Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2018.04.21 0 0 175901

Egy amerikai kézműves terméke, nem is volt olcsó, de nagyon jó. Belül egy elrejtett súly pompásan kiegyensúlyozza. A talp mindig sivatagi vasfa (a létező legkeményeb fa), a többi választható több szép rajzolatú fajtából. (Az enyém rosewood, amiről már elfelejtettem, mi magyarul, de nem rózsafa.) Persze így is gyorsabban amortizálódik az évek során, mint egy fémből készült, de tényleg öröm vele dolgozni.

 

http://www.thortamper.com/index.html

 

Előzmény: Nibiru (175899)
Nibiru Creative Commons License 2018.04.21 0 0 175899

Biztosan elmegy kisebbel is, de ha már úgyis vennem kell egy tampert, nem sok logikát látok benne, hogy kisebbet vegyek. XD
Ezt a tamper egyébként te csináltad? Csak mert elég szokatlan a formája. Nem csúnya, csak szokatlan.

Előzmény: H_G (175891)
Nibiru Creative Commons License 2018.04.21 0 0 175898

Tökéletesen bejött amit írtál. Az az őrölt Lavazza Crema e Gusto ami a szimpla kosárban fantasztikusan finom volt, a duplában nem sikerült még akkor sem, ha rátehénkedtem a tamperre. Tényleg finomabb kell neki. :) Holnap nekiállok végre és beüzemelem a darálót.

Előzmény: Ludovicus (175887)
H_G Creative Commons License 2018.04.20 -1 2 175896

"először körbejártam a szűrő szélét a kisebb tamperrel, majd utoljára még egyet rányomtam középen."

 

Pont így kell csinálni.

 

Előzmény: Freedom of mind (175894)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.04.20 0 0 175894

Elnézést, félreérthetően fogalmaztam (és még a hogy is lemaradt futtában)
Nem a kisméretű kosaraknál kell erősebben tömöríteni, hanem általában akkor, ha nem pontos méretű a tamper, hanem egy picit kisebb. A nyomás így oldalirányban is tömörít annyit, hogy ne legyen csatornásodás.
Én anno amikor hasonló cipőben jártam, mégse ezt csináltam, hanem először körbejártam a szűrő szélét a kisebb tamperrel, majd utoljára még egyet rányomtam középen. Különösen a szimplánál. 
De én nem éreztem az igazinak. Nem a kávé ízét, csak a lelkem miatt. :)

Előzmény: Katoczi (175893)
Katoczi Creative Commons License 2018.04.20 0 0 175893

Én gépemen 49 mm-es kosár van, és nem kell erősebben tömöríteni. A Strietman pl ami ugyanekkora, egészen finom tömörítést ajánl.

Előzmény: Freedom of mind (175892)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.04.20 0 0 175892

Azért nem baj, ha pontosan illik a tamper a kosárba, de igaz: minél kisebb a kosár átmérője, annál kevésbé számít, hogy halálpontos legyen a tamper átmérője. A kicsi kosarak sokkal kevésbé hajlamosak az oldalfal mentén csatornásodásra, mert magasabb bennük a kávékupac. Viszont ezesetben nem biztos, elég a szokásos erővel tömöríteni.

Előzmény: H_G (175891)
H_G Creative Commons License 2018.04.19 -4 3 175891

Szerintem nem kell 52-tes tamper DeLonghikhoz. Én 51-essel használtam 10+ évig. (Egy kis részében így osztozhatott az Europiccolával.)

 

Előzmény: Nibiru (175889)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.04.19 0 0 175890

Elkelt, köszönöm!

Előzmény: ogrEicsab (175881)
Nibiru Creative Commons License 2018.04.19 0 0 175889

Bocs, ez kimaradt:
52-es tampert csak a Motta gyártmányút találtam itthon. Van barna, fekete és piros nyelű. A piros olcsóbb egy helyen (megírom neked, hogy hol, ha kell), de a másik kettő jobban tetszik. A piros az olyan..... piros, na. :D
Egyelőre nem sietem el, próbálom olcsóbban megúszni (kissé  aránytalannak érzem az árát a géphez képest) de ha meglesz  a normális szimpla szűrőm, nem várok vele tovább.

Előzmény: Ludovicus (175887)
Nibiru Creative Commons License 2018.04.19 0 0 175888

Azóta beszéltem velük és abszolút normálisan álltak hozzá, jövő héten visszavisszük a rosszat és legfeljebb elküldik futárral ha megjön a másik. A 145-ös "pöckös" szimpla szűrőnek az a kódja amit írtál, úgyhogy valószínűleg a Delonghi nézte be a dolgot.

