Keresés

Részletes keresés

cam aro Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79109

me' lehet unni ? (:)

Előzmény: aknot (79108)
aknot Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79108

Má' megin'? :o)

Előzmény: cam aro (79106)
aknot Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79107

Az utóbbi néhány hsz-t olvasva úgy örülök, hogy nem élek Maon és már nem is kell semmilyen hivatalos ügyet intéznem velük!

cam aro Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79106

apojani Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79105

"…Segélyt (és nem álláskeresési járadékot) illetve nyugdíjszerű képződményt kaptál? Ez ugyebár a jogcím. Ezzel kellett volna kezdeni…"

Ez jóóóó:D
Az  első általam elkövetettben (79086) nem ott volt hogy "segély"?
Na akkor ennyit a nehéz felfogásról ;-)

Előzmény: Törölt nick (79099)
cseik Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79104

remélem azért érted, hogy nem az ügyfélkapu megszűnése a probléma? sőt, ezt még pozitívan is fogadtam, mert legalább a bevallást és javítást el tudtuk küldeni ott.

 

Előzmény: Törölt nick (79102)
tzh Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79103

Nekem sincs ügyfélkapum, postára jártam helyette, az abev tud pár éve olyat, hogy pdf-be ment, amit akárhol kinyomtatok, és kész. Azt a 30-as lapot éppenséggel nem kerestem hozzá, de szvsz azt is lehetne.

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79102

Úgy csinálsz, mintha sosem éltél volna itthon. 

Sok ember megkapja itt, teljesen jogosan, hogy mindenféle tájékozódás nélkül akar nekivágni az angliai életnek. Te pedig itthon is éltél, különös nagy változások nem is voltak és mégis úgy csinálsz, mint azok, akik innen oda akarnak menni habokra. 

Elmondom, hogy az ügyfélkapu kb 2 hónappal a lejárat előtt elkezdi küldözgetni a figyelmeztető leveleit. Tudom, mert kapok eleget belőle, lejáratig kb 5-6 levelet biztosan. Automatikus, ezért hacsak nem rossz a mailcímed, spam mappában nincs, te is kaptál, hacsak nem képzelsz valamiféle összeesküvést az ügyfélakpuddal kapcsolatban. :)

Előzmény: cseik (79101)
cseik Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79101

meg rádöbbentettél, hogy mennyire elkurvultam. mára már nem vagyok lelkiismeretes, szabálytisztelően levelező polgár. képes vagyok csak úgy a nagyvilágba elküldeni egy levelet és bohó módon azt hinni, hogy erre így is választ fogok kapni. pfuj de szégyellem magamat.

Előzmény: cseik (79100)
cseik Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79100

bocsi, tényleg elhibáztam. mentségemre szóljon, hogy itt hozzászoktam, hogy ha emailezek vagy telefonálok akkor választ kapok a kérdésemre, egy úttal el is intézik azt, ha jár valami akkor azt többnyire kérés nélkül teljesítik, ha mégis hibáznak akkor legalább elnézést kérnek.

 

térjünk vissza az általad javasolt megoldásra. ok, letöltenék egy 30-as nyomtatványt, ha a nav nem szüntette volna meg az ügyfélkaput - előzetes értesítés nélkül - a jelszó lejárta miatt. hozzá teszem a jelszó lejárását is később vezették be, amiről szintén nem értesítettek. az ügyfélkapu élesítése meg csak személyesen lehetséges. de tegyük fel, hogy megoldom. szal elküldöm a 30-ast természetesen signated, amire szintén qurvára nem válaszolnak (ha az eddigi kettőre nem válaszoltak, akkor erre miért tennék). aztán pattogok egy sort, hivatkozással az itteni feladást igazoló számára. ugyan az csak a magyar országhatárig követhető. viszont akkor sincs a kezemben visszaküldött "tértivevény". a magyar szabály pedig az, hogy a könyvelt küldemény igazoló szelvény csak a feladást igazolja, az átvételt nem, tehát kenhetem a hajamra, ők nem hibáztak bizonyíthatóan.

de ha sikerrel is járok, akkor is maximum megtudom - amit az első emailra válaszul is meg lehetett volna írni - hogy mivel nincs magyar lakcímem, nem kaphatom vissza az adójóváírást. az én pénzemet, amit az elbaszott adótörvények miatt előre befizettem.

igen, törvényesen. ez még elborzasztóbb így. és az ügyintézés során maximum néhány alkalmazott "hibázott", természetesen jogilag korrekten ill nem bizonyíthatóan. és ha bizonyítani is lehetne, akkor is mi lenne? semmi.

