Keresés

Részletes keresés

Abdul80 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112977

Sziasztok!
Hogyan tudom legegyszerűbben leszűrni a kozmaolajat házilag?
Gézen,vattán átszűrés? Stb?

abácsip Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112976

Kökény pálinkára készülök. Olvastam, hogy nagy a vízigénye. 50-50%-ban alma-kökény kiválthatja a plusz víz és cukor mennyiséget? Mennyiben módosulna a pálinka íze, illetve milyen arányban érdemes almával vegyítenem, hogy még kökénypálinkának mondhassam és ne vegyesnek?

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112975

Tudom, többek között a hazai halakkal is foglalkoztam.

Előzmény: barkócza (112974)
barkócza Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112974

Nyilván túloztam, de azért jócskán vannak szerves ásványok. Mondjuk, persze az ásvány definíciója is folyamatosan változik. A réti csíkot (ásott hal) pedig száraz időben tényleg kiásták az iszapból, ezért fossilis.

Előzmény: öreg_néne_b (112966)
rézműves1 Creative Commons License 2015.08.04 0 1 112973

Nem baj gyerekek, ti csak elemezgessétek az etil-metil arányokat, meg a dúsulást, én meg szépen kifőzöm a szezon végén és jókat iszunk belőle.

Előzmény: Pálinkás Alex (112945)
kornel8 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112972

Szia. Haladok, az aromakosár nélküli kész, még hígításra vár, ízre nem tűnik rossznak. A kosaras most készül, majd meglátjuk. Volt egy kevés valami más fajta meggyből, az sokkal illatosabb, de abból sajnos csak kevés volt.

Előzmény: Figyelget (112967)
Hurkafej Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112971

Megfelel. De új főzőbe nincsenek lerakódások, szerintem akár a mosogatószer is elég.

Amikor a sajátom készítettem csak egy kis vízzel kipróbáltam, és ment utána élesbe. Nem lett rezes a pálinka.

Előzmény: Péter_33 (112968)
Hurkafej Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112970

Nem ízleltem az utópárlatot, hiszen azért nem kerül bele a hasznos pálinkába, mert már mellékízek jelentkeznek.

Az gyümölcsfüggő is, hogy meddig engedem! Az imént finomítottam 5 liter meggy alszeszt, tehát ezt nem került olyan sok energiába leengedni 10fok alá. Viszont ha mondjuk 50 litert finomítok, akkor kb 20-ig engedtem annó. De annyira nem mérem, amikor már 100% utópárlat jött, akkor kigondoltam, hogy mondjuk még 30 percig gyűjtöm, aztán többet nem ér meg.

 

Viszont arra nem árt figyelni, hogy szelektálj. Ne hagyd, hogy elvesszen valaminek az íze, próbálj arányokat megtartani. Feldobom a példám: Két év alatt gyűjtöttem az utópárlatot, de nem használtam fel az összes szőlőt, mert abból volt a legtöbb, így aztán nem is tettem bele mind, hogy ne vigye el a vegyes ízét túlságosan. (volt teljes szőlő is, és a törkölyös jelleg nem jött be) De mondjuk a bodzát pedig nem mertem beletenni, mert azt nem akartam érezni benne. :D

 

Tehát ha így főzöd, akkor előpárlatról nincsen szó, csak jobban kell figyelni, hogy hol a határ.

Előzmény: Péter_33 (112954)
kornel8 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112969

Köszi, már hozzáraktam és le is zártam, mostantól naponta bunda nyomkodás.

Előzmény: forgione1 (112925)
Péter_33 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112968

Sziasztok! új főző kimosására a trisó+víz kombó akkor rendben van? valaki még egyéb ötlet? ha ez ok, nekem megfelel ez is.

Figyelget Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112967

Szia!Mi újság meggy fronton?

Előzmény: kornel8 (112908)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.04 0 1 112966

Az ásvány mindössze arra utal, hogy az illető anyagot a föld alól kell kiásni

Ennyire nem egyszerű a dolog, a krumpli sem ásvány, meg a hulla sem, amit exhumálnak. De még a dínócsontok sem azok.  A réti csíkról nem is beszélve. :)

Előzmény: barkócza (112965)
barkócza Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112965

Az ásvány mindössze arra utal, hogy az illető anyagot a föld alól kell kiásni, ásvány simán lehet szerves. Pl. ásványolaj, vagy ásványi kőszenek. (A kőszeneket minden rendes geokémikus bonyolult, szerves makromolekulákból álló anyagnak tekinti.) Hogy a Misgurnus fossilis-ről már ne is beszéljünk. :)

Előzmény: öreg_néne_b (112946)
Figyelget Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112964
"Csak azért írok mert pálinkás topik és ki tudja, mekkora már az elbutultság metil foka."
Ezt Te mégis hogy képzeled?!?!?
Itt normálisan(néha kissé vehemensen) vannak megbeszélve a dolgok. Erre semmi szükség.
Előzmény: forgione1 (112949)
GelleKMB Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112963

Mégis bele kéne vágni a készítésbe, igaz szerintem gyilkos dolog, hogy ennyit kérnek egy deciért...

Előzmény: forgione1 (112929)
GelleKMB Creative Commons License 2015.08.04 0 1 112962

"Botanikailag gyümölcs"-engem ez a kifejezés, vagyis tény meggyőzött arról, hogy gyümölcs a paradicsom...az pedig, hogy ki, hogy használja fel és ki minek nevezi ...

Előzmény: öreg_néne_b (112921)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112961

Tanulni, tapasztalni, gondolkodni!

