Keresés

Részletes keresés

TTR Creative Commons License 2006.06.07 0 0 1554

Sziasztok,

egy kongresszus kapcsán lenne pár szabadidős napom Lisszabonban, tudnátok ajánlani valami tervet, esetleg linket, ami alapján bejárhatom a város látnivalóit?

Köszi

quilla Creative Commons License 2006.06.05 0 0 1553

Hat bizonyos szinten ez tenyleg igaz a kozlekedesre, de az en gyakorlati helyi tapasztalataim szerint arnyaltabb a dolog, bar osszessegeben tenyleg roszabb itt, mint odahaza.

A portugalok veszettul udvariasak a magyarokhoz kepest, amennyiben pl az ember az autpalya felfutosavjan akar besorolni a forgalomba, avagy dugoban ket savbol egy lesz, vagy mellekutcabol rendorlampa nelkuli helyen ki akar kanyarodni a masik, siman beengedik egymast, lassaitanak, meg is allnak... a gyalogos meg egyenesen a szent tehen kategoria, ha kozelit csak a jardahoz mar esetleg kepesek megallni, de olyat asszem meg nem lattam ami Mo-on pedig mindennapos, hogy a gyalogos man a zebra szelen all es ennek ellenere athajtanak megallas nelkul... szal ebbol a szempontbol nagyon okek.

Nade benne a forgalomban, nem beszelve a fobb utakrol es a palyakrol autos autosnak farkasa. Mennek mint a meszes (kit erdekelnek a sebesseghatarok?!) es ha valamiert megallni, varakozni kenyszerulnek a sorban akkor iszonyuan turelmetlenek es dudalnak mint a hulyegyerekek, meg akkor is ha szemmel lathatoan az elottuk levok sem tehetnek semmit... ja, es roppant szabalytalanul voszonyulnak a kozlekedeshez. Lazan dupla sorban parkolnak szinte mindenhol, szal nem baj nekik, ha nincs parkolohely, akkor megallnak a tobbi mellett, kipattannak a kocsibol, be a veszvillogot es chao, aki utana ki akar jonni mert beszorult az vagy csendben megvarja mig visszaernek vagy esetleg os is nekiall orakat dudalni... ja, es nagyon szeretnek itt felen korforgalomban parkolni (buszok is) es hidakon is rendszeres.

Szal oszessegeben szerintem meredekebb a kozlekedes, de gyalogosnak lenni sokkal jobb itt.

Előzmény: tulipán01 (1551)
LittleSunshine Creative Commons License 2006.06.05 0 0 1552

"Valóban annyira veszélyesen vezetnek a portugálok? "

 

Igen. Tavaly pontosan 903-an haltak meg autobalesetben. Tavalyelott kb. ugyanennyien.

 

Előzmény: tulipán01 (1551)
tulipán01 Creative Commons License 2006.06.02 0 0 1551

Június 17-án utazunk két gyerekkel két hétre Portugáliába, Albufeiraba (ott a szállásunk már adott). AlItaliás repülővel megyünk Lisszabonig. A repülőtéren átvesszük a bérautót és megyünk le délre.

Visszafelé gondoltuk megnézni Lisszabont és környékét. Mindenféle jótanácsot elfogadok (mit érdemes megnézni, kell-e szállást foglalni előre Lisszabon környékén, mennyire drága kinn az élelmiszer, étterem, benzin)Valóban annyira veszélyesen vezetnek a portugálok?

hátmagát Creative Commons License 2006.06.01 0 0 1550

Sziasztok!

Szeretem a jó kávét. Dumálni is szeretek. 15.-étől arra járok. Áll a meghívás? :))

Előzmény: tukis (1494)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.01 0 0 1549

Igaz ami igaz, én magam is Spanyolországon gondolkodom már évek óta, de mivel ez egy portugál fórum, gondoltam, nem hozom szóba, meg érdekelt is, hogy mit mondotok az ottani élettel kapcsolatban.

Visszakanyarodva a topic címéhez: délen tudtok ajánlani természetileg szép helyeket, valami tavacska, hegységszerű képződmény stb, ahol érdemes kirándulni kocsival (nem vagyok nagy túrázó alkat). Pontosan hol találom meg a paratölgy ültetvényeket?

