Az a jó ha a moslékja már nem kellemes szagú mert akkor az alszeszbe vándorolt az összes jóillat és íz. Ha finom lekvárillatú a kifőzött cefre az nem jó mert a finomságnak az alszeszben lenne a helye.
Mindent jól csinálsz. A főzés által többnyire megváltoznak az ízek, aromák (példa: dzsemek, lekvárok, bableves, húsleves....) Főzés után pedig, teljesen másképp érzékeled az illatokat, ízeket amikor egy tömény alkoholos oldatban vannak, ráadásul kisebb mértékben, mint egy alkoholban szegény oldatban (a moslékban).
Ha gondolod csinálj meg egy próbát, amit már itt többször említettem. Egy fél pohár pálinkát tegyél szabad helyre (közbe meg ne igya valaki:-))) és tartsd ott 3-4 napig. Aztán szagold meg, idd meg bátran és ha netán azt érzed, amit az utópárlat elvágásánál éreztél, akkor ne lepődj meg. Itt már nem tömény alkoholos oldatban fordulnak elő, mert az kipárolgott.
Köszi, akkor így jártam. Amikor finomítottam, volt egy részen kifejezetten kellemes íze, azt külön fel kellett volna fogni. :) Akkor nem főzöm újra, pedig nagyon azon voltam...
Értem, én sem tudok másra gondolni, így ahogy mondod, akkor tuti az lesz. Azért is mondtam, hogy a cefrének is kifejezettem kellemes illata volt, illetve az alszesznek is. Köszi szépen. Újrafőzés??
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Kiváncsian várom,hogy mi lesz a megoldás.Egy nagyon jó barátom szinte ugyanilyen kérdéssel jött hozzám,gondolván biztos tudok segíteni,ismeri a mániámat.Kapásból mondtam: etil-acetátos,rossz volt az elválasztás vagy ecetes volt a cefre.Határozottan állította,hogy egyik sem.Az elválasztás nagykönyv szerinti,a cefre nem volt rossz se ízre,se illatra.Nem tudtam mit mondani(ill. mondtam várjon egy kis időt,hátha kimegy belőle,újrafőzni ráér akármikor),ezért is érdekel a miértje a dolgoknak.
Milyen volt a cefre íze mielött főzted?
Szerintem inkább etil-acetát lehet az az "aceton", attól szokott körömlakklemosó szaga lenni a pálinkának. De nagy mennyiségben az is csak romlott cefrében szokott lenni.