Holnap veszem kezelésbe !!! sav, pektinbontó,faélesztő kerül majd bele... Szerencse hogy van egy 70 cm-es vastag falu, 150 éves présházam.. :-)) Na jó lehet hogy csak 120 ..
Végig olajos csak a szeszfok változik. Az elején alacsony(mert jeges víz) opálos utána felerősödik és nem opálos a végén megint alacsony szeszfok és olajos. Tehát végig jön csak nem mindig látszik.
4.20-kor kezdtem szedni, kb 11.00 -ig. természetesen szár nélkül !!!! Hát már nagyon tele volt vele a ......... Hihetetlen mennyi leve van , jó anyagnak mutatkozik !!!
Köszi. Addig megvolt, hogy hideg vízzel keveredve a kozmaolaj a tetejére jön és lelehet szedni egy papírral. Így szoktam legalábbis de legközelebb kipróbálom ezt a dolgot. ;)
Dehogy tévedsz ( rutinosabb vagy Te annál). Szobahőmérsékleten már nagyon jól oldódik az alkoholban (ami minél erősebb, annál jobban) a kozmaolaj. Jól lehűtve fagyasztóban már nem olyan jó az oldódó képessége és akár egyszerű kávéfilterrel is jól szűrhetővé válik. De ha van rá idő, akkor pár hét(hónap)alatt ki is tud pelyhesedni és úgy is szűrhető.
Azt elfelejtettem említeni a faeperrel kapcsolatban, hogy eszméletlen kozmaolajosan indult az alszesz. Olyan volt a jeges víz a szűrőben, mint a tej. Aztán pár perc elteltével ez megszűnt, és közel két órán át szinte semmi olyaj nem volt észrevehető. Aztán a vége felé ismét nagyon sok volt, de ráadásul nem ilyen táblákba összeálló, hanem ezer apró csepp. Ami ráadásul nem igazán akart a kanál hátuljához tapadni.
Teljesen helyénvaló, hogy a faeper ennyire kozmaolajos?
Ráadásul most vittem egy fél litert kóstolóna párom édesapjához, aki melegnek találta a 35 fokos pálinkát, ezért betette a hűtőbe. Ott aztán annak rendje módja szerint opálos is lett. Nem tudom, hogy az alatt a fél óra alatt mennyire hűlhetett le, de szerintem 15 fokosnál nem volt hidegebb.
Mi az elfogadott hőmérséklet, ahol még illik nem opálosodni a pálinkánknak?
Biztonság kedvéért most elkezdtem átszűrni vattakorongon, hűtve a 11 litert apránként, mert nem hagy nyugodni a dolog. :-(. Szobahőmérsékleten ( igaz ezen a kánikulain) semmi opálosodás.
Ugye meg kaptad a választ - és mégis azon gondolkodsz mit "szopatnak ezek" itt :-)
Pedig ez a lényeg -- kicsit bővebben - lefagyasztod az olaj kiválik megdermed a pálinkád meg csak kicsit sűrűbb lesz - ezért lehetséges elválasztani szűréssel amíg dermedt az olaj addig a szűrőben marad - !
ha melegen szűrőd akkor egy homogén anyag és nem fog semmi a szűrőben maradni a koszon kívül :-)
"Tisztelt vásárlok kis és nagy tételben kapható 100kg-tol- 2000kg -ig mirabonál szilva ,sárga és piros. CefrÉnek."......ez meg 70ft/kg,basszus de kár hogy messze van!
"Tisztelt vásárlok kis és nagy tételben kapható 100kg-tol- 2000kg -ig Árpával érő korai sárga KŐRTE. CefrÉnek. 5-Éve foglalkozom vele más gyűmőlcsőkkel is..." 100ft/kg, BAZ megye,Bogács(Agroinform.hu-ból ollózva).Bár kicsit messze van(180km),b.sza a csőrömet milyen lehet a pálinkája?
Termékeny két hét után vagyok. Úgy indultam el a birtokra, hogy nem lesz semmi esemény. Azonban leérkezve meglepve tapasztaltam, hogy roskadozik a fa az epertől. Két fám van, egy fekete és egy fehér. Vegyesen cefréztem, három rázással, összesen kb. 100-110 liter cefre lett. Iszonyatosan érett, iszonyatosan édes, iszonyatosan leves. Napfény nélkül, élesztővel beoltva, hozzáadott víz nélkül 21 fokos állandó hőmérsékleten erjesztve hihetetlen gyorsan és hevesen forrt ki alig több, mint négy nap alatt.
A meglepetés már a cefre főzésekor (azonnal főztem a leállás reggelén) ért. Csak becsülni tudom mennyivel indult a csorgás. Olyan 74-75 fokosan. Ez hamar lecsökkent 68 fokra, majd ezt tartotta kb. egy órán át. Összességében 5 fokig kivéreztetve 25 liter 25 fokos alszeszt kaptam.
A második meglepetés finomításkor ért. Olyan erősen és olyan alacsony hőfokon indult (nem meglepő végül is), hogy az eprüvettában lévő fokolót nem lehetett megfogni még a csúcsánál sem.
Végül 11,5 liter 48 fokos párlatot adott. Savazni nem tudtam a cefrét (Rézművessel való konzultáció, és ajánlás ellenére sem), főleg sav hiányában. De Ph mérő is eggyel kevesebb volt nálam a szükségesnél.
Utolsó sorban pedig kérdésem volna hozzátok.
Cefréztem körtét. Ugyanis elkezdett potyogni. Csak nem tudom milyen fajta körte. A szomszédok tippjei: Cukorkörte, tüskekörte, és végül szegfűkörte.
Ismertetőjegyei: a legkorábban érő körte, apró, kb. 2,5-3 cm-es átmérőjű, hosszú, 5-6 cm. es szárral. Lepottyanva nagyon gyorsan szotyósodik. Ha picit is megrázom a fát, könnyedén lepotyog, de akkor még halványzölden. Ha magától potyog, szép sárga. Van valakinek ötlete, hogy milyen fajta lehet??
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: