Keresés

Részletes keresés

kezman46 Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111923

Finomítás előtt, bocs,

Snapszmester:

Értem, akkor megpróbálom a fagyasztás utáni szűrész, kösz a segítséget.

Előzmény: kezman46 (111922)
kezman46 Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111922

Két eresztés cefrefőzés után finomítottam, mindig átmosom a rendszert finomítás után, a hűtés csapadékvízzel történik mivel nincs víz a környéken, 1000 literes tartályból folyik a hűtőre a víz, a hűtőből egy hordóba  a meleg víz ami ha megtelik egy szivattyú visszanyomja a tartályba,  na mármost a harmadik főzésre már eléggé átmelegedett a rendszer szerintem, köszönhető a negyven foknak ,

Előzmény: Figyelget (111920)
snapszmester Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111921

Ha 58%-on opálos akkor volt olaj csak nem tudta leválasztani. Vagy a berendezés rossz vagy a technológia. Rajz, leírás- segítség.

Előzmény: kezman46 (111917)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111920
Közben átolvastam az alapkérdést. Írtad, hogy felmelegedett a hűtővíz, mennyire? Továbbá: tisztázás elött átmostad a rendszert?(ez a kérdés akkor érvényes, ha abban volt elötte a cefre főzve)
Előzmény: Figyelget (111919)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111919
Csak ha nagyon muszáj, akkor finomítsd még egyszer! Szerintem.
Előzmény: kezman46 (111914)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111918
Nagy eséllyel attól szerintem, azért is gondoltam a hűtős,szűrős megoldásra. Deríteni legegyszerűbben tejjel lehet, zsírszegény fajtából egy teáskanálnyi egy liter pálinkához. Összerázni, várni, összerázni,várni és ezt ismételni párszor. Másnap lehet szürni kv filterrel pl. Lehet át kell többször is, de tejet csak egyszer kell hozzátenni. Mondjuk ez inkább rezes pálinka tisztításra tuti, de sokan kozmaolajhoz is alkalmazták.
Előzmény: kezman46 (111914)
kezman46 Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111917

Ezzel semmi gond, csináltam már párszor, azért nem értem az egészet mert az alszesz olajszűrőn keresztül jött le, olaj nem nagyon volt, a finomított szesz 58 fokos, és opálos,  ilyennel még nem találkoztam?

Előzmény: foxrudi (111916)
foxrudi Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111916

Már egy páran leírták.

 Tedd be fagyasztóba egy napra,majd így hidegen szűrd át pl.: papír kávéfilteren.Tükör lesz.

  Egyszerre csak 1-1,5l szűrj,ez a mennyiség még nem melegszik vissza,mire átcsöpög.

Előzmény: kezman46 (111914)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111915
Pl.olasznál. Direktbe nem rakom be a linket, de beírod a google keresőbe valamelyiket, amit keresel, az elsők közt dobja ki az oldalát.
Előzmény: Jozso27 (111913)
kezman46 Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111914

Szóval szerinted kozmaolajtól ilyen, mivel tudnám deríteni, de szerintem újrafinomítom?

Előzmény: Figyelget (111894)
Jozso27 Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111913

Sziasztok,

 

kérdésem lenne, hogy lehet kapni eperfa kockát, tölgyfa kockát, ital aromákat. Próbáltátok már? Mik a tapasztalatok?

Válaszokat előre is köszönöm.

 

Üdv.

In Lak'ech Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111912

No, ebben teljesen igazad van.

Előzmény: foxrudi (111909)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111911

A mosószóda az mosószóda (azaz nátrium-karbonát némi kristályvízzel).

 

Szerintem, ha 10 fokig tükrös, az elég, annál úgyis magasabb hőmérsékleten lesz fogyasztva.

