Keresés

Részletes keresés

a_kis_donatellácska Creative Commons License 2015.07.22 -1 0 112376

Jó ötlet ez a bogrács. Kár, hogy nem jutott eszembe. 

Az egyik oldalon ezt találtam róluk:

"Az ilyen régi (sárga- vagy vörösréz) edényekkel gond lehet, ha sav (pl. ecet) és levegő éri, néhány órán keresztül. Ezeket már csak dekorációs célokra ajánlott használni. Az új típusok ezzel szemben már rézötvözettel vannak bevonva"

 

Ez a bevonat nem módosíthat a pálinka ízén? Vagy csak csiszoljam ki? 

Előzmény: a_kis_donatellácska (112374)
barkócza Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112375

Olvass vissza leégésgátló ügyben. Jók, jók, de szimplafalúban mindig a megfelelő hígítás az alap leégésgátlás ellen, és így is beleszaladunk néha a pofonba.

Előzmény: a_kis_donatellácska (112374)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112374

Ezt még nem döntöttem el. Közben kigondoltam, hogyan lehetne megoldani, hogy ne égjen oda a cefre a szimpla falú üstben. Az ötletet a spárgafőző adta. Akkor láttam mikor néztem a konyhai felszereléseket. Egy perforált vagy expandált lemezből kell valahogy egy hengert kreálnom amin vannak valamekkora távtartók, hogy ne érjen a sűrűje az edény aljára meg oldalára. Aztán egyből beugrott az is, hogy lehetne ez a "kosár" mondjuk vörösrézből is. De ez macerásabb mert nem láttam ilyen anyagot, azt csak lemezből tudnék kreálni bazi sok furkálással.

Előzmény: Hurkafej (112373)
Hurkafej Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112373

A vörösréz bográcsn egy olcsóbb alternatíva sisak készítéshez. Ajánlottabbak a fazekak, szélesebb legyen, mint amilyen magas.

3 éve 19.000körül szereztem a szendvicstalpas 60l-est, nézz szét az apróhirdetések között!

Persze el kell gondolkozni, hogy dupla falú lesz-e, vagy szimpla fal, mert akkor nem árt bele kavaró.

Előzmény: a_kis_donatellácska (112368)
zsorsz Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112372

PH rendben?

Előzmény: *Sztár* (112370)
zsorsz Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112371

Lásd:vízzár.

Előzmény: *Sztár* (112370)
*Sztár* Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112370

Sziasztok!

 

A nagy meleg, illetve időhiány miatt a cefre főzetése csúszik.

 

Pincében 20 fokon megmenthető a savanyodás ellen?   

foxrudi Creative Commons License 2015.07.22 0 2 112369

Pajta tunningos,barackfőzős szép napot mindenkinek!

  Szigetelés,és egyéb utórezgések kellenek még.

  Még mielőtt valaki iparinak gondolná,gyári 100l-es nagykonyhai lett átalakítva.:-)

a_kis_donatellácska Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112368

Üdv Mindenkinek!

 

Mostanában elkezdett foglalkoztatni az otthoni főzés gondolata. Olvastam már a témáról, igaz nem sokat, kezdő vagyok még. Be akarok ruházni egy főzőbe, de a teszkós 17L-es annyira nem volt szimpatikus. Vagyonokat nem szeretnék kipengetni érte, ezért gondoltam összerakok egyet. Az egészet vörösrézből kihozni egyenlőre esélytelennek látszik. Maradnék az alap rozsdamentes edény+ réz sisak kombónál.

 

Itt elég jó árban lehet kapni edényeket és a választék se rossz:

http://www.famastore.hu/webaruhaz/edenyek-nemesacel-edenyek-20763/20763/

Kb: 20-30 literesre gondoltam, nagyobb nekem nem kell. Ehhez viszont kellene egy Vörösréz kupola, amit nem tudok fellelni sehol, ami van az meg kb. 40ezer Ft. Gyárt itt valaki ilyet kevesebb pénzért?

 

A másik ötlet a duplafalú pálinkafőző ételszállító badellából. Itt a link:

http://www.gasztronagyker.hu/badella-etelszallito-25-lit-duplafalu-magyar-termek

 

Próbálkozott valaki ilyennel?

