Keresés

Részletes keresés

Li-Em Creative Commons License 2009.04.28 0 0 247

Okés akkor azt is megveszem.

Megvettem a Compo hosszúhatásút kiszórtam hétvégén a tujaim alá mert elég gyatrán néznek ki kipróbálásra:),és belocsoltam utánna,az nem baj?

Köszi

Előzmény: natenedu (246)
natenedu Creative Commons License 2009.04.27 0 0 246
Szerintem az pont jó (mármint a savanyú talajt kedvel a ciprus)
Nem találtam, de ha a kertészet amelyik nem tudja megmondani mit árul, attól ne vegyél semmit.
Ha nem közvetlenül kapja a hideg vizet akkor természetesen nem sokkolod.

Sok sikert hozzá, elég igénytelen növény nem kell túl aggódnod.
Előzmény: Li-Em (245)
Li-Em Creative Commons License 2009.04.24 0 0 245

Szia!

Köszi a válaszokat:)

Meg tudod mondani a Substral trágyának a pontos nevét,mert csak olyt találtam amit olyan növényeknek ajánlanak akik a savanyú földet szeretik:(.

Hogyhogy ne sokkoljam a 10 fokos vízzel??Csöpögtető rendszer lesz alattuk abból pedig 10 fokos víz jön.

Akkor ezek szerint már mikor elültettem akkor meg lehet csipegetni?De ha ősszel ültetem akkor azt már nem lehet csipkedni?De akkor meg tavasszal nehéz lesz:((.

Na jó akkor viszont most kéne elültetnem,na ez ám a dilemma.

Nem találtam most a bauhaus internetes honlapján leylandit.

Sikerült utánnanézni hogy milyen fajta?

Én ma voltam a Hungaroplant diszkontjában és a 80/100 cm-ek kb 1800-2000 ft körül voltak,de baromira nnem tudták megmondani miylen fajta:((,pláne hogy ebből is vannak gyorsabb és lassabb növekedésűek.

Egyébként kitaláltam hogy 1 méter szélesen és 1 méter mélyen asszem kicserélem a talajt alattuk,plusz kapják amit megbeszéltünk:))

 

Előzmény: natenedu (244)
natenedu Creative Commons License 2009.04.24 0 0 244
Szia,

- Mehet rögtön a hosszú hatású, pont az a jó benne, hogy fény és eső hatására oldódik nem azonnal.
- A levéltrágyát akkor szoktam kipermetezni ha kezd a "sötétzöld" színe fakulni. Ez gyakorlatilag azonnal felszívódik. Még csak egy év tapasztalatom van, de 11 fára elég volt egy zacskó (~200l) permetvíz. Bár az elején locsolókannából öntöztem ki, akkor gazdaságtalanabb volt.... nem tudok egzakt választ adni, akkor kell használni amikor látod, hogy szükség van rá. Látni fogod ne félj.
- Kútvízed 99%, hogy kemény lesz neki. Nem fog tragédia történni ha azzal locsolsz sem, legfeljebb kicsit hajlamosabb lesz a barnulásra. De közvetlenül ne sokkold a 10 fokos kútvízzel, főleg majd nyáron vigyázz.
- Igen áprilistól júliusig lehet nyírni, később már elfagyhatnak az új hajtások. A élénkzöld részét (friss hajtást) lehet metszeni 2/3 részben. Tetejét ne bántsd. Jó lenne ha valaki megírná a fás rész metszésében szerzett tapasztalatait, mert szerintem szükség lenne rá és láttam is már olyat amit így metszettek egészen csecsemő kora óta és gyönyörű tömör sövény lett belőle. Felül is zárt. Csak én gyáva vagyok belevágni, mert sehol sem írják, hogy ez így "legális"

- Itt születtek: http://www.abelia-faiskola.atw.hu/ és itt vettem őket: http://www.bauhaus.hu/. Valahol megvan milyen fajta pontosan, ha megtalálom megírom, most nincs előttem. De nem a mérgező, arra figyeltem.
Előzmény: Li-Em (243)
Li-Em Creative Commons License 2009.04.23 0 0 243

Szia!

Nagíon örülök annak amit írtál:),mert nem nagyon szeretnék lemondani róluk:)))

Compot már néztem én is és a Substralt is alkalmazni fogom.

Ezek mehetnek rögtön az ületés után?Mennyi időnként permezeted őket?

