Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.04 0 0 111349

Hagyományosan a vegyes pálinka többféle gyümölcs együtt cefrézésével készül. De természetesen, az alszeszeket is lehet együtt finomítani. Tiszta pálinkát ritkán kevernek be vegyesnek.

Előzmény: Levente Patkó (111346)
Levente Patkó Creative Commons License 2015.06.04 0 0 111348

ez?

Előzmény: Hurkafej (111345)
zsorsz Creative Commons License 2015.06.04 0 0 111347

Mélyhűtő.

Előzmény: Hurkafej (111345)
Levente Patkó Creative Commons License 2015.06.04 0 0 111346

Tisztelt hozzáéttők!

 

Van egy kis főzőm, és most ismerkednék a pálinkafőzés szépségeivel. Megpróbáltam már pár helyen utánaolvasni, hogy mit és hogyan, és mintha említették volna valahol, hogy az alszeszt gyakorlatilag korlátlan ideig lehet tárolni minőségromlás nélkül, jól emlékszem?

Másik kérdésem, hogy több fajta alszeszt összeöntve is vegyes pálinkát kap az ember, vagy az csak a már kész pálinkákkal működik?

 

előre is köszönöm!

Hurkafej Creative Commons License 2015.06.04 0 0 111345

Hogyan lehet eltartósítani a bodzavirágot? Lehet, hogy hagynék az aromakosrárba egy keveset, majd ha ősz derekán érik a bogyó.

vasbicikli Creative Commons License 2015.06.04 0 0 111344

Ha valaki szeret ízesített kóficokkal kísérletezni, felajánlom az alábbi szárított, illatos izémizéket:

Mindegyik kb. dupla maréknyi mennyiség, rengeteg pálinkát el lehet vele rontani :)

 

Sambucus nigra (Sambucii flos)   szárított bodzavirág

Citrus auranthium (Aurantii flos) a gugli szerint keserű narancs, a latin drognév alapján valami virág, de kinézetre olyan, mint a gyaluforgács

Jateorhiza palmati (Colombo radix) kolombógyökér

 

Nem akarok vele dílerkedni, vigye el valaki egyben az egészet.

Ha ad érte egy üveg élvezhető pálinkát, azt nem bánom :)

Figyelget Creative Commons License 2015.06.04 0 0 111343

Valószínűleg igen, de hát már mindjárt holnap lesz és úgyis meglátod.:-))

Előzmény: vasbogre (111339)
Figyelget Creative Commons License 2015.06.04 0 0 111342

Ezzel akármennyire is szeretnék vitatkozni(nem is szeretnék), muszáj egyet értenem.Arra van a klub topik.

Előzmény: obsitos3 (111338)
zsorsz Creative Commons License 2015.06.04 0 0 111341

Szóvégi n törölve!

Előzmény: zsorsz (111340)
zsorsz Creative Commons License 2015.06.04 0 1 111340

A virágot inkább  finomítás elött az alszeszben tenném!

Előzmény: vasbogre (111339)
vasbogre Creative Commons License 2015.06.04 0 0 111339

Holnap lesz 2 hete, hogy a pincében áll a bodzavirág cefrém. Szerintetek főzhető lesz holnap? Csak azért kérdezem mert azóta nem láttam és csak holnap kerülök a közelébe. Kb. 1,5 vödör szárnélküli virág, 25-30 l víz, bő 2,5 kg cukor, élesztő. Főzés előtt tervezek beledobni pár marék friss virágot ha tudok szedni.

Csak, hogy pálinkás legyen a hozzászólásom, van mellette van egy kevés -szintén 2 hetes- almám is, azt is főznöm kellene.

obsitos3 Creative Commons License 2015.06.04 0 1 111338

Megtárgyalhatja,de úgy illik,hogy ezt azon a helyen tegye,ahol a fő téma a macskahasmars.Biztosan nem hozná szóba a vasárnapi ebéd közben,az asztalnál.

Előzmény: Feeriba51 (111337)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.06.04 0 2 111337

"Ez a szerény,de hozzáértő közönség ledegradálását jelenti."

 

Itt nem értünk egyet. Én úgy látom, hogy a pálinkás téma körül kialakult egy társaság, egy "család", más szóval közeli ismerősökről van szó. Na most, ha valaki kismacskájának épp hasmenése van, azt miért nem tárgyalhatná meg az ismerőseivel?:-(

Persze "ízlések és pofonok", van aki másképp látja.

Jó nedűt!!!

