Keresés

Részletes keresés

Figyelget Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111963
" Inkább azt mondom minek az olaj ha van habzásgátló tisztán- az olajba is van azért jó "habzásgátlónak !"
Ez teljesen így van szerintem is,csak meglepődtem az olvasott problémán. Eddig úgy tudtam(tapasztaltam),hogy nem okoz semmi érzékelhető gondot. Sem ízben,sem illatban. Viszont ahol olvastam("valahol"),ott nem szoktak a levegőbe beszélni,ezért úgy gondoltam,érdemes ennek utána járni.Nehogy azon a filléres dolgon bukja el az emberfia.:-)
Előzmény: norris53 (111959)
sogi01 Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111962

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (111943)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111961

Nem tudom, milyen étolajat használsz, az enyém 100 % finomított napraforgóolaj. (Aldi sajátmárkás.)

 

De réges régen, egy messzi, messzi galaxisban gyárban finomítatlan napraforgóolajat használtunk habzásgátlónak. Az volt a legolcsóbb.

Előzmény: norris53 (111959)
Pecabubus Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111960

Olaj, azt soha többé. :( Négy éve féltem hogy leég a cefre mert olyan sűrű volt, nekem meg tizedannyi fogalmam sem volt a pálinkafőzésről mint mostanában, pedig ez se sok. A vilmoskörte-pálinkámnak három teljes évig tartott amíg kiheverte az üst étolajas kikenését, addigra tűnt el a jellegzetes savanykás étolaj-szag belőle. Azt hittem hülyét kapok. Vártam. Az is igaz hogy az illékony illatok-aromák megőrződtek, most hogy ez az olaj miatt volt vagy amúgy is megmaradt volna ennyire, nem tudom mert nem volt kontrollcsoport, vilmos azóta meg sajnos ritkábban termett mint nem, megsértődhetett az étolajos kalandon (idén lesz sok, tele vannak a fák).

Habzásgátlónak ott a foamsol (ami tiszta E900, étolaj nélkül), az üstöt pedig vajazom, hajszálvékonyan. Alszeszben kivehető egy kicsi sütis-vajas illat, párlatban már alig érezhető. Annyi a különbség hogy nem lekokszol a cefre amikor felcsavarom a meleget kijövő ötvenes szeszfoknál, hanem karamellizálódik a vajon, szélesebb profilt adva így a középpárlat legvégének. Simán jól áll neki, beleillik harmonikusan, éppen az érzékelhetőségi határon lavírozva.

Előzmény: norris53 (111959)
norris53 Creative Commons License 2015.07.09 0 1 111959

Szerintem semmi gond az étolaj használatával - nekem még senki nem mondta hogy olajos szagú a pálinkám - üzleti fogás :-) is lehet :-) Pedig néhányan ittak már belőle !

 

Inkább azt mondom minek az olaj ha van habzásgátló tisztán- az olajba is van azért jó "habzásgátlónak !


""
Összetevők: finomított napraforgó étolaj, habzásgátló (E900)
A dimetil-polisziloxán (PDMS, E900) a legszélesebb körben használt szilícium alapú szerves polimer. Rendkívül sok területen alkalmazzák, a kontaktlencséktől kezdve orvosi műszereken, samponokon, síkosító olajokon keresztül egészen hőálló bevonatokig.

A dimetil-polisziloxán egy teljesen átlátszó, szobahőmérsékleten szilárd vegyület. Alig reakcióképes, nem mérgező, nem gyúlékony.""

De ha tévedek akkor cáfoljatok - én sem tudhatok mindent !

Előzmény: Figyelget (111958)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.09 0 1 111958
Olvastam egy cikket "valahol", amiben felfigyeltem az étolaj,mint habzásgátló használatakor előforduló esetleges pálinkahiba forrásra. Arra lennék kíváncsi, hogy ez miben nyilvánul meg, milyen hibát okozhat? Eddig abban a hitben voltam, hogy nyugodtan lehet tenni a cefréhez,nem okoz semmi problémát.
Hurkafej Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111957

Szia. Ajánlom, gondolkozz el esetleg egy keverőben, mert sok fejfájástól megkímélhet.

