Két eresztés cefrefőzés után finomítottam, mindig átmosom a rendszert finomítás után, a hűtés csapadékvízzel történik mivel nincs víz a környéken, 1000 literes tartályból folyik a hűtőre a víz, a hűtőből egy hordóba a meleg víz ami ha megtelik egy szivattyú visszanyomja a tartályba, na mármost a harmadik főzésre már eléggé átmelegedett a rendszer szerintem, köszönhető a negyven foknak ,
Közben átolvastam az alapkérdést. Írtad, hogy felmelegedett a hűtővíz, mennyire? Továbbá: tisztázás elött átmostad a rendszert?(ez a kérdés akkor érvényes, ha abban volt elötte a cefre főzve)
Nagy eséllyel attól szerintem, azért is gondoltam a hűtős,szűrős megoldásra. Deríteni legegyszerűbben tejjel lehet, zsírszegény fajtából egy teáskanálnyi egy liter pálinkához. Összerázni, várni, összerázni,várni és ezt ismételni párszor. Másnap lehet szürni kv filterrel pl. Lehet át kell többször is, de tejet csak egyszer kell hozzátenni. Mondjuk ez inkább rezes pálinka tisztításra tuti, de sokan kozmaolajhoz is alkalmazták.
Ezzel semmi gond, csináltam már párszor, azért nem értem az egészet mert az alszesz olajszűrőn keresztül jött le, olaj nem nagyon volt, a finomított szesz 58 fokos, és opálos, ilyennel még nem találkoztam?
Köszönöm szépen a segítséget a körte kilétének kiderítésében neked is, is mindenki másnak.
Azonban azza a kérdésemre senki nem válaszolt, hogy van-e arra valami íratlan szabály, hogy pl. egy 48 fokos pálinkának hány celsuiusig illő megőrizni a tükrösségét, azaz hány foknál kezdhet opálosodni?
Valamint volt szó itt az üst és egyéb interfécek takarításáról. Említettétek a mosószódát. Ez megegyezik azzal a mosószódával, amit a párom a mosógépbe is tenni szokott? Mert emlékszem, anno a tanműhelyben ballagás előtt az esztergagépeket, meg marógépeket mosószódás vízzel suvickoltuk. De nem tudom, az ugyanaz a mosószóda volt-e?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Vigyázzatok a ribizlivel, veszettül habzik főzéskor. Fele cefrét lefőztem, 45 fokos lett az alszesz 10 fokig engedve, sosem sikerült még ilyet produkálnom.