Keresés

Részletes keresés

schlumberger Creative Commons License 2015.07.15 -1 1 112116

A lekvár a pálinka abortusza... )

 

:-))))))

Előzmény: In Lak'ech (112114)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.07.15 0 2 112115

-Nem tudom, a mosással a málna esetében nem viszel-e be a cefrébe feleslegesen sok vizet.

 

-Azt hiszem (saját vélemény, lehet, hogy alaptalan)  a málnánál nem nagyon szükséges a pektinbontó. De lehet, hogy tévedek.

 

-Én itt a Fórumon azt tanultam, hogy az élesztővel való beoltást minél hamarabb el kell végezni, hogy a fajélesztőknek ne a késlekedés alatt elszaporodott vadélesztő törzsekkel kelljen először megbirkózniuk. Szóval szerintem a másnapi élesztővel való beoltás egy kis hiba volt. Azt azonnal, a málna pépesítése után kellett volna megtenni.

 

-Azt gondolom, hogy igen-igen rossz cefre indokolná az 50-nél való leállást. Szerintem sok alkoholt kidobtál. Ahogyan már más is kérdezte, én is kérdezem, hogy az 50-nél való leállást mi indokolta?

 

-A kozmaolajat utólag is szűrheted. Az egy napig fagyasztóban dideregtetett pálinkát vattakorongon átcsorgatod. Utána ismételd meg a szárazpróbát.

Én az utólagos kozmaolajszűrésre készítettem egy egyszerű kis alkalmatosságot. Két 5 literes ásványvizes palacknak ollóval levágtam az alját, majd az egyiket az alkotója (palástja) mentén felvágtam. Ezt a felvágott palackot, mint egy harisnyát, "ráhúztam" a másik, nem felvágott palackra, úgy, hogy közészigetelés gyanánt tettem egy réteg vattát. Ez akadályozza meg, hogy az átcsorgás nem rövid ideje alatt felmelegedjen a pálinka.

A belső palack kupakjának belsejét sniccerrel óvatosan kivágtam, oly módon, hogy a zárást biztosító karima még teljesen sértetlen maradjon. Ide illesztek be két darab, méretre körbevágott kozmetikai vattakorongot, majd a kupakot visszatekerem. Így a kupak gyönyörűen rászorítja a korongot a palack szájára. Szűrés után a vattakorongot mindenféle nyomkodás, és hirtelen mozdulat nélkül emeld le a palackkal az átfejtő edényről, hogy a kozmaolajjal telített vatta nehogy átengedjen a szűrt anyagból.

 

-

Előzmény: Marquetym (112098)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.07.15 0 3 112114

Ne az üres poharat szagolgasd. Ügyelj rá, hogy mindig tele legyen. :-)))

 

(Jaj de rosszat álmodtam éjszaka! Azt álmodtam, hogy rengeteg gyönyörű körténk termett. Ami eddig még nem volna baj, de a párom meghámozta, és lekvárt főzött belőle. Most mondjátok meg! Verejtékben fürödve ébredtem.

És ez jutott eszembe:

 

A lekvár a pálinka abortusza... )

Előzmény: Marquetym (112098)
passass Creative Commons License 2015.07.15 0 0 112113

Köszönöm :

1x volt első nap  keverés amikor még el sem indult.

Akkor érdeklődtem mert sejtettem .hogy az Oxigén nem barátja az erjedésnek.

Most naponta bunda aláfordít .

Szépen beszélget. 26, C.hűvös helyen .

Előzmény: körte51 (112092)
zsorsz Creative Commons License 2015.07.15 0 0 112112

Engem is érdekelne mi történt,tegnap nem voltam gép elött,Öregcimbivel 530kg s.barackot becefréztünk.G.magyar, kevés Pannóniával,zúzás festékkeverővel,pektinbontó,tápsó,kénsav(2.8PH),

Oetker élesztő,ma reggelre szépen ketyeg 17 fokos pincében.

Előzmény: Figyelget (112107)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2015.07.15 0 0 112111

Köszönöm a segítő tanácsokat!:-)

Marquetym Creative Commons License 2015.07.15 0 0 112110

Valóban önmagában kevés, de én azért örültem, mert a szakirodalom szerint a málnának 3-5% a kihozatala, azaz nekem a kb. 22 liter cefrémből 6.5-1.1L 50%-os pálinka várható, és nekem az 5% jött össze. Annyi, hogy a 4.65/3=1.65 valóban, de csak 20%-os volt az alszesz.

Köszi, M.

Előzmény: golyós (112101)
TINTUS Creative Commons License 2015.07.15 0 0 112109

Akkor csak kicsi mozdulatokkal , finoman.

Előzmény: snapszmester (112088)
Marquetym Creative Commons License 2015.07.15 0 0 112108

Szia!