 

Én is 5.5kW zsámollyal főzök PB-ről. Simán ráteszem az üstöt, tehát a gyári magasságon használom. 50 liter cefre esetén 1 óra körül van a felfűtés, további 3-4 a csurgás.

A főzőm körül egy lemez hordó van, elvága, majd összecsavarozva. Nem a legdivatosabb, de a célnak jó. :)

 

A cefrefőzéshez kell egyébként több gáz, ott szinte végig mehet maximumon a zsámoly, míg a tisztázás felfűtése után 1cm-es láng is sokszor túl sok.

A tartalék palack a megoldás a főzésnél, akkor nem lesz baj. Most viszonylag "olcsó", 4000Ft körül lehet palackot cserélni.

 

Előzmény: Jozso27 (111945)
Jozso27 Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111956

Nekem egy szimpla, eléggé vékony falu fazekom van (nem kukta). Láttad a zsámoly képét? neked olyanon áll meg? ( Nem merném arra rá állitani még ha meg is bírja :) ) Arra gondoltam téglából rakok ki neki körbe peremet és arra állitom a fazekat.

A leégést azért írtam mert már volt rá példa hogy oda kapja, de az lehet a hosszú főzéstől is. Van a fezékba egy kb 10cm magas leégésgátló talp,ami lyukacsos.

Szoknyának akkor próbáljam ki az üstházat?

 

Üdv.

Előzmény: hal65 (111951)
Csikky Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111955

Köszi! :) 

Ma kipróbálom, mert hamarosan hátha kell főzni benne valamit.

 

Előzmény: Pecabubus (111954)
Pecabubus Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111954

Ecetes-sós meleg vízzel és mosogatószivacs dörzsis részével.

Előzmény: Csikky (111953)
Csikky Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111953

Sziasztok!

 

Biztos elhangzott már.... kérdésem lenne, hogy a réz kupolám lezöldült belsejét mivel tudnám eredeti pompájára visszaállitani? :)

 

Mindenváró Ádám Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111952

Vedd ki a hőterelő lemezt. Én is próbáltam, de felesleges. Megduplázza a szükséges időt.

Előzmény: Jozso27 (111945)
hal65 Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111951

"de ha közelebb raknám valószinűleg oda égne."

Nem égne oda. Minél gyengébb a fűtés, annál jobban odaég!

Egy jó (hőelosztós) üstben arra kéne törekedni, hogy intenzív tüzelés mellett, a cefre kezdjen FOROGNI az üstben. Ez csak akkor valósulhat meg, ha tényleg intenzív az a fűtés. Gondoljunk a húslevesre. Ha finoman főzzük, minden leül az aljára. Ha odapörkölünk neki, még a csirkeszárnyak is szinte "röpködnek" benne. Természetesen ennek megvannak a feltételei. Jól elerjedt cefre, megfelelő cefresűrűség, (hígság?) stb.

Aztán nem árt egy jól szabott leégésgátló sem az üstben. Ha ez mind megvan, lehet tolni neki a gázt, és élvezni a sebességet :))

Persze ez a dolog nehezen kivitelezhető mondjuk pl egy söröshordós, vagy egy "bojlerból" átalakított üsttel. Itt nincs hőelosztás, (csak odaégés) hacsak nincs duplikálva az alja.

Előzmény: Jozso27 (111947)
hal65 Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111950

A zsámolyon nem áll meeeeg? Miért?

Nekem arra van téve az 50-es, és ha kell a 100-as üstöm is. Nincs közte semmilyen lemez.

Nem is értem hogy nem áll meg. Talán az üst alja gömbölyű?

Előzmény: Jozso27 (111947)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111949

Így a meleg nagy részével a levegőt fűtöd csak :-(

 

Üstház fémlemezből a zsámoly+főző köré.

Amibe passzol a főző és a gázlángnak a felső harmada a meleg, azaz ne rakd túl közel az edényhez.

