Én is nagyon szeretem a petrezselymet, és halálra tud bosszantani, hogy a boltokban sokszor nem találok frisset, miközben mondjuk thai bazsalikom meg menta egy halommal van....
Igen. Az AGA tuzhelyek allandoan melegek, keszek fozesre - es a teto takaras mellett szigetel. Az erintesre langyos - de ha felemeled azonnal fozhetsz a platnin.
Nem a homersekletet allitod a platninak vagy a sutonek - hanem a foznivalot teszed a megfelelo homersekleture.
Ha a mirelit borsot 5-6 percig fozod, csodalatos izu lesz. Mar a 10 perc is eleg sok neki - de hat majd 15 percig fovo rizshez teszem, nem a 10 percig fozohoz... igy nem lesz kemenyitos, semmi szinu - marad szep friss zold es majdnem roppanos. No meg sok petrezselem zold. Az Anyu sok petrezselyem zoldet hasznalt... en is.. csodalatos fuszer.
Erdélyben láttam, persze nem hordozható. Csempekályha, az alacsonyabb részén vas főzőlap van beépítve, a magasabb rész cserépkályhaként funkcionál. A mienk is épített, hasonló, de téglából, nem csempéből.
Lehet, hogy elvileg így csinálják, de ahol én idáig ettem, ott gyakorlatban nem. Sima rizsben kókadt zöldborsók, petrezselymet meg soha nem láttam benne. Aztán lehet, hogy normálisan elkészítve egész finom...
Akkor elárulom én hogy csinálom a magam egyszerű módján. Felteszem a rizst, mint mindig, egy rész rizs két rész víz, só. Így én mindig pontosan 20 percig főzöm az uncle Bent. 10 perc után a tetejére teszem a mirelit borsót, petrezselymet és valamennyi vajat. Ujabb 10 perc, összekeverem és kész. Nálam lehetőleg minden csak egyszerűen és gyorsan készüljön.
A rizibizinek, szerintem, nem kell krémesnek lenni, mert az nem rizotto.
Hát a rizi-bizibe sem csak belekeverik főzés után. Forró vajban kell pirítani kicsit a rizst, rádobni a borsót, petrezselyem-zöldet, sózni, kicsit párolni, majd felengedni pontosan kétszeres vízzel, letakarni, és néhány perc múlva elzárni. Saját gőzében puhul meg pergősre, ha nem kevergeti az ember. A rizottónál is vajban párolják a rizst, majd alaplevet vagy fehérbort öntögetnek alá mindig csak annyit, hogy éppen megigya, és közben kevergetik, amíg jó krémesre fő.
Azt hiszem, ennyi idő után ahhoz is idő kellene, hogy a régi típusú tűzhelyen újra megtanuljam a főzést, ehhez a másik fajtához talán egy kicsit több. De érdekes lenne, az biztos.