...az eredeti magyaros rizibizi receptjét kerestük...
Ez számomra értelmezhetetlen, lévén az olasz risi e bis-ből "magyarosodott".
Anyám ötven éve így készítette:
kevés zsíron üvegesre melegítette a megmosott rizst, felöntötte a megfelelő mennyiségű forróvízzel, beletett egy kis darab egész vöröshagymát, amit a végén kivett belőle. Só, bors, zöldborsó (fagyasztott akkor még nem létezett mifelénk) amikor kezdett sűrűsödni, levette a tűzről, és bebugyolálta eg pléddel, ebben tartózkodott kb. 20 percig. Tálaláskor ment bele friss peterzselyemzöld, és a diónyi vaj. Slussz.
Soha nem foglalkoztunk vele, hogy ez most magyaros rizibizi-e, zöldborsós rizs volt a neve.
Nem tudom, nincs a kozelemben - es probalok a savastol tartozkodni.
Ez nem draga, igazan nem sokszor kell hasznalni (kb 10 evesek a cseszeim), es biztos nem bantja a porcelant... csodaszep tisztak lettek kb egy ora azas utan...
Az eredeti receptben nem volt, de mi igen is teszünk bele, mi több, magunknak még aprított gomba (anyós utálja azt) is kerül a rizs mellé, sőt 1-2 gerezd zúzott fokhagyma, úgy párolódik össze.
Zsiradékon megfuttatom az aprított vöröshagymát, majd üvegesre a rizst, sózom, fölöntöm 3* annyi vízzel, fölforralom, mikor majdnem kész, beleöntöm a borsót, átkavarom, 2-3 perc múlva elzárom, fedő alatt békén hagyom tálalásig.
Mi állandóan költöztünk, többnyire bérlakásban laktunk. Saját ház mindig villannyal volt felszerelve, már születésemkor is. Soha nem tudtam megszeretni a gázt. Stockholmban és Zürichben is részben gáztüzhely volt a bérelt lakásban. Egyik se volt olyan alul felül égős. Sajátba nekem soha nem kellene gáz. Már gyerekkoromban is villany piritós csinálónk volt, olyan amilyennek lenyilt a két oldala és meg kellett fordítani benne a kenyeret. Nekem piritósban csak ilyen létezett, tehát nekem az volt az etalon = jó.
Ilyen also es felso meleg gaztuzhelyunk volt otthon a lakotelepen. Nagyon szerettuk. Nekem itt is gaztuzhely van, nagyon meg vagyok vele elegedve, szepen sut, az aljara ugyan mindig teszek egy aluminium folia darabot de azt csak azert hogy ha lecseppenne az etel. Nekem nem sut az aljara kerget a sutemenynel.
Arra nekem a C-vitamin pezsgőtabletta használ, jó töményet kell készíteni egy fél doboznyi felhasználásával és úgy ragyog tőle a porcelán, mint talán még a gyárban sem.
Boszi - a ti konyhatok nagyon jol felszerelt volt... nekem a 60-as evek voltak a gyerekkorom evei - es bizony a szomszedunknak volt ilyen also-felso langos csoda tuzhelye... nekunk sparhelt volt meg villany rezso...
Kinlódtam 13 évig egy gázos sütővel. Mint már irtam kiváló volt benne grillezni, forgó grill volt benne. De sütni nem lehetett. Alul fekete, felül nyers volt minden tészta. Négyen laktunk a házban, mindenki ugyanerről panaszkodott.:-(