Keresés

Részletes keresés

csiba00 Creative Commons License 2011.05.22 0 0 356

Na még csak egy dolgot a kerületiekről:

 

Nálunk amióta gáz kazán van, egyszer sem szóltak, hogy nem lehet belevezetni ugyan abba a kéménybe, amelyikbe a vegyes megy. Lényegében úgy nézett ki a rendszer, hogy volt a savállóval bélelt kémény. Abba bele volt kötve a vegyes kazán, majd fölötte kb 60cm-re a gáz kazán és bojler. Megvan majdnem 10 évre visszamenőleg az éves ellenőrzési papír, és mindenhol ok-volt. Tavaly egyszer ügyeletet hívtam mi, mert hétvégén gond volt a fűtéssel, és akkor egy másik kerületből jöttek ki, és ők mondták, hogy ez szabálytalan, és meg is írták a papírt. A XVI kerületből egy főzseni később, mikor már kikötöttük a gázt a kéményből, azt mondta, hogy túl szigorúak a kollégák, és simán mehetne egy kéménybe a két készülék.

 

Egyébként kb 3 éve vettül elő újra a vegyest, mert elviselhetetlen volt a gáz ára, és most már kizárólag csak az megy. Igazából minden évben volt vele problémám, mert sokszor visszafüstölt, volt, hogy be i sgyulladt a kéményem... Amióta a plusz  rákötés megszűnt, azóta szuperul működik. A kazán előremenő hőfoka is 80-90 lett a 60-65 helyett, semmi visszafüstölés, teljesen tiszta belső több hónapos használat után.

Előzmény: zenezsalu (347)
csiba00 Creative Commons License 2011.05.22 0 0 355

utolsó bekezdés sztornó

Előzmény: csiba00 (353)
csiba00 Creative Commons License 2011.05.22 0 0 354

"Sziasztok! Bp XVI ker, eddig létező tégla tartalékkéménynek acélcsővel való bélelését kérik"  Ha tőlem ilyen kérnének én biztos megkérdezném tőlük, hogy ezt szabad? Hiszen tudtommal ez életveszélyes, különböző anyagokból rendszert építeni???

 

Ja, hogy ez egy régi tégla kémény, és ilyenkor mindenki boldog, hogy hú de sokat tettél a biztosnágodért, de ha ezt én egy új építésű kéménynél szeretém megcsinálni, akkor tilos.

Előzmény: csiba00 (353)
csiba00 Creative Commons License 2011.05.21 0 0 353

XVI kerület, BP:D Csak azért röhögök, mert én is kerületi vagyok, és a 2010/2011-es fűséti szezonban volt dolgom a kéményseprőkkel, és ritkán találkoztam eddig hozzá nem értőbb emberekkel, mint ők. Még a reklámújság kihordó is sokkal többet tud a kéményről, működésükről mint ezek az állítólagos "szakemberek". Kb semmihez nem értenek. Én többet a kéményem közelébe nem engedem őket. Max csak akkor ha jön az éves ellenőrzésre, és akkor örülhet a szája, mert ráteheti a matricáját. Mást úgy sem csinált.

 

Nekem van egy két lyukú kéményem. Pincében vagy a vegyes kazán, és a két lyukból csak az egyik megy le a pincébe, a másik csak a földszinten kezdődik. Soha nem nézték meg a tartalék kéményt, magasról tesznek rá, de kb a használt kéményre is magasról tesznek. Ha már kormos lesz, kb visít, mint egy két éves lány.

A használt kémény ki van bélelve egy 130-as csővel, de a másik csak tégla.

 

De az engem is érdekelne, hogy egy tető felújításhoz mi köze van a FÖKETUSZ-nek? Ha a kéményhez nem nyúlsz, nem változtatsz rajta semmit, akkor mit akarnak?

Előzmény: zenezsalu (347)
KalásziM Creative Commons License 2011.05.21 0 0 352

 Marhaság az egész.

 Mo. -on , közelebbről Bp-en. lakások tizezrei vannak tartalék kémény , mit tartalék kémény - tartalék fűtés nélkül.

 Ezekben a lakásokban  vagy konvektor(ok) vannak vagy valami gázkazán.

