Keresés

Részletes keresés

Caipi Creative Commons License 2014.09.29 0 0 92751

Én is nagyon szeretem a petrezselymet, és halálra tud bosszantani, hogy a boltokban sokszor nem találok frisset, miközben mondjuk thai bazsalikom meg menta egy halommal van....

Előzmény: ZsuR (92741)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.29 0 0 92750

...en nem is mondtam, hogy megy...

Előzmény: Beer Monster (92749)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.29 0 0 92749

De hisz ez fával nem is megy, hogyha jól értem.

Előzmény: ZsuR (92746)
Boszorka Creative Commons License 2014.09.29 0 0 92748

Nagymama habüstjét is régesrégen elajándékoztam. Pucolgatja a halál, nem én.

Előzmény: nagypapi51 (92747)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 92747

Itt azért elnézelődnék egy fél napot.

A '80-as évek óta kacérkodom a rézedényekkel, de már akkor is horror árua volt, azóta sem lett olcsóbb... :(

ZsuR Creative Commons License 2014.09.29 0 0 92746

Igen.  Az AGA tuzhelyek allandoan melegek, keszek fozesre - es a teto takaras mellett szigetel.  Az erintesre langyos - de ha felemeled azonnal fozhetsz a platnin.

 

Nem a homersekletet allitod a platninak vagy a sutonek - hanem a foznivalot teszed a megfelelo homersekleture.

 

http://www.aga-ranges.com/buying-an-aga/aga-cookers-explained.aspx

Előzmény: sickamic (92745)
sickamic Creative Commons License 2014.09.29 0 0 92745

Érdekes az a nagy lehajtható lap rajta. Van valami funkciója?

Előzmény: ZsuR (92715)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92744

A kukoricás rizsből is ennyi változat van vajon?

Beer Monster Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92743

Jázminhoz mindig kevesebb kell. Meg az A és B rizs is különbözik kicsit, nem tudom fejből.

Előzmény: H_G (92739)
Mariska néni Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92742

Én a mezei Kunsági rizst használom.

Előzmény: H_G (92739)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92741

Ha a mirelit borsot 5-6 percig fozod, csodalatos izu lesz.  Mar a 10 perc is eleg sok neki - de hat majd 15 percig fovo rizshez teszem, nem a 10 percig fozohoz...  igy nem lesz kemenyitos, semmi szinu - marad szep friss zold es majdnem roppanos. No meg sok petrezselem zold.  Az Anyu sok petrezselyem zoldet hasznalt... en is.. csodalatos fuszer.

Előzmény: Caipi (92738)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92740

Erdélyben láttam, persze nem hordozható. Csempekályha, az alacsonyabb részén vas főzőlap van beépítve, a magasabb rész cserépkályhaként funkcionál. A mienk is épített, hasonló, de téglából, nem csempéből.

Előzmény: Beer Monster (92725)
H_G Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92739

" majd felengedni pontosan kétszeres vízzel"

 

A pandásnak elég a másfélszeres. Régebben főleg a kék SOS rizst használtam, annak is sok volt a kétszeres víz.

 

Előzmény: Mariska néni (92732)
Caipi Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92738

Lehet, hogy elvileg így csinálják, de ahol én idáig ettem, ott gyakorlatban nem. Sima rizsben kókadt zöldborsók, petrezselymet meg soha nem láttam benne. Aztán lehet, hogy normálisan elkészítve egész finom...

Előzmény: Mariska néni (92732)
Mariska néni Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92737

Na ezt nem tudtam, ki fogom próbálni, ha rizottót készítek - köszönöm:) Bbár nálam az unokák inkább a rizibizit szeretik a rizottó nekik "trutymákos".

Előzmény: nagypapi51 (92735)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92736

Eddig en is igy csinaltam - most probaltam maskepp.  Nincs differencia izben - csak egy lepessel tobb, igy aztan nem fogom tobbet igy csinalni.