Előzmény: Ludovicus (175887)
Ludovicus Creative Commons License 2018.04.19 0 0 175887

Akkor biztosan elkeverték, nálam a két szűrő pont ugyan olyan átmérőjű és a szimplán is van pöcök, tehát nem forog körbe. Csere lesz a megoldás és sulykold, hogy a 145-öshöz keresel szimpla szűrőt ;-)

 

Jelezd kérlek, ha találsz 52-es tömörítőt, most én is műanyagot használok.

Előzmény: Nibiru (175863)
vinjo Creative Commons License 2018.04.19 -1 0 175885

A munkahelyemen a büfében ilyen kávét basználtak jóideig, nagyon sokan odaszoktak, kifejezetten iható volt minden verzióban.

Előzmény: Katoczi (175868)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.04.18 0 0 175881

Eladóvá vált egy kívül-belül makulátlan 2005-ös Gaggia Classic. Egy ismerősömé lett volna, de visszamondta.
Kazán és a tömítések újak, teljesen szétszedve, kitisztítva. Gyári dupla, szimpla és vakszűrő valamint ipari felsőszűrő jár hozzá. Kérésre réz vízterítő + 4000,- Ft .
További képek itt:

https://www.dropbox.com/sh/gqxgjb5650n9sj9/AAA7DB5V9Oqc1ASWwRTDiNUEa?dl=0

 

Ára fix 65.000.- Ft. Email címem publikus.

 

H_G Creative Commons License 2018.04.18 0 0 175880

Az messze nem elég finom, kotyogóshoz való. Van egy finomabb őrlésű Lavazza, Famiglia nevű és barna zacskós, de kevés helyen kapni (véletlenszerű kínai diszkontok). Valamivel több helyen (pl. CBA Príma) van az "Alce  Nero" (Costa Rica + Peru) bio kávé, ami a bióság ellenére kivételesen enm savanyú, sőt finom -- na annak a szemcsemérete a legjobb nyf. nélküli DeLonghihoz az összes téglából.

 

Előzmény: Nibiru (175873)
Nibiru Creative Commons License 2018.04.18 0 0 175879

A szemcseméret ugyanaz volt természetesen, a lefolyási időt pedig a órámon szoktam nézni és nem volt észrevehető különbség. Csak az volt más, hogy előzőleg a dupla nyomásfokozóssal, most meg az új szimplával főztem le a kávét. Ezért aztán még annál is meglepőbb az eredmény.
Akkor már csak a nyomáskülönbség marad, viszont logikailag kisebb nyomásnak van kitéve a kávé a nyomifoki nélküli szűrőben, pláne hogy még tömöríteni sem tudtam rendesen az őrleményt, mégis azzal lett finom. Rejtélyes dolog ez a kávékészítés. A szemcseméret, lefolyási idő, hőmérséklet, tömörítés, stb. már értem, de mégis van itt valami vudu. :)

Előzmény: Katoczi (175876)
szekelypeti Creative Commons License 2018.04.18 0 0 175878

Sziasztok!

El tudna valaki hozni Debrecenből Budapestre, vagy netán Veszprém irányába egy ipari darálót?

Pénzzel vagy valami szuper kávéval honorálom!

hét-nulla-kettő-nyolc-hat-négy-kettő-hat-hat.

Előre is köszönöm!

-Aliza- Creative Commons License 2018.04.18 0 0 175877

Köszönöm , próbálkozom. 

 

Előzmény: ogrEicsab (175869)
Katoczi Creative Commons License 2018.04.18 0 0 175876

Az3rt volt ekkora különbség, mert teljesen más a az a folyamat, ahogy lezajlik a kioldódás. Le volt írva korábban, nincs benne semmi vudu. Aki próbálkozott nyomásprofilozással az tudja, hogy pár bar mekkora különbséget okoz, itt meg ugye a szemcseméret sem azonos a két szűrő alkalmazása esetén (ha meg azonos a szemcseméret akkor a lefolyási idő tér el lényegesen) így nem csoda, hogy köszönő viszonyban sincs egymással a két ital.

Előzmény: Nibiru (175873)
Epsilon Creative Commons License 2018.04.18 0 0 175875
Én azért is mertem belevágni, mert a Kávékorzón jó kis tesztek vannak fent ezekről a kézműves pörkölésű kávékról is.
Előzmény: Freedom of mind (175867)
jeness Creative Commons License 2018.04.18 0 0 175874

Köszi szépen, valami miatt úgy rémlett, hogy az. 