Előzmény: linha (1547)
quilla Creative Commons License 2006.06.01 0 0 1548

Pont az elvarasokra gondoltam, mikor azt mondtam, hogy a musoraik siralmasak. Mert nem varjak el nehogy a kis es kozepsostol de meg a nagycsoportostol sem, hogy onalloan kialljon es verset vagy mas szoveget mondjon. Ha szinhazat adnak elo akkor az ovono olvassa fel a szoveget es ok csak mozognak.. ha enekles van akkor tuti magno megy alatta es maximum a refren az amit ok is megtanultak es enelkik a gepzenevel.

Amugy nincs baj a fejlesztessel az oviban, van uszas meg heti torna is, festenek, rajzolnak, barkacsolnak... a magyarhoz kepest viszont iszonyuan kevesnek talalom a verset es a meset meg az enelkest, es azt emberemtol tudom, hogy a suliban a memoriter (ami szerintem elegge fontos es memoriafejleszto, no meg szeretik is a kicsik) az ismeretlen fogalom.

Az mondjuk fura volt, hogy irni is tanitgatjak a gyereket, marmint persze csak nyomtatottal es foleg a nevet, nade kozepsoben... ok, kart nem tesznek benne. :o)

Előzmény: linha (1546)
linha Creative Commons License 2006.06.01 0 0 1547
Sok buta embert itt is találsz ám! Bár szerintem bárhol, mindenhol. Viszont az idöjárás megfizethetetlen! Ingatlant meg lehet bérelni is, példának a miénk: nappali + 3 hálószoba, nem luxus kivitelü, de egész szép kilátással havi 510€ + rezsi ( 150-200 €). De ha külföldre lenne kedved költözni és vonz a déli klíma, akkor én sokkal inkább ajánlanám a szomszédos nagy országot. Portugáliában nagyon alacsonyak a  bérek, a spanyolok jobban élnek, és nem csak emiatt, de eredendöen vidámabbak is.
Előzmény: Törölt nick (1545)
linha Creative Commons License 2006.06.01 0 0 1546
Hát igen, a magyar. A fiam mellett ( 7 éves) ott kell lennem mint szinkrontolmács, amikor a nagyszülökkel beszél  telefonon... Mi hoztunk még otthonról magyar nyelvü mesekönyveket, nagy örömömre ha nagyon-nagyon ritkán is, de elö szokta venni. Amikor meg képeslapot írunk haza, vele szoktam megíratni, persze diktálom. De legalább ezzel is valamennyire szokja a magyar nyelv másságát. Az biztos, hogy ez a mi dolgunk lesz, magyar ( tanár ) anyukáknak, én semmiképpen nem akarnám, hogy ne tudjanak magyarul. Az itteni oviról annyit, hogy a legjobb, amit valaha láttam, legföképpen azért, mert egy tágas és nagyon jó állapotú épületben, két nagy teremben van az az egy csoport, 21 gyermek, vegyes korúak 3-6-ig, bár most a legtöbben 6 évesek. És van rájuk délelött 5 nevelö-oktató, délután ( espaço lúdico ) meg 2. Nagyon sokat fejlödött már ott, föleg kreativitás terén, és a karácsonyi müsor is elég jó volt. A napot mindig beszélgetéssel kezdik, megbeszélik a világ dolgait, ez szuper. Amit hiányolok, az egy kicsit több "iskolaszagú" munka, Magyaro-n ilyenkor már sokkal keményebben készültek a sulira, mert persze tudták, hogy mit várnak el a gyerekektöl elsö osztályban. Itt minden bizonnyal csak azt várják el, hogy megjelenjen...
Előzmény: quilla (1543)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.01 0 0 1545
Linha,quilla - köszi a válaszokat. Igazság szerint mélyen foglalkoztat, milyen lehet külföldön élni, sajnos a magyar életért a sok buta (senkit nem akarok megbántani ezzel) ember miatt nem rajongok, az időjárás is szörnyű (most éppen 13 fok van), bár egyelőre nincsen pénzem még külföldön ingatlant vásárolni, csak tapogatózom.
Előzmény: quilla (1544)
quilla Creative Commons License 2006.06.01 0 0 1544
Dragabb, dragabb, dragabb. Szerintem... rezsi szempontjabol is (meg ugy is, hogy nincs futes es neha szetfagyok az enyhe telben) meg kaja szempontjabol is... nekunk meg oktatas szempontjabol is egyelore az ovi miatt, de remelem ez valtozhat mer a gatyank ramegy. Ami talan nem dragabb az a ruhazkodas... es a tenger :o))) Talan meg a kozlekedes is dragabb, de erre tag ralatasom nincsen, nalunk a helyit en dragabbnak latom mint odahaza a helyit, de az odahaza az nekunk sem Budapest.
Előzmény: linha (1542)
quilla Creative Commons License 2006.06.01 0 0 1543

