Kellemes illatok a lakasban - szeretem az oszi, fuszeres sutemenyeket. Persze tavasszal is finomak :)), de a helyi szokas: rostos almale fuszerezve, langyositva - sutemenyek...
Illata van. Barna cukor benne ... sokfele fuszer: szerecsendio, szegfubors, rozmaring, csillag anizs, cardamom, ginger, vanilia... a tetejere egy egyszeru porcukor-rum-viz keverek jon...ha kihult.
Alighanem ez lesz az, sosem firtattam az összetételét, csak arra emlékszem, hogy egy erősen használt bekenőkefével kentem fel, igyekezve, hogy szép egyenletes legyen.
A nevére nem emlékszem, csak arra, hogy valami fekete színű kulimász volt, amit a tűzhely lapjára kellett kenni, amikor hideg volt. Reggelre megszáradt, bár amikor begyújtottak, kissé fura szaga volt. Ebédfőzésre viszont a szag megszűnt, lehetett tésztát sütögetni. Igaz, előtte megszurkáltam villával, úgy szebb lett.
A hamu meg úgy kerülhetett rá, hogy az én tisztem volt kiönteni. Ha úgy nyitottam ki a fiókot, hogy az egyik kezemben volt a tészta, előfordult, hogy belepottyantottam, de ez percig sem jelentett gondot, nem rontotta az élvezeti értéket, csak dekoratívabb lett. Evés előtt azért lefújtam róla. Igaz, nem a fehérvérsejtjeimnek, inkább a gyomornedveimnek okozhatott néhány kellemetlen percet, vagy még azt sem.
Szombaton voltam a Hortus Hungaricuson, ami kertészeti kiállítás és vásár. Na, ott árultak olyan tésztát, amit a tűzhely lapján sütöttek. Boldogult gyerekoromban ha tésztát gyúrtak, egy darabkát én is megsütöttem a sparhelt tetején. Ha az előző nap tisztítóval lekenték a lapot, az adta meg az igazi zamatát. Ha pedig beleejtettem a hamuba, az jelentette a végső tökélyt. Biztos jót tett az immunrendszeremnek...
Valaki azt tudja, a kovász, ami a bibliában szerepel, és amit nálunk kovásznak hívtak, az ugyanaz? Mármint ezt nyilván nem tudja senki, de hogy amivel a zsidók kelesztik a kenyeret. Azt hiszem, peszachkor van, hogy csinálják a kovásztalan kenyeret, amit így fordítanak magyarra.
Nem pont erre gondoltam. De ezek szerint még használják ott is ezeket az alumíniumsókat? Arra gondoltam, hogy a feleslegességük miatt, meg elsősorban persze az enyhe mérgező hatásuk miatt ma már nem engedik.
Magyarországon a sütőporban és a sajtban fordul elő.
Ilyen sokat használsz? 230g... A szódabikarbónának mindegy, de a sütőport jobb kisebb csomagban venni, mert nedvesség hatására összevész a lúg és a sav.
Odaát könnyű, nem kell végigbogarászni az összetételt, rá van írva nagy betűkkel, hogy "Aluminum free". Magyarországon az aulmíniumot egyszerűen elfelejtették az élelmiszeriparban szabályozni. De úgy látom, tengerentúlon sem kapkodták el a dolgot, ha még manapság is ilyen jó imázs lehet felírni a dobozra. Ott felrják az élelmiszerre azt is, hogy hidrogénezett növényi zsiradékot nem tartalmaz. Igaz, hogy még ott se történt meg a teljes tiltás, pediga a technológia azt is lehetővé tenné.