Erről jut eszembe, hogy amikor először voltam Törökországban, azután visszajövet a pesti török kajáldákban már nem igazán tudok enni. Az itthoni török kajáldáknak semmi közük a kinti igazi török kajáldákhoz.
Az itthoni mikróban megmelegítős török kajáldák a legrosszabb országimázs a török gazstronómiára nézve, és az egésznek a lejáratása.
Ez csak magánvélemény (és senkinek nem kötelező egyetérteni velem), de én az első törökországi utazásom óta a pesti török kajáldák többségét messzire elkerülöm, mert nemhogy a közelébe sem érnek a kinti kajáldáknak, hanem egyenesen lejáratják azt.
"A mi nyugatbalkáni gyomrunk bírja ezeket a kajáldákat? Úgyértem, nem kell tartani a hasmenéstől, ételmérgezéstől, ilyesmitől? Vagy mivel érdemes azért vigyázni?"
Bírja :)
Ráadásul a fóla is hasonló - vagy legalábbis nem sokban különbözik, olyan mintha Görögországban vagy Horvátország nagyon déli részén, pl. Dubrovnikban, vagy mint Olaszországban a Róma alatti részeken :)
Egyiptomban a szállodákban európaias ételeket készítenek, és a más flóra miatt van a sok hasmenés, mert a szervezetnek hozzá kell szoknia. Törökország ebből a szempontból olyan mint Dél-Európa.
Bulgáriát azért nem mondom, mert az flóra szempontjából dél-európai, csakhogy ott a sok "ki tudja milyen minőségű" kaja miatt lesznek sokan rosszúl (amihez a bolgárok szervezete hozzászokott, de a magyaroké és nyugat-európaiaklé nem).
Ja, és a török éttermek többségében a kaja igazi természetes kajából készült és nem mesterségesből, és a húsok, gyümölcsök, zöldségek többsége amit felszólgálnak Made in Turkey és nem pedig Made in Thailand, Made in Brazil, Made in akármi :)
De ha nem ízlenek a török éttermek, akkor még mindig ott van a meki és a böri (a meki ugyanolyan drága mint nálunk, viszont a böri sokkal olcsóbb).
A Török konyha és Magyar konyha nagyon sok esetben átfedik egymást. Amiről úgy hiszed tipikusan Magyar étek arról, ha jól utánna jársz kiderül a Török eredet.
Pl : Rizseshús a Török pilaf annyi különbséggel, hogy ott birka hússal készül
Töltött parkia nem tom a Török nevét de bizony onnan vettük át.
A padlizsánt vajon miért hívják Török paradicsomnak és a kukoricát Török búzának? Nos Török közvetítéssel jutottak el hozánk.
Egyéb iránt én mindenfélét ettem már ott, nem csak turistás vedéglőben hanem olyan önkiszolgáló éttermekben ahol helyi boltosok falatoztak, vagy a piacon, ahol az oliva bogyót áruló néni mosolyogva nyújtotta a különböző fajtájú bogyókat, hogy csak nyugodtan kostóljam meg, és utána eldönthetem melyikből veszek.
Még mindíg életben vagyok! Semmi következménye nem volt ezeknek az esményeknek, maximum a teli has.
A mi nyugatbalkáni gyomrunk bírja ezeket a kajáldákat? Úgyértem, nem kell tartani a hasmenéstől, ételmérgezéstől, ilyesmitől? Vagy mivel érdemes azért vigyázni?
Tényleg jó volt, de eleve az ázsiai oldal barátságosabb árak tekintetében is szerintem mint Sultanahmet, bár én Sultanahmetben is ettem jót többször is.
"Tudtok mondani olyan éttermeket, büféket, ahol érdemes enni és nem olyan drága? Milyen kajákat érdemes kipróbálni?"
Tudok pár éttermet név szerint mondani, de sok értelme nincsen, hiszen a minsőg nagon hasonló és az árak is. Magyarországgal ellentétben nincsen sokszoros eltérés köztük, hanem kb 1,5x az árkülönbség. Pl. az egyikben a tea 2 líra, a másikban meg 3. Vagy az egyikben a kávé 4 líra, a másikban meg 6. A kajával ugyanígy van. Ami hús az egyikben pl 10 líra, az a másikban 12 vagy 15 líra. Vagy ami menü az egyikben 20 líra, az a másikban 25 líra. (a külvárosok és a belváros árai közt sincs olyan eltérés mint nálunk Pesten - vagyis amit írtam, az a külvárosi éttermek viszonylatában is érvényes)
Persze van néhány kivétel: a Topkapi Serayban levő étterem igazi luxus étterem, ahol a capuccino 11 líránál kezdődik. Na, az tényleg drága.