 Ha valami vészhelyzet lenne, pl. tartós áram hiány  - a gázkazánok már állnánk,  ( a konvektorok még nem ), ha gáz hiány lenne  semmilyen gázkészülék nem menne.  A lakosságnak nincs tartalék tüzelője,  nincs pót tüzelő berendezése , ha van a kettő,  a tüzelőt úgyis ellopják. Ez lenne az emeletes házaknál.A földszintes házak még tán ellennének - habár  nem tudom hirtelen honnan vennének ennyi tüzelő berendezést.

 Ez a tartalék kéményelőírás tán még mint javaslat nem egy haszontalan dolog, de erre előírni egy saválló bélelést,  egyszerűen etikátlan,  genyó dolog ! 

 Amúgy a tartalék kémény is egy jó bevétel ezeknek az amúgy sem korrekt kéményes cégeknek. Felénk 15 éve még meg se nézték ! 

Előzmény: zenezsalu (349)
KalásziM Creative Commons License 2011.05.21 0 0 351

 Egy megfelelő méretű kályhához elegendő. Az nyilván nem fűti ki az egész házat, de  a cél nem is ez !

 

 Mond méretezést nem kértek ? Pl. a cserélendő gázkészülék kéményéről ?

Ha igen  két üveg pezsgőt kapsz tőlem ha elküldöd !!

 A randi helyét majd megbeszéljük, de ha ide felteszed a netre/ a fórumra az sem baj.

Előzmény: zenezsalu (350)
zenezsalu Creative Commons License 2011.05.21 0 0 350

Ja, és elfelejtettem írni: családi ház, gázkészülékcsere is zajlik, így az összes kéményt vizsgálják. Kérik a tartalék kémény koracéllal való bélelését, ha 110-l béleletetnénk, az mire elegendő?

Előzmény: KalásziM (348)
zenezsalu Creative Commons License 2011.05.21 0 0 349

Köszi a választ, én is így gondolom, de már más is belefutott, íme:

" A fővárosban a FŐKÉTÜSz úgy értelmezi az előírásokat, hogy a tartalék kémény célja, hogy bármikor, azonnal használatba lehessen venni, kéményt pedig csak akkor engednek használatba venni, ha az megfelelő béléscsővel van ellátva. Ebben az értelmezésben a megfelelő béléscsövön a samott rendszereket, koromátégésre minősített rozsdamentes béléscsövet, vagy ezekkel egyenértékű kialakítást kell érteni."

Előzmény: KalásziM (348)
KalásziM Creative Commons License 2011.05.21 0 0 348

 Hali !

 Mióta foglakozik a Főkétüsz tető felújítással ??

 És egy tartalékkéményt miért kéne béleletetni ??

 Nem egy társasházról van szó ??

 Szerintem a főkétüszös a sógorának akar valami megbízást szerezni  !

 Jelentsd fel korrupció, hivatali hatalommal való visszaélés stb. miatt !!

 

 Az viszont lehet , hogy az a 130 cső nem megy beléje . Akkor menjen a kisebb, valószinű elhúzás szükület ven abban a kéményben.

 de mintírtam annak kell utána járni milyen felhatalmazás alapján modja , hogy béleleni kell. majd ha használva lesz akkor esetelg.

 A tartalék kémény lényege : nem üzemel !!

Előzmény: zenezsalu (347)
zenezsalu Creative Commons License 2011.05.21 0 0 347

Sziasztok! Bp XVI ker, eddig létező tégla tartalékkéménynek acélcsővel való bélelését kérik , tetőfelújítás kapcsán (FÖKETUSZ). Jogos?  Kölső mérete a kéménynek: 38x38 cm tégla. Szakik mondták, hogy nem megy bele a 130 koracél. a 110-s meg semmire nem lehet használni, ahogy körbenéztem. Javaslatok?

SolnesMM Creative Commons License 2011.05.16 0 0 346

 A másikon már írtam. De most látom így írtad : 

 

 

  "cirkó csere történik nálunk", azaz pont most van folyamatban

 

 . Hát ha így uis van  - egy kondenzációs kazánnál csak megérné egy tervező bevonása (sőt tudtommal kell is )

 Na most akkor ez olyan tervező legyen aki nem csak a hőteljesítmény megválasztásához ért (ami nem nagy kunszt ) a 24 kW -os kazán majd minden átlagos lakáshoz elég - sőt kondenzációsnál a kisebb is -tehát egy lényegtelen dolog. Tehát ő majd megmondaj neked, hogy átveszi e a seperő vagy sem, meg azt is , hogy a sapka kell e rá vagy sem.

