Keresés

Részletes keresés

cenus Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112917

A hűtőm  kisebb a keleténél, úgy szoktam hűteni benne a vízet, hogy 2.5L-es pet palackba csapvizet fagyasztok le és a palackokat cserélgettem benne mint egy hűtő akut. Megfigyeltem, hogy amikor felenged, fehér szemcsék lebegnek benne és leülepszik. Sima csapvíz. Tehát valami van benne, ami ilyenkor kiválik. Ásványvízzel sose próbáltam az igaz, azt is olvastam hogy a kereskedelembe kapható ásvány vizek jelentős része rosszabb minőségű a csapvíznél és persze csapvíz és csapvíz között is lehet nagy különbség. Mindenki legyen okos ahogy tud. :(  Szerintem egy jobbfajta ásványvizet megérdemel, nem egy horribilis befektetés.  Általában 55-60-ról kell 47-50-re hígítani és néhány literről van szó gyümölcsökként.

Előzmény: lezli56 (112913)
Figyelget Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112916
Illetve,ha 50%-ban rossz a módszer(vélemények alapján),akkor nem hiszem hogy kipróbálandó. :-)
Előzmény: lezli56 (112914)
Figyelget Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112915
Ezért gondoltam,hogy lesz ellenérzés Feribá véleményével.Az up ilyetén felhasználása az elfogadottabb,elterjedtebb módszer.
Előzmény: rézműves1 (112899)
lezli56 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112914

Közben kaptál két ellenkező választ is. Egy kezdő ebből csak úgy dönthet, ha kipróbálja.

Előzmény: lezli56 (112913)
lezli56 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112913

Látom nem kapsz választ. Egyszer megpróbáltam, de miután megkóstoltam, kiöntöttem annyira rossz ízű volt.

Azóta is csapvízzel hígítok, és nincs opálosodás. 

Előzmény: snapszmester (112905)
dredly Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112912

Megkóstoltam. Nincs sem íze, sem szaga. (Egyszer azt is kipróbáltam, hogy milyen belőle a jégkocka: majdnem olyan átlátszó volt, mint az ablaküveg, miközben a csapvízből készített jégkocka semennyire nem volt átlátszó).

Persze gőzölés előtt citromsavval és vízzel kimosom az üstöt és a páracsövet, de a hűtőt nem tudom így rendesen kimosni, ezért a cefrefőzés és a finomítás között át szoktam gőzölni, hogy biztosan ne maradjon benne semmi. Kb. 10-15 percig forralok hűtés nélkül, aztán amikor már szó szerint süvít, akkor ráeresztem a hűtővizet.

Előzmény: snapszmester (112905)
naivkezdo Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112911

én korábbi álláspontomon vagyok, azaz kis túlzással mindegy milyen víz, csak ne az autókba való ioncserélt legyen.

Vagy máshogy fogalmazva, olyan legyen, amit amúgy is meginnál.

Előzmény: benchmade (112910)
benchmade Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112910

Én eddig mentes Szenkirályival higítottam, jó volt. Az itteni tanácsok szerint mostanában sima csapvízzel higítok, ez ugyan olyan jó. Fórumos módszerrel cefrézek, kozmaolajszűrés, és nem lehet probléma. A mérőhengerben szoktam csinálni próbahigítást 40 alá, csapvízzel is kristály tiszta.

naivkezdo Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112909

üdv,

 

cigány alszesz kipucolta az apparátot, mert bekékült/zöldült az alszesz eleje.

A gond ott van, hogy hanyag voltam és későn vettem észre, pár liter alszeszt érint.

Mehet a többi alszesz közé finomításkor vagy inkább ne?

 

Előre is köszi.

kornel8 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112908

Sziasztok. Most először szakaszosan cefrézek. Mármint pénteken 50 liter szilvát becefréztem pektinbontó, élesztő és vasárnap még adtam hozzá kb 20 liter szilvát, amibe raktam pektinbontót arányosan és még ma is lenne 40 liter, ebbe is megy pektinbontó, de élesztőt rakjak vagy ne? Előre is köszönöm.

cenus Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112907

Szerintem jobbfajta szénsavmentes ásványvíz megteszi.

Előzmény: Péter_33 (112903)
Péter_33 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112906

Köszi! ez jó ötlet!

snapszmester Creative Commons License 2015.08.04 0 1 112905

Megkóstoltad azt a vizet ami így készült?

Előzmény: dredly (112904)
dredly Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112904

Én a vizet magamnak szoktam desztillálni a főző-tisztítások alkalmával: felteszek 10 litert úgy, hogy a hűtőben nincs hűtővíz, aztán amikor már süvítve jön ki a gőz, akkor ráeresztem a hűtővizet, és lepárlok 4-5 litert. Így a végén az üstben marad 3-4 liter víz, ami pont elég ahhoz, hogy még ne rakódjon le a vízkő.

Előzmény: Péter_33 (112901)
Péter_33 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112903

értem a célzást (mondjuk én a 2L-esre gondoltam), de mivel még nem csináltam, nem akarom elcseszni, amit nem muszáj, úgy is lesz zavar bőven szerintem :-) ....

valaki írta korábban a bubimentes szentkirályit is.

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.04 0 1 112902

Persze, ilyenből szoktuk összeszedni a szükséges pár litert:


:)

A csapból folyik a víz nálatok? Bármilyen (lehetőleg nem nagyon határozott ízű) víz alkalmas. A kozmaolaj kiválása nem függ a vízminőségtől.

Előzmény: Péter_33 (112901)
Péter_33 Creative Commons License 2015.08.04 -2 0 112901

Sziasztok! további kérdés, a szeszfok beállítást minden esetben gyógyszertári desztillált vízzel kell csinálni, hogy ne legyen opálos? valamilyen típusú ásványvíz esetleg nem vált be valakinél? Üdv!

