A mag felületén sok kis vájat miatt szerintem maggal cefrézd! Tavaly nem választottam el és nagyon finom lett.Kíméletes zúzás(a mag könnyen kettéválhat,főleg koraiaknál),fontos a pektinbontó,az ízeket a barázdákból is ki tudja oldani,élesztő,tápsó,sav(2.8PH).Bundagyömöszölés 2-3x/nap.
Közelebbről megnézve kell még neki 1 vagy 2 hét. Érdekes módon ahány fa, annyi érettségi állapot. Valamelyik még majdnem zöld, valamelyik meg az érés csúcspontján. Egy sárga és egy kékes pirosas fa teljesen érett volt, megráztam és lepotyogott, édes és leveses állagú. A legtöbb fán még félig érett állapotban, sárga és piros vegyesen. Szóval még csak nem is a színen múlik. Csak azt szettem fel ami lepotyogott rázásra, így csak egy félvödörrel lett. Lesz belőle egy kis kóstoló amire többi beérik. Remélem nem szedik le, 40-60 liter cefrére való biztos lenne belőle. Nekem az már mennyiség.
Én gyümölcsösláda alján passzirozom át spaklival, vagy még hatásosabb simán a kezemmel. Gyorsan megy, néha egykis vizzel átmosom. Ha egy- két mag belepottyan csak jobb lesz:-)
" Igy tanácsotoknak megfelelően, az alszesz gyüjtésnél csak 1% körülit választottam le."
Valami félreértès van fennforgásban.
Itt ilyen tanácsot biztos nem kaptál!
Sziasztok! Az elkövetkező 2 hétben nem tudom,hogy fogom megoldani a "Reggelinket" de rajta leszek az ügyön! Megkezdem nyaralásom nem tudom lesz-e ott netem.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Valami kavarodás van." Alszesz gyüjtés" ,cefre főzés ,nem veszünk el belőle semmit! A második főzéskor az előszesz főzésekor vesszük el a kb 1% előpárlatot!
A sárga fosóka nálunk június végétől, július végéig, a lilás pedig júl.végétől aug.végéig folyamatosan potyog, érik. A gyümölcs illata jó cefrézés esetén tökéletesen átjön (ahogy snapszmester is mondta), íze fél éves érlelés után szerintem fantasztikus. Én 47-48V/V%-ra szoktam beállítani, szerintem úgy a legkellemesebb. Szedd, cefrézd, főzd, kóstold, nem fogod megbánni!
Köszönöm a hasznos tanácsokat. Annak ellenére hogy azt irtam hogy kész az első lepárlásom, nem utolag kérdeztem mert külön félre voltak téve az előpárlatok. Igy tanácsotoknak megfelelően, az alszesz gyüjtésnél csak 1% körülit választottam le.
Köszönöm a tanácsokat a leégéssel kapcsolatban, megírom, mi vált be, hátha ti is így jártok (bár ti profik vagytok, úgy látom, a párom meg csak úgy főzöget :) ): ecet. Felforralta a cuccot 15%-os ecettel együtt, úgy is maradt egy éjszakát, aztán másnap újra. Szépen kitakarította a főzőt, pedig már kezdtünk nagyon megijedni, hogy annyi neki :)
Napocska, kiforrt cseresznyecefrén jelent meg (le is főztem még aznap)
Tejsavbaci-fertőzés látható jelének első egy-két órájában csíptem el, annak a jele hogy az élesztő már végzett a számára leerjeszthető cukrokkal és átadja a stafétabotot.
Ellenáramú hűtést alkalmazunk, azaz a már nagyjából lehűlt párlat találkozik a leghidegebb vízzel és az érkező gőz a már felmelegedettel. De egyébként a víz is úgy "akar" elrendeződni, hogy alul van a hideg.
Gyors kérdés lenne a hűtőbe felül vagy alul kell a friss vízet ráengedni?Megoszlanak a vélemények. Valamint mivel kell?(ha egyáltalán kell??) kimosni a főzőt a főzés előtt? Valamint meddig szokták a közép párlatot engedni?(Hány fokosig?)
Sziasztok. Tudnátok segíteni abban, hogy rozsdamentes vagy réz szövetet hol tudnék beszerezni? Kb. 20*20 cm-es darabra lenne szükségem. Előre is köszi.