A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Egy amerikai kézműves terméke, nem is volt olcsó, de nagyon jó. Belül egy elrejtett súly pompásan kiegyensúlyozza. A talp mindig sivatagi vasfa (a létező legkeményeb fa), a többi választható több szép rajzolatú fajtából. (Az enyém rosewood, amiről már elfelejtettem, mi magyarul, de nem rózsafa.) Persze így is gyorsabban amortizálódik az évek során, mint egy fémből készült, de tényleg öröm vele dolgozni.
Biztosan elmegy kisebbel is, de ha már úgyis vennem kell egy tampert, nem sok logikát látok benne, hogy kisebbet vegyek. XD Ezt a tamper egyébként te csináltad? Csak mert elég szokatlan a formája. Nem csúnya, csak szokatlan.
Tökéletesen bejött amit írtál. Az az őrölt Lavazza Crema e Gusto ami a szimpla kosárban fantasztikusan finom volt, a duplában nem sikerült még akkor sem, ha rátehénkedtem a tamperre. Tényleg finomabb kell neki. :) Holnap nekiállok végre és beüzemelem a darálót.
Elnézést, félreérthetően fogalmaztam (és még a hogy is lemaradt futtában) Nem a kisméretű kosaraknál kell erősebben tömöríteni, hanem általában akkor, ha nem pontos méretű a tamper, hanem egy picit kisebb. A nyomás így oldalirányban is tömörít annyit, hogy ne legyen csatornásodás. Én anno amikor hasonló cipőben jártam, mégse ezt csináltam, hanem először körbejártam a szűrő szélét a kisebb tamperrel, majd utoljára még egyet rányomtam középen. Különösen a szimplánál. De én nem éreztem az igazinak. Nem a kávé ízét, csak a lelkem miatt. :)
Azért nem baj, ha pontosan illik a tamper a kosárba, de igaz: minél kisebb a kosár átmérője, annál kevésbé számít, hogy halálpontos legyen a tamper átmérője. A kicsi kosarak sokkal kevésbé hajlamosak az oldalfal mentén csatornásodásra, mert magasabb bennük a kávékupac. Viszont ezesetben nem biztos, elég a szokásos erővel tömöríteni.
Bocs, ez kimaradt: 52-es tampert csak a Motta gyártmányút találtam itthon. Van barna, fekete és piros nyelű. A piros olcsóbb egy helyen (megírom neked, hogy hol, ha kell), de a másik kettő jobban tetszik. A piros az olyan..... piros, na. :D Egyelőre nem sietem el, próbálom olcsóbban megúszni (kissé aránytalannak érzem az árát a géphez képest) de ha meglesz a normális szimpla szűrőm, nem várok vele tovább.
Azóta beszéltem velük és abszolút normálisan álltak hozzá, jövő héten visszavisszük a rosszat és legfeljebb elküldik futárral ha megjön a másik. A 145-ös "pöckös" szimpla szűrőnek az a kódja amit írtál, úgyhogy valószínűleg a Delonghi nézte be a dolgot.
Akkor biztosan elkeverték, nálam a két szűrő pont ugyan olyan átmérőjű és a szimplán is van pöcök, tehát nem forog körbe. Csere lesz a megoldás és sulykold, hogy a 145-öshöz keresel szimpla szűrőt ;-)
Jelezd kérlek, ha találsz 52-es tömörítőt, most én is műanyagot használok.
Eladóvá vált egy kívül-belül makulátlan 2005-ös Gaggia Classic. Egy ismerősömé lett volna, de visszamondta. Kazán és a tömítések újak, teljesen szétszedve, kitisztítva. Gyári dupla, szimpla és vakszűrő valamint ipari felsőszűrő jár hozzá. Kérésre réz vízterítő + 4000,- Ft . További képek itt:
Az messze nem elég finom, kotyogóshoz való. Van egy finomabb őrlésű Lavazza, Famiglia nevű és barna zacskós, de kevés helyen kapni (véletlenszerű kínai diszkontok). Valamivel több helyen (pl. CBA Príma) van az "Alce Nero" (Costa Rica + Peru) bio kávé, ami a bióság ellenére kivételesen enm savanyú, sőt finom -- na annak a szemcsemérete a legjobb nyf. nélküli DeLonghihoz az összes téglából.