 

Üdv.

55HRC Creative Commons License 2015.07.22 0 1 112367

Üdv urak!

Sokat olvastam a fórumot, köszönöm a sok hasznos infót.

A hétvégén szeretném kipróbálni a szerkezetemet, köszönet a szakmai segítségért rézműves1 -nek.

Sok jó nedűt!

barkócza Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112366

Mustnál, ahol a szárazanyag-tartalom nagy része cukor, elég jól használható. Cefrénél magát a mutatott értéket nem kell komolyan venni. Azt szépen mutatja, ahogy csökken a cefre sűrűsége az erjedés alatt. Ha már nem csökken tovább, kierjedt. De ugyanezt a cefre kóstolgatásával is meg tudod állapítani.

Előzmény: Jozso27 (112364)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112365

Szia. Nekem is van mustfokolóm, de nem használom, mert hülyeséget mutat. Tiszta cukor oldatban lenne értelme, de mivel a cefrénkben sok minden más is van van a cukron kívül, ezért nem tudsz belőle megfelelő konzekvenciát levonni. Inkább ha teheted, akkor egy refraktométerre ruházz be, de ha nem, akkor ha lefőzöd,akkor meglátod mennyi lesz. Az a biztos. :))

Előzmény: Jozso27 (112364)
Jozso27 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112364

Sziasztok,

 

Sok hasznos dolgot megtudtam, arról hogy mennyi metil alkohol és hogy kerül a pálinkába. Köszönöm :)

 

Most lenne egy másik kérdésem:

 

Vettem egy cefre és must fokolót

 

Ezt írták hozzá: "A cefrefokmérő alkalmas különböző gyümölcscefrék cukorfokának mérésére használható. A híg, leszűrsz cefre levet egy mérőedénybe kell önteni és beletenni a cefre fokolót, így a fokoló megmutatja a cukorfokot százalékban.A cukortartalomból következtethetünk az alkohol kihozatalra, valamint meg tudjuk állapítani hogy hol tart az erjedésbe a cefrénk.A cefre akkor lesz kész, és főzhető  ha a cukorfokoló 5% vagy ez alatti eredményt mutat."

 

Létezik valami táblázat amiből át tudom számolni, tudok következtetni a cukorfokból az alkohol kihozatalra?

 

Előre is köszönöm,

 

Üdv.

Figyelget Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112363
Én kiszedném előre a magot és csak azután pépesíteném.
Előzmény: Norbi... (112359)
rézműves1 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112362

Pályinkás jó reggelt!

 

Tisztelt otthonfőző barátaim. Miután rólam már többé-kevésbé ismert, hogy a pálesz főzés nemes hobbiján kívül a kis modell gőzhajókkal is bíbelődök néha ha van időm, egy érdekes eseményre hívnám fel a figyelmeteket. (remélem nem off)

 

Teszem ezt azért, mert többen megkerestek privátban, hogy hol lehetne megnézni ezeket a kis gőzösöket élőben, működés közben. Azoknak akiket ez érdekel és még nem terveztek Szeptember közepére (12-13 szombat-vasárnap) programot mondanám, hogy Sárospataktól nem messze a Zemplénben, gőzhajó modellező barátaimmal tartunk egy ún. "örömhajózást"  Kőkapun, a volt Károlyi vadászkastély előtti "Áfonyás"-tavon. Azoknak akik gyerekkel jönnek, remek szórakozás az is, hogy a közeli Pálházáról erdei kisvasúttal is lehet felmenni ami pontosan a kastély előtt áll meg, ahol étterem és szálláslehetőség is várja az idelátogatókat.

Sok szeretettel várunk mindenkit mert bizonyára tudjátok, már Pompeius is megmondta, hogy

 

                     "Navigare necesse est,vivere non!" "Hajózni kell, élni nem muszáj"

sogi01 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112361

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (112299)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.22 0 1 112360

Miután megküldted a fúrógéppel, már csak a csonthéjat tudod kiszűrni, ami semmit sem zavar, a keserű magbelet nem.

Marad a kiskés és a türelem.

Előzmény: Norbi... (112359)
Norbi... Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112359

Helló

 

Őszibarackot készülök hajnalban szedni, sajnos a fele gyümölcsnek ketté van hasadva a magja.

