Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112556

...addig is tájképnek, hogy mire lehet számítani nagyjából.

 

Előzmény: vviktor1 (112548)
Füredi1 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112555

Köszi, de ágyas pálinka elvből nem érdekel. Azt már manipulációnak értékelem.

Előzmény: Törölt nick (112551)
Füredi1 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112554

Mert technikailag egyszerűbb lenne kivitelezni. Bemegyek, megveszem, itt van. Csupán ennyi az oka.

Előzmény: obsitos3 (112552)
obsitos3 Creative Commons License 2015.07.25 0 1 112553

Ráadásul etalonnak jobb az övé,mint a bolti.Nem tévedés,nem etanol!:-)

Előzmény: obsitos3 (112552)
obsitos3 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112552

Miért nem kéred meg snapszmestert.Biztos segítene.

Előzmény: Füredi1 (112550)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112551

Nekem a Bolyhos féle ...bejön.

http://www.hagyomanyosizek.hu/?q=hu/termekkategoriak/-_kajszibarack_palinkak/20_l_bolyhos_agyas_kajszibarack_palinka_csapos_diszuvegben_bp2kb.html#wrapper

 

De ugye a "zsebpénzek és a pofonok" különböznek, szóval kinek mi.

Előzmény: Füredi1 (112550)
Füredi1 Creative Commons License 2015.07.25 0 1 112550

Fiúk! Az lenne a kérdésem, hogy a KERESKEDELEMBEN kapható kajszi pálinkák közül melyiket tudnátok jó szívvel ajánlani. Egy kontrol pálinkára lenne szükségem amit össze tudnék hasonlítani az általam készítettel.

Hurkafej Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112549

Nem túl nagy a lángja 30mBar körül, de az is elég. Gyári magasságon 50 liter cefre 50-60perc alatt indul meg.

Reduktor nélkül folyton változik a nyomás a palackban, a lánghoz más arányú levegő kell mert különben kormol stb... Linkeltek képet, akkora lángal már több, mint 5.5 kW, fél órán belüli felfűtést azért elvárhatnék úgy.

Az 1kgóra pedig sok is, mármint egy palack jóval többet bír, mint 11 óra.

 

Előzmény: öreg_néne_b (112534)
vviktor1 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112548

Sziasztok, valaki használ valami nyilvántartást a kihozatalokról/főzéseiről ? Egy olyan excel táblára gondolok pl. amibe beadhatóak az ismert adatok (cefre mennyiség gyúmölcs fajta, alszesz mennyiség, kinyert nedű tisztán és fokolva, és ezekből kihozatalt számít (százalékosan mondjuk).

Egyszerűbbnek gondolok egy táblát készíteni, de ha van rá program az is jó, de mégegyszerűbb lenne ha valaki rendelkezik ilyen számításokra képes táblával és azt eljuttatná nekem (természetesen üresen) nagyon megköszönném. Arra gondoltam hátha hasznos lenne mert egy idő után (mondjuk egy szezon) könnyebb lenne becsléseket végezni a segítségével.

 

 

Figyelget Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112547
Szia!
A cefrefőzési időt lényegében a cefre alkoholtartalma és a közőlt hőmennyiség(mennyire tüzelsz alatta) határozza meg. Akkor jó a fűtés, ha kb 1 óra után megindul az anyag.Utána még kb 3 óra mire kiszeded az alkoholt a cefréből.Ez attól is függ,hogy mennyire facsarod ki.
Előzmény: papagaj1 (112543)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112546

Rendben, azt hittem, hogy olyasmit láttál, mint én először, nekem az volt a kávéfőzés kategória. :))

Előzmény: öreg_néne_b (112544)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112545

Elkészült a kozmaolajszűrőm. Felhasznált anyagok: 3,5 literes ételtartó, kb 40 cm 5*10 mm-es szilikoncső, kb. ugyanennyi 2,5 mm2 keresztmetszetűtömör réz vezeték. Itt egy kép. A lyukak 9,5 mm-es fúróval vannak fúrva, így nem kell ragasztani a vastagfalú csövet, simán lezárja a lyukakat.

