Keresés

Részletes keresés

dobka Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1018
Konkrét adatokat kellene összegyújtenünk akár ezen a fórumon az azbesztveszélyes házakról, háztömbökről. Slr, ha tudod, hogy melyik házakban van ez a veszély jelen talán elkezdhetnéd a sort. A többiek csatlakozhatnak. Ha már van egy listánk, akkor konkrétabban érvelhetünk.
Az azbeszt tényleg komoly veszélyforrás. A kis azbeszttűkből ami már bejutott a kis légutakba, az örökre ott marad mint irritáló anyag. Valóban rákot is okoz. Ezen kívül az azbesztózis nyilvántartott munkaköri megbetegedés is.
Előzmény: Törölt nick (1015)
Zugi Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1017
azaz most értük el az 1000-et! :)
Előzmény: Zugi (1016)
Zugi Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1016
És íme...

...elértük az 1000-et! :)

Törölt nick Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1015
A kerületben több lakóházba kék azbesztet építettek be. Ez a hőszigetelő anyag súlyos egészségkárosodást okoz, és a legalattomosabb mérgek egyike: a hatása nem mutatható ki azonnal, de szinte determinisztikusan rákot, azbesztózist okoz. A használata már tilos, az emberi tartózkodásra szánt épületekből el kell tüntetni. Egyes házakban cafatokban lóg a foszladozó azbesztréteg, viszi a szél az utcára, a huzat a lakásokba.

A házak tulajdonosai nem sok mindent tehetnek önmaguktól. Ez egy országosan, illetve nemzetközileg elismert katasztrófahelyzet, a megoldás drága, az állam vétkessége megálapítható, mert a hatóságok engedték ezt az anyagot beépíteni lakóházakba. Vannak különböző pályázható, perelhető források, amelyek segítségével neki lehetne állni a házak azbesztmentesítésének, ám ezek a források nem nyithatók meg könnyedén.

Az a baj, hogy itt is az időhúzás taktikája megy, pedig a hatás súlyos és hosszútávú: azok a gyerekek, akik ilyen házban élnek, korábban fognak meghalni és nem kizárt, hogy kínok közt.

Kiváncsi vagyok, van-e valaki a kerületben, aki képes eligazítást adni és gyakorlati segítséget nyújtani ahhoz, hogy a megoldáshoz szükséges pénzek előkerüljenek.

Nálam a szavazásnál ez is mércéje lesz annak, hogy alkalmasnak tartom-e a jelöltet feladata ellátására. Nem tudok róla, hogy a jelenlegi képviselőnk (aki maga is azbesztes házban lakik és talán neki is van gyereke) bármit tett volna a környező házak azbesztmentesítéséért. Bízom benne, hogy csak azért nem tudok róla, mert nagyon tájékozatlan vagyok.

ördögszem Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1014
Igen, ez ma reggel egészen káprázatos volt. Éjszaka a szél kifújt minden párát, kristálytiszta volt a levegő, befelé a városba ment jobbra a napfelkelte, balra a völgybe ereszkedő telihold... Még szerencse, hogy a baromi ronda magasfeszültségű vezetékek belezavartak a látványba, különben már giccs lett volna :))
Előzmény: Törölt nick (1013)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.29 0 0 1013
kerub Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1012
Budatétényben a Jókai és a Dézsmaház u sarkánál a régi pincelakások környéka egy tragédia.
A fényképek között a környezet szennyezés kategoriához ajánlom mint témát had lássa ország világ,mit kapunk az adóforintjainkért.
Előzmény: dobka (1011)
dobka Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1011
Mikor lassan már 9 éve ideköltöztünk, nekem is rögtön a sok a kerületben szétszórt szemét tűnt fel. EZt egyébként emlékszem, hogy a legelső itteni hozzászólásomban is már leírtam. Azóta a helyzet tényszerűen nem változott. Valószínűleg speciális okok is rejtőznek e mögött, hiszen vannak országunknak kevesebb szeméttel rendelkező részei is.
Előzmény: kerub (1010)
kerub Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1010
Tapasztalatom szerint az elhanyagolt utak útszélek vonzák a szemét lerakókat.
Bedugják az útszéli gazba vagy a bokrokba.

Agárdon jártam és látom, hogy az utak szélén a fákat , bokrokat rendesen megnyírták, tisztítják az árkokat. Először csak azt vettem észre, hogy szélesebbek az utak.
Itt a kerületben közlekedve azt tapasztalon, hogy van olyan hely ahol az útra benyúló gallyak karistolják a kocsit.
Az elhanyagolt helyeken még lelkiismeret furdalása sincs a szemetelőnek, hiszen a szemét bele illik a környezetbe.

Előzmény: villa (1009)
villa Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1009
Igen, még lehet tanulni. Elnézést, hogy megint eltűntem, de nagyon be vagyok havazva. Slr indulata érthető, és én is dühös vagyok ezeknek az aljasságoknak a láttán. Nem tudom másként nevezni azt, ha valaki veszi a fáradságot és összeszedi a szemetét, zsákba teszi, majd kiviszi valahova és ott kiborítja. És ez a valahol, pl. a Pannónia utca, amit vasárnap délutáni sétánkon láttunk, az út mentén kiszórva, vagy bárhol másutt a város szélén, a hét végén egyik műsorban valaki azt mondta a várost egy szemétgyűrű veszi körül.
Hogy ez mennyire balsors, történelem, politika, kultúra és mennyire mai kezelése vagy nem kezelése a dolognak? Több eleme van az biztos. A korábbi kollektív felelőtlenség, mára önzés, és kultúrahiány, plusz a hatóságok, akiknek a nevükben is benne van, hogy hatniuk kellene, hatástalansága.
A javasolt dologban megpróbálunk lépni, mármint tudatni az emberekkel a lerakási, leadási lehetőségeket és nemcsak a veszélyes hulladékok ügyében, hanem sitt, fémek, papír, háztartási és más hulladékok, mint komposztálhatóak esetében.
Annyi biztató van, hogy a Humusz, a Hulladék Munkaszövetség ide készül költözni a kerületbe, ami építkezéssel együtt, még odébb van, de elég kemény társaság annyi biztos.
Amint kicsit szikkad az idő, megyünk mi is terepre, elkezdjük a fennsík (menti utak) takarításokat és másutt is a lerakók felvételezését. Készülünk egy digitális kisgépet venni a gyors rögzítés és közzététel érdekében, plusz egy kerékpárt.
Úgy gondolom, hogy a takarítás, a tisztántartás az mindeképpen nevelő hatású, ezt a lakókörnyezetünkben is megtesszük, sajnos ott is el van szemetesedve a feljáró a Vágóhíd utcával szemben.

A plakátok időszaka jön, az erőszakos tapétázásoké, ami plusz mocsokkal jár, jó lenne már most megkérni a kerületi pártokat, kerüljék el, én megpróbálom ezt ugyancsak mint helyi egyesület megtenni a VH ban legközelebb.

Ami a Vegyész utcát illeti, én nem javasolnám az extenzív mnegoldást, a sávbővítést, inkább a telizöldet szüntetném meg, ha van még rajzotok tegyétek fel, vagy küldjétek el file ban.

Megpróbálom megtudni azt is holnap, hogy hogy áll a rózsakert baloldala, a teraszházak alatt, rendezési tervileg. A bizottságról majd beszámolok.

dobka Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1008
Jól tetten érhető, amit mondasz. Egyik párt kampányában sem láttam a szemét csökkentésével, eltakarításával kapcsolatos fejezeteket. Még nem tartunk ott, hogy erre a választók többsége harapjon.
De lehet, hogy attól még nagyon is ideje lenne elkezdeni !
Lehet tanulni a nagy ( elsősorban nyugati ) magánvállalatoktól. Éves jelentéseikben, részvényeseiknek szóló beszámolóikban a környezetbarátság hangsúlyozása, a tiszta, szemétmentes környezet megteremtése mindig hangsúlyos. ... és még, ha nem is cselekszenek mindig így, de a kommunikációban más már elfogadhatatlan.
Nos ezt a kommunikációt már nagyon időszerű nálunk is azonnal elkezdeni.
Előzmény: Törölt nick (1001)
mikmaq Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1007
üdv. mindenkinek
a könyv (melyből idéztél) hajdani szerzőjének,
többek között a május 10-i magyarországi madarak és fák napjának 1902-es első megünneplését megálmodó és megszervező,
chernelházi Chernel István ornitológusnak
Kőszegen létezik egy általa alapított
kis arborétuma egy hozzá tartozó madárházzal
(bizonyos Chernel-kert)
kellemes emlékeim közé tartozik
az ott, bizony már elég régen tett látogatásom...
üdv.
mikmaq
Előzmény: ppapa (984)
SzaLa Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1006
(Arra figyelj, hogy a töltő és az akksi kompatibilisek legyenek: a nikkal-kadmium töltők elvileg nem alkalmasak pl. a nikkel-fémhidrid töltőkhöz. Itt egy topik: Akkuk, elemek, töltők - fotózáshoz.)
Előzmény: Zugi (1005)
Zugi Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1005
Köszi a tippet, ezen én is gondolkodtam, hogy átálljak tölthető elemekre, főleg digitális fényképezés terén ami elég jól eszi az elemeket.
Előzmény: SzaLa (1003)
SzaLa Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1004
Ha az elemeket ezen megtérülési idő alatt elásnám a kertben, akkor az első esetben kb. 320 m3 talajt tennék tönkre (néhány év alatt), tartós elemmel kb. 40-et (néhány hónap alatt).

