Én azért erre nem vennék mérget... Inkább úgy fogalmaznék, hogy az őszinek őszi, a kajszinak kajszi az íze. (mert mi is lehetne más... ) Sajnos nekem csak 5-6 liternyi őszi jön össze egy évben, a többi kárba vész ( felzabálódik...!!! ). Ritka akit megkínálok belőle, mert még magam elől is dugdosom... :-)).Mag nélkül cefrézem, de még a nem magvaváló fajta magtisztítása is gépesítve van, (ennyire ráálltam...)A 80 ft/kg - os árat biztos nem hagynám ki semmilyen gyümölcsből.....
Csak te tudod megsaccolni mennyi anyagod lesz, a nagyobban tudsz kevesebbet is főzni, viszont ha duplafalú (ezt nem tudattad) akkor a kevesebb anyaggal is fel kell fűtened a köpenyben levő hőcserélő közeget ami kisebb mennyiségeknél gazdaságtalan lehet. Enyém 50 l -es 30-35 l nél többet nem teszek bele egyszerre, háztáji felhasználásra szerintem épp ideális méret, a 100-ast már túlméretesnek érzem, (mozgatás üresen/tele, helyigény, takarítás stb szempontokból... de ezt csak az én igényeimhez mérten írom. Épp egy 100 l-es főző tulaja keresett meg ma hogy főznék-e le neki 30 l barackot mert az ő 100-as főzőjét ennyi miatt nem indítja be... +1 hogy 50-60 l-es szvsz az ideális méret itthonra.
Megadtad magadnak a választ.... 100-ast vegyél. Finomítani bármennyit tudsz azzal is. Sokkal rosszabb megoldás többször töltögetni-üríteni-elmosni-beindítani-kozmaolajat szűrni azt megint mosogatni, stb.
Én eléggé bátran megtömöm azért a főzőt, ha pont úgy adja ki a cefre.
De tényleg érdekes, hogy mennyi cefréd van. Mert ha mondjuk egész évben 100kg, akkor lehet elég egy 30 literes is.
Ennek ellenére én azt mondanám, hogy a 60 literesembe tettem már 15 liter cefrét, de 80-at soha :) Tehát a nagyba lehet keveset tölteni, a kicsibe meg többet nem, én amondó vagyok.
Folyamatban, és bíztató. Illata aromája nekem bejövős, de még csak az alszesznél tartok, holnap finomítom. Ahogy írták itt a "mindenttudók" "jól ad" mondhatni átlag felett (cseresznye felett). Bővebben holnap ilyentájt, akkor már tán bele is nyaltam :) Nem veszett fejsze nyele az biztos.
Én azt gondolom ha első blikre nem a 100 literes főző térfogat jutott eszedbe akkor nincs is rá szükséged. Gyanítom, hogy a minimális ár különbség sarkalt töprengésre. Hidd el az éppen olyan bosszúságot tud okozni ha csak félig van tele a főző, mint ha kétszer kell nekiesni.
ha rosszúl láttam volna akkor mindennek az ellenkezője igaz. :))
A véleményetekre, tapasztalatokra lennék kíváncsi. Főző vásárlás előtt állok, már eldöntöttem, hogy DES kisüsti típusú főző lesz, csak azon vacillálok, hogy 60 vagy 100 L-es legyen. Tudom, hogy a cefre mennyiségéhez kellene viszonyítanom, viszont árban már nem sok különbség van. Szeretném a gyakorlati tapasztalatokat kikérni, hogy melyik milyen cefre mennyiséghez lenne indokolt, ill. milyen előnye hátránya van egy kisebb vagy nagyobb főzőnek.
Itt a forró gőzök által feltárt lé lecsöpög a tartályba. Ha nem szörpfőző kézi készüléknek, hanem pálinkafőzőnek nevezzük az eszközünket, akkor miért történne másképp?