A szemcseméret ugyanaz volt természetesen, a lefolyási időt pedig a órámon szoktam nézni és nem volt észrevehető különbség. Csak az volt más, hogy előzőleg a dupla nyomásfokozóssal, most meg az új szimplával főztem le a kávét. Ezért aztán még annál is meglepőbb az eredmény. Akkor már csak a nyomáskülönbség marad, viszont logikailag kisebb nyomásnak van kitéve a kávé a nyomifoki nélküli szűrőben, pláne hogy még tömöríteni sem tudtam rendesen az őrleményt, mégis azzal lett finom. Rejtélyes dolog ez a kávékészítés. A szemcseméret, lefolyási idő, hőmérséklet, tömörítés, stb. már értem, de mégis van itt valami vudu. :)
Az3rt volt ekkora különbség, mert teljesen más a az a folyamat, ahogy lezajlik a kioldódás. Le volt írva korábban, nincs benne semmi vudu. Aki próbálkozott nyomásprofilozással az tudja, hogy pár bar mekkora különbséget okoz, itt meg ugye a szemcseméret sem azonos a két szűrő alkalmazása esetén (ha meg azonos a szemcseméret akkor a lefolyási idő tér el lényegesen) így nem csoda, hogy köszönő viszonyban sincs egymással a két ital.
Igen, a Lavazza Crema e Gusto-ról van szó, ami tényleg szép finomra van őrölve, azért is próbáltam meg. De továbbra sem értem hogy lehet, hogy ugyanaz a kávé ég és föld volt a nyomifokis és az anélküli szűrővel. Az új darálót egyszerűen még nem volt időm beüzemelni, annyira be vagyok havazva. Szerencse, hogy akadt itthon még néhány csomag őrölt kávé.
A Lavazza elég tűrhető szokott lenni, feltételezem hogy az új szűrőiddel is abba kóstoltál bele. Jól gondolom? Akadnak a közepesen jó minőségű kávéknak őrölt változatai is a boltokban, onnantól pedig már ízlés kérdése, hogy mi jön be neked. Viszont a szemcseméret ezeknél is számít. A gyártók egy-egy fajtát mindig ugyanolyanra darálnak, azaz ha legalább nagyjából el van találva (elég aprók a szemcsék) akkor van esélyed iható kávéra, különben csak szívás. Viszont ha jól olvastam lejjebb, már megvan a darálód. Miért nem vetted még használatba? Én simán elajándékoznám az őrölteket és rácuppannék a darálóra a helyedben.
Már ez is jobb volt, mint a gyári. De az igazi megoldás a Lali.hu által Gaggia mintára esztergáltatott vízterítő az ipari felsőszűrővel (nem biztos, hogy van még neki)
Ezen kívül a szokásos PID itt is sokat számít. Én Omron pidet tettem bele. Ez drágább, de jobb.
Én csináltam pumpa nyomás szabályozást is. Főleg az előáztatás lehetősége miatt jó, ill pár világosabb pörkölésnek jót tett a hosszú előáztatás és utána 5-6 baros kioldás. Ehhez persze kell egy manométert is beépíteni, hogy lásd a nyomást.
A bojlerbe érdemes a pipacső helyére szűkítőt tenni.
Én megcsináltam, hogy a gőzölést is a pid vezérli, de ez kihagyható, ha nem gőzölsz.
Rézcső itt nem jelent annyit a kilépő víz szempontjából, mint a Gaggianal, max "optikailag jól mutat, hogy a pid nem változik olyan sokat. De a 3,5 dl bojlernek nagyobb tartalékai vannak, mint az 1dl Gaggianak, ezért itt a rézkígyó nem fontos.
Nekem fullra szétszedés után, "szárazon" is fel szokta venni a vizet, de ha nem, akkor nyisd ki a gőzcsapot ( ne kapcsold gőzölésre !!!) és bekapcsolás után egyből nyomd a gombot, nehogy az esetlegesen üres bojlert melegítse a fűtőszál! Ha ez sem segít akkor valami brutál nagy fecskendővel toljál vizet a szívócsőbe, miközben megy a pumpa.