Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.27 0 1 111694

Lehetni lehet, csak nem érdemes a kiforrt cefrét tárolni.

Előzmény: buga1 (111692)
Figyelget Creative Commons License 2015.06.27 0 1 111693

A cefre tárolása házi körülmények között lutri.Nem éri meg kisérteni a sorsot(cefrét).

 

Előzmény: buga1 (111692)
buga1 Creative Commons License 2015.06.27 0 0 111692

Miért, a cefrét nem lehet tárolni??? 

Két megoldás van-az egyik a Tiéd, a másik az enyém...

A kérdés az volt, össze lehet-e keverni a két cefrét. Az én válaszom: igen.

Persze a Te utad is ugyanúgy járható...

Előzmény: öreg_néne_b (111689)
Tucso69 Creative Commons License 2015.06.27 0 0 111691

Ha kiforrt a cefréd, 1 héten belül főzd le. Ne akard összekeverni a két cefrét. Ahogy Öreg nénéd mondta, az alszeszt finomíthatod együtt, de akár a két kész pálinkát is összekeverheted. (nem fogod)

Előzmény: Sitya (111686)
Tucso69 Creative Commons License 2015.06.27 0 0 111690

Én nem szoktam nyitogatni a hordót, mérni a cefrét, de a kotyogó helyén be lehet csorgatni azt a kis kénsavat, és összerázni-forgatni.

Előzmény: TINTUS (111681)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.27 0 0 111689

És azt hogy csinálja? Az egyik most érik, a másik meg majd szeptemberben fog...

Előzmény: buga1 (111688)
buga1 Creative Commons License 2015.06.27 0 0 111688

Nyugodtan összekeverheted. A lényeg, hogy mindjárt főzd is... 

Előzmény: Sitya (111686)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.27 0 1 111687

Nem az összekeverés a kockázatos, hanem a tárolás. Ha kiforrt az alma, főzd le. Az alszesz már tárolható, ha együtt akarod finomítani.

Előzmény: Sitya (111686)
Sitya Creative Commons License 2015.06.27 0 0 111686

Bocsánat, ha már volt róla szó, a kereső nem segített. Kérdésem: kiforrott és megnyugodott cefréket lehet-e összekeverni komolyabb kockázat nélkül és úgy kifőzni? Konkrétan alma és birs cefrékre gondolnék. Az alma már most érőben van, egy hónap múlva biztosan hordóba kerülhet, a birs érése meg ugye szeptember vége.

 

köszi.

Figyelget Creative Commons License 2015.06.27 0 0 111685

Én a Te helyedben nem kevergetném. Nem túl jó a 4,4pH , de nem is olyan vészes (főleg így, az erjedés vége felé) , hogy kockáztass a kevergetéssel.Szerintem zárd le légmentesen (amíg még ad egy kis co2-t, hogy védje) simán ki kell bírnia 10 napot.

Előzmény: TINTUS (111681)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.27 0 0 111684

Azon elmélkedem, hogy az idén pálinkát kéne főzni a szilvatermésből...

Ami úgy 30 mázsa körül várható, lepotica és stanly fajtákból.

 

Magánszemélyként (semmi őstermelő vagy ilyesmi) lehetséges-e egyáltalán ennyit kifőzetni?

 

Vajon ebből nagyjából mennyi cefre várható?

Mennyibe kerül a bérfőzése?

Mennyi adót kell kifizetni ?

Hány liter 43 fokos pálinka várható a végén?

 

Van pénzügyi értelme a bulinak...?

rézműves1 Creative Commons License 2015.06.27 0 0 111683

Szerintem Tintus azt akarta mondani, hogy a cefrében kell a hígított kénsavat alaposan elkeverni, mert nem könnyen oszlik szét egyenletesen.

Előzmény: öreg_néne_b (111682)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.27 0 0 111682

A kénsav vízzel korlátlanul elegyedik, nem is értem a "nehezen oldódik" kifejezést ezzel kapcsolatban.
(A tömény kénsavat kell óvatosan hígítani, mert annyi hő képződik, hogy akár fel is forrhat. De ott sincs szó nehéz oldódásról, éppen ellenkezőleg.)

Előzmény: TINTUS (111681)
TINTUS Creative Commons License 2015.06.27 0 0 111681

Szia Tucso !

