Ha kiforrt a cefréd, 1 héten belül főzd le. Ne akard összekeverni a két cefrét. Ahogy Öreg nénéd mondta, az alszeszt finomíthatod együtt, de akár a két kész pálinkát is összekeverheted. (nem fogod)
Bocsánat, ha már volt róla szó, a kereső nem segített. Kérdésem: kiforrott és megnyugodott cefréket lehet-e összekeverni komolyabb kockázat nélkül és úgy kifőzni? Konkrétan alma és birs cefrékre gondolnék. Az alma már most érőben van, egy hónap múlva biztosan hordóba kerülhet, a birs érése meg ugye szeptember vége.
Én a Te helyedben nem kevergetném. Nem túl jó a 4,4pH , de nem is olyan vészes (főleg így, az erjedés vége felé) , hogy kockáztass a kevergetéssel.Szerintem zárd le légmentesen (amíg még ad egy kis co2-t, hogy védje) simán ki kell bírnia 10 napot.
A kénsav vízzel korlátlanul elegyedik, nem is értem a "nehezen oldódik" kifejezést ezzel kapcsolatban. (A tömény kénsavat kell óvatosan hígítani, mert annyi hő képződik, hogy akár fel is forrhat. De ott sincs szó nehéz oldódásról, éppen ellenkezőleg.)
Miklós 1-től olvastam, hogy a kénsavat ugye 10 szeresen higítjuk s mivel nehezen oldódik sokáig kellene keverni a cefrét, hogy oldódjon benne , amely már 2/3-ad érésben van ezáltal egy csomó levegőt is belekevernék. Nem lenne ettől romlásveszély? Azonnal főzni azért nem akarom mert ma még 2 vödörnyi új adagot cefrézek annak megint kell vagy 10 nap és egyszerre lenne gazdaságos kifőzni őket. De nem akarom, hogy az első hordó megromoljon.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
3db fahéj egészben,cc.5l-es dunsz.üvegben jó 3/4-ig meggy egészben,amennyi pálesz ellepi,tört meggymag,1 egész van.rúd szikével hossz.elvágva,10-12 szem szf.szeg(elhagyható)2 hét érl.napon,szűrés és a szirup.Idővel egyre finomabb,családban,környezetemben a nők megőrülnek érte.:)
Igazából szerintem nem nagyon érdemes, kivéve az ilyen esetek, amikor "nyomozás" van, vagy ha nagyon kíváncsi az ember. Az előpárlatosságnak is vannak fokozatai, ha csak gyengén az a pálinka, akkor nem olyan szúrós az a szag.Szerintem,de elég kezdő vagyok ezen a téren.