 

annyiban igazad van, hogy rosszul fogalmaztam: a nav nem nyelte be az adó visszatérítésünket. a magyar állam nyelte be a nav közreműködésével. de xarom le, költsék stadionra. valószínűleg az életben ezek voltak az utolsó forintok, amit tőlünk kaptak.

Előzmény: Törölt nick (79096)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79099

Segélyt (és nem álláskeresési járadékot) illetve nyugdíjszerű képződményt kaptál? Ez ugyebár a jogcím. Ezzel kellett volna kezdeni. Akkor kérlek valóban nem volt bevallanivalód, illetve nincs arról nyilvántartott adat. Ugyanis nem jövedelem.

Úgyhogy áruld el, mégis, mi a problémád? 

Fglalkoztató/kifizető.. segélyt folyósító. Nem mindegy. Jogcím. 

 

munkanélküli által is fizetendő eü hozzájárulás

Hogymicsoda? 

Egyébként pedig kérdezni is tudni kell.

Előzmény: apojani (79098)
apojani Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79098

"És mégis, miért felejtenénk el a jogcímet? A jövedelmedről honnan tudott volna bármit is?
Ha a cég, akinek adatot kellett volna szolgáltatni, nem tette azt meg akkor nincs náluk fellelhető adat…"


Igen, nehéz felfogni mert nincs "ha"!

Nem cégekről hanem állami szervezetekről szól a történet!
Az egyik a munkanélküli által is fizetendő eü hozzájárulás (az voltam és fizettem) a másik pedig a nyugdíj előtti álláskeresési segély amit most már kapok!

"..Nehéz felfogni? A NAV azokat az adatokat dolgozza fel, ami hozzájuk bekerül a téged foglalkoztatótól. Innen tudja, hogy hol dolgoztál, milyen jövedelmeid voltak. Ha nincs adat, nincs adat.Nincs köze az eü szolg járulékhoz…"

Azt nehéz felfogni, hogy miként kerül ide bármilyen foglalkoztató. Állami szervnek általam fizetett és állami szervtől részemre kapott pénzmozgásokról volt szó.

Feladom

Előzmény: Törölt nick (79097)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79097

És mégis, miért felejtenénk el a jogcímet? A jövedelmedről honnan tudott volna bármit is? 

Ha a cég, akinek adatot kellett volna szolgáltatni, nem tette azt meg akkor nincs náluk fellelhető adat.

Az, hogy egy adónemről, amihez senkinek nem kell adatot szolgáltatni, csak egy mai dátum kell, tudnak folyószámlát adni, az neked jelent valamit? Sorban felírják a hónapokat, amikorra kötelezettséged volt, fix összegben szépen sorban. Jobb oldalra az általad befizetett összegeket, majd a végére egy összesítés. Nem nagy kunszt. 

Nincs köze ennek az adatnak egy másik, adott esetben harmadik félnek kötelezően beadandó bevallásokhoz, amit aztán valamiért elmulasztottak. Nehéz felfogni? A NAV azokat az adatokat dolgozza fel, ami hozzájuk bekerül a téged foglalkoztatótól. Innen tudja, hogy hol dolgoztál, milyen jövedelmeid voltak. Ha nincs adat, nincs adat.Nincs köze az eü szolg járulékhoz.

Könnyen ellenőrizheted, ha van ügyfélkapud. Ebev, járulékadatok. Havonta be van írva, kitől, mennyi jövedelmed volt, abból mennyi adót vontak és az összeg mennyiben számít járulékalapnak. 

 

Előzmény: apojani (79094)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79096

Telefonon kapsz konkrét ügyben tájékoztatást, ha van kódod. Ezt egy 30-as nyomtatványon lehet kérni. Érdekes, hogy neked nem adnak információt, én soksok cég és magánszemély ügyében jártam el telefonon, és nem mindenki van a telefonos kódomhoz csatolva és eddig az utóbbi 5 év alatt egyszer mondták csak, hogy nem adhatnak információt, de folytatva a beszélgetést, mindig megtudtam, amit akartam. 

