Keresés

Részletes keresés

R.Kata Creative Commons License 2013.08.13 0 0 2270

Feltűnt a szmájli a mondat végén? Tudod, annak az a célja, hogy tompítsa az előtte elhelyezkedő szavak jelentését... Egyébként pedig a véleményemet fenntartom a kizsebelés kapcsán. Aki nem képes alapvető, józan paraszti ésszel kivitelezhető óvatosságra, az megérdemli a sorsát. Tudod, hányszor látni embereket tömegben, amint a táskájuk a hátukon ficereg, és rohadtul nem látják, hogy mikor, ki közelít éppen a táska felé? Na én az ilyenekről beszélek. 

Előzmény: COOP (2269)
COOP Creative Commons License 2013.08.13 0 0 2269

nem akarlak megbántani, de itt nem ez volt a hangnem...eddig.

Itt senkit nem oktattak ki, nem beszéltek senkivel lekezelő stílusban.

 

Köszönöm figyelmedet.

Előzmény: R.Kata (2268)
R.Kata Creative Commons License 2013.08.13 0 0 2268

Aki bárhol a világon nyitott táskával, kilátszódó pénztárcával mászkál, az meg is érdemli, hogy kizsebeljék. :) 

Előzmény: csak_olvaso_vagyok (2267)
csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2013.08.13 0 0 2267

Isztambulba egyénileg is nagyon biztonságos eljutni. Ha visszaolvasol, akkor sok érdemi infót kapsz, hogy hol miket érdemes megnézned, a szállás kiválasztásánál és a tömegközlekedésnél mire kell figyelned. 

Az angolnak túl sok hasznád kint nem veszed, mert a törökök sem nagyon beszélnek angolul. Ugyanakkor egy kereskedő népség, akikkel azért angol nélkül is lehet kommunikálni - de a biztonság kedvéért, ha egyénileg mész és nem szervezett utazással, akkor a google és a google map segítségével még az előző este állítsd össze, hogy hova mivel tudsz eljutni (ebben a topicban nagyon sok fontos infót találhatsz ezzel kapcsolatban, hiszen itt ez egy folyamatosan visszatérő kérdés, és az Isztambult már ismerő nickek folyamatosan válaszolnak a kérdéseket feltevőknek).

 

Biztonságosnak nagyon biztonságos a város. A külvárosok is azok (bár azokba a távolságok miatt nem ajánlott megszállni, mert mire onnan bejutsz a központba, már mehetsz is vissza). A legveszélyesebb részek a legturistábbak, hiszen ez a zsebesek paradicsoma ugyanúgy mint a világ többi hasonló városában. Bár a Nyugati aluljárójához vagy a Blahához képest 1000x biztonságosabb, de azért én emlékszem, hogy nekem még Münchenben is felhívták a figyelmemet, hogy habár Németország legbiztonságosabb városában vagyok, azért a főtéren ne mászkáljak nyitott táskával, vagy a zsebből/táskából kilátszó pénztárcával. Ugyanez Isztambulra is igaz. Jobb nem kísértésbe hozni a zsebeseket :)

 

Magyarországról nézve Isztambul nagyon fejlett és modern város, de...

...de a kinézete és fejlettsége ellenére igazi mediterrán mentalitású, vagyis a németes preciz szervezettségre ne számíts. Inkább a görög, dél-olasz, dél-francia, spanyol "ráérünk még arra", és a "valahogy majd csak lesz" mentalitásra, ami sok magyarnak szokott bosszúságot okozni, akik a "max 10 perc" csúszáshoz vannak hozzászokva. Ezt a szállodai repecióstól a pincéreken át a bolti eladókig sok helyen fogod érezni (egy kivétel van: az autó - mert ha autóba szállnak, akkor máris türelmetlenek és kapkodóak lesznek). Vagyis, ha majd kint azt tapasztalod, hogy folyton megvárakoztatnak a törökök, akkor ezt ne vedd tőlük sértésnek, egyszerűen más az időérzékük, és idegen tőlük a németes precízitás és pontosság. :)

Előzmény: perla67 (2264)
cassano71 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 2266

Semmivel nem veszélyesebb Isztambul mint bármelyik nyugat-európai nagyváros. Nyugodtan elindulhattok, alapvető biztonsági előírásokat be kell tartani amit máshol is ( ez kb. azt jelenti, hogy nem kell sétálni a legputribb negyedben éjjel vastag aranylánccal a nyakban meg egy rakás készpénzzel a táskádban, magyarul szándékosan azért nem kell keresni a bajt ) és akkor nincs semmi probléma. Nem kell utazási iroda, simán mehettek egyénileg is.