 

55-től kezdve kb decinként külön-külön pohárba csorgattam a kifolyót. 50-nél éreztem erőteljesen a "főtt fazék ízt" és a szaga sem volt már jó, így igen, ami az alatt jött, azt bizony kidobtam.

Előpárlatot így: első 0.5% kóstolás nélkül kidobtam, aztán 0.5%-onként (esetemben kb 2 cent) külön poharakba. Az első ilyen poharat szaglás és ízlelgetés után még kiöntöttem, a többit beletettem így 1% előpárlatot választottam el.

 

Köszi,

M.

Előzmény: Figyelget (112103)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.15 0 0 112107
:-)
Előzmény: zsorsz (112105)
balint9119 Creative Commons License 2015.07.15 0 0 112106

Helo erdeklodnek hogy nincs e valakinek trafo olaja?

 vagy mivel lehetne hejetesiteni?

zsorsz Creative Commons License 2015.07.15 0 4 112105

Talán a slejm nehezen akar felszakadni?:)

Előzmény: Figyelget (112102)
sogi01 Creative Commons License 2015.07.15 0 0 112104

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (112072)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.15 0 0 112103
Szia!
Köszi a beszámolót. A kozmaolajat leküzdötted végül, ezt is le fogod. Ha nem is az eddigieknél, de az ezután készülő pálinkáknál. Itt biztos, hogy kapsz hasznos tanácsot. Viszont részletesebb infók kellenének hozzá. Pl.- az elválasztásokról. 50- nél azért állsz le, mert ott már érzed a "rosszat"? Előpárlatot mennyit veszel el és hogy?
Előzmény: Marquetym (112098)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.15 0 0 112102
Kicsit nem figyelgetek és máris lemaradok. :-(( Mi történt? Gondolok itt a "khm"-re, meg a törlésekre. Ha valaki megsúgná(akár privátba) megköszönném.
golyós Creative Commons License 2015.07.15 0 0 112101

Nos a 4,65/3 az durván 1.55 . Kb. ennyi 60 fokos pálinkának kellett volna lennie.....

A többit kidobtad.... A 8.5dl a közel másfél literhez képest igen durva eltérés, de hát az aranyból is veszik el.....

üdv.g.

 

 

Előzmény: Marquetym (112098)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.14 0 0 112100

khm.....

Marquetym Creative Commons License 2015.07.14 0 0 112098

Sziasztok!

 

Ígértem pár héttel ezelőtt málna tapasztalatokat (mikip nickkel ugyan, de ez lényegtelen). Következzen hát:

 

22kg málnám volt. Óvatosan megmostam, fúrószárral pépesítettem (30 literes hordóban), adtam hozzá pektinbontót. A pH-n meglepődtem, mert 3.3 volt, azért adtam hozzá kis citromsavat, levittem 3-ra.

Másnap reggel élesztőztem. Három nappal később tettem rá kotyogót (addig napi 2x kevergetés), amit 2-3 nap múlva már nem nagyon mozgatott. Végig intenzív CO2 réteg volt felette, gyufa a hordó szájánál aludt el gyakorlatilag. Minden nap 1x óvatosan lenyomkodtam a bundát.

Élesztőzés után 10 nappal főztem le, mert akkor értem rá... Addigra már nem éreztem édeset a cefrén, egy nagyon savanyú és nem túl erős málnabor lett :)

Az alszesszé főzést részletesen jegyzeteltem, de azzal most nem untatnék senkit, a lényeg, hogy lett 4,65L 20%-os alszesz. Elégedett voltam.

 

Tisztázásnál 68%-on indult meg, 55%-os kifolyónál kezdtem el csekkolni az ízeket és végül 50% alatt ami jött azt már nem tettem bele. Így lett 8.5dl 61%-os pálinkám, amit 48%-ig higítottam.

 

Sajnos már rotyogott az alszesz, amikor eszembe jutott, hogy a nagy sietségben bizony nem szűrtem a kozmaolajat...

Most pedig a kérdések: a 48%-ra higított pálinka eléggé opálos lett. Ez csak a kozmaolaj leszedés hiányának köszönhető, vagy valami mást is elronthattam? (Kipróbáltam az itt olvasott kávéfilter+vattapamacs szűrést, az opálosság eltűnt.)

 

Valamint egy sokkal zavaróbb dolog: fogyasztás után a pohárban maradt maradékot megszagolva (szárazteszt?) a pálinkám büdös (üvegből, illetve megtöltött poharat szagolva nagyon kellemes). Olyan tipikusan rosszfajta pálinka szaga van. Ami elszomorít, hogy különböző gyümölcsök esetében (eddig alma, meggy és málna tapasztalat van) ugyanazt a szagot érzem, tehát mintha nem a cefrézéssel lenne probléma, hanem a főzéssel. Ez is a kozmaolaj? Vagy a főzőm? (Ami egyébként ilyen: http://www.palinkafozo-gep.hu/?78,hu_palinkaf%C5%91z%C5%91-10-literes-premium-h%C5%91fokmer%C5%91vel) Vagy valami más?

