Keresés

Részletes keresés

zszucs Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112421

Szűrve főztem, és tök ízre majd' mindenki panaszkodott.
Annyiban nincs veszve még semmi, hogy a 20 fokig gyűjtött alszeszben nincs nyoma a töknek, csak a folytatásban kérdés a legjobb irány...

Előzmény: öreg_néne_b (112417)
t1szabcsi Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112420

Szia

 

Én itt vettem:

http://www.poly-mix.hu/

 

Nem tudom milyen messze van a bolt töled, illetve több cimük is van, megrendeled, és személyesen át tudod venni valamelyik cim alatt.

De ki is postázzák, és van nekik a webáruházban:

 

http://www.poly-mix.com/aruhaz/index.php?inf_cszam=13300300-22&inc=egytermek&tcs_id=32&cnev=22-22%20Hollandi%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%204340

 

 

Előzmény: sörös100 (112397)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112419
Bitte.
Előzmény: vasbogre (112414)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112418
Csak reméltem,hogy lesz róla infód,mert én sem találtam erre vonatkozó leírást.
Előzmény: a_kis_donatellácska (112416)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112417

Én azt olvastam, hogy a sárgadinnyének csak a levét szabad főzni a rostok rossz ízt adnak. Persze, ez már eső után köpönyeg.

Előzmény: zszucs (112415)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112416

Nem találtam egyértelmű információt róla. Számos weboldalon említik, hogy szigetelt de hogy milyen megoldással, az rejtély. Sikerült használnom a keresőt, többször is előkerült itt a fórumon a kérdés. Nem derült még ki. Valaki szerint levegő.

Előzmény: Figyelget (112403)
zszucs Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112415

Sziasztok,

 

Csak belevágtam a sárgadinnyébe, annak ellenére, hogy inkább rosszat olvastam róla, mint jót.

Cefrézés nagykönyv (vagy kisokos) szerint: érett zöldség, héj és zöld részek, mag nélkül, pektinbontó, fajélesztő, élesztőtáp, ph beállítás, cukor. Citromsavat elfelejtettem...

Erjesztés hűtve 16 °C-on, kotyogóval, ~10 nap. Lassú főzés.

20%-os alszeszig könnyed, elegáns, parfümös jegyek. Onnan brutális romlás, intenzív tök (és sütőtök) beütés. Külön gyűjtöttem.

Innentől 3 út lehetséges: 

1, Csak a 20%-ig gyűjtött alszeszt finomítom, sok a veszteség (alk., aroma egyaránt)

2, Összeöntöm a két alszeszt mintha sose lett volna szétválasztva, finomításkor figyelek akár 60%os kifolyótól, várhatóan hamar megállok (klasszikus módszer)

3, A 20% alatti alszeszt külön finomítom erőteljesen vágva, hátha kinyerhető belőle némi sárgadinnyés alkohol tök nélkül. Ezt a középpárlatot hozzáadom a "jó" alszeszhez, és együtt finomítom őket. Gondolom így is a szokásosnál jóval hamarabb kell majd leállni.

 

Vélemények?

 

Üdv,

 

vasbogre Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112414

Dánke!!!

Előzmény: Figyelget (112413)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112413
Danstil
Erjesztési hőmérséklet tartomány: 12-32 fok.
Előzmény: vasbogre (112410)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112412

Ugyanitt eladó 1 doboz Zimopec pektinbontó. :)) Én is most fogom a Lallzyme-t kipróbálni.

Előzmény: vasbogre (112410)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112411
Uvaferm CM
ERJEDÉSI HŐMÉRSÉKLET: Optimális tartomány 15 és 30
o C között. 10 o C-tól már jól erjeszt.
Előzmény: vasbogre (112410)
vasbogre Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112410

Én mindig Budafokival oltottam ezidáig, de tervezem kipróbálni az Uvafermet, kíváncsi vagyok, hogy érzek-e különbséget.

Pektinbontóból a Zimopec P 110-et próbáltam vagy 10 alkalommal, de 5x-ös mennyiségben sem vettem észre, hogy bontott volna, nem jött be. Tervezem kipróbálni a Lallzyme HC-t.

Hány °C alatt kell használni a Uvaferm CM hidegtűrő élesztőt és mikor a Uvaferm Danstilt?