Előzmény: perla67 (2264)
R.Kata Creative Commons License 2013.08.13 0 0 2265

Jézusmária, ennél nagyságrendekkel olcsóbb a saját szervezés. Persze ha a pénz nem számít, akkor mindegy. Törökország teljesen biztonságos. Szerintem ne aggódj, írta itt valaki korábban, hogy semmilyen nyelven nem beszélnek, aztán így is elindulnak. Ha más országokba eljutottatok problémamentesen, akkor itt mi lenne a gond? Semmi. 

Előzmény: perla67 (2264)
perla67 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 2264

Sziasztok! Ősszel szeretnék a párommal eljutni Isztambulba. Eddig minden külföldi utunkat magunk szerveztük és soha nem volt komolyabb problémánk. Törökországban viszint még nem jártunk és nem tudom mennyire biztonságos? Alapfokú angol nyelvtudással érdemes e egyedül elindulni vagy bízzam magunkat utazási irodára? Ha igen melyik irodát ajánljátok? Azért is gondoltam, hogy talán most jobb lenne a szervezet, mert úgy látom azok szerveznek a városon kívülre is fakultatív kirándulásokat.

Ezen az úton volt-e már valaki?

http://www.firsttravel.hu/ajanlatok/ajanlat/20337.html

Előre is köszönöm a válaszokat!

pisti072 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 2263

Nekem mindenhol fertőtlenítőnek egy pohárka pálinka jött be.

geodo1 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 2262
ez simán megtörténik itthon is.
Előzmény: kirgizke (2260)
cassano71 Creative Commons License 2013.08.13 0 0 2261

Szerintem is bárhol előfordulhat szinte az emberrel, de az tény hogy Isztambulban kevésbé esélyes mint mondjuk ázsiai meg afrikai országokban. Mondjuk pont most a haverom barátnője Montenegróban járt így, ki gondolná hogy pont ott, de annyira hogy ahogy hazaértek kórház, infúzió stb. Miközben mi majdnem egyhónapos ázsiai túráról jöttünk vissza egy hete és semmi nem történt pedig belementünk a sűrűjébe, utcai kaja mocskos helyen és társai. Szóval ilyen ez, soha nem tudhatod, néha olvasom hogy emberek pont az előkelő éttermi kajától lesznek betegek külföldön.

Előzmény: kirgizke (2260)
kirgizke Creative Commons License 2013.08.13 0 0 2260

Az igaz, hogy Törökország messze nem Szudán, de ha kifogsz egy nem teljesen higiénikus konyhájú éttermet/gyorséttermet, itt is össze lehet szedni ezt-azt. Mi pl. pont Törökországban kaptunk olyan ételmérgezést, hogy mai napig örülök, hogy egyáltalán a repülőre fel bírtunk szállni. Ilyen szituba bárhol kerülhet az ember. 

Saját tapasztalataink szerint általában a nem megfelelően kezelt hússal volt gond eddig.

Előzmény: R.Kata (2252)
R.Kata Creative Commons License 2013.08.12 0 0 2259

Bólogatok! Isteni kebabot ettem Münchenben... eszméletlen finom... 

Előzmény: HoriFTC (2258)
HoriFTC Creative Commons License 2013.08.12 0 0 2258

Na ebben tokeletesen egyetertek Veled, bar jo regen nem voltam mar budapesti torok etteremben, igaz nem is hianyzik.

 

Viszont Nemetorszagban vannak nagyon jo torok ettermek, igaz ez meg nem tartozik ide.