 

Köszi a tippeket előre is.

körte51 Creative Commons License 2015.07.14 0 0 112096

Beállítottam középre és a zsámolyon állítom a tüzet.  Jó és biztonságos . 60 literes a főzőm  ,jó lesz  a Tiédhez is.

Előzmény: erkelrambo (112095)
erkelrambo Creative Commons License 2015.07.14 0 0 112095

Köszi! Ha felállítom 170mbar-ra és a gázzsámoly állítólyával szabályzom a fűtést az ugy jo? És akkor nem piszkálom a nyomáscsökkentőt megveszem, felszerelem, beállítom 170mbar-ra és többet nem piszkálom. Igy teljesen kilehet fogyasztani a palackot? Nem kell állítgatni és biztonágos is? Te hogyan használod?  Fel is tudja fűteni a cserép aljú 50 literes főzőmet?

 

Köszi!

Előzmény: körte51 (112094)
körte51 Creative Commons License 2015.07.14 0 1 112094
Előzmény: erkelrambo (112091)
Jozso27 Creative Commons License 2015.07.14 0 0 112093

Köszönöm mindenki segítségét. Ki vettem alóla a lemezt és közvetlenül a zsámolyra tettem (meg állt rajta :) ) és a 6-7 óráról le csökkent a főzési idő 2,5 órára :) Még az üstházat kipróbálom, hátha még ez is csökken :)

Köszönöm még1x

 

Üdv.

Előzmény: hal65 (111987)
körte51 Creative Commons License 2015.07.14 0 0 112092

Úgy képzeljük el ezt a gombát,hogy amikor dolgozik szépen erjeszt ,termeli az alkoholt ,amit mi nagyon szeretünk. Abban az esetben amikor oxigénhez jut, azonnal el kezd szaporodni és közben nem végzi az áldásos tevékenységét és még eszik is a finom cefrénkből. Amikor már begerjedt a forrás csak óvatosan a bundát lenyomni és nem piszkálni fölöslegesen.

Előzmény: passass (112082)
erkelrambo Creative Commons License 2015.07.14 0 0 112091

Sziasztok! Kezdő főző vagyok. Első lepeskent vettem egy ipari savallobol készült 50literes cseréppel kirakott aljú pálinka fozot. Össze állítottam. Gazzal szeretnek fűteni. Szereztem egy gaz zsamolyt de sima gaztuzhelyes nyomascsokkentovel nem ég normálisan. Tudnátok ajanlani,hogy mit tegyek, hogy biztonsagosan tudjam használni? Jelenleg nyomás csökkentő nélkül használom de ha kevés lesz a gaz elméletileg fennáll a vissza szívás, vissza égés veszélye. Mit ajanlotok? Esetleg talaltam acetilen visszaeges gatlot a neten, az jó lehet a PB palackra a nyomás csökkentő helyett? Vagy ha tudtok szíves fogadok linket ahonnan cakk pakk zsamolyostol csokkentostol tudok rendelni komplett fűtő szettet amit biztonságosan tudok használni és fel is fűti az 50liter cefremet? Vagy esetleg állítható nyomás csökkentő? De az mennyire biztonsagos? Hogyan kell használni? Segítséget előre is köszönöm!

Öreg Halász-) Creative Commons License 2015.07.14 0 0 112090

Sajnos képet nem tudok produkálni.próbáltam méreteket adni,és azt tudok ,ha kell bővebben is megadni.

Előzmény: TINTUS (112086)
snapszmester Creative Commons License 2015.07.14 0 1 112089

Ok. Elég a +

Előzmény: kozmaolaj (112080)
snapszmester Creative Commons License 2015.07.14 0 0 112088

Csatlakozom tanult kollégám véleményéhez. Főerjedés alatt lehet keverni, de a habarcskeverőt erjedés közben el lehet felejteni. 

Előzmény: TINTUS (112087)
TINTUS Creative Commons License 2015.07.14 0 0 112087

Kíváncsi lennék itt Snapszmester véleményére.

Előzmény: barkócza (112084)
TINTUS Creative Commons License 2015.07.14 0 0 112086

Szerintem előbb Te adj közre egy pontos és egyértelmű rajzot kiinduló alapként és tegyél fel pár képet.

Előzmény: Öreg Halász-) (112085)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2015.07.14 0 0 112085

Sziasztok!

Adott egy 53 cm átmérőjű ,dupla falu  ,söröshordóból készült készülék..

A dupla fal az aljától mérve 35 cm, olajjal feltöltve.

Szeretnék készíteni hozzá egy üstházat,de bizonytalan vagyok a méretezésében.

Tudnátok tanácsot adni? Mennyi legyen az átmérő, a magassága,mennyire lógjon bele az üstházba a főző.stb.?

Fatüzelésü lenne!

 

Köszönök előre is minden javaslatot, esetleg vázlatot!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!