 

En egy kaliforniai sushi rizst hasznalok szinte mindenhez - csaladi kedvenc.

 

Ha nem ezt akkor vagy Basmati, vagy Jasmine.  

Előzmény: Boszorka (92734)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92735

Ez is egy módszer, tegyük a többi közé.

Rizottő: nem alaplé vagy bor, hanem először mindig bor, utána apránként alaplé.

A többi stimmel :)

Előzmény: Mariska néni (92732)
Boszorka Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92734

Akkor elárulom én hogy csinálom a magam egyszerű módján. Felteszem a rizst, mint mindig, egy rész rizs két rész víz, só. Így én mindig pontosan 20 percig főzöm az uncle Bent. 10 perc után a tetejére teszem a mirelit borsót, petrezselymet és valamennyi vajat. Ujabb 10 perc, összekeverem és kész. Nálam lehetőleg minden csak egyszerűen és gyorsan készüljön.

A rizibizinek, szerintem, nem kell krémesnek lenni, mert az nem rizotto.

Előzmény: ZsuR (92733)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92733

Igy igaz, de en nem akartam 20 percig gozolni a borsot... no meg jobban szeretjuk a nem pergos rizst.

Előzmény: Mariska néni (92732)
Mariska néni Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92732

Hát a rizi-bizibe sem csak belekeverik főzés után. Forró vajban kell pirítani kicsit a rizst, rádobni a borsót, petrezselyem-zöldet, sózni,  kicsit párolni, majd felengedni pontosan kétszeres vízzel, letakarni, és néhány perc múlva elzárni. Saját gőzében puhul meg pergősre, ha nem kevergeti az ember.  A rizottónál is vajban párolják a rizst, majd alaplevet vagy fehérbort öntögetnek alá mindig csak annyit, hogy éppen megigya, és közben kevergetik, amíg jó krémesre fő. 

Előzmény: Caipi (92713)
Csimpolya Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92731

Azt hiszem, ennyi idő után ahhoz is idő kellene, hogy a régi típusú tűzhelyen újra megtanuljam a főzést, ehhez a másik fajtához talán egy kicsit több. De érdekes lenne, az biztos.

Előzmény: ZsuR (92730)
ZsuR Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92730

Egeszen mas stilusu fozes - meg kell tanulni, de megeri szerintem... futesi szezonban nagyon jo - vagy fennt, eszakon :)).

Előzmény: Csimpolya (92727)
nagypapi51 Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92729

Bizony hogy létezik, nekünk is volt, persze főzésre nem használható,

max. melegen tartásra.

Előzmény: Beer Monster (92728)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92728

Létezik ám olyan, hogy hordozható cserépkályha.

Előzmény: VKOrsi (92726)
Csimpolya Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92727

Nagyon tetszik, de ha tehetném, azt a fajtát használnám, amit megszoktam. Nem másért, csak nosztalgiából.

Előzmény: ZsuR (92715)
VKOrsi Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92726

ha hordozható akkor szerintem nem lehet cserépkályhaszerű

konyhai tűzhelyekből nálunk is kahatóak nagyon szépek

Előzmény: Beer Monster (92725)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92725

Vajon cserépkályha kialakítású tűzhely létezik? Valaki hallott már ilyenről?

A hordozható cserépkályhára gondolok elsősorban.

Előzmény: Törölt nick (92723)
Beer Monster Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92724

Ez abból az erősen illatos fajtából való?

Előzmény: az Álmos elefánt (92722)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92723

Ó, ez az Aga! Mifelénk nincs, de mindig megcsodálom ha látok róla képet. Szebb, mint a nálunk kapható tűzhelyek, és hogy mennyivel jobb lehet...

Előzmény: ZsuR (92715)
az Álmos elefánt Creative Commons License 2014.09.28 0 0 92722
Sárkány center, keleti élelmiszer bolt. Sok féle van, de talán ez a pandás a legjobb.
Előzmény: Beer Monster (92712)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!