 

Még keret kell bele a pelenkához, azt miből lenne érdemes csinálni(rézdrót, rm drót)?

Itt egy kép működés közben, de csak vízzel,majd ha élesítve van,akkor is rakok fel. :)

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112544

Főztem már gázzsámolyon, ha ilyen lett volna a lángja, nem is kezdek aggódni. :)

Előzmény: kornel8 (112540)
papagaj1 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112543

Sziasztok! 

 

Olvastam a sok hozzászólást és ahogy látom eléggé értettek a pálinka főzőséhez, olyan kérdésem lenne, hogy a pára cső emelkedésének mennyire van jelentősége és miért jó, hogy olyan nagyon emelkedik illetve, hogy az első főzésnél ugye amikor még a cefrét főzzük mi határozza meg, hogy mennyi idő mire le jön szesz? és átlagba mennyi időnek kéne lenni? 

 

Előre is köszönöm a válaszokat! 

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112542

Felfúrtam a fúvókát másfelesre, így már működik. Tudtam, hogy rátok számíthatok. :)

Előzmény: öreg_néne_b (112541)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112541

az szokott előfordulni, hogy úgy befestik, hogy az öntvény lukai is tele vannak festékkel.

Igen, az is megvolt, de azt nem is említettem.

A fúvókája gyárilag 1,4-mm

Köszi, akkor itt van az eb elhantolva, mert ez még 1 mm sincs. Akkor fúvókacsere lesz a megoldás.

Előzmény: rézműves1 (112539)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112540

Nézd meg ezt a linket, nyomáscsökkentővel és nélküle, én is azt hittem kávéhoz lesz jó. :)

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=134306119&t=9007484

Előzmény: öreg_néne_b (112538)
rézműves1 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112539

Szia!  Az öntvény (mert csak az a kínai), néha tényleg nagyon "gagyi". Én már vettem vagy 20-darabot és volt aminek az öntvénye volt lukas. (de én nem a Józsitól vettem) De az olasz gázcsapon kívül nincs ami elromoljon rajta, de lehet hogy már azt is hamisítják, mert találkoztam olyannal is, ami eleve rossz volt. Leggyakrabban az szokott előfordulni, hogy úgy befestik, hogy az öntvény lukai is tele vannak festékkel. Ezt egy kis fúróval végig kell játszani. Ha nagyon lötyög a gázcsap (amit nem gondolok) az csere. Egyébként tényleg jó, a 30-milis

szabályzóval rendesen fűt. A fúvókája gyárilag 1,4-mm, de 1, 6-ra tuningolva is (PB-nél) rendesen ég a 30-as szabályzóval is.  A lemezzel sok levegőt kell adni neki.

Előzmény: öreg_néne_b (112534)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112538

Köszi, de ezen talán teát tudnék főzni, pálinkát biztosan nem. :(

Valahogy fel kellene hozni a teljesítményét.

Előzmény: kornel8 (112537)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112537

Szia. Nekem is ilyen van, csak olcsóbban vettem. Én a lábakat felszereltem, de nem bíztam meg a M6-os csavarokban és le is szereltem. A lyukakba visszaraktam a csavarokat azbesztzsinórral és így ott nem jön gáz. 30 mbaros nyomáscsökkentővel használom, teljesen kinyitva, keverő megy közben 60-70 perc alatt indul meg az 50 liter cefre. Nincs szigetelésem még,de azzal majd csökken ez az idő. Szóval ne dobd el! :)

Előzmény: öreg_néne_b (112534)
szemenyei Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112536

Kimaradt az előpárlat, amit 5,2 dl-t vettem el.

Szerintem kicsit sok, de többszöri kóstolás után is ez maradt.