Hat nem tudom, az oktatas szinvonaltalansaga (nem csak az allamiban) engem nagyon ijesztget egy ideje, de erre nincs alternativa, mert ahogy latom (meg irod) a magansuli is a penzrol szol eslo sorban es nem a tananyagrol... szal nagyon tartok az itteni suliktol, de majd legyurom magamban ezt mert alternativa nem nagyon van. (jomagam nemettanarkent vegeztem, bar suliban csak gyakorlaton jartam, nem tanitottam)

Majd kesobb aztan mehet a gyerek magyar szemeszterre haza, mint az otthoni jomoduak kuldom amerikaba meg angliaba a gyermekeiket kitekintesre :oD

Amugy a maganovinkkal szemben is vannak fenntartasiam... a gyerek imadja es nincs is baj a nevelokkel sem, sot van koncepcioja is a napjuknak szal nem csak megorzes, de amiket musor cimszo alatt (fiesta das finalistas meg karacsony) eloadtak azon en leginkabb sirni szerettem volna emlekezve a magyar ovikra... de egyedul voltam ezzel mert a tobbi szulo meg nagy ovacioval vette hogy bohocot csinaltak pl a masfel eves gyerekebol a szinpadon :o(

off lesz a kerdes, de mi ujsag a magyar irassal olvasassal? mi erre a megoldas? probaltal ezzel valamit kezdeni vagy majd kesobb? talan nem celszeru elsoben... de nem tudom, ez is egy mumusom.

Előzmény: linha (1541)
linha Creative Commons License 2006.06.01 0 0 1542
Korlov, igazad van a recepcióval kapcsolatban. Azóta megkérdeztem a férjem, ö is épp ezt az éttermet ajánlotta volna ott a környéken. És hogy itt olcsóbb-e az élet? Hát nem, és nem csak az ingatlan árakat nézve. Hozzáteszem, hogy nem Budapesttel hasonlítom össze. Lehet, hogy másnak más a véleménye, kíváncsian várom a hozzászólásokat.
Előzmény: Törölt nick (1539)
linha Creative Commons License 2006.06.01 0 0 1541
Na, az én fiam is épp egy EB1-be jár, kicsi is, ezért fele délelöttös, a másik fele meg délutános, az enyém 12:45 - 18:15 van ott. A színvonal... hát nem túl magas. Én magam is tanerö lévén odahaza egy gimnáziumban tanítottam, ezért tudom, hogy egy tanévben szigorúan meg kell lenni 185 tanítási napnak, amikor tényleg tanítás folyik, nem pl. diáknap, vagy hasonlók. Kíváncsi vagyok, itt mennyire jön ki évvégére, de tuti, hogy jóval kevesebb lesz. Pl. a választások utáni hétfökön sosem volt tanítás, mert el kellet pakolni a fülkéket - jó kifogás, nem? Amikor meg ott vannak, akkor azért dolgoznak sokat, de ahhoz, hogy tényleg okosodjon az a gyerek, sokat kell itthon hozzáadni. Viszont az alternatíva az csak magán iskola lehetne, amire meg nincs pénz sem, másrészt ott meg a ki a gazdagabb versenybe sem szeretnénk mindenképpen beszállni, még akkor sem, ha azok lennénk... De azért azt is el kell modanom, hogy sokminden jóra is nevelik a gyerekeket, pl. felebaráti szeretet, udvariasság, stb.
Előzmény: quilla (1536)
naish73 Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1540

Portugal LP 2003. márciusi eladó 3500 Ft.

b.l@freemail.hu 

Törölt nick Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1539

Linha!