Az ugye jogszabály, hogy hova tudnak utalni, ha ez jogszabály, akkor szerinted mit kellett volna tenni? 

Levélre mindig 30 napon belül kell választ kkapj, ha mást nem, akkor annyit legalább, hogy az eljárás idejét x nappal meghosszabbították (most nem emlékszem a pontos hosszabbítási lehetőségekre) de nem bele kell írni a vakvilágba 8 levelet, hanem a legelsőre kell rákérdezni. Nyilván ajánlottan adtátok fel. 

Előzmény: cseik (79093)
apojani Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79095

....csinálják meg a náluk fellelhető adatok alapján az adóbevallásodat...

Előzmény: apojani (79094)
apojani Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79094

Felejtsük el egy pillanatra a jogcímeket.
Adva van egy az állam által működtetett szervezet emely felé kötelezettségem volt. Ennek a kötelezettségnek az egyenlegéről az apeh év közben küldött adatot részemre!


Adva van egy másik -szintén az állam által működtetett- szervezet amelynek adatszolgáltatási kötelezettsége van az apeh felé az általa kifizetőként adott összegekről.


És amikor azt mondod ennek az apehnek, hogy -mivel semmilyen más pénz, jövedelem, kötelezettség nem volt- csinálják meg a náluk fellelhető adatok alapján és ők erre azt válaszolják, hogy nincs náluk fellelhető adat
Tényleg szezon/fazon keverés és egyáltalán nem felháborító sőt így természetes :-(

Előzmény: Törölt nick (79087)
cseik Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79093

úgy tudta benyelni, hogy nem küldte vissza.

 

megcsináltuk nejem adóbevallását, elküldtük ügyfélkapun megadva az itteni bankszámlaszámot. x idő után jött az értesítés, hogy a feldolgozás során hibát találtak, mert magyar állampolgár csak magyar országi bankszámlára kérhet utalást. ügyfélszolgálatnak kérdező email. válasz: konkrét ügyre emailben nem adhatnak felvilágosítást, fáradjunk be a lakcím szerinti kirendeltségükbe. újabb email, hogy "tegyük fel, ha valaki ebben az x szituációban van, akkor mit tud tenni". válasz: kérje magyar bankszámlára a pénzt, de ennél bővebb felvilágosítást csak ha személyesen befáradunk a lakhely szerinti kirendeltségükre de esetleg levélben is fordulhatok a központi igazgatósághoz. levelet megírtam, válasz másfél éve nincs.

számlaszámot javítottuk egy ismerős számlaszámára, jött a visszaigazolás, hogy az adatok rendben. no, innentől kezdve semmi reakció nav részéről, se pénz se levél. pár hónap után érdeklődtünk telefonon, emailben és levélben. a válasz mint fenn. levélre válasz nincs, a másik kettőben " konkrét ügyre emailben/telefonon nem adhatnak felvilágosítást, fáradjunk be a lakcím szerinti kirendeltségükbe".

kikutattam jogszabályokat, a lényeg röviden: magyar állampolgár csak a nevére szóló bankszámlára vagy belföldi lakcímére (tartózkodási v állandó) kérheti a visszautalást. jogszabály szerint pedig magyar bankszámlád csak akkor lehet, ha van magyar címed is. személyesen sehol nem lehet felvenni a pénzt.

egyszóval, a nav lehetetlenné teszi a visszautalást annak a magyar állampolgárnak, akinek nincs magyar lakcíme. ezt hívom én benyelésnek.

ráadásul ezt nem is hajlandóak elmondani.

Előzmény: Törölt nick (79091)
jwdo07 Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79092

Tud valaki itt Bangliaban egy magyar GP-t? A magyaron van a hangsuly :-)

 

Mindegy, hogy ha egy masik megyeben vagy az orszag masik feleben van.

 

Koszonom.

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79091

Hogyan tudott benyelni? Valaki nyilván elbaltázott valamit. Vagy elévült (ergo, valaki elbaltázott valamit).

Előzmény: cseik (79088)
Mr Long Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79090

Pontosan!

A kulfoldon szerzett jovedelme, ha nem tartosik a kettos adozas ala csak tajekoztato jelleggel kell megadni, nem kell semmit csatolni.

