-Nem tudom, a mosással a málna esetében nem viszel-e be a cefrébe feleslegesen sok vizet.
-Azt hiszem (saját vélemény, lehet, hogy alaptalan) a málnánál nem nagyon szükséges a pektinbontó. De lehet, hogy tévedek.
-Én itt a Fórumon azt tanultam, hogy az élesztővel való beoltást minél hamarabb el kell végezni, hogy a fajélesztőknek ne a késlekedés alatt elszaporodott vadélesztő törzsekkel kelljen először megbirkózniuk. Szóval szerintem a másnapi élesztővel való beoltás egy kis hiba volt. Azt azonnal, a málna pépesítése után kellett volna megtenni.
-Azt gondolom, hogy igen-igen rossz cefre indokolná az 50-nél való leállást. Szerintem sok alkoholt kidobtál. Ahogyan már más is kérdezte, én is kérdezem, hogy az 50-nél való leállást mi indokolta?
-A kozmaolajat utólag is szűrheted. Az egy napig fagyasztóban dideregtetett pálinkát vattakorongon átcsorgatod. Utána ismételd meg a szárazpróbát.
Én az utólagos kozmaolajszűrésre készítettem egy egyszerű kis alkalmatosságot. Két 5 literes ásványvizes palacknak ollóval levágtam az alját, majd az egyiket az alkotója (palástja) mentén felvágtam. Ezt a felvágott palackot, mint egy harisnyát, "ráhúztam" a másik, nem felvágott palackra, úgy, hogy közészigetelés gyanánt tettem egy réteg vattát. Ez akadályozza meg, hogy az átcsorgás nem rövid ideje alatt felmelegedjen a pálinka.
A belső palack kupakjának belsejét sniccerrel óvatosan kivágtam, oly módon, hogy a zárást biztosító karima még teljesen sértetlen maradjon. Ide illesztek be két darab, méretre körbevágott kozmetikai vattakorongot, majd a kupakot visszatekerem. Így a kupak gyönyörűen rászorítja a korongot a palack szájára. Szűrés után a vattakorongot mindenféle nyomkodás, és hirtelen mozdulat nélkül emeld le a palackkal az átfejtő edényről, hogy a kozmaolajjal telített vatta nehogy átengedjen a szűrt anyagból.
Ne az üres poharat szagolgasd. Ügyelj rá, hogy mindig tele legyen. :-)))
(Jaj de rosszat álmodtam éjszaka! Azt álmodtam, hogy rengeteg gyönyörű körténk termett. Ami eddig még nem volna baj, de a párom meghámozta, és lekvárt főzött belőle. Most mondjátok meg! Verejtékben fürödve ébredtem.
Engem is érdekelne mi történt,tegnap nem voltam gép elött,Öregcimbivel 530kg s.barackot becefréztünk.G.magyar, kevés Pannóniával,zúzás festékkeverővel,pektinbontó,tápsó,kénsav(2.8PH),
Valóban önmagában kevés, de én azért örültem, mert a szakirodalom szerint a málnának 3-5% a kihozatala, azaz nekem a kb. 22 liter cefrémből 6.5-1.1L 50%-os pálinka várható, és nekem az 5% jött össze. Annyi, hogy a 4.65/3=1.65 valóban, de csak 20%-os volt az alszesz.
55-től kezdve kb decinként külön-külön pohárba csorgattam a kifolyót. 50-nél éreztem erőteljesen a "főtt fazék ízt" és a szaga sem volt már jó, így igen, ami az alatt jött, azt bizony kidobtam.
Előpárlatot így: első 0.5% kóstolás nélkül kidobtam, aztán 0.5%-onként (esetemben kb 2 cent) külön poharakba. Az első ilyen poharat szaglás és ízlelgetés után még kiöntöttem, a többit beletettem így 1% előpárlatot választottam el.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szia!
Köszi a beszámolót. A kozmaolajat leküzdötted végül, ezt is le fogod. Ha nem is az eddigieknél, de az ezután készülő pálinkáknál. Itt biztos, hogy kapsz hasznos tanácsot. Viszont részletesebb infók kellenének hozzá. Pl.- az elválasztásokról. 50- nél azért állsz le, mert ott már érzed a "rosszat"? Előpárlatot mennyit veszel el és hogy?
Ígértem pár héttel ezelőtt málna tapasztalatokat (mikip nickkel ugyan, de ez lényegtelen). Következzen hát:
22kg málnám volt. Óvatosan megmostam, fúrószárral pépesítettem (30 literes hordóban), adtam hozzá pektinbontót. A pH-n meglepődtem, mert 3.3 volt, azért adtam hozzá kis citromsavat, levittem 3-ra.
