Szűrve főztem, és tök ízre majd' mindenki panaszkodott. Annyiban nincs veszve még semmi, hogy a 20 fokig gyűjtött alszeszben nincs nyoma a töknek, csak a folytatásban kérdés a legjobb irány...
Nem találtam egyértelmű információt róla. Számos weboldalon említik, hogy szigetelt de hogy milyen megoldással, az rejtély. Sikerült használnom a keresőt, többször is előkerült itt a fórumon a kérdés. Nem derült még ki. Valaki szerint levegő.
20%-os alszeszig könnyed, elegáns, parfümös jegyek. Onnan brutális romlás, intenzív tök (és sütőtök) beütés. Külön gyűjtöttem.
Innentől 3 út lehetséges:
1, Csak a 20%-ig gyűjtött alszeszt finomítom, sok a veszteség (alk., aroma egyaránt)
2, Összeöntöm a két alszeszt mintha sose lett volna szétválasztva, finomításkor figyelek akár 60%os kifolyótól, várhatóan hamar megállok (klasszikus módszer)
3, A 20% alatti alszeszt külön finomítom erőteljesen vágva, hátha kinyerhető belőle némi sárgadinnyés alkohol tök nélkül. Ezt a középpárlatot hozzáadom a "jó" alszeszhez, és együtt finomítom őket. Gondolom így is a szokásosnál jóval hamarabb kell majd leállni.
Én mindig Budafokival oltottam ezidáig, de tervezem kipróbálni az Uvafermet, kíváncsi vagyok, hogy érzek-e különbséget.
Pektinbontóból a Zimopec P 110-et próbáltam vagy 10 alkalommal, de 5x-ös mennyiségben sem vettem észre, hogy bontott volna, nem jött be. Tervezem kipróbálni a Lallzyme HC-t.
Hány °C alatt kell használni a Uvaferm CM hidegtűrő élesztőt és mikor a Uvaferm Danstilt?
Műanyagzacskó az valójában, Fermivin PDM és Fermivin. A borélesztők pedig annyival tudnak többet a budafokinál hogy utóbbit cukorrépa-melaszon nevelik, a borélesztőt pedig invertcukron (glükóz-fruktóz), persze mindkettő kap tápanyagot e mellé bőven. Ha muszáj neki mert más nincs átáll az élesztő "gyártósora" és feldolgozza azokat a cukrokat is amikkel még nem találkozott de beleizzad a dologba: ettől lesz élesztőszagú a szesz, a stresszelt élesztőtől. A budafoki remek élesztő pl. túlnapfényezett paradicsomcefréhez, szép szárazra leerjeszti, keni-vágja a témát, ismeri a munkakört, cukron született. A borélesztőknek a fruktóz a specialitásuk, arra a melóra lettek szelektálva.
Nem akarok nagyon elmenni offtopikba, de pl. van olyan sörcsalád ahol az élesztőíz és a malátaíz preferált, a komlózás pedig háttérbe szorult, ezek a belga sörök. A lehűtött sörlét beoltjuk spéci belga sörélesztővel, az először nekiugrik a maltóznak, aztán a maltotrióznak, végül a glükóz, fruktóz, szukróz kerül(ne) sorra. Csakhogy a belga sörök nagy részének az alkoholtartalmát az invertcukor adja, addigra pedig már elfárad az élesztő (kifogy a kajája) mire odajutna. Ezért aztán még mielőtt esélye lenne belefeledkeznie a maltotriózzal való hosszadalmas elbütykölésbe megkapja a cukorszirupot, olyan töménységben amitől kiveri a veríték, mint egyszeri alkalmazott akinek betolnak egy raklap iratot az irodájába rövid határidőre feldolgozás igényével súlyosbítva. Az a stresszes "izzadás" a belga sörökben kívánatos borsos-fűszeres észter.
