Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112235

Ha precízen cefrezed kitűnő pálinkad lesz.

Előzmény: Törölt nick (112232)
zsorsz Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112234

Tavalyelőtt főztem fosókát,egy jó s.barack,v.körte nyomába se ér,de azért nem rossz.

Előzmény: Törölt nick (112232)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.17 0 1 112233

Mirabolán, fosószilva és még sok neve van.

Előzmény: Törölt nick (112232)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112232

Van 4 ilyen fám az új birtokon, szemre vagy 120-150 kg szilvával.

Érdemes ebből pálinkát főzni?

 

Mire lehet számítani belőle?

 

----

 

Van ennek a szilvának valami bevett neve?

Kerek sárga, cirka 2,5 cm-es szemek.

Nem magva váló.

Figyelget Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112231
Főzz le vele egy kis vízet és mehet a cefre.
Előzmény: erkelrambo (112230)
erkelrambo Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112230

Sziasztok!

Zsír ujj pálinkafőzőt főzés előtt, hogyan lehet a legegyszerűben át takarítani? Köszi!

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112229

A szénnek nincs oldószere, marad az acélgyapot és a sikálás.

Előzmény: moncs-i (112223)
zsorsz Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112228

https://www.idokep.hu/radar  ....Sálgótórjon,Eger,Debrecen,itt aztán lehet rumli!

Figyelget Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112227

Egy kis háztáji praktika:

 

"A leégett ételmaradékoktól legegyszerűbben úgy szabadulhat meg, hogy sós vizet tesz a fazékba, majd egy kis idő után felforralja azt. Ezt követően már csak egy alapos öblítésre lesz szükség, és a konyhai eszköz újra ragyog majd a tisztaságtól.

Hasonlóan jó választásnak bizonyul az ecet, mely már számtalanszor bebizonyította sokoldalúságát. Nem csak takarítás, vízkőoldás, vagy duguláselhárítás kapcsán vethető be eredményesen, hanem a leégett fazekak tisztításakor is. Körülbelül egy pohárnyi ecetet kell beleönteni, és felengedni addig vízzel, hogy ellepje a szennyeződéseket. A keverék tízperces forralása után már egyszerűen eltávolítható mosogatás alkalmával az odaégett maradék. Rozsdamentes és alumínium edények esetében is alkalmazható a módszer.

Szintén csodaszernek számít a szódabikarbóna, melyet az ecethez és a sóhoz hasonlóan kell használni, pár perc után pedig meglepően fellazulnak majd a szennyeződések, s így könnyedén megszabadulhat azoktól."

Előzmény: moncs-i (112223)
zsorsz Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112226
Előzmény: moncs-i (112223)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112225

A régi öregek szerint: szódabikarbona, jó sok és hagyni ázni,aztán más könnyen lejön, súrolással.

A langyosítás gyorsít :-)

Előzmény: moncs-i (112223)
Kántor87 Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112224

Kapott egy kis Foamsol-t, semmi jele az felhabzásnak.

Előzmény: öreg_néne_b (112222)
moncs-i Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112223

Sziasztok!

 

A párom banánból próbált pálinkát főzni a múlt héten, de túl sűrűre hagyta a cefrét, így valószínűleg emiatt iszonyatosan leégett a réz pálinkafőző alja. Napok óta próbálja helyrehozni, citromsavval, sütőporral, gőzborotvával próbálkozott,  de egyszerűen nem jön le. Tudtok valamit ajánlani, ami lehozza? Köszi előre is.

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112222

Jól megbuggyantottad. Én nem mertem volna ennyire teletölteni.

Előzmény: Kántor87 (112219)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.07.17 0 1 112221

Most hallom! A Főügyészség bundaügyben nyomoz...

 

...megyek is, gyorsan lenyomkodom.

Figyelget Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112220

Ha már főzős, csúnya nem lehet! :-)

Előzmény: Kántor87 (112219)
Kántor87 Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112219

Meggyfőzős szép napot kívánok:

Figyelget Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112218

Ez már-már ipari méretű! :-))

Előzmény: zsorsz (112217)
zsorsz Creative Commons License 2015.07.17 0 1 112217

Jól kapiskálod,a masina először kicsit túl lett méretezve,  gondoltam nagyobb hordóban is használható,de az öreg fúrót úgy megfingatta csak úgy füstőlt.Aztán a függ.csavart laposvasak lekerültek,már jobb,de az átmérőn is valszg. kell csökkenteni.