 Egyébként nem kell oda sapka. Mint írtam  az eső esik jobra, esik balra - nagyritkán függőlegesen. De ha bele is esik a kéményedbe mi történik ?

 

 Semmi !!

 Egy kondenzációs kazánban amúgy is az összes égéstermék víze lecsapódik, amit el kell vezetni. Hát egy picit több vizet vezetsz el és ezzel higul az amúgy se tömény savas kondenzátumod !

 Persze ,hogy átveszik e seprők azt nem tudhatom  - eléggé kiszámíthatatlanok.

 Mint írtam   a tervező, tán még nem késő !!

Előzmény: maszibmw (345)
maszibmw Creative Commons License 2011.05.16 0 0 345

Sziasztok !

 

Lenne egy kérdésem:

 

Régi FÉG cirkó csere történik nálunk, az új kazán kondenzációs. A füstelvezetés 80-as műanyag felxi csövön fog történni a kéményaknában, a friss levegő szintén a régi kéményaknából lesz. ( C53 ) Van e különbség a gyári Vaillant füstgázelvezetők és a Trikox rendszerelemek között, mert az árban hihetetlen nagy az árrés ? Átveszi a kéményseprő, ha Trikoxal készül a rendszer ? Amit első körben látok, hogy pl a Trikoxnak a kivezető sapkán nincs fedele eső ellen, a Vaillantnak pedig van.

 

Köszönettel, Jani

Dávid1980 Creative Commons License 2011.05.07 0 0 344

KÉMÉNYEK KIVITELEZÉSE KEDVEZŐ ÁRON!!

 

http://www.kemenybeleles.hupont.hu

SolnesMM Creative Commons License 2011.05.05 0 0 342

 Sok a probléma - legalább is úgy tünik !

 Tehát : tiétek a lakás ?

 Nem - akkor legyen ez tulaj gondja !

 Mennyi lakbért fizettek ? gondolom nem sokat !

 Visszatart valaki, hogy elmenjetek ?

 De vissza a bélelésre !

 még mindig nagyon sok kémény béleletlen és semmo problém.Azonkivül, hogy így a kémény élettartalam csökken.

 Magára azüzemre - annak biztonságára nincs hatással a bélelés - addig amig az a kémény elnem dugul.

 reméljük ilyen nem következik be.

 

 

 "csak bérlő vagyok 2 éve lakom itt ,és teljesen fel kellett újítani..."

 

 Ki kényszerített titeket erre a műveletre ??

 Még jóhogy azt nem mondod a közösség dobja össze neked a felújításra elköltött összeget !

 Amúgy egy CO érzékelőt - mérőt feltehettek  - akár kettőt is.

 A bélelést meg majd végezztesse el a tulaj !!

 

 Tényleg az a lakbér annyira ütős ??

Előzmény: timitimi805 (341)
timitimi805 Creative Commons License 2011.05.05 0 0 341

Kérlek Titeket adjatok TANÁCSOT!!!!

 

Fél évvel ezelött  írtam egy kérelmet kéménybélelés címen amit elutasítottak.A lakás önkormányzati én csak bérlő vagyok 2 éve lakom itt ,és teljesen fel kellett újítani...csak hogy mikor a csere megtörtént a házban kéménybélelés folyt.A lakás akkor még lakhatatlan volt tehát nem laktuk.Gondoltuk ha valami van szólnak,de semmi nem történt. A szomszédoknak kész  lett a bélelés téritésmentesen elvégezték .Idővel kész lett a lakás kb rá fél évre.Beköltöztünk és jött az első kéményellenörzés is.Hamar kiderült itt nem lett kibélelve és nem is szóltak az Önkormányzatnak a hiánypótlásról ugyanis a FŐKÉTÜSZ-nél a papirokon nem is gáz átfolyós vízmelegítő volt feltüntetve.Utánajártam  ,bementem a Gázművekhez

kértem igazolást hogy már pedig ott éveken keresztül gázmelegítő volt.Jelenleg ott tart a dolog hogy azzal az indokkal  el lettünk utasítva hogy amikor aláírtuk a csere szerződést aláírtuk azt is hogy ellenőrzött állapotban vetük át a lakást.És miután átvettük lejárt az 1 év!!

