Akkor kalibráltam mikor megjött. felhasználtam a két zacsi port. A cefrézéskor közvetlenül 3-3,1-et mértem. 2-3 nap múlva gondoltam lejjebb viszem ( mert később is cefréztem másik edénybe és be kell, hogy várják egymást a végén nem akarom külön főzőcskézni őket ). Na ekkor adtam hozzá többet mint kellett volna. De ez milyen kárt okoz???
A szilvát érdemes vagy ki kell magozni mielőtt a cefrébe dobnám? Két ok miatt érdekel. A benne lévő amigdalin/cián nincs e hatással az aromára, és nem e mérgező. Illetve nem tudom, hogy a pálinkafőzdék mennyire szeretik ha az alján több tíz kiló mag van.
Ha forr, akkor jó. Mikor kalibráltad a pH-mérőd? Mert a 2,2 már nagyon durván savas. A skála nem lineáris, hanem fordítottan exponenciális. A kettes tízszer olyan savas, mint a hármas.
Hello!
Szerintem csinálj egy próbaragasztást rajta(valahol,ahol nem fog zavarni a késöbbiek során), nehogy a dobozt és a válaszfalat is el kelljen dobnod.(nem is feltétlen az értékük miatt)
Igazából itt is az van, arra van szükség. És amíg vannak új emberek, akik még nem unják ezt megtenni(és nem mondanak túl nagy sületlenséget,segítség gyanánt), addig működni is fog ez szépen.(ha meg rosszat tanácsolnak/unk/,akkor lépnek ám az "öregek" közbe igazán.:-)
Sziasztok. Szeretnék készíteni kozmaolaj szűrőt és az lenne a kérdésem, ha ezt műanyag ételtárolóból készítem el, 2-3 válaszfal rekeszt raknék bele, de milyen ragasztóval lehet beleragasztani, amit nem bánt az alkohol? Egyébként 50l-es főző, szóval ehhez 1,5 literes kell, ha jó olvastam.
Ezt a Llazyme HC-t használom, jók a tapasztalataim, igaz, más nem nagyon próbáltam. Az a tíz gramm irdatlan sok cefréhez elég. Bizonyos gyümölcsöknél, som, csipke, vadkörte, akár harmadával is megnöveli a kihozatalt tapasztalataim szerint.
1. Nem kell metilalkohol-mentesíteni, nem keletkezik veszélyes mennyiségű metilalkohol. Utólag nem is lehet metilalkohol-mentesíteni, a cefrézéssel lehet befolyásolni a metilalkohol mennyiségét.
2. Mag nélkül főzd a csonthéjasokat. Lehet egy kis rézszulfátot is adni a cefréhez. Réz főzőből sem igen jöhet ki cián. Végül ciánból sem igen keletkezik sok.