Előzmény: Törölt nick (112215)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112216

Tehát összegezvén az általad írottakat( kérlek javíts ki, ha nem jól értem):

lényegében bármelyik keverőszár megoldás jó, ha összhangba kerül a fúrógéppel.

Előzmény: Törölt nick (112215)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112215

A darabolás ezzel a megoldással a "szabad ütközés" elvén történik.

Azaz a gyümölcs(darab) nem bír elé gyorsan odébb menni a neki ütköző daraboló szerszám elől... ezért az belevág, darabolja-zúzza.

 

Vagyis a jó daraboláshoz elég nagy szerszám sebesség kell.

Ezért nagy fordulatszámúak a konyhai mixerek is :-)

 

A szerszám kerületi viszont sebessége két dologtól függ: átmérő és fordulatszám.

Azaz a nagyobb átmérőjű szerszám kisebb fordulaton ugyanúgy jó, mint a kisebb átmérőjű nagyobb fordulaton.

 

Ugyanakkor cefrézésnél NEM cél a magok összetörése-darabolása!

Tehát nem lehet akkora a szerszám sebessége, hogy már a magot  IS roncsolni tudja.

 

Ergo, úgy kell belőni a fordulatot a szerszám átmérőhöz, hogy

- a gyümölcshús darabolása már hatékony legyen, de

- HA van benne mag is, akkor azt még  nem bírja szétverni

 

 

A gép teljesítmény igénye pedig: fordulat x nyomaték.

Ahol a nyomaték ugye a szerszám átmérővel együtt nő.

De a darabolási gyorsaság is a szerszám átmérővel nő.

 

Vagyis ki kell tapasztalni, hogy az adott szerszámot mekkora fordulattal célszerű használni, az adott gyümölcs állagnál.

Valószínű ..., hogy a gép teljesítménye lesz a korlát :-(

Előzmény: zsorsz (112207)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112214

Köszi, lehet, hogy valamikor kereslek. Többnyire olyan helyen dolgoztam, ahol ez nem volt gond. Most nem.

Előzmény: Figyelget (112213)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112213
Ha csak ezen múlik,szólj.
Előzmény: öreg_néne_b (112212)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112212

ha az,hogy egy darab saválló lemezbe egy darab lukat fúrsz,már a  barkács kategóriába tartozik.

 

 

Egyértelműen oda tartozik. Ehhez kell pl. egy darab saválló lemez. Ez pont eggyel több, mint amennyim most van.

Előzmény: obsitos3 (112210)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112211
Akkor megvan a következő projektem!
Előzmény: obsitos3 (112210)
obsitos3 Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112210

Igen,ha az,hogy egy darab saválló lemezbe egy darab lukat fúrsz,már a  barkács kategóriába tartozik.

Figyelget:fordulatszám szabályzós géppel használom,nekem még nem bántotta.

Előzmény: forgione1 (112202)
snapszmester Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112209

Egy kép a gépről?

Este leszek.

Előzmény: Marquetym (112208)
Marquetym Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112208

22kg málna, beszerzés estéjén pépesítve, pektinbontózva, savazva (ph 3.3 --> 3.0) másnap reggel élesztőzve.

10 nap után lefőzve, (10 literes főzővel, 3 menetben) 4,65L 20% (26 °C-on!) erősen opálos alszesz lett az eredmény: https://carousel.dropbox.com/photos/cc/1CO0SSoAZV4s0UQ

(Itt maradt el a kozmaolaj szűrés)

Ezt másnap egyben tisztáztam, 5cl előpárlatot vettem el, 50% (20 °C-on) alatti részen éreztem rossz szagokat, ízeket azokat nem tettem bele.

Illetve pár részletet még a 112098-os hsz-ban írtam.

 

Nem akarok felesleges infókat írogatni, mi az az infó ami még hiányzik?

 

Köszi előre is,

M.

Előzmény: snapszmester (112161)
zsorsz Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112207

Eddig 3-szor volt használva,szilva és alma,nem vettem észre semmi különöset,a kés a fogak maghagyásával  fém szalagfűrész lapból készült.Ja és nem kell nagy fordulat,egy öreg bivaly ruszki fúrógépbe lett fixre heggesztve(mindig kilazult),kb 700-at pörög.

Előzmény: snapszmester (112205)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.17 0 0 112206
Ha szerencsés a találkozási szög, akár még élezheti is. :-)
Na de erre mennyi az esély?
Előzmény: snapszmester (112205)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!