Illetva a topicban sokat emlegetett Galata híd Beyoglu (vagyis a Galata torony oldali) részén balra van egy halpiac, és mellette van néhány pár aszatalos picike kajálda, és ott a halételek nagyon olcsók (sokkal olcsóbbak mint egy rendes étteremben), ráadásul 100%-ban az aznap frissen fogottakból készítik :)
Én tavaly próbáltam ki és 120 lírából hárman ettünk egy 4 adagos fogást különböző halakból (a nagy 4 személyes tálat rendeltük, ami kb 100 líra volt + az üdítők). Magyarországon ezek a halak nem is kaphatók, de ha egy étterembemben mégis lehetne kapni, akkor azok mélyhűtöttek lennének, meg a pesti halas éttermeknek a tengeri halas árlistái alapján nálunk fejenként kerülne 10ezer Ft-ba (itt meg összesen fizettünk annyit):
:)
Visszatérve a normál éttermekre, érdemes kipróbálni a teraszosokat, mert azoknak nagyon jó a hangulatuk (és nem drágábbak a terasz nélkülieknél). :)
A Hagia Sophia/Kékmecset környékén szinte minden 2. épület kajálda, de van a környéken több csak kajáldákból álló utca is. Maga a Galata híd pedig az alján éttermekkel van teli, ahonnan a legjobb panoráma nyílik evés közben a régi városrészre :)
Terminal elott van egy bodéban. A buszok mögé kell átmenni az út másik oldalára. Kicsivel a Havatas bódé mögött. (No elkezdett zúgni a város. Imaidö....)
E-11-nek összesen kb. 15 megállója van, de amikor mi mentünk ötnél több helyen nem állt meg. A helyiek nem nagyon használják.
A Grand Seigneur Hotelben laktunk, két villamosmegállóra van a komptól, de mi általában sétáltunk (10 perc).
A Galata Agora is közel van a komphoz, mehettek villamossal a Galata hídon át és a második megállónál leszálltok. Nem lehet eltéveszteni, mert csak egy villamosvonal van és arra kell felszállni amelyik a híd fele megy.
A Galata Agora sincs olyan messze a belvárosi látnivalóktól, ráadásul pár percre van a villamosmegállótól. De ha szeret sétálni az ismerősöd, akkor onna kb. 10 perc a Galata híd, amin átsétálva már Eminönüben és a kikötőjében van, ahonnan a villamos nyomvonalát követve a Hagia Sophia/Kékmecset/Topkapi Seray-hoz mehet, vagy a part mentén sétálhat, vagy a Yeni mecset mögötti uzletutcákon (az ún fűszerbazár irányába) indul el, hogy a Nagy Bazárnál kössön ki, vagy akár a Suleymaniyehoz is el tud onnan gyalog jutni :)
De ha nem szeret gyalogolni, akkor több helyen is fel tud szállni a villamosra, aminek az útvonala keresztül megy a Galata hídon, és érinti az Eminönü-i kökötőt/buszállomást, Hagia Sophiát/Kékmecsetet és a Nagy Bazártól párcre van az egyik megállója (a 2. megálló a Kékmecsettől, de ha eltéveszt 1 megállót akkor sincs semmi vész). :)
A Yasmin Hotel közelebb van a belvárosi látnivalókhoz ez tény. A fent említett villamosvonaltól kb 5-10 percre lehet gyxalog a térkép szerint. Ha a kettő között vacakol az ismerősöd akkor azt mondom, hogy mindkettő jó az elhelyezkedés szempontjából, de a Galata Agora is jó helyen van, főleg, hogy az Eminönü állomásról (ami tőle 2 megálló), ahonnan sok felé megy busz (Fatih mecset, egyetem regi épülete, Eyüp, Miniatürk, stb) :)
Szia. Köszönöm a választ . Szerintem én is az E11 el megyek, remélem nem áll meg sok helyen Kadiköy-ig. Esetleg az említett hotel megközelítésében tudsz segíteni? Eminönű-be érkezés után mivel kell tovább menni? Te melyik hotelben laktál? Köszönöm a válasz előre is.
Kadiköyben a komptól kissé balra van a buszállomás. A Havatas buszai könnyen megtalálhatóak, fehérek kék felirattal. Az E-10, E-11 buszok a Havatastól kb 10 méterre állnak.
Mi a reptérről a Havatassal mentünk, visszafele az E-11-gyel. A kettő között időben semmi különbség nem volt. Szerintem az E-11 az ára miatt jobb választás.
Ez pontosan így van, váltani kell lírára. Szerintem azért eurót jobb váltani mint dollárt. És még annyit hogy a hivatalos helyeken nem lehet egyáltalán euróval fizetni - kivéve a vízum -, csak lírával.
igazából mindegy, csak érdemes váltani. Mert sokan, főleg a tengerpartos fórumokban azt mondják, hogy minek váltasz, ha fizethetsz euróban is, csak szerintem rohadtul nem mindegy, gogy 150 Ft egy líra vagy 120 ft!
Mert az euro-t ha azzal fiztesz általában felesben számolják, ha meg lírát váltasz, akkor egy euro 2,5 líra!
Hogy lehet tudni, hogy a HAVATAS a Taksimra megy vagy a Kadiköybe? Ezek vannak ráírva?
Lehet, hogy nekem mégis jobb lenne komppal menni? Ez az Eminöü hol a csudában van? Én Sirkecit látok, hogy ott köt ki a komp. A szállodám a Galata hídtól nincs messze már tulajdonképp.
Hamarabb mint én, még akkor is ha szeptemberben. Én Antalyaban olyan hőséget szenvedtem át, hogy csak szept. végére vagyok hajlandó Törökországot bevállalni, bár Isztambul és Antalya nem ugyanaz az éghajlat egyáltalán.
Egyértelműen eurot érdemes venni ugye és nem dollárt például? Erről nem volt még szó.