Nem vagyok álszent, sem fanatikus: az egy elemmel 6-8 hónapig működő ébresztőórában nem használok akkumulátort. Bocs az offért.

Előzmény: SzaLa (1003)
SzaLa Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1003
Az elemekre van egy újabb "ötletem" (bár slr valószínűleg sokkal általánosabb értelemben vetette fel ezt a problémát, mindegy). A nagyobb energiaigényű, valamint a sokat használt fogyasztók (walkman, discman, diktafon, digitális fényképező) esetében megfontolandó az eldobható szárazelemek helyett akkumulátorral történő üzemeltetés. Én a fényképezőgépemhez beruháztam 4 db akksira, 1000 Ft/db (kicsit húzós első hallásra, de ez nikkel-fémhidrid, 1600 mAh). Bár nem másfél, hanem csak 1,2 V-osak a fényképező kb. háromszor hosszabb ideig bírja velük, mint a gagyielemekkel. A töltő hozzájuk kb. 4000 Ft, így az első "csomag" 8000 Ft-ba kerül (megjegyzem, ennél olcsóbban is meg lehet úszni a dolgot, de nem nikkel-fémhidrid minőségben). 4 db gagyielem pl. aluljárókban 100 Ft, bár én onnan több ok miatt nem veszek semmit, de egy ilyen elméleti árszinten (és az én fogyasztásommal) számítva 2-3 év alatt megtérül a beruházás (80 csomag elem!), ha tartóselemekkel számolok, akkor 2-3 hónapon belül! És az akksik étettartama még az első esetben sem érte el a 10 %-ot! (Ez utóbbi csak tipp.)
Előzmény: Zugi (999)
Zsoldos Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1002
Valóban, mtg készített egy skiccet, de az alapján is azt mondom, hogy nem működne annyival jobban, mint amennyit várnánk tőle, hisz a kanyarodókat nem lehetne egyszerre ereszteni sem a villamossal, sem az egyenesen haladókkal és akkor meg a keresztforgalomról nem is beszéltem. Magyarán vagy nagyon sokat kéne várakozni, vagy nagyon rövid időszelet jutna egy-egy zöldre. Szerintem itt nem lehet javítgatni, itt egy teljes bővítésben kell gondolkozni. Egy buszmegálló-öböl viszont rövidtávon is, kis viszonylag kis ráfordított energiával érezhető változást hozna.
Nem akartam régi témát előráncigálni, csak akkor nem vettem észre és most újra előkerült.
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1001
Az emberek mentalitásának javítása egy elvont, megfoghatatlan, számonkérhetetlen, határidő és költségvetés nélküli dolog. A szemét legális elhelyezésének lehetőségéről való tájékoztatás egy konkrét, megcsinálható, határidőhöz köthető és tervezhető költségű dolog. Csak valakinek meg kellene csinálnia.

Meggyőztél, a pártok nem aszerint szimpatikusak, hogy hol vannak a plakátjaik. Mindazonáltal azokról a pártokról, amelyek nem tudják kontrollálni, hogy a plakátjaik hová kerülnek és hogy ellepnek-e minden ragasztható ám tisztíthatatlan felületet, nem hiszem el, hogy megválasztásuk után törődni fognak a környezettel. Ezért inkább nem szavazok rájuk. Tekintve, hogy a fórumon többnyire egyedül maradok a véleményeimmel, ez súlyos fenyegetés lehet a számukra :-).