 

Az elv ilyesmi: http://www.kertiszerszamok.hu/images04/usthaz03_1243.jpg

A tűztérbe kerül a gázzsámoly...

 

Előzmény: Jozso27 (111945)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111948
Bocs,elolvastam a kérdést.
Előzmény: Jozso27 (111944)
Jozso27 Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111947

Köszönöm a gyors válaszát :)

 

A palack is és a zsámoly is csutkára nyitva van mindig,én arra gyanakszok hogy messze is van... de ha közelebb raknám valószinűleg oda égne...

A szoknyáról valami fotot tudna küldeni, hogy hogy képzeljem el?

De valami akkor is kell allá mert magán a zsámolyon nem áll meg.

Ilyen a zsámoly: 

 

Üdv.

Előzmény: hal65 (111946)
hal65 Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111946

Jó napot!

 

Vedd ki a lemezt az üst alól, és tegyél egy lemez szoknyát az üst köré. A szoknya, és az üst között ne hagyj többet 3-4cm-nél. Ez nem engedi "szészállni" a meleget, hanem szinte felhúzza az edényed mellett, ezzel tovább melegítve a cefrédet.

A másik baj az lehet hogy óvatosan melegítesz. Nekem is 5,5kw-os gázégő hajtja a rendszert. Ez akkor van takarékon, ha nem főzök :)

Főzéskor viszont intenzíven fűtök a cefre alá.

 

Előzmény: Jozso27 (111945)
Jozso27 Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111945

Jó napot.

 

Fel keltette a figyelmemet a beszélgetés arról, hogy mennyi gáz fogy el egy-egy főzés alkalmával. Nálam nagyon nem ezek a számok jöttek ki, segítene, vagy valaki más, hogy hol vész el az energia?

50l-es főzőbe álltálába 30l cefre + kb 10l víz az aljára, hogy oda ne égjen.

5,5kW-os gázzsámoly,ami olyan messze van amennyire engedi a talpa ami főlé is nyúlik. A fazék alatt még van egy vékony lemez ami lábakon áll.

Így egy adag főzési ideje kb 6-7 óra közé esik, ami azt jelenti nálam, hogy egy 11,5kg PB palack 4 főzésre elég(120l cefre).

A segítségeket, ötleteket előre is köszönöm.

 

Üdv.

Előzmény: hal65 (111926)
Jozso27 Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111944

Köszönöm a válaszod. Azt tudom,hogy hol lehet be szerezni. Azt lenne a kérdés, hogy érdemes e alkalmazni?

 

Üdv.

Előzmény: Figyelget (111915)
sogi01 Creative Commons License 2015.07.09 0 0 111943

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (111902)
Cipurró Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111942

A hűtő ki lett pucolva rendesen a főzés után, finomítás előtt? Gondolom ugyan azt használod mindkét esetben.

Előzmény: kezman46 (111917)
Abdul80 Creative Commons License 2015.07.08 0 1 111941

köszi mindenkinek a segítséget!

Figyelget Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111940
Gratulálok,jó kis összeállítás!
Ötletes ez a bördeles megoldás.
Megkeresem valaholt a részletekért.:-))
Előzmény: hal65 (111928)
hal65 Creative Commons License 2015.07.08 0 1 111939

Szerintem írd be a keresőbe, hogy Pistorius tányér, és ott előbb-utóbb ráakadsz a megoldásra :)

Előzmény: pajton (111938)
pajton Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111938

esetleg tudnál adni tippek hogy uthatnék én is ilyehez?

 

Előzmény: hal65 (111937)
hal65 Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111937

Mirelit :-D

 

Előzmény: pajton (111936)
pajton Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111936

a buboréksapkák vagy a pistorius tányér saját munka vagy félkészáru?

 

Előzmény: hal65 (111928)
pajton Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111935

Ez nagyon komoly! Gratulálok!! (megkeményedtem)

Előzmény: hal65 (111928)
hal65 Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111934

Lényegesen olcsóbb, és nem fogy ki pont akkor amikor nem kéne.

Előzmény: foxrudi (111930)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!