Keresés

Részletes keresés

Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.07.30 0 1 112759

Igen a 25 fokos alszeszt korlátlan ideig tárolhatod. Nem romlik meg. Elméletileg a műanyag kannába is tárolhatod. Nem veszi át az ízét.

Előzmény: 2bk (112756)
cenus Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112758

Szerintem igen.

Előzmény: 2bk (112756)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.07.30 0 1 112757

Sziasztok Kedves Fórumtársak!

 

Túl vagyok 8.000 bejegyzés átolvasásán és jegyzetelésén.

Továbbá a regelink áttanulmányozásán.

Sok-sok közkincs van itt rendesen.

 

Úgy hogy most már pálinka leckéket adok-veszek.  :)

2bk Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112756

Sziasztok

 

kb. 25 fokos alszesz már huzamosan tárolható ?

Feeriba51 Creative Commons License 2015.07.30 -1 1 112755

"Ha finom lekvárillatú a kifőzött cefre az nem jó mert a finomságnak az alszeszben lenne a helye."

 

Itt az a pont, ahol nem értünk egyet:-)))

 Az ilyen "finom lekvárillatú a kifőzött cefrének" jó a pálinkája is, míg a büdösnek soha.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Pecabubus (112754)
Pecabubus Creative Commons License 2015.07.30 0 1 112754

Az a jó ha a moslékja már nem kellemes szagú mert akkor az alszeszbe vándorolt az összes jóillat és íz. Ha finom lekvárillatú a kifőzött cefre az nem jó mert a finomságnak az alszeszben lenne a helye.

Előzmény: naivkezdo (112747)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.07.30 0 1 112753

Mindent jól csinálsz. A főzés által többnyire megváltoznak az ízek, aromák (példa: dzsemek, lekvárok, bableves, húsleves....) Főzés után pedig, teljesen másképp érzékeled az illatokat, ízeket amikor egy tömény alkoholos oldatban vannak, ráadásul kisebb mértékben, mint egy alkoholban szegény oldatban (a moslékban).

Ha gondolod csinálj meg egy próbát, amit már itt többször említettem. Egy fél pohár pálinkát tegyél szabad helyre (közbe meg ne igya valaki:-))) és tartsd ott 3-4 napig. Aztán szagold meg, idd meg bátran és ha netán azt érzed, amit az utópárlat elvágásánál éreztél, akkor ne lepődj meg. Itt már nem tömény alkoholos oldatban fordulnak elő, mert az kipárolgott.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: naivkezdo (112747)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112752

A fajtája még mindig nem ugrik be? :))

Előzmény: rézműves1 (112743)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112751

Köszi, akkor így jártam. Amikor finomítottam, volt egy részen kifejezetten kellemes íze, azt külön fel kellett volna fogni. :) Akkor nem főzöm újra, pedig nagyon azon voltam...

Előzmény: snapszmester (112742)
rézműves1 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112750

Maradhat a mag is, ha a malacnak szánod, viszont pálinkát egyikből sem tudsz csinálni.

De én még párlatot se készítenék belőlük, pláne hogy mindjárt itt a szilva...DDD...

Előzmény: forgione1 (112748)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112749

Ez ugye vicc? A főzőtökben nem csak cukor nincs, de íze se nagyon...

Előzmény: forgione1 (112748)
forgione1 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112748

Főzőtökből is lehet pálinkát készíteni vagy csak sütőtökből?

 

Magot kikell szedni vagy maradhat?

naivkezdo Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112747

a kierjedt cefrém alkoholos, fajtajellegű gyümölcs ilattal rendelkezik.

Főzés után vagy marad benne gyümölcs illat, vagy kicsavartam teljesen és akkor minden csak nem kellemes illatú.

Lehet, hogy valamit rosszul csinálok.

Előzmény: Feeriba51 (112731)
naivkezdo Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112746

ja nekem is ez volt, újratervezés volt hordó fronton:)

Előzmény: Norbi... (112745)
Norbi... Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112745

Nagyon durván felhabzott a barackcefrém, máskor főzésnél se szokott ennyire, tettem hozzá étolajat most jobb. Ki is futott egyszer.

 

 

Előzmény: Norbi... (112705)
glock09 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112744

Köszönöm a gyors választ!

Sajnos nincs annyi gyümölcsöm,hogy átlépjem a megengedett menyiséget!Jó ha a fele meg lesz!

Holnap akarom főzni a barackot,az meg köztudottan igen "hangos" matéria!

Ezért is kérdeztem rá a jogi háttérre!

Még egyszer köszi a segítséget!

 

Előzmény: Törölt nick (112715)
rézműves1 Creative Commons License 2015.07.30 0 1 112743

Úgy látszik nagyon nem mindegy, hogy milyen őszibarackból főzünk.  Nekünk sikerült a jobbikból főzni, ami idővel még csak jobb lett.:):):)...

 

......ez nagyon jó eresztés volt, bár még lenne belőle...

Előzmény: TINTUS (112728)
snapszmester Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112742

Esetleg ágyas pálinka vagy elmegy dianna helyett. Az újrafőzés már nem segít.

Előzmény: kornel8 (112741)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112741

Értem, én sem tudok másra gondolni, így ahogy mondod, akkor tuti az lesz. Azért is mondtam, hogy a cefrének is kifejezettem kellemes illata volt, illetve az alszesznek is. Köszi szépen. Újrafőzés??

Előzmény: snapszmester (112738)
sogi01 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112740

Szilvapálinkás jóreggelt! :-)

sogi01 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112739

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (112698)
snapszmester Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112738

Ha az acetont ismered akkor az enyhe savanykásból is ki tudod szűrni ecet e vagy nem. Szerintem ecet. A barack hajlamos rá és csodák ritkán adódnak.

Előzmény: kornel8 (112736)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.30 0 1 112737

Akkor paranormális jelenség. :)

Előzmény: kornel8 (112736)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112736

Sajnos tuti,mikor jött le az alszesz, kerekedett a szemem.

 

snapszmester: Még mindig nem tudom mi lehet a baj. Újrafinomítás esetleg? Elválasztás szinte végig cseppekben volt.

 

öreg_néne_b: Ahogy kiforrt, lett is főzve.

 

Figyelget:  A cefre enyhén savanykás,alkoholos volt. Én ezt nem értem. De egy dolgot eldöntöttem, többet soha...

Előzmény: TINTUS (112729)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112735
Kiváncsian várom,hogy mi lesz a megoldás.Egy nagyon jó barátom szinte ugyanilyen kérdéssel jött hozzám,gondolván biztos tudok segíteni,ismeri a mániámat.Kapásból mondtam: etil-acetátos,rossz volt az elválasztás vagy ecetes volt a cefre.Határozottan állította,hogy egyik sem.Az elválasztás nagykönyv szerinti,a cefre nem volt rossz se ízre,se illatra.Nem tudtam mit mondani(ill. mondtam várjon egy kis időt,hátha kimegy belőle,újrafőzni ráér akármikor),ezért is érdekel a miértje a dolgoknak.
Milyen volt a cefre íze mielött főzted?
Előzmény: kornel8 (112721)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112734
Pedig de és nem csak Nála. :-)
Előzmény: naivkezdo (112720)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112733

Szerintem inkább etil-acetát lehet az az "aceton", attól szokott körömlakklemosó szaga lenni a pálinkának. De nagy mennyiségben az is csak romlott cefrében szokott lenni.

Előzmény: kornel8 (112721)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112732

5 %

Előzmény: naivkezdo (112723)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112731

"azt ne mondd, hogy" a büdös moslékból kinyerted a kellemes illatú, ízű pálinkát, mert nem hiszem el.

Jó nedűt!!!

Előzmény: naivkezdo (112720)
snapszmester Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112730

Aceton nem jellemző erjedesi mellektermek. Az elválasztásod jó akkor 1,5% elvétel elegendő. A cukor miatt %-osan nem nő az elválasztás.

Más lehet a gond.

Előzmény: kornel8 (112725)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!