(kb 4,5 dl-t számoltam 2%-al)

A középpárlat viszont tiszta.

Előzmény: szemenyei (112535)
szemenyei Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112535

Sziasztok!

 

Az én kajszimat idén talán már nem veri el a jég :)

 

Ma reggel finomítottam, az alábbiakban a történet, számokkal:

kb 65-67 liter magozott és keverőszárral pépesített cefréből

18,7 liter 30 v/v alszeszt nyertem (term. kozmaolajszűrtem).

 

25 v/v re hígítottam, így 22,5 liter alszeszt kezdtem finomítani.

Érdekes, hogy már 56 v/v után hirtelen esni kezdett a szeszfok,

hamarosan meg is jelent a főttfazék illat és íz, ezért 53 v/v után UP-ra váltottam.

 

Középpárlat: 4,7 liter 67 v/v.

Pihentetés és higítás után mintegy 7,5 liter 42 v/v pálinka lesz a végeredmény.

Próbahígítás alapján tiszta, fajtajelleges és hihetetlen gyümölcsös illatú és ízű a párlat!

 

Néhány képpel illusztrálom.

kajszi_cefre

 

Jó nedűt!

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112534

Tanácsra lenne szükségem.


Adott egy "nullkilométeres" hihetetlenül gagyi kínai gázzsámoly. (Flex és menetfúró kellett a lábak felcsavarozásához.)


http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=10&products_id=110

PB palack, reduktor (30 mbar, 1 kg/óra), jelképes nagyságú lánggal ég. Próbáljam reduktor nélkül, cseréljek fúvókát vagy az egészet tanítsam meg repülni?

snapszmester Creative Commons License 2015.07.25 0 2 112533

Olyanra is amit eszébe sem jutna megkérdezni.:-)

Előzmény: kornel8 (112532)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112532

Igen, úgy ahogy a kolléga írta, közel nullára kifacsarni. De mielőtt legközelebb kérdezel, olvasd el, amit Sogi kolléga minden reggel kiír(pálinkafőzés 1*1) és ott elég sok kérdésre választ találsz. :)

Előzmény: Abdul80 (112527)
TINTUS Creative Commons License 2015.07.24 0 2 112531

nem. ott a kozmaolajat szűrjük és kifacsarjuk a cefrét amennyire csak lehet.

Előzmény: Abdul80 (112527)
TINTUS Creative Commons License 2015.07.24 0 1 112530

Nagy kár volt 15-nél leállni, én lemegyek 5-ig kb.  ! 100 literből 20 liter 23-24-es alszesznek minimum lenni kellett volna. Használtál pektinbontót?

Előzmény: erkelrambo (112526)
hal65 Creative Commons License 2015.07.24 0 1 112529

A cikk azután készült, mikor Snapszi megvilágította az elmémet.

Ezt mondta: " Bizony mondom néked hal, addig ne cukrozd meg a cefrédet, amíg bőven van az anyagban erjeszthető gyümölcscukor. Ha cukrot akarsz tenni bele, ezt tedd a főerjedés után, hogy az élesztők először a gyümölcs saját cukrát alakítsák pálinkává, és ezzel kialakulhasson az megfelelő íz és aromaanyag"

Eddig az idézet.

Nekem ez bevésődött, mert logikus, és igaz.

Előzmény: Hurkafej (112517)
foxrudi Creative Commons License 2015.07.24 0 1 112528

Nem.A cefre főzésénél az alkohol kerül kinyerésre a kozmaolajok szűrése mellett,majd ezt követően,ezt a terméket,amit alszesznek hívnak kell még egyszer lefőzni,és itt kell elválasztani a frakciókat(elő,közép,és utópárlat.)

Előzmény: Abdul80 (112527)
Abdul80 Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112527

Sziasztok!
Most már teljesen összezavarodtam!Kétlépcsős főzésnél,az első lépcsőben kell elvenni elő és utópárlatot vagy nem??
Mindenki mást mond! :/

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!