Péter_33 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112900

Sziasztok, köszönöm az eddigi véleményeket utópárlat ügyben, ha nem írtok valószínű nem főztem volna ki és gyűjtöttem volna. Így megpróbálok vegyeset főzni szezon végén, legfeljebb lesz ágyas belőle...

rézműves1 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112899

"Ahány ház, annyi szokás", mondja a közismert mondás, de szerintem a többség, főleg aki már kipróbálta, egy kicsit másképpen csinálja. Ha szerencsés módon, az év folyamán többféle gyümölcsből is van módunk főzni, akkor a szabályosan elvett elő és utópárlatot (ez utóbbit a finomításkor szintén érdemes kicsit "kicsavarni") össze lehet gyűjteni és a szezon végén lefinomítani. Én egyik évben kísérletképen még a rézelejét is beleraktam és semmi ízbeli problémát nem okozott. Ugyanúgy 25%-ra hígítva finomítom, de most a (dúsulás miatt) érdemes fokozottabban ügyelni az elválasztásokra.

A biztonság kedvéért kicsivel többet veszek el mindenhol, de az eredmény nagyon megéri.

Nagyon kellemes, igazi vegyes gyümölcspálinka a végeredmény.

 

Előzmény: Figyelget (112892)
kornel8 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112898

Egyik ismerősöm főzött már belőle, de kényszer pálinkának hívta, akkor gondolhatod milyen lehet. Inkább ne, de ez csak tanács. :))

Előzmény: GelleKMB (112895)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112897

Pálinkát nem, de párlatot igen. Kérdés, hogy a 2-3 % cukortartalommal érdemes-e vele foglalkozni. Valószínűleg egy üveg paradicsompárlat elég az embernek egy életre... ;)

Előzmény: GelleKMB (112895)
kornel8 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112896

Köszönöm a válaszodat, clapp kedveltjére gondoltam, mert az most aktuális. :)

Előzmény: fehérkutya (112888)
GelleKMB Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112895

Tisztelt Fórumtársak! Érdeklődnék, hogy tudja-e vki., hogy hogyan lehet paradicsomból pálinkát készíteni? Pl. kell-e a passzírozni stb.? Belevágnék, lesz is alapanyag, csak ugye a tudás és a gyakorlati tapasztalat hiánya...köszönöm az esetleges választ/válaszokat!

sogi01 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112894

                                                      vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (112866)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112893

"Na ebből lesz ricsaj megint. :-)"

:-)))))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Figyelget (112892)
Figyelget Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112892
Üdv Feribá!

Na ebből lesz ricsaj megint. :-)
Ezek szerint az egész szezont le lehet így tudni egy főzésnyi utópárlattal.
Előzmény: Feeriba51 (112891)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.08.04 0 1 112891

..."szokás átváltani utópárlat gyűjtésre. Kérdezném, ha ezt nem fogyasszuk, akkor minek kell ezt gyűjteni vagy tovább főzni? Jó valamire ez a párlat? Üdv!"

 

Az utópárlat is azt tartalmazza, amit az eredeti cefre, csak kevés benne az alkohol.

Amikor ugyanazt a gyümölcsöt főzöm, több töltés esetén, az előbbi töltés utópárlatát hozzáöntöm a következő töltéshez és úgy főzöm ki. Ezzel azt is el tudom érni, hogy a töltésből kifőzöm 100 százalékosan a kinyerhető alkoholt. Például főzés előtt a cefrébe öntök 3 liter utópárlatot és a főzés végén felfogok ugyancsak 3 liter utópárlatot.

Természetesen, ha ugyanazt a gyümölcsöt főzzük. Ha pedig nem vagyunk túlzottan igényesek, akkor egy sárgabarack utópárlatát nyugodtan hozzáadhatjuk egy gyengébb minőségű almához.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Péter_33 (112871)
Pecabubus Creative Commons License 2015.08.03 0 0 112890

Szezon végére összegyűjtött EP/UP porzselatinos oldattal tisztázható (megfogja az olajokat-zsírokat) és enyhén gyümölcsös semleges szesz párolható le belőle, ami kiváló (és legális) alapanyag pl. gin készítésére.

Előzmény: Berzeg (112874)
naivkezdo Creative Commons License 2015.08.03 0 0 112889

namost meg kell védenem Feribát, mert én hoztam fel a témát azzal, hogy a kifőzött cefre olyan, amiből lekvárt lehetne főzni.

Első adagnál 5%-nál vágva, másodiknál 2%-nál, és ugyanaz a diagnózis. Ritkán tapasztalok ilyet, pont magamnak mondtam ellen, mert 2 nappal azelőtt azzal érveltem, hogy 5%ig engedve ne mondja senki, hogy a moslék gyümölcs illatú.

Pedig de, tud olyan lenni. Jó mondjuk eleve a barack az más tészta, tömény jószág.

 

Más: aki itt azt mondta, hogy "A 2-3 éves bor a legjobb esetben is csak jó volt."

Füredi kolléga talán, namost ne haragudj, de vagy nagyon fiatal vagy, vagy nagyon öreg:))

Illós szarokon tényleg nem segít a hordós érlelés, de ez vicc, amit írtál. Ezek szerint nem sok közöd lehetett eddig jó borhoz.

fehérkutya Creative Commons License 2015.08.03 0 1 112888

árpával érő, az minden kisfogyasztónak ízlik. Illatos ls ízletes.

De én jobb szeretem a visszafogottab téli körtéket.

Előzmény: kornel8 (112851)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!