Előzmény: Zugi (998)
Zugi Creative Commons License 2002.01.28 0 0 1000
Ezt a Vegyész utcai kereszteződést már korábban elég jól kielemeztük itt a topicon, többen még saját grafikát is belinkeltek, hogy miképpen lehetne megvalósítani. Nem tudom milyen módosítás lenne a legolcsóbb, de az biztos, hogy a jelenlegi helyzetet nem szabad elfogadni és belenyugodni, hanem valamit lépni kell.
Előzmény: Zsoldos (996)
Zugi Creative Commons License 2002.01.28 0 0 999
Mellesleg az oktatási intézményekben is vannak kihelyezett gyűjtőládák, ilyen nagy zöld dobozok, a főiskolámon mindig odavittem a kifogyott elemeket.
Előzmény: ördögszem (997)
Zugi Creative Commons License 2002.01.28 0 0 998
"Széleskörű tájékoztatást kell adni az embereknek arról, hogy hová lehet, hová kell tenni a szemetet"

- Ez benne van abban abban a kategóriában, hogy az emberek mentalitását javítani kell. Ez csak ilyen oktatással, neveléssel, eligazítással lehetséges. Mellesleg a szemétre ráfordított keretben is benne van a dolog, hiszen ehhez is pénz kell, hogy kiépüljön a szelektív hulladékbegyűjtés és a figyelemfelkeltő reklámja.

A pártok plakátjait illetően, nos ha ez alapján állítasz fel szimpátiát (ez régen rossz:), de akkor szerintem nem lesz olyan párt akire szavazni tudnál majd:) Mellesleg teljesen egyénfüggő is, hogy melyik plakátoló hova ragaszt.

Előzmény: Törölt nick (994)
ördögszem Creative Commons License 2002.01.28 0 0 997
Az IKEA-ban is van egy gyűjtő, ahova állandóan ki lehet dobni az elemeket.
Előzmény: Zoldalma (995)
Zsoldos Creative Commons License 2002.01.28 0 0 996
Nem hiszem, hogy megoldható lenne, ui. a szembe jövők szintén telizölddel találják magukat szembe. Ott ugyanígy ki kéne építeni a balra kanyarodó és az egyenesen ill. jobbra kisívben kanyarodó sávokat. Ez egyrészt helyhiány miatt nem megoldható a Kelenföld felöli oldalon, másrészt, mivel a sávokat külön kéne engedni lényegi változás a várakozási időben szerintem nem lenne tapasztalható. Amennyi pedig igen, azért kár nekimenni egy ilyen munkának.
Előzmény: de Coverly (989)
Zoldalma Creative Commons License 2002.01.28 0 0 995
Ugyan nem erre gondoltál, azért elkezdem a tájékoztatást: a használt szárazelemeket, akkumulátorokat, és még sok más veszélyes hulladékot évente 2x akció keretében átvesznek. Helyszíne rendszerint a műv.ház parkolója, VH-ban meg van előre hirdetve.
Előzmény: Törölt nick (994)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.28 0 0 994
Én már mondtam egy harmadikat is, most megismétlem.

Széleskörű tájékoztatást kell adni az embereknek arról, hogy hová lehet, hová kell tenni a szemetet. Több és többféle szemét keletkezik, mint amit a köztisztasági vállalat kukásautói begyűjtenek és elvisznek. A többletről halvány segédfogalma nincs az embereknek, hogy hová kell vinni LEGÁLISAN, és ki az a vállalkozó, aki elviszi és BIZTOSAN legális lerakóba / feldolgozóba viszi.

Erre kampányt kellene indítani. Meg kell ismertetni az emberekkel a legális lerakók használatának feltételeit, árait, nyitvatartási idejét és azon vállalkozók listáját (árait), akik garantáltan a megfelelő helyre viszik a hulladékot.

Ha ez holnap indulna, már az is késő lenne. Attól félek azonban, hogy más kampány fog indulni, már el is indult. Én már megmondom előre: a szimpátia listámon súlyos negatív tényező lesz az, ha egy párt, egy jelölt plakátját olyan helyen látom meg, ahol nem kellene lennie. Házfalon, villanyoszlopon, csomókban szétszórva, stb.

