Fiúk! Az lenne a kérdésem, hogy a KERESKEDELEMBEN kapható kajszi pálinkák közül melyiket tudnátok jó szívvel ajánlani. Egy kontrol pálinkára lenne szükségem amit össze tudnék hasonlítani az általam készítettel.
Nem túl nagy a lángja 30mBar körül, de az is elég. Gyári magasságon 50 liter cefre 50-60perc alatt indul meg.
Reduktor nélkül folyton változik a nyomás a palackban, a lánghoz más arányú levegő kell mert különben kormol stb... Linkeltek képet, akkora lángal már több, mint 5.5 kW, fél órán belüli felfűtést azért elvárhatnék úgy.
Az 1kgóra pedig sok is, mármint egy palack jóval többet bír, mint 11 óra.
Sziasztok, valaki használ valami nyilvántartást a kihozatalokról/főzéseiről ? Egy olyan excel táblára gondolok pl. amibe beadhatóak az ismert adatok (cefre mennyiség gyúmölcs fajta, alszesz mennyiség, kinyert nedű tisztán és fokolva, és ezekből kihozatalt számít (százalékosan mondjuk).
Egyszerűbbnek gondolok egy táblát készíteni, de ha van rá program az is jó, de mégegyszerűbb lenne ha valaki rendelkezik ilyen számításokra képes táblával és azt eljuttatná nekem (természetesen üresen) nagyon megköszönném. Arra gondoltam hátha hasznos lenne mert egy idő után (mondjuk egy szezon) könnyebb lenne becsléseket végezni a segítségével.
Szia!
A cefrefőzési időt lényegében a cefre alkoholtartalma és a közőlt hőmennyiség(mennyire tüzelsz alatta) határozza meg. Akkor jó a fűtés, ha kb 1 óra után megindul az anyag.Utána még kb 3 óra mire kiszeded az alkoholt a cefréből.Ez attól is függ,hogy mennyire facsarod ki.
Elkészült a kozmaolajszűrőm. Felhasznált anyagok: 3,5 literes ételtartó, kb 40 cm 5*10 mm-es szilikoncső, kb. ugyanennyi 2,5 mm2 keresztmetszetűtömör réz vezeték. Itt egy kép. A lyukak 9,5 mm-es fúróval vannak fúrva, így nem kell ragasztani a vastagfalú csövet, simán lezárja a lyukakat.
Még keret kell bele a pelenkához, azt miből lenne érdemes csinálni(rézdrót, rm drót)?
Itt egy kép működés közben, de csak vízzel,majd ha élesítve van,akkor is rakok fel. :)
Olvastam a sok hozzászólást és ahogy látom eléggé értettek a pálinka főzőséhez, olyan kérdésem lenne, hogy a pára cső emelkedésének mennyire van jelentősége és miért jó, hogy olyan nagyon emelkedik illetve, hogy az első főzésnél ugye amikor még a cefrét főzzük mi határozza meg, hogy mennyi idő mire le jön szesz? és átlagba mennyi időnek kéne lenni?
Szia! Az öntvény (mert csak az a kínai), néha tényleg nagyon "gagyi". Én már vettem vagy 20-darabot és volt aminek az öntvénye volt lukas. (de én nem a Józsitól vettem) De az olasz gázcsapon kívül nincs ami elromoljon rajta, de lehet hogy már azt is hamisítják, mert találkoztam olyannal is, ami eleve rossz volt. Leggyakrabban az szokott előfordulni, hogy úgy befestik, hogy az öntvény lukai is tele vannak festékkel. Ezt egy kis fúróval végig kell játszani. Ha nagyon lötyög a gázcsap (amit nem gondolok) az csere. Egyébként tényleg jó, a 30-milis
szabályzóval rendesen fűt. A fúvókája gyárilag 1,4-mm, de 1, 6-ra tuningolva is (PB-nél) rendesen ég a 30-as szabályzóval is. A lemezzel sok levegőt kell adni neki.
Szia. Nekem is ilyen van, csak olcsóbban vettem. Én a lábakat felszereltem, de nem bíztam meg a M6-os csavarokban és le is szereltem. A lyukakba visszaraktam a csavarokat azbesztzsinórral és így ott nem jön gáz. 30 mbaros nyomáscsökkentővel használom, teljesen kinyitva, keverő megy közben 60-70 perc alatt indul meg az 50 liter cefre. Nincs szigetelésem még,de azzal majd csökken ez az idő. Szóval ne dobd el! :)
Igen, úgy ahogy a kolléga írta, közel nullára kifacsarni. De mielőtt legközelebb kérdezel, olvasd el, amit Sogi kolléga minden reggel kiír(pálinkafőzés 1*1) és ott elég sok kérdésre választ találsz. :)
A cikk azután készült, mikor Snapszi megvilágította az elmémet.
Ezt mondta: " Bizony mondom néked hal, addig ne cukrozd meg a cefrédet, amíg bőven van az anyagban erjeszthető gyümölcscukor. Ha cukrot akarsz tenni bele, ezt tedd a főerjedés után, hogy az élesztők először a gyümölcs saját cukrát alakítsák pálinkává, és ezzel kialakulhasson az megfelelő íz és aromaanyag"
Nem.A cefre főzésénél az alkohol kerül kinyerésre a kozmaolajok szűrése mellett,majd ezt követően,ezt a terméket,amit alszesznek hívnak kell még egyszer lefőzni,és itt kell elválasztani a frakciókat(elő,közép,és utópárlat.)