Előzmény: csak_olvaso_vagyok (2256)
Badora04 Creative Commons License 2013.08.12 0 0 2257

Ez igaz még Döner Kbabot sem szoktam ithon venni , mert itthon mindíg csirkehúsból van és az ehhez nem az igazi.

Az bíz birka husiból az igazi!

 

 

Tudod sokan mondogatták , hogy juj a birka!

Mondtam, hogy az ott egy más fajtájú birka aminek nincs az az erős faggyús íze, csak akkor hitték el amikor Manavgatban csak rámutattam a  döner nyársra, hogy, - no abból kérunk három adaggal,  majd az elfogyasztása után,  álltam elő a ténnyel, hogy ez volt az a birka,  - na ugy-e, hogy nem is faggyús, meg birkaszagú?!

Előzmény: csak_olvaso_vagyok (2256)
csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2013.08.12 0 0 2256

Erről jut eszembe, hogy amikor először voltam Törökországban, azután visszajövet a pesti török kajáldákban már nem igazán tudok enni. Az itthoni török kajáldáknak semmi közük a kinti igazi török kajáldákhoz.

Az itthoni mikróban megmelegítős török kajáldák a legrosszabb országimázs a török gazstronómiára nézve, és az egésznek a lejáratása.

Ez csak magánvélemény (és senkinek nem kötelező egyetérteni velem), de én az első törökországi utazásom óta a pesti török kajáldák többségét messzire elkerülöm, mert nemhogy a közelébe sem érnek a kinti kajáldáknak, hanem egyenesen lejáratják azt.

Előzmény: Badora04 (2253)
csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2013.08.12 0 0 2255

"A mi nyugatbalkáni gyomrunk bírja ezeket a kajáldákat? Úgyértem, nem kell tartani a hasmenéstől, ételmérgezéstől, ilyesmitől? Vagy mivel érdemes azért vigyázni?"

 

Bírja :)

Ráadásul a fóla is hasonló - vagy legalábbis nem sokban különbözik, olyan mintha Görögországban vagy Horvátország nagyon déli részén, pl. Dubrovnikban, vagy mint Olaszországban a Róma alatti részeken :)

Egyiptomban a szállodákban európaias ételeket készítenek, és a más flóra miatt van a sok hasmenés, mert a szervezetnek hozzá kell szoknia. Törökország ebből a szempontból olyan mint Dél-Európa.

Bulgáriát azért nem mondom, mert az flóra szempontjából dél-európai, csakhogy ott a sok "ki tudja milyen minőségű" kaja miatt lesznek sokan rosszúl (amihez a bolgárok szervezete hozzászokott, de a magyaroké és nyugat-európaiaklé nem).

 

Ja, és a török éttermek többségében a kaja igazi természetes kajából készült és nem mesterségesből, és a húsok, gyümölcsök, zöldségek többsége amit felszólgálnak Made in Turkey és nem pedig Made in Thailand, Made in Brazil, Made in akármi :)

De ha nem ízlenek a török éttermek, akkor még mindig ott van a meki és a böri (a meki ugyanolyan drága mint nálunk, viszont a böri sokkal olcsóbb).

Előzmény: Balikaa (2251)
Balikaa Creative Commons License 2013.08.12 0 0 2254

Értem, köszi a választ. R.Kata neked is, a lekezelő stílus ellenére is. Amúgy én nem aggódom emiatt, csak az aszzony:-)

Előzmény: Badora04 (2253)
Badora04 Creative Commons License 2013.08.12 0 0 2253

A Török konyha és Magyar konyha nagyon sok esetben átfedik egymást. Amiről úgy hiszed tipikusan Magyar étek arról, ha jól utánna jársz kiderül a Török eredet.

 

Pl : Rizseshús  a Török pilaf annyi különbséggel, hogy ott birka hússal készül

Töltött parkia  nem tom a Török nevét de bizony onnan vettük át.

Lecsós hús szelet= Oszman kebab ( cserépedényben tálalt kemencében készült lecsós hús csípősen)

A padlizsánt vajon miért hívják Török paradicsomnak és a kukoricát Török búzának? Nos Török közvetítéssel jutottak el hozánk.