CSAK HOGY ÉVENTE EGYSZER JÖNNEK KÉMÉNYT ELLENŐRIZNI ÉS KI AZ AKI BELEBÚJIK A KÉMÉNYBE ???HOGY AZT ELLNŐRIZZE???Tehát a ptk szerint semmilyen követeléssel nem állhatok elő?!De ha szénmonoxid mérgezést kapunk ki a felelős??(van egy 4 éves kis lányunk)A bélelésre nins anyagi fedezetem .....kihez lehet fordulni????KÖSZÖNET A VÁLASZOKÉRT!!!M.Sz.Tímea

joevagyok68 Creative Commons License 2011.04.18 0 0 340

A "sima" 0,8-as béléscsőnek 12eft/fm az ára ????

Nemááá...

Nem elírtál valamit ?

http://www.femkemeny.hu/dokumentumok/arlista/arlist.xls

A kerekből :

130-as : 3890+fa;

140-es : 4032+fa ;

150-es : 4366+fa....

És van ovál is....párszázzal drágább csak.

Az ovál 150-es az -120x180mm-re van lapítva...

A 160-as 128x192mm-re, ami elvileg jó a 14x20-as kéménybe is.....

 

Csak, hogy ne dobjanak ki még annyit sem....:-)

 

A hőszigeteltre már jó az árad...:-))

Előzmény: GrundfosUPS2560eladó15000 (339)
GrundfosUPS2560eladó15000 Creative Commons License 2011.04.18 0 0 339

Sziasztok!

 

Mielőtt dobálnátok ki a 300 000-ket

 

Saválló béléscső 0,5mm 130-150mm átmérő 5500Ft/méter

                            0,6mm 130-150mm átmérőban 6700Ft/méter

                            0,8mm  130-150 átmérőben 12000Ft/méter

 

Kérjetek árajánlatot emailben webhifi@gmail.com 06702415866

Hószigetelt kéményelem 15 000Ft/méter

 

Dunit Creative Commons License 2011.04.16 0 0 338

 Csináld, csak jó legyen !! 

 Ha olyan ügyes vagy, hogy megtudod oldani semmi akadálya !

 Egyébként az alucsövet kicibálni nehezebb, mint a korr. acélt belerakni.

 

 Miért kérdeznék ? Kérdezz vissza :

  közük ??

 

 Egyébként a korr. acélcső egy jobb, ellenállóbb anyag.  Elvileg nem kell leérni, hiszen a becsatlakozás utánni résznél felfelé megy a füst  - itt lehet kivállás ( kátrány )  a csatlakozás alatti rész csak egy gyűjtő tartály.

 persze ha  annyi kátrányt termelsz, hogy lecsorog  - akkor peched van.

  egyéb gyíkjuk a kéményseprőknek?

 

"egyéb gyíkjuk a kéményseprőknek?"

 

 

 

 Ez mi lenne ??

Előzmény: kingoftailor (337)
kingoftailor Creative Commons License 2011.04.14 0 0 337

A kémény most is bélelt csak alumínium csővel.

A házat másfél éve vettük. Mi van, ha sk kiveszem az alu csövet és berakom a helyére a rozsdamenteset?

 

Ha kérdezik:

 

"Műbizonylatom (stb.) nincs, mert másfél éve vettük a házat és már így volt a kémény.

 Mi csak a kazánt cseréltük ki idén."

 

Hogy kötik bele a kazán kémény csövét?

Leér a bélés a kémény legaljáig?

Lehet egyéb gyíkjuk a kéményseprőknek?

pzs1967 Creative Commons License 2011.04.11 0 0 336

Szia. Köszi választ. Nem okozott örömet :(

 

Az acélcsöves bélelés nem megoldás kémény bontás nélkül? Nem szellőzik ki a fal és veszíti el a putri szagot? A bontásnál tetőt, födémet, minden mást érint. Az milliós tétel. Nem igazán vágyom rá.