Pálinkában ezzel szemben öreg hiba a bármilyen élesztőből származó észterprofil, ezért a létező legsemlegesebb fruktózspecifikus élesztőkkel jó gyümölcscefrét erjeszteni, bor- vagy pezsgőélesztővel. Szerintem. Mentségemre szolgáljon hogy az utóbbi években több tucatnyi élesztőt próbáltam ki különböző cefrékben szóval eléggé ráuszultam a témára mert ugyanez a kérdés érdekelt, hogy miért nem jó mindenre a budafoki? Rumhoz pl. jó lenne csak idén (is) gyatra volt a cukornádtermésem. :)
Igen,bocs hogy nem reagáltam, de most elég szélsőséges az időbeosztásom.Telóról próbálom követni az eseményeket,lopott percekben és innen nem tudok belépni a fiókomba. Ettől függetlenül a Magyar Királyi Posta kezében vannak a dolgok.:-)
Szia! Javasolnám még a pektinbontó használatát is. Nem olyan nagy költség,de nagyon megéri. Tényleg gyüjtögesd sokáig egybe a cefrét, de azért 3-4 napig lehet, ha muszáj. Persze az az igazi, ha egybe tudod cefrézni. Igazából már mindent elmondtak Neked,ami fontos.
A friss gyümölcs zúzása után kell belerakni, 100kg-hoz 1 kocka budafoki, vagy 1 tasak öetker élesztő. A direkt bor/pálinka élesztőkre pedig rá van írva.
Pecabubus : Ilyen papír zacsiban lévő élesztőről van szó?
Szerintem a leégésgátlónak azért van némi szerepe.....persze csak ha jól van elkészítve.
Azt még hozzátennem hogy szerintem nem minden gyümölcsnél működik hatékonyan ( kősejtes körték-füge. )
Az alap az lenne ,hogy a leégésgátló pontosan készüljön .és sem mellette sem a lyukakon ne menjen le a gyümölcshús ....mert a szilárd anyag fog odakapni ...a folyadék az kevésbé.
Jól működik a leégésgátlő ha a perforáció áramlási irányban (felfelé) kissé ki vannak nyomva (kúposítva) a furatok.
Egy hordót egyszerre cefrézek csak. de a most elkészült cefrével be szeretném várni a szeptemberi adagot, mert a főző csak nagyobb mennyiséget vállal (min 2-300l) Élesztőt mennyit érdemes belerakni és milyet?
Igen ez valószínűleg az első szériából való, amikor próbáltam a Snapszi képei között látható eredeti Szöllősit hűen másolni, de azután kiderült, hogy ilyen kis otthoni méreteknél ezt nem kell feltétlenül pontosan másolni. Annál is inkább, mert az eredeti Szöllősinél a zárhatóság miatt kell a nagyobb második rekesz, hogy elférjen benne az a sok szűrő pelenka. De nekünk otthon elég az az egy kis textil is mert, mi akár minden főzés után kiöblíthetjük és inkább csak durva szűrő szerepe van és főleg az áramlás lassítására szolgál. Így aztán az új szériában már az első rekesz a nagyobb, (mint ahogy a fagyis doboznál volt) és így könnyebb is a nagyobb felületről az olajat lehalászni. A kisebb másodikban pedig így is elfér az a kis szűrő textil, amit csak egy drótkerettel csúsztatok a rekeszbe, hogy minél könnyebben kivehető legyen.
Lallzyme HC pektinbontót,uvaferm CM,és Danstil A esetleg unikén élesztőt szoktam használni,De az az igazság,még mindig keresem a különbséget budafoki,és előbbiek között.
A legjobb pálinkáim utóbbi kettővel lettek oltva.:-)
addig nem javasolta senki.de ezért csatlakoztam a fórumhoz hogy fejlesszem a tudásom és ezzel a végeredményt :) így is meg szokott erjedni egyébként igaz lassabban. Ami talán nem is baj, mert több szilvafa van. és kb 1 hónap különbségével érnek be. 3 most fog pár héten belül és még 2 majd szeptember elején. vagy ez nem probléma?