 

kornel8 Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112409

Semmi gond, köszi szépen. :)

Előzmény: Figyelget (112406)
Pecabubus Creative Commons License 2015.07.23 0 1 112408

Műanyagzacskó az valójában, Fermivin PDM és Fermivin. A borélesztők pedig annyival tudnak többet a budafokinál hogy utóbbit cukorrépa-melaszon nevelik, a borélesztőt pedig invertcukron (glükóz-fruktóz), persze mindkettő kap tápanyagot e mellé bőven. Ha muszáj neki mert más nincs átáll az élesztő "gyártósora" és feldolgozza azokat a cukrokat is amikkel még nem találkozott de beleizzad a dologba: ettől lesz élesztőszagú a szesz, a stresszelt élesztőtől. A budafoki remek élesztő pl. túlnapfényezett paradicsomcefréhez, szép szárazra leerjeszti, keni-vágja a témát, ismeri a munkakört, cukron született. A borélesztőknek a fruktóz a specialitásuk, arra a melóra lettek szelektálva.

Nem akarok nagyon elmenni offtopikba, de pl. van olyan sörcsalád ahol az élesztőíz és a malátaíz preferált, a komlózás pedig háttérbe szorult, ezek a belga sörök. A lehűtött sörlét beoltjuk spéci belga sörélesztővel, az először nekiugrik a maltóznak, aztán a maltotrióznak, végül a glükóz, fruktóz, szukróz kerül(ne) sorra. Csakhogy a belga sörök nagy részének az alkoholtartalmát az invertcukor adja, addigra pedig már elfárad az élesztő (kifogy a kajája) mire odajutna. Ezért aztán még mielőtt esélye lenne belefeledkeznie a maltotriózzal való hosszadalmas elbütykölésbe megkapja a cukorszirupot, olyan töménységben amitől kiveri a veríték, mint egyszeri alkalmazott akinek betolnak egy raklap iratot az irodájába rövid határidőre feldolgozás igényével súlyosbítva. Az a stresszes "izzadás" a belga sörökben kívánatos borsos-fűszeres észter.

Pálinkában ezzel szemben öreg hiba a bármilyen élesztőből származó észterprofil, ezért a létező legsemlegesebb fruktózspecifikus élesztőkkel jó gyümölcscefrét erjeszteni, bor- vagy pezsgőélesztővel. Szerintem. Mentségemre szolgáljon hogy az utóbbi években több tucatnyi élesztőt próbáltam ki különböző cefrékben szóval eléggé ráuszultam a témára mert ugyanez a kérdés érdekelt, hogy miért nem jó mindenre a budafoki? Rumhoz pl. jó lenne csak idén (is) gyatra volt a cukornádtermésem. :)

Előzmény: Hurkafej (112399)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112407
Tudod:
" A pálinkafőzés nem hamari emberek sportja. " :-))
Előzmény: Mr.Stratos (112405)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112406
Igen,bocs hogy nem reagáltam, de most elég szélsőséges az időbeosztásom.Telóról próbálom követni az eseményeket,lopott percekben és innen nem tudok belépni a fiókomba. Ettől függetlenül a Magyar Királyi Posta kezében vannak a dolgok.:-)
Előzmény: kornel8 (112404)
Mr.Stratos Creative Commons License 2015.07.22 0 1 112405

A jó pálinka főzése a világ legegyszerűbb dolga....igaz négy évig tartott mire megtanultam,hol lehet nagyot hibázni....Satu

kornel8 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112404

Köszi, akkor az első rekesz lesz nagyobb és ahol kifolyik, az lesz a kisebb.

 

Figyelget: Az emailemet megkaptad tegnapelőtt?