 

Mondja Feribá:-))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: TINTUS (112930)
naivkezdo Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112960

nekem úgy rémlik, hogy trisó+víz, mármint átfőzöd vele.

De majd a többiek.

Előzmény: Péter_33 (112957)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.08.04 0 2 112959

"Ha nem érdekel vagy nem hiszed akkor.... így jártál, hiszen kell az elbirkásított nép, különben összeomlana a globális rendszer."

 

Azért ezt a hangnemet nem kéne megengedned magadnak.

Látod nekem sem volt könnyű, de visszafogtam magam.

Jó nedűt!!!

Előzmény: forgione1 (112948)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112958

Ahonnan pár éve vettem söröshordót, már nem tudok venni, állítólag nem adhatnak már el magánszemélynek, nem tud nekem valami 50 literes kizárólag heinekenes hordót?

Péter_33 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112957

A készülék első használatba vétele előtt milyen tisztítást kell elvégezni? Létezik erre bevett módszer? 

Szomjas cápa Creative Commons License 2015.08.04 0 3 112956

Már sokadjára egy nagy rakás marhaságot hordtál össze. Javaslom, szerezd be a gimnáziumi kémia tankönyveket és figyelmesen tanulmányozd. Ha végzel vele, és nagyjából megérted a tananyagot (nem ördöngösség), rájössz, hogy kémiatudásod jelenleg nem elegendő még jelen fórumon sem. Néhány általad megértettnek vélt szót ismételgetsz változó sorrendben, de fogalmad nincs, miről beszélsz. Üdv, jó tanulást.

Előzmény: forgione1 (112941)
naivkezdo Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112955

picit kezd olyan lenni, mintha mlm rendszerben víztisztító eladás következne:)

Előzmény: forgione1 (112948)
Péter_33 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112954

"Én csak UP-ból főztem tavaly, és a 3 kedvencem között lett az a vegyes. Nem is gondoltam, hogy ilyen lehet bármiféle vegyes pálinka"

 

és meddig engedted bele az utópárlatot? azt is külön gyűjtötted pl decinként és utána íz/íllat alapján tartottad meg amit gondoltál?

Hurkafej Creative Commons License 2015.08.04 0 1 112953

Én csak UP-ból főztem tavaly, és a 3 kedvencem között lett az a vegyes. Nem is gondoltam, hogy ilyen lehet bármiféle vegyes pálinka.

 

Előzmény: rézműves1 (112940)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112952

 

A kép lemaradt.

 

Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.08.04 0 0 112951

Én is úgy gondolom, hogy a metanol nem dúsul fel káros mennyiségig. Főleg azért mert az etil alkohollal keverve csökken a káros hatása, mert a szervezet vegyesen bontja le.

De ezt a nézet sokan közhiedelemből nem így látják. Aztán ha mondok egy olyat hogy acetaldehid és hidrogén-cianid, akkor meg néznek, hogy miért káromkodok.

 

Engem erről a diagramról érdekelne a véleményetek:

 

 

Forrás: http://www.palinkavizsgalatok.hu/leparlasi-kiserletek/lehet-e-csokkenteni-a-palinka-metanoltartalmat-ujradesztillalassal-/16442/

 

 

Ennek tükrében hogyan főzhetjük le az EP-UP-t?

Előzmény: öreg_néne_b (112947)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.04 0 1 112950

Nem kell gugli és vegyél vissza az arcodból. Vegyész vagyok, ez a szakmám...

Előzmény: forgione1 (112949)
forgione1 Creative Commons License 2015.08.04 -3 0 112949

Valami vagy szerves, vagy ásvány. A kettő együtt nem megy.

 

 

Csak azért írok mert pálinkás topik és ki tudja, mekkora már az elbutultság metil foka.

 

Az ásványi anyag az ásványi anyag. Kétfélét különböztetünk meg szerves és szervetlen eredetűt.

Még a gyógyszergyártók is büszkélkednek termékhirdetéseikben, hogy pl. kizárólag az ő magnézium pirulájuk szerves eredetű.

 

Neked is google :-)

Előzmény: öreg_néne_b (112946)
forgione1 Creative Commons License 2015.08.04 -1 0 112948

Ásványi anyagokra szükségünk van, ezért nem jó desztillált vizet inni.

 

 

Mondatod első fele önmagában helyes.

 

Nyilván addig nem jutottál még el, hogy azok az ásványi anyagok, szervesek legyenek.

Lehet, hogy te szereted a kőlevest, de emészteni nem tudod:-)

 

A szervetlen ásványi anyagokat az emberi szervezet csak nagyon csekély mértékben képes hasznosítani!

 

Azt írod, hogy vízből nem lehet pótolni a szükséges ásványi anyagokat. Ezt tovább gondolva akkor már akár magod is rájöhetnél, hogy mekkora marhaság azt állítani, hogy deszt víz ívása azért káros mert nincs benne kőpor:-)

 

Sőt, mentes minden vegyszer maradványtól, vírustól, hormontól.

 

Visszatérve a szükséges (SZERVES) ásványi anyagokhoz, azokat étkezéssel kell bevinni és nem ivással.

Zöldség, gyümölcs, gabonák, húsféleségek stb.

 

Tovább nem okítalak. Ha érdekel a téma ott a google.

Ha nem érdekel vagy nem hiszed akkor.... így jártál, hiszen kell az elbirkásított nép, különben összeomlana a globális rendszer.

Előzmény: cenus (112944)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!