 

Hogy csinálnátok? Turmixoljam össze fúrógéppel majd szűrjem ki a magokat? - így gondolom biztos belekerülne valamennyi magbél is. Vagy türelmesen egyenként késsel felvágva távolítsak el minden felhasadt és egyben levő magot minden gyümülcsből?

Tanyasi-1 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 112358

:-))

Előzmény: snapszmester (112321)
TINTUS Creative Commons License 2015.07.21 0 0 112357

Én mindig azon csodálkozom, hogy a bácsikák decemberben meg januárban viszik kifőzetni a cefréjüket. Az milyen lehet? Nem valószínű , hogy savaztak a falusi bácsikák.....

Előzmény: norris53 (112352)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 112356

Köszi,akkor inkább hanyagolom, nézek másik ételest. 

Előzmény: barkócza (112353)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.21 0 0 112355
Cefrézheted maggal,de főzés elött el kell választani a magot a cefrétől. Hogy szoktál cefrézni, ha szabad érdeklődni?
Előzmény: pálinkáZoltán (112343)
barkócza Creative Commons License 2015.07.21 0 1 112354

Továbbá: Kemény húsú állapotban cefrézzük a gyümölcsöt, és azonnal adjunk hozzá megfelelő pektinbontót.

 

Mondjuk, a szotyós berkenye és a szotyós vadkörte a kedvencem, hát abban valószínűleg az átlagnál több a metilalkohol. De nincs is annyi ezekből, hogy vedeljem...

Előzmény: norris53 (112352)
barkócza Creative Commons License 2015.07.21 0 0 112353

Próbáld meg tisztázásnál tejfölöspohárba fölfogni a pálinkát. Nem lemattul, hanem szétesik.  Polisztirolt ne!!!! Semmiképp.

Előzmény: kornel8 (112351)
norris53 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 112352

Jól kell cefrézni ! :-)

 De ha semennyi metil nincs a pálinkában akkor az  nem gyümölcsből van !

Ha meg van benne bőven azt még a bérfőzdében sem fogják kivenni belőle bárki is állítja ezt :-) Csökkenteni lehet - de ....

 

 

"""Néhány tanács azonban segíthet abban, hogy kevesebb metil-alkohol kerüljön a fogyasztásra szánt pálinkába:
•    A cefre erjesztési hőmérsékletét tartsuk alacsonyan (16-18 Celsius fokon).
•    A cefre pH-ját tartsuk alacsonyan (2,8-3 között).
•    Az erjedés után azonnal főzzük ki a cefrét.
•    A desztilláció során a részleges kondenzáció mértékét befolyásoló deflegmációs hőmérsékletet ne tartsuk túl alacsonyan, mert a tapasztalatok szerint az erőteljes deflegmáció magasabb metil-alkohol tartalmat eredményez, mint a kevésbé erőteljes deflegmáció. Sajnos az alkohol kihozatal a lepárlás során csökken a deflegmációs hőmérséklet emelkedésével, ezért ez a módszer a gazdaságosság mértékét is csökkenti, nem csak a metil-alkohol tartalmat.""

Előzmény: Berzeg (112315)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 112351

Akkor gondolom bemattulna, de az aceton oldja,azt tudom. Mármint a tejfölös poharat.

Előzmény: barkócza (112350)
barkócza Creative Commons License 2015.07.21 0 0 112350

Polisztirolból ne!!!!! Oldja a pálinka. Próbáld ki egy tejfölöspoháron, ha nem hiszed. Polietilén, polipropilén, esetleg PET.

Előzmény: kornel8 (112332)
zsorsz Creative Commons License 2015.07.21 0 0 112349

Alig várják hogy lecsaphassanak.:)

Előzmény: Figyelget (112328)
zsorsz Creative Commons License 2015.07.21 0 0 112348

Egy híren belül,közvetlen egymás után.

Előzmény: cenus (112327)
zsorsz Creative Commons License 2015.07.21 0 1 112347

Semmi gond,az egyik hordót véletlenül Én is túlsavaztam(2.4)és rendesen kiforrt.

Előzmény: TINTUS (112344)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!