Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112595

Csak a habzasgatlot kérdeztem.

Előzmény: kornel8 (112594)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.26 0 1 112594

Foamsolt használtam, igaz a cefrébe is raktam a habzás elkerülésére. A cefrét nem hígítottam főzés előtt, ha erre gondolsz.

Előzmény: snapszmester (112593)
snapszmester Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112593

Milyen habozásgátlót, milyen higitasban?

Előzmény: kornel8 (112590)
T-omti Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112592

Sajnos nem.

 

1000L tiszta cefréből 102L 50 fokos lett. lett.

Előzmény: öreg_néne_b (112591)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112591

Azt írta, hogy az adott körülmények között 10 liter / 100 kg gyümölcs kihozatalt ért el.

Előzmény: TINTUS (112589)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112590

Szia. A habzásgátló használatával 50 literes üstbe 47-48 liter meggyet raktam, nem volt semmi gondom, mármint nem habzott át, egy evőkanállal raktam a tetejére.

Előzmény: Laccci82 (112588)
TINTUS Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112589

Nem 100 liternek kellett volna lenni a kihozatalnak ?!

Előzmény: T-omti (112572)
Laccci82 Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112588

Hali mindenkinek!

 

A habzásgátlóval kapcsolatban kérdeznék.

 

A szokásos cefremennyiséget mennyivel lehet növelni és mennyit kell használni belőle?

 

Előre is köszi!

 

 

gabor0036 Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112587

Én ezzel csináltam. Nem rossz, csak sok kell belőle. Nehezen húzza le a ph-t..

Előzmény: T-omti (112586)
T-omti Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112586

sziasztok

 

Érdeklődnék, hogy savazásra akkusavon kívül használ-e valaki valami mást?

 

MONDJUK ILYET :http://floravita.superwebaruhaz.hu/foszforsav-elelmiszeripari-75-arkg-8-kg-os-t199023

 

 

Köszi a válaszokat

naivkezdo Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112585

tápanyaghiányos erjedésű (kénh. szag) cefre teljesen rendbe jöhet plusz táp hozzáadásától vagy inkább különítsem majd el főzésnél azt a bizonyos hordót?

körte51 Creative Commons License 2015.07.26 0 1 112584

Ha a cefre főzésnél visszafogja az illatokat az  előszesz főzésnél is hasonlónan kell viselkedjen. Kis alkoholtaralmú cefrefőzéshez tudnám elképzelni a használatát. Nagyon jók ezek az összehasonló főzések. Javaslom többször végezd el ,ha van rá lehetőséged a biztosabb következtetés levonása miatt. Hasonló az én tapasztalatom is a nagy deflegmáció és az aroma viszonnyal.

Előzmény: norennord (112569)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112583

Köszi, ment válasz is.

Előzmény: norennord (112578)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112582

Tudom ajánlani a topic címét. ;)

Előzmény: abácsip (112577)
norris53 Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112581

Szia !

20 mm oldalt 30 mm alul elegendő !

Felesleges a sok hőközlő anyagot melegíteni !

Előzmény: Tomsawier (112580)
Tomsawier Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112580

Sziasztok.

 

Dupla falú főzőnél milyen távolságra vannak egymástól a tartályok? A több, vagy kevesebb hőközlőfolyadék jobb?

norennord Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112579

Ha esetleg valaki a Kiskunlacháza..Dömsöd..Dunavecse

3szög vonalán tudna nekem szilvát eladni annak nagyon tudnánk örülni..

norennord Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112578

nézed meg majd a levelezésedet..

 

 

Előzmény: kornel8 (112575)
abácsip Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112577

a minimum főzési mennyiség 150-200liter (kisírva), tavaly is jó volt a szilva termés, idén max 200 liter tiszta szilvát akarok főzni (remélhetőleg az eddigi legjobbat, a sok ismeretszerzés után). Még egy kérdés, ami lehet hülyeség, de ha előttem főz valaki 200liter somot, amit nem leengednének, hanem nullára kicsavarás után rátöltenék az enyémet, annak lenne még valamilyen (aroma)hozadéka? Nyilván alkohol semmi, meg fűtési költség/főzési idő növekedés, de valami hasznos maradhat még számomra is az előttem főzött cefréből?