 

Egyéb iránt én mindenfélét ettem már ott, nem csak turistás vedéglőben hanem olyan önkiszolgáló éttermekben ahol helyi boltosok falatoztak, vagy a piacon, ahol az oliva bogyót áruló néni mosolyogva nyújtotta a különböző fajtájú bogyókat, hogy csak nyugodtan kostóljam meg, és utána eldönthetem melyikből veszek.

 

Még mindíg életben vagyok! Semmi következménye nem volt ezeknek az esményeknek, maximum a teli has.

 

 

Előzmény: Balikaa (2251)
R.Kata Creative Commons License 2013.08.12 0 0 2252

Mégis mitől lenne ételmérgezésed???? Jézusom, emberek, ez Törökország, nem Szudán! 

Előzmény: Balikaa (2251)
Balikaa Creative Commons License 2013.08.12 0 0 2251

A mi nyugatbalkáni gyomrunk bírja ezeket a kajáldákat? Úgyértem, nem kell tartani a hasmenéstől, ételmérgezéstől, ilyesmitől? Vagy mivel érdemes azért vigyázni?

 

Ksöz:

B.

Előzmény: csak_olvaso_vagyok (2249)
cassano71 Creative Commons License 2013.08.12 0 0 2250

Ázsiai oldalon Kadiköyben anno én elmentem a Ciya nevű helyre, egyébként csak azért mert olvastam róla ezen a magyar gasztroblogon tök véletlenül:

 

http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2007/10/ciya-isztambul.html

 

Tényleg jó volt, de eleve az ázsiai oldal barátságosabb árak tekintetében is szerintem mint Sultanahmet, bár én Sultanahmetben is ettem jót többször is.

 

Előzmény: mange86 (2245)
csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2013.08.11 0 0 2249

"Tudtok mondani olyan éttermeket, büféket, ahol érdemes enni és nem olyan drága? Milyen kajákat érdemes kipróbálni?"

 

Tudok pár éttermet név szerint mondani, de sok értelme nincsen, hiszen a minsőg nagon hasonló és az árak is. Magyarországgal ellentétben nincsen sokszoros eltérés köztük, hanem kb 1,5x az árkülönbség. Pl. az egyikben a tea 2 líra, a másikban meg 3. Vagy az egyikben a kávé 4 líra, a másikban meg 6. A kajával ugyanígy van. Ami hús az egyikben pl 10 líra, az a másikban 12 vagy 15 líra. Vagy ami menü az egyikben 20 líra, az a másikban 25 líra. (a külvárosok és a belváros árai közt sincs olyan eltérés mint nálunk Pesten - vagyis amit írtam, az a külvárosi éttermek viszonylatában is érvényes)

Persze van néhány kivétel: a Topkapi Serayban levő étterem igazi luxus étterem, ahol a capuccino 11 líránál kezdődik. Na, az tényleg drága.

Illetva a topicban sokat emlegetett Galata híd Beyoglu (vagyis a Galata torony oldali) részén balra van egy halpiac, és mellette van néhány pár aszatalos picike kajálda, és ott a halételek nagyon olcsók (sokkal olcsóbbak mint egy rendes étteremben), ráadásul 100%-ban az aznap frissen fogottakból készítik :)

Én tavaly próbáltam ki és 120 lírából hárman ettünk egy 4 adagos fogást különböző halakból (a nagy 4 személyes tálat rendeltük, ami kb 100 líra volt + az üdítők). Magyarországon ezek a halak nem is kaphatók, de ha egy étterembemben mégis lehetne kapni, akkor azok mélyhűtöttek lennének, meg a pesti halas éttermeknek a tengeri halas árlistái alapján nálunk fejenként kerülne 10ezer Ft-ba (itt meg összesen fizettünk annyit):

:)

 

Visszatérve a normál éttermekre, érdemes kipróbálni a teraszosokat, mert azoknak nagyon jó a hangulatuk (és nem drágábbak a terasz nélkülieknél). :) 

A Hagia Sophia/Kékmecset környékén szinte minden 2. épület kajálda, de van a környéken több csak kajáldákból álló utca is. Maga a Galata híd pedig az alján éttermekkel van teli, ahonnan a legjobb panoráma nyílik evés közben a régi városrészre :)

 

 

Előzmény: mange86 (2245)
COOP Creative Commons License 2013.08.11 0 0 2248

Sultanahmetben a Baran 2 restaurant:)

 

Ugye Vera?