Előzmény: rézműves1 (112395)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112403
Azt lehet tudni, hogy mi a szigetelőközeg a duplafalban?
Előzmény: a_kis_donatellácska (112377)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112402
Mekkora élet van itt, nem győzöm olvasni! Nagyon klassz.
Figyelget Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112401
Tényleg NE gyüjtögesd, a ne kimaradt, pedig az a lényeg...!
Előzmény: Figyelget (112400)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112400
Szia! Javasolnám még a pektinbontó használatát is. Nem olyan nagy költség,de nagyon megéri. Tényleg gyüjtögesd sokáig egybe a cefrét, de azért 3-4 napig lehet, ha muszáj. Persze az az igazi, ha egybe tudod cefrézni. Igazából már mindent elmondtak Neked,ami fontos.
Előzmény: pálinkáZoltán (112396)
Hurkafej Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112399

A friss gyümölcs zúzása után kell belerakni, 100kg-hoz 1 kocka budafoki, vagy 1 tasak öetker élesztő. A direkt bor/pálinka élesztőkre pedig rá van írva.

 

Pecabubus : Ilyen papír zacsiban lévő élesztőről van szó?

Előzmény: pálinkáZoltán (112396)
envision Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112398

Szerintem a leégésgátlónak azért van némi szerepe.....persze csak ha jól van elkészítve.

Azt még hozzátennem hogy szerintem nem minden gyümölcsnél működik hatékonyan ( kősejtes körték-füge. )

Az alap az lenne ,hogy a leégésgátló pontosan készüljön .és sem mellette sem a lyukakon ne menjen le a gyümölcshús ....mert a szilárd anyag fog odakapni ...a folyadék az kevésbé.

Jól működik a leégésgátlő ha a perforáció áramlási irányban (felfelé) kissé ki vannak nyomva (kúposítva) a furatok.

Persze kinek mi  :)

 

Előzmény: Törölt nick (112385)
sörös100 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112397

Sziasztok 22 mm es  forrasztható réz hollandit keresnék felénk csak fél hollandit lehet kapni.Esetleg tudja valaki hol lehet beszerezni?

pálinkáZoltán Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112396

Egy hordót egyszerre cefrézek csak. de a most elkészült cefrével be szeretném várni a szeptemberi adagot, mert a főző csak nagyobb mennyiséget vállal (min 2-300l)
Élesztőt mennyit érdemes belerakni és milyet?

Előzmény: foxrudi (112394)
rézműves1 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112395

Igen ez valószínűleg az első szériából való, amikor próbáltam a Snapszi képei között látható eredeti Szöllősit hűen másolni, de azután kiderült, hogy ilyen kis otthoni méreteknél ezt nem kell feltétlenül pontosan másolni. Annál is inkább, mert az eredeti Szöllősinél a zárhatóság miatt kell a nagyobb második rekesz, hogy elférjen benne az a sok szűrő pelenka. De nekünk otthon elég az az egy kis textil is mert, mi akár minden főzés után kiöblíthetjük és inkább csak durva szűrő szerepe van és főleg az áramlás lassítására szolgál. Így aztán az új szériában már az első rekesz a nagyobb, (mint ahogy a fagyis doboznál volt) és így könnyebb is a nagyobb felületről az olajat lehalászni.  A kisebb másodikban pedig így is elfér az a kis szűrő textil, amit csak egy drótkerettel csúsztatok a rekeszbe, hogy minél könnyebben kivehető legyen.

 

 

Előzmény: kornel8 (112384)
foxrudi Creative Commons License 2015.07.22 0 1 112394

Lehetőleg egy hordót egyszerre cefrézz.Ha nem megy használj kisebb hordót.

  Azt az időt le kell felejteni,hogy folyamatosan 2-3hétig cefrézünk egy hordót.max ha végképp nem megy 2nap,de már az első adag legyen beoltva.

Előzmény: pálinkáZoltán (112392)
foxrudi Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112393

Lallzyme HC pektinbontót,uvaferm CM,és Danstil A esetleg unikén élesztőt szoktam használni,De az az igazság,még mindig keresem a különbséget budafoki,és előbbiek között.

  A legjobb pálinkáim utóbbi kettővel lettek oltva.:-)

Előzmény: Pecabubus (112390)
pálinkáZoltán Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112392

addig nem javasolta senki.de ezért csatlakoztam a fórumhoz hogy fejlesszem a tudásom és ezzel a végeredményt :)
így is meg szokott erjedni egyébként igaz lassabban.
Ami talán nem is baj, mert több szilvafa van. és kb 1 hónap különbségével érnek be. 3 most fog pár héten belül és még 2 majd szeptember elején.
vagy ez nem probléma?

Előzmény: foxrudi (112389)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!