Miklós 1-től olvastam, hogy a kénsavat ugye 10 szeresen higítjuk s mivel nehezen oldódik sokáig kellene keverni a cefrét, hogy oldódjon benne , amely már 2/3-ad érésben van ezáltal egy csomó levegőt is belekevernék. Nem lenne ettől romlásveszély? Azonnal főzni azért nem akarom mert ma még 2 vödörnyi új adagot cefrézek annak megint kell vagy 10 nap  és egyszerre lenne gazdaságos kifőzni őket. De nem akarom, hogy az első hordó megromoljon.

Előzmény: Tucso69 (111679)
sogi01 Creative Commons License 2015.06.27 0 0 111680

                                                   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (111659)
Tucso69 Creative Commons License 2015.06.26 0 0 111679

A gyümölcssavakból elbomolhatott, sztem nem gáz, pótold kénsavval.

Előzmény: TINTUS (111677)
Tucso69 Creative Commons License 2015.06.26 0 0 111678

Fahéjat tuti nem raknék meggylikőrhöz!

Meggy, meggypálinka, cukor.

 

Viszont csináltam bon-bon meggyet, ehhez csokoládé aroma kell még egy pici.

Boltban nem kapni, ha valakit érdekel tudok segíteni.

TINTUS Creative Commons License 2015.06.26 0 0 111677

Amikor leszedtem és becefréztem a meggyet 3,3 volt a PH.  Eltelt 6 nap és most  4,4 -et mértem. Miért van ez?

kornel8 Creative Commons License 2015.06.26 0 1 111676

Annyira nem is rossz, bulik végén már jó lesz. :))

Előzmény: Figyelget (111674)
Figyelget Creative Commons License 2015.06.26 0 0 111675

A mennyiségeket tudod szabályozni, persze jobb a bevált recept, az is igaz.

Előzmény: Norbi... (111671)
Figyelget Creative Commons License 2015.06.26 0 0 111674

Van olyan rossz eset?:-))

Előzmény: kornel8 (111673)
kornel8 Creative Commons License 2015.06.26 0 0 111673

Köszi a tippeket, majd lesz valami vele, legrosszabb esetben kiöntöm. :)

zsorsz Creative Commons License 2015.06.26 0 0 111672

Figyelgetnek igaza van!...fahéjjal tényleg óvatosan,valszeg a diólikőrrel kevertem.

Előzmény: zsorsz (111670)
Norbi... Creative Commons License 2015.06.26 0 0 111671

Köszi, pont így fogok tenni!

 

Figyelget: Ezt én is megtalálltam, de itt 1liter pálinkához 1 kg cukrot írnak így nem vettem komolyan.

Előzmény: zsorsz (111670)
zsorsz Creative Commons License 2015.06.26 0 1 111670

3db fahéj egészben,cc.5l-es dunsz.üvegben jó 3/4-ig meggy egészben,amennyi pálesz ellepi,tört meggymag,1 egész van.rúd szikével hossz.elvágva,10-12 szem szf.szeg(elhagyható)2 hét érl.napon,szűrés és a szirup.Idővel egyre finomabb,családban,környezetemben a nők megőrülnek érte.:)

Előzmény: Norbi... (111668)
Figyelget Creative Commons License 2015.06.26 0 0 111669

Kerestem Neked(van még egy csomó a neten), ez kevesebb összetevős:

http://www.nosalty.hu/recept/meggylikor

A másik recepthez annyi hozzáfűznivalóm van, hogy a fahéjjal óvatosan.Nagyon intenzív ízt ad  már egy kis darab is.

Előzmény: Norbi... (111663)
Norbi... Creative Commons License 2015.06.26 0 0 111668

Köszi, akkor én is ezt fogom. Fahéj? egész vagy darált? illetve, nem emlékszel mennyit raktál bele?

Előzmény: zsorsz (111665)
Figyelget Creative Commons License 2015.06.26 0 0 111667

Igazából szerintem nem nagyon érdemes, kivéve az ilyen esetek, amikor "nyomozás" van, vagy ha nagyon kíváncsi az ember. Az előpárlatosságnak is vannak fokozatai, ha csak gyengén az a pálinka, akkor nem olyan szúrós az a szag.Szerintem,de elég kezdő vagyok ezen a téren.

Előzmény: vasbogre (111666)
vasbogre Creative Commons License 2015.06.26 0 1 111666

Kész pálinka esetén is lehet / van értelme PH-t mérni?

Előzmény: Figyelget (111661)
zsorsz Creative Commons License 2015.06.26 0 0 111665

Asszem ezt csináltam tavaly,baromi finom lett,a cukrot meg a minimum vízben,amiben fel tudod oldani, oszt kész.

Előzmény: Norbi... (111663)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!