Előzmény: mange86 (2245)
tombat Creative Commons License 2013.08.11 0 0 2247
Terminal elott van egy bodéban. A buszok mögé kell átmenni az út másik oldalára. Kicsivel a Havatas bódé mögött. (No elkezdett zúgni a város. Imaidö....)
Előzmény: COOP (2230)
llaci10 Creative Commons License 2013.08.11 0 0 2246

Az 1243-as és 1252-es hsz.-ban említettem párat.

Előzmény: mange86 (2245)
mange86 Creative Commons License 2013.08.11 0 0 2245

Sziasztok!

 

Tudtok mondani olyan éttermeket, büféket, ahol érdemes enni és nem olyan drága? Milyen kajákat érdemes kipróbálni?

 

Köszönöm!

Nagy Andrea17 Creative Commons License 2013.08.11 0 0 2244

Nagyon köszönjük a hasznos információkat .

laczyka_ Creative Commons License 2013.08.11 0 0 2243

E-11-nek összesen kb. 15 megállója van, de amikor mi mentünk ötnél több helyen nem állt meg. A helyiek nem nagyon használják.

 

A Grand Seigneur Hotelben laktunk, két villamosmegállóra van a komptól, de mi általában sétáltunk (10 perc).

A Galata Agora is közel van a komphoz, mehettek villamossal a  Galata hídon át és a második megállónál leszálltok. Nem lehet eltéveszteni, mert csak egy villamosvonal van és arra kell felszállni amelyik a híd fele megy.

Előzmény: Nagy Andrea17 (2241)
csak_olvaso_vagyok Creative Commons License 2013.08.11 0 0 2242

A Galata Agora sincs olyan messze a belvárosi látnivalóktól, ráadásul pár percre van a villamosmegállótól. De ha szeret sétálni az ismerősöd, akkor onna kb. 10 perc a Galata híd, amin átsétálva már Eminönüben és a kikötőjében van, ahonnan a villamos nyomvonalát követve a Hagia Sophia/Kékmecset/Topkapi Seray-hoz mehet, vagy a part mentén sétálhat, vagy a Yeni mecset mögötti uzletutcákon (az ún fűszerbazár irányába) indul el, hogy a Nagy Bazárnál kössön ki, vagy akár a Suleymaniyehoz is el tud onnan gyalog jutni :)

De ha nem szeret gyalogolni, akkor több helyen is fel tud szállni a villamosra, aminek az útvonala keresztül megy a Galata hídon, és érinti az Eminönü-i kökötőt/buszállomást, Hagia Sophiát/Kékmecsetet és a Nagy Bazártól párcre van az egyik megállója (a 2. megálló a Kékmecsettől, de ha eltéveszt 1 megállót akkor sincs semmi vész). :)

 

A Yasmin Hotel közelebb van a belvárosi látnivalókhoz ez tény. A fent említett villamosvonaltól kb 5-10 percre lehet gyxalog a térkép szerint. Ha a kettő között vacakol az ismerősöd akkor azt mondom, hogy mindkettő jó az elhelyezkedés szempontjából, de a Galata Agora is jó helyen van, főleg, hogy az Eminönü állomásról (ami tőle 2 megálló), ahonnan sok felé megy busz (Fatih mecset, egyetem regi épülete, Eyüp, Miniatürk, stb) :)

Előzmény: Nagy Andrea17 (2223)
Nagy Andrea17 Creative Commons License 2013.08.11 0 0 2241

Szia. Köszönöm a  választ . Szerintem én is az E11 el megyek, remélem nem áll meg sok helyen Kadiköy-ig. Esetleg az említett hotel megközelítésében tudsz segíteni? Eminönű-be érkezés után mivel kell tovább menni? Te melyik hotelben laktál? Köszönöm a válasz előre is.

Előzmény: laczyka_ (2240)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!