 

 

 Így a 2008 tavaszán ültetett 80-90 centis fácskák jelenleg 2 méter körül vannak és szép sötétzöldek

 

Ez a növekedés meg bámulatos,én is ilyet szeretnék.,mondjuk én kútvízzel fogom őket locsolni,lesz nekik csöpögtető.Mennyi víz kell nekik napota kb?

Igen elvileg ha jól tudom márc-ápr-tól júliusig lehet nyírni őket.

Milyen fajtát vettél,és ha nem titok hol?

Köszi

Előzmény: natenedu (242)
natenedu Creative Commons License 2009.04.23 0 0 242
Nem akartam reklámot, mert több cég is gyárt. Amit én (elégedetten) használok:
Substral fenyőtáp. Narancssárga zacskóban van.

Vízben oldódó, így permetezhető is. Nekem is homokos (és ebből adódóan meszes is) a talaj, ezért hajlamos a barnulásra. Ez a táp kifejezetten meszes talajra való. 10 liter vízhez két teáskanál kell. Én permetezem vele a fákat, de locsolni is lehet.
Mellé Compo hosszúhatású műtrágyát kap. Esővízzel öntözöm, nem kútvízzel, mert az túl kemény. Így a 2008 tavaszán ültetett 80-90 centis fácskák jelenleg 2 méter körül vannak és szép sötétzöldek.
Én tavaly még az ültetés évében nem mertem őket megmetszeni, de idén április közepén az élénkzöld friss hajtásokat visszavágtam a barnás részig. A mai eszemmel már tavaly is metszeni kellett volna, mert nagyon megnőttek és befásultak az ágak, valószínűleg jobban jártam volna, ha a sűrűsödésre játszok és nem hagyom nőni a hajtásokat.

Ha valaki próbálta már úgy formázni, hogy a barna (fás) részekbe is belemetszett az jó lenne ha leírná a tapasztalatait.
Előzmény: Li-Em (241)
Li-Em Creative Commons License 2009.04.21 0 0 241

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat,így fogok eljárni:)

A folyékony műtrágyának nem tudod a nevét véletlenül?

Köszi

marimama51 Creative Commons License 2009.04.20 0 0 240
Szia!Nálam is homokos a talaj,mégis szép a Leylandim.Olvasd el ezt.http://www.tuja.hu/leylandcyprus.htm     Itt is írja,hogy minden talajon megél.
Előzmény: Li-Em (238)
natenedu Creative Commons License 2009.04.20 0 0 239
A szokásosnál kétszer nagyobb ültetőgödör, komposzttal, érett trágyával kevert feketeföldet keverj bele. Ültetéskor iszaposítás, utána gyakori locsolás esővízzel (vagy lágyított csapvízzel). A talajt rendszeresen lugosítsd, van rá permetezhető műtrágya. Ültetéskor metszd vissza, minél kevesebbet kelljen a gyökérzetnek táplálnia.

Ha ezt betartod, homokba is ültetheted.
Előzmény: Li-Em (238)
Li-Em Creative Commons License 2009.04.19 0 0 238

Sziasztok!

Segítsetek nekem,leylandi ciprust ültetnék,de egy ismerősőm azt mondta hogy homokos talajon nem  fog megmaradi:(.

Na most ez elég nagy kérdés,mert nem vennék  30-40 db-ot ha nem jó neki a talaj.

Előre is köszi ha segítesz

 

fejenagykoma Creative Commons License 2009.03.22 0 0 237
...már érzik a tavaszt a picinyeim....látszik az ágvégeken...
ZsuR Creative Commons License 2009.03.14 0 0 236
Nezem a kepeidet - csodalatosak!!! Micsoda hatalmasok! Nagyom impozans!
Előzmény: krampuszka1 (65)
pityy palko Creative Commons License 2009.03.14 0 0 235
Az én szomszédaimnak is nagyon rendes szomszédjuk van, s igazad vagyon, ritka vagyok!:-))
Előzmény: cserella (232)
pityy palko Creative Commons License 2009.03.14 0 0 234

Ősszel a 200-as hsz.-on látható Mikulásról levágtam egy nagy vastag ágat alulról, majd beletettem egy vödörbe, amiben 3/4-ig föld, a többi részében víz volt. Jelenleg is ÉL, noha kicsit halványabb. Két hét múlva megyünk a telekre, kiváncsi vagyok, van-é gyökere.