Előzmény: Freedom of mind (175865)
Nibiru Creative Commons License 2018.04.18 0 0 175873

Igen, a Lavazza Crema e Gusto-ról van szó, ami tényleg szép finomra van őrölve, azért is próbáltam meg. De továbbra sem értem hogy lehet, hogy ugyanaz a kávé ég és föld volt a nyomifokis és az anélküli szűrővel. Az új darálót egyszerűen még nem volt időm beüzemelni, annyira be vagyok havazva. Szerencse, hogy akadt itthon még néhány csomag őrölt kávé.

Előzmény: Freedom of mind (175872)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.04.18 0 0 175872

A Lavazza elég tűrhető szokott lenni, feltételezem hogy az új szűrőiddel is abba kóstoltál bele. Jól gondolom?
Akadnak a közepesen jó minőségű kávéknak őrölt változatai is a boltokban, onnantól pedig már ízlés kérdése, hogy mi jön be neked. Viszont a szemcseméret ezeknél is számít. A gyártók egy-egy fajtát mindig ugyanolyanra darálnak, azaz ha legalább nagyjából el van találva (elég aprók a szemcsék) akkor van esélyed iható kávéra, különben csak szívás. 
Viszont ha jól olvastam lejjebb, már megvan a darálód. Miért nem vetted még használatba? Én simán elajándékoznám az őrölteket és rácuppannék a darálóra a helyedben.

Előzmény: Nibiru (175830)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.04.17 0 0 175871

Másfeles tejet használsz hozzá???

Előzmény: paljoc (175831)
zolnagy10 Creative Commons License 2018.04.17 0 0 175870

Én először a gyári felsőszűrőt cseréltem le IMS-re: http://expolygon.hu/webshop/ims-szurok/1460200-felso-szuro-i-m-s-as

Már ez is jobb volt, mint a gyári. De az igazi megoldás a Lali.hu által Gaggia mintára esztergáltatott vízterítő az ipari felsőszűrővel (nem biztos, hogy van még neki)

Ezen kívül a szokásos PID itt is sokat számít. Én Omron pidet tettem bele. Ez drágább, de jobb.

Én csináltam pumpa nyomás szabályozást is. Főleg az előáztatás lehetősége miatt jó, ill pár világosabb pörkölésnek jót tett a hosszú előáztatás és utána 5-6 baros kioldás. Ehhez persze kell egy manométert is beépíteni, hogy lásd a nyomást.

Gyárilag nincs benne OPV. Legegyszerűbb Fot OPV-t beletenni, de sokkal jobb és tartósabb az ipari tágulási szelep bele: http://expolygon.hu/webshop/termek/11-569-tagulasi-szelep

A bojlerbe érdemes a pipacső helyére szűkítőt tenni.

Én megcsináltam, hogy a gőzölést is a pid vezérli, de ez kihagyható, ha nem gőzölsz.

Rézcső itt nem jelent annyit a kilépő víz szempontjából, mint a Gaggianal, max "optikailag jól mutat, hogy a pid nem változik olyan sokat. De a 3,5 dl bojlernek nagyobb tartalékai vannak, mint az 1dl Gaggianak, ezért itt a rézkígyó nem fontos.

 

Előzmény: MZTibi (175846)
ogrEicsab Creative Commons License 2018.04.17 0 0 175869

Nekem fullra szétszedés után, "szárazon" is fel szokta venni a vizet, de ha nem, akkor nyisd ki a gőzcsapot ( ne kapcsold gőzölésre !!!) és bekapcsolás után egyből nyomd a gombot, nehogy az esetlegesen üres bojlert  melegítse a fűtőszál! Ha ez sem segít akkor valami brutál nagy fecskendővel toljál vizet a szívócsőbe, miközben megy a pumpa.

Előzmény: -Aliza- (175862)
Katoczi Creative Commons License 2018.04.17 0 0 175868

http://www.eszpresszo.hu/kave/lavazza/super-crema-blue/ ez a Lavazza volt, hogy innen vagy más forrásból azt nem tudom, egy fórumtárstól vettem át 250 g-ot. Meglepően jó volt frissen.

Előzmény: Freedom of mind (175853)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.04.17 0 0 175867

Én sokáig nem mertem kipróbálni ezeket a kézműves pörköléseket, de egyre jobban tetszenek nekem is. 

Előzmény: Epsilon (175864)
H_G Creative Commons License 2018.04.17 0 0 175866

Persze hogy nem, kis Saeco acélbojler köré épült.

 

Előzmény: Freedom of mind (175865)
Freedom of mind Creative Commons License 2018.04.17 0 0 175865

A Delonghi EC14x és EC15x sorozat nem thermoblockos tudomásom szerint.

Előzmény: jeness (175857)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!