Neked is koszi a valaszt, a recepcion azert nem akartam-akarok erdeklodni, mert sokszor elofordul, hogy olyan helyet ajanlanak, ahonnan kapnak egy kis jutalekot, dragabb, esetleg meg le is huzzak szegeny turistat, ezert gondoltam olyan embertol megkerdezni, akinek szemelyes tapasztalatai vannak es tudja, hova is jarhatnak a helyiek is, mert ott valoszinuleg jol foznek. Mellesleg en sem laknek olyan nagy varosban, szerintem mindig a fovaros mellett 30-60 km-es sugarban erdemes letelepedni, ahonnan konnyen bejuthat az ember, ha akar valamit. Na de ezt hagyjuk, elvegre ez a topic nem errol szol elsosorban. Azert hadd kerdezzem meg: milyenek arrafele az ingatlanarak, olcsobb az elet, mint Mo-on?

 

Előzmény: linha (1532)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1538

Telebele!

Koszi a valaszt, ugy nezem az a hely nem lesz messze a hoteltol, mindenkeppen el fogok menni.

Amugy baratnommel megyunk lisszaboni varoslatogatasra, aztan irany az oceanpart delen, Lagos mellett Praia da Luzban fogunk tovabb kalandozni. Osszesen 11 napot leszunk kint.

Előzmény: telebele (1531)
tomcsek Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1537
Sziasztok!Egy technikai kérdésem volna.Kb. este 10-11 körül kéne majd eljutnom a Gare de Oriente-töl a Marques de Pombal-ig.Van még jó tömegközlekedés ilyenkor vagy marad a taxi?Ha az utóbbi,akkor kb.mennyibe kerül?Elöre is köszönöm.Tom....
quilla Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1536
(azert tartok egy kicsit az onkormanyzati sulitol... merugye a szinvonal... ize... de majd azert jol szemrevetelezem, sok jot nem hallottam, de ennyi rosszat meg elhinni nem akarok, es ami nekunk egyetlkenkent szoba joheto EB1 az kicsi es tulkeppen nem nagy terulet tartozik oda, szal hathanatha... egy ismerosunknel most ugy tunik bejott ez a videki EB1 es egy nagyon lelkes es raero tannenit kaptak)
Előzmény: linha (1534)
quilla Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1535

Nalunk sajna szoba nem johet az allami, ahoz nem vagyunk eleg kispenzuek :( szal maganovi... es jaja, a tizszerese ugy mindennel egyutt nagyjabol stimmel. Bar lehet, hogy csak kilenc :o)) De a beiratkozasi dijjal meg az extrakkal mar nagyjabol megvan a tiz is. De nem adtuk fel a remenyt, a suli az allami lesz remelhetoleg!

Ja, az allami ovi azert sem jatszott mert ahoz ugye regisztralt lakosnak kellett von minimum lenni, hogy igenyeljuk (a kis jovedelem melle meg) de a papirok akkor meg nem voltak meg, mikor az ovi mar szukseges volt.

Előzmény: linha (1534)
linha Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1534
Az ismeretségi kör szükössége nekem is ismerös... Meg az óvodai kirándulások is. A tiéd is önkormányzatiba jár? Számunkra ez volt a lehetö legkellemesebb meglepetés, amikor felvették oda. Így havi kb. 30 €-ból minden ki van fizetve, a magán ovik meg olyan 10-szeresébe kerülnének...
Előzmény: quilla (1530)
linha Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1533

Kedves Telebele!

 

Téged sem érdekelne az 1528-as hozzászólásomban leírt pénzkereseti lehetöség?

 

Linha

Előzmény: telebele (1531)
linha Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1532

Szia Korlov!

 

Én szerencsére  nem Lisszabonban, hanem onnan olyan 20 km-re lakom, ezért a várost ilyen részleteiben nem is nagyon ismerem, étterembe is nagyon ritkán járok. Szerencsére telebelével más a helyzet... Még javasoltam volna, hogy érdeklödd meg a recepción a dolgot.

Kellemes itt tartózkodást!