Előzmény: öreg_néne_b (112576)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112576

Én nem kevernék ilyeneket, a som pl nem rúg labdába a szilva mellett, de valószínűleg a negyed rész szőlő sem.

Előzmény: abácsip (112574)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112575

Szia. Ez érdekes számomra, pont gondolkodom, hogy vennék deflegmátort. Mennyi eltérés volt a két főzés között %-ban? Illatban milyen különbség volt? Előre is köszi.

Előzmény: norennord (112569)
abácsip Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112574

Ma volt lehetőségem újabb kitérőt tenni a gyümölcsösbe. A szilva termés idén is brutál, kb. 20 mázsa várható, de ilyen főzési árak mellett inkább lekvárt főzünk.

Vegyes cefréken is gondolkodtam. Lesz 1 mázsa szőlő, fél mázsa som, fél mázsa bodza, meg 1,5 mázsa alma. Bodza-alma 1/4-3/4, szilva-som 1/4-3-4, szilva-szőlő 3/4-1/4 kombinációkat/arányokat érdemes lehet megpróbálni?

stapika Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112573

"csak zd én"

   Csak?:-))Kb. egy hónap,nem felejtik el.:-DD

Előzmény: snapszmester (112566)
T-omti Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112572

Szia

 

1250L-nyi szilvából (Beszterce,Stenly) ami gondolom több mint 1,25T , 250kg-nyi magot szedtünk ki, és 2db 500L-es üst pont tele volt.

A cefre megkapott mindent,sav,fajélesztő, tápsó,pektinbontót nem,mert nagyon puha lekvár érett volt.

A 10L-t nekünk így teljesítette.

A cukortartalma is magas, 2013-as év volt.

Kristálycukrot természetesen egy grammot se látott.

Remélem segítettem

Előzmény: Törölt nick (112563)
gabor0036 Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112571

Ízlések és pofonok, de nekem a bolyhos pálinkák nem igazán ízlének... De nálunk másnak sem. 

Előzmény: Törölt nick (112551)
naivkezdo Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112570

20 fok van, a hely rendben van, csak a cefre annyira beindult tegnap, hogy a hőtermelés felmelegítette.

De a nagyon durva habzáson éjjel túltette magát, már kezd hűlni is.

A dupla dózis élesztő miatt aggódtam csak, hogy vajon mi lesz a párlatra nézve a következménye, de ha semmi, akkor ok.

Köszi.

Előzmény: öreg_néne_b (112564)
norennord Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112569

Sziasztok..

 

Most volt lentebb kisebb vita a Deflegmáció-rol.

 

Próbálgattam az enyémet a meggynél ill. az egész szettet.

Én azt vettem észre hogy ha fent van a Deflegmátor  a cefre főzésnél olyan mint ha vissza fogná az illatokat

ha leveszem akkor mint ha jobban lehet érezni.

 

Viszont ami meg döbbentett tisztázáskor azonos mennyiségű vissza hígított alszeszt főztem  míg Deflegmátor    nélkül a fejfőfok 92 c volt amikor megindult és 50 alkohol fokig lehetett leengedni a közép párlatot.

A következő főzésnél felraktam Deflegmátort a párlat elindult 82 c és le lehetett engedni 45 alkohol fokig.

a mennyiség is elég számot tető volt Deflegmátor használatánál.

Én most azon gondolkozom hogy a kajszit Deflegmátor nélkül fogom a cefrét lefőzni és csak a tisztázáshoz fogom használni a Deflegmátort.

snapszmester Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112568

Régóta érlelodik bennem egy gondolat. Megismertetni a pálinkát, erenyeivel és hibával, sajáttal és idegen prémium kategóriás termékek kóstolasaval. Most idő lenne, de.....

Legalább hozna egy kis profitot az eddigi munkám. :-)

Előzmény: obsitos3 (112567)
obsitos3 Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112567

Most kifejezetten az idei első,3% cukorral készült kajszidra gondoltam,nem kell díjnyertes pálinkát használni etalonként,hogy eldöntsük,hol,mennyit hibáztunk.De azért a bolti az túlzás.:-)

Előzmény: snapszmester (112566)
snapszmester Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112566

Köszonom a bizalmat, de konkrétan barackkal még bronz minősítésnél jobbat nem értem el, csak zd én.:-)

Nehéz tippet adni. Nem a reklám miatt. 

Előzmény: obsitos3 (112553)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!