 

Ha bélelés után a két falszakaszt gipszkartonozom? Átjön rajta a szag?

 

 

Előzmény: SolnesMM (335)
SolnesMM Creative Commons License 2011.04.07 0 0 335

 Heló !

 tehát bekövetkezett az amire  senkisem vár.

 Ez a kémény kátrányosodás a folyamat végkifejlete.

 Kezdődik fent csak akkor senki sem veszi komolyan majd szép lassan kúszik lefelé. megjelenik a padlástérben majd eléri a lakóteret.

 Megjelenik a putriszag !!

 Ilyenkor nincs más mint elbontani és új téglával újrafalazni (mint írták ).

 És ilyenkor újra falazásnál a bélés nem árt - ilyenkor helyezhető el a legegyszerűbben.

 Hogy mennyi ? hát nagyon sok lehet - főleg ha bevonod a kéményseprőket. Ők a hatóságosdit játszó szolgáltatók.

 Az anyagról műbizonylat , a kivitelező különleges engedélye stb.

 Tehát  : újra falazni, a megfelelő minőségű téglával . Na itt jöhet az első bonyodalom - direkt kémény építésre nincs bevizsgált és engedélyezett tégla. De ez nem jelenti azt, hogy nincs. Keresni kell.

 Egyébként is ha van bélés akkor már elvileg bármilyen tégla jó - hiszen csak körítés ilyenkor a fal.

 Bélés anyag ?

 Hát saválló  acélcső ( cs. kályhánál az aluminium nem jó ). Egyébként maga a cső a sablon a 'sorvezető' a 'mankó'.

 Némi kőmivestudás és megy a dolog . Természetesen nem kell nagydobra verni - úgy kell venni az a kémény az idők kezdete óta ott van.

 Persze jónak kell lenni.

 vagy kiadni vállakozónak - és fizetni - sokat !!

 És még valami .

 Írod fatüzelésű cs. kályha :

 Az nem biztos , hogy az - mégha fával is fűtesz.

 lehet vegyestüzelésű . Ez az előnyösebb - függőleges füstjáratai vannak. A direk fatüzelésűeknek vizszintes és elég problémásak ezek a kályhák.

 Feltételezem családi ház.

"egy kb 10-12 méteres kéménynél?"

nem kell az egészet átépíteni - csak a 'beteg' részt .

Előzmény: pzs1967 (333)
pjotrkolja Creative Commons License 2011.04.07 0 0 334

Barna folt a kéményfalon ... az nagyon bontássanszos. Kátrányosodásgyanús, amit a rossz hőtechnikai adottságú kémény okoz. Legtutibb megoldás a visszabontás és béléscsővel történő újrafalazás. Cserépkályhánál viszont nehézkes a csatlakozóidom beépítése utólag, max a kéményfal másik oldaláról kivitelezhető ...

Nem irigyellek, sok sikert!

Előzmény: pzs1967 (333)
pzs1967 Creative Commons License 2011.04.04 0 0 333

Öt éve lakunk ebben a házban (kb 15 éves a ház), ahol van egy fatüzelésű cserépkályha. Eddig minden gond nélkül működött. Az idei télen azonban jellemző volt a füst visszaáramlás ha hideg volt a kályha, illetve pár napja észre vettem a felső szinten egy barna foltot a kéményfalon, illetve egyhe fütszaga van itt a falnak. A padláson kéménytéglák egy részéről olyan mintha le lenne ázva a felület, és málik is 1-2 mm vastagon.

 

Mi itt a megoldás? Bélelés? Melyik technológia a legjobb? Minimális bontással lenne jó megoldani, vagy akár anélkül.

 

Mik a jellemző árak egy kb 10-12 méteres kéménynél?

 

Kösz

KalásziM Creative Commons License 2011.04.02 0 0 332

 Mintha tegnap már írtam volna :

 

 

"Mondja az ingatlanos : kibéleltetem a kéményt 300 eft -ért, feltetetek a kisméretű kéményes konvektort és az összes lesz 200 eft.

 Most akkor ő vagy én nem tudok számolni ??

 Kéményes konvektort eleve nem akarok felrakatni , mivel az a leggazdaságtalanabb, és balesetveszélyes is."