 

Előzmény: Törölt nick (1529)
telebele Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1531

az Admirante Reis-en 117 szám alatt van egy étterem a Portugália, szerintem kiprobalhatod éjjel 1:30-ig van nyitva. ott mindenféle kajat talahasz a "sea food"-tol kezdve a "bife"-n keresztul a portugal specialitásokig mindent megtalalhatsz.

jó etvagyat.

ha szabad megkerdeznem meddig maradsz kint es milyen celbol jossz.

én is Liszabon kornyéken lakom, a folyo másik oldalan.

Előzmény: Törölt nick (1529)
quilla Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1530

Hat tenyleg nem tipikus portugal :o) Mondjuk az enyim sem eppen az de alvas teren genetikailag portugalra van kodolva :o)))

A penzkereset jol jonne, de sajna ket baj van ezzel: nem nagyon van kiterjedt ismerosi korunk, mondhatni egy kezem eleg, hogy megszamoljam oket, masreszt gyakorlatitapasztalat, hogy nekem ez a tipusu munka nem jatszik, ennyire magam ura nem szeretek lenni mert terhesnek erzem.

Csajszi mar jobban van, de lemaradt ma az ovis gyereknapi kirandulasrol szegeny :o(

Előzmény: linha (1528)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.31 0 0 1529

Kedves Linha!

Nem olvastam vegig a forumot, de ha jol vettem le par hozzászolasodat, akkor Te Lisszabonban laksz, ugye?

Én jovo heten megyek Portugaliaba, 4 napot leszek Lisszabonban, az Almirante Reisen levo Travel Parkban lesz a szobam, az erdekelne, a kozvetlen kozeleben ismersz-e jo ettermet, ahova egy faradt utazo jo szivvel betérhet?

Azért kérdezem, mert este érkezem a hotelbe és nem szeretnek felesleges koroket roni a varosban ehesen. Koszonom valszod. 

Előzmény: linha (1528)
linha Creative Commons License 2006.05.29 0 0 1528

Sajnálom az apróságot, sose jó betegnek lenni, de höségben talán a legrosszabb. Mellesleg az én párom is portugál, de nálunk ö az, aki korán kel és kelti a bandát, tudom, nem tipikus portugál...

Van-e nektek arra Porto környékén sok ismerösötök? Ha érdekel, van egy pénzkereseti lehetöség, osztrák termékek értékesítésével ( Original Grander Technologie ), nem piramis rendszerü, mint a Herbalife és hasonlók, hanem tiszta jutalékos dolog. Én használom és értékesítem a technológiát és van sok elégedett portugál ügyfelem. Olvass bele itt: www.jardimdagua.pt és ha érdekel, jelentkezz! Az egész országban keresnek értékesítöket.

Csak úgy megjegyzem, többek között van egy nagyon jó napfényvédö krémük és napozás utáni krémük is... ( De nem a kozmetika a fö termék )

Jobbulást a kicsinek!

Előzmény: quilla (1526)
quilla Creative Commons License 2006.05.28 0 0 1527
Hat eselyes, hogy jo idod legyen, de a kalapodat odahaza ne hagyd! Vagy szmits ra, hogy elso alkalommal be kell szerezned egyet, ha szabad eg alatt maszkalsz...
Előzmény: tomcsek (1525)
quilla Creative Commons License 2006.05.28 0 0 1526

Na mi a part kozelebe sem jutottunk ma, csak kozelebbi ismeretsegbe kerultunk az anjos da noite egyik brazil doktornojevel, meg egy 39 fokos lazzal, mandulagyulanak latszik... szal itt ma nincs tengerezes. A jovo heten meg storno az ovi is...

Nalunk, mivel a parom portugal, total elkepzelhetetlen, hogy 8.ra leerjunk barmifele partra :D Ez tejes keptelensegnek hangzik, bar en barmikor kepes lennek eme mutatvanyra, de o asszem ha nagyon erolkodne akkor sem :o)) De ha fel tiz korul leerunk akkor meg mindig koran erkezunk a nepekhez kepest... en ugy sem birok egy-masfel oranal tobbet, nem birom sajna a direkt napot... illetve nem en, a borom nem :)

Előzmény: linha (1524)
tomcsek Creative Commons License 2006.05.28 0 0 1525
Sziasztok!Remélem a klímát nemsokára én is élvezni fogom!:-)Még 6 nap és ott vagyok!!!!!Üdv. mindenkinek!Tom

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!