Hogyan tovább, ha van?? 

Gondolom, itt az ideje, hogy a tápot, amit ősszel vettem, kiszórjam!

fejenagykoma Creative Commons License 2009.03.11 0 0 233
kussolok is rendesen...
Előzmény: cserella (232)
cserella Creative Commons License 2009.03.09 0 0 232
nagyon rendes szomszédaid vannak, ritka az ilyen :)
Előzmény: fejenagykoma (229)
fejenagykoma Creative Commons License 2009.03.09 0 0 231
Látom, látod a problémát...mint minden, ez is egyedi eset...

...a legjobb(szerintem) a leylandi, de sajna tényleg 5-7 év, amire látszik, illetve nem látszik....sok víz, trágya (akár mű)..és úgy nől mint a veszedelem...csak ne vágd vissza...óriási fák lesznek.....az ültetési távolság sem mindegy...

sok szerencsét...
Előzmény: deVito Carlos (230)
deVito Carlos Creative Commons License 2009.03.09 0 0 230

Köszönöm a válaszokat!

 

natenedu

 

Tulajdonképpen igazad van, a helyes eljárás természetesen az lenne, ha elsőként kiszednénk a fenyőt, utána szépen telepítenénk az új növényeket. Nem is lenne ezzel semmi probléma akkor, ha a szemközti szomszéd nem látna be közvetlenül, a háza ablakából. Sajnos emeletes a ház, és az emeleti ablakok (de még a földszinti is), magasabban vannak a kerítésnél, tehát egyetlen esélyem arra, hogy ne kukoljon be, magas növényzet telepítése. A fenyő (mivel ilyen nagy, ráadásul nem az a felkopaszodott fajta), elég jól takar, bár ebből a szempontból mindenképp jobb lenne egy komplett magas sövény. A probléma az, hogy mire a leyand megnő, addigra meghülyülök mert az legalább 5-7év. Ezért gondoltam arra, hogy ha kivitelezhető, a fenyőt csak akkor vágom ki, ha már van helyette más, ami legalább részben takarna. Persze ha nem marad meg, vagy ez így lehetetlen akkor okafogyottá válik a kérdés, és valami más megoldást kell keresnem.

 

fejenagykoma

 

Engedély kell valóban, ezzel tisztában vagyok. A szomszéd csak parázik, ezt írásban sehol nem közölte, csak nekem szólt, de nekem is félve, mert nem rossz ember ő, csak új a háza, és f*sik, hogy az utóbbi időkben egyre szaporodó orkán erejű szelek miatt, az esetlegesen kidőlő fa, félig lebontja az új házát. Ez tulajdonképpen érthető, főleg azért, mert a fenyő köztudottan az egyik legkönnyebben boruló fa a sekély gyökérzete miatt.

 

De ahogy te is említetted, ha mégis netán kidőlne az a fa, akkor nekem kéne állni a költségeket, amihez egy több milliós ház esetén semmi kedvem. Pont emiatt, inkább kivágatom mint hogy adott esetben még én szívjak miatta. Főként, mert nem is én ültettem, hanem úgy vettem a házat, hogy a fa már ott volt.

fejenagykoma Creative Commons License 2009.03.09 0 0 229
...több oldalról kell megközelíteni...először is, 30 m-es fa kivágásához engedély kell....azt mivel indoklod? ...hogy fosik a szomszéd?...az kevés...aztán, a szomszéd leírta-e az aggályait, és megküldte-e tértivevényes levélben? mert ha nem, akkor nincs ügy... hogy a kocsmában szólt, az kevés...aztán ha kivágja, mit ültet a helyére?

...nálam az egyik szomszéd megkérte az engedélyt, majd szerződést kötöttünk, hogy az ő költségén kivágatja az őt zavaró fámat, és az előre meghatározott fákat ülteti a helyére megmaradási garanciával...sokba került neki, de azóta boldog...és béke van...

nálam csak 20 m-es fák zavarták...az is belelóg a légifolyosóba, nemhogy egy 30 m -es fenyő...

sokba lesz neki, ha megtudja, lehet, hogy már nem is zavarja...

(egyébként hozzám is átdőlt a másik szomszédomtól a környék legszebb fenyője...a szomszéd korrekten mindent állt...egy anyázás nem hangzott el, pedig költséges volt a helyreállítás)

itt leylandit ültetett a kertembe a letarolt fák helyett, háááát...kell egy pár év...