Előzmény: obsitos3 (111333)
sogi01 Creative Commons License 2015.06.04 0 0 111336

                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (111331)
Figyelget Creative Commons License 2015.06.03 0 2 111335
Bocsánat, ha félreérthető voltam.Valóban nem az ilyen dolgokról szól ez a topik, így véleményed ezen részével maximálisan egyet értek.Azt viszont nem feltétlen tartom hibának, ha értelmezve van egy (valamilyen szinten kapcsolódó) felvetett téma.Itt hangsúlyoznám az értelmezést, ami nem azonos a vitával.Az valóban degradáló lenne ilyen téma kapcsán, de szerintem arról most szó sem volt.Még egyszer: elnézést,ha valakinek a szakmai önérzetét bántotta a dolog.
Előzmény: obsitos3 (111333)
Tanyasi-1 Creative Commons License 2015.06.03 0 1 111334

:-) !

 

Előzmény: obsitos3 (111333)
obsitos3 Creative Commons License 2015.06.03 -4 3 111333

Gyerekek!Az nem baj,ha egy magára valamit is adó,szakmaiságát előtérbe helyező fórum néhány napig hallgat.Az viszont nagy baj,ha valaki,kitöltendő a felszabadult helyet,időt,ilyen zöldségeket dob be a köztudatba,mint ez a dióbél-lé meg cukor pálinka.Ez a szerény,de hozzáértő közönség ledegradálását jelenti.Gondoljatok bele:egyik pillanatban brix-fokról,meg rektifikációról beszélünk,a másikban meg jön ez a recept,és eddig komolynak vélt emberek parttalan vitát folytatnak róla.

Figyelget:tényleg azt gondolod,hogy érdemes erről a receptről beszélni?Úgy értem,itt?

Előzmény: Figyelget (111332)
Figyelget Creative Commons License 2015.06.03 0 1 111332
Persze, hogy nem érdemes.Csak már annyira ki van tárgyalva minden, hogy ezeken is van idő morfondírozni.:-))
Előzmény: snapszmester (111324)
sogi01 Creative Commons License 2015.06.03 0 0 111331

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (111303)
Figyelget Creative Commons License 2015.06.03 0 0 111330

Ej, de szigorúnak tetszik lenni.(mint mindig):-))

Előzmény: stapika (111329)
stapika Creative Commons License 2015.06.03 0 0 111329

Ez több attól.Támadási felületet adtok a topik ellen.(szakmaiság szempontjából)

Előzmény: körte51 (111326)
stapika Creative Commons License 2015.06.03 0 0 111328

Mit gondolsz,küldtem?

Előzmény: sogi01 (111327)
sogi01 Creative Commons License 2015.06.02 0 0 111327

Stapika! Megjavult a facebook ? nem küldesz idegroncsoló képet? :-D     

Bocs az off-ért!

 

Előzmény: stapika (111325)
körte51 Creative Commons License 2015.06.02 0 2 111326

Kicsit kisiklunk ,ameddig érik a gyümölcs. :-)

Előzmény: stapika (111325)
stapika Creative Commons License 2015.06.02 0 0 111325

Pálinkafőzés(otthon) Született:2001.10.04 10:47.Meghalt?

snapszmester Creative Commons License 2015.06.02 0 4 111324

Az egész úgy hülyeség ahogy van. A diónak nincs leve, nincs cukortartalma. A cukorcefrével erjesztve elveszíti minden pozitív tulajdonságát az ásztatás, geisztolással szemben, de lesz egy víztiszta diószagú párlat.

Az utalásom arról szólt hogy tudsz Te olyan receptet írni ami megerjed az adott dió mennyiséggel. Hogy van e értelme az más kérdés.

 

Előzmény: Figyelget (111323)
Figyelget Creative Commons License 2015.06.02 0 0 111323

Azt írja az illető, hogy a levet melegíti és abban oldja fel a cukrot.Az én gondolatom a következő:A 4 napos ledarált dió és leve valamilyen úton erjedésnek indult(kezdetleges) már.A lé melegítésével,agyoncukrozásával meg is szűnik ez.Azután a meleg(75 fok) szirup van ráöntve a darálékra,na ott is annyi az élesztőknek.Tudomásom szerint(lehet téves)55-60 foknál már nem csak leáll az élesztő, de el is pusztul. Ezért nem világos ez nekem sehogy sem, a leírtak szerint.

Előzmény: Feeriba51 (111322)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.06.02 0 0 111322

Ezt én is láttam, de elírásnak könyveltem el.

Az ember, ha csinál egy oldatot, akkor általában az oldószer és az feloldandó dologgal zsonglőrözik. Ezeknek az arányát veszi figyelembe.

Ezért írtam: szerintem.:-))

Jó nedűt!!!

Előzmény: öreg_néne_b (111321)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.02 0 0 111321

"Minden1kg dióhoz 48dkg cukor."

 

Nem a lére számítja.

Előzmény: Feeriba51 (111319)
obsitos3 Creative Commons License 2015.06.02 0 1 111320

Akkor sem jó,mert 1 kg víz sem bír el több cukrot,mint negyed kiló,ebből már 10-12 %-os cefre lesz,ha jól kierjed.Hát még akkor,ha valami magas cukorfokú dióra tesz szert!-:)

Előzmény: Feeriba51 (111319)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!