Másnap reggel élesztőztem. Három nappal később tettem rá kotyogót (addig napi 2x kevergetés), amit 2-3 nap múlva már nem nagyon mozgatott. Végig intenzív CO2 réteg volt felette, gyufa a hordó szájánál aludt el gyakorlatilag. Minden nap 1x óvatosan lenyomkodtam a bundát.
Élesztőzés után 10 nappal főztem le, mert akkor értem rá... Addigra már nem éreztem édeset a cefrén, egy nagyon savanyú és nem túl erős málnabor lett :)
Az alszesszé főzést részletesen jegyzeteltem, de azzal most nem untatnék senkit, a lényeg, hogy lett 4,65L 20%-os alszesz. Elégedett voltam.
Tisztázásnál 68%-on indult meg, 55%-os kifolyónál kezdtem el csekkolni az ízeket és végül 50% alatt ami jött azt már nem tettem bele. Így lett 8.5dl 61%-os pálinkám, amit 48%-ig higítottam.
Sajnos már rotyogott az alszesz, amikor eszembe jutott, hogy a nagy sietségben bizony nem szűrtem a kozmaolajat...
Most pedig a kérdések: a 48%-ra higított pálinka eléggé opálos lett. Ez csak a kozmaolaj leszedés hiányának köszönhető, vagy valami mást is elronthattam? (Kipróbáltam az itt olvasott kávéfilter+vattapamacs szűrést, az opálosság eltűnt.)
Valamint egy sokkal zavaróbb dolog: fogyasztás után a pohárban maradt maradékot megszagolva (szárazteszt?) a pálinkám büdös (üvegből, illetve megtöltött poharat szagolva nagyon kellemes). Olyan tipikusan rosszfajta pálinka szaga van. Ami elszomorít, hogy különböző gyümölcsök esetében (eddig alma, meggy és málna tapasztalat van) ugyanazt a szagot érzem, tehát mintha nem a cefrézéssel lenne probléma, hanem a főzéssel. Ez is a kozmaolaj? Vagy a főzőm? (Ami egyébként ilyen: http://www.palinkafozo-gep.hu/?78,hu_palinkaf%C5%91z%C5%91-10-literes-premium-h%C5%91fokmer%C5%91vel) Vagy valami más?
Köszi! Ha felállítom 170mbar-ra és a gázzsámoly állítólyával szabályzom a fűtést az ugy jo? És akkor nem piszkálom a nyomáscsökkentőt megveszem, felszerelem, beállítom 170mbar-ra és többet nem piszkálom. Igy teljesen kilehet fogyasztani a palackot? Nem kell állítgatni és biztonágos is? Te hogyan használod? Fel is tudja fűteni a cserép aljú 50 literes főzőmet?
Köszönöm mindenki segítségét. Ki vettem alóla a lemezt és közvetlenül a zsámolyra tettem (meg állt rajta :) ) és a 6-7 óráról le csökkent a főzési idő 2,5 órára :) Még az üstházat kipróbálom, hátha még ez is csökken :)
Úgy képzeljük el ezt a gombát,hogy amikor dolgozik szépen erjeszt ,termeli az alkoholt ,amit mi nagyon szeretünk. Abban az esetben amikor oxigénhez jut, azonnal el kezd szaporodni és közben nem végzi az áldásos tevékenységét és még eszik is a finom cefrénkből. Amikor már begerjedt a forrás csak óvatosan a bundát lenyomni és nem piszkálni fölöslegesen.
Sziasztok! Kezdő főző vagyok. Első lepeskent vettem egy ipari savallobol készült 50literes cseréppel kirakott aljú pálinka fozot. Össze állítottam. Gazzal szeretnek fűteni. Szereztem egy gaz zsamolyt de sima gaztuzhelyes nyomascsokkentovel nem ég normálisan. Tudnátok ajanlani,hogy mit tegyek, hogy biztonsagosan tudjam használni? Jelenleg nyomás csökkentő nélkül használom de ha kevés lesz a gaz elméletileg fennáll a vissza szívás, vissza égés veszélye. Mit ajanlotok? Esetleg talaltam acetilen visszaeges gatlot a neten, az jó lehet a PB palackra a nyomás csökkentő helyett? Vagy ha tudtok szíves fogadok linket ahonnan cakk pakk zsamolyostol csokkentostol tudok rendelni komplett fűtő szettet amit biztonságosan tudok használni és fel is fűti az 50liter cefremet? Vagy esetleg állítható nyomás csökkentő? De az mennyire biztonsagos? Hogyan kell használni? Segítséget előre is köszönöm!