítése? Esetleg egy közeli kép róla?
Hm...olyan mint a képen, esetleg picit hosszúkásabb. Annyira tán nem m,et el az eszem, hogy egy hónapot tévedjek, bár 3 éve nem szüreteltem ilyen fajtát. Idén fogok, visszatérünk rá.