Előzmény: Zugi (993)
Zugi Creative Commons License 2002.01.28 0 0 993
Ez sajnos valóban így van, tél végén pláne hatalmas a szemét tenger, mivel ha hó van akkor nem takarítanak, de az emberek ugyanúgy szemetelnek, és ahogy írod a növényzet sem takar még.
Gondolkodtam azon, hogy mitől ilyen szemetes az ország. Arra jutottam, hogy két tényező miatt, ami külön külön is szemet okoz, de a kettő együtt eredményezi ami nálunk van.
Egyik ok az emberi mentalitás, hiszen sajnos nem vagyunk nagy átlagban olyan tisztaságot és pontosságot kedvelő nép, mint mondjuk a német, másrészt náluk is ugyanúgy vannak akik szemetelnek, csak ott sokkal több jut takarításra is. Mert bármilyen mentalitású is egy nép, lehet a legtisztább is, de szemetelni ők is szoktak így mindenhol kell aki összeszedi a szemetet.
Én anno egy svájci kempingben néztem, hogy minden hajnalban és délután, tehát napi kétszerességgel vendégmunkás néger szemétgyűjtők jöttek és gyűjtötték a szemetet. Nálunk is takarítanak, de nyílván arra nincs keret, hogy olyan rendszerességgel, mint ahogy gazdagabb országokban. Így mi sajnos maradunk szemetesen. Javítani kell a mentalitáson is és növelni a tisztántartásra fordított keretet. E kettő együtt lehet csak a megoldás.
Előzmény: Törölt nick (992)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.28 0 0 992
Büszke szoktam lenni a nemzetiségemre (ami félig-meddig magyar), az országomra, a városomra, és mindazokra a történelmi és legújabbkori eredményekre, vívmányokra, amiket elértünk. Bevallom, kicsit jóleső érzés volt látni nagy országok embereit, amikor megtudják, hogy már nem lóhátról nyilazzuk a keresztényeket és legfőbb étkünk nem a nyereg alatt puhított hús. Az meg különösen jól esik, amikor egy bonyolult problémát egy angol vagy egy amerikai nem tud megoldani, én pedig keríteni tudok egy magyart, aki képzettségben, tudásban veri őket és megoldja a problémát.

Egy dolog viszont van, ami egyre inkább csorbítgatja, hovatovább lerombolja azt a jóleső, még éppen nem nacionalista büszkeségemet. Nem tudom hová tenni azt a jelenséget, hogy a hazánk ilyen mérhetetlenül mocskos. Ilyenkor, mikor a nap már ki-kisüt, de a növénytakaró még nem rejti jóindulatúan a szégyenfoltokat, no hát ilyenkor rendkívül rossz érzés végigmenni a kerületen. Miért vagyunk mi ilyenek?

Megértem a nehézségeket. Tudom, hogy a balsors régen tép, meg dzsídípí meg orosz elnyomás meg nehéz gazdasági helyzet. De kell mindezektől ilyen szemétnek lenni? Nem hiszem. Láttam sokkal szegényebb környezetet, ami nem volt teleszemetelve, sőt szegény lakói megtisztelték a környezetüket. Ahhoz, hogy ne legyen szemét, semmi olyan nem kell, ami nekünk ne lenne. Akkor hát miért vagyunk ilyenek?

Zugi Creative Commons License 2002.01.28 0 0 991
Üdv!

Ezt a témát folyamatosan nyomni kellene a hivatalok felé, amíg nem lesz valami, mert nem is a felüljáró az igazi szűk keresztmetszet, mert azon aránylag gyosan át lehet jutni reggelente, legalább is nekem annál sosem kellett hosszan várakozni, mert ha araszova is de megy a forgalom, szemben a Vegyész utcával, mert annak a lámpája az brutális.

Előzmény: de Coverly (989)
dobka Creative Commons License 2002.01.28 0 0 990
Valamelyik reggeli újság meg arról ír, hogy a 7-es út mellett jobbra a kamaraerdő előtt ( még a XI.kerületben )sok tömbházzal és sportpályákkal.
Előzmény: de Coverly (989)
de Coverly Creative Commons License 2002.01.28 0 0 989
A mai Népszabi Budapest melléklete a topikon már kitárgyalt témát hozza le:

"Meglehetősen nagy torlódások szoktak kialakulni Albertfalván, a Fehérvári út és a Vegyész utca kereszteződésében – főként a Móricz Zsigmond körtér irányába. Ennek egyszerű az oka: a Fehérvári útról lehet balra és jobbra kanyarodni a Vegyész utcába, de telezöldes csomópontról van szó, a torlódáshoz elég, ha csak egy kanyarodni szándékozó autó beáll a kereszteződésbe – várva a szabad fordulás lehetőségét. Ha a körtér irányába fekvő buszmegállót kétsávnyival beljebb vinnék, ki lehetne alakítani egy kanyarodó- és egy egyenesen haladó sávot."

Nem egészen értem, mi a javaslat (mi az, hogy kétsávnyival beljebb?), de azért jó, hogy publicitást kap a probléma.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!