Előzmény: deVito Carlos (227)
natenedu Creative Commons License 2009.03.09 0 0 228
Ha megfelelően gondozod nem lesz gond. Csodára ne számíts, mert egy ilyen nagy fenyő eleve kiszívja a tápanyagot, ráadásul még a lehulló tűlevél még a növekedést is gátolja.


Jó nagy ültetőgödör, talajfertőtlenítés, mély trágyázás, iszaposítás, rendszeres öntözés, tápanyag utánpótlás, savanyítás. Nőni nem fog nagyon, de jó eséllyel megmarad. Viszont így nem tudom van-e értelme elültetni, mert ha megvárnád a kivágást és utána ültetnéd el akkor is kb. ugyanakkorák lennének. Ráadásul el nem tudom képzelni, hogyan akarod az ültetőgödröket kialakítani a fenyő gyökereitől, de ha ki is tudod ásni, hogyan fogod majd kivenni a fenyőt anélkül, hogy károsodjon a ciprus gyökere is.
Előzmény: deVito Carlos (227)
deVito Carlos Creative Commons License 2009.03.08 0 0 227

Sziasztok,

 

A következő problémám van. Adott egy teljesen zárt (átláthatatlan) faléces utcafronti kerítés. Mögötte, a telken belül van egy kb. 30méteres hatalmas fenyőfa, amit sajnos ki kell vágni, mert a szomszéd be van tojva, hogy egy nagyobb vihar kidönti, és pont a házára dőlne. A probléma az, hogy ha kivágom, akkor viszont ua. a szomszéd totálisan belátna a telkemre, amt viszont nem tűrök el. Felvetődött annak lehetősége, hogy a kerítés mögé leylandikat ültetnénk még az idén tavasszal (eleve olyan 3-4méter magasakat), és hagynánk őket még kb. 2 évig beállni, növekedni. Így elvileg 2éven belül jó eséllyel elérnék az 5-6méter magasságot, ami már megfelelően  takarna. A probléma csak az, hogy amíg a fenyőt ki nem vágom, a leylandok csak részleges napot kapnának (egyik oldalról a kerítés, másikról a fenyő árnyékolná).

Mi a véleményetek, ilyen körülmények között beállhatnak a leylandok a fenyő kivágásáig, vagy ne is reménykedjek ebben?

HUNYOR Creative Commons License 2009.03.04 0 0 226
Elmúlt a február...itt a nyár! a leylandik ezt tudják?
Betyaar Creative Commons License 2009.01.01 0 0 225
BUéK mindenkinek!!!
Norbee21 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 224
krampuszka1 ebben a formában még nem láttam a Leylandi ciprust csak sövény formában, de igy sokkal szebb!
pityy palko Creative Commons License 2008.10.01 0 0 223
Ebbe a környezetbe nem illene a "kócos"!:-) Nálunk még ős állapotok uralkodnak, ott most nagyon jól mutat.:-))
Előzmény: krampuszka1 (221)
hamarabb Creative Commons License 2008.09.30 0 0 222
Köszönöm, valami ilyesmi...intézkedem...
Előzmény: natenedu (218)
krampuszka1 Creative Commons License 2008.09.30 0 0 221

De miért ? :)

Az izlésekről nem lehet vitatkozni !

 

 

 

 

Előzmény: pityy palko (220)
pityy palko Creative Commons License 2008.09.30 0 0 220
Elbizonytalanítottál!:-) Az alapkérdés, hogy kócosan vagy jólfésülten! :-) Nekem tetszik így is, meg úgy is.
Előzmény: krampuszka1 (219)
krampuszka1 Creative Commons License 2008.09.30 0 0 219

Hoztam egy kis csipkedettet :)

Nekem igy formásak, de nemrég láttam több helyen nyiratlanul is, átláthatatlan

sövényként. Igazán szépek voltak, igaz, hogy keritést helyettesitettek.

 

 

 

 

Előzmény: pityy palko (213)
natenedu Creative Commons License 2008.09.29 0 0 218
Valamire csak mennek. A tetűk most élik az őszi visszaköltözés időszakát, lehet még nem látod őket, de a hangyák már gondoznak.
Első körben egy kontakt (ált. piros) rovarölőt neki, két hét múlva meg egy zöldet. Ha mégsincss tetű a hangyákat akkor is leviszi.
Előzmény: hamarabb (217)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!