 

  "Hát akkor inkább add nekem azt a pénzt :)"

 

 

 

   Hát inkább neked mint a semmibe !

 

 Valószinű turbós lesz !

Előzmény: Gyurco78 (329)
Gyurco78 Creative Commons License 2011.04.01 0 0 331

A betömésen értette a csatlakozó befalazását, Egyébként egy üzemenkivül helyezéshez kell még a tetején egy beton fedlapot is elhelyezni.

 

Ettől eltekintenek...mondták amikor én is próbálkoztam üzemen kívül helyezésre. Mivel nem fognak ők se felmenni a tetőre :) Csak ott buktam el, hogy az ELMÜ már nem ad igazolást tartalékfütésre elektromos hálózatról. Ha van padlás, lehet, hogy van ott is ajtó, régi házakban szinte biztos.

 

 

 

Előzmény: KalásziM (330)
KalásziM Creative Commons License 2011.04.01 0 0 330

 Igen itt túlságosan optimista voltam - lenne az tán egy milla is.

 De inkább ez mint 400  e ért csak egy konvektor !!

 Vissza a kéményre :

 

 szegény közvetítő először macerának vette, hogy a kémény lukat keressük - végül megtaláltuk a kamint ajtót - kocogtatásos módszerrel.

 Na gondoltam belenézek, de se tükör se gyúfa  nem volt nálunk, így a próbálkozás akkor eredménytelen volt.

 mondta szegény :" betömték a kéményt, mivel baleset veszélyes volt "

A betömésen értette a csatlakozó befalazását, Egyébként egy üzemenkivül helyezéshez kell még a tetején egy beton fedlapot is elhelyezni.

 Na ezt csak úgy tudnánk meg, ha felmennénk a tetőre, de ezt nem akarom. A kéményseprő meg min. egy tizesért tenné meg.

 Remélem nincs ott semmi fedlap.

Előzmény: Gyurco78 (329)
Gyurco78 Creative Commons License 2011.04.01 0 0 329

Bélelteni egy konvektornak? Hát akkor inkább add nekem azt a pénzt :)

Amúgy ha így is úgy is bélést kell csinálni, akkor inkább a zárt égésterű, megjegyzem a PPS cső olcsóbb, mint az alu (a nem flexi).

Fényképezővel belevakuzni, megmutatja az elhúzást...vagy tükör...bár ezt szerintem te is tudod :)

700 kazánra+kéményre+csövezés+radiátorok+papírozás? Hát...egy kis tartalékot rászámolnék azért.

 

Előzmény: KalásziM (328)
KalásziM Creative Commons License 2011.04.01 0 0 328

 Köszi !

 Még nem tudom mi lesz , mivel még nem az enyém a lakás.

 

 Mondja az ingatlanos : kibéleltetem a kéményt 300 eft -ért, feltetetek a kisméretű kéményes konvektort és az összes lesz 200 eft.

 Most akkor ő vagy én nem tudok számolni ??

 Kéményes konvektort eleve nem akarok felrakatni , mivel az a leggazdaságtalanabb, és balesetveszélyes is.

 

 Most azon megy a diskurzus, hogy nyilt égésterű vagy zárt égésterü legyen a  a falikazán. Béleletetni mindenképpen kell, csak pl. van még egy probléma - nem tudom , hogy elhúzásos a kémény vagy sem. Ezt fel kéne deríteni.

 Mindegy max. egy 700 ezret szánnák a mókára (fűtés), mivel van más dolog is (fürdőszoba felújítás, konyha stb. )

Előzmény: Gyurco78 (327)
Gyurco78 Creative Commons License 2011.04.01 0 0 327

Zárt égésterűhöz is jó az alu, a műanyag (PPS) viszont csak kondenzációshoz, ilyen PPS csőből van flexi, az aluhoz gyanítom bontani kellene.

Sima kéményes cuccokhoz, ha elhúzás van, akkor meg furán.

Olyan 2-300ezer között lesz valahol...

 

Előzmény: KalásziM (325)
tollas Creative Commons License 2011.03.31 0 0 326

Egyelőre még nem reagáltak.

Előzmény: puskaspisti (322)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!