Előzmény: Törölt nick (79087)
cseik Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79089

mármint a magyar

Előzmény: cseik (79088)
cseik Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79088

a királyi kincstár nekünk meg benyelt majd 80 ezer adó visszatérítést (:

Előzmény: apojani (79086)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79087

Az eü járulékhoz nem kell más adat, csak annyi, hogy mikortól kell fizessed és azóta hány hónap telt el. Egy bevallás elkészítéséhez viszont kellenek munkáltató által szolgáltatott adatok, amelyeknek egyezniük kell az általad becsatoltakkal. 

Ha a munkáltató/kifizető nem magyar illetve a kifizetés nem itthon történt, nincs milyen kifizetésről adatot szolgáltatnia. 

Az eü járulék pedig nem jövedelem, ezért sincs jelentősége a bevallás szempontjából, hogy az adófolyószámládon az az egyenleged hogyan áll. Arról pedig csak abban az esetben küldenek értesítést (minden ősszel), ha túlfizetésed vagy tartozásod van. Ha nullán állsz, akkor nem kapsz semmit. 

 

Azt viszont nem értem, hogy az eü szolg járulék megfizetésével az orvosi ellátáson kívül még mire lettél jogosult. 

 

Szóval, nem kell keverni a szezont a fazonnal, aztán pedig jól felháborodni... 

Előzmény: apojani (79086)
apojani Creative Commons License 2014.04.27 0 0 79086

A Nemzeti adóhatósággal szemben csak szép lehetsz, okos nem :-(
A saját nyilvántartásaikat is úgy csűrik-csavarják-használják ahogy akarják!
Pl. Tavaly fél évig fizettem a "létadót" (jövedelem híján a kötelező eü "hozzájárulást") utána jogosult lettem a nyugdíj előtti "segélyre".
Most nyilatkoztam, hogy csinálják meg ők a bevallásomat tekintettel az előzményekre. Erre visszaírták hogy nem tudják, mert nekik nem áll rendelkezésükre adat!!!
Akkor mégis mi a jó édesből kaptam aug. környékén egy elszámolást tőlük az eü járulék egyenlegéről?

Ehhez képest pl. a gyerek -anélkül hogy tudott volna a túlfizetéséről és kérte volna- az idén visszakapott az Angol adóhatóságtól ezeregyszáznéhány fontot mert túlfizetése volt 2012-ben!
Jaa, hogy az nem Nemzeti? :-(
(Igaz, utána kapott még egy értesítést, hogy elnézést, de rosszul számoltunk és a visszatérítésből fizessen vissza 60 egynéhányat. )

Előzmény: Törölt nick (79085)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.26 0 0 79085

Nem kell beszerezned semmit az itthoni bevalláshoz. 

Amit én intéztem, azt görög fióktelep létrehozásához kellett a cégtulajdonosnak. 

Előzmény: tzh (79080)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.26 0 0 79084

Ez nem igaz, egyébként... 

Előzmény: Mr Long (79079)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.26 0 0 79083

Borítékot megcímezni sem lehet nagy mutatvány egyébként :) 

Biztsan menni fog :) 

Előzmény: tzh (79072)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.26 0 0 79082

És meghatalmazás? 

Illetőségigazolást IGAZOL nevű nyomtatványon csak elektronikusan lehet beadni.  Ingyenes, 1 nap alatt meg is van, épp tegnapelőtt intéztem, másnapra megvolt. Kérheted papíron, postázva, személyes átvétellel, elektronikus formában. 2 nyelven.

Előzmény: tzh (79072)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2014.04.26 0 0 79081

En 25 fok alatt fazok. 26-28 kozott erzem magamat kellemesen. Napolyba kellene koltozni :-)

Előzmény: Mr Long (79078)
tzh Creative Commons License 2014.04.26 0 0 79080

Épp nincs, aki belföldön segíteni tudna.

Láttam olyan törvényrészt, hogy még a bevallás elküldése előtt kellene az illetékességet igazolni, különben mégis be kell otthon is fizetni az adót. Amit kiszámoltam mennyi lenne, és annyim nincs is még itt felhalmozva, tehát ki se tudnám fizetni.

 

Előzmény: Mr Long (79077)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!