Előzmény: In Lak'ech (111908)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111910
Amennyin fogyasztod.Az ideális fogyasztási hőfok az 16-20 celsius. Ha ott még tükrös, akkor nagy hiba nem lehet.
Előzmény: In Lak'ech (111908)
foxrudi Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111909

Az enyémtől meg kényelmesebb. :-) 

Előzmény: In Lak'ech (111907)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111908

Köszönöm szépen a segítséget a körte kilétének kiderítésében neked is, is mindenki másnak.

Azonban azza a kérdésemre senki nem válaszolt, hogy van-e arra valami íratlan szabály, hogy pl. egy 48 fokos pálinkának hány celsuiusig illő megőrizni a tükrösségét, azaz hány foknál kezdhet opálosodni?

 

Valamint volt szó itt az üst és egyéb interfécek takarításáról. Említettétek a mosószódát. Ez megegyezik azzal a mosószódával, amit a párom a mosógépbe is tenni szokott? Mert emlékszem, anno a tanműhelyben ballagás előtt az esztergagépeket, meg marógépeket mosószódás vízzel suvickoltuk. De nem tudom, az ugyanaz a mosószóda volt-e?

Előzmény: kupeci (111891)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111907

Én három kosár hullott ágfával főzök le egy 60 literes üst cefét. Ennél nem nagyon van olcsóbb. :-)

Előzmény: foxrudi (111906)
foxrudi Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111906

Ez úgy jön össze,hogy üstházon van a főző,és szigetelt az oldala.

Előzmény: Törölt nick (111900)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111905
Az optimális erjedési hőmérséklet 17-20 °C, maximum 30-35 °C. Ha az erjedő anyag túlmelegszik, akkor az élesztők károsodnak, elpusztulnak.
Előzmény: vasbogre (111904)
vasbogre Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111904

Valahol olvastam, hogy jobb kicsit hűvösebb helyen tárolni a cefrét ahol lassabban forr ki mint melegebb helyen (NEM napon) ahol viszont gyorsan.

Mi a tapasztalatotok?

vasbogre Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111903

Nekem kb. 20 liter pálesz / 11 kg PB gázpalack.

Előzmény: Törölt nick (111898)
sogi01 Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111902

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (111861)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111901
Függ ám ez attól is, hogy mekkora és milyen a masina.
Előzmény: Törölt nick (111900)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111900

Akkor nem olyan vészes... inkább csak riogattak a "sok gáz kell majd"-al.

 

Ha jól értelek, akkor  cirka 1/3 palack kell 100 liter cefréhez, avagy kb. 30 liter kész szilva pálinka jön le 1 palack PB gázzal.

Előzmény: foxrudi (111899)
foxrudi Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111899

Azt nem tudom,de nekem 4 főzést bír ki egy palack,a "konyhai pb".

 300l cefrét le tudok vele főzni,és még ezek alszeszét lefinomítani.

 Az enyém,dupla falú, vízfürdős, 100-as üst.C-18-as égőfejjel pb-re fúvókázva.

Előzmény: Törölt nick (111898)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111898

Vajon kb. mennyi PB gáz kellhet 120 liter cefre lefőzéséhez?

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.07.07 0 1 111897

Vigyázzatok a ribizlivel, veszettül habzik főzéskor. Fele cefrét lefőztem, 45 fokos lett az alszesz 10 fokig engedve, sosem sikerült még ilyet produkálnom.

envision Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111896

Természetesen szűrőpapír használatakor  is mélyhűtött párlattal próbálkozz.

Előzmény: envision (111895)
envision Creative Commons License 2015.07.07 -1 0 111895

Tipp:

Vattakorong helyett használj inkább tölcsérbe helyezhető  gravitációs elven működő nagy finomságu szűrőpapírt.

Borászati boltokban 500 ft körül beszerezhető.

 

Vattakorong ,a te esetedben (vélhetőleg) nem fogja kielégítően megoldani a problémádat:)

Előzmény: In Lak'ech (111877)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111894
Csak a mai nap termését olvasd vissza és máris megvan. Meg még derítheted is, ha azt választod.
Előzmény: kezman46 (111893)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!